:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 433
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бюджетът "Орешарски" хитрува в приходната част

Постъпленията в хазната ще пострадат от активирането на политико-клиентелските канали, заявките за реформи са кухи
Георги Ганев
В проектобюджета за 2014 г. има добри намерения, без да са добре подплатени, и разочароваща липса на реформи. И двете неща не са изненадващи, като имаме предвид състава на управляващата коалиция.

Правителството планира увеличение на бюджетните приходи с половин милиард лева, като твърди, че ще го постигне с повишена събираемост и запушване на контрабандните канали. Само че преди изборите БСП твърдеше, че сивата и черната икономика крадат поне 2-3 милиарда. А сега се оказва, че могат да съберат само 500 млн. лева повече (бел.ред. - по консолидираната фискална програма). Всъщност, откакто БСП и ДПС са власт, приходите от ДДС и акцизи драматично спадат. Особено голям е контрастът със служебното правителството, което така подобри събираемостта, че за пръв път в историята имахме осем поредни седмици на нарастване на приходите - на депозита на правителството в БНБ, на основната част от фискалния резерв, вън от всякакви сезонни, конюнктурни фактори. Като дойде сегашното правителство, моментално, особено в първите два месеца, видяхме срив при ДДС и акцизите. Това означава или неспособност, или по-вероятното - че веднага са се активирали разни стари схеми за източване на ДДС и контрабандни канали, които бяха заспали при предишното правителство (то си имаше свои, но тези очевидно са по-мощни, добре разработвани през годините).

Факт е, че



има драматично влошаване на събираемостта



и тъй като се опасявам, че то се дължи на активиране на политико-клиентелски канали за точене на данъци и контрабанда, трудно е да очакваме подобрение на бюджетните приходи догодина. С други думи, планираните 30.9 милиарда лева приходи може да не се случат.

Но в същото време е оставен един значителен резерв за приходите - нещо типично за финансиста Пламен Орешарски. Този резерв е много консервативно планиране на брутния вътрешен продукт, който е базата за събиране на данъците. Номиналният ръст е важен за данъчните приходи - правителството планира 1.8% реален ръст и 1.8% средногодишна инфлация, т.е. говорим за над 3.5% номинален ръст, а в бюджета са заложени само 2% ръст.

Почти сигурно е, че БВП ще е по-голям от тези 81.5 млрд. лева, заложени в прогнозата за 2014 г. Оптимизмът расте, Европа очаква една по-добра година, така че ще бъдем "изненадани" от по-голяма стопанска активност. Затова смятам, че е съвсем реалистично БВП да е с 1 млрд. лева по-голям, което означава, че трябва да дойдат около 300 млн. лева повече приходи в бюджета.

Голям дефект на бюджета е, че няма реформи в разходната част.



Много смущаваща е обявената програма за публични инвестиции



за половин милиард лева. Не е разписана като стратегия, не е ясно какви са целите, къде иска да отиде България с тази програма. Коя структура ще се промени към добро с тези средства - енергетика, транспорт, кое? Тепърва щели да се мислят проекти, те да кандидатстват за финансиране на конкурентен принцип. Значи държавата заделя половин милиард и чака мераклии за пари. При тази коалиция познайте кой ще кандидатства и ще печели. Този "филм" сме го гледали - имаше едни "малки демонстрационни проекти", после се появи държавна компания "Публични инвестиционни проекти", след това - "Големи инфраструктурни проекти". Подозирам, че този половин милиард е предназначен за разпределяне към "наши хора", за добре известни играчи.

Съкращаването на администрацията е добра заявка, но куха. Разбрахме за това намерение още от писмото на финансовия министър до бюджетните структури. Но в бюджета не виждаме как ще стане тази "оптимизация" по начин, който наистина ще подобри ефективността на българската администрация. Като намерение го слагам в графата "положителни". Но се опасявам, че основно ще видим някакво намаление на незаети щатове - "танц", който всяка година се играе.

Бюджетът следва досегашната порочна логика - колкото е взело едно министерство тази година, догодина му се дава малко отгоре. Само за МВР привидно не е точно така. Този път му се взимат 100 млн. То бе едно от най-мразените министерства, защото се държеше като държава в държавата в предния мандат. Твърде много се разплу. Ако искаме сериозна реформа в МВР, то трябва да престане да бъде министерство на всичките работи - защото освен че има полиция, има фирми, почивни станции, апартаменти, подслушване, какви ли не служби. В една модерна държава тези министерства имат само и единствено "пъдарски" функции: охрана, сигурност и разследване, само начално - ако престъпникът е на мястото, да го хванем. Министър Цветлин Йовчев обяви, че ще приватизира фирмите, ще освободи МВР от неприсъщите му функции. Това е похвално, но не личи от бюджета.



Българската държава би могла да бъде двойно по-полезна



за своите граждани. Имам предвид, че със същите пари би трябвало да върши двойно повече работа. Но тя е драматично неефективна, стимулите за поведение са такива, структурите са такива - да се точи системата, при което крайният продукт излиза много скъп.

Приемам за нещо добро заявката за промяна в здравеопазването - създаване на втори стълб, който ще даде възможност на хората да имат избор на осигурител, на здравни пакети. Но и тази заявка кънти на кухо, защото ново законодателство в здравеопазването все още няма. Това означава, че рибата още плува в морето, а управляващите загряват олиото в тигана.

Виждам в бюджета опит да се подобрят нещата в образованието. Предвидените допълнителни 100 милиона лева ми се виждат недостатъчни, но е хубаво, че се поставя акцент върху професионалното средно образование - техникумите, и се предвиждат стимули за квалификация на учители. Но висшето образование става все по-голям проблем, а този бюджет не дава никакви решения.

В средносрочната перспектива, върху която се гради бюджет 2014, има положителен стремеж да се намалява касовият дефицит. Но това намаление е прекалено бавно и съвсем неамбициозно. За догодина се предвиждат 1.4 млрд. лева дефицит, а аз бих искал да видя балансиран бюджет или дори малък излишък. Много икономисти като мен смятат, че малка, отворена и лабилна икономика, каквато е България, при всяка възможност трябва да бяга от бюджетен дефицит и да се стреми да спестява. За догодина се предвижда 1.8% реален ръст на икономиката - малък, но все пак ръст. Щом има ръст, влизаме в графата "добри години" и



трябва да трупаме резерви,



защото ще дойдат и лоши години. Помислете какво можеше да се случи, ако не бяхме спестявали предни години, ако нямахме този резерв, който през октомври 2008 г. бе стигнал 12 милиарда лева, а в момента е 4.5 млрд. Има си икономически цикли и добрите години се редуват с лоши. Не казвам, че заделянето на резерви е лесно, но през добрите години, колкото и да си беден, трябва да спестяваш за по-трудните времена, които неумолимо ще последват. Дай Боже да не е това десетилетие.

Между другото, когато България трупаше резерви през 2002 -2006 г., във всяка от тези години бяхме по-бедни, отколкото сме сега. Може да ядосам много хора с това твърдение, но то е факт, всеки може да види макроикономическите данни. Сега сме по-богати.

Отново не виждаме програмно бюджетиране, което означава, че всяка година всяка структура трябва да оправдава своето съществуване - да защитава програмите си, да доказва, че са полезни за гражданите и бизнеса, да получава пари за тях и ако не изпълни някоя програма, следващата година не взима нито лев за нея.



* Авторът е икономист, програмен директор в Центъра за либерални стратегии, член е на Гражданския съвет на Рефоматорския блок.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
За премиера Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов най-голямото изпитание за проектобюджета за 2014 г. предстои - то е да опазят разходната част от популистки залитания в Народното събрание.
70
3135
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
24 Октомври 2013 19:41
Приятелю Ганев, признай си кое не-правителство ти плаща заплатата?
24 Октомври 2013 19:59
директор в Центъра за либерални стратегии, член е на Гражданския съвет на Рефоматорския блок

Първо прочетох отправката и затова не прочетох статията.
24 Октомври 2013 20:10
Редакцията, май скоро няма да се откажете от бъзика, а?
24 Октомври 2013 20:18
консерва или либерал?
24 Октомври 2013 21:11
Отдавна не му чета глупостите на Гецата. Що да не го командироваме да дава акъл на Лукашенко ,например!
24 Октомври 2013 21:22
Управляващите в момента изроди, ако по някакво чудо и с помоща на парите на командващите ги олигарси, останат още година на власт, България ще престане да съществува. Все още има шанс, това, което започват студентите да се окаже катализатор за бързият край на отвратителните във властта.
24 Октомври 2013 22:09
Ако тази е от добрите години, какви са лошите? Не ми се мисли!!!
24 Октомври 2013 22:53
Собственикът - привърженик на либералната икономика, каква да е редакцията?
24 Октомври 2013 23:08
ех, хора, раздвижете си мозъците ! Гогата,
24 Октомври 2013 23:10
Татяна, лоша година бе 1996 - минус 10% БВП. Лоша бе и 2009 - минус 5% БВП.
На плюс ли е икономиката, значи има надежда - въпреки управлвяващата коалиция и кабинета ОРЕШАРСКИ.
24 Октомври 2013 23:51
Тук Ч. Л. Е. Н. - овете пак ще плюват. Щом техните усвояват парите на данъкоплатеца не може да има критика.
25 Октомври 2013 00:38
мързелив бюджет правен от лоени мозъци
25 Октомври 2013 01:18
Хареса ми това, че Ганев мисли като Орешарски. И двамата са пичове... особено първия и втория.
.
25 Октомври 2013 08:36
Поглеждам името на автора...Бай-бай, глупости мога и сам да говоря...При това безплатно...
--------------------------------------------
Сайтът на Генек

25 Октомври 2013 09:05
Лъжливо овчарче.
25 Октомври 2013 09:19
Авторът е икономист, програмен директор в Центъра за либерални стратегии, член е на Гражданския съвет на Рефоматорския блок.


Не е икономист. Просто обикновен неолибераст и фондационер.
25 Октомври 2013 09:31
За разлика от останалите коментиращи си направих труда да прочета статията. Изводът ми е - няма шанс, няма шанс РБ с подобни псевдоикономисти. Само със заклинания не става!
25 Октомври 2013 09:45
За разлика от останалите коментиращи си направих труда да прочета статията.

Изгубил си си времето, приятелю. Аз стигнах до твоя извод само като прочетох името на автора.
25 Октомври 2013 09:50
Управляващите не стават и за чеп на каца.
Реформаторите и те за никакъв не стават.
Тогава ?
25 Октомври 2013 10:07
Червената форумна бригада хвърля пръски от злоба заради истината, а авторът я е очертал съвсем точно:
Като дойде сегашното правителство, моментално, особено в първите два месеца, видяхме срив при ДДС и акцизите. Това означава или неспособност, или по-вероятното - че веднага са се активирали разни стари схеми за източване на ДДС и контрабандни канали, които бяха заспали при предишното правителство (то си имаше свои, но тези очевидно са по-мощни, добре разработвани през годините).
Значи държавата заделя половин милиард и чака мераклии за пари. При тази коалиция познайте кой ще кандидатства и ще печели. Този "филм" сме го гледали - имаше едни "малки демонстрационни проекти", после се появи държавна компания "Публични инвестиционни проекти", след това - "Големи инфраструктурни проекти". Подозирам, че този половин милиард е предназначен за разпределяне към "наши хора", за добре известни играчи.
25 Октомври 2013 10:13
О, Ракита, закъсняваш бе, човек. Пладне стана, аз ли щи правя нормата?
25 Октомври 2013 10:21
О, Ракита, закъсняваш бе, човек. Пладне стана, аз ли щи правя нормата?
По съществото на темата, другарю, по същество!
25 Октомври 2013 10:23
Ми то тва е съществото ти
25 Октомври 2013 10:24
OLDMAD
24 Октомври 2013 20:10
Редакцията, май скоро няма да се откажете от бъзика, а?

E, има и други газети и по-прогресивни редакции:
- Фьолкишер Беобахтер (да се надяваме, че не е спрян от Сороф Шорош);
- Женмин жибао - най-тиражния прогресив;
- Коммунистическая мисла - 64 празни страници.
Четете, наслаждавайте се и насаждайте в себе си доброто, разумното, вечното.
Е, или поне Великата Шаячна Правда...
25 Октомври 2013 10:25
По съществото на темата, другарю, по същество!

Любимата "умност" на Ракитката...
Интересно е това, че си въобразява, че пише "по същество"...
25 Октомври 2013 10:28
Позитанци продължават да пръскат слюнки в опит да отклонят коментарите от същината на темата, а тя е: идват избори и обръчите от фирми трябва спешно да усвояват.
25 Октомври 2013 10:35
Като дойде сегашното правителство, моментално, особено в първите два месеца, видяхме срив при ДДС и акцизите.
Евтини манипулации за правоверни герберски и реаниматорски членове. Само дето е забравил да каже, че сривът е в планираното събиране съгласно Дянков. А реално събираемостта в сравнение с миналата година е увеличена въпреки, че В.Танов излезе в болнични и напусна поста си м. септември. Въобще у нас стана мода да лъжеш и манипулираш най-нагло - Тиквата си намери достойни ученици.
25 Октомври 2013 10:40
А реално събираемостта в сравнение с миналата година е увеличена
Ъхъ, затова се теглят заеми на поразия.
25 Октомври 2013 10:40
Ракита, това дето си цитирал
ато дойде сегашното правителство, моментално, особено в първите два месеца, видяхме срив при ДДС и акцизите. Това означава или неспособност, или по-вероятното - че веднага са се активирали разни стари схеми за източване на ДДС и контрабандни канали, които бяха заспали при предишното правителство (то си имаше свои, но тези очевидно са по-мощни, добре разработвани през годините).

е обикновена манипулация. Специално за ДДС-то да те уведомя, че към 31.8. е с 3 % повече от миналата година към същата дата. Следва да имаш предвид и обстоятелството, че спешно бе възстановен около 300 млн. задържан ДДС, което допълнително намали приходите от него.
Акцизът е на почти същото ниво, като миналата година.
Разбираш, надявам се, защо неолибераст-фондационерите са вредни ?
Ако не разбираш, ще ти кажа: Защото са лъжци и манипулатори !
25 Октомври 2013 10:41
Позитанци продължават да пръскат слюнки в опит да отклонят коментарите от същината на темата, а тя е: идват избори и обръчите от фирми трябва спешно да усвояват.

Знае се, че на НПО-шниците им се плаща да дрънкат празни приказки с апломб. Но си нАмери подходяща аудитория - тук не вървиш особено, ако забелязваш...
Изключвам ироничните забележки...
25 Октомври 2013 10:46
Rakita 25 Октомври 2013 10:40
Добре е човек да пише за неща, за които все пак има някакви бегли познания.
25 Октомври 2013 11:02
Позитанци продължават да пръскат слюнки
Сега, многоуважаеми колега, цитирал сте в началото на работния си ден, нещо - предполагам, че е от матряла (аз като рационален човек се вслушах в компетентните колеги и си спестих четенето). Та, в този фрагмент, който толкова Ви е впечатлил (Вие сте впечатлителна натура) се говори за срив на събираемостта на ДДС и акцизи и се правят напъни за некви обобщения. Оказва се обаче, че афторът малко послъгва - от Тук като изтеглиш първия файл, на фтора страница има две диаграми - като се поразгледат, се вижда, че събираемостта на акцизите се е намалила с 0.7 процентни пункта (срив!), а по ДДС-то се е увеличала с 0.2 процентни пункта (срив!!!) . Ей на това лъготене, хората му викат "пръскане на слюнки". Ja, ja. Та, натискай педалите - пляс, пляс
25 Октомври 2013 11:08
Сега, многоуважаеми колега, цитирал сте в началото на работния си ден, нещо - предполагам, че е от матряла (аз като рационален човек се вслушах в компетентните колеги и си спестих четенето).
Отдавна е известно, че почитателите на лявата идея не търпят опозиция и противно мнение, та затова им е много по-лесно са коментират личността на автора и на форумците.
25 Октомври 2013 11:13
Отдавна е известно
Да приемем, че това Ви е известно (не прозрях някаква смисленост в бележката Ви), но диаграмите, които толкова любезно Ви предложих, известни ли са Ви?
25 Октомври 2013 11:13
Отдавна е известно, че почитателите на лявата идея не търпят опозиция и противно мнение
Какво има общо между противното мнение и лъжите написани от автора?
25 Октомври 2013 11:15
Да приемем, че това Ви е известно (не прозрях някаква смисленост в бележката Ви), но диаграмите, които толкова любезно Ви предложих, известни ли са Ви?
Да, те дават процентното съотношение на отделните пера в структурата на приходите за 2012 и 2013 г., а не нарастването или намаляването им в абсолютно изражение.
25 Октомври 2013 11:18
Между другото, когато България трупаше резерви през 2002 -2006 г., във всяка от тези години бяхме по-бедни, отколкото сме сега. Може да ядосам много хора с това твърдение, но то е факт, всеки може да види макроикономическите данни. Сега сме по-богати.
Бокаса ни направи по-богати, а ние върнахме камунизете. Лош народ. И фактите са лошо нещо.
25 Октомври 2013 11:20
хамел,

а като се отчете, че приходите като абсолютна стойност са с милиард и 190 млн повече, то 0.7% по-малко акциз през 2013 е като абсолютна стойност с близо 85 млн повече от 2012

всъщност нараснали са осигурителните вноски, оттам идва и дебалансирането. но като абсолютна стойност всичко е нагоре.
25 Октомври 2013 11:20
те дават процентното съотношение на отделните пера в структурата на приходите за 2012 и 2013 г
Правилно! Браво! Което означава, че структурите на приходната част в количествени измерения за 2012-т и 2013-та, са идентични. Тогава, как да приемем твърдението за срив през 2013-та? Ето как - приемаме, че авторът и разпространяващите тази лъжа, пръскат слюнки. Ja, ja!
25 Октомври 2013 11:24
Да, те дават процентното съотношение на отделните пера в структурата на приходите за 2012 и 2013 г., а не нарастването или намаляването им в абсолютно изражение.


ракита,

там си пише абсолютните стойности на приходите. така че с една елка лесно и бързо можеш да си сметнеш каквото трябва. и /евентуално/ да спреш да дращиш щуротии
25 Октомври 2013 11:29
но като абсолютна стойност всичко е нагоре.
Това е така, но нали не си правим илюзии, че нашият многоуважаван колега Ракита ще го възприеме. Убеден съм, че в следващите дни (без утре и други ден), той ще ни съчини много вариации на тема "срив". И колкото и да му обясняваме, че фактологията му е грешна, това няма да има никакво въздействие и резултат.
Но да проявим разбиране и съчувствие.
25 Октомври 2013 11:29
Ракита, четеш ли какво съм написал, а ? Или четеш избирателно и само картинките ?
Айде сега цъкни на линка на Хамела и иди на страница 4. Има една таблица в която ясно е написано, че приходите от ДДС към 31.8.2013 г. са 103,5 % от приходите към 31.8.2012 г. Прибави към тия 3,5 % и едни 300 млн. възстановен задържан ДДС и дано ти се избистри ситуацията със "срива".
А да те питам, ти икономист ли си, и ако да, какво според теб е влиянието на дефлацията от последните месеци върху приходите от данъци ?
Що се отнася до автора, ще го коментирам колкото си искам, защото разбирам от данъци повече от него !
25 Октомври 2013 11:46
Успокойте се и още веднъж прочетете какво е написал авторът:
Особено голям е контрастът със служебното правителството, което така подобри събираемостта, че за пръв път в историята имахме осем поредни седмици на нарастване на приходите - на депозита на правителството в БНБ, на основната част от фискалния резерв, вън от всякакви сезонни, конюнктурни фактори. Като дойде сегашното правителство, моментално, особено в първите два месеца, видяхме срив при ДДС и акцизите.
25 Октомври 2013 11:46
БирникЪ, ,
Орешарски е много по-добър от Ганев.
25 Октомври 2013 11:49
Почти сигурно ече БВП ще е по-голям, от тези 81.5 млрд. лева, заложени в прогнозата за 2014 г. Оптимизмът расте, Европа очаква една по-добра година, така че ще бъдем "изненадани" от по-голяма стопанска активност. Затова смятам, че е съвсем реалистично БВП да е с 1 млрд. лева по-голям...


Авторът надигна глава от писанието си, сръбна от кафето, огледа с доволство огрятата от слънце градинка пред кафенето, па наплюнчи химическия молив и отново задращи с ентусиазъм по бакалската хартия.
25 Октомври 2013 11:49
Ракита, четеш ли какво съм написал, а ?
Ракита не читатель, Ракита — писатель Посочваш му източниците, ама той пак неговото си знае - даже не си дава труда да разгледа таблиците.
25 Октомври 2013 12:03
Като дойде сегашното правителство, моментално, особено в първите два месеца, видяхме срив при ДДС и акцизите.

Дааа, фокусът е върху 2 месеца срив, а не върху 8 месеца растеж. Ако това не е манипулация, здраве му кажи.
А другото направо кърти миФки:
Особено голям е контрастът със служебното правителството, което така подобри събираемостта, че за пръв път в историята имахме осем поредни седмици на нарастване на приходите - на депозита на правителството в БНБ, на основната част от фискалния резерв, вън от всякакви сезонни, конюнктурни фактори.

Лъжа първа - за пръв път в историята. Всъщност да, ако историята започва с правителството на ГЕРБ.
Лъжа втора - повишена събираемост. Служебното правителство нито е имало възможност, нито задача да повишава събираемостта. Неговата задача, тази за която е назначено, е да организира и проведе изборите.
Лъжа трета - нарастване на приходите - на депозита ...... Депозитът на правителството, т.е. размера на фискалния резерв, няма пряка постоянна връзка с текущите приходи в бюджета.

За автора какво да кажа ? А за теб, Ракита ? И не ми отговори на въпроса.
25 Октомври 2013 12:32
Хората, които искат да знаят, четат статиите, а които искат да манипулират, се леят във форума.
Истината боли, нали, позитанци и ДСейци?
25 Октомври 2013 12:36
Дааа, фокусът е върху 2 месеца срив, а не върху 8 месеца растеж.
Че то правителството кога направи 8 месеца на власт? А и авторът акцентира върху нещо друго:
Това означава или неспособност, или по-вероятното - че веднага са се активирали разни стари схеми за източване на ДДС и контрабандни канали, които бяха заспали при предишното правителство (то си имаше свои, но тези очевидно са по-мощни, добре разработвани през годините).
25 Октомври 2013 12:49
Хората, които искат да знаят, четат статиите, а които искат да манипулират, се леят във форума.

И аз ли, гълъбче ?
Ще може ли и малко мотиви към това твърдение ? Малко, колкото моите поне.
А по "Позитано" дори не минавам, а за ДСеец съм доста млад.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД