:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Средната възраст на учителите е 55 г.

Средната възраст на учителите у нас е 55 г. След 10 години повече от половината преподаватели ще са в пенсионна възраст. В момента на един учител се падат почти 14.5 ученици. В селските училища съотношението е 11 ученици на 1 учител, докато в градските начални училища то е 19 деца на 1 учител. Тези данни бяха представени вчера на конференция за проблемите на образованието, организирана от фондация "Заедно в час". От фондацията припомниха и данните от PISA 2009, според които три от седем деца на 15 години имат трудност да прочетат и разберат прост текст.

Експерти от Великобритания и САЩ препоръчаха на форума оценките от матурите да са публични и всеки родител да може да види какви са постиженията на учениците в него. Тази информация трябва да е достъпна в интернет за всички, за да може да се прави сравнение с конкуренцията - това е вид състезание, посочи Джил Джоунс, инспектор на кралицата в Департамента за стандарти в образованието на Великобритания. Агенцията, която провежда външното оценяване на учениците в България, трябва да е независима, а не на подчинение на Министерството на образованието, както е в момента, препоръчаха още участниците в конференцията. В момента оценките от националните тестове за IV и за VII клас, както и резултатите от матурите за всяко отделно училище са тайна. Те не се публикуват от Министерството на образованието, училищата също нямат нормативно задължение да качват в интернет образователните постижения на учениците си.

7
2856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Ноември 2013 19:23
Учителските колективи приличат на женски пенсионерски клубове...
02 Ноември 2013 09:35
Учителите трябва да се пенсионират на 55 години, защото изкукуригват и не могат да отговарят на изискванията на времето. Еда 63 годишна баба ще преподава информационни технологии или физическо. Смех!!!!
02 Ноември 2013 19:57
Подписвам се с името си и това би трябвало да говори много. Не пиша на кого отговарям - не харесвам скрити фигури зад никнейми.
И на въпроса - като съм учител на 57 години - да се гръмна ли. Мисля, че доста ще загуби образованието, ако направя тази глупост.
Имам IQ 160. С две висши образования, от два университета, завършени не с бяла техника и блеещи животинки - и двете са педагогически.
Отличен математик и информатик съм - преподавам тези дисциплини. Информационните технологии, освен че и това
преподавам, са ми слабост. Пиша стихове, имам издадена книга...да изреждам ли още. Тогава защо да нямам право да преподавам,
след като имам много повече за даване като знание от колежката, на която всеки час учениците й се качват на главата, а има магистърска
степен като педагог. Така че - разстреляйте ме, защото съм на 57 години и трябва да се пенсионирам. Е, вярно е, че от време на време се
налага да кукуригам, но нали знаете приказката: "Каквото повикало - такова отговорило" /лека перифраза/.....
02 Ноември 2013 20:38
Silvana15,
Моите уважения!
03 Ноември 2013 01:49
Спокойно, Силвана.
Както знаете, сред учениците се срещат непоправими тиквеници.
По-късно те порасват и някои от тях дори пишат във форуми, както можете да видите.
03 Ноември 2013 01:54
Тези дни моя дружка, професор във Факултета по славянски филологии (но не е литератор, лингвист е), ми разказа как на въпроса й към студенти - вие руска литература учили ли сте, знаете ли кой е Максим Горки (това във връзка сигурно с нейно споменаване на последния), получила отговор - а, знаем, знаем, учили сме, за Шинел.
Това е положението. Учителите им били виновни....
Впрочем, сега като се замислих, се сетих как мое приятелче от Института за български език, което преподаваше езикознание в СУ, ми разказваше за студентка, която си надписала студентската книжка - на най-челното място, първия надпис горе - изпанска филология. Той кротко я запитал - вие това ИЗ за представка ли го имате? А тя се смутила и рекла - ами, той брат ми ми надписа книжката...
става дума за събитие кажи речи преди половин век, така че тиквеници винаги е имало...
03 Ноември 2013 08:51
Редакцията, като анализирате нещо, редно е да представите цялостен обзор, а не само кой от любимия на президента ни "на запад от София" регион к`во рекъл. И то - избирателно. Щото ако сега са на 55, утре ще са на 65. Едно, поради поправката Боков-Дянков, дето внезапно удължи възрастта за пенсия, та на сина ми в гимназията учителки наистина за пенсия се оказаха пак преподавателки (в университетите пък е ужас - според ЗВО хабилитираните работят до 65 с право на удължение от по година, но година за година, а нехабилитираните - пак според поправката на двамата горецитирани малоумници - не можеш ги пенсионира, освен ако сами не рекат). Друго, поради натиска на тия от по на запад от София непрекъснато да си увеличаваме възрастта за пенсия и да изравним жените с мъжете само и единствено в този пункт . А иначе галите си се пенсионират на 60, де. Но ний тука сме опитни зайчета за неолиберастки експерименти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД