:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,492,219
Активни 129
Страници 18,366
За един ден 1,302,066
Истинската история

Мнимият гроб на цар Иваница Асен

Църквата „Св. 40 мъченици” и некрополът около нея са вероятно най-яркото отражение на отношението ни към миналото и на отсъствието на искрена почит към паметта на дедите ни
Мястото на гроб 39 в северната галерия на църквата "Св. 40 мъченици" личи ясно по хлътването на настилката от тухли още преди разчистването му, зидът от ляво е от времето на турското робство, а очертанията на гробната яма умишлено са уширени тук за да не закриват изгледа към хлътването на настилката, снимка на разкопвача Въло Вълов, 1972 г.; В средата - мнимият царски гроб днес е поставен в помпозна и невярна архитектурна среда, снимка на автора, 2008 г.; Вдясно - първоначално църквата "Св. 40 мъченици" няма галерии от север и от юг, галериите са изграждани по-късно двукратно - след средата на ХIII в., когато църквата започва да се използва като представителен градски храм, и след средата на ХIV в., когато църквата е превърната в съборен обителски храм, горе в ляво схематично е означено мястото на гроб 39.
Сигурно мнозина си спомнят така нареченото "погребение" на цар Иваница Асен (1197-1207) преди шест години и половина в новоизмислената великотърновска църква "Св. 40 мъченици". С участието на тогавашния президент на републиката, с БТР-и, лафети, гвардейци със стегнатите си ботеви униформи, с развяващите се на вятъра разноцветни копринени раса на висшите църковници, начело с портрета (?) на царя, докаран повече като питекантроп, трагикомичната процесия събра изумените невярващи погледи на жителите на старопрестолния град, а чрез телевизорите - и на целия ни народ. Организирането на мероприятието очевидно бе по повод 800-годишнината от смъртта на един от най-величавите български владетели, но всъщност повдигна редица въпроси за националната ни памет.

Така и не стана ясно кому бе нужна тая клоунада, освен на няколкото известни на всички организатори на събитието, чиито обществен и научен авторитет е най-малкото спорен. Та нали е добре известно, че тълкуването на гроб 39 в църквата "Св. 40 мъченици", набеден за царски, съвсем не е еднозначно, а българските средновековни археолози, които добре познават резултатите от проучванията на църквата и на погребенията във и около нея, са на практика единни в отричането на царската му принадлежност. И още, дори скелетът в гроб 39 да е на цар Иваница Асен, то защо беше нужно тържественото му препогребване в същата гробна яма, нали вече си е бил погребан веднъж по всички правила . . .

Обаче тия въпроси, а и много други по-болезнени, за пари предимно, нямат нищо общо нито с историята, нито с археологията, нито с която и да е друга наука за миналото. Всички тия въпроси всъщност се отнасят до нещо много по-съществено и много по-общо, до уважителното ни отношение към националната ни памет, а както ще видим по-долу, народът ни има забележим проблем с това още от Средните векове. Впрочем не само с националната ни памет, но и с родовата, със семейната памет също . . . Вероятно тая есен, когато се навършват 845 години от предполагаемата дата на рождението на един от най-бележитите български владетели, можем да използваме проблемът с гроба на цар Иваница Асен за да поговорим поне за малко и за националната ни памет изобщо, никак няма да ни е излишно май.* * *Сега е времето да хвърлим един хронологически поглед, който тук е наложително да е бърз и кратък, върху мястото, на което е разположен гроб 39, дано така станат ясни основанията за отричането на царския му характер.

Макар археологическото проучване на цялата крайречна тераса, върху която е построена през ХIII в. църквата "Св. 40 мъченици" да не е още завършено, може да се твърди безспорно, че на това място има ранно тракийско селище, заменено от едно уширение на крепостната стена на късноантичното селище на Царевец и в подножието му. Западния зид на външния притвор на църквата възсяда част от тая късноантична крепостна стена, а значителната част от средновековните погребения навлизат в тракийския и късноантичния пласт.

Не съществуват никакви данни за живот на тая речна тераса във времето на Първото българско царство и до края на ХII в. През първата половина на ХIII в. започва усиленото обживяване на речната тераса, от това време са открити над 800 най-разнообразни монети (Константин Дочев, 2005). Не можем да си позволим да твърдим, че строежът на църквата "Св. 40 мъченици" започва много преди 1230 г., когато според надписът на цар Иван Асен Велики (1218-1241), посветен на победата му при Клокотница, тази църква е завършена.

Ще потвърдя още веднъж. Няма как нито да пренебрегнем, нито да извъртим сведението в триумфалния надпис, в който цар Иван Асен Велики сам твърди - "създах от зачала" и "украсих до конца" църквата "Св. 40 мъченици", което не може да значи друго, освен започване на строителството най-рано през 1218 г., но вероятно доста след това понеже за строителството на храма не е нужно кой знае колко време, и завършването му категорично през 1230 г. Всички опити за преиначаване, за разночетене, за тенденциозно тълкуване на надписа досега завършваха катастрофално, така ще е и в бъдеще. Та нали все се оплакваме от недостиг на сигурни, изчерпателни и точно датирани извори, сега пак има недоволни . . .

Ще побързам да уточня също, че протяжното археологическо проучване на църквата, на некропола във и около нея, на сградите в близост никога не се натъкна на данни за по-ранен от завършения през 1230 г. храм, посветен на бляскавата победа при Клокотница. Това уточнение е важно понеже защитниците на царския характер на гроб 39 чисто умозрително предположиха наличието на по-стара църква, по чийто северен зид е равняван гроба. Вече с пълна увереност можем да твърдим, че това предположение е невалидно.

Дойде време да потвърдим, че според резултатите от последните археологически разкопки северно от църквата "Св. 40 мъченици" (вж. поне Въло Вълов, Археология, кн. 2, 1972; Константин Тотев, Археология, кн. 1-2, 2001) гроб 39 е вкопан в положената вече настилка от тухли на преизградената след средата на ХIV в. северна галерия. Доколкото публикацията на резултатите от разкопките е само в предварителни съобщения и отсъстват пълни и окончателни данни за дебелините на слоевете и пластовете, с разрези и пълна стратиграфия на обекта, не е напълно възможно да съм абсолютно категоричен за датирането на гроб 39, но изглежда все пак, според това, което е вече обнародвано, а и от личните ми разговори с разкопвачите, че гробът е оформен в края на същия този ХIV в. в тухлената настилка на преизградената след средата на ХIV в. северна галерия.

Местоположението на гроб 39 е малко странно все пак. Това е така, защото той се намира под настилката в северната галерия на църквата, която след средата на ХIV в. точно тук завива почти под прав ъгъл на север към, според разкопвачите, Източното крило на обителта "Великата лавра". Изкопаването на гроб на кръстопът, разбира се, ни се струва неестествено, поради което това остава все пък възможно, но само ако обителското Източно крило е вече недействащо, тоест в края на ХIV в.

Такава датировка отговаря точно на даденостите. Дълбочината на гроба под настилката е 1, 25 м. и понеже тук двукратно са правени дебели насипи при по-ранна датировка гробът щеше да е нереално плитък. Очевидно хлътването на тухлената настилка не е било възможно да се поправи, може би поради трагичните събития от последното десетилетие на ХIV в., както това става, например, в църквата "Св. Богородица" на о. Свети Иван, където подобно хлътване е изравнено с подложка от разтрошени тухли и здрав бял хоросан.

Датировката на прочутия Калоянов пръстен, открит в гроб 39 около левия лакът на погребания заедно с фалангите на дясната му ръка, също ни насочва към времето след втората половина на ХIII в. най-рано (вж подробно Иван Сотиров, 1992). Разбира се, огромен златен пръстен с тегло 61, 1 г, подлежи на използване и по-продължително време. За нас е важно в случая, че нито стратиграфията на обекта, нито архитектурата тук, нито подемния материал от гроба ни позволяват датировка на гроб 39 преди ХIV в., но повече в неговия край. Освен това точно в църквата "Св. 40 мъченици" имаме безусловни примери за владетелски погребения (вж. и Йордан Алексиев, 2005) и с тях гроб 39 няма нищо общо.

Тогава кой е погребаният в гроб 39? Кой знае, търновски болярин, може би . . . Ще имаме случай да се върнем на тоя въпрос с предположение друг път.

Стана дума в началото за националната ни памет. Изглежда немарливото ни отношение към следите от миналото ни е доста стара черта. При разкопките в некропола около църквата "Св. 40 мъченици" се откриват значителен брой части от покривни плочи с надписи и изображения, може би от владетелски погребения, но преизползвани във времето, в което в некропола тук се погребват видните търновчани. Как така, ще питате, Търновград не е превземан от вражи войски, които да разграбят и осквернят владетелските гробове, тогава как се озовават преизползвани части от тях в редовите погребения? Дали пък точно тук не се крие отговорът на загадката за "неотриваемите" български владетелски гробове?!* * *Много от защитниците на царския характер на гроб 39 се водят от чисто патриотични подбуди, с които запълват недостига на специализирани знания. Никога не съм разбирал какво патриотично има в защитата на една слаба, изсмукана от пръстите теза, измислиците никога не могат да бъдат патриотични, най-много в един миг да станат смешни. За справка погледнете на югозапад, предполагам на никого не му се иска да изглеждаме така комично.

Колкото еднозначно е отношението на българските средновековни археолози, които, безусловно ще се съгласите предполагам, най-добре биха могли да преценят и обяснят резултатите от проучването на гроб 39 в църквата "Св. 40 мъченици" понеже това всъщност им е работата, толкова единни в измислянето на царски гроб тук са историците, архитектите и любителите на изследването на миналото.

Да, на всички ни се иска не един, а всички гробове на българските средновековни владетели да бяхме открили непокътнати, на жените, на децата, на конете, на кучетата, на любовниците и на слугите им също, ако може. Историческата съдба на българските земи обаче, а и собственото ни отношение към миналото, към националната ни памет, не предполагат големи очаквания в тая посока, със сигурност.Свързани текстове за гробовете на българските владетели:

http://www.segabg.com/article.php?id=491769

http://www.segabg.com/article.php?sid=2011012000040001301

http://www.segabg.com/article.php?id=542452

http://www.segabg.com/article.php?id=611656

http://www.segabg.com/article.php?id=612537

34
20853
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
20 Ноември 2013 19:50
Отвратително
20 Ноември 2013 19:55
"гроб 39 в църквата "Св. 40 мъченици", набеден за царски" - Освен пръстена, има още няколко доказателства, че гроба е на цар Калоян: Намерения скелет е на човек висок 190 см. а се знае от изворите, че Асеневци са били гиганти. В изследваната пръст на гроба е намерено повишено съдържание на сол - доказателство, че трупа е бил осоляван, за да се запази по времето на дългия път с волска каруца от Солун до Търновград. В пръста са намерени още деградирали бисери, части от сърма и злато от царската мантия, с която е бил погребан покойника. Липсата на други инсигнии от царското достойнство се обяснява с факта, че се е бързало с погребението. За да не се събудят съпротивителните сили срещу узурпатора цар Борил. Има и други факти, които не си спомням в момента....
20 Ноември 2013 20:03
Котка
20 Ноември 2013 20:23
Котка -
Статията -
Никога не съм разбирал какво патриотично има в защитата на една слаба, изсмукана от пръстите теза, измислиците никога не могат да бъдат патриотични, най-много в един миг да станат смешни.

И аз. Ама ги гледам всеки четвъртък...
-----------------------------
Сайтът на Генек

20 Ноември 2013 20:32
Котка

Статията

Тогава кой е погребаният в гроб 39?

Може би вече Петрински
20 Ноември 2013 20:38
Едно лаическо съображение което вероятно ще възбуди "патриотични" протести:
По черепа е намерена следа от стара травма която вероятно е предизвиквала травматична епилепсия. Това отговаря на известното че Калоян често е прявявал (безпричинна) ярост. Той сам се е наричал "гръкоубиец". Странна е заповедта му да бъде убит Балдуин - най-ценния "трофей" от войната с кръстоносците. Това необяснимо действие накарало западните трубадури (и Ф Попова-Мутафова) да обясняват абсурдно.
20 Ноември 2013 21:04
туй, че археолозите ги правят датировки 5 за 4, включително и златният пръстен на Калояна без да признават надписите е ясно:

"НАДЕЖДЕН ЛИ Е РАДИОВЪГЛЕРОДНИЯТ МЕТОД?

От методите, които се използват за датиране на исторически артефакти, най-популярен е радиовъглеродният. Но в процеса на прилагане на метода, и с натрупването на „радиовъглеродни” дати, се появиха сериозни трудности, или както пише А.Олейников –„Трябваше да се замислим над още един проблем.Интензивността на лъченията пронизващи атмосферата, е в зависимост от много космически фактори. Получава се, че количеството на образуващият се радиоактивен изотоп на въглерода би трябвало да се колебае във времето.Трябва да се намери метод, с помощта на който да се отчита това колебание. Освен това, в атмосферата непрекъснато се изхвърлят огромно количество въглерод, образуван в резултат на изгарянето на дърва, каменни въглища, торф, нефт и продуктите на преработката му.Какво влияние имат тези източници на атмосферен въглерод, върху количеството на изотопа във въздуха? За да получим истинската възраст на датираните обекти, ще се наложи да прилагаме сложни поправки, отразяващи изменението на състава на атмосферата в протежение на последното хилядолетие. Тези неясноти, заедно с някои затруднения от технически характер, породиха съмнение в точността на много от датировките направени чрез радиовъглеродния метод.”
Автора на методиката, У.Ф.Либби (Willard Frank Libby 17.12.1908 – 8.09.1980) без да е историк, е бил абсолютно убеден в правилността на Скалигеровите датировки, и от книгата му става ясно, че именно по утвърдената хронология е бил калибриран и радиовъглеродният метод.Но археолога Владимир Милойчич показва убедително, че този метод в сегашното си състояние дава хаотични грешки от порядъка на 1000-2000 години, и в своята „независима” датировка на артефакти, сляпо следва предположената от историците датировка, и затова е невъзможно да се твърди, че я потвърждава.
***
Не помествайте толкова дълги постинги, приложете линк!
20 Ноември 2013 21:39
***
20 Ноември 2013 22:48
и вместо да ровичкат костите на Калоян, нашите пишман-историци трябва много внимателно да изучават кореспонденцията му с папа Инокентий ІІІ, защото там са важните неща за историята не само на България, а и на цяла Европа.
та, в писмо от 1199г., което архипрезвитерът на Бриндизи Доминик донася успешно в Търново пише дословно следното:

„А ние като чухме, че твоите предци са произлези от благороден род на град Рим и че ти си получил благородна кръв и чувство за искрена преданост, което ти имаш спрямо апостолическия престол като по наследствено право.” (Латински извори за българската история (ЛИБИ), С., 1965, т.3, с.308).

е, някой историк да обясни кои са предците му от благороден род на град Рим.

20 Ноември 2013 23:19
е, някой историк да обясни кои са предците му от благороден род на град Рим.


Дуйчев го е обяснил преди много десетилетия, стига да има кой да чете. А още преди Дуйчев има голям спор между българската и румънската историография.
===
Петрински е написал една полезна и добра статия и наистина го поздравявам , че взриви "най-интел;игентния" форум.
20 Ноември 2013 23:24
Прочетох статията, а последната третина повече по диагонал, но ще се съглася с г-н Петрински само по един показател - фактът, че погребението на владетел от ранга на цар Калоян по този начин и 800 г. + е меко казано кич. Отвратително ми беше и се надявах, че ще забравя това, ще простя някак унижението на един много достоен и великолепен български цар, успял за има-няма 10 години да въстанови държавата почти изцяло в Симеоновите граници (ако ми позволите да се изразя така) след ненавременната и насилствената смърт на двамата си братя в смутно време, малко след като България е била под византийско владичество; блестящ дипломат, успял да лавира между Константинополската патриаршия и Папския престол само и единствено в полза и за престижа на България. По спомените ми от ученическите години, съдя че е бил уникален военен тактик и силна харизматична личност. Освен това вместо да се отърве по "византийски" от племенниците си, единият от които по-късно ще стане друг велик български цар, той следва твърдо линията на доизграждане и развитие на възродената от пепелищата държава.

За мен като българка, като човек, интересуващ се все пак от съдбата на Родината, подобно погребение е недопустимо, независимо дали това наситина са или не са останките на този величав български владетел. Това беше тотална грешка, безвкусица, изобщо каквото и да кажа, малко е...Та вместо да бъдат оставени мъртвите да почиват в мир, особено покойници с изключително значение за историята, държавността и националното самосъзнание на българина, шепа мазни политици си организираха шествие - триумф на простотията и наглостта, та ме отвратиха до дън душа и сега г-н Петрински само ми напомни това, за да се ядосвам и да ми е противно на душата.
20 Ноември 2013 23:33
Отвратително


Отвратително , я .
Такъв кич беше , че гледах с отворена уста.

Петрински, Котка

За мисленето , разсъждаването.
Онова което най трудно се изменя е съзнанието на човека.Беше казал някой , не аз.
Живеем в такива времена че сме свидетели на различни системи.Вярно и двете изкривени, ама различни. Всеки от нас си има своя история, за тези системи.
Колко хора , толкова гледни точки, толкова истории.
Всеки минава край църква. Там в двора , все се намира по някой гроб , нали?
И този гроб обикновено е .... на свещенник.Защо всички свещенници не са погребани в двора на църквата? С какво едни свещенници са заслужили тази чест, други не ? Аз мисля че всички които са погребани в старинен храм ,в съвременна църква са на хора свещенници на хора духовни , или обявени за такива от народа.
През тези 50- вече 70 г. ние сме загубили знанието за духовното.Ние знаеме само съществуването на "царя", а само преди тия години не е било така.
Преди тези години , народът е тръгвал на война по заповед на "царя" и с благословията на "попа" Царя е определял материалния свят на човека , попа духовния. "Царя" и "попа" са се разбирали за съдбините на народа. Днес ни липсва "попа" и ще патим.
Петрински много правилно се замисля за лъжливия патриотизъм,защото така създаваме лъжи а и както се оказа кич.
Едно е вярно , че когато е съществувала някоя империя ние сме съществували като някаква институция и тази институция се е запазила и до днес.
Трепали са ни , ама сме ги и трепали.В съзтезанието между народите си имаме и едно "айн, цвайн, дрън, в най новата история.
Това че някой е направил история от един камък ,от един череп , от запалени книги , от откраднати книги , я има и оная приказка " Бог види, ..23 години се лутаме да си намерим Царя , а се не сещаме, че ни няма Попа.
Петрински,
още един път - благодаря , че ни сети!20 Ноември 2013 23:45
подобно погребение е недопустимо,


Напротив ,погребението е не само допустимо но и задължително.
Не такова разбира се.
Костите принад;лежат на земята и трябва да се върнат там Всички , не само едни или други.
Липсва ни "попа" да каже това.
20 Ноември 2013 23:54
Дуйчев го е обяснил преди много десетилетия, стига да има кой да чете


че е било преди много десетилетия това обяснение е ясно, понеже не мога да го изчопля в е-вариант. ако можеш дай линк или обясни с думи прости.
21 Ноември 2013 00:04
Ммм даа,
Я глей , ЛИБИ?

А пък аз защо имах усещането че всичко което е постигнала България го дължи на Големия брат , пък и за произхода на Асеневци знаех че е така.
А като се е знаело от 1965 г , защо го няма в учебниците?
21 Ноември 2013 00:33
взриви "най-интел;игентния" форум.

Като гледам броя на коментарите, "взриви" е казано малко пресилено!
21 Ноември 2013 00:58
че е било преди много десетилетия това обяснение е ясно, понеже не мога да го изчопля в е-вариант. ако можеш дай линк или обясни с думи прости.

А не! Има библиотеки!
Въпосното четиво е:
Иван Дуйчев, Преписката на папа Инокентия III съ българитѣ. Уводъ, текстъ и бележки (София 1942).
Книгата на Божилов, Фамилията на Асеневци (1186-1460). Генеалогия и просопография, може и да си я свалиш Натисни тук
21 Ноември 2013 08:48
В кореспонденцията, цар Калоян твърди, че предците му произхождат от "благороден род на град Рим" /вероятно за да предразположи католическия върховен водач/ и да получи международно признание и титлата Rex Blachorum et Bulgarorum. Но има нещо по важно - в едно от писмата се казва:.....„ На първо място ние като любим син искаме от нашата майка Римската църква корона и достойнство според както са имали нашите стари императори. Както намираме записано в нашите книги, един е бил Петър, втори Самуил и други, които са ги предхождали по царуване.” (ЛИБИ, 3, с.310). Това на практика е доказателство за ПРИЕМСТВЕНОСТ между Първата и Втората Български Държави! И звучен шамар по румънските и скопските историчари....
21 Ноември 2013 09:19
Калоян е пропуснал да отбележи, че град Рим се намира в източните дялове на Алтай, а неговите благородни деди се наричали чукундури-чукчи.
С това е подронил по недопустим начин авторитета на другарите Златарски, Мутафчиев, Дуйчев, Бешевлиев и последователи и е умножил по нула техните гениални нАучни тухли-четворки. Тангра да го съди!
21 Ноември 2013 10:03
И какво излиза от тази статия... Когато ходя с малките си деца и те искат да видят гроба на Цар Калоян да им кажа - Деца, това тук всъщност не е гробът на Царя. Това е бутафория. Той не лежи тук. Тези надписи са сложени от мними патриоти. Но пък да знаете - ние сме правоверни историографи... Много държим на фактите и не мога да ви покажа нито един гроб-паметник на български владетел, защото пък има война между историците. Всеки иска да се покаже кой е по-неправ от другия.
Ей така ще им вдигна самочувствието на следовниците на едни от най-древните народи по тези земи.
И ще ходим да гледаме по света някакъв побит камък, който нищо не значи, но върволица от субекти ще ни разказват с думи и клипове, с рекламни материали и разни анимации какво символизира този камък.

Хора, митовете и легендите са важни и съществени, колкото да не ни се иска. Не може да сме само дърти реалисти. Малко въображение ще направи животът ни по-цветен, а оттам и по-значим.

А на децата си ще кажа, че точно тук е гробът на Великия Цар Калоян, ще си спомним за победите му и ще сложим цвете. И ще запалим свещичка в параклиса отляво.

Както и го направих преди 2 месеца преди да прочета тази статия...
21 Ноември 2013 10:38
mariangeorgi
21 Ноември 2013 10:03
21 Ноември 2013 12:04
Абе, хора, не ви ли е ясно, че поради дълговременната липса на държавност и унищожаването на властовия и просветения елит на българите, възстановяването на историческите факти от средновековието, дори с приблизителна точност е почти невъзможно. ЕВдинствените прилични извори са от византийски или католически произход. С оглед на близостта ни до Византия и копирането на много от практиките им може да се предположи, че и в средновековна България е имало хронисти, но в пепелищата на превземането ни от османските турци освен главите на елита са заминали и тези документи. Доколко гробът е на цар Калоян никой не може да твърди това еднозначно и това до коя стена на черквата е ситуиран нема никакво значение. Пръстенът, обаче, е много силен аргумент срещу твърдението на г-н Петрински, поради простата причина, че е твърде малко вероятно некой да го е взел от пръста на царя или да е ровил гроба за да се закичи с него.
За кичозното пиар "погребение" съм напълно съгласен с написаното.
21 Ноември 2013 12:29
Статията е правилна и реалността е, че не можеме да сме сигурни, че гроб 39 е на цар Калоян. Най разумното беше при възстановяването на църквата гроба да беше по-оправен и да се сложи надгробен надпис - Калоян. Пък нека всеки сам да си решава. Цялата бутафория с Гоцето и БТР беше ненужна и се опитвам да забравя, че съм я виждал.
*
Иначе, тлените останки на цар Самуил са известни и на конкретно място. Но никой не обелва и дума те да бъдат върнати в България или поне да бъдат препогребани в църквата св. Ахил, чийто ремонт и издръжка да се поемат от България.
21 Ноември 2013 14:07
Статията е основателно провокативна, но едва ли е повод за пренаписване на учебника по история.
След като Цар Калоян е убит от преврадатджии, едва ли е бил погребан от тях с почести, както е възможно да е бил препогребан по-късно.
Българската аристокрация се е ползвала с висок авторитет в средновековна Италия -и не само, напр. историята на болярина Марин - Марино Болгаро, станал губернатор на остров Иския. Смея да предположа, че в европейските архиви вкл. Ватикана има повечко извори от познатите.
21 Ноември 2013 15:09
Yantar
Иначе, тлените останки на цар Самуил са известни и на конкретно място. Но никой не обелва и дума те да бъдат върнати в България или поне да бъдат препогребани в църквата св. Ахил, чийто ремонт и издръжка да се поемат от България.


Барем това можеше да си изпросим, га са прегръщахме с елините напук на братчедите фиромци, ама нъц - за съжаление сме спецове в безвъзмездното гъзодаряване.
21 Ноември 2013 16:29
Странна е заповедта му да бъде убит Балдуин - най-ценния "трофей" от войната с кръстоносците.

Да, така е, както и клането в Пловдив и изгарянето на града, безпричинно. Представете си сега майните да му издигнат паметник!

Но все пак е най-силният български владетел, спечелил най-сериозната битка в нашата история - Симеон и Иван-Асен са побеждавали византийци и разни други неорганизирани съседи, което не е било особено трудно.

Впрочем другият българин, спечелил битка срещу Запада и западната военна машина е ген. Владимир Вазов - септември 1918 г., Дойран!
21 Ноември 2013 22:38
Иначе, тлените останки на цар Самуил са известни и на конкретно място. Но никой не обелва и дума те да бъдат върнати в България или поне да бъдат препогребани в църквата св. Ахил, чийто ремонт и издръжка да се поемат от България.
Но няма как да стане. Според все още официалния (Титовистки) македонизъм, СамОил, е основателят на македонската държава.
23 Ноември 2013 19:35
Иване Петрински, хвалА!
Имаш странно разбиране за историята на моменти, но по ключови въпроси си джелезен.
Винаги съм смятал, че публицистиката ти е по-силната страна.
23 Ноември 2013 22:17
Какво прави гробът Самуила извън България е ясно, но защо България е все още встрани от него е въпрос разрешим единствено с арнаутите.
25 Ноември 2013 13:21
Четох, четох и не се натъкнах никъде на тезата на автора как да отдаваме достойно почит на българските владетели. Да, сетих се, единственото достойно според автора е да заключим малкото което знаем за тях дори не в учебниците по история, а в академическите книги, известни на петима историци и думичка да се споменава извън тях и един допълнителен артефакт да не се поставя никъде, защото е недостойно! Достойно е да се мълчи! недостойно е да се сложи паметна плоча, панорама на разбиването на латинската конница (например), защото това не се е състояло на това място и по това време. Срам!
Точно затова Гърция има културен туризъм, ние не (това е най-незначителния аргумент, но като най-видим го давам за пример.
Препогребването и за мен не беше добра идея, по серия причини. Но в никакъв случай защото не се знае къде е погребан Калоян. Не е ли най-логично да е погребан в Търново? Доколкото виждам, авторът се възмущава от факта, че църквата е създадена доста след смъртта на Калоян, но не виждам противоречие в това нова църква да се издигне до стар гроб. И не гробът е проблемът, а смъртта на Калоян и последващото доста дълго по онези стандарти управление на Борил (който бил превратаджия, на теория). А легендата за преврата е създадена именно от колеги на автора- с същия вид доказателства, които според автора не вършат работа в случая с гроба на цар Иваница, но в единия случай явно доказателствата са достатъчни (не казвам, че не е вярно, просто сравнявам), а в другия не-историята е Лъзгава работа.
25 Ноември 2013 22:47
Да се смее ли или да плаче човек,в царската църква,намират погребение на мъж,с внушителен ръст,останки от царска мантия и пръстен с печат,и това не бил царя...?Може би е царския шут или дъщеря?Жална ни Майка България от историци търсещи евтина самоизява и кратка слава за сметка на Великите Българи.....
26 Ноември 2013 01:42
Куманистан 21 Ноември 2013 09:19
Калоян е пропуснал да отбележи, че град Рим се намира в източните дялове на Алтай, а неговите благородни деди се наричали чукундури-чукчи.
С това е подронил по недопустим начин авторитета на другарите Златарски, Мутафчиев, Дуйчев, Бешевлиев и последователи и е умножил по нула техните гениални нАучни тухли-четворки. Тангра да го съди!
26 Ноември 2013 01:52
Точно затова Гърция има културен туризъм, ние не (това е най-незначителния аргумент, но като най-видим го давам за пример.
Дет викаше един познат за гръцкия туризъм -- "Факири. Някъв камень, обаче заграден с едни синджири и с един такъв табаетлийско-мурафетски надпис от рода на 'Ей тука пръдна Ахил в лето ..."
27 Ноември 2013 11:08
Трябва са се изчистим най-накрая от дриновщината и златарщината в историческата наука. И разни псевдоисторици, които винаги са готови да унижават българската история.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД