:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партийната субсидия - не колко, а за какво?

Орязването на държавните пари за партиите с 10% хем ще позволи на БСП да се похвали с изпълнение на предизборното си обещание, хем няма да се отрази съществено на партийните портфейли.
Галя Горанова
Клан, клан, недоклан. Такава е малко работата с намаляването на държавните субсидии за партиите. Абе орязаха ги, ама не съвсем. Даже връхчетата на клона, върху който седят, не посмяха да подрежат. Само драснаха с чекийката love върху кората в изблик на демонстративна пожертвувателност и в знак на "солидарност с българските граждани, които преживяват много лишения", както казва Станишев. Та по тая причина БСП като социално чувствителна партия догодина ще гладува солидарно с 10 вместо с 11 милиона лева. ДПС ще пристегне колана с близо половин милион по-малко от досегашните 4.85 млн. лв. Малко над 300 хиляди лв. ще е загубата на "Атака" от досегашните 3.1 млн. лв. Най-много "ще пострада" ГЕРБ - "лишението" й се равнява на 1.3 млн. лв. от 13-те милиона, които й дава държавата.

Решението на БСП да намали партийните субсидии с 10% е точно



толкова фарисейско и лицемерно,



колкото идеята й дарения за партиите да правят само физически лица, уж, за да се скъса връзката им с бизнеса, а всъщност, за да я скрие. От една страна, символичният жест ще й позволи да се бие в гърдите как, видите ли, е изпълнила предизборното си обещание. От друга - намалението няма да се отрази съществено върху партийните портфейли.

Изглежда че дори и това незначително орязване на партийните субсидии заседна като буца в гърлата на партиите, защото много крокодилски сълзи се проляха покрай решението. БСП зажали, че хич без субсидии няма демокрация, ДПС се затюхка как без държавните пари партиите стават плячка на обръчите от фирми. Макар да не е известно и за един "изпаднал" обръч, откакто бе гласувана тлъстата държавна субсидия. Важно уточнение е, че големите пари за партиите бяха гласувани от същите тия партии - БСП и ДПС по времето на предишната тройна коалиция.



Колко трябва да е размерът на държавната субсидия



за партиите? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Разните страни прилагат различни схеми за изчисление на помощта. Така например във Франция субсидията се състои от две компоненти - веднъж партията получава годишно по 1.60 евро на получен глас в продължение на 5 години, ако е прескочила бариерата от 1% в поне 50 избирателни района. Втората компонента е за депутатско място. Всеки народен избраник носи около 42 000 евро годишно на своята партия. За сравнение - френските социалисти получават от държавата годишно около 11.1 млн. евро за 8-те милиона гласа, спечелени през юни 2012 г. на парламентарните избори и отделно от това още 17.4 млн. евро за 417-те си избраници в Парламента и Сената. Което прави общо около 28.5 млн. евро на година за най-голямата фракция. Бесепарите да не бързат с ликуването, че другаде взимат много повече от тях! Все пак френските им побратими имат електорат, по-голям от цяла България! Нещо подобно представлява и немският модел, предлаган от депутата Георги Кадиев, който така и не бе приет от съпартийците му. Явно развитите демокрации са стигнали до заключението, че по този начин най-точно се мери влиянието на една политическа формация в обществото. Ако бъде предложен у нас обаче, моделът ще доведе до намаляване на субсидиите, освен ако не се злоупотреби с тарифите. Откъдето и съпротивата.

Един виден соцпредприемач и депутат по съвместителство дори се опита да обясни, следвайки антипазарната логика, че



у нас гласът бил скъп, щото имало малко гласоподаватели



Един вид заради слабото търсене на политически продукти държавата е длъжна да компенсира клетите партии! А не е ли по-добре те да намерят начин да стимулират потреблението с адекватни политически предложения?

В същото време на "големите" им се зловиди помощта за "малките". Вече тръгна дебат за това дали да не се вдигне бариерата от 1%, отвъд която държавата е длъжна да субсидира партиите. Идея, която може да има зловредни последици, защото задушава плурализма, като лишава малките партии от равен шанс. И в крайна сметка води до заблатяване на политическия живот, от което страдаме днес - едни и същи лица и мухлясали идеи се въртят до втръсване, а системата не позволява и минимално политическо обновление извън кадровите отдели на големите партии. Само за справка - общата субсидия за извънпарламентарните партии в момента е 5.8 млн. лв. срещу 32.2 млн. лв. за тези в Народното събрание.

В нашия случай обаче не е важен толкова размерът, колкото целта. А именно



за какво да се харчат държавните субсидии?



И тук следва законодателят да даде еднозначен отговор на ред въпроси. Сега в закона пише, че "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи." Твърде обтекаемата формулировка може би се нуждае от прецизиране. За да е ясно дали хонорарът на Петя Бюуклиева за участието й в проправителствен митинг е "предизборна подготовка" или "организационен разход". Както и дали възнагражденията за полицейския "химн" на Веселин Маринов влизат в графа "работа на партийните структури"? И доколко е позволено парите от държавата да се ползват от партиите за дарения на бедстващи хора в предизборна ситуация?

СНИМКА:БГНЕС
Големият семинар на властта в "Боровец" роди малко орязване на партийните субсидии от кумова срама.
35
8524
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
02 Декември 2013 20:31

за какво да се харчат държавните субсидии?


за семинари в Боровец може би или в брюкселски ресторанти...
кой да ти каже
02 Декември 2013 20:41

за какво да се харчат държавните субсидии?

За купуване на гласове, за какво друго?
Значи, ние плащаме тези субсидии, за да се изберат те отново?!
02 Декември 2013 20:43
за какво да се харчат държавните субсидии?


именно
02 Декември 2013 20:50
Много алчна тая БСП! Всички други партии (в и извън Парламента) искат премахване на субсидиите, а тя пуска само 10% намаление.
(И аз искам намаление, ама това се решава от парламентарно мнозинство!)
02 Декември 2013 20:57
Платената любов, при която магистралната работничка(партията) определя на работодателя(избирателите) колко да и плаща е рекет и престъпление. При това "красавиците" са дърти, грозни и дебели, което е утежняващп престъплението обстоятелство и се нарича изнасилване, доколкото ми е известно
02 Декември 2013 21:14
галя, слабо

не било какво, а колко. ама колко било - хич. или почти хич. 10% било незначително и направо унизително за публиката. колко трябва да бъде дялкянето, за да е значително? 50%? 70? 85? или направо 100, нихната мама, и пари ще искат, а?

в икономическите едни реват и се тръшкат за някакви мизерни 20% от приходите си и рисуват апокалипсис. тука 10% са незначителни. а то какво- една незначителност плюс още една такава и става апокалипсис. или, ако е за едни честни вятърничави и соларни бизнесмени, е нещо като фалит, а ако е за партии, е незначителност, мммм?

това двойните стандарти напоследък навсякъде са налазили...
02 Декември 2013 21:18
Галя
Абсолютна демагогия беше намаляването с 10% от страна на управляващите, но много ми хареса креативността на една друга партия да използва субсидията за да наема за консултанти депутатите си, които не ходеха на работа, получавах по малко пари, страдаха и така да ги компенсира за дисциплираността им!
02 Декември 2013 21:45
tozi-onzi, стига си циврил напоително. Правилното и разбрано решение за всички е колкото % е СРЗ в БГ спрямо СРЗ в Германия, толкова % да е субсидията.
за какво да се харчат държавните субсидии?

Не знаели за какво се ползват субсидиите и др. безотчетни пари на партийците-депутати!? Ами за вписване на децата си и на любовниците като "консултанти", за купуване на цигански гласове, за подкупи на държавани служители и дъ;ъг списък оъ подобни престъпления. За голямо съжаление възможните спасителни изходи от тази гнойна яма стават все по-малко:
- ВНС, президентска република, 60 депутата, които на 2-3 месеца да приемат/отхвърлят законопроекти изготвени от експерти, затвор за източване на държавни средства.

02 Декември 2013 21:45
в икономическите едни реват и се тръшкат за някакви мизерни 20% от приходите си и рисуват апокалипсис. тука 10% са незначителни. а то какво- една незначителност плюс още една такава и става апокалипсис. или, ако е за едни честни вятърничави и соларни бизнесмени, е нещо като фалит, а ако е за партии, е незначителност, мммм?

Добре казано !
02 Декември 2013 21:47
Правилното и разбрано решение за всички е колкото % е СРЗ в БГ спрямо СРЗ в Германия, толкова % да е субсидията.


Защо да е правилно?
-----------------
- ВНС, президентска република, 60 депутата, които на 2-3 месеца да приемат/отхвърлят законопроекти изготвени от експерти, затвор за източване на държавни средства.

Ако населението с право на глас се състои само от твои клонинги, може и да стане.
Но то не се.
02 Декември 2013 21:48
ВНС, президентска република, 60 депутата,

И още по-голям дял на политически непредставените.
02 Декември 2013 21:56
Maradona, успокой топката...
форумните драскачи на партийна субсидия както виждаш са бол и с лопата да ги ринеш
02 Декември 2013 22:05
мара-дона,

без да се обиждаш, ама си в някаква паралелна реалност. дано ти е добре там. какво общо с постинга ми има
колкото % е СРЗ в БГ спрямо СРЗ в Германия, толкова % да е субсидията

и какъв смисъл има въобще казаното от теб? да речем, че срз в бг е 15% от срз в германия /не знам колко е и не ми се проверява/. и тогава субсидията е 15%, така ли? ама от какво? от крушите и крушовицата на дядо ти? или от събраните акцизи? или от гласувалите за тази партия - броя им, умножен по въпросната срз, по 15%? а бе що за глупост сте написали вие двечките бе, маро и доно? и като сте две, броите ли се за една или 2х15 правят 30%?

пфу
02 Декември 2013 22:23
Статията -
Нямам нищо против субсидията, а против начина на използуването й , и най-вече - против пълната й безполезност, при условие, че всякакво друго финансиране на партиите е ненаказуемо!
02 Декември 2013 22:30
onzi, предполагах, че си ходил на училище и чр можеш да решиш задачата:
- В BG чистачка получава 150 евро, а в Германия 1500 евро
- В Германия депутат получава 4 евро нз глас
= ? евро на глас следва да получава депутат в BG?
Помисли си добре преди да пишеш и смяташ
(Решение: 0.40 евро)
02 Декември 2013 22:36
Защо е необходимо да обвързваме практиките си с германските?
Освен, че така си решил ти де. Някакво друго основание?
02 Декември 2013 22:42
Ех, моме, ако ти намалят заплатата с 10% каква ли песен ще запееш?
02 Декември 2013 22:59
Ама лельо, чети малко книги - заплатата си я изработваш сама, а субсидията друг ти я изработва и ти я дават на аванта. Схващаш ли?
02 Декември 2013 23:04
Каква е връзката с Германия?
02 Декември 2013 23:11
Колега, връзката вече ти е вързана, малко нагоре от г-н ескимос. Четете преди да пишете.
02 Декември 2013 23:14
Галка мила,
Влез в точната си кондиция. Така си досущ превратаджиите и побъркваш еднополовите политличинки във фор-ума...
02 Декември 2013 23:16
Колега, връзката вече ти е вързана, малко нагоре от г-н ескимос. Четете преди да пишете.


Точно във връзка с тази безсмислица те помолих за пояснение.
02 Декември 2013 23:40
"солидарност с българските граждани, които преживяват много лишения", както казва Станишев.


голяма мъка за червените аристократи, че хората ги питат за какво се харчи народната пара
ми каже те бе: за халва, за боза, толкоз и толкоз, както пише в тефтерчето на Левски...
03 Декември 2013 00:00
Преди малко Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение от държавната субсидия на партия ГЕРБ 1 млн. лeва да се преведат за пострадалите райони. За това информира премиерът Бойко Борисов в интервю за "Дарик радио".

"Това е нашата лична помощ към хората", заяви премиерът и партиен лидер.

Натисни тук
03 Декември 2013 00:03
5 млн. лв. повече е измъкнал Cw. CW. Борисов през 2011 г. от проституиращи депутати на други партии

Още през ноември 2011 г. стана ясно, че ГЕРБ е изсмукала от другите парламентарни партии държавна субсидия за 1 096 795 лв. до 30 юни 2011. Това обаче се оказа скромна сума. За цялата 2011 г. ГЕРБ е увеличила приходите си с 5 млн. лв. в сравнение с 2010-а, докато всички останали парламентарни партии отчитат загуби, пише в. „Сега“ в последния си брой. Данните са взети от отчетите на партиите пред Сметната палата.

ГЕРБ е приключила финансовата 2010 г. с приходи от 18.2 млн. лв. През 2011 г. постъпленията й набъбват до 23.5 млн. лв. Само от държавната субсидия в касата управляващата партия са постъпили 22.2 млн. лв, пише всекидневникът.

Откъде идват тези милиони? Идват от напазарувани парламентарни чочарки и чичолини. Засега Борисов е напазарувал към 20-тина екземпляра от този биологичен вид:

Натисни тук
03 Декември 2013 00:18
1)От кога точно се дава субсидията?
2)Колко души гласуваха тогава?
3)Колко души гласуват сега?
4)За чий се дават пари,като явно няма връзка с политическото представителство и плурализма-последните избори са ярко доказателство.
5)Аман от квичащи на копаня за субсидия партайгеносета
Партии е имало и преди това-просто някои се напъваха да свършат нещо , а не да чакат кат гладни пеликанчета зяпнали в партийното гнездо за субсидия
03 Декември 2013 01:34
/:/ "...Важно уточнение е, че големите пари за партиите бяха гласувани от същите тия партии - БСП и ДПС по времето на предишната тройна коалиция..."
............................................................................
Още по-"важно уточненеие" ще е, че ГЕРБ, докато бяха на власт, НЕ промениха решеното от БСП и ДПС преди това!!! А най-"важно е да се утични", че ГЕРБ прилапа най-голям размер държавни субсидии от 2009 г. досега- и няма нищо против това!
Впрочем, НЯМА пречки партиите да връщат в държавния бюджет, изцяло или отчасти, полагащата им се и получавана държавна субсидия! НЕКА го направят! А НЕ, като ГЕРБ, да даряват- "С чужда пита помен правят!"- когото и защото си решат! Щом даряват пари, значи са им излишни! Нали?!


03 Декември 2013 01:47
Вижте кой(кои) са против държавни субсидии за партиите! Богатите и партиите им, "десните" са, нали! Но същите те НЕ са против забраната за даряване и споносиране на партиите от Частни лица!
Ясно защо!
Защото партии на Бедните НЯМА кой да ги спонсорира и дари- Бедните нямат излишни "целеви" пари за даряване и спонсориране на партии, нали!
Образно казано, Богатите(обути в шпайкове) предлагат на Бедните(на бос крак) "демократично" и "справедливо" състезание Бягане в тръните(Демокрация, де)! И, който победи, той да получи Наградата(Властта при Демокрацията)! Демократично и справедливо, нали!
03 Декември 2013 04:36
За статията - ,
Любопитно е наистина за какво се изразходват тези сериозни суми, все пак става въпрос за милиони.




03 Декември 2013 06:14
Аз от тоз буламач нищо не разбрах. В него няма никаква "активна гражданска позиция". Разглежда се въпрос, за който "Няма еднозначен отговор на този въпрос". Щом като няма еднозначен отговор и ти самият не даваш никакъв отговор, само за поддържане на тонуса ли си пишем?. Хем субсидиите са лоши, хем "В същото време на "големите" им се зловиди помощта за "малките".
03 Декември 2013 08:04
как така ЗА КАКВО Ами Боко ходи на мач в Барцелона с партийната субсидия. А що самолетни разходки са платени, ако въобще са платени с тая субсидия. Инак е правилно да се определи, за какво могат да се харчат тези пари.
03 Декември 2013 08:12
onzi, предполагах, че си ходил на училище и чр можеш да решиш задачата:


маро-доно, и аз предполагах, че си ходил на училище, а също и че можеш внятно да обясниш какво искаш да попиташ. оказа се, че съм се лъгал, щото долното е всичко, само не и разбираемо. цитирам го още веннъж, да остане в архивите форумни:

Правилното и разбрано решение за всички е колкото % е СРЗ в БГ спрямо СРЗ в Германия, толкова % да е субсидията.


отделно, че фиксацията ти германска е за съжаление достойна. но къде тук пише нещата от пояснението - чистачката, четирите немски евра? а следствието, че в родината трябва да получаваме пропорционално на бюргерите /или краутите, ако така предпочиташ/, е само и единствено между троите уши.
03 Декември 2013 08:59
Според мен партийната субсидия трябва да е доста по-малка и равна за всички. И абсолютна прозрачност, да се знае кой колко пари е дал и за какво ги е харчил. А ако случайно една партия изхарчи пари извън субсидията, държавата да им пише глоба равна на горницата в троен размер. Така всички ще имат равен старт. Ама може и да съм оптимист, сигурно на практика няма да работи.
03 Декември 2013 11:27
БСП като социално чувствителна партия


По-точно чувствителна към социалната демагогия...
03 Декември 2013 11:52
Според мен партийната субсидия трябва да е доста по-малка и равна за всички.


Какво значи "доста" и защо по-малка? Защо не по-голяма например?
Какво значи равна за всички? Субсидията е обвързана с резултатите от изборите, които е малко вероятно да бъдат равни при всички участници.
Ако са, то и субсидията ще е равна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД