:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 420
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Софийският университет - окупация в ремонт

"Ранобудните студенти" се оттеглиха в аулата на СУ, за да изработват плакати и декларации
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Дворът на университета все още носи следите от окупацията. Надписът "Протест" обаче е преправен на "Процес".
Две седмици след окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд, не стъпва там. Първокурсниците, на които бившият декан на Юридическия факултет трябва да чете лекции по история на българската държава и право, напразно го чакат, замества го асистентка. Професорът очевидно е притеснен и обиден, тъй като на негова лекция започна окупацията, продължила от 23 октомври до 17 ноември. Поводът бе решението на КС, което остави Делян Пеевски депутат.

Иначе в Ректората



учебният процес лека-полека набира скорост



Бунтовната 272-ра аудитория, където се помещаваше щабът на "Ранобудните студенти" по време на окупацията, ще бъде ремонтирана напролет. Студенти по право определят сегашното състояние на залата като "плачевно". Ректорът проф. Иван Илчев обяви, че след ремонта тя ще стане най-модерната в страната. За този ремонт се говори още от ноември миналата година, когато за целта завършващи юристи събираха пари по време на бала си. Че залата ще се освежава обаче става ясно точно сега - именно след като беше затворена от "студентите в акция", както ги нарича ректорът.

Между отделните групи учещи в СУ продължава да тлее напрежение.

Част от следващите право например се гневят, че ректорът не е подходил "твърдо" спрямо окупаторите. "С ремонт ли ще замажете разговорите си?", питат те. "Ранобудните студенти" не обръщат внимание на подмятанията, че са "метежници". Те пък наричат "мишки" онези, които настояваха да учат. "Нали искаха да учат? Нека сега да учат", казва стражата пред аулата, където е новият щаб на протестиращите. Там може да влиза всеки, който носи студентската си книжка. Аулата сега прилича малко на студентско общежитие. Други я оприличават на шега на "ранчото на Дядо Коледа". Намиращите се вътре са горди от мисията си. Все едно им е какво говорят другите за тях. "Ще се борим до последно срещу правителството", обещават си те. През следващите дни все пак започват да обсъждат варианта за частично посещаване на лекции. Частична окупация - частични лекции. Звучи логично.

В щаба се уговарят как да протича обсадата. Изглежда са спокойни, знаейки, че имат подкрепата на ректора. Разпределят се на групи, всяка с различна мисия: "гарваните" са нощната стража; "идеолози" пък внасят всекидневно нови атрактивни предложения, с които обогатяват акцията си; група "арт" реализира одобрените идеи. Има и отдел "пропаганда", който държи връзката с медиите. Групата на окупаторите си е донесла одеяла, възглавници и топли дрехи.



Денят й минава в рисуване на огромни плакати,



на които греят гръмки надписи като "Червените мамути не са на изчезване", "Желязото се кове, докато е студено", "Успехът се намира в студентската сила" и др. Голямо платно пък цитира част от знаменито стихотворение на Христо Ботев. Един от последните зрелищни плакати е с надпис "Просто казвам, че за проблеми в пикочните пътища имаме Уриналски" и нецензурна карикатура на премиера на фона на картата на България. Друга дейност е писането на декларации по актуални проблеми - например проектозакона на МВР, който "Ранобудните" намират за полицейски. Протестите вече се правят на площада пред Народното събрание, а окупацията е по-скоро символичен акт.

В първите дни след отварянето на Ректората нормалният учебен процес тръгна най-бързо в Юридическия факултет. В останалите преподаватели и студенти не бързат толкова към аудиториите. Хора има в Историческия факултет. Филолозите са привикани допълнително на лекции в събота. От Геолого-географския факултет преобладават предимно първокурсниците. Две жени, очевидно асистентки, си шушукат в коридора, определяйки ситуацията като "абсолютен цирк". Доцент по стилистика настоява за информационни материали от акцията, за да предостави "поле за изява" на свои дипломанти.

Студентите, които се връщат на лекции, не са повече от обичайната бройка.



"Пак сме си едни и същи, редовно ходещите",



коментира студент от славянски филологии. Той е крайно огорчен и се чувства прецакан, че ще трябва да учи в уикендите и по Коледа, когато всички други ще почиват. "Не ме разбирайте погрешно, на мен ми харесва да уча и затова съм тук, но ми е криво, защото ми се объркват всичките планове", отбелязва той.

Негова колежка се намесва в разговора ни с думите: "Интересът клати феса". Нейните приоритети в момента са ученето и редовното посещаване на лекции, а не окупирането. По коридорите на университета студенти с недомлъвки коментират преподавател по информатика, който заплашвал, че който участва в окупацията, през февруари няма да си вземе изпита. Това, разбира се, е повод за задоволство сред други, които не подкрепят окупацията.

Немалък е броят на хората, които нито участват в окупацията, нито ходят на лекции. Оказва се, че най-често те работят и идват в университета само когато имат задължителни упражнения. "Ходя на работя, уча за държавен изпит и нямам време да се занимавам с протести", казва завършваща право и добавя: "Подкрепям колегите, но забързаният ми начин на живот не ми позволява да отделя време, за да бъда сред тях".

Полярни са и мненията за заснетото през нощта видео с пийнали университетски преподаватели в Ректората. Въпреки че повечето коментари са в полза на студентите, не са малко и тези, които видяха манталитет на комсомолски секретари в младежите, дебнещи по ъглите преподавателите си.

Не са малко и тези студенти, които



виждат външна намеса в окупацията



Според тях "целият спектакъл е смешен", а протестиращите са използвани от партии. "Тези хора искат гласност и я получават, но за мен например не е важно какво се говори, а какво се прави", казва момиче и допълва, че участниците в протеста имат идея, но не могат да я защитят, защото действията им са първични. "Те нито учат, нито с протестите си нещо постигат", заключва магистър по българска филология.

Така, раздвоени между подкрепата на окупацията като единствен изход и отричането й като "крайна малоумщина", студентите получават първите си политически уроци.

"Ранобудните студенти" продължават да творят плакати.

 "Ранобудните студенти" продължават да творят плакати.


Най-много студенти се върнаха в аудиториите на Юридическия факултет.

 Най-много студенти се върнаха в аудиториите на Юридическия факултет.


78
4705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
78
 Видими 
04 Декември 2013 19:59
За деца е обяснимо да играят на детска градина, но за възрастни - не.
Не може управление и преподаватели - възрастни хора да оставят деца сами нощем в огромна сграда, ако самите те не играят също на детска градина.
СУ горе-долу успяваше да удържи илюзията за университет, но вече е само фарс на университет.
Ректор, подавай оставка! Неуместен си в управлението на СУ!
04 Декември 2013 20:18
До
Ректора на СУ „Св. Климент Охридски”
проф. д.и.н. Иван Илчев

Копие до
Декана на Историческия факултет
на СУ „Св. Климент Охридски”
проф. д-р Пламен Митев



СТАНОВИЩЕ
на Катедрения съвет на Катедра „Археология”
към Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

На 02.12.2013 г. (понеделник) се състоя редовно заседание на Катедра “Археология” към Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, свикано по инициатива на членовете на катедрата. На заседанието беше обсъдена ситуацията, създала се след медийната акция на „ранобудни студенти” от 28.11. 2013 г. (четвъртък), довела до обнародване в публичното пространство на станалия общоизвестен клип „Морал на градус/Teach&Drink”.

Първа и основна точка от дневния ред на заседанието бе обсъждането на предложението на проф. д-р Костадин Рабаджиев да подаде оставка като ръководител на катедрата. След дискусия и гласуване от страна на членовете на катедрата, предложението за оставка бе отхвърлено единодушно (с изключение на един въздържал се – проф. д-р К. Рабаджиев). Съображенията, за неприемането са:
Действително правилата са нарушени – в сградата е пушено и престоят е бил доста след 23 ч., но това не е основание за оставка от избираема ръководна длъжност.
Според нас заснемането, монтирането и публичното огласяване на горепосочения клип в публичното пространство, от една страна нарушава чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, а от друга, е дълбоко неморален акт. Тази постъпка не се съвместява по никакъв начин с прокламираните искания на “ранобудните студенти” за нов морал в обществото.

По повод на решението си колегията на Катедра „Археология” иска да постави и следните въпроси, отнасящи се до принципни проблеми, произтичащи от окупацията на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”.
1. Съществува ли документ, по силата на който ректорското ръководство приема цитирания в декларацията на „ранобудните студенти” от 28.11.2013 г. „режим на окупация”, който е бил нарушен не само от двамата професори, обект на „моралната акция на студентите”, а де факто и от всички, които са участвали във въпросното празненство в аудитория 41А?
2. Ако има такъв документ, как той се съгласува с действащия Правилник за устройството и дейността СУ „Св. Климент Охридски”? За нас или има ред и закон, или има окупация.

Настояваме ректорското ръководство да направи всичко в своите правомощия, за да сложи край на създалата се кризисна ситуация.

2.12.2013 г.
гр. София

Следват подписите на членовете на катедра „Археология”:
Проф. д-р Тотко Стоянов
Доц. д-р Красимир Лещаков
Доц. д-р Петя Георгиева
Доц. д-р Георги Мавров
Гл. ас. д-р Румяна Колева
Гл. ас. д-р Никола Теодосиев
Гл. ас. д-р Даниела Стоянова
Гл. ас. д-р Илияна Борисова
Гл. ас. д-р Чавдар Кирилов
Гл. ас. д-р Иван Вълчев
Гл. ас. Елена Пенчева
Гл. ас. Ивайло Лозанов
Гл. ас. Надежда Тодорова
Ирена Василева, завеждащ библиотека „Археология”
Лилия Божилова, специалист на катедрата

Послепис от 04.12.2013 г. (сряда):
Огласявайки публично становището си от 02.12.2013 г. по повод на депозираната от проф. д-р Костадин Рабаджиев оставка в качеството му на ръководител на катедрата по археология към Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, преподавателите в катедрата използваме случая, за да изразим и единодушното си несъгласие с наложеното му ден по-късно дисциплинарно наказание от страна на ректорското ръководство на Университета. Смятаме, че наказанието не отговаря на тежестта на извършеното нарушение и настояваме да бъде преразгледано. Също така настояваме ректорското ръководство да не отстъпва от заявеното преди дни намерение за неприлагане на двоен стандарт.


Натисни тук
04 Декември 2013 20:32
В щаба се уговарят как да протича обсадата. Изглежда са спокойни, знаейки, че имат подкрепата на ректора. Разпределят се на групи, всяка с различна мисия: "гарваните" са нощната стража; "идеолози" пък внасят всекидневно нови атрактивни предложения, с които обогатяват акцията си; група "арт" реализира одобрените идеи. Има и отдел "пропаганда", който държи връзката с медиите. Групата на окупаторите си е донесла одеяла, възглавници и топли дрехи.



Денят й минава в рисуване на огромни плакати,


Умилих се. Много малко трябва да се пипне този, ъ-ъ-ъ... очерк и от него ще стане чуден образец за съчинение на тема "Как прекарах на пионерския лагер".

04 Декември 2013 20:36
Предводител на команчите 20:18, на археолозите!

04 Декември 2013 20:41
... - и на автора на статията за равновесната картина
04 Декември 2013 20:43
Команч -
--------------------------------
Сайтът на Генек
04 Декември 2013 20:57
ПРОТЕСТИРАМ
срещу продължаващата студентска окупация в Университета,
която намирам за дълбоко безнравствена и неморална,
освен, че е недемократична и противозаконна.
Призовавам за прекратяване на окупационните действия
във всичките им форми на територията на Университета
и за спазване на закона и нашия правилник, забраняващи
провеждането на политическа дейност в него.

доц. Петър Делев
Председател на Общото събрание на Софийския университет


(снимка: натиснете тук)
04 Декември 2013 21:00
"Желязото се кове, докато е студено"
Ако е алфа-желязо.Иначе ще объркат точката на Кюри с G-точката.А ректорът е позор.
04 Декември 2013 21:01
В щаба се уговарят как да протича обсадата.

Не беше ли 'окупация' ?
04 Декември 2013 21:02
А ректорът е позор.

Взе ми думите от клавиатурата.
04 Декември 2013 21:08
Предводител 20:57, и на Петър Делев
04 Декември 2013 21:42
С университетски преподаватели, не много на брой, с висок ранг, съм говорила - чувството им е на тихо презрение към ставащото.
Но малцина, като Делев, надигат глас. А трябва.
04 Декември 2013 22:01
.
04 Декември 2013 22:03
Ректор, изложи се като кифладжия без кифли, подавай оставка!
04 Декември 2013 22:10
Кептън, шегуваш се.
04 Декември 2013 22:14
Бях поканена на това тържество, но ми беше трудно да отида.
Ако бях отишла, щях сега да разкажа по-подробно, дано Кептънът разкаже.
Впрочем, може и да няма много данни, като знам, че Шурбанов подкрепя протеста....
04 Декември 2013 22:14
не се притеснявайте, ще става и по-зле. след 1-2 години брадатите връзкарчета от протеста с "факултативния съвет" ще се намърдат на преподавателски места. и ще се погаждат чудесно с "червените" професори. и тогава като преподаватели ще ходят на лекции, колкото и сега като окупатори. но на 90% студентите и тогава ще им е през онази работа.
04 Декември 2013 22:21
Предводителю, моите искрени уважения!

ПП И аз се надявам Кептъна да се шегува.
04 Декември 2013 22:22

Ей, не вярвах, че тези талибани са способни да срутят Университета.
Но ето, оказа се, че наистина могат.
04 Декември 2013 22:23
а някой да знае нещо за оставката на оня "морален" библиотечен мишок, дето се прави на философ?
04 Декември 2013 22:26
Ректорът проф. Иван Илчев обяви, че след ремонта тя ще стане най-модерната в страната.

Ще я оборудват с легла и климатици, зер, "ранобудните" да се чувстват по-комфортно!
П.П. Какво стана с професора дето щеше да подаде оставка във вторник? Има ли информация - подал ли е? Приета ли е? Уволнен ли е?
04 Декември 2013 22:27
а някой да знае нещо за оставката на оня "морален" библиотечен мишок, дето се прави на философ?

И аз от два дни питам, но репортерките сигурно не го намират за симпатичен и нищо се не чува! Мълчанието на агнетата философите!
04 Декември 2013 22:28
Снощи във Факултета по класически и нови филологии на СУ се състоя мило тържество Научна сесия за проф. Андрей Данчев по случай 80-та му годишнина. Присъстваха и негови колеги-ветерани проф. Александър Шурбанов и професор Майкъл Холмън от Великобритания, доктор хонорис кауза на СУ.


Бях поканена по телефона преди 2 месеца, приблизително, като изтъкната студентка и поклонница един вид на покойния юбиляр, вечна му памет... десетилетия бяхме близки приятели... Досвърза ни по-късно и болката и скръбта от едновременна, на същото местопроизшествие обща загуба на двама най-близки хора на всеки от нас, но за това не ми се говори...

Казах, че едва ли ще отида в катедрата - поради крайно затруднена мобилност и отвикването ми от публичен живот, но непременно ще проводя 1-2 странички текст! И зачаках да ми се обадят за текста.

Не дочаках.

Причините хем са в мъглата на неизвестността, хем са ми пределно ясни...

За Андрей - и - покой и воля.

04 Декември 2013 22:29
Заявление до Ректора на СУ от проф. д-р Искра Баева и проф. д-р Евгения Калинова - преподавателки в ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“


аве... дразня се. толкова време нямаше такива категорични "изявления", снишаваха се...
04 Декември 2013 22:33

Струва ми се, че единственият въпрос, който има все пак някаква стойност днес е: Има ли, макар мизерна, макар и хипотетична, възможност Софийският Университет да се възроди като оная птица от пепелака, в който с такова упоение го захвърлиха амбасади и прислужници?
04 Декември 2013 22:39
.
04 Декември 2013 22:41
Don, да, не бери грижа, слуховете за смъртта на СУ са силно преувеличени.
cymen, никой не се е снишавал, просто хората очакваха, че избраното от тях ръководство ще намери начин да се справи с проблема. Когато тази надежда угасна, реакциите не закъсняха.
04 Декември 2013 22:41
Софийският Университет да се възроди като оная птица от пепелака, в който с такова упоение го захвърлиха амбасади и прислужници?
това да му беше проблемът на университета. това, че извън филологиите един на 10 преподаватели владее свободно чужд език, че половината хорариум не се взема, че престъпение (не нарушение!!!!) като плагиатството се толелира...
04 Декември 2013 22:41
С този Ректор - няма.
Взимам си обратно думите за Шурбанов, подкрепящ протестите, няма го дори в най-пълния списък, имах само сведения.
04 Декември 2013 22:47
команч, айде моля ви се. университетът няма да умре, ма и не живее. нещо в стил зомби. в това отношение тези, дето открито подкрепиха окупаторите са ми по-симпатични от тези, дето мишкуваха. евала на григорова за позицията.
04 Декември 2013 22:57

не бери грижа, слуховете за смъртта на СУ са силно преувеличени.

Виж, Предводителю, в момента не виждам откъде ще дойде импулса, който да даде глътка въздух на Университета. Оказа се, че тези 1500 преподаватели и 25,000 студенти са облъчени от такъв мощен заряд конформизъм, че не посмяха да кръстосат сополите на стотина, от сила, хунвейбина. Днес СУ се задушава, той е в асфиксия, никой не смее даже да му вдъхне спасителния литър кислород, няма ги тези, които биха поели на плещите си отговорнопстта за оцеляването.
Не са даже толкова отговорни окупаторите. Университетът не притежава имунитет срещу откровената пошлост и арогантност.
04 Декември 2013 22:58
.
04 Декември 2013 23:02
Доне, има много неща, на които преподавателският състав не може да противостои, просто защото оръжията му са други.
Нито са толкова кресливи, нито могат да упражнят такава доза насилие, разбирано не в буквалния смисъл, а като бруталност, нито пък имат толкова много политически сили и тинк-танкове зад гърба си. Университетът беше превзет не от десетина ординарни глупави кресльовци, а от нещо много повече. И с решаващата подкрепа на Ректора - картинката е ясна.
04 Декември 2013 23:04
Don,
Мисля, че повечето тук недооценявате стремежа на окупаторите да бъдат изринати насилствено от университета под прожекторите и камерите на слугински телевизии, надявайки ореола на мъченичеството. Онези, които стоят зад тях, целят именно това. Може би ще успеят, защото нервите на всички в университета са вече на изчерпване.и
04 Декември 2013 23:09

Силно се надявам да не съм прав. Много силно.
Окупацията на Университета беше шок за мен. Още по-голям шок беше неспособността на обществото да запази единствената си свещ през вековете.
04 Декември 2013 23:12
И със Сашо Шурбанов и жена му Даниела бяхме близки - редовно каре за белот с Андрей Данчев. Дъъълги години... Едно не харесах на Даниела и Сашо - докато бяха в САЩ, за 2 г., мисля, успяха да откажат и заклеймят пушенето! Ха пак играй белот с тях - Но това за мнозина в този форум им дава решаващо предимство

Тъй че... Вивант професорес! Моите. Любимите.

Vivat academia!
Vivant professores!
Vivat membrum quodlibet;
Vivant membra quaelibet;
Semper sint in flore.



04 Декември 2013 23:38
Мисля, че повечето тук недооценявате стремежа на окупаторите да бъдат изринати насилствено от университета под прожекторите и камерите на слугински телевизии, надявайки ореола на мъченичеството. Онези, които стоят зад тях, целят именно това.
абсолютно!
04 Декември 2013 23:47
е стремежа на окупаторите да бъдат изринати насилствено от университета
команч, във фундаментално заблуждение си. точно това е тъжното - преподавателите и другите студенти по-скоро биха "изринали насилствено" окупаторите, отколкото да ги преборят с аргументи, при това именно на полето на морала. барем можеха да използват повода и да си направят труда да прегледат защитените тези, курсови работи и прочие на агитаторите за плагиатство. безсилието и бих каза липсата на интелект пролича с трясък от хленченето за референдум повече от месец след началото на простотиите. бас държа, че на тази запивка по четирите поводи са били преподаватели и от двата лагера и са се лигавили един на друг. ми как иначе, нали утре ще тичат един през друг до "америка за българия".
04 Декември 2013 23:48
cymen: това, че извън филологиите един на 10 преподаватели владее свободно чужд език


не думай, дянков ли цитираш...

едва ли има човек от природо-математичните факултети, който да не владее свободно поне английски - не биха могли да си упражняват професията

а те едва ли са 10% "извън филологиите"...
04 Декември 2013 23:52
От подписалите подкрепящи протеста, в малкия и в големия формат, след грижливия ми преглед, няма и един човек от ФМИ. Най-много да съм пропуснала някой.
Гордост са ми.
05 Декември 2013 00:09
Геновева, ще те разочаровам, в списъка от 609 има 9 подписа от ФМИ, но на фона на почти 70 от Философския наистина е малко, тия само НБУ ги бие по бройка...
05 Декември 2013 00:11
А, значи най-големият списък, който съм гледала, е онзи с 500-те. Късно са се осъзнали, но са се осъзнали все пак, макар и малцина.
Абе, всички са маскари, знаем....
05 Декември 2013 06:44
Съгласен съм, че не беше по силите на университетското управление да предотврати вандалската вакханалия. Силите, разположили вандалите в университета, са по-могъщи от университетската управа и, за съжаление, колкото и да е унизително - по-могъщи от полицията и правоохранителната система.
Но съвсем по силите на ректора беше да отмени занятия и работа на администрация до изтегляне на вандалите от разположилите ги там сили.

В чий болен мозък са съвместими учебни занятия и административна дейност в присъствие на вандали? Това е равносилно народното събрание да обсъжда закони, а в същото време на балкона да пият чай и да се разхождат брадати мъже с бойни автомати и зелени кърпи на главите.

Всеки, за който произтичат някакви последствия от функционирането на ректората в присъствие на вандали може по всяко време да ги обяви за нелегитимни, например издадени уверения, заверени семестри и взети изпити, внесени такси, изпълнени или неизпълнени договори, и всеки съд ще го потвърди, с произтичащите последствия - пропуснати ползи и морални щети.
Кой може да гарантира, че вандалите през нощта не влизат в канцелариите, не променят записи в компютри, в договори за наем на имущество, главни книги и студентски книжки, след като владеят напълно сградата и демонстративно не крият силата си - демонстрират силова "охранителна" застрахователна групировка - и след като легитимна университетска охрана в университета НЯМА!
Кой може да гарантира, че в отсъствие на легитимна университетска охрана в сградата не са влизали крадци и университетското имущество е запазено? Охранителната фирма, с която СУ има договор, със сигурност няма да поеме отговорност за имуществото за периода, в който ректоратът е стопанисван от вандали!
Коя е гаранцията за имуществото и документацията на СУ след месец вандалска вакханалия в него - моралът на вандалите? Моля?
Да си представим, че студент е внесъл семестриални такси, а записът за това в счетоводството го няма. Или пък има записи за внесени такси, а внесените пари липсват.
Ами ако догодина се окаже, че консумацията на електричество на ректората за ноември и декември е 38 млн. лв? Как ще се справи с такъв проблем университетската администрация?
Ами ако от някое счетоводство след една година се разбере, че са изчезнали 80000 лева ще може ли някой да гарантира, че не са го направили вандалите, а университетски служител?

Вандалите са създали свое фактическо паралелно управление на университета - своя охрана, изпращат некви делегации някъде да водят некви преговори и да подписват договори, водят некво счетоводство. Не бих се учудил, ако са продали междувременно сградата или са я дали под наем на добросъвестен купувач-арендатор.
С продължаване на занятия и административна дейност в присъствие на вандалите ректорът прави опит да ги легитимира.
Няма да се учудя, ако още днес пред вратата на ректората видя двама пазачи: един вандал с рядка брада и един плешив пенсионер!
Всяко съдействие и комуникация с вандалите е легитимиране на вандалите!

Умът не ми го побира: ректор разполага вандали в университета си, договаря се с тях и им предоставя инфраструктурата, имуществото, договорни отношения с доставчици, и документацията му!
Това не е политическо, нито морално, а КРИМИНАЛНО престъпление!
Оставка ВЕДНАГА и следствие, нещастник!
Позор за тоя, който прекрати преди няколко седмици функционирането на СУ и разположи вандали в него!
на 90% студентите и тогава ще им е през онази работа.

на 90% от 30-те студента на университета тогава ще им е през онази работа.
05 Декември 2013 08:29
команч, във фундаментално заблуждение си. точно това е тъжното - преподавателите и другите студенти по-скоро биха "изринали насилствено" окупаторите, отколкото да ги преборят с аргументи, при това именно на полето на морала. барем можеха да използват повода и да си направят труда да прегледат защитените тези, курсови работи и прочие на агитаторите за плагиатство. безсилието и бих каза липсата на интелект пролича с трясък от хленченето за референдум повече от месец след началото на простотиите. бас държа, че на тази запивка по четирите поводи са били преподаватели и от двата лагера и са се лигавили един на друг. ми как иначе, нали утре ще тичат един през друг до "америка за българия".

Окупаторите не могат да бъдат преборени с аргументи. Аргументи срещу фанатизма "няма открити, няма открити".
Не зная как лелеяна от теб компроматна война срещу окупаторите от страна на техните (доскорошни) преподаватели се съвместява с представите ти за морално поведение.
От целия ти постинг лъха зле прикрита омраза към и разочарование от колегията на СУ, която не е изпълнила някакви твои въжделения и не води твоята лична война вместо теб, докато ти си избрал ролята на задклавиатурна публика.
05 Декември 2013 09:26
Първокурсниците, на които бившият декан на Юридическия факултет трябва да чете лекции по история на българската държава и право, напразно го чакат

Защо афторът на статията е решил, че студентите чакат Токушев?
Напротив, студентите искрено са възмутени до дъното на душата си от Токушев като преподавател и като некомпетентен юрист, върнал Пеевски в НС, и затова въобще не го чакат!
Но занятията може напълно компетентно да бъдат проведени от някои от окупаторите, или в краен случай от Жюстин Томс - много му е светната на правото и на кривото.

Жюстин Томс - президент!

КОЙ ИЗПРАТИ ВАНДАЛИ В СУ?
05 Декември 2013 09:33
Всъщност колко от окупаторите са наистина редовни студенти от СУ в момента?
05 Декември 2013 09:47
Натисни тук
Написалите и подписалите това писмо - студенти на една от най-малките специалности в унивеститета - са доста повече от окупиращите.

ПП не е студентска му работа, явно аз не се оправям с линка. Съобщението е от сайта на университета, на главната му страница.

Отворено писмо на студенти от специалност „Археология“

Отворено писмо на студенти от специалност „Археология“
В отворено писмо, адресирано до проф. д-р Костадин Рабаджиев, ръководител на катедра „Археология“ в Историческия факултет на Софийския университет, до ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и декана на Историческия факултет проф. дин Пламен Митев, 79 студенти от специалност „Археология“ изразяват своята солидарност и подкрепа за проф. Костадин Рабаджиев.

Според студентите, подписали се със своите имена и факултетни номера, проф. Костадин Рабаджиев и проф. Драгомир Драганов са злепоставени заради позицията си срещу акцията на студентите в Ректората, а с разпространения в медиите запис са уронили престижа на Университета, Историческия факултет и катедра „Археология“.

В писмото студентите изразяват несъгласие и със становището на Ректорското ръководство във връзка с инцидента с двамата преподаватели от Историческия факултет.
05 Декември 2013 09:50
Кой го интересуват некви рабаджиев и драганов.
05 Декември 2013 09:53

Мои приятели в Турция ми изпратиха тази сутрин линк към една статия - Tahrir, Taksim, Kiev... Ya dershane krizimiz? . Разказаха ми я на две - на три, много интересен паралел (личи от заглавието) между събития, осъществени по един и същ сценарий. Валиден и за нашата "укопация".
Дали няма във форума някой, който може да преведе този материал? Бай Хасан, ако бъде така добър? Поучително ще бъде да го прочетем.
05 Декември 2013 10:03
оп-с-с ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД