:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 166
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Атака" изпада на първия остър завой в ЕС

Европейският крайнодесен алианс ще ползва българите за изкупителни жертви, а Сидеров - за боксова круша
Карикатура: Христо Комарницки
----
Волен Сидеров трябва спешно да се погрижи за външния си вид, защото в Европа не го харесват. Няколко крайнодесни партии сформираха на 19 ноември съюз за взаимна помощ на европейските избори през май 2014 г., който нарекоха Европейски алианс на свободата. За целта се хигиенизираха, като изоставиха острата расистка и антисемитска реторика.

Същия ден висш представител на френския Национален фронт каза в Париж пред група европейски журналисти, сред които и пратеник на "Сега", че българската партия "Атака", унгарската "Йобик" и други подобни в Източна и Югоизточна Европа няма да бъдат допуснати в алианса, защото са твърде крайни, т.е. не отговарят на новите хигиенни норми в ЕС. Пет дни преди това, на 14 ноември, базираното в Брюксел електронно издание "Юрактив" писа, че новият алианс ще държи настрана профашистки и неонацистки партии, каквито са "Йобик" и гръцката "Златна зора". Поставянето на "Атака" в тяхната компания би трябвало да разтревожи лидера й Волен Сидеров, а още повече партниращата си с него управляваща коалиция в Народното събрание. България е на път да се сдобие с етикет, който може да се окаже много лепкав.



В Европа тече бързо прегрупиране на крайнодесните сили,



напомпани с оптимизъм от сондажите, които им обещават мощен пробив на европейските избори. В две държави те са лидери в предизборните нагласи - във Франция Националният фронт на Марина льо Пен събира 24% подкрепа (за сравнение: популярността на президента Франсоа Оланд се е устремила към небивало ниските 10%), а в Холандия лидерът на Партията на свободата Херт Вилдерс разчита на подкрепата на 21% от избирателите. Двамата се срещнаха през април за сближаване на позициите, след което няколко месеца обикаляха държави от ЕС със самочувствието на европейски лидери, за да проучат кой би се присъединил към техния алианс. На 13 ноември те си стиснаха ръцете в Хага и съобщиха, че ще успеят да направят самостоятелна група в Европейския парламент, за която са необходими поне 25 евродепутати от 7 държави. В момента Националният фронт има само трима евродепутати, записани в графата "независими", каквито са и техните съмишленици от други държави. В това си положение те имат твърде ограничено време за изказвания, скромно финансиране и почти никаква политическа тежест.

Алиансът на свободата избра това име не само защото крайнодесните в Европа обичат да кичат партиите си с думата "свобода", но и защото целта му е да бъде контрапункт на Брюксел, от чийто диктат, според него, трябва да се освободят европейските народи. Освен французи и холандци обещание за участие са дали австрийци, белгийци и шведи. Правят се опити да бъдат привлечени италианци (ако не от Северната лига, поне от две други по-малки формирования), както и партии от Дания и Малта. Единственият представител на Източна Европа може би ще е Националната партия в Словакия, и то защото има силната подкрепа на австрийската Партия на свободата.

Евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" отклони поканата. Партията на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП) на Найджъл Фарадж също се дистанцира. В Европарламента ЮКИП и Северната лига членуват в групата "Европа на свободата и демокрацията", която наброява 32-ма депутати от 11 страни. Ако алиансът на свободата получи очакваните резултати на изборите, ще се оформи втора крайнодясна група в ЕП, като двете могат да съберат общо от 90 до 150 евродепутати.



Интернационалът на националистите е оксиморон



и трудно би оцелял без заобляне на най-острите ръбове на съставните партии, които обаче разчитат точно на остриетата си за пробив в националните си политически пространства. Сформираната през 2007 г. крайнодясна група в ЕП "Идентичност, традиция, суверенитет" се разпадна само след 10 месеца поради неспирни кавги. Хартата за добро поведение, която се договаря в алианса, има задача да предотврати подобни спорове от взаимна нетърпимост. Така например Херт Вилдерс получава финансова помощ от силното еврейско лоби в Ню Йорк и затова стои твърдо на страната на Израел в конфликта му с арабите. Той дори оприличи Корана на "Моята борба" на Хитлер. Националният фронт на Льо Пен има дълбоки антисемитски корени и неговият основател Жан-Мари льо Пен наричаше холокоста "подробност" от Втората световна война. Дъщеря му Марина льо Пен смекчи позицията на фронта и се отказа от антисемитизма, като заяви, че ще спазва еднаква дистанция от Израел и арабите. Заедно с това тя се отказа и от острата реторика срещу мюсюлманите във Франция, като започна



да ги дели на стари (добри) имигранти и нови (лоши) имигранти



Г-жа Льо Пен, която в момента е най-популярният политически лидер във Франция, е принудена да мисли не толкова за европейските избори, колкото за близкото си политическо бъдеще. През март й предстоят местни избори, в които за първи път Националният фронт се явява със 750 листи като партия с влияние във всички големи градове с население над 20 000 жители. Шансовете й са големи. Миналия месец на частичните кантонални избори в Бриньол (департамента Вар) тя с лекота победи десния Съюз за народно движение, след като кандидатът на левицата бе елиминиран още на първия тур. Сигналът е, че трябва да започне да се държи като национално отговорен политик, на когото предстои да управлява. Хипотезата, че тя може да стане първата президентка на Франция, вече не предизвиква усмивки.

Националният фронт отне електората на комунистите и стана най-голямата работническа партия във Франция. През 2007 г. той настани централата си в работническото предградие Нантер насред улички, които носят имената на антифашисти и комунисти. Завоят му към старата имиграция е маневра за спечелване на онази част от работническата класа, която отблъскваше с ксенофобията си. Ясно е, че няма как да бъдат изгонени алжирците и другите пришълци от Магреба, заселили се от десетилетия на френска земя. Предградията вече са техни и непрекъснато се разрастват. Призивът е: Да се обединим срещу новата имиграция, която заплашва работните ви места и вече гарантираните ви социални придобивки. Омразата срещу общия враг има силна сплотяваща роля.



За зла участ на Сидеров



сред новите врагове са не само обичайните имигранти от Северна Африка, но и потенциалните работници от България и Румъния, които от 1 януари би трябвало да имат свободен достъп до пазара на труда в цяла Европа. Истерията срещу социалния дъмпинг, който биха предизвикали с готовността си да работят за по-ниски заплати, набира сила не само във Великобритания, но също във Франция и Германия. Тя се съчетава с истерията срещу техните роми. Фактически по този въпрос има съвпадение между позициите на всички големи партии във Франция, но доколкото ксенофобията пасва най-добре на крайната десница, Марина льо Пен се проявява като изразител на доминиращите настроения в обществото.

По тази причина "Атака" няма как да се впише в новия европейски алианс, където българите и румънците с охота ще бъдат подложени на отстрел като изкупителни жертви. Патриотар като Сидеров би служил там само за боксова круша. Но той няма да си намери място и в групата около Найджъл Фардж, където вече се е наместил Слави Бинев като представител на Сидеровите душмани от Националния фронт за спасение на България. Битката между двете националистически формации на евроизборите може да приключи, разбира се, с едновременното им отпадане. Това ще им даде възможност да се барикадират на национален терен и да отправят антиевропейски послания във всички посоки. "Забраната" чужденци да купуват земя бе само репетиция. "Връщането" на изгубените с Ньойския договор територии също е за разгряване. Разлютят ли се Сидеровите команди, могат да измислят и нещо по-ефектно.

 Светослав Терзиев
45
6855
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
04 Декември 2013 19:56
Светослав Терзиев
04 Декември 2013 20:00
Атака не е националистическа или патриотична партия за да участва в какъвто и да е европейски националистически съюз. Атака е партия фантом за отвличане на вниманието, манипулиране на простите и слабо-интелигентните и осигуряване на спокойствието за грабене от страна на БСП и ДПС.
04 Декември 2013 20:22
Светослав Терзиев
04 Декември 2013 20:23
ATAKA
04 Декември 2013 20:29
Славчо, докато емигрантите не натаковат жена ти и дъщеря те насред София, няма да мирясаш. Те и на мъжко посягат, така че и ти се пази!
04 Декември 2013 20:29
Това изолиране на "Атака" от страна на европейските националисти може би стана причина БСП и ДПС да търсят други форми на парламентарна подкрепа,резултат от което е напускането на един депутат от парламентарната група на ГЕРБ. Значи предстои и пълна изолация на "Атака" и на местно ниво.
04 Декември 2013 20:34
Трънче в петата, а?

От 2005-та насам, цоциологическата и вся остальная сволоч, редовно фъргат шарен боб(досущ г-на Св.Терзийски), кога аджеба ше се гътне ПП"Атака", и най-паче "лудия" Сидеров.
Ами като не искат?!
И не само че не искат, ами повишават бройката на електората си.
Как го правят - не знам.
Вероятно ще трябва да питаме кукундрелите от "Риформаторския Блок".

P.S. А относно "лудия" Сидеров... 'ми запънал се е като магаре на мост, и не ще да иде в лудницата.
Толкоз!
Дори д-р Михайлов заяви в ефир, че не В.С. бил луд, а тия де му давали да яде някакъв "зелник".
04 Декември 2013 20:35
Светослав Терзиев
04 Декември 2013 20:49
Добър анализ
04 Декември 2013 20:53
И не само че не искат, ами повишават бройката на електората си.
Как го правят - не знам.

Обяснението е просто, като за симпатизант на Болен:
Електоралните резултати на атака са в обратнопропорционална зависимост от iQ коефициента на средностатистическия избирател.
04 Декември 2013 20:55
Kotkа
04 Декември 2013 20:57
Scandinavian, мисля че таз бивша обратна функция, а след редакцията, обратно-пропорционална... таквоз, за "Риформаторския Блок" е недопустима, неприложима, и не важи при никакви начални условия.
Само че задача без начално условие, както знаем е нерешима.
Или?
04 Декември 2013 21:00
Терзиев и еврозелките ще трябва да преглътнат оше един горчив хап.
Да, евронационалистите са наши кучи синове и затова по - лесно договаряни на компромиси в Брюксел , в сравнение с неконтролируемия от тях Сидеров .
Но Атака и Сидеров ще бъдат и за в бъдеще проблем за чичковците с неоколониални рефлекси в Брюксел. И хич на Атака и Сидеров не им пука кой- с кого се съюзявал в Брюксел и канят ли Атака .
Защото бъдещето не е на ЕС. И там е целият проблем.
Че Сидеров си има трески за дялане - друг въпрос.
04 Декември 2013 21:11
Всъщност аналог на "Атака" в Гърция не е "Златна зора", а "Сириза". На Болния национализма му е само словесен.
04 Декември 2013 21:16
ПП Юруш не е националистическа партия и никога не е била.
Тя е творение на най-ретроградните прокремълски останки на комунистическия окупационен режим в България.
Новото творение вече се казва НеФСБ.
Товарищ с чувством юмора на Лубянке придумал.
04 Декември 2013 21:24
Я пак!
04 Декември 2013 21:28
До миналата година не минаваше ден бившият волен сидеров пп атака и атакчиите да не се разпенявят срещу ДПС и БСП-Евророма.
През тази година и сегашният айляк демир и пп юруш и юрушчиите стискат здраво ибрика и не смеят да гъкнат.
Все едно никога не са били волен сидеров и пп атака.
04 Декември 2013 21:53
ква Европа, кви пет лева за атакистите...
ми те са про-азиатска, про-турска и про-руска сбирщина от палячовци. някой прие ли ги в Дамаск...
04 Декември 2013 22:15
ПП Юруш не е националистическа партия и никога не е била.


Hugin, моля да не повтаряш казаното от мен почти дословно, форума има опция "цитирай"
04 Декември 2013 22:20
/:/ "...За зла участ на Сидеров сред новите врагове са не само обичайните имигранти от Северна Африка, но и потенциалните работници от България и Румъния, които от 1 януари би трябвало да имат свободен достъп до пазара на труда в цяла Европа..."
............................................................................
?!?!?
И това го е написал български журналист?! ПФУ!
"Зла участ" било за...Сидеров(?!), че "новите врагове" на тези, които НЕ искат "Атака", са..."потенциалните работници от България и Румъния"!!!
НЕ за българските Граждани, НЕ за България, а за Сидеров било това "зла участ"!?
Терзиев, стегни се! Опомни се!
04 Декември 2013 22:22
"Партия "Атака" НЕ е нито "крайно лява", нито "крайно дясна"!
Партия "Атака" е КРАЙНО НЕОБХОДИМА!!!" /§39/
04 Декември 2013 22:52
Hugin
04 Декември 2013 21:16

ПП Юруш не е националистическа партия и никога не е била.
Тя е творение на най-ретроградните прокремълски останки на комунистическия окупационен режим в България


Z-men
Атака е партия фантом за отвличане на вниманието, манипулиране на простите и слабо-интелигентните и осигуряване на спокойствието за грабене от страна на БСП и ДПС
.

По-ясно, и по-точно не може да се каже. Поздравления.
Върхушката на Атакистите са достатъчно интелигентни за да преценят че техните манипулации са предназначени само за местните аборигени. Не за нормалните Българи. Манипулатори на местно, не Европейско, равнище. Демек, „национал-манипулисти”.
04 Декември 2013 23:08
Дори заглавието на статията е неадекватно, а какво остава за самото изложение. Атака не е създадена от ЕС и не зависи от ЕС и движенията които прави ЕС - остри или тъпи завои по никакъв начин не засягат съществуването и дейността й. Но появата на тази статия е доста навременно. Целта е да се прикрие от хората националното предателство, което трите антибългарски партии днес направиха чрез гласуване е Парламента, а имено отказ от защита на границата и националния суверенитет на държавата, чрез охулване на партията вносител на преоекторешението.
04 Декември 2013 23:42
По-ясно, и по-точно не може да се каже.

Можеее, можееее. Например " Всичко, което не ми харесва е червено кремливско червенопрашко " Така ще имаш гарантиран достъп до клетката на всичките си съмишленици
05 Декември 2013 02:26
Светослав Терзиев,
От писанията Ви личи че изобщо си нямате понятие какво е дясна партия, камо ли какво е крайно дясна партия.
Дясно, като политическо и идеологисческо понятие - означава защитаване интересите на едрите капиталисти (олигарси както напоследък обичат да ги изкарват). Крайно дясно е когато тези интереси се защитават с крайни мерки.

Ляво - значи защитаване интересите на обществото (социото - от там и социализъм). Крайно ляв - използващ крайни мерки за такава защита.

Атака е най-лявата партия от всички партии представени в сегашното Народно Събрание. Затова не може да се нарече нито дясна още по-малко крайно дясна.

Стига сте лъгали и казвали на черното бяло.
05 Декември 2013 04:27
Еврокомисията: Договорът на България с Русия за „Южен поток” е незаконен

Натисни тук
05 Декември 2013 05:12
АТАКА е крайно левашка партийка. Сбирщина неудачници на хранилка от Масква.
05 Декември 2013 06:15
Г-н Терзиев, един сериозен наблюдател като вас не може да допуска такава грешка. Атака не е крайно дясна и няма работа в такъв алианц. Атака е крайно лява, болшевишко-есерска партия.
05 Декември 2013 11:08
В Европата не харесват комунисти русофили продали си задниците на Путин.
05 Декември 2013 11:29
дистрибуторе а я виж какво направи кадиров в чечня след като си продаде задника на путин
милиярди се изсипаха в грозни
не можеш да познаеш града
в последните няколко статии терзиев е доста слаб
не знам защо толкова се е втренчил в атака
ако е за расизъм и ксенофобия защо не каже нещо за камерън и великобритания
05 Декември 2013 11:47
Мисля че авторът вместо да извади очи изписва вежди.
Че националистическия интернационал (пържен лед!) не ще Атака само й носи плюсове.
05 Декември 2013 11:52
Е, ако Марин Льо Пен спечели изборите във Франция ще стане феерично! Ще покаже на брюкселските зелки докъде може да доведе политическата коректност и невъзможността европейците да изказват публично истинското си мнение от страх да не ги обявят за расисти и ксенофоби.
05 Декември 2013 12:04
дааа,как се променя човек като напусне българия
омекна светослав терзиев отдавна няма критични статии за европейският съюз като например тази за репатрирането на роми от франция която написа преди 2 -3 години
сега като е в брюксел терзиев напада или управляващите или атака
05 Декември 2013 12:25
Атака е крайно лява, болшевишко-есерска партия.
Като Германската Работническа Партия 1919 година ли?
05 Декември 2013 12:55
Нищо добро не чака общество, което громи единствените останали държащи за държавността. И не са европеиди, и казват това, което говори целия народ. Ако и да имат грешки, да не би пък другите да нямат, това си остава единствената партия, за съжаление, имаща вярно отношение към държава и държавност.
факта, че единствено Атака не подкрепиха, Костовата декларация, петняща страната ни за вечни времена, че единствено те имаха ясна позиция за продажба земя на чужденци и за решителни мерки (затваряне границите) срещу незаконните емигранти, е показателен. Но както става в историята своите биват громени от свои. Вместо да се занимават с родоостъпници и продажници, нашите се занимават с родолюбци, устояващи държавността -- факт, дали на някой му се иска или не.
Статията не съдържа само изследване а и подмятания по Атака.. Недостойно е да се присмехулничи, особено по някой, който изпитва затруднения ... още повече е свой , а не чужд.
Няма ли друго за какво да пишеш Терзиев
05 Декември 2013 13:03
Русофили, англофили, германофили, туркофили... "В тази държава само аз съм българин" - цар Борис III.
05 Декември 2013 13:24
сидеровци и догановци с обща копаня от "Мултитруп", сервирана им от ДС...
05 Декември 2013 13:24
По- скоро Св. Терзиев го е страх той да не изпадне на острия завой ,в който подполковника набутва ЕС - че може и да няма живот в Брюксел покрай ЕС.
А "Атака" , с всичките й кусури , люспи листата на еврозелките и отваря очите на немалкото наличен матриал в България.
Ако се проведе един референдум в България за ЕС- освен фирмичките по оперативните програми и чиновниците закачени за тях, и контролираните на къса сиджимка местни политици - мнозинството от останалите ще искат излизане от ЕС.
05 Декември 2013 13:27
05 Декември 2013 13:32
Пиздеровците са хлъзгави и не се подават лесно на класификация. Падат си по фашистката и нацистката символика (вижте самото име на партията), но в същото време са про-руски (направо про-съветски) и омагьосват гламавите си избиратели с призиви за експроприация. Крещят срещу турците и имигрантите, но крепят правителството на ДПС. Уж се борят с монополите и олигарсите, но лидерът им си пада по тежкарските забавления и не пропуска случай да се отърка о силните на деня. Трудно е да се каже дали са леви или десни, най-точно им приляга: палячовци
05 Декември 2013 13:33
да излеземе от Европа и да се набутаме в турско-азиатската сфера на влияние е мечтата на идиотите...
05 Декември 2013 13:51
От статията се разбира, че Терзиев симпатизира на крайно-десните и на тяхната антибългарска реторика (щото те били били против "Атака".
Нали така...

05 Декември 2013 17:04
paragraph39
04 Дек 2013 22:20
/:/ "...За зла участ на Сидеров сред новите врагове са не само обичайните имигранти от Северна Африка, но и потенциалните работници от България и Румъния, които от 1 януари би трябвало да имат свободен достъп до пазара на труда в цяла Европа..."

............................................................................

?!?!?И това го е написал български журналист?! ПФУ!"

Зла участ" било за...Сидеров(?!), че "новите врагове" на тези, които НЕ искат "Атака", са..."потенциалните работници от България и Румъния"!!!

НЕ за българските Граждани, НЕ за България, а за Сидеров било това "зла участ"!?

Терзиев, стегни се! Опомни се !



paragraph39
Статията
05 Декември 2013 17:34
Волен не е нито десен, нито националист.
Той се прехранва откъдето намери. В момента цуца цвиг от московската копанка.
Атакистите едва ли и те самите знаят какви са.
05 Декември 2013 19:17
цуца цвиг

С две думи е казано всичко. Само дето няма звук и картина за незнаещите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД