:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 554
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

2014-а - годината на политическите залагания

Изборите за европейски парламент ще са ключовото събитие. Предсрочен парламентарен вот едва ли ще има
Галя Горанова
Ако 2013 година мина под знака на въпроса КОЙ (реши да сложи Делян Пеевски начело на ДАНС), то 2014-а ще бъде белязана от въпроса ДАЛИ (ще има предсрочни парламентарни избори). Залаганията започнаха отдавна, но стохастичната грешка при политическите прогнози у нас е много висока поради ред особености на българския политически живот - лабораторни конструкти, невъзможни коалиции, масова барековизация с елементи на патриотарщина и пр.



ДАЛИ ще има предсрочни избори зависи от две неща



Първо - от европейските избори. И второ - от електоралното здраве на управляващите партии. Чисто хипотетично избори "2 в 1" през май - за европейски и национален парламент, са възможни само ако БСП и ДПС сами решат, че социологическите проценти очертават по-благоприятна перспектива за тях и им гарантират солидно мнозинство без "Атака" в следващия парламент. При това положение двете партии ще получат шанса да ни управляват не четири, а цели пет години, и то при солидна подкрепа отвън, ако успехът им се проектира и на евровота. Възможно е също избори за Народно събрание да се проведат няколко месеца след европейските, след като си проличи реалното съотношение на силите.



Така ще се избегне елементът на риск



Преждевременни избори поради вълна от социално недоволство засега ми изглеждат невъзможни. Не защото няма основания за това. Напротив. А защото протестната енергия на хората се изчерпа, тя беше безотговорно пропиляна от творческия колектив на "Протестна мрежа" и бунтът прерасна в кич. За да се вдигне отново вълната на недоволството, ще трябват наистина драматични причини. Според гласувания наскоро бюджет такива не се очакват. Мизерията е стабилизирана на познатите ни нива, някой и друг пенсионер получи коледна добавка, безработицата ще продължи да захранва фабриката за емигранти, а и сметките за ток едва ли ще са "взривоопасни". Разбира се, халът на средния българин е такъв, че всяка искра може да му палне клечката, но засега няма такава опасност.

Най-вероятно е обаче предсрочни парламентарни избори изобщо да няма.



Управляващите успяха криво-ляво да овладеят ситуацията



въпреки продължилите пет месеца протести срещу наглата им кадрова политика. Направиха го по арогантен начин - като си сложиха тапи в ушите и превърнаха държавните институции в непревземаеми цитадели. "Оглушките" дадоха резултат. Когато дълго време не те чуват, спираш да викаш. Дебелоочието на властта се изроди в т.нар. контрапротест, който съвсем обърка понятията на хората. Така или иначе положението бе удържано, до драматични кръвопролития не се стигна, бюджетът беше приет, Пеевски си остана депутат, предпразничната еуфория помете и последните остатъци гняв.

Новият политически хоризонт са европейските избори през май. Говорители на БСП вече обявиха, че ако гласуването покаже разместване на пластовете и променено влияние на политическите партии, е възможно да има предсрочен парламентарен вот. Посланието е добре премислено. Хем показва готовност за отказ от властта, която социалистите "не искат на всяка цена", както неведнъж са подчертавали. Хем не крие особени рискове. Избирателната активност на евровота по традиция е ниска, а у нас - хептен, понеже никой не се интересува от европейската бюрокрация, когато си има толкова грижи с тукашната. Обикновеният българин схваща изборите за европарламент като



гласуване за това кой да получава висока заплата



и да си "уреди положението". Тоест не го засягат лично. Нещо повече - дразнят го, понеже е изключен от този кастинг за "Стани богат". Ниската избирателна активност пък обслужва партиите с твърди ядра като БСП и ДПС. Тоест рискът двете партии да се провалят, от което да последват нови избори за Народно събрание, е минимален. Освен ако влиятелни леви фигури не решат да се пробват като "независими" кандидати във вота и да разсеят левите гласове, каквито слухове се чуват.

Но ако всичко мине според очакванията, БСП и ДПС ще запазят досегашното си присъствие в ЕП. Дори и ГЕРБ да излезе на първа позиция, това едва ли ще се брои за разместване на пластовете, тъй като и сега партията на Бойко Борисов е първа сила в парламента, но не управлява. Тоест не може да бъде основание за предизвикване на предсрочни парламентарни избори. И тук опираме до друго важно политическо събитие през тази година - националната конференция на ГЕРБ през февруари. На форума се възлагат големи надежди от страна и на Борисов, и на опонентите му. Първият разчита да сложи край на разцеплението, плъзнало като зараза в парламентарната му група. Вторите пък таят злорадо очакване конгресът да покаже отслабените позиции на Борисов в ГЕРБ.



Възможно е да има и "стимулирани" провокации



Вероятно бившият премиер ще се опита да отложи максимално съставянето на евролистите, които крият конфликтен потенциал и могат да породят нова вълна от вътрешно недоволство. Това ще даде глътка въздух на "Атака", която ще продължи да изпълнява ролята на кворумоносител, поне докато не се намери по-надеждна патерица. Разпадът на ГЕРБ също ще зависи от еврорезултатите. При добро представяне партията ще запази шансове да се върне пак на власт, а само това може да задържи редиците на членската маса сплотени.

Евроизборите ще са ключово изпитание и за новата формация на "кандидат-премиера" Николай Бареков. Ако успее да вкара евродепутат, ще я бъде. Ако ли не - е възможно спонсорите да замразят проекта, особено ако отпадне необходимостта от нови парламентарни избори.

Отсега мога с голяма степен на достоверност да отгатна съдържанието на "опорните точки" на БСП и ДПС след евровота. "Не виждаме основания за провеждане на предсрочни избори", ще каже Лютви Местан. И ще е прав, защото електоралното влияние на ДПС е предвидимо. "Нови избори в този момент са заплаха за сигурността на страната", ще се обоснове и Сергей Станишев. Третият в коалицията - "Атака", ще напомпа мускули с антиевропейска риторика и вероятно също ще се класира за ЕП. Така че негласната тройна коалиция, която управлява в момента, ще има формалното основание да продължи да го прави и след май 2014 г.
СНИМКИ: АРХИВ
Представянето на БСП и ГЕРБ на европейските избори през май ще е определящо и за развоя на политическите събития у нас. Ако президентът на европейските социалисти Мартин Шулц (на снимката със Станишев) оглави Еврокомисията, най-вероятно лидерът на БСП ще бъде трудоустроен като еврокомисар и ще има размествания по върха на соцпартията. Ако спечели европейската десница на досегашния шеф на Комисията Жозе Барозу (на снимката с Борисов), европейската изолация на БСП ще се задълбочи.
СНИМКА: БГНЕС
----
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Предстоящата през февруари национална конференция на ГЕРБ ще е далеч от триумфалната помпозност на форума в "Арена Армеец" преди година след започналото разцепление в редиците на партията.
20
4968
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
01 Януари 2014 19:32
На пръв бегъл прочит - нямам какво да възразя. Горе-долу обективно.
01 Януари 2014 19:32
01 Януари 2014 20:06
От сума време ни убеждават че мечтата на Станишев е да остави службата си на председател на управляваща партия и на председател на ПЕС за да стане един от двайстината еврокомисари. Това мечта на анти-Станишевци ли е или има някакви основания?
01 Януари 2014 21:07
Как няма да има предсрочни парламентарни избори? Ще има и още как ...през 2017г.и верно няма да са баш предсрочни, а от сега са нежелани.
01 Януари 2014 21:31
Тряба се фърга само на шарен боб!
Щото "смилянския" вече е китайски.
01 Януари 2014 22:17

Oт статията на Горанова личи, че всички имат някаква стратегия за евроизборите, само "Солидарна България" не е в час и се лута кой път да хване.
02 Януари 2014 00:05
Който и през 2014 остане в Бг, нека се блъска с посттоталитарните й проблеми.
Животът е твърде кратък, за да го пропиляваме с простотията на българския избирател.
Щом червените избиратели и на преклонна възраст искат да изгонят децата си от БГ, нека го сторят.
После ще чакат циганите да заработват пенсийките им....
Наивниците - като тревата: и с коса да ги косиш, на другата сутрин пак са пораснали....
Плюя на манталитета им!
02 Януари 2014 00:14
Залаганията приключиха, Галка,
Въртим се в последния спин на проект "Реставрация-2005" ...
2014-та ще е година на особено тежка, Политическа развръзка...
02 Януари 2014 04:26
Да не се пие много боза, цици порасват, уж, (белки или белким) от нея, но акъла зараства.
.
ПП. Ех, откога не сме използвали думата "уж" в този форум. .
02 Януари 2014 08:48
Залаганията започнаха отдавна, но стохастичната грешка при политическите прогнози у нас е много висока поради ред особености на българския политически живот - лабораторни конструкти, невъзможни коалиции, масова барековизация с елементи на патриотарщина и пр.

ДАЛИ ще има предсрочни избори зависи от две неща

Първо - от европейските избори. И второ - от електоралното здраве на управляващите партии. Чисто хипотетично избори "2 в 1" през май - за европейски и национален парламент, са възможни само ако БСП и ДПС сами решат, че социологическите проценти очертават по-благоприятна перспектива за тях и им гарантират солидно мнозинство без "Атака" в следващия парламент.
Авторката отново неотразима!
ЧНГ, Галя!
02 Януари 2014 09:26
Аз се радвам, че най-накрая хората почват да приемат реалността, вместо да живеят в измислиците си. Избори 2 в 1 няма да има. Няма и смисъл да има. Лигавщините на шепа вандали и келеши в центъра на София сигурно ще продължат, но най-доброто на което можем да се надяваме тази година е активизиране на гражданското общество в отричане на вандалщината и защита на демокрацията и институциите от посегателствата на първичните, необразованите и компроментираните индивиди, които подскачат като магарета по площадите. Нито демокрацията, нито институциите ни са идеални. Но каквито и проблеми да имат, нито един от тях няма да бъде решен с вандалщина, с боядисване на паметници и мученето оставка, та да има шанс Бокаса да се върне или пък Реформатоската колиба (малко са за блок) да се намести на държавна хранилка. А само чрез включване на по-голяма част от населението в политическия живот, в местната управа, в конкретни граждански инициативи за подобряване на битовата среда, на училищното устройство, на регулаторния и разрешителен режим и т. н.
02 Януари 2014 09:34
та да има шанс Бокаса да се върне или пък Реформатоската колиба (малко са за блок) да се намести на държавна хранилка.
Защо, нали БСП води в социологическите проучвания? А и все си мислех, че основната цел на управляващите е да управляват успешно, а не да се стремят да държат останалите партии далеч от държавната хранилка... Или както се изрази др. Станишев: измъкнахме кебапчетата изпод устата на котараците и сега ги гризем ние.
02 Януари 2014 13:40
все си мислех, че основната цел на управляващите е да управляват успешно, а не да се стремят да държат останалите партии далеч от държавната хранилка...

В конкретната ситуация част от успешното управление е именно да се държи една определена партия - герб - далеч от властта и държавната хранилка.
02 Януари 2014 13:45
Избори 2 в 1 няма да има. Няма и смисъл да има.

Защо, аз не бих се отказал от едни евро+президентски избори
02 Януари 2014 13:45
част от успешното управление е именно да се държи една определена партия - герб - далеч от властта и държавната хранилка.

Успешно управление - за правилните бесепарски фирми,нали?
Но не и за България!
Долу бсп/дпс!
Докато те не бъдат стъпкани, мир в БГ едва ли ще има!
02 Януари 2014 15:45
Защо, аз не бих се отказал от едни евро+президентски избори
Щом смятате, че ще спечелите президентските избори, значи не би трябвало да имате проблем и с парламентарните.
02 Януари 2014 15:46
Yantar 02 Януари 2014 09:26
Аз се радвам, че най-накрая хората почват да приемат реалността, вместо да живеят в измислиците си. Избори 2 в 1 няма да има. Няма и смисъл да има. Лигавщините на шепа вандали и келеши в центъра на София " ..................По вероятно е да са две в едно,за да не се срине БСП наесен.След лятото на 2014 рисковете за използващите БСП рязко нарастват.Един милярд евро обезщетение(поръчки по проект Белене) е по 1000 лева от всеки работещ в страната.2008 имаше милирди излишъци,но не ги дадоха като дял с инвеститор в Белене и тои си тръгна.Троината си отдъхна върху лодката ГЕРБ.Вече издиша.Сега ,идва един индъец ли,бирманец ли? маи? Та избори напролет! ..........06.2008 "Харченето на излишъка тази година започва отрано"..Хинин 06 Юни 2008 09:54"За 4 месеца е натрупан 2.7 милиарда "излишък".До края на годината - 8.1 милиарда.Ако се запазят същите условия, до 2015 год ще имаме 48.6 милярда "излишъци". Какво тогава чакаме.." Натисни тук
02 Януари 2014 16:38
Преди беше сигурно, че ще има избори, защото правиртелството ще падне до 2-3 дена. Сега вече сме на етапа "дали на управляващите няма да им е по-добре да направят едни избори 2 в 1 та да се затвърдят". Очаквам да се стигне и до "как може управляващите да са толкова късогледи, че да не виждат как едни избори сега ги затвърждават за още 4 години."
Да де, ама глупаци и луди като Филип Димитров няма, та да се хванат на тази песен. Все пак управляващите са най-стабилно представящите се политически формации за последните 25 г. в България. Явно има защо !
02 Януари 2014 17:05
Предсрочни парламентарни избори са нужни. Според мен ще имат лечебен ефект. Не намирам лошо в това да се гласува по-често. И тарикатите да не се правят на глухи и разсеяни, а да отпушат референдумите, за начало по по-маловажни спорни проблеми, защо не и регионални. Трябва да се възпитава политическа култура и да се ликвидира грозното явление "купуване на гласове", което (явление) обезмисля и вмирисва всичко. По-честите избори ще понатоварят кукловодите.
02 Януари 2014 23:31
Всички са маскари и от един дол прогнили дренки !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД