:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 117
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не Първанов, Станишев разцепи БСП

Ако опасността от загуба на евровота не беше реална, щяха ли правоверните станишевисти да представят "плеймейкъра" като "плеймейтка"
Галя Горанова
Интересно и неочаквано започна кампанията за евровота. От засада "плеймекърът" Първанов изненада Станишев с втора лява листа. И с разцепление на БСП. Ударът под кръста, при това от "свой", бе толкова силен, че свари правоверните станишевисти неподготвени откъм опорни точки. Заваляха квалификации като "предател", "враг с партиен билет" и агент на Бойко Борисов едва ли не. Водачът на алтернативната листа Ивайло Калфин пък бе обруган като неблагодарник, в който партията е инвестирала. Играта загрубя, а братоубийственото шоу се очертава с висок рейтинг.

Един "емблематичен" факт остана в сянката на реанимираното от Първанов АБВ. Провадия отвърна на удара и направи показно как трябва да изглежда "правилната" червена листа за ЕП. Начело провадийските социалисти поставиха сегашния лидер Сергей Станишев, за когото е ясно отнапред, че не ще да става евродепутат. Следват Илияна Йотова, Мая Манолова, Янаки Стоилов и, не щеш ли, отявленият вътрешен опонент на соцлидера - Георги Кадиев, явно по логиката, че постът сломява всяка съпротива. Ако провадийският челен опит бъде приложен в цялата страна, първановистите ги очакват интересни кадрови изкушения.

Отвъд тоя знаменателен факт с голяма сигурност може да се заключи, че разцеплението в червените редици вече е факт. Колкото и да се опитват всичколозите на БСП да го представят като "разширяване на възможностите". Дето вика Борисов: "За първи път чувам една партия да участва в две листи и това да се нарича "разширение", а не разцепление".

В действителност обаче не Първанов цепи БСП. Направи го Станишев много отдавна - с неадекватното си лидерство, с тъпото упорство да не признае шест поредни изборни загуби, с непростими управленски компромиси, с толерирането на лоялността за сметка на компетентността, с користни семейни обвързаности и сделки, с кадрови безобразия като Пеевски, с унизително съдружие с ДПС и напоследък - със скандалния сговор с ксенофобската "Атака". Разчистването на старите муцуни в партията не бе прекъсване на връзките с олигархията, Станишев просто подмени наместниците й с хора от близкото си обкръжение. Окопа се трайно на лидерския пост и към момента е практически несменяем. Всичко това бе извършено с демонстративно чувство за непогрешимост и с фалшива реторика. При това положение нямаше как оскърбените и да не потърсят силов реванш. За Първанов е и въпрос на изкупление - все пак той наложи Станишев за лидер.

Разколът в БСП ще има сериозни последствия за столетницата и за Станишев в частност. Колкото и гласове да дръпне Първанов с алтернативната си листа, все ще е фатално за соцпартията, която не е в перфектна електорална форма. Според социолозите преднината й пред ГЕРБ е само 1%. Това й гарантира лоши резултати на изборите през май, които са предпоставка за предсрочни парламентарни избори. Въпреки умението си да превръща всяка загуба в победа, най-вероятно Станишев ще бъде принуден да подаде оставка от лидерския пост. Нещо повече - възможно е да пропадне и кариерата му на еврокомисар заради неспособността му да обедини левицата и заради позорното съглашателство с крайната десница. Още повече, че крайнодесните се възприемат като основна заплаха за традиционните европейски фракции - ЕНП и ПЕС.

Инициативата на Първанов ще размести сериозно политическите пластове. Нищо чудно да рухне най-упоритият мит в БСП, че всеки, който е тръгнал да цепи партията, загива. Този път жертва може да се окаже ръководството на БСП.

Защо обаче Първанов реши точно сега да престъпи догмата в БСП, че единството е "свещено" преди избори? И достатъчно сериозен мотив ли е буйството на Волен Сидеров, за да тръгне бившият президент в атака? Възможно е зад офанзивата да се крие и по-дълбок геополитически контекст. Има вече конспиративни теории, че активизирането на бившия президент е резултат на сблъсъка на американски и руски интереси в енергийни проекти.

Доколко жизнеспособен е самият проект АБВ на Първанов, е съвсем отделен въпрос. Вече стана ясно, че няма да прераства в партия. Заявките на бившия президент за някакъв български ПАСОК са колкото вехти, толкова и обречени. Да не забравяме, че уличното недоволство бе насочено и срещу хора като Първанов, Дончева и пр., които бяха активни участници в прехода, с техните лъкатушни биографии и скандали, така че обществото трудно ще ги припознае като изцелители на политическите пороци. АБВ трудно може да претендира и за автентична лява партия, доколкото главният й идеолог Първанов е отявлен социалдемократ, по-близък до центъра, отколкото до лявото. Неслучайно и той, и Дончева с нейното "Движение 21" се целят в електората на традиционната десница.

Хубавата новина за разочарованите от Реформаторския блок е, че ще има за кого да гласуват на евровота - Ивайло Калфин е приемлив за тях кандидат с необвързаната си "европейскост". И това ще е по-малък политически грях, отколкото този на правоверните бесепари, които ще гласуват за предварително отказал се водач. Не е изключено новият 10 януари - предсрочните парламентарни избори, да настъпи внезапно под формата на вътрешнопартиен преврат.

Вторият фронт, който Първанов отвори срещу Станишев, вече задейства такива самоунищожителни инстинкти в БСП, че увлечени в пропагандната война срещу бившия президент, социалистите могат да претърпят съкрушителна загуба на предната линия, каквато се явяват евроизборите. Ако опасността от загуба на евровота не беше реална, щяха ли правоверните станишевисти да представят "плеймейкъра" като "плеймейтка"?

СНИМКА: "Сега"
Първанов влезе в ролята на Тарас Булба спрямо политическото си отроче Станишев: "Аз те създадох, аз ще те убия"
250
13266
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
250
 Видими 
15 Януари 2014 20:03
Не Първанов, Станишев разцепи БСП

Глупости. Все едно чета как правителството било виновно за неуспеха на ранобудната укопация
15 Януари 2014 20:03
Плеймейкър е спортен термин и с известни уговорки може да се използва в политиката, но извинете, какво е плеймейтка?
Има ли нещо общо с Плейбой, плейгърл и т.н.
Или означава обикновена курва?
Какво общо има с темата Първанов-Станишев?
15 Януари 2014 20:06
Вярно е, че зрението ми вече не е като в младите ми години, но само на мен ли ми се струва, че тази седмица е публикувана снимка на авторката, която не е толкова хубава, колкото в последните седмици?
15 Януари 2014 20:09
Не Първанов, Станишев разцепи БСП
Разцепването факт ли е?
15 Януари 2014 20:11
Мдааа... По-долу четем, че голямата вина на СТанишев е и в това, че е разгонил 'наместниците на олигархията' от БСП. Е, това вече наистина е безобразие И на тяхно място бил сложил свои хора - още по-голямо безобразие ! Трябваше да сложи хора на Първанов, Овчаров, Петков, да издигне Танчето, Близнашки и още неколцина, да вземе кадрите, дето щедро му ги предлагаше Бойко, да турне някой и друг министър-реформатор, нали така ?!
15 Януари 2014 20:15

Божичко, Горанова, вие давате ли си сметка, че това, което сте написала, е нонсенс?
15 Януари 2014 20:16
Овчаров
Ъ? Овчаров в заверата ли е? Аз като ги броя - Първанов и Петков. Не съм чул некоя партийна организация да се е отцепила.
15 Януари 2014 20:17
Сега продължава линията с доброто и лошото ченге.
На Цеков коментара беше повърхностен и витиеват. Докато при Горанова е "Право куме, та в очи"
15 Януари 2014 20:18

Още повече, че това разцепление е само розова мечта на витаещите плътно в дясно.
На 8 февруари стартира конгреса на БСП. Първанов се надява да обърне конгреса и да свали Станишев. Какъвто и да е резултата, той няма да измести вектора на обществените настроения нито към ГЕРБ, нито към РБ.
15 Януари 2014 20:19
А ако не дай си боже, има грам истина, че Първанов и Тиквата са се срещали ... Бедни ми Гоце, защо не загина при Сирищник
15 Януари 2014 20:22
Първанов се надява да обърне конгреса и да свали Станишев.


Едва ли ще се пробва.
Преди 2 години се опита и се уплаши. Сега ще си играе неговата игра с АБВ и може да не вземе и думата на Конгреса.
15 Януари 2014 20:22
Овчаров в заверата ли е?

Не, в мафията е.
15 Януари 2014 20:22
Ударът под кръста, при това от "свой"


Употребата на кавичките е изключително уместна, другото няма да го коментирам

Възможно е и да бъркам, но на този етап не бих намесвала Овчаров. На следващия, също.
15 Януари 2014 20:23

Заслугата на Станишев се състои в това, че изчаквайки, успя да постави Първанов в партер.
15 Януари 2014 20:23
Наско,
Може ли конгресът ви да направи промени в устава на партията ? Или механизмът е по-сложен ?
15 Януари 2014 20:23
Не, в мафията е.


При Вальо - от отбора на Майсторите
15 Януари 2014 20:24
Не, в мафията е.
Да, ама в национално отговорната
15 Януари 2014 20:24
На Цеков коментара беше повърхностен и витиеват. Докато при Горанова е "Право куме, та в очи"



Цеков нямаше толкова време, докато Горанова наистина е ударила с бухалката по масата. Само сравнението на Първанов с Тарас Булба няма да се хареса на Дорис май...
15 Януари 2014 20:25
Ай стига с тоя Пеевски. Бил кадрова грешка. С какво?
Нямал опит. Станишев какъв имаше? Нула. Пеевски все пак нещо е работил.
Парите били от майка му. А да. Станишев не дължи нищо на произхода си.
Бил олигарх. Ъхъ. А Станишев живее в панелката на Моника.
Много логично кадрово решение си е даже.
15 Януари 2014 20:26
Степен, мисля, че се излагаш. А Петьо Цеков винаги е бил по-печен
15 Януари 2014 20:27
Ще си уморят електората от тревоги тия тъпанари!
15 Януари 2014 20:29
Крайната десница- атака, автентична лява партия, ама не социалдемократическа... Това не енонсенс това етотална неграмотност според мен.
Атака нее крайна десница, а крайна левица. социалдемокрацията е лява, а коя е автентичната лява партия? комунистическата ли?
моля ви, в тоя вестник чалгата взе невиждани размери...
вече ме е яд на себе си, че го чета
15 Януари 2014 20:29
Анализът не е лош, но пропуска основния процес.
Това че много ППО ще припознаят Първанов, а още повече ще работят за кандидатурите издигнати на евроизборите от него.
Това де факто ще реши всичко

На 8 февруари стартира конгреса на БСП

Този конгрес име значение дотолкова, че ще направи пробив в "бента"

ПС. Монтана беше пръв ....Интересно ми е коя софийска ППО ще изпревари. Има доста варианти. Красно село, Студентска, .......
15 Януари 2014 20:32
Да, тук, както и очаквах, тотално охулване, масовост, липсваща под снощния материал за постовете в държавата, дадени на алчните депесарски глигани.
Нормално...
15 Януари 2014 20:32
Може, но едва ли ще се наложи да се правят някакви промени в Устава.
Ще има далеч по-важни неща за обсъждане свързани с изборите през май. Както и критики, коментари, забележки относно работата на ръководството на БСП.

Пускам мнението на Йордан Мичев във ФБ - ляв репортер, който в момента живее във Великобритания:

БСП ще си остане БСП. Тя си е такава - тромава, неповратлива, поостаряла, не особено привлекателна, но сериозна дама. Ще си остане една голяма стара къща със занемарена фасада и неработещ асансьор към горните етажи.

Нужна е промяна и модернизиране - така, че реакциите и възможностите за реагиране да са адекватни на времето в което живеем. Самото функциониране на БСП е мудно, бавно и преминаващо през ОПО, общински или районни съвети, градски съвети, областни съвети, Национален съвет...., а после по обратен ред.
Вероятно такъв трябва да е начина на функциониране на всяка една партия, но на Територията това не е правилен начин.
15 Януари 2014 20:33
Монтана беше пръв


Последен и оттеглен след това. Мога да ти кажа и кои други са у списъка на другаря Първанов(Петков), но действителността, която ще настъпи със страшна сила след това няма да те приземи. Сменяй коня!

Алан...кхъм, кхъм!
15 Януари 2014 20:34
Крайната десница- атака, автентична лява партия, ама не социалдемократическа... Това не е нонсенс това е тотална неграмотност според мен.
Атака не е крайна десница, а крайна левица.

Alan Shor -
15 Януари 2014 20:34
Това че много ППО ще припознаят Първанов, а още повече ще работят за кандидатурите издигнати на евроизборите от него.


При активност като тази прези 2009 г. ще са необходими около 150 000 гласа за един мандат. Не виждам начин как може калфин-първанов-руменпет да съберат толкова електорат.
15 Януари 2014 20:35
Асол подканяш ме да си взема ушанката ли, на тръгване...
15 Януари 2014 20:36
Наско, надеждата умира последна. Надеждата на апаратчиците и интригантите

Неща да я вземаш, обичам да си приказваме
15 Януари 2014 20:36
Има вече конспиративни теории, че активизирането на бившия президент е резултат на сблъсъка на американски и руски интереси в енергийни проекти.

Firmin, четат те ! Ще черпиш
15 Януари 2014 20:36
тотално охулване,
Дай една тотална хула фор игзампъл, че да видим квой туй. Да фнимаваме, че да не се разстройваш.
15 Януари 2014 20:38
позорното съглашателство с крайната десница.

Стигнах дотук! Атака била "крайна десница". В България няма по-ултра-лява, болшевишка партия. Некой хора май изобщо нямат представа за какво пишат.
15 Януари 2014 20:39
А, да не забравя - Галя Горанова, за пореден път!
Бъдете здрави.
15 Януари 2014 20:41
Бъдете здрави.
Остаяш ме безответен и безутешен
15 Януари 2014 20:42
Бъдете здрави.

Мишо да не е на гости на Ловкия и да ядат бахур
15 Януари 2014 20:42
otvrat 15 Януари 2014 20:38

Асол и аз обичам, чета това нещо само заради форума, но като изчезнеш и ми доскучава... Аинак мога и без ушанка, трениран съм
15 Януари 2014 20:45
Аинак мога и без ушанка, трениран съм


И ти като Юлиянин
15 Януари 2014 20:46
Мишо да не е на гости на Ловкия и да ядат бахур

Хаххаа дори мишо к. не може да падне толкова ниско. Освен това има природни дадености откъм интелект, и много интелигетни приятели. напоследък взе да влиза в час, с възрастта очевидно се поумнява...
15 Януари 2014 20:47
И ти като Юлиянин
Тц. Юлиянин не е трениран. Но благородната му ненавист към сичко руско, сгрява ушенцата му.
15 Януари 2014 20:48
напоследък взе да влиза в час

Днес през Цолов-Николаева обяви, че не иска избори веднага или през май
15 Януари 2014 20:48
Мога да ти кажа и кои други са

Драга, замолих те. Кунева, Кръстева, ... какво друго мърда от НДСВ, а Данилчо, виден риформатор и ще те слушам.
За БСП ..... когато ти си гласувала у 23 МИР,с което заслужено се гордееш, аз съм организирал изборите там За мой срам в компанията на др. Вигенин
15 Януари 2014 20:49
И ти като Юлиянин

Какво имаш предвид?
Ушанката доколкото си спомням е необходим атрибут в сибир/или арктика, който как го възприема/, за това намеквах с намигване към асол. ти нещо друго ли си разбрал?
не ми е приятно да ме асоциираш с този плазмодий...сори
15 Януари 2014 20:49
За мой срам в компанията на др. Вигенин


Дезертьор
15 Януари 2014 20:50
че не иска избори веднага или през май
Пролет, избори, бахУр, бюлетина, Бойко(Гоце), к*р
15 Януари 2014 20:50
Пролет, избори, бахУр, бюлетина, Бойко(Гоце), к*р


Хайку на деня
15 Януари 2014 20:51
Сега, проблемите в БСП няма смисъл да се коментират. Ясно е че там колкото по-зле - толкова по-добре за България. Друго започва да ме притеснява:
Нещо повече - възможно е да пропадне и кариерата му на еврокомисар заради неспособността му да обедини левицата и заради позорното съглашателство с крайната десница.

Абе, наистина ли някой сериозно може да обсъжда кандидатурата на станищов за ЕК? Не заради разединението на левицата или заради позорното съглашателство с атакаджиите, ами затова че беше министър-председател на едно от най-корумпираните правителства, включително за невероятно наглата поръчка на PR агенцията на Йосифова. Такова в ЕС награждават с няколко години затвор, глоби и конфискация на имущество, а не с пост в ЕК.
15 Януари 2014 20:53
Пролет, избори, бахУр, бюлетина, Бойко(Гоце), к*р


Хайку на деня
15 Януари 2014 20:53
Абе, наистина ли някой сериозно може да обсъжда
Ахъм
15 Януари 2014 20:54
Драга, замолих те. Кунева, Кръстева, ... какво друго мърда от НДСВ, а Данилчо, виден риформатор и ще те слушам.
За БСП ..... когато ти си гласувала у 23 МИР,с което заслужено се гордееш, аз съм организирал изборите там За мой срам в компанията на др. Вигенин


Имаш ли представа колко глупости си изкаканизал още на първия ред? При условие, че вече ти натъртих, че съм много далече от партийните ви глупотевини, но близо до истинското ви лице. А то е много грозно и се налага да избираш...по-малкото зло
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД