:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Докато прокуратурата се бави, Борисов и Цветанов ще се правят на жертви

Час по-скоро трябва да стане известно кои са били обект на незаконното подслушване по време на управлението на ГЕРБ
Снимка: Борислав Николов
Дали има област, която да не е била под специален контрол по времето на управлението на ГЕРБ? "Аз мога да кажа, че никога, по никакъв повод - не само журналисти, не само политици, не само бизнесмени, но и всички български обикновени граждани, никога по никакъв повод не сме си и помисляли, камо ли пък да го правим", каза вчера Цветанов в парламента след въпрос дали ще се оттегли, ако е подслушвал журналисти и политици.
"Аз не искам от тях да се обичат. Аз искам те да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой, никъде от тях не може да покровителства нищо. Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери, шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Министрите трябва да работят така, че все едно са слушани и гледани". Изказването е от 6 януари 2011 г. на тогавашния премиер Бойко Борисов. То бе предизвикано от разкритието, че са подслушвани вицепремиерът Симеон Дянков и шефът на митниците Ваньо Танов. А впоследствие и самият Борисов лъсна в т.нар. бирен запис, в който дава указания на Танов да спре проверка във фабрика "Леденика".

Три години по-късно, в края на декември 2013 г., същият Бойко Борисов, вече в качеството си само на лидер на ГЕРБ, твърди: "Подслушват телефони. Подслушват лидерите на опозицията. Искам да предупредя Йовчев и Писанчев да не го правят, защото няма да могат да се оправят после. Подслушват наред. Пускат ги, само че през други градове, където не знаят и правят такива номера. Да не го правят, това е моят приятелски съвет към тях. Лютви Местан преди седмица каза, че ще излязат други записи. Аз, на мястото на прокуратурата, щях да го викна да го питам откъде знае, че ще излизат други записи. И понеже знам каква е технологията, подключили са телефона към някой друг телефон, ще източат някой разговор, пак личен, и ще го пуснат в обращение. И знаете ли как ще стане? Ще запишат на акаунт на някоя флашка пак някакъв разговор, защото аз говоря с всички, включително може да пуснат и подставено лице да се обади и след това точно този запис ще изтече в медиите. Това ще направят, дали сега или ще чакат април месец за пред изборите, но ще го направят. И Местан, понеже му е голяма устата, побърза да каже".



Ситуацията е напълно типична за Бойко Борисов



Както неведнъж сме го виждали, той е в състояние разпалено да твърди, че всички трябва да са под контрол, и в същото време да се оплаква, че е жертва на подслушване, че и на манипулиране на разговорите. Тогава голяма част от министрите на Борисов през 2011 г. послушно обясняваха как нямало никакъв проблем да ги подслушват, че те били напълно съгласни с премиера и лидера си. Само тогавашният министър на правосъдието и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова въстана. И обяви, че "подслушването, в случаите когато няма законови основания за него, е абсолютно недопустимо". "Не искам да чувам подобно нещо, защото то е в противоречие с правовия ред и демократичната държава", скастри Попова тогава индиректно тогавашния премиер.

Да не говорим, че самият Борисов се оплака от незаконно подслушване и по време на служебния кабинет - когато изтече неговият прелюбопитен разговор с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и тогавашния градски прокурор Николай Кокинов.

Още по-странно оплакване дойде откъм втория в ГЕРБ - от Цветан Цветанов. Той обяви в прав текст: "Нямам никакви съмнения, че съм подслушван или че ме подслушват в момента. Аз знам как работят. Сега повече се злоупотребява и се пресира политическия опонент. Използва се целият ресурс на държавата, за да убият опозицията в лицето на ГЕРБ. Сега ще се използват различни методи, за да се дискредитират различни кметове, общински съветници и депутати от ГЕРБ".



Точно тези хора да се изкарват жертви,



и то точно на подслушване и следене, е безочливо. Борисов наскоро се оплака, че му правили данъчна ревизия чак на тухлите, с които била построена къщата му в Банкя. Какво е опасното? Опасното е, че номерът им може да започне да минава и те наистина да се престорят на невинни жертви.

И тук заслуга ще имат най-вече МВР и прокуратурата, които се бавят да обявят резултатите от проверките и разследванията за размерите на незаконното подслушване през последните 4 години.

Досега има признанието на главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение е установило 875 телефонни номера, които при управлението на Цветан Цветанов в МВР са били подслушвани незаконно от закритата вече Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО). Това е станало след края на прегледа на работните тефтери, в които служителите на СДОТО са описвали работата си. След това е установявано кои са лицата, чиито телефонни номера фигурират в бележниците, но за тях няма разрешение. Проблемът бил, че в една немалка част телефоните се водели на корпоративни клиенти. Така или иначе, от последващите реплики на прокуратурата стана ясно, че вече и това е изяснено. Но и до момента не е обявено кои са подслушваните незаконно. А трябва. За да се види размера, и нахалството.

В сигнала, даден от анонимен служител на МВР и препредаден в прокуратурата от Сергей Станишев, имаше конкретни имена. Сред тях бяха бившият президент Георги Първанов,

настоящият Росен Плевнелиев - при съставяне на служебното правителство, еврокомисарят Кристалина Георгиева - при някои от посещенията й в България, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Волен Сидеров - след като се е обърнал срещу ГЕРБ, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Нели Куцкова, Симеон Дянков - периодично, както и бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев. Бе разкрита и технологията на подслушванията. Как, след като се идентифицира мястото, на което се намира оперативно интересното лице чрез мобилния му телефон,



екипът се придвижвал до съответното място и е започвало подслушването



"За целта е използвано специално транспортно средство. И се използва при всяка операция на подслушване, като се сменят регистрационните номера. То се е извършвало от няколко служители на СДОТО", пишеше в сигнала. Оказа се, че това се е правело чрез специални автомобили, купени през последните години от МВР, за които на практика не е имало прегради и стени за подслушване. Дори прокуратурата иззе един от тях и го даде за експертиза. После обаче почина единственият експерт при катастрофа. И експертиза трябваше да дойде от Великобритания. Това обаче е в търсене на конкретни доказателства, за да се получи съдебна отговорност. Прокуратурата трябва вече да каже установеното досега, като количество и като имена.

В противен случай ще налива вода в мелницата на всички "жертви", а и постепенно ще започнат да крепнат съмненията, че тази работа с тайнствеността около незаконното слухтене рано или късно се услажда на всички. И че всичко в един момент се покрива.

Не трябва да се забравя и друго. Ден преди Станишев да внесе сигнал в прокуратурата, това направи и партията "Движение България на гражданите". В писмото си до главния прокурор оттам настояваха за проверка за достоверността на твърдения, че "обект на "проследяване" и "разработка" са били Меглена Кунева, секретарят на партията Людмила Елкова и членовете на Националния съвет Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков". Като се види и кои са били подслушваните и по списъка на Станишев, то наистина в един момент връхлита и въпросът колко логика има в политиката, която събира в общ фронт подслушвани и подслушващи? Но това е България - тук наистина всичко е възможно. Дори палачите да се правят на жертви и да им поверваме.

11
4241
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
15 Януари 2014 21:07
Бай Ставри да стяга южното крило!
15 Януари 2014 22:31
Че те са точно жертви на политическа поръчка. Особено Цветанов, то не бяха какви ли не обвинения.. то не бяха обвинения в медиите.. само и само отнякъде да излезе нещо. От друга страна защо НАП не разследва Сидеров да речем, за бързото му забогатяване? за билбордовете вече 6 месеца.. за десетки милиони вече сигурно.

Че и при Борисов, то не бяха данъчни ревизии, то не бяха комисии за полетите.. прокуратурата ако сама плащаше за загубените и забавени дела.. досега да беше фалирала.
15 Януари 2014 23:49
повечето талефони били корпоративни, та ми стана интерсно на какво основание прокурори, депутати и магистрати ползват фирмени телефони. Това не е ли конфликт на интереси и доказателство за зависимост
16 Януари 2014 07:27
Ама обичате си го тоя Цветанов, нали? Милият той, жертва на репресии! А всички житейски драми и десетки разбити съдби заради поръчковите му дела и натиска от най-високо ниво!? Или защото не сте вие, не ви пука? Лично позавам човек, който стана жертва на политическо скалъпено дело. Какво от това, че обвиненията паднаха? Три години му разбиха живота, семейството, не може да започне никъде работа... Млад човек със семейство и деца... Чукайте на дърво да не ви стига...
16 Януари 2014 07:44
Час по-скоро трябва да стане известно кои са били обект на незаконното подслушване по време на управлението на ГЕРБ

Е хайде, де! Откога чакаме.. Ама Цацаратурата само заяви, че между подслушваните не е имало прокурори и съдии и - дотам.
А вчерашните твърдения на Патрашкова за това, че разполагала със записи на разговори между едни трима висши политици? Дали пак Цецоу не ги ѝ е предоставил?
16 Януари 2014 08:36
FuFighter 16 Януари 2014 07:27 - МВР е просто изпълнител. Прокуратурата е тая която е отговорна.
16 Януари 2014 09:18
В България определено действа "Стокхолмският синд ром"! Искате примери? Моля: пргръдка между монарх и комунисти / тройната /;БСП и ДПС;АТАКА и ДПС; все жертви,прегърнати с палачите си,или най-малкото,с най-голямия си политически враг! Сега,ако се прегърнат и "опонентите" Гоце и Боце,картинката ще бъде пълна! Чакайте си нормално развитие на България,ако си нямате друга работа!Най-лошото,обаче,е когато има прегръдка /само че като скрита зависимост / между хора като Цацаров и Гергов,например! Тогава вече ще настъпи пълното тържество на.........БАНДИТИЗЪМА!!
16 Януари 2014 10:58
mick, не мога да си представя, че може да има човек с такава къса памет! Прокуратурата по времето на Цветанов беше придворния му пудел. Нека не забравяме какви щуротии натвори прокуратурата, за да задоволи егото на Цветанов. В т.ч. му разреши да чете срс-та, което е един правен абсурд, неумело замазан наскоро...
16 Януари 2014 12:45
Преди тези двамата - Борисов и Цветанов, има една дъъъъълга редичка от клиенти на прокуратурата. А тя все се бави.
16 Януари 2014 15:01
И тука червената агитка е много вяла - че в статията пише точно всичко за което Цветанов е толкова лош ...
След големия списък с корпоративни телефони (много ясно, да не искате сами да си плащат сметките разни общественици), които бяха намерени в оперативните тефтери, всичко замря ... защо? Защо в оперативните тефтери има "незаконно" слушани телефони? Да не смятате че тези оперативни работници са малоумни и в официалните документи са вписали тези телефони, просто за да не ги забравят?
16 Януари 2014 17:22
tsombain, къде прочете, че телефоните са вписани в официални документи!? Обажда се министъра на шефа на СДОТО и казва - закачете еди кой си телефон. Шефа на СДОТО пуска разпореждането устно надолу, след това предава получената информация. В МВР все още се изпълняват устни заповеди, пък и едва ли ще се намери някой с толкова големи топки, който да откаже изпълнението на устна заповед, та дори и да е околозаконна. Щом началството разпорежда - махаш крачоли, щото иначе си аут.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД