:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Дворците са архитектурният символ на епохата

Резиденция „Бояна” е единственият действащ и днес имперски дворцов комплекс в България
Големият императорски дворец в Цариград е символ на могъществото на Византия в продължение почти на 8 века. Непрекъснато разширяван и украсяван с най-скъпи материали след началото на своето съществуване през IV в. През ХI в. поддръжката на огромния дворцов комплекс се превръща в непоносимо бреме за опустошената след император Василий II (976-1025) държавна хазна. От 1081 г. византийските императори обитават постоянно значително по-малкия Влахернски дворец. На заден план: Резиденция "Бояна" е най-показателният пример за съвременно имперско дворцово строителство у нас, предназначено да задоволи разностранно държавните нужди - от жилища за държавния глава, през достатъчно голям хотелски комплекс (дом 2) и обширни помещения за събирания по държавни поводи (дом 1). Немногобройните сгради са "потопени" в пищна паркова среда.
Няма как да върнем времето назад, дворците на българските средновековни владетели са стигнали до наши дни само с по няколко реда камъни. На места дори камъни няма и плановите им схеми се възстановяват по хоросановите легла на основите. Само благодарение на археологическите дирения днес все пак знаем как изглеждат приблизително владетелският дворец в Плиска и извънстоличните господарски аули от VII-IХ в. Само чрез десетилетни археологически разкопки най-сетне стана възможно да имаме що-годе приемлива представа за Симеоновия дворец във Велики Преслав. Царският дворец на Царевец във Велико Търново бе проучен сравнително по-бързо заради ограничената си площ - колкото един по-голям провинциален замък.

Третото българско царство не остави значими дворцови сгради. Почти веднага след Освобождението започва приспособяването на конака в София, най-представителната сграда в града по това време, за княжески дворец. Значителните преустройства, украсявания, осъвременявания, както и масивните пристроявания, не можеха да превърнат бившата административна сграда от времето на Османската империя в запомнящ се владетелски дворец, достоен за имперските мечти на цар Фердинанд.

Нито цар Фердинанд, нито синът му цар Борис успяха да осъществят старата си идея за строителството на представителен царски дворец в София. Дори при определено за това място - южно и западно от днешния Паметник на Съветската армия, цар Фердинанд не започва даже проектиране на големия Дворец на престолонаследника.

Първата половина на ХХ в. бе изпълнена с две световни войни, с въстания и революции, с несигурност и страдания, та строителството на нов царски дворец, както и на представителен дворец за престолонаследника, щеше да изглежда наистина нелепо. Дори за задоволяване на жилищните нужди на брата на цар Борис, княз Кирил, е построена двуетажна сграда, доста по-малка от градските къщи на богатите софийски търговци и индустриалци. Може би не е случайно, че микродворецът на княз Кирил (на ул. "Московска", днес е сграда на БАН, зад Националния природонаучен музей) е чудесно решен архитектурно, с отлично вътрешно разпределение, в същото време е съвсем малък, лишен от разкош и от всякакви излишества даже, сбутан е незабележим в североизточния ъгъл на дворцовия комплекс, до един от входовете му.

Днес състоянието на царския дворец в София продължава всъщност да е плачевно. Превръщането на сградата в музейна я обрича на разруха и вечен недоимък, музеите по подразбиране са бедни, много бедни и не биха могли да се грижат за подобни сгради - поддръжката им струва колосални суми, които само държавата може да отдели.



* * *



Едва през 1974 г., позамогнала се след войните и в условията на стопански подем, България можа да си позволи за първи път след края на IХ в. строителството на имперски и по размери, и по дух дворцов комплекс. Резиденция "Бояна" днес е единствения дворцов комплекс у нас, който въплъщава в себе си идеята за имперското ни минало. Създаден върху значителна площ, дворецът е съизмерим с Големия императорски дворец в Цариград, с двореца "Топкапъ", с Московския Кремъл. Огромният парк е създаден за да може тук, според бъдещите условия, да се строят допълнителни сгради за държавни нужди.

В същото време от 15-ина години насам съсипването на двореца "Бояна" върви устремно с пролетарски плам. През 1999 г. в най-представителната държавна сграда - Дом №1 започна преместването на Националния исторически музей. Не напразно арх. Александър Баров заявяваше на обсъжданията с уредниците в Националния исторически музей, че негова цел е преместването да стане с колкото е възможно по-малка намеса в архитектурата на сградата. Добре, че арх. Баров не доживя да види резултата.

Отдавна може да се ожените в друга част на двореца, хотелската част, известна като Дом № 2, от миналия месец той може да се ползва и от чужденци. Вероятно защото за първи път в резиденция "Бояна" не живее никой от първите лица на държавата. Над 61 декара от вече неподдържания парк на изток от Дом № 1 един министър-председател, по съвместителство и футболист, предаде за изграждане на футболни игрища.



* * *



Комплексът в Бояна е дворец, при това имперски. Той не е просто многофункционален и многопластов, а е универсален, не е "резиденции", сиреч "обиталище", а средище на държавната власт, неин символ. Уважението, което дължим на държавата си, го дължим и на нейното седалище. Друг е въпросът, когато самата държавна власт е оплетена като в кълчища в собственото си невежество и не знае как да се справи с имотите си.

С една малка разлика само - император Константин I (324-337) построява дворецът "Дафна" до хиподрума в Цариград, избран вече за столица. Стените на двореца са долепени до хиподрума (вж. Изображение), построен още от император Септимий Север (193-211) през 203 г. Това пространство - на юг от стария акропол на Византион и на изток от хиподрума, Константин I избира за владетелски дворец. В Бояна е обратно, на готовия дворцов комплекс се опитват да донадят игрище, за да е още по-имперски сигурно.

В следващите почти осем века - от 330 г. до 1081 г., Големият дворец ще бъде средище на държавната власт във Византия, до запустяването си, а после и до почти пълното му (само)разрушаване, ще остане най-впечатляващата сграда в тоя отрязък от човешката история. Големият императорски дворец е всъщност колкото цял град като съвременната му Верона, два пъти по-голям от Рекополис (Испания), три пъти по-голям от Civitas Leucorum (дн. Тул, Франция). Съпоставими с него, само първоначално, са единствено Рим и Антиохия (Bryan Ward-Perkins 1998).

Бързото харчене на събраните пари довежда Византия до стопанска нестабилност (Георги Острогорски, 1963) след 1025 г. Още почти половин век цяла редица неумели управленци успват, макар и трудно, да поддържат Големия дворец, голям колкото няколко средновековни града, взети заедно. Император Алексий I (1081-1118) окончателно премества средището на държавната власт в постепенно обновявания и пригаждан Влахернски дворец. Макар големият дворецх да се ползва още известно време, на картата на Христофор Буонделмонти (1380/1390 - след 1430), правена през първата четвърт на ХV в., на мястото на Големия дворец са означени няколко незначителни, вероятно частни жилищни сгради.

Дворецът "Бояна" трябва да се запази, въпреки променените обществени условия и въпреки стопанските несгоди, като средище на държавната власт, защото той е създаден за това - не за музей, дори и национално исторически, не и за футболно игрище, и ако е възможно, не и за сватби с "Пий, куме, пий". Дълбоко съм убеден, че трудностите с издръжката му лесно ще се преодолеят с повече стопански умения. България също заслужава, и исторически, своя имперски дворцов комплекс. Съсипването на дворца "Бояна" е недопустимо, още не са минали 8 века от построяването му.



Извори



"Недалеч от този площад [Августеон; пред църквата "Св. София" в Цариград] се намира жилището на императора [Големия дворец]. Почти целият нов дворец, както вече бе казано от мен, е дело на императора, да го опиша в разказ няма никаква възможност; за потомците ни ще е достатъчно да знаят, че всичко това е творение на нашия император. И подобно на това, което се говори - "познаваме лъва по ноктите му", така величието на този дворец моите читатели ще опознаят [дори само] от описанието на входа му, а този вход е това, което се нарича Халки [тържествения вход към Големия дворец, изграден във вид на арка и увенчан с купол, украсен с разноцветни мрамори и с мозайки]."

Из "За строежите" на Прокопий Кесарийски (около 500-след 565)



"Когато [някой] простороден, и беден, и [при това] чужденец, идвайки отдалече, [стигне] до портите на княжеския дворец, като ги види, започва да се чуди, изпълнен с възхита, [и] като пристъпва към вратите моли [да го пуснат]. И като влезе вътре, той вижда да се издигат къщи от двете [му] страни, украсени с камък и дърво и изписани. А като влезе в самия дворец и съзре високите дворцови сгради и църквите, украсени необикновено богато с камък и дърво и [в различни] цветове, а отвътре с мрамор и мед, сребро и злато той няма да знае с какво да ги сравни, защото в своята родина този бедняк не е виждал такова нещо, а само бедни сламени колиби, и той ще им се диви [и ще изглежда], сякаш си е изгубил ума. Но ако му се удаде да види и княза, седнал [и облечен] в дреха обшита с бисери, с огърлица от златни монети на шията и пръстен на ръката, препасан с пурпурен пояс и със златен меч, висящ на бедрото [му], и от двете му страни седят болярите със златни огърлици, пояси и пръстени. И ако някой, когато той се върне в своята страна, го запита, казвайки: "Какво видя ти там", той ще отвърне: "Не зная как да ви разкажа за това. Най-добре е да видите със собствените си очи, за да се възхитите, както трябва, от красотата, [която аз видях]." Така и аз не мога да опиша, както трябва, тази красота и ред. Но всеки от вас, като гледа сам с плътските си очи и като разсъждава с безплътния си ум, може по-сигурно да се възхищава. Защото собствените очи никога не лъжат. Макар и понякога да се заблуждават, те са по-сигурни от [очите] на някой друг."

Из "Шестоднев" на Йоан Екзарх (IХ-Х в.)



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=601912

http://www.segabg.com/article.php?sid=2013032100040001301

10
16600
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Януари 2014 20:07
Интересно сравнение. Но разликата между резиденция Бояна и някакъв царски дворец е огромна - това в крайна сметка е Народен Дворец. Там се предполага да влизат не тези, които са родени в определени семейства, а тези които имат лични заслуги и постижения. Съдбата на Бояна есествено е трагична - дето викаше Живков - "...това вие не можете и да го боядисате". Ами не могат. Наблъскания там Исторически музей е истинска трагедия - къде се е чуло и видяло исторически музей на страната да е в покрайнините на града? Освен това сградата въобще не е подходяща и се получава един калпав музей, който същевременно скрива истинския блясък на изкувството заложено в самата сграда. Мястото на Националния Исторически Музей е в сградата на ЦУМ. Заедно с изкопаните археологически забележителности в центъра това би била една невероятна атракция за българите, както и за чужденците - едно прекрасно представяне на страната и историята ни. Естествено експозициите трябва изцяло да се променят - а всички български съкровища да се върнат от странстванията си по света и да заемат веднъж завинаги мястото си в страната (някой да е чул маската на Тутанкамон някога да е напускала Египет?).
*
Колкото до Александър Баров - това е наистина един блестящ архитект с който страната ни може да се гордее. Негово дело са НДК, резиденция Бояна, общината в Русе и още много монументални сгради и паметници. Стилът му е наистина уникален и въплащаващ самобитни български елементи. Това, че днес не сме в състояние нито да ги поддържаме, нито да боядисаме е отделен въпрос. Пак добре, че не ни се налага да ги строим... някой представя ли си днешна България да построи НДК или резиденция Бояна?
15 Януари 2014 20:25
Вероятно защото за първи път в резиденция "Бояна" не живее никой от първите лица на държавата.

Петрински, резиденция Бояна не е строена за живеене, а за посрещане на чуждестранни делегации.
16 Януари 2014 09:58
Разбира се Константин Велики е построил много дворци, църкви, градове и резиденции за своите сънародници българите, помогнали му във войните срещу останалите претенденти за трона.
В сведението на Г. Кодин, ясно е казано, че император Константин Велики построил (финансирал изграждането) на няколко града в земите на скитите, а именно Плискува, Перестлава, Дристра (Силистра) и Констанция (1) стр. 43. Под земите на скитите се разбира Добруджа, известна в миналото като Scythia Minor - Малка Скития.
И описвайки древната Плиска, В. Бешевлиев твърди следното: “Както градската стена, така и монументалните постройки са облечени отвън с почти еднакво големи каменни квадри...Този начин на градеж е характерен за първобългарските строежи”. (2) стр. 437.
А началото на този начин на градеж е още от 2в.
Що се отнася до двореца Влахерна той носи името на скитския владетел Влах, живял по времето на Лъв Велики от Тракийската династия.

16 Януари 2014 11:30
Петрински, я раздуй за двореца на Крум в Плиска. Как бил строеж от 9 век, строен с матряли от 3 век. Прабългарчетата одили по бившите римски градове
чак в Турну Северин и Рациариа да събират тухли "секънд хенд" с печати на легионите. Логистиката им била на ниво. А що си забраил да пишеш за ханската юрта с каменни основи, уа?
Нещастник.
16 Януари 2014 12:20
Има още една неизвестна за Петрински резиденция на Константин Велики.

"В Костинброд има два уникални антични паметника – късно-римската Резиденция Скретиска ( palatium Scretisca ) на Константин Велики 1 и Пътна станция Скретиска ( Mutatio Scretisca ) (първата спирка, западно от Serdica по античния трансбалкански диагонален път, както и ранно-средновековното селище Кратискара ( ΚΡΑΤΙΣΚΑΡΑ ) в местността Градището край гр.Костинброд. В Античността тази местност е била красива и плодородна в близост до топъл минерален извор и важен път, до десния бряг на р.Белица, приток на р.Блато. На терена на археологическия обект са разкрити три по-важни периода: Резиденция Скретиска (ІV-V в. сл. Хр.), Неукрепено село, Ранносредновековното укрепено селище Кратискара.

Има много основания, на които изследователите се позовават за да приемат, че Резиденция Скретиска е била предпочитаното място за пребиваването на Константин Велики при посещенията му в Сердика и че тя е възникнала именно като императорска резиденция, сред които едно е, че годините на построяването й съвпадат с началото на продължителните му престои в Сердика, а е общоизвестна и знаменитата му фраза “Сердика е моят Рим!”. Вероятно резиденцията се е поддържала от управителя на провинция Сердика. Не се изключва и възможността palatium/praetorium Scretisca да е използвана и от епископите делегати на Сердикийския събор (343). Основният архитектурен комплекс на резиденцията - palatium Scretisca е един от най-впечатляващите образци на представителната късно-римска жилищна архитектура (141/110 м) – най-забележителната извънградска резиденция в провинция Вътрешна Дакия или Средиземноморска Дакия (Inner Dacia или Dacia Mediterranea) в хинтерланда на столицата й Сердика (Serdica) и най-голямата, сред познатите перистилни жилищни комплекси от Античността на Балканите с голяма зала (aula), трапезария (triclinum) с усложнен, вероятно триконхален план, многобройни жилищни помещения (cubicula), банска част (balneum), огромен двор (peristylium) с площ 4.5 дка, с градина (hortus) и монументални входове. Общата площ на намерените подови мозайки в северния перистил надхвърля 1000 м2, а общата дължина на перистила и външният южен портик е повече от 400 м . Резиденцията е ядрото на внушителен вилен комплекс и център на впечатляващо имение (fundus dominium). Проучван е също така един кръгъл в план обект (диаметър 32 м ), условно наречен “Ротонда” (Божилова/Витски, 1985), вероятно с мемориални или култови функции, разположен на 100 м южно от резиденцията, а така също и некропол. Пътната станция Скретиска (Mutatio per/ad Scretisca) – “за резиденцията” се намира на 1000 м юи от резиденцията, възникнала е вероятно за нейното обслужване с основно предназначение taberna – страноприемница с няколко помещения и вътрешен двор. Scretisca се споменава в пътеводителя Hinerarium Burdigalense (333). Намерените тук най-ранни монети са от времето на император Константин Велики."


16 Януари 2014 12:24
Царските дворци Врана, Евксиноград и Царска Бистрица/Боровец са съвсем прилични за централна и източна Европа. Не са сравними само с Виена, столица на най-голямата и най-дълго просъществувала европейска империя в новата история /и всъщност последна/. Излишна скромност да се премълчават и пренебрегват дворците ни.
Титуловането на Резиденция Бояна "Императорски дворец" приемам за ретро-соц-виц. Блг за вним.
16 Януари 2014 12:58
Статията е като едно време в соца - решение е взето - да го популяризираме.

ЦУМ - да ама след НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! Не да облагодетелстваме бившия свинар!
16 Януари 2014 16:39
25 годин само съсипваме и все намираме разни оправдания ЗАЩО ??? Д О К О Г А ТАКА ???
16 Януари 2014 22:04
Едва през 1974 г., позамогнала се след войните и в условията на стопански подем, България

Какво се оказа? В България имало стопански подем при комунизма...? Уу...пс...
16 Януари 2014 22:08
Комплексът в Бояна е дворец, при това имперски. Той не е просто многофункционален и многопластов, а е универсален, не е "резиденции", сиреч "обиталище", а средище на държавната власт, неин символ. Уважението, което дължим на държавата си, го дължим и на нейното седалище.

Наричахме ги резиденцийте на байТошо... ама нито бай Тошо нито някой от наследниците му е дръзнал да претендира за собственост на тези резиденции..за разлика от Симеон! Сравнението е очевадно... само не стана ясно къде се дяна онова одеало за което говореше бай Тошо в съда че само него имал и то изчезнало при местенето му.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД