:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Избирателната система на Нане и Вуте

След като задължителното избиране е демократична опция, защо да не е и задължителното кандидатиране?
Драго Симеонов
Мине се не мине, и в родното политическо плямпане се прокрадва мъглявата митологема на задължителното гласуване - ту като най-големия душманин на демократичните избори, ту като техния единствен чародей спасител. Защитниците на тезата за неизбежния вот виждат в него начин да омаловажат ролята на купените гласове, противниците й - обществен оксиморон, според който правото на избор не подлежи на право на избор.

Ако дебатът се водеше само в плоскостта на гражданските права и задължения в една правова държава, ние непременно бихме взели активна страна в него. Проблемът е, че у нас той притежава водевилния привкус на шопска максима.

Нане настоява за промяна в законодателството не от закъснял алтруизъм, а най-вече от стремеж на Вуте да му е зле, макар че и двамата са еднакви шмекери по отношение на правилата. На това се дължи и промяната в мнението на настоящите адепти на идеята - ГЕРБ, които наскоро припознаха каузата, макар да са облагодетелствани от ниската избирателна активност - точно колкото и колегите си от ДПС и БСП.

Това обаче е чудесен, сигурен и безопасен начин да ги дразнят, защото хем като бял ден е ясно, че идеята няма да мине, хем така техните строени и инструктирани избиратели изглеждат по-читави от онези на политическия противник.

Ето как въпросът изобщо не опира до обществено събуждане, макар и насила,



а се свежда до серия абсурдни нашенски дилеми:



кой би селектирал българското Народно събрание по-качествено - малцинство купени невежи или мнозинство безплатни такива; кое има по-убедителен ефект - тлъсти кебапчета в стомаха или тлъст популизъм в главата; и не на последно място - кой избирател е за предпочитане: онзи, който гласува за недостойни користно, или другият, който го прави от чистосърдечна глупост. Ама че избор, дума да няма.

Оксиморонът на българската демокрация не се крие в задължителното гласуване per se, както твърди Мая Манолова. Той се крие в устойчивата ни психологическа нагласа, която настоява всяко правило да бъде неспазвано в името на друго, въображаемо правило, което няма да спазваме, едва когато получи статут на официално.

Така, каквато и теза да защитават Нане и Вуте, напразни са надеждите на наивните им съселяни, че резултатът от спора ще доведе до себеобуздаването и на двамата, още по-малко до промяна на нрава им. Дори всички в миг да плеснат с ръце и да приемат съвършеното правило (разбирай - избирателен закон), то това все още ще е твърде далеч от съвършеното му привеждане в действие и идеалните му резултати.



Системата няма как сама отвътре да промени механизма, по който действа.



Тя е резултат на вродения ни тарикатски нане-вутевизъм и е устроена така, че да се грижи за собствената си безопасност. Правила, които я застрашават, са обречени да бъдат трансформирани в нейна услуга. Което напълно ги обезсмисля, колкото и революционни да изглеждат на пръв поглед.

Иначе няма лошо да правим предложения. Нека и ние прибавим едно на границата между разума и абсурда. След като задължителното избиране е демократична опция, защо да не е и задължителното кандидатиране?

Едното ще стопира недостойния вот, а другото - недостойните номинации. Едва когато всички са не само длъжни да изберат свои представители, но и да издържат критериите да бъдат избрани, тогава ще стане ясно, че вотът е въпрос преди всичко на лична отговорност. От която и страна на процеса да се намирате.
Снимка: "Сега"
Кое има по-убедителен ефект - тлъсти кебапчета в стомаха, или тлъст популизъм в главата ?
8
4729
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
06 Февруари 2014 21:34

Ko? He...
06 Февруари 2014 21:40

.
06 Февруари 2014 21:51
[за] задължителна служба!


Военна ли? Подкрепям туй! Без давност. Кой не ходил войник поради смяна на системата - сега да ходи. И всички неходили - кашици!

06 Февруари 2014 23:27
07 Февруари 2014 00:50
/:/ "След като задължителното избиране е демократична опция, защо да не е и задължителното кандидатиране?"
.............................................................................
Авторе, Драго, НЕ лъжи и НЕ манипулирай!
Или, поне, лъжи и манипулирай по-малко!
Задължително ГЛАСУВАНЕ и задължително ИЗБИРАНЕ са две РАЗЛИЧНИ неща!
Задължителното гласуване задължава имащия право да гласува да се яви в СИК и да влезе в Тъмната стаичка, но НЕ го задължава да попълни бюлетина и да я постави в плика- т.е., НЕ го задължава да направи Избор(избиране)!!!
А защо "задължително кандидатиране" НЕ е и НЕ може да бъде "демократична опция" го разбира и схваща дори всяко хлапе: защото кандидатирането(за президент, за депутат, за общински съветник или за кмет), означава кадидатът, НЕ по своя воля, да промени Личния си статус, ако бъде избран да заеме съответната изборна длъжност- а такава промяна, но против волята на Гражданина, е НЕдемократична! А и Народът го е казал: "Насила хубост не става!"!
Схвана ли?!


07 Февруари 2014 01:55
Драгият Драго без съмнение е чувал за Ран и Ът. И за избирателните с-ми д'Онт, Хеър-Нимайер - и пр. май има.

Та за първите двамца, повлекли по един ляв крак, повлекли и д'Онтовете, и Хеърите /и Хейтърите!/, и Нимайерите - саде Медведев-Шпонхойер-Карник ни липсват, пу, пу - шопски виц. Въз основа на конспиративна, но твърде вероятна теория.

В Начале бе Слово: Ране рекъл на Ъте: я нека и на двама да си ни е 'се добре, таман сме си екстра. Ама нека на Геле да му е 'се зле и 'се да зазлява!

Тъй и станало. И видели всички, че било Добро. За Ране и Ъте.







07 Февруари 2014 08:56
Параграфе,
Много си прав! От мен само една добавка: Задължително в бюлетината да има и възможност - НИТО ЕДИН ОТ ИЗБРОЕНИТЕ.
Ако тази възможност е събрала мнозинство, изборите да са недействителни и да се организират нови.
07 Февруари 2014 18:21
@Бай Дан,
И никой от предишните предложени няма право да се кандидатира пак.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД