:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,660,745
Активни 236
Страници 9,848
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Колко гласа за изборите могат да се купят с 30 лв. социална помощ?

Няма нито един смислен аргумент да се раздават малко пари на много хора, при това чрез заобикаляне на закона
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Така изглежда всяка трудова борса, която се прави у нас - опашки от хора, надяващи се на работа. Вместо да подпомага разкриването на работни места обаче, правителството избра раздаването на пари на калпак.
"Традиционно през годините под натиск - обществен, политически, синдикален, ние вдигаме парите за социални помощи и обезщетения. Това е според мен инерционен подход при правенето на политики, който прилагаме при всеки бюджет. Опитваме се да удовлетворим по някакъв начин отделни обществени групи, защото не може всички. Така, каквито и пари да се отделят за социално подпомагане, винаги ще има недоволни. И те ще са повече от доволните. Недоволни са политиците и синдикатите, които искат да се даде повече, но средствата в бюджета не позволяват, бенефициентите, които недоволстват, че получават само 5 или 2 лв. отгоре, работодателите, които плащат осигурителни вноски." Това са думи на социалния министър Хасан Адемов в интервю за вестник "Сега" в края на м.г. Тогава той даде да се разбере, че промени в размерите на социалните помощи трудно могат да се очакват, поне докато не се реформира системата. Така че парите да отиват наистина при най-нуждаещите се, при тези, които не могат да си ги изкарват с труд. За всички останали трябва да има политики за осигуряване на заетост.

Четири месеца по-късно министър Адемов лансира идеята на правителството за раздаване на еднократни помощи от30 лв. на доста разширен кръг от хора,за чиято целесъобразност не може да се намери никакво логично обяснение. Освен може би времето - веднага след отоплителния сезон, през април, т.е. точно преди изборите за европарламент през май. "Парите ще подпомогнат най-бедните, най-нуждаещите се", твърди Адемов. Дали?

Парите ще бъдат за 250 000 души, които са получавали енергийно подпомагане през сезона, чийто размер не беше намален въпреки по-ниската цена на тока. Помощта им е отпусната на базата на доходи, които са получавали година по-рано. Каква е гаранцията, че при част от тях няма промяна, че те или други членове на семейството им не са започнали работа? Очаква се още 20 000 да я получат, понеже доходът им е надвишавал до 10 лв. минимума за достъп или са нямали необходимите 6 месеца регистрация, става ясно от обясненията. Общо ще трябват 8.1 млн. лв. за еднократната подкрепа. Адемов е може би единственият министър в този кабинет, който си е на мястото и знае за какво става въпрос, и обяснението за подобен безсмислен ход може да бъде само"традиционният през годините натиск", в този случай - политическиЗам. социалният министър Лазар Лазаров се опита да защити помощта от 30 лв. "При нашите срещи с хората и при наблюденията ни установихме, че намалението на цената на тока не се е отразило кой знае колко в сметките им. И макар че запазихме размера на помощта, те пак трудно се справят с плащанията. Затова еднократната помощ се дава в края на отоплителния сезон, за да могат да си изчистят изостанали плащания", коментира той. А размерът е нисък, защото това са възможностите на бюджета. "За всеки обаче 30 лв. имат различна стойност", смята Лазаров. Последното никой не го оспорва. Но 60 лв. имат още по-голяма стойност. А те биха могли да се раздадат, ако се намери начин да се отсеят наистина най-нуждаещите се, които не могат по никакъв начин да получат други доходи. Но това означава по-малко избиратели.

Така поднесена новината - по 30 лв. на много хора точно преди изборите, не случайно взриви форумите и предизвика поредния дебат за изкривяванията в системата на социално подпомагане. "Съжалявам, че си внасях честно всички пенсионни вноски. Съседът си ги внасяше в книжка и сега той и такива като него са обявени за "бедни" и им се дават помощи от нашите пари. Справедливо ли е?", пита форумец. И ако управляващите не искат да свързватизненадващите им пориви за подпомагане,минаващи през заобикаляне на законите, с предизборен популизъм, би трябвало да помислят кого и как точно да подпомогнат, за да има мярката ефект. Тук трябва да отбележим, че такъв вид подпомагане в закона няма, еднократна помощ може да се отпуска само при настъпване на непредвидени нужди. "Това си е жива подигравка с тези незаслужаващи съдбата си хора. Те искат да работят, работни места. А не подаяния. А работа няма или там, където има на парче - гонят после михаля за шепата пари. Вместо обещаните 250 хил. работни места - на 270 хил. по 30 лв...", напомня Насата във форума на "Сега" какви бяха предизборните заявки на управляващите - осигуряване на заетост на тези, които могат да работят, и помощи само за онези, които не могат.

Сметките показват, че необходимите 8.1 млн. лв. са повече от 10% от целия бюджет на Националния план за действие по заетостта, който остана 73 млн. лв. и при това правителство въпреки критиките на БСП и ДПС, докато бяха в опозиция, че сумата е крайно недостатъчна. И са почти колкото бюджета на най-голямата програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", който е 11 млн. лв. Те ще стигнат за заетост на около 2000 души. През 2013 г. за тази програма имаше 17 млн. лв. бюджет за заетост на 3400 социално слаби. А служебният кабинет й отпусна допълнително 12 млн. лв. след съгласуване със социалните партньори, които приеха мярката за добра. В неговия социален пакет имаше и 3.4 млн. лв. за социалните трапезарии, за да могат те да работят целогодишно. Сеганай-бедните ще останат без топъл обядот 1 май до 30 септември. Вярно е, че тази услуга се ползва от около 13 000 души, а около 50 000 души на социално подпомагане нямат достъп до нея, защото в техните общини я няма. Но не е ли работа на социалното министерство да помогне на кметовете, дори ако трябва с промени в регламентите, да я разкрият, за да се възползват повече нуждаещи се от нея? Защото харчовете за подобни мерки, в които парите за социални помощи отиват за целево подпомагане, са безспорно най-ефикасните и е редно ресурсът - и административният, и човешкият, да се насочват натам.

Иначе колкото и да са добри намеренията да се даде по някой лев допълнително на уж най-бедните групи, всички ще са недоволни. И форумите напомнят на депутатите и че техните заплати се вдигат с 340 лв., а на хората дават по 30 лв. Сега трябва да видим кога и дали ще намерят време да гласуват предложението на Цецка Цачева от ГЕРБ пак да си ги замразят.
9
2300
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
19 Февруари 2014 20:01
Неприятно ме изненада Адемов, но трябваше да се очаква - не може докрай да устискаш да си свестен в шайка от социопати.

"уж най-бедните групи"

Така е. Не само заради сивата ни икономика, но и начина на определяне на бедността. В семейство от уж бедните може да влязат и хиляда лева месечно от помощи, но законът не ги счита за доход.
19 Февруари 2014 20:07
На Адемов- и ДПС-то и БСП-то яко му извиват макарите. Ама...кой го би по главата да става министър??
19 Февруари 2014 20:23
... Не могат да избягат от мутрафонския си адет - идат ли избори, трябва да се купят избиратели.
А най-добре с чужди пари.
19 Февруари 2014 20:33
"От друга страна, числото е култово.
По 30 сребърника ще раздават...
...
Няма случайности..."
19 Февруари 2014 22:59
"От друга страна, числото е култово.
По 30 сребърника ще раздават...
...
Няма случайности..."

19 Февруари 2014 23:02
дъртреалист
2014-02-19 20:33:04
По 30 сребърника ще раздават...
20 Февруари 2014 09:19
дъртреалист, ,
Но сребърниците са свършили работа.

За протокола: твърдението, че 'Адемов е може би единственият министър в този кабинет, който си е на мястото' е най-малкото несериозно.
20 Февруари 2014 09:21
По 30 сребърника ще раздават
...
20 Февруари 2014 12:59
Само така, за въпроса: По колко лева трябва да се раздава и кога, за да не се приеме това действие за 30 сребърника ? (не знаех, че от покупателната гледна точка стойността на 1 лв е като на 1 сребърник от времето на Христос).
Четейки коментарите оставам с мисълта, че всяко увеличение под 300 % на сега получаваните пари от бедните ще бъде плащане за избори, но същевременно 30% увеличение на доходите се приема за популизъм. Като гледам май остава нищо да не се дава и всички да си останат все така, с малката постна пица на Дянков. А дали 30 лв е много - зависи от човека. Само за пример - една баба от входа се е договорила с един китайски ресторан и си купува от там храна (някаква супа и ориз). И това е за 5.50 лв на ден. Ами за нея това е почти една допълнителна седмица с храна. Вярно, това е май цигарите и бирата за 1 ден на някой друг, но затова казах че не може така да се каже дали е много или малко. Пък и кой от нас ще иска да направят данъците по-големи за да има по повече от 30 лв.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД