:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Реиндустриализация по български

Какво трябва да прави държавата на това поле и какво не бива да си позволява в никакъв случай?
Снимка: Архив
Според плановете на кабинета българската реиндустрализация ще започне с "Химко"
"В България европейският призив за реиндустриализация като че ли започна да звучи като национализация", казва старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев. И наистина, известните досега конкретни идеи на правителството напомнят за носталгично връщане назад към "светлото минало" на димящи комини и всеобща заетост - одържавяване и съживяване с публични средства на отдавна затворени, фалирали или закъсали частни компании, наливане на пари в неефективни и безнадеждно задлъжнели държавни фирми.

Сама по себе си идеята за реиндустриализация има "почва в България". За изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев е безспорно, че трябва да се положат усилия в тази посока. "Ако те бъдат съобразени с наличните национални ресурси, които да се капитализират в бъдеща добавена стойност на икономиката, реиндустриализацията може да бъде основа за намаляване на безработицата чрез създаване на качествени и устойчиви работни места", смята той.

"Типът развитие на страната и работната й сила, с висок относителен дял на нискоквалифицираните, наистина предполага да имаме повече промишленост, ако искаме висока заетост", потвърждава Петър Ганев. "Няма как страната да се фокусира само в секторите с висока добавена стойност като например IT индустрията. Те носят много пари, но сравнително малко работни места. Затова трябва да се развива и т.нар. голяма добавена стойност - по-големи индустриални предприятия с голям брой заети в тях. Въпросът обаче е как да се направи това", казва старши икономистът от ИПИ.



Най-лошата идея



И двамата експерти са единодушни, че оповестените досега намерения за реиндустриализация чрез директна държавна намеса с публични средства ще бъдат безрезултатни и вредни. "Винаги и навсякъде, където държавата се е намесвала по този начин, нещата се деформират и крайният резултат е негативен. Ако не се включи частният бизнес, който да оцени един проект, всяка политика в областта на реиндустриализацията е наливане на бюджетни средства в пясъка", казва Божидар Данев.

"Безкрайната подкрепа за губещи държавни предприятия без промяна на начина, по който работят, и национализацията, и опитът на държавата да "възроди" фалирали и спрели частни компании са най-лошите идеи от гледна точка на данъкоплатците", смята Петър Ганев. Той обяснява, че в единия случай това означава да наливаш пари в бездънна яма, а в другия става дума просто за трансфер на ресурс от данъкоплатците със същия плачевен резултат - независимо дали този ресурс идва от бюджета или, както предвижда правителството в случая, от някое държавно дружество. "Това заключение се потвърждава неизменно от всички български опити за подобно "спасяване" през последните години - закърпване на положението с пари на данъкоплатците без реално нито едно от тези предприятия да подобри състоянието си, след като бъде "спасено" под някаква форма", казва икономистът.

На тлеещото под подобни идеи схващане, че държавната собственост е "по-добра" от частната, и на възприемането на национализацията като антипод на "убилата работните места" приватизация Ганев противопоставя свое изследване. То показва, че работните места в България през 1989-а наистина са били с около 1 милион повече, отколкото сега. Част от тази разлика идва от намаляването на населението. Останалите работни места обаче са "убити" още в периода до 1992 година, което се дължи на фалита на комунизма, а не на незапочналата тогава приватизация. Това още веднъж показва, че държавната индустриализация и държавното предприемачество в крайна сметка водят до крах.



Какво да прави държавата?



Всичко това съвсем не означава, че държавата трябва да стои "със скръстени ръце". Божидар Данев твърди, че, без самата тя да инвестира, държавата би могла да разработва проекти и да ги предоставя на пазарен принцип на частни инвеститори на базата на ресурсите, с които разполага. Той дава конкретна идея. Държавата и общините разполагат с милиони декари необработвана земеделска земя. От друга страна, разполага с голяма маса нискоквалифицирана работна ръка, изхвърлена след пукането на строителния балон. В ръцете на инвеститори със съответното ноу-хау този ресурс може да стане основа за индустриализиране на производството на селскостопански продукти, които изискват висока трудоемкост. Така, подобно на зърнопроизводството, би могла да се извърши революция и примерно в производството на зеленчуци.

От друга страна, Данев припомня факта, че българската индустрия плаща една от най-високите в света цени на електроенергията. По-скъпа тя е само в Чехия. В САЩ и Русия тази цена е с 52%, в Китай с 25%, а в Германия с 8% по-ниска от българската. "Докато продължава това политически мотивирано субсидиране на цената за бита за сметка на цената за бизнеса, българската индустрия няма как да стане конкурентоспособна", казва той.

Петър Ганев посочва други две сфери, в които държавата може да направи много, ако наистина иска да реиндустриализира. Първо - трябва най-после да бъде намерена връзката между образованието, пазара на труда и предпочитанията на бизнеса. "Има гимназии, които подготвят кадри за никой, и има индустрии в някои градове, които пък нямат гимназия, която да им подготви кадри. Някой инвеститор може да инвестира, но ако няма кой да работи, ако липсва квалифициран персонал, за какво да го прави", казва Петър Ганев.

Втората сфера е бизнес средата. "Ако искаш инвестиции и индустрия, те трябва да се случват лесно. България има предимства като ниските данъци и европейския пазар, но това не е достатъчно, когато вече се конкурираш с целия свят. Заради пречките в държавната администрация и местната власт, заради бавния процес, който понякога отнема по няколко години, заради корупцията, която се среща на много стъпки от този процес, да се открие нова фабрика продължава да бъде голям кошмар", посочва икономическият експерт.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев добавя, че България трябва да отвори вратата за инвеститори. "В момента тя дори не е открехната, а е захлопната и завинтена", казва той.
21
2825
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
24 Февруари 2014 21:36
ИПИ-изми и робовладелски бизнес-"идеи".
24 Февруари 2014 21:45
Има време, ще се дойде и до национализация, и то не само в България, но и в крепостите на свободна пазарна демокрация.
24 Февруари 2014 21:55
Тук има класически примери за объркване на причи на и следствие ”Работните места в България през 1989-а наистина са били с около 1 милион повече, отколкото сега. Част от тази разлика идва от намаляването на населението.
24 Февруари 2014 22:14
Божидар Данев - КДС
Кво да четем?
24 Февруари 2014 22:20
имаш избор - чети Петър Ганев старши икономист
24 Февруари 2014 22:25
Андрешко, не читатель...
24 Февруари 2014 22:55
само простотии
24 Февруари 2014 23:11
"Винаги и навсякъде, където държавата се е намесвала по този начин, нещата се деформират и крайният резултат е негативен. Ако не се включи частният бизнес, който да оцени един проект, всяка политика в областта на реиндустриализацията е наливане на бюджетни средства в пясъка", казва Божидар Данев.
В България това е доказано само за частния бизнес, "нещата се деформират и крайният резултат е негативен" - където е стъпил Божидар Данев, всичко фалира. И проектите ги оценява Държавата, а не частния бизнес, щото ще излъже кат рейтингова агенция.
опитът на държавата да "възроди" фалирали и спрели частни компании са най-лошите идеи от гледна точка на данъкоплатците", смята Петър Ганев
Я, пропуснал съм референдума сред данъкоплатците! Кога беше това допитване или Ганев по навик си лъже!? Моят контакт с данъкоплатците говори друго - подкрепят "възраждането" на структуроопределящи предприятия. Проблемът е в избора предвид конкурентноспособността, а не кой частник каква "филия ще намаже" (както разбира реиндустрализицята Божидар Данев).
На тлеещото под подобни идеи схващане, че държавната собственост е "по-добра" от частната
Какво тлеещо!? Доказано е от историята. Ако не беше така, никога нямаше да има държави. Освен това държавната собственост е "публична" и "частна" (едно време на царя/църквата и тази собственост е била определяща в развитието на обществото в сравнение с "личната частна" собственост на дребни феодали/търговци/корабовладелци/фабриканти).
което се дължи на фалита на комунизма, а не на незапочналата тогава приватизация.
Приватизацията започна от 1987 г. Наричаше се Указ 56. А комунизмът фалира 1986 г., ама немаше дисиденти тогава, че да го разберат. Понякога се чудя, тия консултанти някога живяли ли са в България, гледали ли са статистически данни? Населението намаля драстично през 1998-1999 г. след либерализацията на банковия пазар ("голямата екскурзия", 300 хил. емигранти, е по-слаба в сравнение с 400 хил. души напуснали страната и 100 хил. в повече умрели). Тогава и публични, и частни вложения се изпариха яко дим. Видя се какво става, ако нещата се оставят в ръцете на "честния частник"/"инвеститор". Фалира ли държавата заради тях!? - Фалира! Сега какво се пънат отново с простотиите си!? Ама не били "качествени" инвеститорите, ама били "номенклатурни" наши банкерите (сякаш чуждите, в САЩ, не направиха същото през 2008 г.).
трябва най-после да бъде намерена връзката между образованието, пазара на труда и предпочитанията на бизнеса.
Връзката се нарича "икономическа ефективност" и няма никакви предпочитания на бизнеса. Или работят/разработват най-новите и ефективни технологии или фалират. Няма пожизнени бизнесмени (кат Божидар Данев)!
Божидар Данев добавя, че България трябва да отвори вратата за инвеститори.
Ама отворена е вратата! Никой никого не проследява за произход на средствата ( как американците притискат швейцарските банки) ... и инвеститорите са налице. Я колко наркотрафиканти и контрабандисти се подвизават в страна, че и в управлението й.
25 Февруари 2014 00:24
Моят контакт с данъкоплатците говори друго - подкрепят "възраждането" на структуроопределящи предприятия.


Отчел ли си приноса на тези "данъкоплатци"? Защото и дядо ми е данъкоплатец и "подкрепя" реиндустриализацията, ама е реално данъкополучател.

Освен това - може ли някой да ми посочи какви конкурентни предимства има например държавно Химко спрямо например BASF?

Възраждане на структуроопределящи предприятия има смисъл само ако се прави от частен инвеститор, по възможност чужденец, който да държи жалката политическа пасмина далеч от хранилката. Защото иначе става като с РВД - естествен държавен монопол с неоправдани печалби и хранилка за семействата на политическата мафия.

25 Февруари 2014 00:43
Не ви трябва индустрия, това казва АНАЛизатора в поредния пасквил. Образованието не било адекватно. Че нали го реформирахме точно както ни посъветваха там големите институти за пазарни гяволии. А списвача си прибра поредния хонорар и тръгна към кауфланд да пълни пазарската количка с тънки мезета и вина със съмнително качество, за любимата си начервеносана съпруга.
25 Февруари 2014 01:12
Отчел ли си приноса на тези "данъкоплатци"?
Приносът не съм го отчитал - данъчна тайна. Но дядото ти някога е бил и данъкоплатец, а може би и бригадир. При точното отчитане може да се окаже с по-голяма тежест в сравнение с някой IT специалист.
какви конкурентни предимства има например държавно Химко
Химко не е добър избор за реиндустрализация - нито от суровинно и логистично осигуряване, нито продуктът е с достатъчно "висока принадена стойност". Но "Видахим" за автомобилни гуми (при отчитане на китайската инвестиция Great Wall) или "Ямболен" за изкуствени влакна (при отчитане възможностите на Нефтохим) биха били възможни. Не е задължително да са 100% държавни.
Възраждане на структуроопределящи предприятия има смисъл само ако се прави от частен инвеститор, по възможност чужденец
Кат Гаад Зееви и "Балкан"!? Кат Лакшми Митал и "Кремиковци"? Добре, да кажем, че тия са били "случайни", "грешни инвеститори". Какви примущества има един частен инвеститор в сравнение с държавата? Може ли да мобилизира два научни института и университет в разработването на проект? Може ли да сключи междудържавна спогодба за някакво сътрудничество ("Южен поток" продължава, а "частното" Набуко пропадна)? Може ли да гарантира инфраструктурата, пътища, канализация, електроснабдяване (в Равда "частната" канализация улайни плажовете)? Всъщност, "Солвей-Девня" (Соди-Девня) оказали се някакъв мотор за региона? Даде ли хляб на други предприятия или сви дейността до "гарантиранта" печалба?
РВД - хранилка за семействата на политическата мафия.
Каква е разликата с "Лемън Брадърс"? Да, тя фалира, но другите хранилки на политическата мафия останаха ... като "естествен монопол", подкрепени яко с парите на данъкоплатците . После някой се дуе за "свободен пазар" като е краднал нещо чуждо.
Апропо, какво лошо има в РВД да имат два-три-десет пъти по-високи доходи от един банкер!? Все пак те поемат отговорността за полета, не само живота на пътниците, но и населените места, над които минават самолетите. И са елемент от "националната сигурност". А на банкерите рискът се поема от БНБ - рефинансиране от централната банка на стократно по-ниско лихвено ниво.
25 Февруари 2014 01:24
Хората в северозападна България наистина имат нужда от подкрепа от държавата, и едно предприятие като Химко би било много полезно. Но като се сетя за политиците в България, как се работи тук в държавната администрация и ставам голям песимист.
Четох в интернет анализи за Химко (тези тука например са много интересни , писани от бивш директор на предприятието: http://www.zovzaistina.com/MATERIAL-1359.htm и http://www.zovzaistina.com/MATERIAL-Kiril-Petkov-HIMKO.htm ; но има и други http://money.bg/news/id_556164080 ).

Ето мнението ми като инженер химик: В прав текст бившия директор на завода казва, че има шанс предприятието да се спаси и да работи на печалба. Но като се вземат данните от статията и от други източници нещата не изглеждат така. Според различните източници между 70 и 90% от цената на карбамида идва от природната газ, която е главната суровина и енергиен източник (т.е. разходите за работна ръка, охрана, складиране и др. са не по вече от 10-30%). Това означава, че при равни условия, по -конкурентни ще са предприятията които имат достъп до по -евтина природна газ. Цената у нас доколкото съм информиран е сравнима със цените у западна европа (зависи от конкретния случай разбира се) но например в Румъния и Русия е по-ниска (в Русия доста по-ниска, защото разполага със огромни собствени запаси). Така че подобни предприятия в Румъния или Русия ще са по -конкурентни и ще могат да продават на (доста) по-ниски цени.
Интересното е, че и в САЩ цените за газта са доста по -ниски от тези в Европа. (Това е заради бума на шистовия газ там) По информация два или три пъти по-ниски от тук. Така че шансовете на Химко не са толкова големи. Възможно е ако производствените капацитети на държавите с ниски цени на газта са по -малки от потреблението Химко да може да пласира продукцията си, но не ми се вярва. Единствен шанс е може би да се намери инвеститор който има собствени газови залежи и може да произвежда конкурентно.

А фалита на Химко е започнал по времето, когато е бил в държавни ръце, после явно само е довършен нацяло от частниците. Така че държавата не е гарант, че нещата ще се развият добре. По вероятно ми се вижда, това да е само димка на политиците от БСП, които целят да оберат вота на населението от този регион с празни обещания. Най -вероятно ще се започне някаква дейност, колкото за пред хората, завода ще се крепи известно време с държавни пари докато може. Като мине време и БСП вече не са на власт ще има опити да се затвори предприятието, което ще смуче от държавата огромни средства, и БСП ще имат аргументи в ръцете си да пропагандират "ние ви създадохме работни места, те ги съсипват", въобще познатата схема да държат избирателите.............

Интересно е също, че Химко в момента има огромни дългове към държавата (Булгаргаз, НЕК?) и държавата би могла да го придобие теоретично без да даде стотинка, но за запланувани доста държавни милиони за национализациата му.

Надявам се да не съм прав, но реалността у нае е трагична в повечето случаи......





25 Февруари 2014 06:29
Затворих Комбинат Микроелектроника в Ботевград , Химко Враца и малките блокове в Козлодуй
Хората които работеха в тези предприятия отдавна се устроиха и сега няма как да ги върнете за предишите заплати пригответе от три бона миимална и нагоре За инженерите двойно
Омекнаха ли ви коленцата , реиндустриалци батьови
25 Февруари 2014 07:41
"Затова трябва да се развива и т.нар. голяма добавена стойност - по-големи индустриални предприятия с голям брой заети в тях. Въпросът обаче е как да се направи това."
Голям икономист, няма що.
25 Февруари 2014 08:10
Абе чудя се на Гавеци и Даневци, нали по техен тертип реформирахме държавата ? Тоест да няма държава.
25 Февруари 2014 09:33
В САЩ заговориха за реиндустриализация, в ЕС също. Ние, естествено "барабар Петко с мъжете". Всъщност всичко това е чудесно, откъдето и да го погледнеш. Все пак, аз обикновено предпочитам да очаквам най-лошото, за да не остана изненадан неприятно после. Та и в случая тъй:- Питам се дъл съзнателно не се надува нов балон, замислен от т.нар. "банкстерска мафия", която според доста от високо-уважаемите форумци списващи тук е неоспорима реалност и незаобиколим фактор? Ако се окаже тъй, то струва ми се, че този балон ще се окаже цял Цепелин в сравнение с наскоро гръмналото "детско" имотно балонче. За индустрия говорим все пак, и най-искрено се надявам този път да има доста по-строг контрол върху рисковите играчи, че тресне ли след няколко години такова чудо, аман ни е работата.
25 Февруари 2014 09:44
Хората които работеха в тези предприятия отдавна се устроиха и сега няма как да ги върнете за предишите заплати пригответе от три бона миимална и нагоре За инженерите двойно
ся, малко ли са им на любезните читатели глупотевините на онези двамата от статията, че и в коментарите под нея трябва да четат подобни? хайде, онези могат да бъдат разбрани - бранят интересите на ръката, която ги храни.
25 Февруари 2014 10:48
То "моделят" не беше наложен от външни сили, а е собствен реален принос на управляващата до 1989 г., а и след това БКП. Докато другите бивши соцдържави след разпадането на СИВ заложиха на бърза приватизация на фирмите, докато имаха активи, нашите другари източиха де що имаше за източване както паяк изяжда муха: изсмукване на жизненито сокове и оставяне само на обвивката. Така индустрията на практика беше ликвидирана. Окрадоха парите на населението с банковите фалити и оставиха пенсионерите с по няколко долара пенсии.
А кой е участвал в ограбването на държавата може да се види много лесно като се проследят биографиите на днешните мултимилионери и топлите им връзки с ДС и партийната номенклатура.
Ако не беше връщането на земята в реално граници досега мутрите-бизнесмени да са я прилапали без пари, както прилапаха всичко останало. Сега поне пенсионерите на село получават по някой лев рента.
25 Февруари 2014 10:58
Държавата не трябва да се интересува от заводи. Видяхме как 45 г. държавата усилено строеше заводи и през 1990 г. фалира. Заводите трябва да са приоритет на частния бизнес, ако той види ниша на пазара в която да започне производство с съответно печалба, става. Другия случай си е жив популизъм и демагогия за което ние всички в края на краищата ще плащаме.
25 Февруари 2014 15:17
Има светли примери за държавни инвестиции в Сингапур: една от най-добрите авиокомпании в света Singapore Airlines, и една от най-големите корабостроителници в света Keppel, са започнали като държавни компани с пълно държавно инвестиране. И Сингапур си е все още за пример като организация, икономика и стандард. А населението му е близко по размер на българското.
25 Февруари 2014 17:35
Има светли примери за държавни инвестиции в Сингапур: една от най-добрите авиокомпании в света Singapore Airlines, и една от най-големите корабостроителници в света Keppel, са започнали като държавни компани с пълно държавно инвестиране.

Интересно, интересно! А как се отнасят в Сингапур към опитите за източване на държавни фирми с неизгодни договори на "наши" фирми на входа и изхода? Доколко държавните фирми са зависими от политически назначения? Какви са наказанията за корупция? И т.н. и т.н.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД