:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Заслужава ли България народа си?

Всеки народ заслужава правителството си, но не всяка държава заслужава народа си. Поне за днешна България е вярно, щом губи народа си с такова безгрижие. Той пък я напуска с облекчение и дори с омерзение
Карикатура: Христо Комарницки
----
Пътувам между Пазарджик и Стрелча. Традиционно плодороден край, селата - подредени, къщите - прилични. И друг път съм минавал оттам през последните години, но сега имам чувството, че се връщам три десетилетия - нейде много далеч, на десетина хиляди километра от това място. Картината ми се струва шокиращо позната, но не съзнавам веднага защо. Едва след като минавам през три села и не виждам нито един човек по улиците, се сещам: сякаш съм се върнал в Камбоджа малко след падането на режима на червените кхмери.

Първата ми среща с Пном Пен през януари 1982 г. бе разтърсваща. Прекрасен град, широки булеварди, всичко си има, само едно му липсва - хора. Ходя, оглеждам се - няма коли, няма велосипеди. Толкова е тихо, че най-силният шум наоколо са собствените ми стъпки. Имам чувството, че е паднала неутронна бомба, която е изтребила хората, но е пощадила сградите. А след това някой е събрал труповете и е разчистил следите от престъплението.

Ослушвам се и в селата северно от Пазарджик, през които пътувам. Никакъв шум. Не се чува нито куче да излае, нито кокошка да изкудкудяка. Няма я типичната селска звукова среда. Няма и кого да питам защо е така. Не ми се спира. Струва ми се, че селяните се крият точно от мен. Само на едно място виждам скупчени хора, но това е група цигани, които празнуват нещо и няма смисъл да ги занимавам с попътните си въпроси. Спирам в село Дюлево. На площада пред кметството възрастен човек едва крета. Питам го защо е така глухо, а той ми отговаря, че не само е глухо, а нощем е и съвсем тъмно, защото почти няма къщи, в които да свети. "Всички заминаха, останахме няколко старци", казва той.



България преживява човешка трагедия,



за която си мислехме, че може да се случи само в мрачно екзотична страна. Разликата с Камбоджа отпреди 30-40 години е, че там червените кхмери изгониха градското население и го пратиха да сади ориз в селата. Нашите червени кхмери опразниха селата и натъпкаха жителите им в няколко по-големи градове. А по-младите упътиха да се спасяват зад граница.

Трябваше да дойде 2014 г. и да отпаднат последните бариери в ЕС, за да настане Видовден за българите и да прогледнем какво се случва. Зачестиха предупрежденията, че България ще се изпразни от хора или че поне българският етнос ще се изнесе другаде, като остави държавата си на сегашните малцинства - роми и турци.

Според прогнозите на Евростат България ще загуби до 2050 г. една трета от населението си и по този показател ще оглави европейската класация. Рекордьор сред регионите на континента ще бъде Северозападна България, която ще бъде напусната от 40-45% от жителите си. Възможно ли е



държавата да приключи пътя си през вековете в изчислимо бъдеще?



Историците биха казали, че е възможно, защото са им известни народи, които са се появявали и изчезвали дори по-бързо. Почти винаги обаче те са отстъпвали земите си на други под външни удари. Сега е различно. Българският народ е склонен доброволно да напусне държавата си и да се размие сред други народи.

480 310 трудоспособни българи са готови да емигрират при първа възможност, показа изследване на Икономическия институт към БАН и Агенцията за социално-икономически анализи. А проучване на КТ "Подкрепа" за нагласите на българите показа в края на 2013 г., че половината от работещите в страната биха я напуснали заради по-високи заплати в чужбина, като 60% от тях заявяват, че не биха се върнали дори след като спечелят достатъчно за добър живот у дома.

Някои разглеждат проблема изцяло като демографски, но не са прави, защото залиняването на българската нация се дължи не само на лошо съотношение между раждаемост и смъртност. Тежка демографска криза има и в Германия, но никой не прогнозира изчезване на германския народ. Прави впечатление, че колкото и деца да се раждат в България, щом стигнат съзнателна възраст, започват да разсъждават дали има смисъл да останат в родината си. Не всички, разбира се, заминават, но от заминалите 90% заявяват, че никога не биха се върнали. Има нещо, което силно ги отблъсква.

Правителството ще внесе до седмици в Брюксел проекта си за Споразумение за партньорство с ЕС, което ще определя какви европейски фондове ще получава държавата през 2014-2020 г. Притисната да представи обективна картина за състоянието си, България е събрала данни, които могат да се приемат за достоверни. В документа се казва, че "след 1990 г. се формира трайна тенденция за намаляване на броя на населението", като оттогава "181 населени места са обезлюдени, а в 21.4% от оставащите населени места живеят между 1 и 49 души", т.е. и те са пред закриване.

"В последните десет години се наблюдава тенденция на засилващ се моноцентризъм, насочен към столицата, концентрация на населението в 7 големи града и обезлюдяване на големи територии в страната... Веднъж заселили се в големите градове, повечето граждани търсят перспектива и възможности за емиграция към развитите европейски страни", пише в документа. България признава, че



вътрешната миграция е само трамплин към емиграция



Онези, които вече са прежалили бащините къщи, са узрели да преодолеят и естествената си привързаност към отечеството. "Прогнозите са процесите да се засилят, особено след 2014 г., когато европейският трудов пазар се отваря напълно за българските работници, като се очаква засилен емигрантски поток на висококвалифицирани кадри като лекари, учители, инженери от България", изтъква проектът за споразумение с ЕС.

Управляващите също са узрели да се разделят със своя народ, щом спокойно прогнозират, че желанието му да ги зареже ще расте. В документа са посочени две възлови години - 1990 и 2014 г. Първата е разделителната година от тоталитарния режим. Тогава паднаха вътрешните бариери, които самата България поставяше пред гражданите си, за да не бягат в чужбина от политическата диктатура. Първото отприщване бе разбираемо, защото мнозина мечтаеха поне да зърнат какво има навън, след като дълго са били спирани. Процесът на изтичане на хора обаче не стихна с годините, а се засили. От свободата си да напуснат родината се възползваха два милиона граждани, защото политическата диктатура само се трансформира в криминална диктатура и хората масово разпознаха истинския й образ зад паравана на демокрацията. Втората възлова година е, когато паднаха последните външни бариери, поставени от други европейски държави пред свободното движение на българи. От 1 януари нашенецът е изправен само пред собствената си преценка има ли смисъл да живее в родината си.

Много показателно в проектоспоразумението с ЕС е какъв анализ прави властта на



силните и слабите страни на България



Силни са главно факторите, които зависят от природните дадености на територията. А слаби са факторите, които могат да бъдат отнесени към управлението на държавата. Към силните страни спада съхранената природа (която се е съвзела, след като половината от овехтялата икономика е ликвидирана). Изтъкват се също условията за селско стопанство, туризъм и за развитие на възобновяеми енергийни източници (вода, вятър и слънце), наличието на гори, аквакултури, достъп до Черно море и река Дунав. Добавя се и културно-историческото наследство, за което днешните управляващи също нямат заслуга.

На тяхна сметка обаче се пишат такива слаби страни като: неблагоприятни демографски тенденции; неатрактивна административна среда и съдебна система, включително висок дял на сива икономика и корупция; високо ниво на безработица; ниска ресурсна ефективност на малките и средните предприятия и на публичния сектор; забавяне на реалното въвеждане на електронно управление; ниска ефективност на публичните разходи в здравеопазване, образование и наука; незадоволително състояние на инфраструктурата; замърсяване на почвите и водите и пр.

Когато териториалните дадености са добри, а властовите са лоши, няма съмнение кое принуждава народа да напуска държавата си. Въпросът е



какво ще стане с тази територия, когато се поизпразни



Както природата, така и човешкото общество не търпи празно пространство. Все някой ще го запълни. Българинът има право да продава земята си на когото пожелае в ЕС и вероятно ще се намерят кандидати. Кой би дошъл реално да притежава днешните български земи, може да се гадае. Има пренаселени райони близо до нашите граници, а и по-далеч - все ще се намерят заинтересовани общности с достатъчно финансови възможности. Земя, където са процъфтявали цивилизации от древността, няма да пустее дълго.

А какво ще стане с българите? След няколко поколения в емиграция ще престанат да се смятат българи. По традиция те се интегрират добре в чуждите общности и не създават свои диаспори. За клептокрацията, която отврати българите от род и родина, ще остане честта да сложи точката на историята на България, защото като паразитираща каста тя няма да се откачи от държавата, докато не я доведе до гибел. Историята познава народи без държави, но не и държава без народ. Последните свидетели на угасването на българската държава ще бъдат вероятно ромите, които ще се задържат, за да предадат остатъците й за вторични суровини.

 Светослав Терзиев
140
13890
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
24 Февруари 2014 20:36
Много оптимистична статия, но неверна. Процесите ще се развиват много по-бързо. Тези прогнози са правени ако се предположи едно линейно развитие на процесите: "каквото правим днес, това ще правим и утре". Но не е така, щом са вклЮчени живи и мислещи хора. Хората ще виждат че всичките им съседи се изнасят, че остават беззащитни за циганите и мутрите, и ще предпочетат и те да се изнесат. Процесът ще бъде експоненциален. България ще остане практически без българи след не повече от 20 години, и най-благоприятният сценарий е турците да дойдат на тази територия. Циганският проблем ще бъде решен за три месеца и няма да има необработена земя.
24 Февруари 2014 20:43
Светльо,
Ами то това беше идеята на ДС. Да я обобщя с тяхната терминология:
Прост народ - силна държава!

Докато не изчезне поколението на ДС, както и тяхното поколение, няма да има надежда за тази територия. Казвам ти го като много, много-голям българофил.
24 Февруари 2014 20:49
това описва всичко:
защото политическата диктатура само се трансформира в криминална диктатура и хората масово разпознаха истинския й образ зад паравана на демокрацията

както и това:
За клептокрацията, която отврати българите от род и родина, ще остане честта да сложи точката на историята на България, защото като паразитираща каста тя няма да се откачи от държавата, докато не я доведе до гибел

Автора
24 Февруари 2014 20:50







24 Февруари 2014 20:51
Според мен по-добре би било заглавието на статията да бъде:
Заслужават ли България водачите ѝ - управляващи, партийни лидери, религиозни водачи, интелигенция???

ПП
Пропуснах да отбележа и олигарсите. Та значи, "Заслужават ли България олигарсите"???


24 Февруари 2014 20:55
Сами сме си виновни. Искаме все на хляба мекото. Искаме все права - веднага.. и забравяме за задълженията. Гледаме другите държави и цъкаме с език, че там всичко е подредено.. но никой не пита, как са станали такива? Винаги ли е било така? А там просто хората са работили, ден след ден за да имат сегашните блага. Не са ги получили веднага.

Искаме да живеем в кочина... само и само да имаме само права и никакви задължения.

Политиците ни са огледало на самите нас. Те просто следват тълпата. Друг е въпроса защо не се опитват да я водят. Явно така е по-лесно.

Натисни тук
24 Февруари 2014 21:02
Тъжна статия. И вярна.

Писано е безкрайно много, но тези в чиито ръце е възможността да направят нещо, са именно паразитите отвратили хората от живота им тук. А умиращият народ вече е преминал точката до която би могъл сам да се издърпа за косите от тресавището. Заболяването на душата е групово. То се прихваща тук. Подсъзнанието диктува "Махни се, спаси се - умираш!" И само екзодуса се струва правилното решение (терминал 2), поради обсесивността на заразата.

Имам млад приятел с точно този синдром. Може да замине, опита се, но нишките свързващи го с Родината са по-здрави и сега той гасне.

Българите са стар, много стар народ. Част от Първите четири, но с отлетял живец...
24 Февруари 2014 21:03
българският етнос ще се изнесе другаде, като остави държавата си на сегашните малцинства - роми и турци.



Вече се образуват нови малцинства от десетки хиляди рушняци и британци, въпрос на време е да заприиждат потомците на Сем от всички групи.

Което коригира мнението на форумеца бабабавияга, че щяло да остане без хора. Хора ще има, просто няма да имат нищо българско, освен имотеца, може би и гражданство...
24 Февруари 2014 21:13
Една от основните причини за сегашното състояние е безверието.
По време на соца бе унищожена вярата на българина. Именно християнството бе съхранило този народ от пълна асимилация по време на чуждия гнет.
От 9-09-1944 г. и досега Бг се управлява от безбожници. Християнските ценности бяха подменени с материални ценности.
Сега, когато българинът не е вярващ човек, а страната се управлява от небългари и безбожници, самите управляващи тласкат обикновените хора към имиграция. Самите управляващи вкарват по чужда поръчка и по собствено желание африканци и азиатци на територията и подменят местното население.

24 Февруари 2014 21:38
Разликата с Камбоджа отпреди 30-40 години е, че там червените кхмери изгониха градското население и го пратиха да сади ориз в селата. Нашите червени кхмери опразниха селата и натъпкаха жителите им в няколко по-големи градове. А по-младите упътиха да се спасяват зад граница.

Грешка!
Нашите пишмандемократи го направиха и продължават да го правят, но никой по света не мисли да им потърси сметка за геноцида, на който подлагат българския народ.
24 Февруари 2014 21:41
Българите бягат от България заради мизерията, в която изпаднахме след 1989-та година. Повечето българи в България обедняха 5-10 или 20 пъти. Всъщност така наречените бизнесмени, в съюз с политиците от всички партии гонят българите от България. Странно е защо те не си осъзнават интереса - като изгонят българите, кой ще им работи?!
24 Февруари 2014 21:44
България, това сме ние. Да не се бърка България със управляващите и чуждите агенти извън парламента.
24 Февруари 2014 21:58
Гурбетчиите наброяват поне две котила,
По-голямата част от тях ще се върнат, а от тук, по-малко ще ги сменят...
Така и въпреки статистиката на малоумниците в политиката, до второ пришествие...
24 Февруари 2014 22:10
Нашите червени кхмери опразниха селата и натъпкаха жителите им в няколко по-големи градове. А по-младите упътиха да се спасяват зад граница.
С това е казано ВСИЧКО!
Останалото са подробности.
24 Февруари 2014 22:24
Последните свидетели на угасването на българската държава ще бъдат вероятно ромите, които ще се задържат, за да предадат остатъците й за вторични суровини.


Тъжна работа
24 Февруари 2014 22:38
"В последните десет години се наблюдава тенденция на засилващ се моноцентризъм, насочен към столицата, концентрация на населението в 7 големи града и обезлюдяване на големи територии в страната... Веднъж заселили се в големите градове, повечето граждани търсят перспектива и възможности за емиграция към развитите европейски страни", пише в документа.


Има една много добра статия по този въпрос от проф. Петър Иванов:

СОФИЙСКИЯТ ГЕНОЦИД НАД СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ
---

Столицата била разработила проекти за усвояване на европейски и български държавни пари в общ размер на 2,5 млрд. лв, при положение, че 26-те най-големи след София града общо ще получат едва половината от тази сума – 1,3 млрд. лева, а 32 малки български града ще получат по-малко от една четвърт от тази сума – 600 млн. лв.

Средствата от ЕС, договорени и усвоени от Южна България, към която е и София, са 6,7 млрд. лв., а за цяла Северна България парите са три пъти по-малко – 2,5 млрд. лв. Цели 89% от държавния бюджет на България са за Южна България, а за Северна България остават едва 11%.

Регионалното малтретиране, хиперцентрализмът и регионализмът са свързани с безумната корупция, с нечовешкия алчен монополизъм, с растящата икономическа престъпност, с паразитирането на най-богатите (олигарсите) и на най-бедните (циганите), както и с продължаващото дълги години очевидно мафиотизиране на държавата, срещу което са нестихващите, но игнорирани от сегашната власт, улични протести.

Всичко това от своя страна е причина за масовото емигриране на младите българи зад граница (-2,4промила годишно, общо около 2 милиона за Прехода), за демографската катастрофа на България, която според проучване на Световната банка през 2050 г. ще бъде с 4 млн. жители (от близо 9 млн. през 1985 г.) при неизвестно каква етническа структура, вероятно 3:1 в полза на циганския етнос.

Всички знаят за умопомрачителните размери на наркотрафика, знаем кой взема парите, знаем кои са наркобароните, само властта и съдебната система не знаят нищо. Помним как се затрудни финансово държавата, след като в чужбина хванаха наш кораб с тонове кокаин. Абсурдно е, но у нас единствената задържана и осъдена „наркотрафикантка“ е бедната 80-годишна баба Божия от с. Самуилово заради три стръка коноп в двора й.

Откраднатите пари определено не отиват в провинцията, нито в Монтана, нито във Видин и Силистра. Всички знаят и за едни други 3,2 млрд. лв., с които годишно обществото издържа братята цигани. В доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че 47 % от циганските деца и 23 % от възрастните цигани страдат от диабет или астма.

Този необичаен факт намери своето обяснение в последната афера на ТЕЛК; срещу подкуп от 100 до 300 лв. докторите издавали Експертно решение за инвалидност, срещу което фиктивният болен – дете или възрастен – получава от бюджета веднъж накуп 5 000 лв., а после всеки месец по няколко стотачки. За мащаба на акцията по източване на бюджета и за отражението и върху бедните българи по-добре да не мислим.

След 20 години огромната и безнадеждна пропаст между бедните и богатите българи ще е в пъти по-голяма. Тъй като и сега според данни на Евростат за 2012 г. повече от половината българи (60%) живеят в пълна бедност, 52% от децата са в пълна мизерия, очевидно е, че положението на най-широките кръгове от обществото в провинцията, и особено в Северозападния регион силно ще се влоши за сметка на привилегированите социални страни от столицата, богаташките гета около нея и в затворените елитни селища по черноморския бряг.

Тази убийствена практика е известна като регионализъм. В някои случаи той е по-лош от комунизма и фашизма, защото напълно безнаказано и неусетно обрича на мизерно съществуване, на болести и ранна смърт (поради липса или лошо здравеопазване, липса на аптеки, недостиг на средства за лекарства, мизерия, глад, депресия и др.) огромно множество български граждани.

Ако имаме предвид ратифицираната от България Конвенция предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН, всичко това наистина наподобява геноцид срещу тях, тъй като е налице съставът на нейния чл. 2, т. „в“, който посочва, че действията по „умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи физическото и унищожаване изцяло или отчасти“ представляват осъществяване на престъплението „геноцид“ по признак местоживеене.

Осъществен е съставът на престъпление по чл. 416, ал. 1, т.“б“ на Наказателния кодекс, което ясно се вижда от официалните статистически данни за смъртността на населението и за самоубийствата на българските граждани (по самоубийства сме на първо място в света). Има тежки нарушения на правата на човека, изложени в международната Харта на основните права, ратифицирана от Република България.

Натисни тук

24 Февруари 2014 23:01
потомците на Сем от всички групи.


Абе май и на Хам? Че и нубийци се мяркали къде Халите...
24 Февруари 2014 23:05
Терзиев да не се е цанил за трол, бе? Хептен по Кирил-Добревите опорни точки е списана.
24 Февруари 2014 23:14
Подкрепям автора и без пряка връзка с написаното от него искам да попитам помните ли "ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя"?
24 Февруари 2014 23:20
България ще се изпразни от хора или че поне българският етнос ще се изнесе другаде, като остави държавата си на сегашните малцинства - роми и турци

Всичко върви по плана на съсела и кукловодите му.
24 Февруари 2014 23:39
Важното е кръв да няма, и всичко да е хуманно.
24 Февруари 2014 23:53
Значи "червените кхмери" обезлюдили селата?!
Коя държава плащаше на своите граждани за да живеят на село и по-конкретно в трудните за живеене райони-пограничните планински райони?
Коя част от българската селскостопанска земя не се обработваше и пустееше при "червените" кхемери?
Кой ограничаваше притока към големите градове,за да не се обезлюдат селата?
Коя държава стимулираше изграждането на производствени цехове по селата?
Коя държава ,в замяна на безплатно обучение,разпределяше изучените си хора по цялата територия,за да се осигурят базовите блага за народа си-медицинско облужване и образование?
25 Февруари 2014 00:02
Грозно.
Невярно.
Манипулативно.
А къде е отговорността на журналистите?
На Терзиев?
За 25 г. вмирисаха тотално всичко - всичко е жълто и черно за тях.
Причината?
Всички журналисти завиждат на босовете си - на Тошо Тошев, на Андрей Райчев, на Пеевски.
Но ги е страх да проявят смелост.
И затова си го изкарват на българския народ.
Бълват жерно и жълто денонощно.
Ressentiment по журналистически

25 Февруари 2014 00:05
toronegro
Терзиев днес се е проявил като нервно черногледо зомби
25 Февруари 2014 00:07
Споко, за сметка на това в София е пренаселено. И е спорен въпрос дали точно там са разбрали какво от там са сторили на държавата си. Сега тепърва им се прояснява. Изключвам някои тикви, за които е безнадеждно, защото в главата им са само властта, мачлетата, медийното позиране и да върви далаверата с обществени поръчки за магистрали, а и други още по-гнусни далавери /рекет, ДДС измами, амфети, че май и кокаин/.
25 Февруари 2014 00:19
И това не са комунистически измишльотини,по-скоро са либерални,за какъвто се смятам и аз.
Получаваш някаква облага -в замяна ти трябва да си "платиш" ,може и с пари ако имаш,ако нямаш -с труда си за няколко години(при това си получаваш и заплата за месечната си издръжка).
25 Февруари 2014 00:39
toronegro
24 Фев 2014 23:53

Коя държава плащаше на своите граждани за да живеят на село и по-конкретно в трудните за живеене райони-пограничните планински райони?

Българската, още от времето на Второто българско царство. По времето , за което говорите, не плащаха, а поощряваха, най-често с коптор. Защо според Вас тези малки градчета днес са обезлюдени?

Коя част от българската селскостопанска земя не се обработваше и пустееше при "червените" кхемери?

Да, земята се обработваше, но по плана. Никой /почти/ не се интересуваше какво й трябва на тази земя. Гонеха се плановете с цената на всичко, нали?

Кой ограничаваше притока към големите градове,за да не се обезлюдат селата?

Кой? Кой създаваше бракове по сметка и ялови семейства? Кой пречеше на основното право на човек /не на гражданин/ за свободно придвижване?

Коя държава стимулираше изграждането на производствени цехове по селата?

Имате предвид указ 56? Защо не си спомните "Опасен чар"?

Коя държава ,в замяна на безплатно обучение,разпределяше изучените си хора по цялата територия,за да се осигурят базовите блага за народа си-медицинско облужване и образование?

Тук не бих могла да отговоря, защото не разбирам как може да има "безплатно" и "в замяна"?
25 Февруари 2014 00:44
toronegro 24 Февруари 2014 23:53


В "мракобесните години на каманяшки терор по улиците", работеха три цеха в наше село, плюс стопанството, плюс всеки ден рейсовете вземаха работници за мините, плюс хората ходеха на работа с жп-то до три сравнително малки градчета наоколо и до каменната кариера. Бяха постоянно живеещите около 900 души. Имаше училище, детска градина, читалище и т.н. Туй заради терора на кръволоците-червени кхмери.

Сега стопанската дейност в селото се е съсредоточила в две кръчми/кафенета/магазина, бившата ни библиотекарка, която пасе десетина кози и един пенсионер работещ като тенекеджия. Полета и зеленчуковите и овощни градини пустеят. От сградите на стопанството са останали няколко купчини тухли, които са счупени и не могат да се използват за нищо. Постоянно население около 70 души, предимно пенсионери.

25 Февруари 2014 00:48
Абе май и на Хам? Че и нубийци се мяркали къде Халите...


Пазарлъкът тук е строго неуместен, както казал Воробянинов, Иполит Матвеич.

Семитите са си заплюли тез места, останалите ще бъдат изпъдени като стой та гледай. Дано не съм прав...
25 Февруари 2014 00:56
Всички журналисти завиждат на босовете си - на Тошо Тошев, на Андрей Райчев, на Пеевски.
Но ги е страх да проявят смелост.
И затова си го изкарват на българския народ.
Бълват жерно и жълто денонощно.


Жерното е ясно, но жълтото койе йе?
25 Февруари 2014 00:58
Социализмът приличаше на голямо семейство.
И както във всяко голямо семейство грижата доминираше над своеволията.
Капитализмът прилича на панаир и цирк.
Тук всеки търгува и да забавлява за минута.
Радва се да надхитри другия и да прибере парата.
Така ден след ден.
Но идва буря, идва зима.
И чак тогава по-наивните и глупави разбират, че за тях място до камината няма.
И хлябът не достига.
И храната им не е от чистата,
а от отровите, които дават най-тлъсти печалби.
Но вече циркът е отишъл в друг град.
Клуините са същите.
Номерата на същите.
Само зрителите са различни.
25 Февруари 2014 00:58
Автора за статията, но и аз като
babavijaga
24 Февруари 2014 20:36
споделям мнението за прекален оптимизъм. Тези, които сега, в момента, раждат децата си извън България, не само няма да се върнат, няма да се върнат и техните деца. И след 20 г. тези същите, сега родени деца, ще родят своите пак там. Връстниците им, които все още са тук, изобщо не раждат, нито се женят/омъжват. Разделете броя децата родени мин.год. на броя на общините и ще видите, че се е раждало по - малко от 1 дете за ден във всяка бг община. / 61 774 родени през 2013 : 264 общини = 234 деца в 1 община : 365 дни = 0,64 / Високата смъртност не показва никакви тенденции към намаление... Тази год. се очаква още по - нисък брой новородени. Всъщност никой не смее да каже и дума за етническата картина на раждаемостта. Но последното изречение в статията ясно подсказва бъдещето.
25 Февруари 2014 01:05
Регионалното малтретиране, хиперцентрализмът и регионализмът са свързани с безумната корупция [...]както и с продължаващото дълги години очевидно мафиотизиране на държавата, срещу което са нестихващите, но игнорирани от сегашната власт, улични протести.
потребител, мерси за този текст и за връзката към оригинала. Ами - това е. Може би, грях ми е на душата, само пролята кръв, като на мегдана в Киев, ще накара клептокрацията да се оттегли. Но, очевидно, украинците са по-рещителни или по-изстрадали поради тяхната мафия - несравнимо по-нагла дори и от нашата. Съжалявам, че го няма Чичо Фичо, за да ми опонира, но задочно ще му кажа - за много неща си прав, хубаво пишеш, но не си прав, че протестите през лятото били герберастия против станишевщина. Съгласен съм с цитирания тук автор - пртотестите бъяха против освинилата се - и физически, и духовно, и финансово - българска клептокрация. Тя отдавна вече не е зад кулисите.
25 Февруари 2014 01:09
Лятото говорих с един селянин от Варненско.
Беше на пределна възраст.
Каза, че познавал Желю Желев от онези години, когато бил въдворен.
Отишъл Желю в ТКЗС-то.
А председателят го подхванал директно още от първата среща:
- Абе, Жельо, ти ли с тоз малък ум таз голяма власт ще сваляш?
Що не си вземеш и да станеш даскал да учиш децата, ами си тръгнал бели да правиш дето не ги разбираш.
Смеели се селяните над Желю.
А Желю мъкнел книжки под мишница в горещините.
Сега се е заврял в една дупка в Младост и се чуди как да оправдае пред съвестта си "интелектуалнеченето си".
Старият селянин се чувстваше измамен от дребния книжен плъх, който нещо объркал в София.
А той цял живот работил с машините по полетата, за да има хляб за гражданите.
И изобщо не допускаше, че истината може да е на страната на дребния и невзрачен Желю.

25 Февруари 2014 01:13
В "мракобесните години на каманяшки терор по улиците", работеха три цеха в наше село, плюс стопанството, плюс всеки ден рейсовете

А още по - рано във всяка селска къща е имало стан, кон с каруца и са месели хляб на ръка. И тук следва рев ли, какво ? Кой построи панелните комплекси в Бургас, Варна, София и т. н. и кой ги насели със селяни да бачкат в индустрията, която сега бесепето ще възражда ? Само дето забравят, че преди това подариха заводите на себе си. А социалното в името им отдавна умря.
25 Февруари 2014 01:13
В соца хората беснееха от гняв, когато чуеха за х-л Рила и спецдоставките за партийните велможи.
И затова напълниха площадите 89-90-та.
Ама това дето им се изсипа на главата, не бяха си го и помисляли.
Поне голямото болшинство.
Днес видяха, че Живков не е бил крадец.
А крадците около Живков спретнаха златна баня за децата си.


25 Февруари 2014 01:15
Слава,
панелите ги измислиха в Германия и Франция.
Просто това е единственият начин с малко пари 98% от семействата да получат жилища в рамките на 25 г.
За другото трябва нефт от Дубай или Норвегия.
25 Февруари 2014 01:17
Кифла,на онова последното дето не коментираш съм ти отговорил във втория ми постинг.
Аз съм либерал и съм против държавата да субсидира обучението след гимназията срещу никакъв ангажимент на учащите.
Против съм и да се изплащат безвъзмездни помощи на здрави и прави хора-в замяна могат да работят "обществена "работа-я за общината,я за горските,за пътното,а екологията...
Да спирам,че накрая ще излезне че бай Тошо и 'комунистите" са били по либерали и от сегашнити-нищо и на никого даром не са давали.Изключенията са били много по-малко на брой идивиди от сегашните търтеи.
25 Февруари 2014 01:35
Републиканец
25 Фев 2014 01:13
В соца хората беснееха от гняв, когато чуеха за х-л Рила и спецдоставките за партийните велможи.
И затова напълниха площадите 89-90-та.
Ама това дето им се изсипа на главата, не бяха си го и помисляли.
Поне голямото болшинство.
Днес видяха, че Живков не е бил крадец.
А крадците около Живков спретнаха златна баня за децата си.


Наистина ли мислите, че заради хотел Рила е бил гнева? Извинете, но опростявате нещата мисля си. Болшинството, наистина, не разбираше какво му се случва, но мнозинството пък се надяваше, копнееше. И от тук тръгна разделението: болшинството бързо схвана как да продължи, а мнозинството остана да се адаптира.
25 Февруари 2014 01:49
Slava 25 Февруари 2014 01:13
В "мракобесните години на каманяшки терор по улиците", работеха три цеха в наше село, плюс стопанството, плюс всеки ден рейсовете

А още по - рано във всяка селска къща е имало стан, кон с каруца и са месели хляб на ръка. И тук следва рев ли, какво ? Кой построи панелните комплекси в Бургас, Варна, София и т. н. и кой ги насели със селяни да бачкат в индустрията, която сега бесепето ще възражда ? Само дето забравят, че преди това подариха заводите на себе си. А социалното в името им отдавна умря.


Какво всъщност искаш да кажеш? Че не правиш разлика между аграрната държава преди 44г и индустриалната държава, която имахме до промените?
Че не разбираш защо индустриализацията води и до урбанизация? Или защо бе необходима и бе осъществявана държавна политика контролираща урбанизацията?
Или не виждаш връзката между липсата на работа извън най-големите ни градове и опустяването на селата и малките градчета?



25 Февруари 2014 01:51
Slava: Кой построи панелните комплекси в Бургас, Варна, София и т. н. и кой ги насели със селяни да бачкат в индустрията, която сега бесепето ще възражда ?


тази "населена със селяни" индустрия хранеше население от 9 милиона... от нея се хранеха и част от селяните по селата в изнесените от много заводи цехове (във възраждането и аз не вярвам)

Само дето забравят, че преди това подариха заводите на себе си.


защо "преди"? Не лишавай Иван Костов от основното му постижение - трансформирането ни в страна с пазарна икономика
Впрочем, при тази трансформация/пладнешки грабеж под зоркото око на емисарите на МВФ, най-апетитните хапки бяха подарени на бъдещите ни евро-аталантически партньори.

А социалното в името им отдавна умря.


факт, така е при капитализма
25 Февруари 2014 01:52
Чета още два три форума и смея да твърдя че нивото на този форум е в пъти над останалите, но.....
чета постингите по-горе и все повече си мисля, че българите не заслужаваме да бъдем нация. Народът се топи от ден на ден; цветът на нацията изтича навън; яхнали са ни една шайка от от нискоинтелигентни мръсници в т.ч. политици, "бизнесмени", "банкери" и всякая другая сволоч: без партиен цвят но със зловонна миризма. И незвисимо какво става се намират немалко хора, за които митичните комунисти са им виновни за всичко.. а да, и Русия също: че не ни е освободила като хората и после поробила през 1944 и построила паметника на съветската армия.
Имам чувството, че здравият разум почва системно да се изпарява от българските тикви. Вместо да се мисли как да се оправят нещата тълпи оскотели хора търсят виновник и разплата.
Соца бил виновен за панелките. Колко от нас излизат да изчистят пред панелката или да боядисат перилата на стълбището (кутия боя струва 5 лева). Колко заделят по 10 лева на месец за да сменят асансьорната уредба например. Преди време се занимавах със събиране на пари и знам как е.
Дай му на българина да седи в л@йната и злобно да се озърта да намери виновника бутнал го там.
Аман!
25 Февруари 2014 01:53
Човек трябва да е пълен тепегьоз , за да отрича написаното от Терзиев.
25 Февруари 2014 02:17
Какво всъщност искаш да кажеш? Че не правиш разлика между аграрната държава преди 44г и индустриалната държава, която имахме до промените?
Че не разбираш защо индустриализацията води и до урбанизация? Или защо бе необходима и бе осъществявана държавна политика контролираща урбанизацията?


Всъщност такава политика се появи едва в късния соц, когато другарете видяха последиците от политиката си зорлем да урбанизират българина и най-вече като се видя и с просто око как селското турско население бележе демографски прираст за разлика от урбанизираното в панелките. И започнаха едни инициативи "за приближаване на селото до града", "Странджа-Сакар" и какво ли не.
Но грешно е да се винят само комунистите - те ускориха един неизбежен процес, който се забелязва в цяла Европа - застаряване на населението и намаляване на естествения прираст. Целият "развит" свят го претърпява този процес, вкл. първите признаци на тази тенденция се наблюдават вече и в братски Китай.
Това, което е особено ценното на статията е, че тя свърза миграцията сего->град с тази България -> по-развитите и благоустроени страни.Да напомня, че само за първата половин година на 1990 около 250 000 българи избягаха от България. Все още не се усещаше така силно кризата, обхванала страната.
25 Февруари 2014 03:06
Българската индустрия и селско стопанство бяха първо обезглавени, а после съсечени бързичко след промените. Основната заслуга според мен е на "първото демократично", но също и на соц върхушката на Луканов, които знаеха, че държавата се унищожава, но предпочетоха да грабнат нещо от остатъците. На Костов накрая остана задачата да довърши законодателно и фактически унищожението. Всички те са знаели точно какво става, а именно, че хората оставаха без поминък, и без перспективи за поминък. И отидоха да го търсят другаде. Много е просто. Сега, дори с два милиона по-малко, пак няма работа за всички, нали? Какво се чудите тогава, какъв е тоя плач, всичко е закономерно. Някога на първите стачки се скандираше "няма да работиме за червените свине!" Е, сега не работим за никого.
25 Февруари 2014 05:35
Така е когато в България всеки е срещу всеки син срещу баща, брат срещу брата. Политиците правят същото, което ние правим по между си.Социалната тъкан на обществото е разрушена, липсва обединителна кауза. Резултата е такъв,какъвто е. Когато си спомним примера на хан Кубрат със снопа стрели, тогава ще се оправим.
25 Февруари 2014 05:39
Прост народ слаба държава. Хляб и зрелища. Автори на статии с ментални увреждания. Авторе скрий се и недей да пишеш. Червени кхмери има само в промитите мозъци неотлепващи поглед от телевизора и четящи ежедневания вестни на хартия. Проблема е ДС. И автора пробутвайки тезите за червените кхмери май принадлежи към тях. Аз поне си спомням всички правителства от Попов насам, по големи поразии от всички които са си скъсали партийните книжки незнам някой да е направил. Извинявам се, най- тих беше царя. Нарочно е с малка буква.
25 Февруари 2014 06:12
Бе що не пратим малко червени в Испания, че да има с какво да се оправдават? А в САЩ да пратим ли?! Кой докара кризата у нас? Онези, които ни даваха акъли, я докараха като преместиха техните проблеми тук. Да сте чували за данайците...? България има глупав народ и политици измамници! Да не би тез да не знаеха за дълговете на САЩ и ЕС? Що ни измамиха, че те ще ни спасят Те стъпиха на главите ни, за да избегнат поредната криза. Завзеха ни пазарите ,унищожиха ни икономиката. Но това не ги спаси! И номера с Украйна няма да мине. Неолиберализма е в мозъчна смърт, спасяването му струва ужасно много на народите. И всеки вижда, че няма да се съвземе, ако ще и да пие кръв от целия свят.
25 Февруари 2014 07:11
doomchant
25 Фев 2014 01:49
Или защо бе необходима и бе осъществявана държавна политика контролираща урбанизацията?

И как беше контролирана ? Обезлюдяването е започнало с голямото преселение след 1960 г. Комплексите вървят за ръка със заводите. После тези хора си родиха децата не в родните села, а в градовете със заводите. Но бабите и дядовците на село тогава са били млади. Сега ги няма. Просто е.

комар
25 Фев 2014 01:51
Варшавският договор отдавна го няма - цялата индустрия, с малки изключения, беше свързана с държави, които също не са това, което бяха тогава.
Странно защо пропускаш МАСОВАТА приватизация преди Костов ? Да не би да си собственик на завод, получен от нея ? Костов естествено продължи започнатия от комунистите грабеж. Нали са имали сделка - поне публиката скоро разбра за тайните му срещи и незнайни договорки с Първанов и Добрев.
25 Февруари 2014 07:16
Одобрявам сичкото мангал да се стимулира да емигрира - където иска, нам не са ни нужни. Това е проблемът. Щото сега и да искаш да си кпуиш къща на село, бай мангал ще ти я разбие 10 пъти.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД