:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И обясненията на МВР са некадърни като акцията му

След признанието за гигантската некомпетентност при щурма в Лясковец ръководството на командния щаб да подава оставка
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров вече намери "малки бушони", които да изгорят заради провала в Лясковец. Останалото е въпрос на време.
Много жалко е, когато се опитваш да натопиш другиго за собствените си грешки. Още повече когато неадекватността ти е довела до смърт. Точно това се опита да направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров при изслушването му пред депутатите от вътрешната комисия в сряда.

Постановката бе добре изиграна, главните герои (Лазаров и зам. вътрешният министър Васил Маринов) бяха научили репликите си и ги представиха ефектно. Постараха се да убедят слушащите, че са прекрасни професионалисти, но в системата на МВР все още са останали



самодейци, които провалиха перфектната операция



на баретите, дори полицаят Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) умря заради тях. И колко удобно, дори прекалено удобно - един от виновниците се оказа бивш бодигард на Бойко Борисов. Не че предишните управляващи нямат вина за това, че две години не са успели да финтират човек със съмнения за психични проблеми, при това незаконно въоръжен. Само че с конкретната акция те очевидно нямат нищо общо.

Второстепенните актьори също бяха на ниво. Народният представител от БСП Кирил Добрев съзря герберски заговор и саботаж на спецакцията. Десислав Чуколов от "Атака" каза, че най-голяма вина носят тия, дето сега викат най-много - Румен Петков и Цветан Цветанов, понеже Петко Петков от Лясковец е добил и държал четирите си пушки, докато двамата са били начело на МВР.

Изслушването на Лазаров и Маринов всъщност бе отчаян опит за спасяване на кожите им, а не честно представяне на фактите. Единственото положително нещо беше, че най-накрая станахме свидетели на такова безпрецедентно разсекретяване на информация, която при предишни случаи бе крита отчаяно. Въпреки това главният секретар успя да използва фактите, за да прехвърли отговорността на най-ниските нива.



Къде се пропуква версията му?



Лазаров твърди, че двама оперативни работници от полицията във Велико Търново на своя глава и без разпореждане от началник са отишли ден преди операцията и са заснели къщата на Петков. Направили го толкова явно, че Петков ги видял и се сетил какво му готви МВР. Затова с възрастната си майка успял да устрои засада и да разпердушини най-елитния отряд в държавата. Двамата полицаи, единият от които Павел Ангелов, наистина е бил охрана на Борисов преди повече от 10 години, не докладвали на началниците си, че били забелязани, обаче споделили това с патрула, който пазел училището в Лясковец. На въпрос дали е саботаж Лазаров отговори: "Не мога да кажа дали е умишлено, или не".

Първо, проявата на самоинициатива и внезапно желание за трудови подвизи в МВР е абсолютен феномен. В това министерство йерархията е всичко. Ако някой е дотолкова неадекватен, той отдавна не би трябвало да е служител. Лазаров се опита да намекне подобно нещо, иронизирайки професионализма на Ангелов, като разказа, че полицаят сам се е прострелял преди две години със служебното си оръжие. Но трябва да се попита ръководството на МВР защо не го освободило навреме.

Удивително е също, че пет дни след трагедията полицай №1



още няма отговор каква е причината за издънката



и не е разследвал в детайли смъртоносната грешка. Дори да се приеме, че е имало такава самоинициатива от страна на Ангелов и колегата му, в мига, в който са докладвали на директора на регионалната полицейска дирекция в Търново - Христо Христов, отговорността вече не е само тяхна. Лично Лазаров съобщи, че двамата подчинени са докладвали около 17 ч. на 13 март, че са снимали пак дома на Петков и началникът се изненадал. И толкова. Не е изяснено защо е направен този рисков ход без нареждане, на баретите са изпратени новите снимки, но не и информация как и кога са направени. Много странно е и защо двамата полицаи биха докладвали за нещо, което не им е било наредено да вършат. Натягане или нещо друго се крие в този доста мътен факт?

Тук свършва непрофесионалният стадий на "перфектната" операция и започва трагичният. Според обясненията щабът, включващ главния секретар, висши прокурори, директора на Националната полиция и ръководството на баретите, избрал да действа с "изненадваща стратегия" спрямо Петков, защото психолозите от Института на МВР дали становище, че с него не трябва да се установява контакт дори за преговори, защото е опасен. Абсурдът е пълен, защото къде е изненадата в това да застанеш пред нечия врата призори и да крещиш "Петко, предай се". Единствените изненадани са били самите барети, които Петков е започнал да обстрелва. Да не говорим за съседите от горните етажи и от съседните кооперации, които не само че не са били евакуирани, но и са гледали войната на живо от прозорците си в пълно неведение дали ако излязат навън, ще оживеят.



Дори само заради този факт следваше да има оставка, и то на висши началници



Ужасът от пълната неадекватност на щаба, командващ операцията, стана пълен, след като Лазаров съобщи, че през цялото време на мястото е имало снайперист, който е държал на мушка Петков. На него обаче не му е дадена заповед да стреля, защото някой можело да го счете за убийство. Какъв аргумент само! Сякаш снайперистът не можеше да рани съпротивляващия се на баретите в ръцете, колкото да го обезвреди. Отказът на Лазаров да отговори в конкретика навежда на съмнение, че баретите са били оборудвани само с леки шлемове и щитове, което най-вероятно допълнително е застрашило сигурността им.

И след като вече публично беше признато, че "успешната за обществото акция" е пълен провал, на дневен ред стои въпросът за отговорността. При министъра тя очевидно не стои на дневен ред, тъй като не е участвал лично нито в щаба, нито в планирането, нито в пращането на баретите. Главният секретар и той не смята, че е виновен, и смята, че за тази цел са нужни специални доказателства. Шефовете на баретите и на полицията ще се окажат подведени от двамата оперативни работници и най-вероятно именно за най-нисшестоящите ще има някакви последствия.

Добре, дребните бушони ще изгорят, но хората ще продължават да се питат - а ако МВР трябва да организира подобна акция не срещу обикновен човек и старата му майка, а срещу истински терористи, и то в градска среда, кой ще гарантира, че кървавата баня няма да се повтори? Кой може да е сигурен, че някой ще се сети да защити невинните граждани и да няма цивилни жертви? И отговорът ще продължава да е: никой.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите от ГЕРБ бяха активни в изслушването на Лазаров. Главният секретар на МВР бе на практика спасен, след като Цветанов му поиска оставката.
12
4224
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
20 Март 2014 20:42
Ако някой е дотолкова неадекватен, той отдавна не би трябвало да е служител.


Ама никаква представа си нямате от МВР и сладките държавни служби!!! Точно щото е неадекватен ще стои, дажге и началник ще го направят. Щото не върши за две пари работа. А и не го карат, защото не може да я свърши. За сметка на това товарят тези служители, които вършат работа. Товарят ги до там, че когато сгрешат, ги наказват или уволняват.
20 Март 2014 20:47
Зетят трудно говори - има проблем. И мисленето му е проблемно. Логиката му е като на 6 год. първолак. За сметка на това, дебелоочието му е неизмеримо, наглостта - още повече. Той даже не вдява какви ги е свършил. Самокритичност = 0. Не е дебил, но е граничен. Неспециалистите наричат такива като него "глупак". Интересно ми е какво мислят близките на загиналия Шарков и на ранените участници в акцията. Оставките са мираж, но имам големи съмнения, че и прокуратурата ще се сниши - както винаги в подобни случаи.
20 Март 2014 20:48
Авторе, авторе има хора за които чест и достойнство са празни думи без съдържание. Със поведението си след "ювелирната" операция Зетя се постави начело на хората без достойнство!
20 Март 2014 21:13
Десислав Чуколов от "Атака" каза, че най-голяма вина носят тия, дето сега викат най-много - Румен Петков и Цветан Цветанов, понеже Петко Петков от Лясковец е добил и държал четирите си пушки, докато двамата са били начело на МВР.

Aма Чуколинке, той тогава е имал и разрешително за оръжие. Кой ли му го е издал?
20 Март 2014 22:58
Другари,
хем Боко Тиквата е най-тъпото пожарникарче за всички времена, хем е направил комплот от преди 10 години с тогавашния си телохранител.
НЕВЪЗМОЖНО!
Явно тук играе друга сила...
Империалистическа....
Искат да злепоставят чистите ни милиционери( в смисъл не че са къпани, а неподкупни)

P.S. Кой помни гатанката:
-Що е то чисто и просто?
отг. Някое от тролчетата ще ви каже отговора
20 Март 2014 23:33
При такава дилетантщина на всички нива,можем само да сме благодарни ,че се размина с една жертва и 3-ма осакатени!При Цецо поне влизаха на грешен адрес-ошамарваха невинни случайни хора и се измитаха!Имаше обаче "хубави"видео репортажи с разни ръждиви ножици -изоставени колиби в стари лозя и други "зловещи" атрибути !При тези днешните обаче,няма лабаво-още няколко такива "ювелирки"и ще я закъсаме за командоси!Вместо да хрантутят психолози-един съвет от мен:преди подобно нощно набпадение или хайде акция-просто проверявайте на колко години е човека...Ако е раждан преди 1962/новите пари/то умната....значи е служил в истинска казарма и ще ви даде отпор!По -младите-/са просто едни Енимехмедовци/ и с няколко шамара ще ги респектирате!
20 Март 2014 23:47
поредно доказателство за празното пространство в малките черепни кухини на министъра и на Лазаров.

Цитатът го доказва:
на дневен ред стои въпросът за отговорността. При министъра тя очевидно не стои на дневен ред, тъй като не е участвал лично нито в щаба, нито в планирането, нито в пращането на баретите. Главният секретар и той не смята, че е виновен, и смята, че за тази цел са нужни специални доказателства


Министърът се държи като онази блондинка, която като тръгнала мечката към нея, си казала - А, какво ми пука, аз съм за гъби.
А Лазаров дебелочелият е по-нагъл от очилатото наглярче бивше крупие от ДПС.
21 Март 2014 00:05
Оставки трябва да подадат всички по веригата - тия двамата със своеволната натегаческа акцийка, шефа на МВР във В. Търново, шефа на спецотряда и накрая главсека на МВР.
21 Март 2014 07:39
Снимката е готина..само ръцете му да бяха малко по-дълги
21 Март 2014 11:10
Най обичам, като кажат "Готов съм да си подам оставката, ако това подобри нещата!". Аз съм готов да опитам с неговата!
21 Март 2014 11:34
Там е основния проблем на банката кадри на управляващите.
По стар ДС обичай хората се избират не по кадърност, а по вярност на партията.
22 Март 2014 08:03
Щом шефа на МВР е знаел за операцията на двамата му оперативни,които сега уволни,че са правили снимки предишния ден пред дома на "лудия" и с това си действие ще го възбудят до такава степен,че да се барикадира за война,защо е започнал атаката на следващия ден,а не е изчакал да се уталожат страстите на "самотният воин" ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД