:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой ще ни изгони от данъчния рай на прехода?

Офшорното безгрижие може да свърши поради лоши ветрове от Запад, а не поради закона "Цонев-Пеевски"
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатът от ДПС Йордан Цонев с невидимата подкрепа на Делян Пеевски е основният диригент на приемането на законодателни ограничения срещу офшорките, за които предварително се знаеше, че няма да проработят.
Още с миризма на ново, законът за офшорките трябва да иде на ремонт в парламента. Бариерата пред съмнителни играчи на пазара се оказа толкова висока, че под нея могат да минават изправени в пълен ръст всякакви кандидати, регистрирани нейде си сред океаните, но прицелени точно в защитени зони на нашето Черноморие.

Случаят с Карадере показа, че страховитият закон ни най-малко не плаши изпълнителната власт да обслужва по бърза процедура избрани по неизвестни критерии офшорки. Депутатът от левицата Георги Кадиев се втурна спешно да внася поправки, за да покаже, че управляващите дават ухо на протестите, колкото да не дразнят обществото. Той даже се извини, че качеството на закона не е добро, защото е оригинално творчество, за което не е имало модел за копиране в чужбина.

Още когато в края на миналата година се обсъждаше внесеният от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски закон, имаше стъписване: Точно тези ли? Но обществото прояви търпимост и изчака да види резултата, който вече е налице. Техният закон не е нищо друго освен лек ветрец за настанилите се около властта предприемачи, които уж трябваше да бъдат издухани от възловите сектори на българската икономика. Обсъждането му мина вяло, защото



никой не вярваше, че ще настъпи съществена промяна



в лишената от перспектива държава.

Президентът Росен Плевнелиев се оплакваше: "Липсва ни голяма цел". На нас - да, но на задкулисието, което излъчва висшите държавници - едва ли. Целият преход се разви в една и съща посока независимо от политическото си разноцветие: към отглеждане на върхушка, чиято сияйна цел бе да укрие награбеното в данъчни убежища из офшорни зони, за да бъде недосегаемо.

След узаконяването си по давност изнесеният капитал стана генератор за въртене на омагьосания кръг в зададената му от прехода посока. Най-важното бе да не спре и особено да не се завърти в обратна посока, както настояват някои мечтатели за ревизия на прехода. Затова, както забеляза Институтът за икономически изследвания на БАН, бюджетът за 2014 г. бе планиран с "черна дупка" от 1 млрд. лв. заради "чезнещо" ДДС. "Черни дупки" има и в общественото осигуряване.



Къде отиват укритите милиарди?



През последните десет години от България са изнесени незаконно около 36.92 милиарда долара, което я нарежда на 38-о място в класацията на нелегалните финансови потоци, съобщи преди година организацията Global Financial Integrity (GFI). Като се знае, че през първото десетилетие на прехода грабежът бе най-стръвен, може да се предположи, че изнесените тогава пари са били още повече. Всичко това е отишло на потайни места, за да бъде изпрано, след което да се върне в икономиката и да укрепи властта на онези, които не се явяват на избори, но вечно ги печелят.

Протестите показаха, че защитните сили на обществения организъм още не са изчерпани, макар че "приключилият" преход би трябвало да води към примирение с възцарилата се несправедливост. След като заместник-председателят на парламента Христо Бисеров се сниши заедно с необяснимото си богатство, изнесено от България, гражданството получи нагледен урок колко е незначително в сравнение с хранениците на прехода. Каквото и да се случи с тяхната кариера и бизнес в страната, парите им са на сигурно място.

Очакването за някакво възмездие се удря в непробиваема стена. Но след като падна Берлинската стена, дали и тази няма да се разклати? Понякога външните процеси имат по-силна роля за развитието на България от собствените й фактори. Режимът на Тодор Живков падна от власт дори без дисидентска съпротива, каквато имаше в други държави от соцлагера. Достатъчен бе вятърът на промяната в Източна Европа. Сега надеждата ни е, че и другаде се краде достатъчно нагло, за да се предизвика обща нетърпимост.



Лоши ветрове духат над фискалните райски кътчета



от Швейцария до Вирджинските острови и от Сейшелите до Хонконг. Тези финансови Бермудски триъгълници "влязоха в окото на циклона", писа през октомври парижкото сп. "Експрес". От пет години големите икономически сили на планетата им съставят черни списъци. Началото бе през април 2009 г. на срещата в Лондон на Г-20, т.е. на 20-те държави, които произвеждат 90% от световното богатство. Те решиха, че финансовата стабилизация изисква прозрачност на финансовите потоци. Причината е в съчетаването на обществено недоволство и държавни интереси. В условията на обща икономическа криза, когато масово падна покупателната способност и нараснаха данъците и безработицата, а държавите бяха принудени да се борят с дефицита и дълговете си, бе крайно неприлично безогледното забогатяване на финансови акробати, които смятаха, че никой никъде няма право да наднича в сметките им. Американският икономист Джеймс Хенри изчисли, че в данъчните убежища се крият между 15 560 и 23 700 млрд. евро. Те принадлежат на 8.5 милиона привилегировани лица и всяка година увеличават богатството им със 148-218 млрд. евро (вж. Tax Justice Network).

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) започна през 2009 г. да съставя списъци на данъчните убежища. През 2010 г. бившият френски президент Никола Саркози се вдъхнови дотолкова, че възкликна: "Свършено е с данъчните убежища и банковата тайна" и нареди Франция да направи собствен списък на държавите, които "не сътрудничат" - в него влязоха 18 острова и микродържави, но нито една голяма финансова сила като Швейцария, например. Нищо чудно - миналата година двама журналисти от в. "Монд" издадоха книга, която посочи Саркози като притежател на таен влог в швейцарска банка. Цялата 2013 г. бе пълна със



скандали за разобличени висши политици



заради укрити авоари и данъчни измами - като се започне от френския министър на бюджета Жером Каюзак, мине се през списъците на "Офшорлийкс" и се стигне до комисаря по търговията Карел де Гухт (Белгия). Германия, Франция, Великобритания, Испания и Италия се съгласиха, че е полезно за фиска на всяка от тях да предприемат съгласувани действия за изсветляване на влоговете. През февруари 2013 г. Швейцария за пръв път се поддаде на натиска на САЩ да се откаже в определени случаи от прословутата си банкова тайна. Причината бе гласуваният във Вашингтон закон FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), който ще влезе в сила на 1 юли 2014 г. Според него банковите и финансовите институции по целия свят ще бъдат длъжни да дават списъци с влоговете и транзакциите на американските граждани, под заплаха че техните авоари на американска земя ще бъдат обложени допълнително с 30%, ако не сътрудничат на американските власти. Последни се предадоха Люксембург и Австрия, смятани за ветерани на банковата тайна, които на Европейския съвет на 21 март т.г. не издържаха на колективния натиск за обща прозрачност в ЕС.

През септември 2013 г. на срещата на Г-20 в Санкт Петербург бе направена важна крачка. Големите икономически сили се споразумяха да разменят помежду си информация за укривани авоари на техни граждани, като създадат подходяща система за сътрудничество до 2015 г. Заедно с това, всяка ще упражнява натиск в онези райони на света, където има традиционно влияние. На 23 октомври Европейският парламент гласува резолюция срещу "Организираната престъпност, корупцията и прането на пари", в която поиска ограничаване на достъпа на офшорни компании до обществени поръчки.

Франция, която е притисната от голям бюджетен дефицит и държавен дълг, показа най-голяма припряност. Тя прие на 5 ноември закон срещу данъчните измами, който в определени случаи ги приравнява към организираната престъпност. Държавата губи всяка година между 60 и 80 млрд. евро и това обяснява нейната нетърпимост. Тя даде авансово 6 месеца на измамниците да се покаят и 4000 души осветиха сами влоговете си срещу 15% глоба, за да не понесат задаващите се по-тежки санкции. Останалите вече са на разположение на създадената специално за тях републиканска финансова прокуратура.



Офшорките имат безгрижен живот в България,



защото по нищо не личи, че законът Цонев-Пеевски притеснява някого. По данни на БНБ над 12% от чуждестранните инвестиции към края на 2012 г. са дошли от офшорни фирми на екзотични острови, а заедно с укривалите се тогава зад банковата тайна в Холандия, Швейцария и Люксембург делът им е бил 38%. Правителството усети промяната на ветровете зад граница още с идването си на власт и обяви "План Орешарски", според който офшорките трябваше да се отбият от държавното виме. Скоро темата позамря, но бе съживена с кампанията срещу президента Росен Плевнелиев, че е свързан с офшорки в Кипър. Особено активен по въпроса бе Йордан Цонев, който заяви през юли: "По непотвърдени данни около 36 трилиона изтичат към офшорните зони от държавите от ЕС. За България се споменава, че тази сума е около 16 милиарда. Ние сме подготвили специален пакет от мерки за пресичане на този трансфер на капитали".

В България обаче важи принципът, че всички са честни, докато ги хванат. И тъй като няма вероятност клептокрацията да се самоизлови, остава надеждата нейни представители да бъдат засечени нейде в чужбина, както стана с порядъчния до безупречност в облеклото Христо Бисеров.

 Светослав Терзиев
6
3671
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
03 Април 2014 19:55
Окрадените от българският народ пари, се връщат като инвестици. Егати държавата, егати демокрацията. Българските политици смятат избирателите за идиоти, не без основание. Леви и десни се плюват из форумите, а през това време леви и десни политици ги крадат. Толкова прост народ сме.
03 Април 2014 20:32
Егати държавата, егати демокрацията.


Егати комунистите......
03 Април 2014 20:48
Егати комунистите......

03 Април 2014 20:50
Някъде през декември 2013 година Путин каза че не е важно дали са офшорки или
не .Важно е щом като работят в Русия там ще плащат данъци.
Така че закакво е закон с толкова много забрани(портали)
03 Април 2014 20:55
Лоши ветрове духат над фискалните райски кътчета
от Швейцария до Вирджинските острови и от Сейшелите до Хонконг

Натисни тук
04 Април 2014 01:11
Доста пъти съм разправял как на Запад сега се развиват събития наподобяващи нашите родни. Това не трябва да заблуждава - там до тия събития се стигна по много по-различен път, изкристализирането на бездейната върхушка с бели яки и никаква директно полезна дейност е резултат на дълъг процес, докато тук е съвсем прясна шестица от тотото за щастливците. Не мисля, че има значение кои са комунисти и кои не, тук просто сред свързаните със старата власт имаше най-много шансове, но това не прави процеса резултат на пъклен замисъл. Разликата между нашите и техните е в историята и уменият и културата, която тая история дава, но иронията е, че резултатите са почти еднакви и в крайна сметка ще станат с времето абсолютно еднакви - именно якичките накичени близо до държавната власт ще дърпат към себе си чергата, опитвайки се да елиминират потенциала за играеща извън терена конкуренция и като по-организирани ще печелят тая битка малко по малко ... ако не се намеси трета страна. Преди третата страна, обаче не трябва да забравяме една малка подробносто - може да ви се струва справедливо премахването на данъчния рай, но причините на ония, които използват вашето одобрение не включват вашия интерес, а интереса, който споменах - елиминация на конкуренция и фактори пораждащи несигурност извън зоната на взаимен контрол - държавите, в които виреят тия хора. Тоя процес ще е съпроводен с концентрация на повече власт в кръговете им и като следствие и в държавната власт, с която се срастват все повече - ефектът няма смисъл да се описва. Така, че не знам дали честния банкер с дебели връзки в политиката на собствената си държава е по-добър от плъха търсещ повече необвързаност чрез офшорните зони. Престъпникът обикновено не се опитва да промени закона в своя изгода, а да го заобиколи, докато "честния" в тая приказка прави нещо много по-страшно - променя системата, в която и вие сте част, за да остане отгоре. Ако това харесвате - радвайте се, ако ли не - прослушайте приказките на Путин пак и отново, прегледайте слуховете в Русия, забележете дори на практика непредизвиканото изказване на Лавров за това, че Русия няма намерение да прави бази по света (хм, странно нали?) и ще почнете да виждате очертанията на един друг фронт - не нещо гениално, но далеч не и атавистичния царизъм, който се приписва на Кремъл с такова старание. Войната се води и Крим постави не военна, а една съвсем друга линия в историята - откритото начало на едно дългосрочно противостояние, в което Изтокът ще се възползва от слабостите на Запада при всяка възможност. Не ви съветвам да опростявате събитията и да си въобразявате, че някой от големите играчи има някаква си една и определена цел. Ако ви иде да мислите така, помислете си за една голяма война, за ВСВ, ако щете и си представете може ли дори да се удържи врага с вторачване в една цел или трябват множество и разнообразни цели по фронта, зад него и пред него? Сега погледнете интересите на добилите се до позиция безпочвени богаташи на новото време на Запада и неизбежната нужда да опазаят позициите си, без които са нищо - окопи, от които не могат да излязат, въпреки огромното си превъзходство в жива сила и въоръжение. Сега сещате ли се кой е в по-изгодна позиция в тая схватка и какъв ще бъде хода на Китай, когато обстоятелстват направят негативните му последствия временни и приемливи?

Държавността е голямо изкуство независимо от системата, а системата е най-често само почва, върху която рано или късно покълват семената на едно и също нещо - атавистичните наклонности за лек живот на върха обусловен от статуса, а не от прилаганите ежедневни сложни и тежки усилия на индивида... докато системата се самозабатачи достатъчно, за да стане плячка - от върха до низините на хранителната си верига на някоя от другите ... и историята се повтаря и ще се повтаря, докато не се изчерпи капацитета на средата ни или докато повишената интелигентност на нашия животински вид не доведе до качествена промяна - пораждане на размуни същества в достатъчно количество.

Офшорките не са бич за системата, а резерв за алтернативи готови да опазят системата от срив - колкото и да е цинично това като се има пред вид как се печелят повечето от тия средства. Всичко изглежда цинично, докато не се вгледаш в "праведниците" водещи такива походи и видиш цинизма навсякъде, тогава прагматизмът надделява над инерцията да се дефинира добро и зло според текущите нрави и тема на деня. Тогава почваш да си даваш сметка, че от офшорна зона в Столипиново или Факултето файда няма да има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД