:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Третото око на света

Политическата теория на Имперска България (805-1018) е зачената при господаря Кубрат
Възстановката на автора
Единствената запазена до наши дни българска владетелска корона е въплъщение на политическата теория на Имперска България. Възстановката на диадемата от Преславското съкровище (по Т.Тотев, 1982) отчита както откритите части от паметника, така и подобни нему успоредици от втората половина на Х в. Диадемата се е състояла от общо 9 плочки, като в съкровището са открити само 5. Плочки 2 и 4 (от дясно на ляво) са повторение на симетричните им, те не са открити при проучванията, но съществуването им не се подлага на съмнение. Плочки 1 и 9, които би трябвало да затварят кръга на венеца с дължина около 40 см, също не са открити, наличието им се предполага по други подобни паметници. В средата на композицията е плочката със сцената "Възнесението на Александър Македонски към небето", епизод от любим фантастичен средновековен разказ за живота и подвизите на Александър Велики. Симетрично на главната сцена са разположени последователно по двойки крилати лъвове, сенмурви (кучета-птици) и орелоглави грифони.
Няма никакво съмнение, че кханасюбиги Омуртаг (814-831) е българският владетел, който създава единна България като премахва съществуващото дотогава самоуправление на Славиниите. Няма съмнение също, че привличането на славянските князе и жупани в общото държавно управлението, както и административното обединяване на славянските и прабългарските части на държавата е най-важната политическа крачка по пътя към укрепване на България през целия IХ в. Усъвършенстването и модернизирането на държавното управление създава всички необходими предпоставки за бъдещото развитие на Имперска България, заедно с възприемането на припомнената от великия господар Крум българска политическа теория и съзнателното й приложение през следващите повече от два века. Създаването на унитарна държава е най-значителната вътрешнополитическа стъпка в първоначалното строителство на държавата ни като имперска сила. Би било крайно несправедливо обаче, ако пропуснем предшестващите стъпки в тая посока.

Не е редно да се твърди, че изграждането на Съюзна България е мечтата на нейните строители, събитията се стичат така, че срещу Византия е нужна съществена сила, не само военна при това. Нужна е политическа и идеологическа обоснованост за да бъдат откъснати от империята нейните златни балкански земи. В битката за създаването на държавата ни славянските племена влагат земята, а наследниците на господаря Кубрат - имперската идея, очевидно създадена от него.



* * *



Ако се върнем във времето на господаря Кубрат, и неговото главно творение - Старата Велика България, ще установим, с голяма лекота наверно, че създаването на българската политическа теория, на българския държавен, а по-сетне национален, идеал е заслуга именно негова и ничия друга.

Тази категоричност може да изглежда и попресилена понеже писмените извори за господаря Кубрат са толкова малко. Ако към тях прибавим и огромното държавно съкровище на Велика България, известно като "съкровище на Кубрат" (вж. Свързани текстове), то възможността за съставяне на исторически верни изводи се увеличават съществено. Изложената в следващите редове хипотеза се основава именно на целия известен набор от писмени и археологически извори.

Едно споменаване у Петър Патриций (вж. Извори), който се приема за автор на едно частично запазено историческо съчинение, ще ни е отправна точка. В 12-тия фрагмент от това съчинение е посочен текстът на едно писмо-отговор на персийския шахиншах Нарсе до император Галерий във връзка с преговори за мир между Персия и Римската империя през 298 г., там Персия и Римската империя са сравнени със светлици, с двете очи на света. Не е странно сравнението, според представите на древните очите, и човешките и животинските, излъчват светлината, която облъчва окръжаващата ни среда за да я виждаме (вж и Bruno Snell, 1984).

Отново за Персия и Римската империя като "две очи, озаряващи света" се чете и в писмо на персийския шахиншах Хозрой II Апарвез (589-628) до император Маврикий (582-602) от 589 г., малко преди шахиншахът да стане тъст на византийския император.

Изглежда светлиците-очи в тези писма са метафора за слънцето и луната, както ни осведомява Йоан Малала в проблемната 18 глава на неговата "Летопис".

Макар всички споменавания за "двете очи на света" да са все в персийски писма до византийските императори, за тях научаваме само от византийските летописци. Впрочем Византия ни най-малко не се притеснява от нехристиянска Персия, която поставя наравно със себе си (Й. Е. Караянопулос, 1992) и това никак не е в противоречие с възгледите, залегнали във византийската политическа теория (Теодор Димитров, 2008; Герасим Петрински, 2007 и 2008).



* * *



Ако съпоставим годините на развитието на Старата Велика България, на Византийската империя и на Персия ще установим накрая едно прелюбопитно съвпадение. Вярно, началото на Старата Велика България е трудно да бъде датирано точно, патриарх Никифор започва своя разказ за тези събития с обичайното "в това време". Въпреки това повечето изследователи се обединяват около средата на 40-те години на VII в., т. е. около 635 г. или малко след това. "В това време", наистина, на 2 декември 636 г., при Кадисия в южната част на Месопотамия персийската войска претърпява ужасяващо поражение от арабите, в битката загиват около една трета от участващите персийци и половината араби. Поражението при Кадисия на практика слага край на държавата на Сасанидите, последният нейн владетел, Йездигерд III (632-651) напуска столицата Ктесифон и броди по страната си - изоставен и без войска. Залезът на Персия като велика държава подозрително съвпада с решението на Кубрат да отхвърли чуждата власт и да създаде най-значителната "степна империя" по това време. Не изглежда всичко това да е случайно.

Господарят Кубрат, когото изворите представят като съвсем вътрешен човек в делата на византийския императорски двор поради "нечуваната дружба" на младия племенник на Органа с император Ираклий, няма как да не е бил възхитен от величието на Цариград по това време. Огромното количество скъпи вещи, които Кубрат събира като владетел по-сетне го представят в обичайната светлина на мечтаещ имперско величие.

Впрочем, колкото силни са връзките на прабългарската аристокрация с Византия, също толкова силни са те и със Сасанидския двор, неговият ослепителен блясък също са жадували по Северното Причерноморие. Едва ли е случайно силното влияние, което има персийската култура в бита и обичаите на прабългарската аристокрация. Дори имената на по-голямата част от известните ни прабългарски аристократи и на по-сетнешните владетели на Дунавска България са пряко свидетелство за иранското културно влияние върху прабългарската аристокрация (Веселин Бешевлиев, 1967). Отдавна знаем, че тя обича да подражава на имперския лукс в Цариград и Ктесифон, ако съдим по съдържанието на находката от Малая Перешчепина. От желанието да се използва имперския лукс до създането на собствена имперска политическа доктрина, при подходящо възпитание в ранна възраст и съответните лични дарби, не е никак далеч, струва ми се.

Така съвпаденията станаха доста, в такова струпване е обичайно да има скрит смисъл. По всичко личи, че около средата на 40-те години на VII в. след очевидния залез на Персия, покорявана методично от арабите, господарят Кубрат, чийто ранни съзнателни години преминават в най-пряк досег с могъщата Византийска империя, създава сам своя империя, на която е съдено да просъществува кратко. Идеята за държава, която да е трети център на света, нейното "трето око", или дори да замести Персия като "източното слънце", като единия от двата "светлика на света", ще продължи да съществува и след смъртта та господаря Кубрат, и след края на Старата Велика България. Имперска България на Долния Дунав ще пренесе тая идея чак до началото на следващото хилядолетие.





Извори



"[През 298 г.] Афарван, любимец на персийския цар Нарсе [(293-302)], бил изпратен като посланик при [император] Галерий [(293-311)] с молба. Той бил представен на императора и като получил разрешение да говори, съобщил: "Известно е на човешкия род, че Римското царство и Персийското царство са всъщност като две светила. Подобно на очи, всяко от тях трябва да блести със сиянието на другото, а не да враждуват, вървейки към взаимна гибел. Това показва не мъжество, а лекомислие и слабост . . . Не трябва римляните да мислят, че Нарсе е по-слаб от другите царе, а Галерий превъзхожда всички други царе, че единствено нему отстъпва по справедливост персийският цар, макар той ни най-малко да не е по-долу от своите предци по достойнство". Освен това, добавил Афарван, заръчано му е да предаде, че уповавайки се на свойствената за римляните справедливост Нарсе предава на тяхното човеколюбие правото на своето царство и по тази причина той [Афарван] не носи със себе си условията, по които би следвало да се сключи мирът [в резултат на разгрома на персийската войска през пролетта на 298 г.], а предоставя всичко на благоусмотрението на императора. Нарсе моли само да му бъдат върнати децата и жените . . ."

Из "Исторически събития" на Петър Патриций (около 500-565)



"В това време [през втората половина на 529 г.] завърналият се от Персия магистър Хермоген заедно с даровете донесе и ответно послание от Кавад [I (449-531)], царя на персите, за василевса на римляните Юстиниан [I (527-565)], в което се казва: "Кавад, цар на царете, цар на източното слънце, до Флавий Юстиниан, кесар на западната луна. Ние намерихме в нашите древни писмена, че сме братя един с друг, и ако някой от нас има нужда от люде или от пари, другият ще му даде [недостигащото]. Поради което и досега ние, като помним това, така и постъпваме . . ."

Из "Летопис" на Йоан Малала (около 491-578), след 563 г.



"Този човек [господарят Кубрат] бе кръстен още в детството си и приет в недрата на християнството в Цариград и бе израсъл при императорския двор. Той завързал нечувана дружба с [император] Ираклий [(610-641)], който беше го обсипал с благодеяния. И след смъртта му той остана от признателност привързан към децата и жена му Мартина . . . [Господарят Кубрат] победи всички варвари и езичници . . ."

Из "Летопис" на Йоан от Никиу, VII в.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=697654

http://www.segabg.com/article.php?id=612537

http://www.segabg.com/article.php?id=572161

24
20235
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
14 Май 2014 21:02
Котка
14 Май 2014 21:12
Отде г-н Петрински намира взаимовръзка между битката при Кадисия, т.е. началото на мащабния арабски щурм срещу света, и създаването на Кубратова България е една енигма на съвременната историческа мисъл.
Най-малко защото незнайно как се спира на 635г., а не на по-често споменаваната година - 632г., когато още арабската атака дори не е почнала.
Още - кой през 636 е и подозирал, че битката при Кадисия е началото на края за Персия - империя, която заедно с Партия, чиято пряк наследник е, съществува от над 800 години.
Кубратова България се отцепва от Западнотюркския каганат след голямата гражданска война на племената Дулу, начело с Органа, чийто родственик е Кубрат, и племената Нушиби. Органа губи и е убит, а подкрепящия го Кубрат отцепва крайният западен дял на каганата.
Има и още, ма да не се унасяме.
Заглавието съща сътриса - третото око на света! Демек, след споменатите две очи на света в статията - Византия и Персия, Кубратова България ще да е била едва ли не още едно, третото.
Това твърде много намирисва на повикът - Москва - Третият Рим, на руското самодържавие.
Очевидно е взаимствано от там, но е далеч от основанията на Русия за такава претенция.
По това време Кубратова България е не толкова част от Европа, колкото от Евразия, където освен Византия и Персия са налице могъщите империи на Тан, Тибет, Харшавардхана и Чалукя, Западния тюркски каганат, плюс надигащите се араби, отделно и Аксум.
Тук някакво трето око е просто нонсенс.
14 Май 2014 21:31
Kotka - пардон! - господарке Kotka

Относно тълкуването на владетелската корона (под илюстрацията):
В средата на композицията е плочката със сцената "Възнесението на Александър Македонски към небето", епизод от любим фантастичен средновековен разказ за живота и подвизите на Александър Велики.

Да, бе, да - епизод от любим средновековен сайфай сериал... Това да не ти е короната на Мис ТВ Велики Преслав!

Тази плочка е безспорно доказателство за континуитетот и приемствеността на средновековното българско царство от империята на Александър Македонски, което доказва, че не само Самуиловото, но и всичко друго средновековно българско царство е всъщност македонско царство.
Няма никакво съмнение (съгласно любимия аргумент на автора) и тази плочка е само поредното доказателство, че т.нар. прабългари са всъщност наследници на александровите фаланги, останали в Бактрия и после търсили дълго обратния път към дома, в македоно-тракийската си родина!

14 Май 2014 21:34
Котка -
Пък туй за "господаря" Кубрат е убийствено... Що не го нарече "Върховен вожд Палмовото око" - със същата логика и аргументираност... Може и Предводител на команчите...
---------
Сайтът на Генек
15 Май 2014 01:42
Иван Петрински
15 Май 2014 05:40
"Идеята за държава, която да е трети център на света, нейното "трето око", или дори да замести Персия като "източното слънце", като единия от двата "светлика на света", ще продължи да съществува и след смъртта та господаря Кубрат, и след края на Старата Велика България. Имперска България на Долния Дунав ще пренесе тая идея чак до началото на следващото хилядолетие."

Ако некой кандидат-студент избълва тия умнотии за корелацията между Старата Велика България,Имперска България и третийо център на свето ... ква ли ще е крайната оценка от изпита,а господарю Петрински ?
Нейсе ... Kotka, .

15 Май 2014 07:20
...сега чакам ХанК да сподели спомени и реминисценции от това славно време...
15 Май 2014 07:32
Залезът на Персия като велика държава подозрително съвпада с решението на Кубрат да отхвърли чуждата власт и да създаде най-значителната "степна империя" по това време. Не изглежда всичко това да е случайно.

Исторически анализ.
15 Май 2014 08:19
Извод: да сме благодарни на хазари, авари, тюрки, перси и араби, че са ни избутали до Европа и ЕС. Инак и до сега да се скитаме из Бактрия и Хиндокуш немили-недраги.
Котка
15 Май 2014 09:12
Да се обьрне внимание на битките на майте и на атцеките по това време и да се разбере какво е мислил господаря по вьпроса. Петрински днеска се е отдал на историческата фантастика на ниво Плампяло. Чакам го с интерес да се включи за да чуем какво пише по тракийските книги по вьпроса.
15 Май 2014 13:11
А за фараоните нищо Котка
15 Май 2014 13:24
"Идеята за държава, която да е трети център на света, нейното "трето око", или дори да замести Персия като "източното слънце", като единия от двата "светлика на света", ще продължи да съществува и след смъртта та господаря Кубрат, и след края на Старата Велика България. Имперска България на Долния Дунав ще пренесе тая идея чак до началото на следващото хилядолетие."

Чета си аз и си мисля - бре, колко добре написано, умен човек го е писал. После виждам кавичките, поглеждам нагоре - кво да видя - бай Хасан. И си казвам - " кво да каже човек". No comment.
И се сещам за художника и обущаря, дето му коментирал картината.
15 Май 2014 13:56

..сега чакам ХанК да сподели спомени и реминисценции от това славно време...

проф.Дървингов, Ние, Хан Крум, като нотариално заверен наследник на Господаря Ханко Брат, отговорно припомняме, че Трето, Пето и... ( нямам повече пръсти да пресметна) и прочие Очи и щуротии от ненаучната фантастика по наше време немаше.

пост скриптум: А Арнолд Шварц е негър, тоз Терминатор ниеден.


15 Май 2014 14:02
До проф.Дървингов

Уважаеми колега Дървингов, с лекота предлагам за хоноруван професор към Вашата Катедра по дървообработване автора на този велик нАучен шедьовър:

Ако се върнем във времето на господаря Кубрат, и неговото главно творение - Старата Велика България, ще установим, с голяма лекота наверно, че създаването на българската политическа теория, на българския държавен, а по-сетне национален, идеал е заслуга именно негова и ничия друга.
15 Май 2014 14:33
Наскоро подочух за злоупотреби от страна на преподаватели от "Историческия факултет" с разни градусови напитки.
Тука обаче е замесено нещо много по-сериозно.
Kotka!
15 Май 2014 14:47
Стига с това Стара Велика България. Кой владетел би си кръстил държавата или каквото и да там - "Стара". Къде сте виждали наименованието Стара Германия, или Стара Русия или Стара Англия. Защо поне ние българите не назоваваме държавата на Кубрат както са я наименовали нейния създател и следовници. А това е ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Стига с това СТАРА.
15 Май 2014 20:11
Все по това време, когато Стара Велика България става третото око в света, езиците на племената се умешват и се налага да се слуша внимателно, за да се разбере кой какво казва и особено защо. Това дава по-късно и основание за наименуване на връхни точки и крепости, като "Три Уши". Така бъдеща България в хилядолетията се обосновава като страна с три очи и три уши.
15 Май 2014 20:43
Третото око, шестата чакра и осемнайстата дживанмукта му са се отворили на Господаря Петрински. И оттам подуйва здраво, та става течение. Но се подразбира, че тов. Путин е пряк наследник на Ханко Брат, щото воссоедини Крим и Фанагория. Където ще е Третия Рим, а не в Москва. А Арнолд Шварц е негър, ама от Австрия. Също както бате Гойко Митич е индианец, ама от сръбски произход. Kotka,
П.П. "Дживанмукта" не съм си го измислил аз, има такова нещо, или поне така твърдят тия с отворените чакри. Който не вярва, да пита чичко Гугъл.
16 Май 2014 19:15
Повикал Ханко Брат синовете си и подал на най големия - Батбаян сноп пръчки, (стрели, за по патриотично настроените). Счупи ги! Напънал се Батбаян и ги счупил. Винаги съм знаел, че си тъпо ко**ле, промърморил Ханко Брат.
18 Май 2014 13:09
Петрински, благодаря !
18 Май 2014 21:02
Това са исторически факти, може да се направи компромис със съвременната политкоректност, кажете го без заобикалки професоре - България е третото м*до на света.
А за възнесението на Александър е нормално да се случи. И други преди него и след него, имайки сходно неясно зачатие и мисия да възстановят световния ред я според Овена, я според Телеца или нейсе по Рибите, те така идват и после се възнасят и хилядолетия хората ги следват.
19 Май 2014 17:05
Като четох творбата, някъде около очите и какво излъчват, се сетих за текста на една песен на "Срам и позор", караща ме да настръхвам всеки път, когато я чуя...

Шумят реки, прерязани без жал,
Като човешки вени
Изича кръвта на ужасената земя
По Струмица, по Вардар, и Марица

Но също като Йово Балканджи
Тя плът предава - вярата не сменя
Блестят край Охрид двете й очи
И отразяват цялата вселена

И цялата Вселена гледа с гняв
Земята ни, осъдена да страда
Един Балкан в средата, величав
И краища отнети без пощада

Едни скали за острене на нож
Едно поле от пояса по-тясно
А воплите ни стряскат всяка нощ
И всичко ни е безпределно ясно

Но си мълчим, а някъде текат,
шумят, реки и ронят бреговете
И цвили в мрака конят на Кубрат
С надежда - да събуди синовете


http://www.youtube.com/watch?v=Zp8So9NRTmo или
http://www.youtube.com/watch?v=laDf1rMiGTY
20 Май 2014 08:57
Велика държава се прави от велики хора!
21 Май 2014 23:13
Измъчва ме скепитицизма и неверието на някои от колегите.
Защо да не е вярно написаното от Петрински?

Я, вижте нивото на нашата археология. Вижте, че все няма пари за разкопки.
А артефакти - колкото искате. Но веднъж от Изток, после от Запад,
все някой налага запор, вето, блокаж, както и да го наречете, за откриването на
нови и нови доказателства за Величието на Българската държава!

Един ден всичко ще се докаже. И светът учуден, смаян ще бъде от
разшифровката на "българин", България и др. мегалитни неща,
които нашите историци знаят, но още се въздържат да заявят!

А песента "Ной" е отлично попадение.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД