:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трите Хикса на евровота

Оспорваното съревнование между ГЕРБ и БСП, преференцията и евентуален пробив на малките партии са трите основни интриги на предстоящите избори
Галя Горанова


Три са основните интриги на предстоящите европейски избори. Първата - ще бъде ли ГЕРБ първа политическа сила и дали БСП ще успее да я изпревари. Според последните социологически проучвания двубоят ще е ожесточен, тъй като двете най-големи партии са с почти изравнен резултат. Интрига номер две е дали ще станем свидетели на преподреждане на листи по волята на избирателя, т.е. дали ще сработи преференцията. И третият хикс е представянето на малките партии с големи амбиции - Реформаторски блок, АБВ, "България без цензура". (Не слагам "Атака" в тази група, тъй като националистите на Волен Сидеров почти сигурно ще се преборят за евродепутатско място, колкото и да ги "режат" социолозите. Откровено проруската им позиция по кризата в Украйна и агресивната кампания срещу европейския гей-уклон със сигурност ще им спечелят привърженици в българското общество). Ключът към отговорите и на трите въпросителни държи гласоподавателят. От неговата активност и предпочитания ще зависи разположението на българските депутати в следващия Европарламент.



Съревнованието между ГЕРБ и БСП е от значение за събитията след вота



Ако ГЕРБ запази първенството си, както сочат сондажите, това няма да е новина. И сега е така в родния парламент, което не пречи на втория и третия да управляват. Новина ще е обаче, ако БСП запази досегашното си присъствие в ЕП от 4-ма депутати. Задачата не изглежда никак проста, като се има предвид вялата кампания, разколебаването на русофилския ляв електорат заради лицемерните позиции на социалистите и цялостния упадък на "европейските ценности". Отстъпление от сегашните 4 мандата ще е пагубно за левицата. По две причини. Първо - при предстоящи промени в кабинета, за които упорито лобира ДПС, бесепарите ще са с отслабени позиции и разпределението на местата едва ли ще е в тяхна полза. То и сега повечето ключови министри са депесарски назначения "под прикритие", след вота броят им ще се умножи. Готвената от ДПС промяна на политическия курс след евроизборите и рязък завой към ултралиберални реформи ще досъсипят партията на "социалната отговорност". Откъм тила евентуална загуба на БСП ще отприщи с нова сила вътрешнопартийните разпри за лидерството на Станишев и допълнително ще отслаби партията.

Първенството на ГЕРБ пък ще настърви позицията в парламента и са възможни нови процедурни ексцесии, хватки за проваляне на кворума и демонстрации на надмощие, които съвсем ще умаломощят и без друго немощния законодателен орган. При всички положения провал на БСП ще засили нестабилността в държавата.



Вторият хикс на евровота - преференцията,



е драматично важен най-вече за Реформаторския блок. Некоронованият му лидер Иван Костов вече спусна интифа да се гласува преференциално за втория в листата - Светослав Малинов, и така да се игнорира водачеството на бившата еврокомисарка Меглена Кунева, чиято тънка червена биографична линия се зловиди на десебарите. Изненада е възможна и при червените. Комуникативният Александър Симов може да се промуши в ЕП въпреки неизбираемото си 8-о място в листата, ако електоратът на БСП все пак реши да се възползва от "кръгчето", напук на указанията от "Позитано" 20.

Успехът на преференцията обаче е важен и по принцип. По-голяма свобода е да имаш право на избор, па макар и измежду партийни верноподаници, отколкото да нямаш. Като добавим към това и скритото намерение на ръководните кадри в БСП и ДПС да отменят преференциите за следващите местни избори, за да улеснят подбора на доказано "свои" хора по места, залогът става още по-голям.

Интригата сред малките партии пък ще е от



ключово значение за бъдещото им политическо оцеляване



РБ е на ръба. Тръгналото с големи амбиции реформистко дясно ще е щастливо, ако изобщо прескочи бариерата. Един мандат в ЕП ще е спасителен за коалицията от стари десни отломки. В противен случай конструкцията вероятно ще се разпадне. Особено ако "България без цензура" направи пробив. Голяма част от младите кариеристи в РБ ще се разбягат към Бареков, за когото не е никакъв проблем от ляв да стане пак десен, стига ситуацията да го налага. За самия Бареков ситуацията също е "барекадна". Ако не вземе нито един мандат в ЕП, това ще е тежък удар за щедрите инвеститори в лъжливата кауза. Възможно е при това положение да му спрат финансирането до парламентарните избори. Ако обаче пробие, това ще е поредният инженерен триумф на задкулисието и гаранция за нови капиталовложения в проекта. АБВ също ще се запъти към небитието, ако не спечели мандат за Калфин. Движението обаче ще може да си припише като заслуга евентуалното отслабване на БСП с всички произтичащи от това последствия.
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Единствено Негово Величество Избирателят ще реши всички хиксове в евровота.
12
5004
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
14 Май 2014 20:10
Галя, а Вие кандидатирахте ли се за Евродепутат?
Щото щях да гласувам за Вас!
Все пак, 17 000 евро месечно не е малка сума, нали?
Да не споменавам за бонусите...

Ако не сте... sorry, продължавайте с коментарите във в."СЕГА"!
14 Май 2014 21:31
Към трите XXX галя да сложи и едно L, та да си дойдем на думата за европейските ценности и избори за европарламент.
Интрига няма . Защото все още нещичко е останало от Татово време, непродадени ниви и лозя от реституцията .
Като свършат - те, тогава ще е мурабето......
Старче, не флиртувай на мястото ти за един вид развлечение с тези, които ти създават условия за това - Галя .
Щото следващия път от "Сега " ще ти пуснат статия от Кончита Вурст. А да те видя тогава колко си ербаб ?
15 Май 2014 01:01
умаломощявам е грешно изписване на омаломощявам

http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC
15 Май 2014 03:53
Светослав Малинов?
КОЙ?
15 Май 2014 08:27
Да, добре. Въпреки, че аз вместо "трите хикса", както вече съм споменал тук, поставям ... хеттрика:

БСП (ГЕРБ) печели избора за ЕП в страната.
ПЕС (ЕНП) печели избора за ЕП в ЕС.
Шулц (Юнкер) става Председател на ЕК.

Оставам си на мнението, че в средносрочен и дългосрочен план това са развитията със значение за България.

Иначе, от системна гледна точка, интригите са две: какво се случва в "челото" на класацията, какво се случва на "опашката" на класацията. На туй аз му викам ... Чан шан шъ - "змията от планината Чан". За нея мъдрите китайски стратези са казали "Хванеш ли я откъм главата, бие с опашката. Хванеш ли я откъм опашката, бие с главата. Хванеш ли я посредата, бие и с главата и с опашката". Ако 99-те процента се надигнат срещу статуквото на 1 процент, змията на статуквото ще се бие по описания начин. Факт. Затова и палитрата на политическите сили трябва да се разглежда единно, като система. Промяна на балансите откъм главата, ще се обезпечи с подкрепа откъм опашката. Факт. Ако някой си мисли, че опашката ще клати змията, греши. Факт. Оттук нататък можете да си "разпишете" възможните комбинации и ... развития. И не забравяйте - структурата следва функцията. А функцията е ясна - благоденствие и власт на 1-я процент срещу мизерията и безвластието на останалите 99 процента. По света и у нас. Факт.
15 Май 2014 08:35
Дудучко обяви онзи ден, че един "малък" вестник го е определил като "несъществуващ". Галя, чакай отговора му!
А иначе - Трите хикса Натисни тук върви!

emacs - чо, ти самият даваш смисъл на такива словоформи - например "маломощен ум"
15 Май 2014 10:10
Интриги няма, а от трите Хикса на Галя Горанова едва ли някой се интересува.
Според мен по-интересното ще е друго - дали ДПС няма да вземе повече гласове от ГЕРБ или БСП?!
15 Май 2014 10:23

15 Май 2014 10:51
На кеч като на кеч с Трите Хикса.
Добър анализ!

15 Май 2014 11:03
не знам....напоследък все "тънки червени линии"...Всъщност има "червена нишка"(май по-често е синя) на корабните въжета.Първа се къса кога въжето се износи и е за смяна."Тънка червена линия" е използвано за пехотата на Уелингтън,строена във верига ,а не в карета,на Ватерлоо и спряла Наполеон(традиционните червени куртки изглеждали като тънка линия в полето)....Евровота остана в сянката на "вотовете " в Украйна.Накрая май само дезинтересирания електорат на ДПс ще гласува пак за Кой с черпака и порциите и нищо чудно Първа Европейска Сила в България да е ДПС.Дори и малкото коментари под статията на Горанова май са илюстрация на тезата ми. Остават десетина дни....А ХХХ си е хард-порно,не борба....
15 Май 2014 11:14
И не забравяйте - структурата следва функцията. А функцията е ясна - благоденствие и власт на 1-я процент срещу мизерията и безвластието на останалите 99 процента. По света и у нас. Факт. -

Така се движи светът, откакто съществува ! И скоро промяна не се очаква, за най-голямо съжаление. Останалото е от Лукавия !

Нелоша статия на авторката !
15 Май 2014 13:32
Създаването на Новорусия и присъединяването след референдум на Крим към Русия , изместиха Евроизборите като тема .
То и без това Кончита Вурст не е интересна за българите .
НПО планктона , фирмите на ясла към членския ни внос - наречен оперативни програми, и шепата дупедавци - политици са интересираните .
Друга е темата ,която вълнува българите - след Сирия и Украйна , вече има кой да се противопостави на сатанистите . Кога ще дойде вятърът на промяната в България и как ? Те това е въпросът , който вълнува мнозинството от българите ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД