:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Отдавна чакахме пристигането на Ваше величество”

Жителите на Париж очакват с тревога влизането в града на руската войска, начело с император Александър І (1801-1825)
Руската войска влиза в Париж през 1814 г. заедно със съюзниците си. От ляво на дясно: Руски войник раздава на парижани напечатаното обръщение на император Александър I (1801-1825), казаци се разхождат в градината на двореца Тюйлери . . . или са придружавани от местни девойки по улиците на града; рисунки на Георг-Емануел Опиц (1775-1841), свидетел на събитията; Държавен исторически музей-Москва
Колкото и да е важно едно историческо събитие, то неволно се подлага на сравнение с подобните нему. Така е и с Отечествената война от 1812 г. - често се е налагало Русия да прогонва натрапниците от своите земи, но рядко войската й е стигала до другия край на Европа, както се случва през март 1814 г., преди точно две столетия.

Твърде често може да се срещне сред историците известно пренебрежение към Отечествената война от края на 1812 г., при това не заради малозначимостта на това особено важно в световната история събитие, разбира се, а за да се подчертае превесът на историческото значение на руските военни походи в Европа във времето след Наполеоновия разгром в Русия и до подписването на Парижкия мирен договор от 20 ноември 1815 г.*



* * *



Разгромът на Наполеоновата войска в Русия е най-страшният западен кошмар през целия ХIХ в. - от 600-хилядната войска на френския император, границата в обратна посока пресичат по-малко от 30-тина хиляди. "Сопата на народната война се вдигна с цялата своя страшна и величествена сила . . . и налагаше французите докато не се свърши нашествието им . . .", пише Лев Толстой. Тази особеност - масовото подигане на населението в яростен отпор на нашествениците, през 1814 г. на френска земя отсъства изцяло. Наистина, докато император Александър I и пруският крал Фридрих Вилхелм III триумфално преминават през града от насъбраното множество жители на Париж се чуват тук-там призиви за всенародна съпротива срещу съюзниците, но по-далеч от тези викове никой и не мисли да отива.

С настъпването на съюзната войска във френските земи из парижани се разпространяват ужасяващи слухове за руснаците - хранели се с човешко месо, а казаците били като циклопи. В Москва Наполеоновата войска превръща в конюшни православните храмове, дори позлатата от църковната утвар е остъргвана, през 1814 г. парижани се изпопретрепват да целуват православните кръстове и ръцете на руските свещеници. Яркото различие в поведението на френската войска в Москва (вж. Свързани текстове) и на руската в Париж май дава ясен отговор на цяла поредица извечни цивилизационни въпроси - кой яде малки деца за закуска, кой е по-цивилизован, кому да отдадем заслуженото за прегрешенията.

През есента на 1812 г. загиват над 2 милиона руснаци, хиляди руски градове, села и имения са разорени. През пролетта на 1814 г. парижани заработват добра "контрибуция" (вж. Извори) от руската войска, а всеки опит за разрушения е пресичан от корен лично от император Александър I. Все пак кампанията от пролетта на 1814 г. е война, а не неделен излет от пансиона за благородни девици, заради истината ще трябва да припомним спомените и на бъдещия генерал Сергей Маевски за един сандък с шампанско. И какъв сандък само - с 1000 бутилки. "Прусаците, в грабежа верни последователи на учителите си - французите, бяха успели вече да ограбят предградията [на Париж] . . . и вече не пиеха, а до колене ходеха във вино . . . Но изкушението е по-силно от страха . . . падна ми се като дял сандък с шампанско. Раздадох ги [бутилките с шампанско] в полка, и, не без грях, повеселих се и аз . . .". Редките първоначални изблици на разпуснатост, особено при волните казаци, както може да се очаква, незабавно са усмирени от назначения още на 30 март нов губернатор на Париж - руският генерал Фабиан Остен-Сакен (1752-1837), освен това губернаторът категорично забранява да се причиняват на когото и да е каквито и да е притеснения, обиди или оскърбления, а и "отличителни знаци всеки каквито иска да носи".

При триумфалното преминаване през града на 31 март от тълпата се чуват силни възгласи, отправени към император Александър I: "Отдавна чакахме пристигането на Ваше величество". След като се спира, според очевидци, младият владетел отвръща: "Исках да дойда по-рано, но ме забави храбростта на вашата войска", с което спечелва възхищението на парижани. В следващите дни император Александър I прави дълги разходки пеша и без охрана из наскоро отвоювания Париж и повторно предизвиква изблик на топли чувства у жителите на града.

Суровата и страшна истина за Наполеоновото нахлуване в Русия рязко се отличава от почти ваканционните описания на престоя на руската войска в Париж - от радушното посрещане със свито сърце, да не би да се стигне до отмъщения за опожарената и разграбена Москва, за разстрелите и осквернените храмове, през простоватите войнишки забавления, които Париж изобилно предлага, та чак до завъртените на пълни обороти търговско-парични взаимоотношения между "завоеватели" и "завоювани" - руският генерал от инфантерията Михаил Милорадович (1771-1825) и пруският фелдмаршал Гебхард фон Блюхер (1742-1819) поради възрастовите си особености вероятно не проявявали интерес към горните етажи и прелестите, които те предлагат, та се отдали на съвсем друг порок - хазарта. Генерал Милорадович успява да уговори император Александър I да му изплати полагащото му се за три години напред, губейки непрестанно.

Лековатите рисунки и карикатури, които представят престоят на руските войници във френската столица като едно безкрайно свръхприятно общуване на елегантните руски офицери и грубоватите казаци с миловидните и твърде благосклонни парижки девойки, създават донякъде превратна представа за това военно събитие. При превземането на Париж загиват 7100 руски войници, 1840 прусаци и 153 вюртембергци (по данни на Александър Михайловски-Данилевски, 1832), май става ясно кой изнася на плещите си тая знаменателна победа - тук и по-долу само за благозвучие ще добавяме и съюзниците от немските княжества.



* * *



След падането на Париж Наполеон се отрича от престола във Фонтебло, а в края на април е изпратен на о. Елба в Тиренско море, до западния италиански бряг. На 30 май 1814 г. е подписан в Париж мирен договор между страните-победителки - Русия, Великобритания, Австрия и Прусия, и в добавка по-късно - Швеция, Испания и Португалия, с Франция, представлявана от крал Людовик ХVIII (1814-1824). В резултат на победните за съюзниците войни от 1813-1814 г. на Франция се гарантират границите й към 1 януари 1792 г., както и присъединяването към нея на част от херцогство Савой, присъединени са и бившите папски владения около Авиньон, както и други малки придобивки с обща площ под 5 хиляди квадратни километра. На Франция са върнати и по-голяма част от колониалните й владения. Позволено й е също да задържи всички завладени от нея произведения на изкуството, без демонтираните от Бранденбургската врата в Берлин трофеи и откраднатото от библиотеките във Виена. Никакви репарации победителите не искат да им бъдат изплащани, та май от цялата почти двугодишна война Франция излиза на печалба, ако не броим страданията на обикновените френски войници.

Освен всичко друго, по Парижкия договор от 1814 г. Франция предварително се съгласява да изпълни решенията на предстоящия Виенски конгрес (септември 1814-юни 1815 г.), който ще промени съвсем скоро цялото политическо устройство на континента, а и в света, за цяло столетие напред.

________

* Всички дати са по нов стил поради вече утвърдената традиция.





Извори



"Жители на Париж! Съюзните войски са пред вратите на Париж. Те дойдоха до столицата на Франция с увереността, че могат сега напълно и завинаги да се помирят с тази държава. Двайсет години Европа се къпе в кръв и сълзи. Всичките усилия да се сложи край на тези бедствия останаха безполезни. Непреодолимо препятствие към мира полага именно този, в чийто ръце се намира сега върховната власт, под чийто гнет вие стенете. И няма нито един французин, който да не би бил в себе си уверен в това. Съюзените владетели искрено желаят да видят във Франция такава върховна власт, с която всички народи и всички правителства биха могли да встъпят и да пребивават в дълготрайно и надеждно съгласие . . ."

Из Обръщение на император Александър I (1801-1825) към жителите на Париж, съставено в нощта на 29 срещу 30 март 1814 г.



"Ако се случеше да се спрем за да поразпитаме, то французите един през друг ни изпреварваха със своите отговори, наобикаляха ни, разглеждаха ни с любопитство и едва-едва вярваха, че руснаците могат да говорят с тях на техния език. Мили френски госпожички, поглеждайки от прозорците, ни кимаха с глави и се усмихваха. Парижаните, представяйки си руснаците, по описанието на своите патриоти, като варвари, които се хранят с човешко месо, а казаците - като брадати циклопи, извънредно много се удивиха като видяха руската гвардия, и нейните пременени красавци-офицери, не отстъпващи както по ловкост, така и по гъвкавост на езика и по образованост, на най-видните парижки контета . . . Изведнъж, в тълпата от мъже заприиждаха, без да се стесняват, кокетно нагиздени французойки, които с очи примамваха нашите младежи, а ония, които не разбираха [намека] биваха ощипвани до болка . . . Понеже джобовете ни бяха празни, то ние не се съблазнявахме да влезем в нито една гостилница; затова пък нашите гвардейски офицери, като вкусиха цялата сладост на живота в [модните заведения и кафенета в градината на] Пале Роял, оставиха там завидна контрибуция. А на най-горните етажи живеят жриците на сладострастието . . ."

Из "Походните записки на артилериста (1812-1816 г.)" на Иля Радожицки (1784-1861)





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=9478§ionid=5&id=0001301

http://www.segabg.com/article.php?id=605249

http://www.segabg.com/article.php?id=606169

39
24163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
28 Май 2014 20:49
Kotka,естествено
28 Май 2014 20:56
Котка Обаче...
Не е много политкоректно в сий момент. Къде са евроценностите ? А и казаците кой ги знае какво ядат, да не говорим, че френският на офицерите не е толкова добър...
28 Май 2014 21:00
Десет котки! Русские голубые.
28 Май 2014 21:18
".....Твърде често може да се срещне сред историците известно пренебрежение към Отечествената война от края на 1812 г., при това не заради малозначимостта на това особено важно в световната история събитие, разбира се, а за да се подчертае превесът на историческото значение на руските военни походи в Евопа във времето след Наполеоновия разгром в Русия и до подписването на Парижкия мирен договор от 20 ноември 1815 г...."

Естествено, че няма как да съм 100% сигурен какво точно е вложил в това объркано изречение нашият не по-малко объркан професорé, но ако е имал пред вид, че тъмните сили, финансиращи "Хистъри ченъл" и "Дискавъри", всячески се опитват да омаловажат руския принос в разгрома на Наполеон, май този път е прав - представянето в специализираната литература и изкуството на грандиозната битка при Лайпциг бледнее пред истинския култ към Ватерлоо. А дори и на изкушените от историята жители на по-добрата част на Стария континент Бородино не говори нищо.
28 Май 2014 21:59
Между другото почти половината от наполеоновата армия в Русия не е била убита или ранена, ами е дезертирала от страх. Дезертьорите са били най-големия проблем на Наполеон.
28 Май 2014 22:03
Може би е препоръчително да се види документалния филм "Война и мир Александра Первого. Наполеон против России"

Фильм создан к 200-летию победы России в Отечественной войне 1812 года. В свете новых данных авторы фильма отвечают на вопросы: военный гений Наполеона – миф или реальность? Что и зачем вез французский император в своем обозе, напав на Россию? Кто и когда подарил Александру I серого коня, на котором он потом въехал в Париж?

Режиссер: Галина Огурная
Производство: Россия, 2012 г.


Натисни тук

Лично аз не смея да си го позволя. Изтощено, нарушено зрение. И нетърпимост към натрапчиви звуци. Старость не в радост... Куда, куда вы удалились, весны моей златые дни?

Младите, свежите да погледнат.


28 Май 2014 22:12
И след тая победа руснаците цъфнаха и вързаха. Както обикновенно.
28 Май 2014 23:10
Кофти, екскурзия до Париж с празни джобове си е живо наказание.
28 Май 2014 23:26
"Парижаните, представяйки си руснаците, по описанието на своите патриоти, като варвари, които се хранят с човешко месо, а казаците - като брадати циклопи,.."

То от тогава датирало промивката на мозъци...
29 Май 2014 00:39
Аз и преди съм писал, че Петрински хич не ги разбира модерните ни евроатлантически ценности. Явно не чете достатъчно изданията на икономедия и други американско-финансирани издания.Там веднага ще му обяснят, че руснаците са изнасили всички жени и мъже по пътя си до Париж. Толкова много са изнасилвали, че накрая дори се изнасилили един друг. Въобще, толкоз изнасилване паднало, че... абе, в общи линии ви е ясно.
*
Въобще да се пишат факти, в съвременното ни положение, в проява на лош вкус и липса на евроатлантикопатриотизъм.
29 Май 2014 00:41
Както казва Н. Стариков - обединена Европа ли? За мен това е армията на Наполеон и хитлеровата пред Сталинград - това е обединена Европа!
Тука по доле едно стихотворение от Пушкин, виден путлерист, ако на се лъжа писано е по повод полските вълнения и европските терзания от това. За мен е интересно с пророческия си елемент. А е актуално и сега във връзка с украинските изцепки на запада. Както се вижда нищо ново - и тогава и сега все същото.
КЛЕВЕТНИКАМ РОССИИ

О чем шумите вы, народные витии?
Зачем анафемой грозите вы России?
Что возмутило вас? волнения Литвы?
Оставьте: это спор славян между собою,
Домашний, старый спор, уж взвешенный судьбою,
Вопрос, которого не разрешите вы.

Уже давно между собою
Враждуют эти племена;
Не раз клонилась под грозою
То их, то наша сторона.
Кто устоит в неравном споре:
Кичливый лях, иль верный росс?
Славянские ль ручьи сольются в русском море?
Оно ль иссякнет? вот вопрос.

Оставьте нас: вы не читали
Сии кровавые скрижали;
Вам непонятна, вам чужда
Сия семейная вражда;
Для вас безмолвны Кремль и Прага;
Бессмысленно прельщает вас
Борьбы отчаянной отвага —
И ненавидите вы нас...

339
За что ж? ответствуйте: за то ли,
Что на развалинах пылающей Москвы
Мы не признали наглой воли
Того, под кем дрожали вы?
За то ль, что в бездну повалили
Мы тяготеющий над царствами кумир
И нашей кровью искупили
Европы вольность, честь и мир?..

Вы грозны на словах — попробуйте на деле!
Иль старый богатырь, покойный на постеле,
Не в силах завинтить свой измаильский штык?
Иль русского царя уже бессильно слово?
Иль нам с Европой спорить ново?
Иль русский от побед отвык?
Иль мало нас? Или от Перми до Тавриды,
От финских хладных скал до пламенной Колхиды,
От потрясенного Кремля
До стен недвижного Китая,
Стальной щетиною сверкая,
Не встанет русская земля?..
Так высылайте ж к нам, витии,
Своих озлобленных сынов:
Есть место им в полях России,
Среди нечуждых им гробов.

29 Май 2014 00:54
Мдаа 2 милиона цивилни 1812, не го знаех, а 12 милиона са цивилните жертви 1941-45 . Цивилозовани и културни хора са това западняците! Че и мили и доброжелателни към вси източно европейци. Е поне не ги наричат гюбре в прав текст, което не пречи така да бъдат третирани.
29 Май 2014 01:48
Kotka
29 Май 2014 03:41
украинските изцепки на запада.
Хванаха ли вече американските командоси?
29 Май 2014 05:41
Иван Петрински
29 Май 2014 07:23
Надявам се следващата статия на г-н Петрински да описва и посрещането на Сталин в Берлин.
29 Май 2014 07:31
- Ах, как хорошо! - сказал старик. - А не снился ли вам приезд государя-императора в город Кострому?
- В Кострому? Было такое сновиденье. Позвольте, когда же это?.. Ну да, третьего февраля сего года. Государь-император, а рядом с ним, помнится, еще граф Фредерикс стоял, такой, знаете, министр двора.
- Ах ты господи! -- заволновался старик.
- Что ж это мы здесь стоим? Милости просим ко мне. Простите, вы не социалист? Не партиец?
- Ну, что вы! - добродушно сказал Остап. - Какой же я партиец? Я беспартийный монархист. Слуга царю, отец солдатам. В общем, взвейтесь, соколы, орлами, полно горе горевать...
- Чайку, чайку не угодно ли? - бормотал старик, подталкивая Бендера к двери.
29 Май 2014 08:17
Петрински, отлично ! Тук някои искат да им напишете за посрещането на Сталин в Берлин. Ще бъде интересно, но преди това напишете как Фюрера си е пръснал черепа. Ако не беше Русия, тия сега биха били тор на германците.
29 Май 2014 08:38
Разбира се, войната е лошо нещо. Разбира се агресията е лошо нещо. Само че важно е кой стои зад тях. Наполеон разнесе из Европа пламъка на Революцията, принципите й Свобода, Братство, Равенство. (Това че ги носеше един "император" е просто исторически куриоз.) Насреща стоеше "патриотична" идея "Православие, Самодържавие, Народност". Казано направо патриотичните мужици се вдигнаха с оръжие и сопи да защитят своите господари.
Отечествената Война е сборник от исторически парадокси.
29 Май 2014 08:48
Няма никакви 2 милиона . Загубите са следните - Франция -600 хилки, Русия- 200.

Натисни тук

Но кат стана дума за Александър Първи с него е свързана една от най-големите загадки в руската история. Кой лежи в неговия саркофаг в Петропавловската крепост?

Има неистови опити да се отвори саркофага и да се направи ДНК-тест, но Романови не дават и дума да се издума......

29 Май 2014 08:57
За статията, ,
Русския народ плаща скъпо за тази победа, която меко казано е пропиляна от русската дипломация.
29 Май 2014 10:57
В центъра на Париж стои огромен мост през Сена, окичен със статуи и орнаменти от мрамор и мед - подарък от руския император. И разбира се с надписи "здесь был Ваня". Натисни тук
Клишето "военни победи, пропиляни от нашата дипломация" е популярен оксиморон и в нашата, и в руската история. След всяка битка и война въпросът не е кой победи, а кой е по-силният оттук нанататък. Блг за вним.
29 Май 2014 11:37
А какво е пропилял Александър Първи, че нещо не се сещам?

Ма нали точно през 1815г на Виенския конгрес Русия окончателно взима половин Полша?

29 Май 2014 11:41
Винаги Руската армия завършва войните с парад на победата в столицата на държавата агресор.
29 Май 2014 11:42
Точно напротив.
Виенския конгрес от 1815г утвърждава Русия като европейския хегемон!

Натисни тук

Александър Първи е аналог на Сталин с тази разлика, че Александър стига до Атлантическия океан а Сталин "само" до Берлин.....

29 Май 2014 12:05
За не четящите и не доразбралите е редно да се уточни, че войните на Наполеон са иницирани и финасирани от същият "интернационал", който по сетне не мирясва и минавайки през ПСВ и ВСВ, сега старателно разпалва Третата световна!

А врясъците зомбирали съзнанието на плебса: "Свобода, равенство, братство", в по-ново време преминали към квичене в събирателната мантра: "демокрация", са самоизключващи се и довели до десетките войни, поражения, с десетките милиони жертви и разрухата на цивилизацията продължаваща и в момента.

Погребалният 'и Марш звучи вече.

За тези които имат даже и уши.
29 Май 2014 12:42
Eisblock
29 Май 2014 12:05
29 Май 2014 12:50
Engels
28 Май 2014 23:10
Кофти, екскурзия до Париж с празни джобове си е живо наказание

НПОшките, както винаги трябва да си покажат слабата подготовка.
В Русия по онова време европейците са ходили да заработват, а не обратното. Войници от западна Европа, френски детегледачки и гувернантки и немски и латвийски слугинчета.
Други професии тоже.
И до този дето се изцепил по горе за френския език на руснаците. За казаците не знам, но руските офицери са говорили перфектен френски, може да си направиш справка.
29 Май 2014 12:56
Не ме слушате, не ме четете, не си водите бележки...

Някога било казано - `Чтобы спасти Россию - нужно сжечь Москвы!`

Нещата се повториха наскоро, но с обратен знак: `Чтобы спасти Россию - нужно взять Крым!` © Ганий


29 Май 2014 13:42
И до този дето се изцепил по горе за френския език на руснаците. За казаците не знам, но руските офицери са говорили перфектен френски, може да си направиш справка.


Не само офицерите. Я си спомнете, който тук има книжни спомени, първа глава на "Война и мир". Почти цялата на френски - диалозите.

А Пушкин е учел руски от прословутата Арина Родионовна, вечна й памет за кристалния говор. Не от мама, папа и дядя /самых честных правил/.

Удивителното е, че именно подобни франкофони са направили руския език велик и могуч. Знаели са още и латински и пр. Чели са обаче и руските былины, слушали са мужишките и момини песни, освен дойкините приказки... Гениални филолози до един.

Впрочем немкинята Екатерина Велика е писала епична поезия на руски.

По темата. Свещеният съюз не е дип цвете за мирисане и донякъде ослабява Русия, с някои тъжни последствия. Но факт е, че Александър I e бил нъмбър уан в Европа.

По-късно, според една канонизирана легенда, същият се превръща в Св. Фёдор Кузьмич Натисни тук
29 Май 2014 14:34
Имам "Война и мир" , мнооого старо издание, в книгата почти всички диалози и пр. са на вранцужки. Та мисълта ми беше , че рашъните са отново в Париж и Берлин. само че не с войска , а с пари и оше нещо.
29 Май 2014 18:29
Разликите между руското и френското офицерство и елит от тази епоха, решително не са в полза на вторите. Торнадото на Революцията, последвалият терор и емиграцията на фр. аристокрация, както и неизбежното " Революцията изяжда децата си", изстрелват до неподозирани висоти хора със скромен произход и съмнителен бекграунд ( същото ще сполети Мадъ Раша след 100-ина години). За старият блясък на Бурбонски Версай напомня само най-голямата фурнаджийска лопата на всички времена - Талейран. Самият Александър I е един от най-забележителните владетели в Новата история на Европа въобще, а ранната му смърт вероятно е дело на същите сили, които през 1918 успяват в крайна сметка да затрият завинаги династията Романови.
29 Май 2014 19:12
От гледна точка на Истинската Истина
Наполеон не е агресор.
1. За пръв път Руската империя напада Френската република през 1798.
Павел I става малтийски рицар и обявява война на Франция.
Руската империя изпраща войски от Нидерландия до Италия да воюват с французите.
2. Александър I обявява война на Франция през 1805 и отново изпраща войски в Европа.
Този път резилът е пълен и тотален - Аустерлиц.
3. През 1806 Александър I отново обявява война на Франция и отново праща руски войски в Европа.
Наполеон отново разгромява руските войски. Този път в Прусия - Фрийдланд.
Т.е. миролюбивата Руска империя от 1798 до 1812
ТРИ ПЪТИ е нападала Франция, а в почивките е нападнала Швеция, Турция и Персия.
29 Май 2014 19:33
StrikeEagle
29 Май 2014 19:12

Миролюбивостта никога не е била сред добродетелите, афиширани от Мадъ Раша през никоя епоха. Дори и във времето на СССР -" Хотят ли русские войны" всъщност съдържа доза здравословен цинизъм и скрито послание, че всеки, който се опитва да се качи на главата на Мечката, неизбежно ще пикае кръв. Боя се, че съвсем скоро, буквално до ден-два, някой ще си го припомни по супер болезнен начин.
30 Май 2014 09:24
Преди касапниците на Френската революция от 1789г. и наполеоновите войни, Франция е велика сила, след кланетата извършени от революционерите върху френския народ, и ужасяващите загуби на бойните полета, Франция загубва фатално количество генофонд, след 1815г. и до сега Франция е смешна сила, и само по каприза на англо-америка й е признат статут за победителка във ВСВ и съществува все още.
Според изследователи, на война първо загиват мъжете с най-качествена наследственост, това са го знаели много древни, и младите мъже без деца не са изпращани на предна линия. Такава теория развива и руският учен историк Лев Гумильов, той ги нарича пасионари. Народ останал без пасионарите си, е осъден на смърт. А глупавите българи се радват и хвалят че децата им са завинаги емигрирали в чужбина!
30 Май 2014 09:45
StrikeEagle, и все пак няма данни за погром от русите над Париж, и сравнението с мародерствата на французите в Руслия е в полза на руснаците. А за изпращането на руски войски в Италия, за война с французите, не е ли абсурдно, какво правят французи в Италия? Задължение на великите сили е да пазят равновесието и статуквото.
Никой не е идеален разбира се, но клишето за добрия и цвилизован Запад и примитивния и див Изток е дълбоко неверен, както и образът на Холивуд, на пияния и зъл индианец, тероризиращ добрите заселници протестанти.
31 Май 2014 09:03
"...И след тая победа руснаците цъфнаха и вързаха. Както обикновенно..."

Както винаги - за каквото и да се говори винаги се стига до еврейския въпрос за далаверата
31 Май 2014 12:26
"ТРИ ПЪТИ е нападала Франция" - Нидерландия, Италия и Аустерлиц,(днес гр. Славков край Бърно, Чехия).
Интересно защо нападенията над Франция са извършени в Чехия, Италия и Холандия....
Имало и четвърти:
Прусия - Фрийдланд.
Пак не е съвсем във Франция...
01 Юни 2014 17:11
Хубава статия! Иван Петрински
Вярно, бих предпочел акцента да е върху причините и хода на войната, за да мога и аз да се отдам във властта на Клио. Те са ми по-познати.
Нищо, и така е много добре. За престоя на руснаците във Франция не знаех почти никакви подробности.
Дорис
Благодаря за чудесното филмче от линка Ви!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД