:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Крепостни гласоподаватели с формално право на кренвирш

Работниците в Бобов дол от години са изнудвани на избори, но нито една институция не желае да се заеме с разследването и прекратяването на престъпленията
"Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Аванса го дадохме. И на 25-и, като окажем нашия вот коджа положителен, всеки месец ще се получават парите редовно. Трябва да имаме подкрепата на "Коалиция за България". Това е основното. Подкрепата на "Коалиция за България". Всичко е точно на народа обяснено. Знае номера на бюлетината. Запознати са до болка". Така минава агитацията в мината.
Скандално купуване и разплащане по мафиотска схема се разиграва пред очите ни в последните дни, а институциите само гледат хипнотизирано. Управляващите от БСП се възползваха от контролирания вот на крепостни миньори, усвоиха го на изборите за Европейски парламент и се отблагодариха за него, без дори да се крият.

Бобов дол е едно от многото населени места, където Преходът не само не е свършил, но очевидно не е и започнал. Там хората все още преживяват като през 1990 г. - с опашките за храна пред празен магазин, с купони в портмонето, с които не могат да си купят нищо, с безправието си. Невероятната картина в Бобов дол не се дължи на повсеместен стоков дефицит, какъвто преживяхме преди 24 години.



Миньорите са държани на "къса верижка" от работодателя си -



компания, собственост на офшорки, водещи към Христо Ковачки. Той пък е президент на партия ЛИДЕР, която не участва на изборите за евродепутати, а подкрепи БСП. Подкрепи я и морално, и буквално, както стана ясно от репортаж на Нова телевизия - като прати някакъв началник да обясни на уморените работници "правилата на играта" (нали са взели по 150-200 лв. аванс, айде да дадат и те нещо!).

Компанията собственик използва служителите си като машина за гласуване - в случая в полза на БСП. Направила го с "агитация", както се изрази дипломатично цял доктор по политология - Мария Пиргова, майка на петата в евролистата на БСП Достена Лаверн, и бивш зам.-председател на партия ЛИДЕР.

От скрита камера на Нова телевизия се разбра, че ако не гласуват за столетницата, работниците ще стоят гладни. Купоните, които им се дават, защото имат право на безплатна храна, важат само за магазин "Европа" в Бобов дол - също свързан с Ковачки. В магазина стоки няма (за разлика от останалите от същата верига, в София например). А когато се зададе доставка на месо, хората се нареждат от 2-3 часа през нощта, за да вземат срещу купон тарелка с кюфтета, кебапчета или цяло кило кренвирши. Месото се появява, както навремето бананите по Нова година в показния магазин.

За да се нахранят, хората в Бобов дол гласуваха за БСП. Отплатата не закъсня - Надзорният съвет на НОИ разреши разсрочване за поне 7 години на 41 милиона лева дълг на мината. Така се разбра, че със съдействието на управляващите през ХХI век българи биват умишлено превръщани в крепостни пред очите на всички отговорни по закон институции - правителство, парламент, прокуратура, полиция, министерство на труда, инспекция по труда, синдикати, Централна избирателна комисия (ЦИК). И това се случва



с помощта на цяла палитра престъпления от Наказателния кодекс -



принуда, престъпления против политическите и трудовите права на гражданите и класическо изнудване.

ЦИК вече си изми ръцете, като не видя нито принудата на вота, нито манипулирането на хората. След големи увъртания членовете й отхвърлиха всякаква възможност за разравяне на незаконната агитация. Инспекцията по труда започна проверка едва след като омбудсманът Константин Пенчев алармира за безогледното нарушаване на права. Останалите институции засега придремват - нали проблемът не им е под носа.

Най-потресаващи са синдикатите, които първоначално обявиха, че нито били чули, нито видели какво се случва с миньорите. След това минаха в кръгова отбрана, но не на работниците, чиито права би трябвало да отстояват, а на работодателя. Представител на КТ "Подкрепа" съзря популизъм и "политическа дъвка" в това, че медиите се загрижиха за миньорите. Председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" оправда Ковачки за празния магазин с това, че НЕК не плащала на мината. Чудно как при такова поведение на синдикатите е останал и един членуващ работник.

"Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи. Да сте видели миньор да чете вестник?", казва университетската преподавателка Мария Пиргова, която налива подобни знания в главите на младите политолози в СУ. Фразата е с национално значение. Тя е от



ранга на признанието на Ахмед Доган, че той раздавал порциите



и че бизнесът на обръчите на ДПС вървял с една негова усмивка. Доган и Пиргова реално разкриха нещо, което всички мислещи хора знаят и виждат от години - циничната и престъпна технология на управление и поведение по избори на ДПС и БСП - двете управляващи в момента партии.

Философите Доган и Пиргова нито откриха топлата вода, нито колелото. Въпросът е защо компетентните органи не могат да открият проблема в думите им. Какво е нужно да се случи, за да се задейства прокуратурата например? Бунт като на миньорите от "Жерминал" на Емил Зола? В този роман, с който марксическата литературна история громеше "тежките условия на труд и жестоката експлоатация в буржоазно-капиталистическото общество", действието се развива през XIX в. в каменовъглена мина във Франция, а миньорите вдигнаха бунт с тежки последствия за "капиталистите".

"Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично", заяви Пиргова в интервю пред "Офнюз". Според нея било нормално миньорите да гласуват за левицата -



нали са работници, значи трябва да са леви



Да видим какви са убежденията на жителите на Бобов дол, основно прехранващи се в мината. Според протоколите на избирателните секции в града левите според Пиргова миньори на парламентарните избори през 2005 г. са гласували поравно за НДСВ и БСП, доста по-назад е "Атака". През 2007 г. на изборите за Европарламент, когато мината тъкмо е станала собственост на Ковачки, миньорите все още се различават в политическите пристрастия - гласуват за ГЕРБ и БСП. Идват парламентарните избори 2009 г. - Бобов дол масово гласува за ЛИДЕР. На местните избори 2011 г. още на първи тур с 58% кмет става кандидатът на ЛИДЕР. Инициативният комитет за Милети Орешарски (брат на настоящия премиер) получава 6%. На парламентарните избори 2013 г. фаворит с огромна преднина отново е ЛИДЕР. И едва на изборите преди 4 дни бобовдолските избиратели внезапно се оказаха от БСП. Толкова за политологичните алабалистики на доц. Пиргова. Тя е проблем на Софийския университет.

Големият проблем е, че никой не иска да се занимава с престъпления, засягащи маргинали като тези в Бобов дол. Текстовете за престъпленията срещу трудовите и политическите права на гражданите са мъртвородени и едва ли някой помни съществуването им. Вчера разследващата журналистка от Нова тв Вероника Димитрова разказа пред "Дарик", че миньорът, който се е съгласил да снима със скрита камера инструктажа за кого да се гласува, е дал показания в прокуратурата. След излъчването той е бил заплашван от охраната на мината с физическа разправа. В прокуратурата са се отнесли любезно, дори са го поздравили за смелостта, но са казали неофициално, че няма достатъчни данни за извършено престъпление. Ако случаят приключи така, за пореден път ще се докаже, че схемата "пито-платено" е нещо напълно нормално у нас.

За сравнение - какво правят в другите страни от ЕС. Вчера срещу главния редактор на германския в. "Ди Цайт" Джовани ди Лоренцо прокуратурата в Хамбург започна разследване за изборна измама. Той призна, че е използвал двойното си гражданство - италианско и германско, за да гласува два пъти на евроизборите в неделя. "Гласувах два пъти. Разрешено ми е да гласувам два пъти, защото имам два паспорта", обясни Ди Лоренцо в тв токшоу. Джовани ди Лоренцо може да получи наказание до 5 г. затвор или глоба.

 На опашка за кренвирши...
31
3713
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
28 Май 2014 20:31
И кво предлагате от нпо-то?
Работниците в Бобов дол да престанат да са работници и да станат граждани на Бобов дол, които не работят?
28 Май 2014 21:09
Проклятието на България??? Кое, викате, било?
28 Май 2014 21:48
И кво предлагате от нпо-то?
Работниците в Бобов дол да престанат да са работници и да станат граждани на Бобов дол, които не работят?

Събувай гащите и чакай Ковачки да те оправи.
28 Май 2014 21:55
Ковачки зареди ли лавката, нЕма нужда да ни се хинтересувате...
28 Май 2014 22:02
Вярно, че Пиргова е проблем само на СУ - най - престижния бг университет. ТежкО и горкО на децата ви, ако тази ги изпитва. За нея изнудването си е съвсем морално и нормално. А на какво ще ги научи... четох коментари от нейни студенти.... Та питам - кой ще защити образованието ни от продажни и нагли същества като Пиргова. За миньорите вече стана ясно - нямат никаква защита от никого.
Не забелязах и никаква солидарност от други техни колеги от бранша. Типично по български !
28 Май 2014 22:33
Явно опорните точки засега са насочени към Бобов дол. Матриялът обаче ги "интерпретира" по матриялски.
През 2013 г на парламентарните избори в Бобов дол за БСП гласуват около 600 човека, за ГЕРБ около 450 и за Лидер към 1200.
През 2014 г за БСП гласуват около 1000 човека за ГЕРБ около 300 а Лидер не участва и както се твърди подкрепя БСП. Явно подкрепата е в това, че всеки трети гласоподавател на Лидер е гласувал за БСП.
Избирателите по списък в Бобов дол са 5145.
Още доста може да се каже, но ще създаде излишна работа на модератора.
28 Май 2014 22:34
Бобовдолските миньори имат напълно демократичното право да не пазаруват с отсъпка от магазините на Ковачки. Да не работят в неговите фирми - също.

Както сме си дошли на думата - служителите в столична община, пък и в ред други общини, също могат да не гласуват за партията на кмета си.
28 Май 2014 22:36
Та питам - кой ще защити образованието ни от продажни и нагли същества като Пиргова

И като Калин Янакиев, Близнашки, Теодора Димова....
28 Май 2014 22:44
P.S. Дъщерята на Пиргова има 5 (пет) преференциални гласа в Бобов дол. Навярно те не са причината за истерията около Достена Лаверн, а описаните с Алеко Константиновски талант нпо герои на нашето време. Тези екземпляри май са погледнали в огледалото и видяното никак не им е харесало, а знаят, че и други са го зърнали.
28 Май 2014 23:25
И кво предлагате от нпо-то?


Предлагаме Ковачки да поработи между 5 и 10 години, но не като началник. Там има място за лишаване от свобода, но преди да го вкарат трябва да бъде лишен от всичко откраднато, а то е много.
28 Май 2014 23:47
тая пиргова е класическа партийна секретарка, нали ?
кряка като сврака, за да си пробута сврачето

ама нещо май се проскуба
29 Май 2014 00:46
"Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи. Да сте видели миньор да чете вестник?"

Мамицата й мръсна на тая, ако я срещна, после трябва да тича към полицията да си сменя снимката на личните документи....
29 Май 2014 07:08
Та да си дойдем на думата за КТ, който за работодателите бил заробващ, та искат още поправки. Какво прави Съда и Прокуратурат- няма данни за извършено престъпление. 25 години слушаме тъпотии и няма кой да измете тази паплач. Ако може хорат да ви работят без да се хранят, лекуват , обличат и изобщо да живеят на фотосинтеза. После се чудят що им скапват техниката.
29 Май 2014 07:23
КАКВО по-различно от СОЦИАЛИЗЪМ
в един отделно взет град е направил
руският питомец Ковачки?
Не беше ли така в социалистическая Болгария -
поробване, задължително гласуване и празни магазини...
29 Май 2014 08:03
"Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи. Да сте видели миньор да чете вестник?", казва университетската преподавателка Мария Пиргова

оФца!
29 Май 2014 08:27
Сраме ме е.
Ужас. Спомям си жерминал и какъв яд ме обхващаше като го четях. А сега ни идва на нас в 21век! Това и в Китай го няма. Как въобще има хора да гласуват и защитават тези мърши. Толкова ли са ви скъпи сребърниците бре другарчета. В меката на капитализма при подобни случай пращат в затвора!
29 Май 2014 08:27
"Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи. Да сте видели миньор да чете вестник?"

С Ковачки и БСП като авангард на прогресивната работническа класа, напред към светлото социалистическо бъдеще, с равни права, купони и празни магазини!
29 Май 2014 09:18
А къде са т. нар. синдикати?
Що не кажат нещо по въпроса?
29 Май 2014 10:11
Всички на Марс ли живеят? Тази практика е от години - нали вече сме горди капиталисти. Тези ваучери за храна са по настояване на синдикатите. Пари за храна кеш никъде не дават. От друга страна никой не може да задължи частни магазини, вериги и др. да сключат договори с предприятия за продажба на хранителни стоки срещу ваучери, ащото не винаги са сигурни, че ще си получат парите срещу приетите ваучери. Ето това създава условия на Ковачки и други като него в страната да са капиталисти от 19 век и да облагодетелстват само себе си и своите си магазини. Да не говорим, че и зареждането на магазините е с най-нискокачествените и дори вредни храни.
29 Май 2014 13:11
България уверено наваксва етапите в развитието на капитализма. Вече стигнахме до 19 век, което си е постижение. А след него идва 20 век и ВОСР г-да капиталисти, тъй че проблемът си е ваш! Да не се окажете из парижките кафета с малко спестявания, но без шанс за нов бизнес, защото акъла ви още е в 19 век!
29 Май 2014 13:38
Бобов дол е едно от многото населени места, където Преходът не само не е свършил, но очевидно не е и започнал.
Май нещо не сте разбрали - преходът беше от планова към пазарна икономика. Този преход завърши отдавна - и Бобов Дол нагледно олицетворява това. Какво искате от държава, парвителство и т.н.? Мините са частни - никой не е накарал миньорите да работят там - нека да ходят да стават инвестиционни банкери и адвокати. Как така да не може? Ами нали е пазарна икономика и вече никой не пречи на хората да се реализират, да правят фирми и да забогатяват. Няма я вече онази льоша държава дето изгради мините, сградите, улиците и болниците ама пускаше банани само веднъж годишно. Е те това - да имаш пълна свобода и пазарни взаимоотношения между частник и работници, па да викаш на помощ държава и правителство си е чист социализъм и видимо непознаване на евроатлантическите ценности. От НПО-то е хубаво да хванат няколко буквари от Алиса Розенбаум (онзи фентъзи Атлас повдига-нещо-си примерно) и да отидат сред миньорите и семействата им па да разяснят, защо частникът е свещен и единствено заради него имат купони за кренвриши и вместо да недоволстват трябва да се радват на свободата си и да благославят предприемчивите люде изсипващи кренвришовата благодат. Нали така? Или?
29 Май 2014 14:10
Впрочем ми е странно защо "прогесивните" сили искат ето това да се случи в Бобов Дол: Натисни тук Нали срещу това се борим?
29 Май 2014 14:19
Янтарчо, тоя твой социалистически капитализъм моиш да си го носиш към Сибир,Китай или Северна Корея,капиш?
29 Май 2014 14:20
Май нещо не сте разбрали - преходът беше от планова към пазарна икономика.

1. Преди да пишеш за пазарна икономика, първо се научи как да гласуваш. В кое поле да поставиш кръстче .. и т.н. В противен случай протежето на другаря ти Ковачки увисва.
2. Нещо съвсем бъркаш понятията "социализъм", "пазарна икономика"...... Аз като живея в социалистичека държава, какво??? Има си и пазарна иономика. Не се редим на опашки за 1 кг месо. С работодателите се разбираме. Те се грижат да няма стрес на работното място, хората да се чувстват щастливи. Ако на някого не му харесвва нещо, може да отиде да работи в конкурентната фирма (пазарна икономика). Ако му нарушат правата, държавата е насреща (това вие зомбитата наричате социализъм) ..... Защо да не може това да бъде и в БГ???
Чипа, в главата моето момче/момиче!!! (както казваше един бивш цар и премиер)
По-точно кофти мат'риала (както казваше един актуален национален кумир)
29 Май 2014 14:22
"Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи. Да сте видели миньор да чете вестник?"

Според моето скромно мнение, основният ни проблем на нас българите е, че нямаме чувство за общност. Навсякъде другъде по света, тези онеправдани хора да са скочили и да потърсят сметка на феодалите си. Ние търпим и се спасяваме поединично. Слушаме разни недорасли и малограмотни политици да ни наливат лимонада в ушите и им гледаме сеира.Така преминава световната слава и ние си стоим на същото място, докато другите страни вървят напред.
29 Май 2014 14:22
Вчера прочетох статията „Бареков в парламента. А Азис?”, в която авторът нормално тръгва с цитат от Кен Киси „Обществото ни е лудница!” Днес ми се щеше да започна с една по-разхладителна струя към пирг-ова, но вие, хора, нямате край в шегите, моля ви, проявете малко естетика към нормалния етос, към нормалната нравственост. Вярно ли е, че агитаторката преподава философия в СУ „Климент Охридски”?!! Слушали сме на времето един „Трактат по етика за изпита по естетика” от Исак Паси! А на агитаторката ще й кажа „Виж ми оченцето, антроположке!” Николай Василев! Ама огън майка, ще речете. На кое място, казвате, че било момичето й? На 5 – то? То пък да вземе да спре листата до 4-то. Да спре до Достена! - Доста! Стига!
Струва ми се, че мернах още един философ от Бобов дол, пардон..- от Бояна, прилеп ли беше, лешояд ли, не помня, решил да приложи образованието си на практика..Ама аз не знам по-голям от Монтен в тази работа, затова ще взаимствам: „Ето с тази работа аз бих предпочел да се занимават колкото е възможно по-малко хора.” Ей, „балансьор”, „благотворителю” на порции, Боговете ще преразкажат на хората „от къра”, каквото им казвам: Не ние, а този и зам. –местановия му ви мразят и заедно пием катранени глътки от битието, но ДОСТА, Баста! Какво, ако поискал щял да си купи, че забравих - „ракетка за космоса?” Аз знам един Философ – Свети Константин Кирил Философ, който е умрял... прав! Истина ви казвам, хора, преди много години посетих една изложба на славянски икони, на бул. „Витоша” беше, и сред тях една моравска -„Смъртта на Методий” – прав!
А сега към Антон Тодоров – ход е, авторе, да напуснем всички, които не сме „гласували” за тази лудница, но предлагам да не е през Терминала, а пешком – по онзи килим-река.../видяхте ли го в интернет?/ , и не за да си изоставим земята, /ще се върнем на нея на бели коне/, но на кого да си оставим хората, авторе – на Ковачки ли, на вежливата прокуратура ли?....
29 Май 2014 15:06
***
29 Май 2014 15:20
снощи по идно време кога превъртах каналите , засокх предавенто Конфликти на маргарите димитрова(михнева) ,та тя си беше направила труда да отиде до бобов дол и да разследва. От това което гледох май не е това което дават по нова тв, хората твърдят че кадирет по нова са изрязани е не е всичко което е казано на оперативката, присъстваха и хората които са били на оперативката ,както и синдикатите и показаха списъка за който се твърди че по него следят кой ка е гласувал, а той се оказа ипетиция с която искат промяна срока на пенсиониране на миньорите. Дори предположиха от кого всичко е тръгнало и на кого е поръчка. Към резултатие в бобов дол 2014г. добавете и 800 или 700 гласа за бюреков . чакам да качат на сайтана К3 последното и предаване, много е интерсно, михнева даже е откирал в кого е била скритата камера и има интервю с него .
29 Май 2014 17:46
Работници на Ковачки на опашки за храна в Раднево и Стара Загора
Натисни тук
Как БДЖ си поръча студена вода за 5,7 млн. лева от Христо Ковачки
Натисни тук
29 Май 2014 18:20
Феодализъм в 21 век в Европа ! Как да не се сети човек за съседната статия за Беларус, дето Батька иска да връща крепостното право в селското стопанство ? Българийо, Българийо, кой те в таз робска люлка люлее ? (феодалите - кукловоди като това гнъсно животно, Ковачки, някой да се съмнява, все още ?).
29 Май 2014 19:21
Доколкото разбрам от постовете и непостовете ви, тавагишчи задунайци -
Ковачки е ваш!
"Страшно ваш - като блиндаж"

***
Не ви ли е срам, тавагишчи, и Валери Петров да цензурирате!!!
Помияри бехте, помияри останахте!
Ето го целия цитат:
"хем се пъчи, че е наш,
и то наш със дълъг стаж,
страшно наш като блиндаж
и на всичко наше страж!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД