:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Инат

България упорства с "излишни" данъци

Облагането на лихвите от депозити и на дивидентите носи невзрачни приходи и не оправдава финансовото бреме и бюрокрацията, които създава
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Очевидно е, че всеки, макар и нищожен приход в бюджета е важен за финансовия министър Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски. Но някои от данъците не си струват усилията.
Новините на данъчния фронт от последната година не са добри. Много очевидни проблеми в данъчната област остават, а вместо реформи виждаме промени "на парче".

Показателно е, че при макар и символично ускоряване на икономиката темпото на увеличаване на данъчните приходи се забавя. Числата са красноречиви - ръстът на данъчните постъпления през 2013 г. се забави с 3.2 процентни пункта в сравнение с предходната година - в която увеличението на брутния вътрешен продукт бе по-ниско, и с 5 процентни пункта спрямо 2011 г.

Данъчната сфера не бе обект на реформи, въпреки риториката за семейно подоходно облагане, пренията "плосък срещу прогресивен данък" и др. Спорните промени, водещи до различно третиране на оборотите при облагането с ДДС, и казусът "единна данъчна сметка", отменена от съда, допълват картината на дребни, негативни и несистематични данъчни промени.

В началото на 2013 г. влезе в сила бурно дискутираният при въвеждането му данък върху доходите от лихви на местни физически лица по депозити в търговски банки. Мотив за налагането на този данък беше, че ще играе ролята на устойчив източник на приходи. Като допълнително предимство бе сочено, че е лесен за администриране, което е вярно само от гледна точка на държавата, но не и за банките, които бяха задължени да го удържат. Друг аргумент, изтъкван в полза на необичайния за България данък, бе, че е справедливо да се облагат лихвите, понеже те са солиден доход за богатите, а и този данък го има в доста държави от ЕС. И не на последно място, твърдеше се, че данъкът ще "изпъди" поне част от спестяванията в банките и парите ще бъдат инвестирани в реалната икономика и ще работят за растежа.

Да видим обаче какво се случи всъщност. Заради данък "лихви" на търговските банки в страната бяха вменени ред задължения, водещи до разходи - да удържат данъка от брутната сума на доходите от лихви по депозитни сметки на местни физически лица, да го внасят до края на месеца, следващ месеца на придобиване на дохода, да включват доходите от лихви по депозитни сметки в нарочна справка, в която да отразяват и допълнителна информация, и т.н. Оправдани ли бяха разходите на банките, усилията на администрацията, медийното ангажиране на обществото и бремето и т.н.? Цялата реколта от данък "лихви" за 2013 г. се оказа 82.5 млн. лева. Скромният приход е най-очевидното доказателство, че



този налог е поредната необмислена идея



С последните промени от 2014 г. данъкът върху лихвите ще намалява с по 2% всяка година до 2016 г., когато ще достигне 4%, а през 2017 г. ще отпадне напълно. Поетапното му премахване е като положителен факт, макар че можеше да стане по-бързо.

Има един друг, още по-безсмислен данък. Облагането на лихвите все пак донесе на бюджета над 80 милиона лева. А приносът от данъка върху застрахователните премии е четири пъти по-скромен - едва 22.3 млн. лева. Той обаче остава в данъчната система и занапред. Не е ясно какви са аргументите този данък да продължи да действа - при условие че събира толкова малко приходи, а е административно бреме за застрахователните компании и оскъпява застраховките, което не е добре за този пазар. Не е тайна, че и без друго застраховането е най-слабо развитият фланг на българската финансова система на фона на финансовите системи в развитите европейски държави. Не е ясно и защо държавата е мащеха за този сектор, а в същото време организираният капиталов пазар от прохождането си до днес се ползва от данъчни преференции (не че това е довело до разцвет на борсовата търговия у нас), лихвите по депозити на гражданите не бяха облагани и това положение ще се върне след 2017 г., осигурителните дружества, дружествата със специална инвестиционна цел и др. също ползват форми на данъчни преференции.

Друг пример за липса на икономическа рационалност е данъкът върху дивидентите и ликвидационните дялове. Приходите от него също са невзрачни - само 56.3 млн. лв. за 2013 г. При това тази сума показва свиване на постъпленията наполовина (с 26.5 млн. лева) спрямо 2012 г. Премахването на този налог не би се усетило от бюджета, а в същото време би било важен жест в процеса на възстановяване на икономиката от кризата. Данъкът върху дивидентите впрочем води до



очебиен дисбаланс между облагането на труда и на капитала -



доходите се облагат с 10%, а капиталът с 14.5%. При това положение инвеститорите трудно ще се хванат на политическите въдици, че българската държава е рай за капиталите и силно желае инвестиции в реален бизнес. Освен това този данък препятства пренасочването на капитал от неефективни в по-обещаващи браншове, което е оздравителният ефект на икономическата криза.

Ако управляващите толкова се тревожат, че премахването на изброените данъци все пак ще е загуба за държавния бюджет, има начин за компенсиране. Достатъчно е да изпълнят препоръките на Европейската комисия. Брюксел дипломатично съветва България да "гарантира адекватността на пенсионната си система" чрез увеличаване на броя на пенсионно осигурените лица, възпиране на ранното пенсиониране, предотвратяване на злоупотребите със системата за пенсиониране по инвалидност". Защото за никого не е тайна, че значителна част от бюджетния ресурс



отива за запълване на пробойните в пенсионната система



Важен елемент на данъчния дебат през 2013 г. беше въпросът за премахване на т.нар. плосък данък и връщане на прогресивното облагане на личните доходи. Интересното е, че се очакваше да бъде силно експлоатирана тема в кампанията за изборите за Европейски парламент, но това не се случи.

Въпреки това в медиите спорадично се появяват експерти, които развиват своите "за" и "против" пропорционалното облагане с 10% и замяната му със "скала" с различни ставки. Всъщност миналата година бе направена стъпка към отказ от "плоския" данък - със законовите промени, които са в сила от началото на 2014 г., удържаните данъци на хора с трудови доходи в размер до минималната работна заплата ще им бъдат възстановени догодина. Опасността е, ако на следващ етап видим в действие принципа на махалото и се стигне до стръмна данъчна прогресия, каквато имаше преди години. Възможно е да се въведе същински необлагаем минимум за всички видове доходи при запазване на "равна", "плоска" ставка над него. При това положение обаче ставката не би могла да остане 10%, а ще трябва да се повиши, за да не пострадат приходите.



*Авторът е от Института за икономически изследвания на БАН. Той е един от авторите на Годишния доклад за икономиката на България за 2014 г., който бе представен наскоро пред медиите.

11
2567
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
28 Май 2014 20:39
светът има нужда от нов вид пари. СИЛВИО ГЕЗЕЛ. Нито една негова книга не е преведена на български.
28 Май 2014 23:38
Финансовият гений Си.Дянков свърза митници, бензиностанции, дори и вендор автомати директно с бирниците, с най-нови технологии.
След което пъпчивият очилат некадърник бе приютен да "преподава" в някакъв измислен руски университет.

Има ли нужда от повече обяснения?!? Освен дето пършивата "държава" не търси от съществото никаква отговорност...
29 Май 2014 08:52
Meat, ,
Хер Флик удържа фронта няколко години.
Няма спор, направи и грешки, но и положителни стъпки.

Данъците по-горе са поредното изтупване на чувала.
Което е така и в другите страни на ЕС.
29 Май 2014 09:04
Алоу, афтора, и аз плащам корпоративен данък и данък дивидент защото трудът плаща и осигуровки и сумата става къде по- голяма. Едноличните търговци и свободните професии плащат осигуровки върху цялата сума след спадане на разходите, а осигуровките въобще не са 5%
29 Май 2014 09:32
Въвеждането на данък върху лихвите беше глупаво, но още по-глупаво ще бъде вече въведен, да го отменят. 80 млн. са си 80 млн. Това е бюджетът на средно голяма община. Проблемът е в липсата на реципрочност, т.е. ако доходът от лихви се облага, то и разходите за лихви да се изключат от облагаемата основа на физическите лица, както е при фирмите.
Единната сметка беше едно от малкато хубави неща в данъчната област, но съдът сговняса и нея.
Що се отнася до семейно подоходно облагане, прогресивна скала и т.н., тези положителни неща няма да станат докато управлява зле прикритият неолибераст Орешарски.
29 Май 2014 09:55
Неслучайно "прото-либерастът" Андрешко оставя бирникъ в блатото.Съдрали едни пари от спестяванията на трудещите си, не било много умно, що да не ги изАрчат, че и на олигархията ще оставят.
29 Май 2014 10:11
Неслучайно "прото-либерастът" Андрешко оставя бирникъ в блатото.


Да напомним на нечелите, че Андрешко е положителният герой, а държавата, в лицето на бирникъ, отрицателен.

80 млн. са си 80 млн. Това е бюджетът на средно голяма община.


И какво? Събирате 80 млн. за да ги "опростите" на Ковачки в Бобов Дол? Малко са Андрешковците в тая държава, затова е на това дередже.

Единната сметка беше едно от малкато хубави неща в данъчната област, но съдът сговняса и нея.


Идеята за единната сметка беше хубаво нещо, реализацията не. Съдът се произнесе за "качествата" на реализацията.
29 Май 2014 10:28
Неслучайно "прото-либерастът" Андрешко оставя бирникъ в блатото.

Явно не си по четенето. Не е оставил бирникъ-а, а съдия - изпълнител, ако знаеш въобще каква е разликата. И не си и по мисленето, щом не си разбрал, че Андрешко не е положителен герой. Самият факт, че произведението не е в училищната програма, трябва да ти подсказва нещо. В разговорния български език епитетът "Андрешко" се ползва в смисъл на дребен селски хитрец и тарикат, т.е. значението е обидно.
29 Май 2014 10:51
Абе в Полша данъкът по лихвата (и въобще печалбата от акции, облигации, тото) е 19 процента, но като гледам, никой не е умрял...
Всеки псува под сурдинка "podatek Belki" (данъкът на Белка), ама вече 15 години не са излезнали на улицата да протестират, а поляците излизат на улицата за по-малки неща.
29 Май 2014 11:22
БирникЪ,
Можеш да питаш баба си и дядо си дали могат да направят разлика. Интересно дали самият Андрешко е правил разлика? Във форумът има много филолози, ако някой може да помогне, ще съм благодарен. Очевидно разказът не се вписва с "новия морал " и затова е отпаднал. Четяхме на времето и други "крипто-либерасти" като Гео Милев и Вапцаров, които буквално написаха със своите кърви "СВОБОДЕН ! " в борбата с една подобна олигархична държава. На новите ти моралнк ценности няма нужда да ме учиш.
Сам си го написал: било глупаво да се вземат парите, но още по - глупаво да се върнат на хората. Много "нетарикатско" и " не дребно селско хитро". Затова и разказът го няма вече в учебниците.
29 Май 2014 19:43
Андрешко не е положителен герой


Да, от гледна точка на бирниците и съдия-изпълнителите определено не е. Къде-къде по-положително е да събереш едни данъци, за да ги опростиш на един мошеник (Ковачки, за по-недосетливите).

– Дий, ди-и, господа! – извика Андрешко и завъртя камшика.

– Ти господа ги наричаш, а? По-добре наричай ги братя – забележи сърдито съдията.

– Ще се разсърдят, господин съдия! Ще ги докача на чест, ако не им кажа господа... Службата им е чиновнишка – на часове. На час стават, на час лягат, на час ги поим, на час ги храним. После ги впрягаме, влизат, значи, в канцеларията, и толкоз. А понякогаж в яслите и вестник прочитат.


Как ще е положителен герой при такова отношение към чиновничеството?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД