:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кандидатите за главен съдебен инспектор получиха само 4 въпроса

Питанията са за случайното разпределение на делата и антикорупционни мерки
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Вера Чочкова (вляво) и Теодора Точкова
Само една неправителствена организация се възползва от правото си да прати въпроси до двамата кандидати за главен съдебен инспектор. Срокът за питания и становище изтече във вторник. От Българския институт за правни инициативи (БИПИ) имат четири въпроса към кандидатите - наказателния съдия от Софийския градски съд Вера Чочкова и шефа на Административния съд в Хасково Теодора Точкова.

БИПИ питат претендентите за поста как смятат, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) може да съдейства за намаляване на риска от проява на корупционни практики в съдебната власт и дали антикорупционните мерки трябва да бъдат закрепени и на законово равнище.

Други два въпроса са свързани със случайното разпределение на делата. Във Върховния административен съд и в някои от регионалните административни съдилища с компютърната програма на случаен принцип се посочва само съдията докладчик, но не и останалите членове на състава, които формират мнозинството. Това обясняват от БИПИ и се интересуват какви мерки биха взели кандидатите, ако заемат поста, за да бъде изчистен този проблем. Другото им питане е за това как смятат да променят работата на ИВСС, свързана с проверките на случайното разпределение и сигурността на компютърните системи. От неправителствената организация припомнят, че според тяхна проверка на случайното разпределение софтуерните системи не са достатъчно защитени, както и че инспекторатът няма капацитет да противодейства ефективно на случаи на злоупотреба със системата. Последното питане на БИПИ е за атестирането на магистратите и информацията, подавана за тях от инспектората.

През март, на организирано от съдийския съюз изслушване, Чочкова наблегна на това, че трябва да има ясна и прозрачна методология за проверките на инспектората, която да не позволява дисциплинарната му практика да е непоследователна, каквато е в момента. Сега най-натоварените съдии са най-лесните жертви на дисциплинарни санкции. Тя пледира и за законодателни промени, които да регламентират квотното участие на съдии и прокурори в контролния орган. В момента в него превес имат обвинителите, въпреки че в системата работят повече съдии. Обърна и внимание, че проблемът с възможните манипулации на системата за случайното разпределение на делата досега е бил пренебрегван. Според нея не трябва да се създава съдебна номенклатура и едни и същи хора да се въртят между инспектората и Висшия съдебен съвет, както е сега. Точкова беше по-лаконична и не толкова критична към сегашния модел на инспектората. Но подчерта, че проверките трябва да почиват на критерии, така че да се избегне субективизмът при санкциите. Според Точкова инспекторатът трябва да е коректив, да анализира проблемите и да предлага решения.

Макар и не след публична процедура като съдиите и асоциацията на прокурорите излезе със свой кандидат - върховния обвинител Атанас Гебрев. Неговата номинация обаче не беше внесена в парламента.

ПРОЦЕДУРА

Чочкова и Точкова ще бъдат изслушани от правната комисия в парламента следващата сряда. Гласуването е насрочено за 19 юни. За да има избор, кандидатът трябва да събере гласовете на 2/3 от депутатите. Двете кандидатки бяха лансирани от Съюза на съдиите, а след това официално номинирани от депутати от "Коалиция за България".
1244
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД