:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на Спешна помощ в София ще бъде уволнен

В столицата има много по-малко линейки от необходимото
След повече от десетилетие на поста директорът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на извънреден брифинг вчера. Предложението за уволнение е направено вчера. Като мотив Пенков посочи "изводите направени относно проблемите в Спешна помощ". Ангелов обяви, че е готов да си тръгне. "Не съм участвал в случая - нито съм бил дежурен, нито съм бил ръководител на смяна, нито съм бил на инцидента. Просто съм изнасял пред медиите информация от нашата документация. Ако смятат, че аз трябва да си отида, няма никакви проблеми", коментира той.

Последният от многото инциденти с пациенти, чакащи линейка, е с 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. Жената е била наета да снима абитуриентско тържество. Тръгнала си е към 20.25 часа вечерта от заведението, в което е бил балът. След като се качила в колата, обяснила, че й става лошо, разказа семеен приятел пред Нова телевизия. Според него на Елизабет веднага е оказана първа помощ, а линейката е повикана между 20.30 и 20.35 часа. Жената починала в очакване на екипа.

Вчера преди брифинга в здравното министерство зам.-директорът по лечебната дейност на Спешната помощ в София д-р Ангел Ангелов призна, че линейката се е забавила с около 30 минути, тъй като в момента на повикването не е имало свободен екип. Линейката, отишла на мястото, не е била оборудвана, тъй като е била резервна, посочи той. Основната напълно оборудвана кола е била в сервиз, а д-р Чакърова не е дооборудвала с дефибрилатор, който ние имаме на разположение в аптеката, обясни д-р Ангелов пред Нова телевизия.

Според него по европейски стандарт за 2-милионен град като София е необходимо да има 58 линейки, а по български - 38. Във фаталната нощ на разположение е имало само 12 линейки. За столицата има 184 щатни места за спешни лекари, но заради липса на желаещи, заети са едва 90 места, твърди още д-р Ангелов. Трябва и резервните линейки да бъдат оборудвани - трябва да имат дефибрилатор, електрокардиограф, устройство за подаване на кислород, хирургичната и терапевтичната чанта на лекаря, смята зам.-директорът на Спешна помощ.

Зам.-министър Пенков обаче заяви, че сред изводите не само от случая с починалата фотографка са недостатъчна кадрова обезпеченост, недобра организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчен контрол. Продължава и констатираната преди години слабост - взаимовръзката между 112 и стария телефон 150. Бойко Пенков посочи, че персоналните наказания са след оценка за създадената организация. "Пряко вина за този случай Гелев няма", каза зам.-министърът.

СТАТИСТИКА

Данните на МЗ показват, че в столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от които 179 за лекари. В столицата има налични 57 автомобила. По щат трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ.
5
1627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
29 Май 2014 06:46
Е, като смените този дирекгор новия какво ще направи с 11 линейки?? Ще ги клонира??
Как с тази материална база може да се обслужва почти 2 млн. град разположен на 1344 кв.км /по википедията/???
29 Май 2014 06:59
На разположение има по-малко от една пета от необходимите линейки, по-малко от половината лекари - обаче за това трябва да се уволни началника им, който вероятно и така е побелял от чудене как с наличните пет хляба и три риби да нахрани машини да обслужи столицата.
Е сега му е времето един журналист да сметне колко депутатски коли има на разположение на депутати софиянци и колко линейки могат да се купят с парите за онзи парк! А на депутатите да се дадат старите линейки, да се возят на воля! Даже и светлинните знаци може да не им сменят!
Кораво племе е българското!
29 Май 2014 08:33
Пречи и това че българите са свикнали от времето на соца да викат бърза помощ за всичко. Докато действаше тел 150 там разпитваха подробно за случая и обикновено не пращаха линейка, а казваха да отидеш на спешен кабинет, особено за хронични заболявания и болни над 70- тях и сега в болница трудно ги приемат. Единствения вариант е да минем на американския модел където спешната помощ няма доктор, само стабилизира пациентите и ги стоварва в болницата. Тогава ще писнат болниците.
29 Май 2014 09:08
Незабавно разпродаване на служебните коли на НС, президенството и МС и закупуване на линейки. Със служебни коли да се движат държавния глава, премиерът и председателят на НС, както и техните заместници. Останалите - на собствени разноски - със собствени коли, пеш, с велосипед, такси,градски транспорт - по избор.
Незабавно съкращаване на разходите за военни контингенти в чужбина, налагане на наем на американските бази и насочване на тези средства към спешна помощ.
Мерси!
29 Май 2014 09:09
Колите на Столична община също да бъдат разпродадени.
Служебна кола за кмета и няколко за инспекторите, които ходят на места, където няма удобен градски транспорт.
Останалите - по една карта за всички линии на градския транспорт.
Мерси!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД