:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„На заем и под наем” помага за разгрома на Германия

Забавянето на откриването на Втория фронт срещу Германия по време на Втората световна война струва на СССР повече от 5 милиона човешки живота
Съветският посланик в Лондон Иван Майски (1884-1975) държи благодарствено слово пред английски работници за приноса им в общото дело на съюзниците, лятото на 1941 г.
На 6 юни 1944 г. западните съюзници на Съветския съюз във Втората световна война (1939-1945) най-сетне откриват дългоочаквания втори фронт в Европа срещу нацистка Германия. Първоначално по крайбрежието на Нормандия са прехвърлени в кратък срок след полунощ 24 хиляди парашутисти - британци, американци, канадци и французи. На разсъмване, след 6. 30 ч., още 132 хиляди бойци стъпват на крайбрежна ивица земя с дължина 80 км. На редица участъци в атакувания район западните съюзници се натъкват на добре организирани военни съединения, та въпреки общо взето вялата немска отбрана, отвличащите нападения и активната добре премислена помощ на френската съпротива, около и след обяд на 6 юни десантът в Нормандия е изправен за един миг пред грандиозен провал.

Задачата на 5-ти корпус на 1-ва американска армия е да овладее плажа по десния бряг на р. Дув на брега на Ламанша с дължина над 8 км. Тази част от нормандското крайбрежие в плановете на десанта се означава като "Омаха" и е почти в средата на главния участък, на който се извършва съюзническият десант - между Шербург и Кан. В участъка "Омаха" американците трябва да преодолеят отбраната на 352 германска пехотна дивизия, в която преобладават необучени момчета до 19-годишна възраст, от 12020 бойци в нея, едва 6800 имат някакъв боен опит. Единици са ветераните, преминали през бойните полета на Източния фронт.

На участъка "Омаха" първоначално само незначителен брой от настъпващите успяват да се закрепят на две изолирани едно от друго малки парчета земя, при това чак вечерта на 6 юни. "Момчешката" дивизия оказва ожесточена, при това военно твърде грамотна съпротива като залива със залпов огън американците. Неуспехите на участъка [вж. и Извори] са крайно подтискащи за съюзното командване и след обяд на 6 юни то за кратко дори отменяне на десанта, на участъка "Омаха" значителна част от десантните кораби изобщо не успяват да стигнат до брега.

Въпреки началните неблагополучия, на следващия ден десантът на западните съюзници вече може да се отчете като успешен, по цялото нормандско крайбрежие между Шербург и Кан е завзета брегова ивица земя с ширина от 5 до 8 километра. На малко участъци ширината на завзетата брегова ивица земя е под 3 км. Съюзното военно командване отчита, че поставените цели в предварителните военни планове могат да се смятат за изпълнени привечер на 7 юни. Предстоят единайсет месеца изпълнени с тежки боеве и сложни дипломатически битки до победния 9 май 1945 г.

Въпреки продължителните увещания западните съюзници на Съветския съюз откриват втория европейски фронт срещу фашистка Германия точно тогава, когато им е удобно и нито ден по-рано. Никакви съюзнически задължения Западът никога не е признавал, днес също. Още в началото на юли 1941 г., след британските и американските декларации за съюзничество със СССР във войната срещу Германия, Сталин намеква, че би било добре Съветският съюз да бъде подпомогнат чрез откриването на втори фронт във Франция. Намеци и предложения съветското ръководство продължава да отправя, но без успех.

С впечатляващо нахалство след нападението над Пърл Харбър (7 декември 1941 г.) президентът на САЩ Франклин Рузвелт предлага на Й. В. Сталин Съветският съюз да нападне Япония за да облекчи американския флот. След като най-малко три четвърти от немските дивизии, най-боеспособните впрочем, воюват с Червената армия на Източния фронт, след като СССР изнася главната тежест на военните действия - 80% от убитите, 88 % от ранените и 60 % от пленените и безследно изчезналите (преобладаващата част от пленниците се предават през април и май 1945 г. на западните съюзници) немската войска дава на Източния фронт и при огромните разстояния в СССР, които не оставят никаква възможност за бързо преместване на военните съединения, за Съветския съюз предложението на Рузвелт е равнозначно на ритуално самоубийство.

Не е като да не прави Сталин и преки предложения за втори фронт, и повече или по-малко прозрачни намеци на западните си съюзници. През 1942 г. Сталин кани американския посланик Уилям Хариман и пристигналия в Москва помощник на американския президент Хари Хопкинс на прожекция на музикалната комедия "Волга-Волга". След като гледат филма на американците е подарено копие от него за да го предадат на Рузвелт. Едва след превода, който в САЩ поръчали, станало ясно, че един само стих е причината за подаръка - в една от песните, посветена на кораба "Севрюга", се казва, че той има "ужасно тих ход". Също като западните съюзници, соито непрекъснато недочуват за откриването на втория фронт.

Западът ще открие втория фронт чак след като се почувства застрашен - в средата на 1944 г. съветската войска напредва усърдно не просто към границите на Германия, а направо към Берлин. Тогава, при заплахата да изгуби възможността за печалба във войната, САЩ, Великобритания и останалите западни страни се втурват да "спасяват" Европа. Забавянето на откриването на Втория фронт срещу Германия по време на Втората световна война струва на СССР повече от 5 милиона човешки живота* * *През 1941 г. Западът е гузен и уплашен - гузен заради съглашателството си с Хитлер и уплашен заради военните му успехи, с които показа ясно на всички, че няма да се съобразява с никого и с нищо по пътя на осъществяване на санатинските си цели. Западът определено нямаше нищо против Германия да се разправи с Австрия (март 1938 г.), Чехословакия (септември 1938 г. март 1939 г.) и Полша (септември 1939 г.), още по-приятни му бяха хитлеровите планове за война с СССР, но завземането на Франция (май-юни 1940 г.) го стресна основателно. След началото на германските бомбардировки над Великобритания (след юли 1940 г.) окончателно стана понятно за всички, за Запада също, че играта на международната политическа сцена е не само силно загрубяла, това бе видно и с невъоръжено око, но и че тази игра ще се води вече без правила, по волята единствено на един болен фюрер в Берлин.

Извратено съчетание от сладка болка и невъздържана уплаха обладава остатъците от Европейския запад и САЩ след 22 юни 1941 г., когато Германия нападна СССР. Уплахата преобладава, дори отвращението към Съветския съюз, което Западът показва постоянно след 1922 г., не може да я скрие.

Гузен и уплашен, Западът ще се опита да замести откриването на втори европейски фронт с така наречената програма "На заем и под наем", чрез която на СССР са предоставени въоръжение, суровини, нефтопродукти, машини, облекло и храни, нужни преди всичко за водене на войната срещу Германия. Първоначално, тази програма няма нищо общо със Съветския съюз, тя е създадена за да се подпомага Великобритания, съответният закон е приет от американския конгрес на 11 март 1941 г. През юли 1941 г. СССР получава уверение, че бъде включен в тази програма, но до октомври получава въоръжение и военновременни стоки единствено на чисто търговска основа, при това предимно от Великобритания - срещу налични, злато и редки метали и руди , при това едва за 29 млн долара.(следва)Извори"Лично и строго секретно послание. [6 юни 1944 г.] Всичко започна добре. Мините, препятствията и бреговите батареи в значителна степен са преодолени. Въздушните десанти бяха наистина успешни и бяха предприети в голям мащаб. Десантът на пехотата се развива ускорено и голям брой танкове и самоходни оръдия са вече на брега . . .""Секретно и лично. [6 юни] Вашето съобщение за успеха на операцията "Овърлорд" [стратегическа операция, чието начало е десанта на западните съюзници в Нормандия през 1944 г.] получих. То радва всички нас и ни обнадеждава за по-сетнешни успехи. Лятното настъпление на съветските войски, организирано съгласно уговорката [ни] на Техеранската конференция [28 ноември-1 декември 1943 г.] ще започне в средата на юни [1944 г.] на един от важните участъци на фронта. Общото настъпление на съветските войски ще се разгърне на етапи чрез последователното въвеждане на войските в настъпателните операции. В края на юни и през юли настъпателните операции ще се преобразуват в общо настъпление на съветските войски . . . ""Лично и строго секретно послание. [7 юни] Благодаря Ви за Вашето послание . . . Във връзка с "Овърлорд" аз съм напълно удовлетворен от положението, така както то се развиваше до обяд днес. Само в един крайбрежен район [на десния бряг на р. Дув], където бяха стоварени американци [5 корпус на 1 армия], имаше значителни трудности, които вече са преодолени. В тила на противника по фланговете му благополучно се приземиха 20 хиляди [парашутисти] от авиодесантните войски, във всеки случай те осъществиха [очакваното] взаимодействие с американските и британските войски, стоварени [на сушата] откъм морето. Ние се установихме на брега с неголеми загуби. Пресметнахме загубите на около 10 хиляди души. Надяваме се да имаме на брега до вечерта на днешния ден по-голямата част от [предвидените] четвърт милион души, включително и значително количество бронетанкови сили (танкове), разтоварени на брега от специални [плавателни] съдове или достигнали до брега на собствен ход, плавайки. При тези последните типове танкове имахме значителни загуби, особено на американските [участъци от] фронта, понеже вълните преобръщаха тези плаващи танкове . . ."Из преписката между Й. В. Сталин и У. Чърчил, 6-7 юни 1944 г.

Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=656625

http://www.segabg.com/article.php?sid=2011090800040001301

http://www.segabg.com/article.php?id=535052

 Възторжени английски работници изпращат танкове Мк III "Валънтайн" за Съветския съюз по програмата "На заем и под наем", лятото на 1941 г.
153
30226
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
153
 Видими 
04 Юни 2014 19:57
Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.

Ех, Петрински, Петрински, а подялбата на Полша не беше ли нахалство?
04 Юни 2014 20:09
Layman, неприятно ти е, че Петрински казва някои звучащи истини за нрава на Запада ли?
Такива хора някога "демократите" ги наричаха дисиденти и борци за свободата на словото и ги уважаваха, помниш ли?
Сега палачинката се обърна и вече няма "Работническо дело" и "По света и у нас". За сметка на това има политкоректни CNN, DW, BBC, NYT, WSJ, Дарик, Вести, Капитал и Нова ТВ. Подозирам, че баш собствениците и на първите, и на вторите са едни и същи.
Ролята на Радио Свободна Европа обаче се изпълнява от RT и LifeNews...
04 Юни 2014 20:17
Layman

04 Юни 2014 19:57

Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.

Ех, Петрински, Петрински, а подялбата на Полша не беше ли нахалство?


Поляците се възползваха от изтощението на Русия след Световната и Гражданската война и взеха територии далеч навътре в белоруски и украински земи. Точно тези земи си връщат СССР при разпарчетосването на Полша.

The Soviet-Polish peace treaty was registered in League of Nations Treaty Series on August 12, 1921.[9]

The Allied Powers were reluctant to recognize the treaty, which had been concluded without their participation.[7] Their postwar conferences supported the Curzon Line as the Polish-Russian border, and Poland's territorial gains in the treaty lay about 250 km east of that line.[10][11] French support led to its recognition in March 1923 by France, Great Britain, Italy, and Japan, followed by the US in April


Лакомията понякога има много тежки последствия.
Между другото, същата тая лакомия кара Полша да участва заедно с Германия и Унгария в разпарчетосването на Чехословакия. Доста иронично, като се има предвид какво им се случва на поляците само една година по късно.
04 Юни 2014 20:23
Иван Петрински
04 Юни 2014 20:48
Тихоход, тихий ход ще рече бавен ход, ниска скорост, кораб, самолет с ниска скорост. С глухотата общо няма, с мудността и забавянето.
04 Юни 2014 20:55
kotka
04 Юни 2014 21:06
Котка -
-----------------
Сайтът на Генек
04 Юни 2014 21:07
Даже не година - Тешин е заграбен от поляците през март 1939 година, шест месеца по-късно няма Полша...
А земите, които присъединява СССР са точно по линията Кързон...
--------------------
Сайтът на Генек
04 Юни 2014 21:33
западните съюзници на Съветския съюз откриват втория европейски фронт срещу фашистка ГерманияЧетох дотук - "фашистка" Германия означава Бенито Мусолини като най-виден водач на фашистите да е имал някаква функция в Германия. Вместо това Дуче е унищожен по варварски начин от цоциалисти-каманяки на нацистката коалиция СССР-ФАЩ-Британика.
04 Юни 2014 22:06
Никакви съюзнически задължения Западът никога не е признавал, днес също.
Така си е . Нарушаването на договорите е по скоро норма. Затова държавите не трябва да се доверяват на един или друг договор, а единствено на тях си. "Най-добрия приятел на държавата е собствената и армия"
04 Юни 2014 22:13
С впечатляващо нахалство след нападението над Пърл Харбър (7 декември 1941 г.) президентът на САЩ Франклин Рузвелт предлага на Й. В. Сталин Съветският съюз да нападне Япония за да облекчи американския флот.
Те и сега действат със същото нахалство и безочие. където мине , мине. Ако се случи български политик, например, дори и свръх нахалството им минава.
Не е ли впечатлятляващо нахалство, концесията за добив на златото от мина Чвелопеч. О,75 % концесия за Дънди Прешълс. На 100 кила извадено злато за държавата оставваъ 750 грама, а 99 кила 250 грама отиват за навънка. Какво става тука ???? Туй по-каква линия е ?? Партийна, задкулисна, масонска ...

Така се прави
Румънският парламент отхвърли законопроекта за експлоатация на златните и сребърни залежи в зоната Рошия Монтана, Трансилвания, съобщиха местните медии. Мнозинството от народните избраници признаха след вота, че решението е резултат и от негативната реакция на гражданското общество. Проектозаконът беше иницииран от правителството през август 2013 г., но беше отхвърлен от Сената през ноември, след което стигна до Камарата на депутатите. Дебатите там се състояха в края на март, но гласуването беше отложено за след евровота. Плановете за експлоатацията на златните залежи в Рошия Монтана бяха приети с недоволство от гражданското общество и предизвикаха многохилядни улични протести в Букурещ и редица други градове, както и в чужбина.
04 Юни 2014 22:20
6 юни 1944 г. съветската армия вече е прецапала половината Източна Европа- все тая е бил вече Втория фронт... краят на Хитлер е бил предизвестен. Само че, вероятността Сталин да не спре след Берлин е била твърде голяма... ерго, открили са Втори фронт, за да попадне Европа изцяло под ботуша на СССР. И за да може половин век по късно по Дискавъри да "научавам" за супер дупер историческата дата "променила" изхода на Втората Световна война...

3 000 жертви- показателно колко е била съпротивата на немците. Да не говорим, че това на "Омаха бийч" е било изключение. На други локации определени за десант, британци, канадци и американци почти не са срещнали съпротива... Холивуд майка...
04 Юни 2014 22:27
".....Извратено съчетание от сладка болка и невъздържана уплаха обладава остатъците от Европейския запад и САЩ след 22 юни 1941 г., когато Германия нападна СССР....."

Нашият професócре търси еротизма навсякъде. Представям си какви ги говори на студентките си
04 Юни 2014 22:40
Layman 04 Юни 2014 19:57
Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.

Ех, Петрински, Петрински, а подялбата на Полша не беше ли нахалство?
За подялбата на Полша всички са чували. За нещата, които пише Петрински някои не са чували. Полезно е за ограмотяване на невежествата. Ти нещо против ограмотяването ли имаш. Чувал ли си за гнусните игрички около Мюнхенското споразумение. Как преди Германия и Русия да си разделят Полша. Германия и Полша си разделиха Чехословакия. Но ти това няма как да го знаеш, тъй като западните медии не са го казвали по новините. А западните независими медии оформят действителността, особено в невежите глави. Та затова и Петрински е изнесъл непознати данни, като за невежи.

Имам Предложение към Петрински, другия път да пусне едно матрялче за Мюнхенското споразумение.
04 Юни 2014 22:40
Петрински е един от малкото автори на "СЕГА", които чета с интерес. Един уточняващ въпрос: става дума за исторически събития, а в текста се говори за Шербург и Кан (Cannes?). Кан е в Южна Франция, а Каен (Caen) e в Нормандия, та предполагам, че все пак става дума за Каен? За мен беше новост, че президентът ФДР е искал от Сталин да нападне Япония след Пърл Харбър. Наистина странна американска логика!
04 Юни 2014 22:47
The_Tulip
04 Юни 2014 22:2

Абсолютно. Срещата на Елба можеше да е срещата в пристанището на Бордо или Ла Рошел. При подобен сценарии, Западна Европа щеше да е едно огромно ГДР. Така или иначе, за нас голямо значение май няма - при всички случаи сме от страната на булката, на за Германия би било пагубно - още няколко милиона жертви и без план "Маршъл".
04 Юни 2014 23:00
Не, че по принцип не подкрепям ясно установеният факт, че СССР има най-голям дял в ПОБЕДАТА и не се дразня,че на запад усложливо забравят това. Но ме дразни и ясния уклон на автора, В крайна сметка, в какво качество пише той тук. От русо/съветофилия и омраза към запада, вече прекалява. Историята и фактите отиват някъде другаде, дава се само това, което защитава тезата на автора.
Няколко теми за размисъл. Докато текат битките на източния фронт се случват: кампаниите в Северна Африка, Сицилия и Италия. Точно насред курската битка Хитлер изтегля две танкови сс дивизии, да ги прати в Италия. Междувременно тече и постоянната въздушна кампания над райха, със стотици, достигащи до хиляди бомбандировачи на един рейд. Това разсипва немската икономика, като в същото време задържа над милион военнослужещи в ПВО на райха, които иначе биха били пратени знаете къде. Освен това на практика над 60%, та дори и повече процент от изтребителните ескадри на луфтвафе са съсредоточени за битка със западните съюзници. Беше ми трудно да го приема преди години, но на практика на Луфтвафе му е било много по трудно на запад отколкото на изток, по много причини. И повечето загинали немски асове и тези с най-много победи, са загинали в бой с англо-американците. В същото време най-много победи немските пилоти печелят на изток.
И да не забравяме ленд-лийза, за който автора явно ще говори следващия път, по неговия си начин. Оставяме факта, че огромнача част от камионите и каквито и да е превозни средства, освен танкове са доставени по него. Между другото и броя Шърмани, Чърчили и прочие е бил доста голям. Но най-важното доставени са различни технологии, които СССр просто няма. Качествени радиостанции за самолетите. Те по принцип са нямали. Руские фанари на изтребителите са били непрозрачни. Гориво, смазчни масла........А особено в страшните начални месеци, когато съветските ВВС губят огромно количество машини и пилоти, достачките на западни самолети са били решаваши. По-голямата част от съветските асове са лятяли на кобри. Примерно Покришкин, преди да премине на Лавочкин, повечето си победи е постигнал на Аерокобра.

04 Юни 2014 23:23
Тихоход, тихий ход ще рече бавен ход, ниска скорост, кораб, самолет с ниска скорост. С глухотата общо няма, с мудността и забавянето.


Др. Петрински е именит русофил, незнаещ руски. Той и Юда беше "удавил" под едно дърво.

Но котката си е котка!
04 Юни 2014 23:25
аиг
2014-06-04 23:00:27

По принцип си прав, че СССР е бил в критично положение в първите месеци и помощта на съюзниците е била изключително важна. Но не трябва да приравняваме техниката с пролятата кръв. И в момента Англия и САЩ наливат пари други да рискуват живота си.

Руские фанари на изтребителите са били непрозрачни.

Тук направо ме накара да свалям шапка на руските пилоти, които са летели само по прибори.
04 Юни 2014 23:27
И да не забравяме ленд-лийза, за който автора явно ще говори следващия път, по неговия си начин.


Ама заглавието не се ли отнася именно към това? Че аз пак не дочетох... Пусти диоптри и астигматизми.
04 Юни 2014 23:40
Руские фанари


Да не би в източника ви да е било не фонари, а "фанеры"? Този материал е непрозрачен, определено. Не знам къде се употребява в самолетостроителството, но нищо чудно - от одесита Уточкин, например .

04 Юни 2014 23:44
Едно време за тази война съдехме, до колкото ни беше позволено да съдим, главно от съветски източници. Сега е пълно с литература по въпроса от английски, немски, американски, руски и прочее източници. Днес един сериозен автор би трябвало да пише за тази война не само въз основа на руските източници, щото така наистина се получава като в едновременшното Раб. дело.

Гладиаторе, задължително четиво за по задълбочено запознаване с ВСВ са 6-те тома на Чърчил. Предполагам, че и Петрински не ги е чел.
Останалото, по личен избор. Книги бол.

04 Юни 2014 23:52
задължително четиво за по задълбочено запознаване с ВСВ са 6-те тома на Чърчил.


Пффф. Нобелисти по литература не чета. По принцип.
04 Юни 2014 23:57
venstar
04 Юни 2014 23:25

Също така са нямали радиовръзка между отделните танкове и координацията при масирана танкова атака е ставала посредством флагчета, които, показалият се през люка командир е развявал. И това сред гърмежи, трясъци, непрогледен дим и вражески огън. Представям си как е звучало това на някое смотано янки с жабарски корени.
04 Юни 2014 23:58
Venstar

Има едно известно писмо на Сталин до завода производител, където в общи линии се казва следното....Как фанарите по ленд лийза са прозрачни а вашите не, вие предадохте Съветския съюз......... Разбира се след такова писмо качеството е подобрено. А иначе трудно бих летели по прибори защото те в съветските самолети по онова време не са били особено много, само най-необходимото.
Има една приказка, който няма акъл има крака, та можем да я перефразираме в случая
Интересно, че не се поставя въпросът как една държава която не е и една десета от СССР пък и Америка така нагъва съветите
05 Юни 2014 00:01
Layman 04 Юни 2014 23:44
Едно време за тази война съдехме, до колкото ни беше позволено да съдим, главно от съветски източници. Сега е пълно с литература по въпроса от английски, немски, американски, руски и прочее източници. Днес един сериозен автор би трябвало да пише за тази война не само въз основа на руските източници, щото така наистина се получава като в едновременшното Раб. дело.


Прав си, че не трябва да се черпи информация от един извор, но трябва да се подхожда много критично към всеки извор.

Гладиаторе, задължително четиво за по задълбочено запознаване с ВСВ са 6-те тома на Чърчил. Предполагам, че и Петрински не ги е чел.
Останалото, по личен избор. Книги бол.

На Чърчил може да се вярва не повече, отколкото на всеки друг политик, чиято главна цел е да изтъкне заслугите си и да прикрие гафовете си. А мемоарите на Чърчил са оценени много "високо" именно в тази категория. Както за подвизите му през ПСВ, така и за решаващата му роля във ВСВ.
05 Юни 2014 00:02
За уточнение. ФАНАР се нарича балончето, в който пребивава пилота и по принцип се прави от плексиглас. А споменатото от почитаемата дама май ще да е дървен материал? С руския не съм на ти.
05 Юни 2014 00:07
В заглавието да. А някъде в текста........той затова и автора е написал първа част. Да не се налага да търсим не с очила, а с микроскопи това, което го няма.
05 Юни 2014 00:21
фанарите


Не ми пишете с акцент, молим. Или е фонари, или е "фенери", както там и да се казва люкът на български.

Ночь. Улица. Фонарь. Аптека...
Бессмысленный и тусклый свет.
Живи ещё хоть четверть века —
Всё будет так. Исхода нет.

Умрёшь — начнёшь опять сначала
И повторится всё, как встарь:
Ночь, ледяная рябь канала,
Аптека, улица, фонарь.


- Ал. Блок, преди 102 години.

Да пием /който пие/ за това, животът ни да е пълен с кипящ смисъл, фенерите на Орлов мост и където още ги има из България и по света да са кристални и ярки, а войните веднъж завинаги да бъдат прекратени - не знам как - и никога да не се повтарят.

Иване Петрински, наздраве!
05 Юни 2014 00:26
Не ми било фенери, нито фонари, а най-ми било фанари. Ако по-горе съм написал нещо друго, простите меня на половин бутилка португалско съм
05 Юни 2014 00:33

" — Думал я, Некрасов, что ты русский человек. А ты, оказывается, дерьмо неизвестной национальности."

" — И если любовь к Родине хранится у нас в сердцах и будет храниться до тех пор, пока эти сердца бьются, то ненависть к врагам всегда мы носим на кончиках штыков."

"— Эй! Богомолец Иван! Чойт ты по-стариковски, больше сверху-то елозишь? В земляной работе, как в любви, надо достигать определённой глубины! Поверхостный ты человек, Вань!"

"— Смерть-то — она не родная тётка. Она всем одинаково страшна: и партийному, и беспартийному, и всякому иному, прочему человеку."

Цитати от «Они́ сража́лись за Ро́дину» — филм на Сергей Бондарчук по едноименния роман на Михаил Шолохов

05 Юни 2014 00:35
+
Натисни тук

Първия три пъти Герой СССР !
05 Юни 2014 00:47
Да си спомним !

На героите - СЛАВА !

Натисни тук

05 Юни 2014 01:02
Това тръшкане за втория фронт си е наивно. Ами запада се е учил от Сталин. И Сталин е отворил втори фронт в Полша когато на него му е било изгодно, а не заедно с Хитлер. Политиката е надлъгване в която печелят тези които притежават най омразните човешки качества. Качества които мразим, ненавиждаме и уж се отвращаваме от тях, но после ръкопляскаме на притежателите на тези качества.
05 Юни 2014 01:06
За уточнение. ФАНАР се нарича балончето, в който пребивава пилота и по принцип се прави от плексиглас. А споменатото от почитаемата дама май ще да е дървен материал? С руския не съм на ти.


Пази, боже, от разбирачи!

В авиации фонарь — прозрачная часть пилотской кабины, защищающая экипаж и пассажиров от воздействия встречного потока воздуха, погодных условий и от шума. На большинстве современных летательных аппаратов используются фонари из пластика или стекла обтекаемой формы, чтобы минимизировать лобовое сопротивление воздуха.

Фанера е шперплат.

Ну, Знайка, задраивайте люки, залегайте на дно, позывных не передавать! Баиньки пора. Довольно чепухи намололи.

05 Юни 2014 01:23
балончето, в който пребивава пилота


Натисни тук

Червено като мак ??!

05 Юни 2014 02:27
Мда. При едно търсене в гугъл на фанар какво излиза:
http://modelistika.com/showthread.php?t=23335
http://pan.bg/view_article-1-9899-PAK-FA-shte-poluchi-pozlaten-fanar-na-pilotskata-kabina.html

Иди обясни на пишещите от тези специализирани сайтове, че се казва фонарь.
Все пак говорим на български а не на руски и това, което е в единия език, не се пренася автоматично в другия.
Както на руски е подводная лодка, на български вече се казва подводница.
Както се използва руското вертолеть тук, така се ползва и международното хеликоптер.
05 Юни 2014 04:07
.
05 Юни 2014 04:07
Забавянето на откриването на Втория фронт срещу Германия по време на Втората световна война струва на СССР повече от 5 милиона човешки живота
Е да ама си има файдите и ползите. Като например паметника на Съветската армия осеменителка в центъра на София.
05 Юни 2014 05:26
Не прави добро впечатление когато един историк изкривява фактите за да докаже емоционално някаква теза.
Тук да подчертая, че по-принцип съм съгласен с Петрински но...
По спомени (т.е. може да бъркам а не ми се рови във викито) десантът в Нормандия се извършва в 6 сектора. "Омаха бич" е любимия на Спилбърг и единствения където съюзниците срещат сериозна съпротива. В един от другите сектори където дебракират бритнаци жертвите са всичко 7 (седем души!). Така че едва ли някой си е помислял да отлага десанта. Дори цитираните 3000 души на Омаха са само 10% от десантната група там.
Петрински услужливо е пропуснал и британско-канадският десант в Кале през 1942г. който се проваля защото тежките Чърчили затъват в пясъка.
Чакаме следващата седмица да чуем за лизинга.
Темата стана актуална покрай Украйна.
05 Юни 2014 06:11
Руские фанари
- това на какъв език е, бре, акушер-гинеколог? От първия ви вопъл. Ни руски, ни български, ни църковно-славянски. Вскую шаташася языцы, и людiе поучишася тщeтным? Живый на небесех посмеется им, и Господь поругается им. /Пс./

Що си не гледате благородната професия по все по-пълно израждане на населението?

Знатоки... Убивать надо таких знатоков. /Ильф и Петров/

05 Юни 2014 06:46
Фонарь е това, дето го беше получил тов. Сталин на мордата по цигански от мустакатия си братишка Адольф Алоизович на 22 июня 1941. А без "назаемиподнаем", Иванушка щеше още да се отбранява от "фрицовете" нейде около Урал.

Колкото за писаниците на Петрински, те са винаги забавни, но същевременно са фактологични и достоверни горе-доле колкото новата македонска история. Не, че в това има нещо лошо, тука от факти и реалност се интересуваме само незначително малцинство.
05 Юни 2014 06:57
Требва да се направи един по-точен и по-смислен анализ на американската и британска помощ за РККА и РККФ.
Например - 100% от свързочния кабел на РККА е американски.
Например - 100% от хирургическите инструменти са американски.
Например - 80% от барута в съветските патрони е американски.
Например - през октомври 1941 хитлеристките бомбардировачи над Москва са срещнати от британски радари.
Например - през 1944 в РККА въвеждат купони за бензина понеже американските камиони и джипове са твърде много за съветската бензинена индустрия.
***
И едно нещо весело - след въвеждане на пагоните в РККА - 100% от златната сърма е американска.
T.e. Сталин и Жуков са носили американски пагони...
***
Натисни тук
05 Юни 2014 06:57
А "дикарь" е това, което се самозове simo. Има и на български хубави, подходящи рими, но нямат мягкий знак. А у меня натура такя - мягкая, белая и пушистая.
05 Юни 2014 06:57
Simo,
вярвам,че авторът си е оставил възможността да разгледа и други гледни точки.
05 Юни 2014 07:01
съветската войска напредва усърдно не просто към границите на Германия, а направо към Берлин
Такива работи се пишеха едно време - под съветско робство.
На 6 юни 1941 Червената армия ВСЕ ОЩЕ е в границите на СССР.
05 Юни 2014 07:05
А "дикарь" е това, което се самозове simo


Спасибо за изблика на простотия рано сутрин по хрушчовски, дарагие совкодрочеры и совкодрочерши. Здравия желаю.
05 Юни 2014 07:35

Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.
Там е работата, че същата статия в "Работническо дело" ония времена щеше да звучи по съвсем друг начин, а сега е различно. Тогава щеше да е "политически коректна", а сега протест срещу мръсната политика на западняците. Те не могат да се отърват от колкониалистките си навици да са господари на света и каквито и безобразия да правят (Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Украйна) да се мислят, че са винаги прави.
05 Юни 2014 07:37
Петрински
05 Юни 2014 07:43
Четох дотук - "фашистка" Германия означава Бенито Мусолини като най-виден водач на фашистите да е имал някаква функция в Германия.
Хайде стига сте писали глупави уточнения. Прието е по целият свят национал-социализмът на Хитлер, фашизмът на Мусолини и на Франко, да се наименуват под едно общо понятие - фашизъм. Същото важи и за бандеровци в Украйна. Това е крайно дясна националистическо-расистка идеология. Виж речта на германеца Гизи, който говори за "ФАШИЗЪМ", той знае по-добре какво е националсоцилизъм и фашизъм. Това, че фашизмът в различните страни колаборационисти на Хитлер, Италия на Мусолини, Франция при Петен, България при Филов, Унгария при Хортни, Румъния при Антоанеску, се е различавал съобразно с националния им характер си е друг въпрос. Хайде стига сте измисляли нова лексика.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД