:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 459
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите се търкалят по улицата, но държавата не иска да се наведе

НАП не си мърда пръста да събере такси, глоби, съдебни разноски. Били много, но дребни суми. И така капка по капка се натрупали 2 млрд. лева
Снимка Архив Сега
Оказа се, че държавата отказва да си събира милионите от такси и разноски по съдебни дела.
Темата за събираемостта на глобите е достъпен и ярък пример що за държава и доколко изобщо е държава България.

Оказа се, че от 4 години насам - от 2010 г., Националната агенция за приходите (НАП) отказва да събира милиони, които гражданите дължат на съдилищата за такси и разноски. Разкритието дойде от Върховния касационен съд.

Обичайно тези суми се дължат от този, който загуби делото. Например разноските. Или пък, когато завелият дело гражданин е освободен от държавна такса и тя трябва да бъде платена чак на края на процеса от загубилата страна. Тогава заедно с решението съдът издава и изпълнителен лист в своя полза за държавната такса, която по повечето граждански дела е 4 на сто от интереса. Но това остава само хартия, която съдилищата трупат в кашони, защото на НАП не й се занимава да събира парите. Другата възможност е съдилищата да се обърнат към съдебни изпълнители, а това значи и да им плащат такси, а в бюджета на системата няма пари за такива разходи.

Мотивът на НАП да не събира тези пари е, че според нея това не са публични вземания. Според ВКС обаче до 2010 г. приходната администрация се е занимавала с тази задача, но после внезапно променя практиката си. Съдиите нямат изчисления за това колко държавни пари стоят непотърсени, но знаят, че при тях има натрупани десетки кашони с изпълнителни листове.



При всички случаи става дума за милиони левове



Отделно имало и немалко суми, които скоро няма да може да бъдат събрани, тъй като ще изтече 5-годишната давност за тях и държавата ще ги загуби завинаги.

Спорът дали таксите и разноските са публични вземания е абсурден. Публични са. Има достатъчно законови текстове, решения на Конституционния съд и житейска логика. Това са все вземания, които са заложени или поне предположени дори в държавния бюджет, т.е. в парите на същата тази държава, която отказва да си ги събира.

Дори в Данъчноосигурителния процесуален кодекс е записано, че публично държавно вземане е вземането за държавни такси, установени по основание със закон". Таксите за съдебните дела са установени със Закона за държавните такси и Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата. Затова и те представляват държавни публични вземания

Нещата са елементарни. Или да се пипне законът, или НАП да спре да отказва, или министърът на финансите да даде указания на подчинените си просто да събират принудителни тези вземания.

Но същата тази държава си призна наскоро, че не си е събрала близо 2 млрд. лв. от глоби, наложени от самата нея чрез стотиците и хилядите й органи. При това става дума за наложени и изискуеми глоби, обжалвани в съда, или при изтекъл срок за обжалване, при неизтекла давност. За глоби на хора или за имуществени санкции на фирми, за хулигани на пътя, за минаване на червено, за незаконна сеч, за негодна и дори отровна храна или напитки, за хваната контрабанда, за лошо здравеопазване, за скрити данъци, за нелегална търговия, включително и с оръжие, за хулиганство, наложени по наказателни или административни дела, за измами и за какви ли не още прояви...

И тук отново връхлита въпросът защо такава мощна машина като Националната агенция по приходите, в която работят няколко хиляди души, не успява да събере глобите. Обяснението на данъчните е, че глобите са много, но дребни. Много често пъти приходната агенция трябвало да похарчи много повече в процедурата по събиране, отколкото е самата санкция. Единственият им шанс бил, ако длъжник с такава глоба има и данъчно задължение. Тогава в процедурата по принудителното събиране се взимали всичките пари. Но голяма част от глобените нямали вземане-даване с НАП, не подавали данъчна декларация, какъвто е случаят с хората само на трудов договор. И данъчните вдигат ръце.

През това време властта хленчи, че нямало пари за култура, здраве, образование. 2 милиарда са например 20 бюджета за култура, 2 пъти парите за сигурност и отбрана, 100 пъти парите за разузнаване и най-вече още веднъж бюджетът за здраве на българина и хиляди пъти сумите, отпускани сега за лечение на деца зад граница, за трансплантации, за инвитро. Държава, на която не й пука за всичко това, държава ли е?









4
2812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Юни 2014 20:18
Ми авторът да земе да иде 10 пъти от София до Варна, за да си търси едни 10 лева, примерно, и ще му се изяснят некои неща за житейските логики, направо ще стигне тийнейджърите по житейски опит и логическо мислене.
12 Юни 2014 22:27
Имам един фиш от 2 години, който го платих но все пак го пратиха в НАП. След серия безплодни опити да признаят плащането реших да видя кога ще се сетят за него. Още чакам и пазя платежното.
Колкото до Варна-София имаше преди няколко години опит за засичане на време за пътуване при спазване на всички безумни ограничения. Беше около 9 часа.
13 Юни 2014 08:21
сега със сигурност е по-бързо, щото се пускаш надолу към бургас и фиууууууууу по тракия
13 Юни 2014 09:55
НАП София реве , че нямал достатъчно опитни служители за събиране на данъците.
В същото време цяла София барабар с пеленачетата зинахте, когато се отвори приказка да местят централата на НАП във В.Търново !
Защо бе, така щяха да се освободят 500-600 баш бирници, които да опоскат цяла София /речи го 2/3 от България/.
Същото беше и с ЦУ на Митниците в Русе. Ама май повече ви сърби за синекурните местенца, а не за фиска, гиди лежпери с лежпери !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД