:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Станишев търси в коя европейска ниша да се спаси

Лидерът на ПЕС губи надежди за комисар, но може да се бори за висок пост в Европарламента
Светослав Терзиев
Без да е подал оставка, лидерът на БСП Сергей Станишев вече е маловажна фигура в българския политически живот. Но като лидер на ПЕС той все още има шансове да се включи в европейската политическа игра, и то след броени дни.

Какво предстои идната сряда в Брюксел, че дотогава не може да се откаже от своя евродепутатски мандат в полза на злополучно изтикания на пето място в листата на БСП Петър Курумбашев? Ще се решава собственото му бъдеще след предстоящото напускане на българската политическа сцена. А това е достатъчно сериозна причина да не бърза да отстъпи спечеления мандат, който от малозначителен за него внезапно доби голяма важност. Европарламентът може да се окаже



последното му политическо убежище



Въпросът е коя ниша там би му подхождала. На 18 юни ще заседава групата на социалистите и демократите в ЕП. Тя ще излъчи своите кандидати за ръководните постове на Европарламента. Станишев вече каза, че неговото присъствие там е наложително, за да може именно той в качеството си на председател на ПЕС да предложи Мартин Шулц (Германия) да наследи себе си начело на ЕП, докато не се реши кой ще бъде председател на Еврокомисията. Шулц е кандидатът на социалистите за шеф на Еврокомисията (изпълнителния орган на ЕС), но те останаха на второ място след евроизборите и сега трябва да чакат на опашка да се пробва първо кандидатът на десницата Жан-Клод Юнкер (Люксембург). Може да се стигне до сделка, при която социалистите да подкрепят Юнкер при вота в ЕП, но ако получат нещо утешително в замяна - например, пълен 5-годишен мандат на Шулц начело на ЕП, а не само 2.5 години, каквато е практиката. По принцип половината мандат е подновяем и дискретната договорка не е изключена.

Съдбата на Шулц за нас е важна дотолкова, доколкото Станишев се прикачи към нея като лидер на ПЕС. Ако схемата успее,



Станишев ще може да се кандидатира за заместник-председател на ЕП



Но за целта ще трябва да преодолее някои препятствия, които сам си заложи със слабото представяне на евроизборите. БСП успя да класира само 4-ма евродепутати. На 18 юни ще се дели баницата в левия сектор на ЕП по точкова система. Тя е доста сложна и изчислява до стотни тежестта на всяка национална делегация в групата на социалистите. На България се падат скромните 4.3 точки. За да може една делегация да излъчи кандидат за председател на ЕК, трябва да е набрала поне 6 точки, за зам.-председател - поне 5 точки, за квестор - 4 точки, и пр. Вижда се, че на българската делегация не й достига политическа тежест да се стреми към високи постове. Само че като председател на ПЕС Станишев по право (без избор) може да бъде член на Бюрото на соцгрупата. В това си качество не е изключено да получи по-голяма подкрепа от номинално полагащата се.

По устав ЕП има 14 зам.-председатели. Чл. 13, ал.2 постановява, че "при избора на председател, заместник-председатели и квестори се взема предвид като цяло необходимостта от осигуряване на справедливо представителство на държавите членки и различните политически възгледи". България вече седем години членува в ЕС (28 държави), но никога не е получавала по-висок пост в ЕП от зам.-председател на комисия (Ивайло Калфин в бюджетната комисия). Именно в интерес на "справедливо представителство" тя би могла да поиска нещо повече и Станишев да се възползва, ако получи вътрешнопартийна подкрепа. За целта трябва да е в Брюксел на заседанието на соцгрупата и да лобира силно за себе си.

Фокусирането на вниманието му към Европарламента е логична последица от загубата на всяка надежда да бъде предложен за



следващ еврокомисар на България



Падането на правителството на Пламен Орешарски слага точка на мечтите му, ако ги е имал. Оттук обаче възниква с нова сила въпросът кой би могъл да е българският кандидат за член на Еврокомисията. Очевидно той ще бъде предложен от служебното правителство, чийто кратък мандат ще съвпадне точно с периода на номиниране на национални кандидати. Приказките за бързи избори до края на юли звучат неубедително и най-близката дата вероятно ще е през септември. Това означава, че ще имаме ново редовно правителство може би чак през октомври. Съгласно Лисабонския договор новата Еврокомисия трябва да започне да работи на 1 ноември. Дипломатически източник в Брюксел смята, че срокът ще бъде изтеглен с един месец и процедурата с номинирането, препитването и гласуването на кандидатите ще приключи до 1 октомври. Това означава, че думата за българското представителство ще има служебният премиер, който ще бъде назначен по волята на президента Росен Плевнелиев. Самият Плевнелиев вече определи въпроса за еврокомисар като втора точка в дневния ред на свикания от него идния вторник Консултативен съвет по национална сигурност.

Предстои пазарлък между партиите за някаква консенсусна фигура. Дипломатически източници твърдят през последните дни, че БСП щяла да издигне кандидатурата на сегашния външен министър Кристиан Вигенин. Той си бил харесал поста комисар по разширяването на ЕС - безобиден и не много престижен, като се има предвид, че никакво ново разширяване не се очертава през близките години. Освен това престижни са постовете, през които се въртят големите европейски пари. Източник от висшето ръководство на БСП обаче отряза Вигенин: "Той сам пуска слухове за себе си. Никой не мисли да го предлага".



Тогава кой и за какъв ресор?



В новата политическа обстановка осезателно скочи самочувствието на ГЕРБ и особено на лидера му Бойко Борисов, който тази седмица е на разходка в САЩ, за да се увери, че американците не са го отписали след провала му като премиер през 2013 г. На заседанието при президента той може да се яви здраво напомпан и да поиска да има решаващ глас по въпроса за комисаря, например да настоява за своята любимка Мария Габриел, на която вече помогна да стане зам.-председател на ЕНП. Така ще проличи и доколко още може да влияе на Плевнелиев, когото направи първо министър, а после - президент. Дипломат отсече: "На Плевнелиев може да му влияе само германското посолство в София", но същото важи и за Борисов, който много държи да демонстрира близки връзки с ХДС/ХСС и лично с канцлерката Ангела Меркел. Така че между двамата не би трябвало да има противоречие, щом суфльорът им общ.

Ако процедурата за еврокомисар започне да скърца поради остри политически разногласия, може да се прибегне към резервен вариант - сегашната комисарка по бедствията и авариите Кристалина Георгиева. Сигнали от партийните централи показват, че в момента никой не я включва в сметките си, което е логично, защото, спазвайки клетвата си да не се влияе от национални и политически интереси, тя остана много встрани от дневния ред на България. Във Външно се въртят слухове, че имало вероятност тя да бъде предложена за посланик на България във Вашингтон на мястото на Елена Поптодорова, "за да е близо до семейството си", т.е. да не ни се върти повече пред очите. Въпреки това не бива да се изключва напълно нейната кандидатура, защото тя дава гаранция поне за едно нещо - че няма да се повтори гафът с Румяна Желева, която бе скъсана на препитването в Европарламента. Кристалина Георгиева поне знае как се взема такъв изпит. Тя има и още един плюс - с нея България може да кандидатства за по-сериозен ресор, след като веднъж се задоволи с "постно дробче". Впрочем досега и двата пъти, когато страната ни е излъчвала комисар, специално за нея са измисляни ресори, колкото да не остане без нищо. Първия път от здравеопазването бе отделена защитата на потребителите, за да бъде дадена на Меглена Кунева. Втория път, за да бъде наказан инатът на Борисов да пробута фаворитката си Желева, бе измислен ресорът за бедствията и авариите. В новата Еврокомисия той може въобще да не съществува, както и защитата на потребителите временно загуби самостоятелното си присъствие, но бе възстановена само за едногодишно ползване от първия хърватски комисар.

Що се отнася до пробните балони, които някои партии пускат напоследък с призиви да поискаме по-сериозен ресор като например енергетика или външни работи, можем да си представим с каква лекота ще бъдат издухани над ветровития Брюксел. Самата България в момента е олекнала толкова много в очите на своите партньори в ЕС, че трябва да е доволна заради олимпийския принцип "Важно е участието, а не победата".















Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
След като загуби българската перспектива, Станишев (ляво) правилно схвана, че европейското му бъдеще е тясно свързано със съдбата на Мартин Шулц (дясно)
38
5257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
12 Юни 2014 20:06
Станишев може да не стане комисар...
12 Юни 2014 20:11
Без да е подал оставка, лидерът на БСП Сергей Станишев вече е маловажна фигура в българския политически живот.

Нима ?
Тогава защо се занимавате с него, Терзиев ? Дайте коментар за някоя по-важна фигура.
12 Юни 2014 20:33
Време му е да застане до номер 15 в ЕП и да изчезне от екрана на телевизора т.е. в "политическия фризер"
12 Юни 2014 20:35
Самата България в момента е олекнала толкова много в очите на своите партньори в ЕС, че трябва да е доволна заради олимпийския принцип "Важно е участието, а не победата".



Г-н Терзиев, не бъркайте България с "политици" и "партньорство" с членство.
Олимпийските принципи нямат общо с този ваш комплексарски финал.
А "трябва" си го ползвайте вие, не говорете от името на България!

За "мечтателя" Станишев, нишите и последните му убежища
За материала, /без финала/ - също.
12 Юни 2014 20:43
.
12 Юни 2014 20:43
Кво си се загрижил за сивито на Станишев?
Анализирай си тиквите - затва ти плащат, те са ти любофта, там ти е силата!
12 Юни 2014 20:44
Г-н Терзиев, по-добре да бяхте написали нещо за Меглена Кунева.
Или за Бойко Борисов.
Защо ни занимавате със съсели?
12 Юни 2014 20:51
Има вероятност Съсела да отиде в небитието...
12 Юни 2014 21:13
Светослав Терзиев —


Много куманези е разгневил из форума. Чак некои сметат, че нема по-важна фигура от Сатанишев у родината.
12 Юни 2014 21:27
Паскалев: Оставането на Станишев е пътят към ада

Изказвания от типа на „изкупителна жертва" и „изтривалка" са недопустими за един лидер на БСП. Фактически поне в моите очи той престана да бъде такъв. Действията в рамките на последните две седмици на Станишев бяха унищожителни за БСП, но съхранителни за самия него.

12 Юни 2014 23:21
За статията -
за станищов -
за чугунариата -
12 Юни 2014 23:25
Падането на правителството на Пламен Орешарски

Кога, бе?
13 Юни 2014 00:16
Действията в рамките на последните две седмици на Станишев бяха унищожителни за БСП, но съхранителни за самия него.


Коцето, да прощава, ама тук греши. Станишев без БСП е едно нищо. Ако не вярва, да погледне великия си екс-ментор Първанов. Следователно, опция на унищожение на БСП като съхранение на него е нонсенс.
13 Юни 2014 00:29
Кога, бе?

Спокойно, де що коментатор има наоколо, са извадили кристалните топки и лъскат ли, лъскат! В лунни вечери на София няма да й трябва ослетление, само от отразените лъчи на небесното светило като ден ще е ясно!
13 Юни 2014 00:32
Кво си се загрижил за сивито на Станишев?

Е, чак пък за сивито му... Па май и за Станишев не се е загрижил чак толкова... Просто маркира едно празно място в политическото пространство. Станишев е, и ще си остане символ на дупката. И както вече правилно отбелязах, покрай него 1. Изпълнителното не знам кво там беше, 2. Националният не знам там кво беше, 3. Партията, не знам там ква беше... също се превръщат в дупки... В съвокупности от дупки. Един много шумен камион, пълен с дупки, които пътуват към неизвестното...
13 Юни 2014 00:35
А анализът на доктор Терзиев както винаги е невероятно добър... То иначе щеше ли да ръмжи изотдолу тролетариата? За зеленчука убаво е, коги го хвалят, лошо - ако му казват истината. Ами - не дал бог IQ... Ниско едно такова...
13 Юни 2014 02:22
Самата България в момента е олекнала толкова много в очите на своите партньори в ЕС, че трябва да е доволна заради олимпийския принцип "Важно е участието, а не победата".

13 Юни 2014 02:24
де що коментатор има наоколо, са извадили кристалните топки и лъскат ли, лъскат!

Спокойно...не бягате по мост нали ?
13 Юни 2014 07:10
Ниша, дупка - каква е разликата за един съсел, важното е да се завре някъде савецкото цоциалишче.

Терзиев - добре, даже много добре. Не стига за отлично, щото с такъв плазмодий като съсела майтап да си правиш е лесно.
13 Юни 2014 07:57
Кво си се загрижил за сивито на Станишев?
Анализирай си тиквите - затва ти плащат, те са ти любофта, там ти е силата!
Леле-мале, ако анализира CV-то на Боко Тиквоко, какво ще излезе от там. Ама джурналята се пазят да пипат там. Инак CV-то на Сержьо е скучна работа. Тука -планктона се опитва нещо да изкара, за някакви копчета, ама слаба ракия. Оня титан от 90-те Боко какво CV само има-чудо и приказ. Че агент Буда на ДС, че участие във възродтелния процес, че имащ силова компания, на която са записани няколко убити, че участие в струкитурите на СИК, незаконно производство и търговия с цигари, някъде под Бургас е фабриката, незконна търговия с амфетамин, незконна търговия с горива, заедно с Валентин Златев. Абе CV за чудо и приказ. И сега пръв любимец на дясно-мислещите, защото като разбра, че наляво няма да го приемат,чевръсто се извъртя надясно. И той им каза: " - "Аз съм прост и вие сте прости". И уж най-образованите се наредиха при "простите", защото въпреки кетапа за висше образование, те са си природно такива. Аз много добре зная как се получава този кетап- благодарение на ужастния спад във образованието на всички нива..
13 Юни 2014 08:00
Оправи БСП, оправи България, сега остана да отиде и в Европарламента и него да оправи...
13 Юни 2014 08:02
Не знам какво повче може да направи Сергей за да покаже, че е мекотело лакомо.
Думата му - пет пара не струва!
Дори и повторена 100 пъти.
13 Юни 2014 08:05
Дъртаняне, айде да не изпадаме в простащина, а? Че можем всички да бъдем, можем, ама трябва ли?
13 Юни 2014 08:07
Станишев вече каза, че неговото присъствие там е наложително, за да може именно той в качеството си на председател на ПЕС да предложи Мартин Шулц (Германия) да наследи себе си начело на ЕП, докато не се реши кой ще бъде председател на Еврокомисията.
Аз все се надявам, че той това чака, за да си подаде след това оствката като шеф на БСП. Дано затова не му я поискаха, да има имидж пред Европа за някой пост, а на Конгреса на БСП да го смъкнат. А там са всичките, като ги наредиш, са като него, и Шулц и Юнкер и Рампой. Така, че за там си пасва много. Нито той, нито който и да е от тези синковци ще оправи Европа, защото всичките те се кланят до земята на САЩ. А САЩ не са заинтерисовани от силна Европа.
13 Юни 2014 08:19
.
13 Юни 2014 08:33
Не знам да е характерно за европейските политици сто пъти да повторят, че няма да направят нещо и след това да го направят.
Или в маниер на квартална курветина да каже - щом ти правиш така, аз утре ще направя онака. И като дойде утре да вика - понеже видях, че не искаш да направя онака, аз ще подължа да ти давам да правиш така.
13 Юни 2014 08:43
сравненията Борисов - серешка
не са актуални

Борисов и серешка ВЕчЕ са в различни категории; единия - в тежка, другия - в лека
13 Юни 2014 08:50
политик като Станишев , който е един типичен европейски политик

И кое му е европейското?
Само много моля да не ми се отговаря с "Боко, който съдържа 98% вода".
13 Юни 2014 08:55
И кое му е европейското?


Типичното, Сократ-май, типичното ...
13 Юни 2014 08:57
Абе аз знам кое му е европейското, ама точно това европейско накара хората да намразят ЕС.
13 Юни 2014 08:57
политик като Станишев , който е един типичен европейски политик

Мукта, изоставаш чадо. Доскоро бисери като твоите ръсеше и др. Дърева, но и тя вече прогледна и поиска оставката на Съси. Сверявай си часовника на моменти.
13 Юни 2014 09:22
политик като Станишев , който е един типичен европейски политик

И кое му е европейското?

Това, че СТанишев е европейски политик, е повече от очевидно. Ако не си съгласен, дай аргументите си.
13 Юни 2014 09:26
Защо журналоидите в Булгаристан толкова държат на Тиквите / в голямото си мнозинство/ и атакуват политик като Станишев , който е един типичен европейски политик ?

Моята версия - една от основните причини са центровете за влияние, наричани ThinkTanks и целият НПО-механизъм. Продажността и зависимостта на журналистиката са второстепенни.
Просто у нас мрежовата война бе успешно спечелена.
13 Юни 2014 09:30
Драги Кара Кольо,
Ще ти отговоря с думите на Пушкин:
Движенья нет, сказал мудрец брадатый.
Другой смолчал и стал пред ним ходить.
Сильнее бы не мог он возразить;
Хвалили все ответ замысловатый.
Но, господа, забавный случай сей
Другой пример на память мне приводит:
Ведь каждый день пред нами солнце ходит,
Однако ж прав упрямый Галилей.

Очевидното е, че и ти не знаеш кое му е европейското на Станишев.
13 Юни 2014 11:28
Аз много добре зная как се получава този кетап- благодарение на ужастния спад във образованието на всички нива..


Е, то с такива професори - такова образование...
13 Юни 2014 11:59
А опцията "От два стола - на земята" (не му се отваря парашута нито в БГ, нито в Европа) защо не се разглежда?
13 Юни 2014 14:17
По-добре килер с кашкавал, отколкото килър с калашников.
13 Юни 2014 14:23
И кое му е европейското?

байганъовското?
или кадесарското?
или копчеведското?
или прашкарството?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД