:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Отбрана

Какви изтребители да имаме - шведски или съветски?

Или какво стои зад офертите на оръжейните гиганти за доставка на нови бойни самолети за българската армия
Снимки СЕГА
Офертата на Saab към България е да бъдат купени чисто нови изтребители JAS 39 Gripen C/D.
През последните 15 години почти няма правителство, което да не е решило да купи нови изтребители за армията. Сегашното също не направи изключение. Зад това решение стои наистина болезнената вече нужда бойната авиация да има модерен изтребител и да приключи със зависимостта от руското въоръжение. Факт е, че засега това се оказва доста трудно - първо е скъпо, второ се сблъскват интересите на няколко производители и държави плюс съответните комисионери - международни и местни.



С какво се предлага да бъдат заменени руските МиГ?



В тези 15 години предложенията винаги са били на едни и същи фирми - американската "Локхийд Мартин" с F-16, шведската Saab с JAS 39 Gripen и европейската EADS с Еurofighter. Какво стои зад техните оферти? Вдигането на завесата, разбира се, ще зависи от желанието на оръжейните гиганти да бъдат открити и да предоставят нужната информация за продукта, който искат да продадат на България. Засега това е направила единствено шведската Saab. Причината може би е, че в другите два случая се предлагат употребявани самолети и предложенията не идват от производителите, а от държавите, които са ги използвали - САЩ и Италия.

Офертата на Saab е да бъдат купени чисто нови изтребители Gripen. Такива самолети освен в шведската армия са на въоръжение в Чехия, Унгария, Република Южна Африка, Тайланд, както и се използват от британската школа за тестове пилоти. Компанията спечели и конкурса за доставка на изтребители за Швейцария, но след проведен референдум беше решено, че проектът няма да се осъществи. В момента шведската страна преговаря и с Бразилия за доставка на изтребители. Пазарите, към които също се е насочила, са Сърбия, Хърватия и Словакия.

Самолетите се произвеждат в шведския град Линчопинг, който се намира на 180 км южно от Стокхолм. Тук през 1941 г. е произведен първият боен самолет. Досега в Saab са произведени повече от 4000 самолета. Използват се от 120 компании и 15 различни военновъздушни сили. Някой път е трудно да запомним всички продукти, които продаваме, казва Даниел Боестад, вицепрезидент на "Маркетинг и бизнес развитие" за Централна и Източна Европа и Балканите в Saab. Сегашният вариант на Gripen - модификация C/D, започва да се строи през 2000 - 2005 г. Догодина ще бъде произведен и моделът Gripen NG/E, който е пряк конкурент на щатския F-35.

Заводът на компанията представлява нещо средно между високотехнологично предприятие и добре охранявана военна база. Освен халетата, където се сглобяват изтребителите, там се намира част от производството на компанията "Електролукс", както и производството на самолети за гражданската авиация. Затова не е странно, ако пред централата на "Грипен" видиш най-новата косачка на трева на "Електролукс", която работи и се самозарежда без човешка намеса.

Производството на един изтребител до предаването му на купувача продължава около 10 месеца. Това включва и тестовите полети, които се извършват от специално обучени пилоти. Сглобяването на самолета протича в няколко халета, като всеки етап отнема по 25 дни. Около 35 % от него е от композитни материали.



Някой сравняват Gripen с летящ суперкомпютър поради високите технологии,



които се използват в него. Те дават възможност на пилотите да се съсредоточат върху изпълнението на мисиите и бойните действия, а не основно върху управлението на самолета, какъвто е случай с руските изтребители. Една от гордостите на конструкторите на самолета е системата Link 16. Тя позволява когато изтребителите летят в група, само един да има включен радар, а останалите да ползват информацията от него. Така противниковият изтребител вижда на радара си само един самолет, а не цялата група. Пилотът използва модерен шлем, на който се излъчва информация за самолета и въоръжението. Самолетът е мултифункционален. Може да изпълнява едновременно десет задачи, като води бойни действия във въздуха, нанася удари по наземни цели и извършва разузнаване.

Поради малкия размер на Швеция самолетът е пригоден да каца на писти, които са доста по-малки от стандартните. Сегашните изтребители използват писти с дължина 2400 метра и широчина 45 метра, докато Gripen може да каца на писта с дължина 800 метра и широчина между 12 и 17 метра. Така на практика всяко шосе може да се използва за приземяване и излитане на самолета.

За някой може да е странно, но изтребителят не е изцяло шведски. Реално само една трета от него е произведена в страната. Останалите части са от САЩ и от различни европейски държави. Зад океана са произведени някои от най-важните елементи на изтребителя - двигателя и дисплеите в кабината. Според Пиер Гауфин, директор маркетинг и продажби за Европа на Грипен в компанията са преценили, че дисплеите на Saab не отговарят на изискванията на компанията и затова са поръчали американски. Голяма част от въоръжението също е от САЩ.

Шведските конструктори са измислили и интересен начин на сглобяване на отделните части на самолета.



Това става на принципа на легото



По този начин крилата от микрофибър се задържат към тялото на изтребителя само с шест болта. Двигателят пък се закрепва с три. Така смяната му отнема само 25 минути. Като пример за лесното обслужване на самолета от компанията дава приключилата мисия за охрана на въздушното пространство на Балтийските републики. В нея са участвали четири Gripen на чешките ВВС, а персоналът, който ги е обслужвал, е бил само 75 души. За сравнение дошли след тях Еurofighter на Дания са имали нужда от 300 души за обслужване.

Другото предимство, което изтъкват от компанията, е цената на един летателен час. Това е един от ключовите параметри за всеки един самолет. Дори и цената на различните изтребители да е еднаква от голяма значение за военния бюджет е колко ще струва обучението, поддръжката, резервни части, гориво и т.н. Тези разходи обикновено надвишават сериозно цената на придобиване на самолета.

Наложило се дори пред шведските ВВС да доказват, че изтребителят има най-нисък разход на летателен част. Като доказателство за думите си Гауфин цитира авторитетното издание "Дженс Дифенс", което е направила сравнение за разходите на отделните самолети. Според изданието един летателен част на F-35 струва 31 хил. долара, а Еurofighter - 18 хил. долара, на F-18 - 11 хил. долара, на F-16 - 7 700, а на Gripen - 4700 долара. Засега остава в тайна само цената на един самолет, но се очаква доставката на осем изтребителя да се вмести напълно в прогнозния бюджет на българския проект от 700 млн. лв.



Опит



Saab предлага и добра програма за индустриално сътрудничество. Това дава възможност разходите за изтребителите да се компенсират с шведски инвестиции и създаване на работни места. Такъв е случаят с Унгария. След сключването на сделката за 14 изтребителя компанията "Електролукс" отваря една от най-големите си фабрики в Европа в Унгария. Инвестицията е за 85 млн. евро. Дадени са още 13 млн. евро за развитие на други продукти. Във фабриката работят 1350 души, което е намалило значително безработицата. В Унгария идват още компанията за производство на части за коли Haldex, за производство на филтри Halton Clean Air, "Ериксон", "Астра Зенека" и редица поддоставчици на "Електролукс". Така броят на създадените работни места е достигнал 10 хиляди.
Снимки: СЕГА
25 дни продължава всеки отделен етап от сглобяването на изтребителите JAS 39 Gripen.
СНИМКА: СЕГА
Преди да бъдат предадени на клиента, изтребителите се тестват от специално обучени пилоти
61
7464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
18 Юни 2014 20:27
Какви изтребители да имаме - шведски или съветски?

Най-добре - никакви!
Какво полезно можем да свършим с тях?
Да се опълчим на турската/гръцката армии? Смях!
Да се опазим от макета и други близки и далечни съседи-дребосъци? За хлебарките си има "Райд".
Няма какво да делим и с румънците чрез мерене на военно-въздушните ни сили, а да плашим гаргите - това го могат и старите руски "МИГ"-ове....
18 Юни 2014 20:35
Моркинизъм в най-чист вид, да не използвам по-остри квалификации. Това (но не само) убива на място:
Поради малкия размер на Швеция самолетът е пригоден да каца на писти, които са доста по-малки от стандартните.
18 Юни 2014 20:41
Грипен, СААБ,

Нови машини, съобразени с възможностите ни и задачите, които ще решават, изгоден офсет. Какво повече?
18 Юни 2014 20:45

Зад това решение стои наистина болезнената вече нужда бойната авиация да има модерен изтребител и да приключи със зависимостта от руското въоръжение.

Kaто прочетох горната мантра и разбрах кой е поръчал музиката. Както обикновено - левашка, нефелна, ама то за колкото му стига акъля, дето го нема...
А пълната с грешки, неточности и откровени глупости статийка направо засира впечатлението за иначе чудесните самолети, ама само с гол мозък и Гуглю транслатор не става....
А германеца по-горе правилно е казАл, че на гол г@за чифте самолети е далаверка единствено за мафията, пардон - държавата...
18 Юни 2014 20:45
Повече - косачката!
Бонус..
18 Юни 2014 20:50
Поради малкия размер на Швеция самолетът е пригоден да каца на писти, които са доста по-малки от стандартните.

Горката Швеция, няма и два километра дълга, че се налага самолетите да се проектират само за 800 метра писта. ..
Май единствено с малък размер се оказва мозъчето на дописника. Е, за симетрия може и некои други органи....
18 Юни 2014 20:51
Компанията спечели и конкурса за доставка на изтребители за Швейцария, но след проведен референдум беше решено, че проектът няма да се осъществи.

А може ли да имаме швейцарски шоколад референдум вместо изстребители? Много моля! Нищо, че Спас ми е приятел и сигурно ще се радва на тези нови играчки!
18 Юни 2014 21:02
Моля, моля...
Дописникът си е точен - само и единствено второто изречение от цялата дописка би могло да бъде обект на критики.
18 Юни 2014 21:06
Без претенции за последна инстанция или изчерпателност, но да заметна поредните $0.02.
Първо - дереджето на страната е такова, че дори да ни ги подарят (което очевидно няма да стане), пак нямаме пари да си ги позволим. Вероятно ще се повторя, но не са само flyaway costs - има подготовка на пилотите, номенклатура на въоръженията (наличните ракети какво, ще ги изхвърляме ли?), тренажори, наземни съоръжения - компресори и прочие, твърде вероятно да се опре дотам да се сменят и камионите с цистерни за гориво. Трябват ли ни такива хемороиди?
Второ - машината действително има нелоши показатели, но и един солиден (поне според мен) недостатък - еднодвигателна е.
Трето - качественото увеличение (ако изобщо има такова) е напълно несъпоставимо с цената, която ще трябва да платим (с други думи, машината не превъзхожда наличните 29-ки с нещо кой знае какво - примерно стелт характеристики или AESA радар).
От гледна точка на разходите е значително по-разумно да се модернизират наличните. Пак няма да станат ПАК ФА или F-22, но за нещо като 6-8 млн. на борд може да се получи съвсем прилично удължаване на живота, снижаване на експлоатационни разходи и известно повишаване на характеристиките. Ако сме по-богати и по-умни от словаци и поляци, може и нови, те явно като бедни и прости продължават да си ползват МиГ-29.
18 Юни 2014 21:07
Хич не са лоши тези шведски машинки, ама ми се струват мънички. Определено си е регрес, от двумоторни да минаваме на едномоторни. Редица ключови характеристики се влияят от възможностите на "силовата установка" монтирана на един самолет. МиГ-29 е с два пъти по-мощна...
18 Юни 2014 21:19
Нови машини, съобразени с възможностите ни и задачите, които ще решават, изгоден офсет. Какво повече?

офсет а И каква е ползата от "офсета". Хеликоптери, кораби .....
Питам за държавата що текои другари направиха пачки

ъхъ малки, .....
По добри направо моделчета да земат. К тея "задачи".....
Тъщмо нема ни "изтощават" армията
18 Юни 2014 21:20
Швеция по територия не е ли 4 пъти по-голяма от България? Че и от Германия по-голяма със 100 хиляди км2. Сега се оказва мъничка за един самолет!
18 Юни 2014 21:25
Затова не е странно, ако пред централата на "Грипен" видиш най-новата косачка на трева на "Електролукс", която работи и се самозарежда без човешка намеса.

18 Юни 2014 21:26
Догодина ще бъде произведен и моделът Gripen NG/E, който е пряк конкурент на щатския F-35.
То да се произведе конкурент на въпросното фърчило F-35 хич не е трудно - МиГ21 го опуква за нула време, да не говорим за следващите машинки, било то руски, китайски или американски. В момента на фърчилото му е забранено да лети поради теч на масло в двигателя.
Грипена не е лош вариант, на нас ни трябват малко бройки предимно за патрулиране.
Ако искаме защита на небето ни обаче, никакви изтребители не могат да заменят ешалонирана наземна ПВО система - евтина и опасна.
Там руските С-300 и по-малките им братовчеди са без конкуренция и могат да затворят небето ни съвсем реално за всичко що хвърка, а не като 12-16 изтребителя които се унищожават при нужда за отрицателно време.
Аргументът че са руски не важи - Гърция е с такива системи, нищо че е в НАТО. Когато имаш желание, нещата могат да станат.
18 Юни 2014 21:58
Не може ли престъпниците от правителството да купят само два изтребителя - нали на гол тумбак два пищова стигат за келешлък.
18 Юни 2014 22:17
" най-важните елементи на изтребителя - двигателя и дисплеите в кабината."

Авторът на статията напипва Истината за Изстребителя !
Кои части са важни, в един самолет, мислите вие?? .. Дисплеите - разбира се !!!

Ето и от Чудомир .. почти същото пише , като Автора ...

"Разглоби му едно радио, един грамофон, да речем, електрически звънец, ютия, армоника и каквито щеш още главни машини тури им частите в една торба, раздрусай я, разбъркай ги, колкото щеш, щом му ги дадеш - ще ги сглоби, ще ги направи наново всичките. Амии! Ще ги направи аламинут! Такъв един келеш се е извъдил, да му се не надяваш. .."
18 Юни 2014 22:21
Кои части са важни, в един самолет, мислите вие?? .. Дисплеите - разбира се !!!

Ето и от Чудомир .. почти същото пише , като Автора ...


Не мога да не се съглася с паралела
18 Юни 2014 22:22
Искам шведа, с руско оружье и надуваема лодка...
18 Юни 2014 22:39
Ей, а не може ли само да дадем комисионните на бандитите, пък шведите да си задържат самолетите и с това да се приключи? Ще ни излезе изключително тънко.
18 Юни 2014 22:46
Може, ама Бочко като се върне с какво ще лети да гледа мач?

При всички положения косачката е редно да остане у нас!
18 Юни 2014 23:44
Яс си земах хладилник Електролукс, ама май съм се минал, забрайх да питам за офсет
18 Юни 2014 23:59
Може, ама Бочко като се върне с какво ще лети да гледа мач?

При всички положения косачката е редно да остане у нас!


Марго, за мач може и да успеят да го качат у истребителя, но телето Бойка и БЕЛИЯТ КОН ще трябва да пътуват вързани отдолу, или на мястото на бомбите, правилно разфасовани!
19 Юни 2014 00:02
67AF 18 Юни 2014 23:59

"Жить захочешь, не так раскорячишься" ©
19 Юни 2014 00:19
...да приключи със зависимостта от руското въоръжение.

Крайно, крайно време.
19 Юни 2014 01:28
"Във фабриката работят 1350 души, което е намалило значително безработицата."
***
Автора да беше писал за безработицата в Унгария преди сделката! И да беше писал все тая. А, дано поне шведитре да са ти платили добре за рекламното матрялче.
19 Юни 2014 02:44
Нищо, че Спас ми е приятел и сигурно ще се радва на тези нови играчки!


Естествено, че ще се радвам, нищо, че съм вече далеч от ВВС и стар за тия машини! Бойната авиация е нещо много повече от скъпи играчки, тя е част от националното достойнство. Без авиация няма нация! Но това е тема за друг дълъг разговор.
Грипен е и моят избор като отношение между бойни възможности, качество, офсет и цена!
19 Юни 2014 04:06
Реалните ни възможности са две:
1. Грипени под наем.
2. Подарък от САЩ.
***
ХУБАВОТО на статията е, че е представила някакви оценки за
експлоатационните разходи на различните машини.
За да лети един пилот 100 часа на година с Eurofighter ни трябват около 2 000 000 долара.
19 Юни 2014 04:11
Руски Su-34

Натисни тук
19 Юни 2014 04:17
"Шведските конструктори са измислили и интересен начин на сглобяване на отделните части на самолета.
Това става на принципа на легото"
***
Е ,па умни са си тия шведи... конструкторите им ползват принципа на легото,а бизнесмените им - принципа на легЛото.
И благодарение на такива кат дургаря П.Хангарев на майка България пак ще й се падне ролята на булката в тва легло.
19 Юни 2014 04:26
Su-35 Русия

Натисни тук
19 Юни 2014 08:14
"Какви изтребители да имаме - шведски или съветски?"

Напомня ми за вица, в който филма не бил шведски, ами съветски :-) Само че в случая майтапът не върви - не става дума за порно :-)
19 Юни 2014 08:14
Една дума липсва: РЕКЛАМА
19 Юни 2014 09:25
Тази статия е като приказка за хобити. Швеция е супер миниатюрна, а 1350 работни места са достатъчни безработицата в Унгария да намалее.
19 Юни 2014 09:31
Въпросът "Какъв изтребител да имаме?" предполага в статията да се направи поне бегъл опит за сравнение! Съдържанието предполага заглавие от сорта на "Шведските изтребители са най-убави!"... но пък тогава ще си личи че става дума за поръчкова рекламна статия...
19 Юни 2014 09:35
Така-така.
Внушава се необходимостта да се купят още техника.
Като опция ни се посочва и възможността за избор.
В тази статия - Грипен, в следващите - Ф16 и Еуробореца...
19 Юни 2014 09:51
Искам референдум като в Швейцария! А за малката по размери Швеция!!! Направо са чудя, как ли ша каца, добре, че България по- голяма
19 Юни 2014 10:10
Начи кат че се наблега на порното у БА-ту шветски че е добре

То и подобно матьрялче без етикет плотено съобщение си е порно
19 Юни 2014 10:18
Поради малкия размер на Швеция самолетът е пригоден да каца на писти, които са доста по-малки от стандартните.
И аз да го запазя тоз бисер, да не вземе да изчезне... А по същество - от военна гледна точка авиацията ни е такъв мизер, че няма практическо значение. Има някаква борба за комисионни и това е.
19 Юни 2014 10:23
Чехите имат Грипени под наем. Втори контракт. Първият , 2004 , беше за десет години на 14 самолета за около един милиард долара. Отказаха се от покупка на нови изстребители след международен корупционен скандал . Скандала бе потулен. Засягаше целия парламент сенат.Сенаторът Жантовски, информирал полицията за корупционно предложение от 1992 до 1997 е бил посланик в САЩ. Тогава в схемата беше и и възможност за подписване на договор за американски Fantomi.

Gripeny v Česku - Wiki


V roce 2001 zvítězilo konsorcium BAE Systems-Saab ve výběrovém řízení na dodavatele nových víceúčelových taktických nadzvukových letadel s nabídkou 24 letounů Jas-39 Gripen za 60,2 miliard Kč[, když všechny ostatní firmy a konsorcia z výběrového řízení postupně odstoupily. Smlouvu pak v dubnu 2002 schválila Zemanova vláda, ale příslušný zákon o financování této zakázky byl zamítnut Senátem a Poslanecká sněmovna ho nepřehlasovala. V té době byl údajně tehdejší senátor Michael Žantovský osloven s korupční nabídkou, o které učinil trestní oznámení (policie případ v roce 2003 odložila). Vláda tedy od záměru nákupu upustila a začala jednat o jiném řešení, nájmu či koupi starších strojů. Nakonec vláda zahájila jednání se švédskou vládou o nájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen a v dubnu 2004 schválila smlouvy o desetiletém nájmu 14 stíhaček za zhruba 20 miliard Kč.

Korupce
V únoru 2007 švédská veřejnoprávní televize odvysílala sérii pořadů o korupci, která provázela jednání o prodeji i o následném pronájmu letounů, s tím, že peníze od konsorcia měly postupně dorazit ke třem prostředníkům (rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, bývalý kanadský politik Otto Jelinek a ředitel Omnipolu Richard Háva), kteří měli zajistit přízeň českých politiků. Do celé věci měl být zapleten i politik Jan Kavan. Celý případ následně začalo vyšetřovat švédské státní zastupitelství a vyšetřování obnovila i Policie ČR, později i obdobné instituce ve Švýcarsku, Velké Británii a Rakousku.

V březnu 2009 uvalil rakouský soud koluzní vazbu na Alfonse Mensdorffa-Pouilly, o pět týdnů později byl propuštěn. V dubnu zveřejnil rakouský časopis Format část tajné zprávy britské protikorupční služby, podle které Mensdorff-Pouilly korupčně manipuloval politický proces v případech nákupů letounů v Rakousku, Maďarsku a Česku. K tomuto účelu měl k dispozici asi 107,6 milionu eur (2,9 miliardy Kč . Ve Velké Británii a USA byla věc vyřešena mimosoudně, když BAE Systems zaplatilo celkem 280 milionů liber (asi 8,8 miliardy Kč za účetní nesrovnalosti v obchodech s Tanzanií a za lži o dodávkách do Saúdské Arábie, Maďarska a Česka. V červnu 2012 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že vyšetřování na české straně aktivně brzdil vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula.

V Rakousku byl však v červnu 2012 Alfons Mensdorff-Pouilly po letech průtahů obžalován z praní špinavých peněz v souvislosti se zbrojními zakázkami. V září 2012 pak rakouský časopis Profil zveřejnil další část materiálů britské protikorupční služby, podle kterých bylo na úplatky v souvislosti s nákupem letounů v České republice vyčleněno 1,05 miliardy šilinků (tehdy asi 2,6 miliardy Kč, které měly být vyplaceny dvaceti "třetím stranám". Tak jako v předchozích případech měly být peníze distribuovány prostřednictvím přímých darů nebo přes nastrčené společnosti v Panamě či na Britských Panenských ostrovech.
19 Юни 2014 10:39
Марго, за мач може и да успеят да го качат у истребителя,

Ако изпразнят кокпита до ламарините.
19 Юни 2014 10:52
За статията
Мисля, че единственото , което спъва договарянето ни с Швеция, е наличието на други кандидати с доста мъгляви оферти.
Нека всеки един от трите кандидати да декларира, че не предвижда нито лев комисионни за когото и да било.
Тогава остават т.нар офсет-предложения , или инвестиции съизмерими с размера на сделката.
Освен Електролукс, България има нелоша система от военни заводи, които могат да поемат производството на бомбено, ракетно и артилерийско въоръжение за НАТО-вски бойни самолети, нали сме членове на НАТО, или не сме...
19 Юни 2014 10:58
Там руските С-300 и по-малките им братовчеди са без конкуренция и могат да затворят небето ни съвсем реално за всичко що хвърка, а не като 12-16 изтребителя които се унищожават при нужда за отрицателно време.

HAN, това е вече друга бира.
Естествено, че трябва да поддържаме своите ЗРК С-300 и дори да купим още поне два комплекса ЗРК С-400. А самолетите хич не са излишни, ти говориш за глобални военни сблъсъци, в каквито вече никой по света няма намерение да участва. Пък и нали смисълът на военните блокове е солидарната защита !
19 Юни 2014 11:17
Дългосрочно и последната гайка за отбраната трябва, да купуваме само от държави членки на НАТО. А сега е и златно време, да изкрънкаме военна помощ. Центразийските орди дрънкат с оръжие на прага ни. Савецкото джелезо да си доизживява живота и в историята.
19 Юни 2014 11:21
Да попитам като пълен профан в бойната авиация:наистина за какъв чеп са ни нови изтребители?Разни специалисти,а и не до там ще ме залеят с какви ли не доводи "колко ни трябват"ама аз питам пак за къв са ни?От кого ще се браним?Или работата се свежда до едни тлъсти комисионни за поредните клатику....и из разни канцеларии,а всички да го духаме!Като си съкратихме армията какво се промени-уж да спестим пари пък то ги харчим да пращаме наемници да бранят чужди интереси и на всичко отгоре и си плащаме за това!Същото ще стане и с новите самолети-ще участват в "умиротворителни"акции за наша сметка ,а дивидентите ще прибира големия брат!

П.П. Мужик оръжие дрънка само в празната ти НПО-ошка кратуна!
19 Юни 2014 11:27
Липсва надписът над статията: рекламна публикация
19 Юни 2014 11:34
Дългосрочно и последната гайка за отбраната трябва, да купуваме само от държави членки на НАТО
Направо пиши че не искаш "Грипен",защото не са НАТОвски.Мужиците с червени вратове това им е в главата.А един бивш генерален секретар на НАТО го осъдиха за корупция, нали?
19 Юни 2014 11:42
Естествено, че трябва да поддържаме своите ЗРК С-300 и дори да купим още поне два комплекса ЗРК С-400.

Това не може да стане. Гривестите шебек тумбак рънгоч комунези ще пуснат ФАЩ-ците да копират технологията. Комунезззз Луджев вече ги пусна при С-300.
19 Юни 2014 11:53
Орлинко, ако беше така лесно, САЩ нямаше още да кандилкат глупавите си ЗРК Пейтриът. Пък и руснаците продават всичко не всекиго, няма ги вече тъпите доктрини на Варшавския договор...ако не си го разбрал още .
19 Юни 2014 11:53
Направо пиши че не искаш "Грипен",защото не са НАТОвски.Мужиците с червени вратове това им е в главата.А един бивш генерален секретар на НАТО го осъдиха за корупция, нали?

Натовски са и още как.
Това че са осъдили за корупция някой от НАТО, показва само че корупцията в НАТО е недопустима. Проблемът ни е, че все още работим с таквиз държави, в които няма осъдени за корупция генерални и по-малки секретари. Тез държави са на самия връх по ниво на корупция от Лисабон до Владивосток.
19 Юни 2014 11:59

Мужик
19 Юни 2014 11:53
Швеция в НАТО?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД