:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Остава да оправим и Джихадистан

България се опозори с Ирак, Сирия и Иран, но няма доблест да си признае слугинажа в провалени каузи
Светослав Терзиев
Пак бяхме съюзници на силните и пак загубихме война - този път за цивилизоването на Близкия изток, люлката на древните цивилизации. Не й върви на България и сигурно ще бъде изолирана като международен карък.

Бившият британски премиер и наш съюзник Тони Блеър "съвсем полудя" по израза на кмета на Лондон Борис Джонсън, оправдавайки се тези дни, че превръщането на Ирак в Джихадистан (както го нарече в. "Монд") не било следствие на иначе правилната интервенция на Коалицията на желаещите през 2003 г. за сваляне от власт на диктатора Саддам Хюсеин. Според него, ако Западът се бил намесил за сваляне от власт и на сирийския диктатор Башар Асад, нямало от сирийска територия да тръгне походът към Багдад на джихадистите сунити от т.нар. Армия за освобождение на Ирак и Левант (Левант е старото название на земите край източния бряг на Средиземно море).

Сега е лесно да се види, че Блеър е луднал, но не бива да се забравя, че в синхрон с неговите безсмислици сме слушали изявления на български политици от три правителства - на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов, както и на двама президенти - Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Никой от тях не намери национална и лична доблест дори да намекне, че водената от САЩ международна операция в Близкия изток е обречена, защото се основава на лъжи, грешна стратегия и егоистични интереси, а не на грижа за нечии човешки права и демокрация. Къде е сега бившият външен министър Соломон Паси, който се бе приготвил да марширува на Парада на победата в Багдад? Ще си признае ли греховете нашият представител в ООН Стефан Тафров, който употреби редкия шанс на България да заседава в Съвета за сигурност, колкото да приглася на пропагандата, че намесата в Ирак е необходима, за да се предотврати употребата на химически оръжия от Саддам Хюсеин и да се изкорени тероризмът на "Ал Кайда". Такива оръжия не се намериха, а ислямистите, които дотогава нямаха бази в светски Ирак, получиха неподозиран шанс да се настанят удобно. Що се отнася до демокрацията, едва ли някой можеше да определи така възцарилия се хаос след свалянето на Саддам Хюсеин.



България също плати висока цена,



като даде 13 убити и 80 ранени. За пет години от 2003 до 2008 г. тя извъртя 11 контингента в Ирак с 3367 души и похарчи за тях над 155 млн. лева. Отделно опрости на Ирак 3,15 млрд. долара дълг, като се съгласи да й бъдат върнати само 360 млн. долара през 2008 г. Така спрямо военните и финансовите си възможности тя се оказа един от най-щедрите донори в света на кръв и пари за една нечестна кауза. Сделката бе разбираема - това бе цената за приемането й в НАТО, но едва ли ще се гордее с нея. Народното събрание разреши през 2003 г. изпращане на контингент за "стабилизиране и възстановяване" на Ирак, като от "възстановяването" трябваше да дойдат и икономически ползи за български фирми. Но не се случи нито едното, нито другото. Коалицията на желаещите само дестабилизира Ирак и го остави в руини, след като напусна през 2011 г.

Ирак, който по времето на Саддам Хюсеин бе залостил здраво границите си за "Ал Кайда", сега е на път да бъде превзет от най-яростното крило на "Ал Кайда", базирано в Сирия - толкова яростно, че дори историческият лидер на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири нареди преди половин година да бъде разпуснато. Само че кой да го слуша? Гражданската война превърна Сирия през последните три години в инкубатор на тероризъм, пред който Западът предпочиташе да си затваря очите, за да не вгорчи политическата си патетика за Арабската пролет. И България не остана назад. Даже бившият й външен министър Николай Младенов се престара и изтича пред строя, като предложи добрите си услуги за обединяване на сирийската опозиция. Днес той има възможност да види последиците от своето угодничество, като в качеството си на пратеник на ООН обикаля из лагери на иракски бежанци, спасили се от терора на дошлите откъм Сирия джихадисти. Дали ще схване, че носи и мъничко лична отговорност за тяхното нещастие? Едва ли.



Силните обаче са на път да премислят



политиката си и "натегачите" ще трябва да вземат остър завой. Съединените щати закъсват в Ирак и няма кой да им помогне освен архивраговете им Иран и Сирия в лицето на два режима, стоящи твърде далече от западните представи за демокрация. За Башар Асад няма съмнение, че с охота би преследвал противниците си на иракска територия - и вече го прави, като ги удря в гръб. Неочаквана новост е намесата на Иран с мълчаливото одобрение на САЩ. Шиитският режим в Техеран е естествен съюзник на управляващото в Багдад шиитско правителство в битката му срещу сунитите джихадисти. Интересно е, че шиитската власт в Ирак е продукт тъкмо на американската стратегия, която бе насочена срещу сунитската диктатура на Саддам Хюсеин. Сега САЩ преговарят пряко за намеса на Иран, след като четири десетилетия го слагаха в "оста на злото". Има българска пословица: "Ела зло, че без теб по-зло".

Рокадите на врагове и съюзници в Близкия изток изправят България пред още един неудобен въпрос: какво да прави с противоракетния щит, който трябваше да я пази от иранско нападение? Толкова му се радвахме, брояхме часовете и минутите до пускането му в действие. Николай Младенов засече през 2012 г. в Чикаго с хронометър в ръка: "В 3.05 часа на 21 май българско време (...) 100 процента от територията на България попада в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност". Президентът Росен Плевнелиев се радваше от все сърце и обещаваше да работи за довършване на системата във всички държави от НАТО. Русия ни заподозря, че кроим нещо срещу нея, но я уверихме, че ни е страх само от иранските ракети и затова ще се пазим от тях. Сега обаче Иран може да ни стане мил и драг, за да разтреби със свои сили в Ирак безпорядъка, оставен от Коалицията на желаещите. Ако изграждането на противоракетния щит продължи, какво ще разправяме на Русия?

В престараването си да се хареса на САЩ България така се оплете, че каквото и движение да направи, все ще сбърка. Най-разумно е да не прави нищо. Доказала е, че поне това го умее. Няма да прави АЕЦ "Белене", няма да прави "Южен поток", няма да прави и външна политика. Тодор Живков я съветваше да се снишава. Колко му е да си сложи една табела "Няма ме", че да си реши всички проблеми.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Николай Младенов в качеството си на пратеник на ООН в Ирак разговаря с бежанци в северния град Ербил.
32
6179
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
18 Юни 2014 19:57
Така, така... а защо върнахте часовника само до 2003 г.? Слугинажът през 1999 г. по-малко срамен ли беше? Или сакън да не се спомене кой отфлюродроси новия голям брат тогава?
18 Юни 2014 19:59
Г-н Терзиев, концентрирайте се върху зулумите на Сатанишев и Орешарски, и върху достойнствата на г-н Борисов и г-н Цветанов. Там Ви е силата, оставете външната политика.
18 Юни 2014 20:10
"Народното събрание разреши през 2003 г. изпращане на контингент за "стабилизиране и възстановяване" на Ирак..."

А спомня ли си някои имената на четиримата единствено достойни български патриоти, които гласуваха против изпращането на български момчета кото "пу;ечно месо" в Ирак?
18 Юни 2014 20:26
Тоя клекналият на снимката бездарник къде се изгуби? Отдавна не съм го чувал да умнее по официалните СМИ... Да не харчи някъде по света спечеленото с безропотен и безгръбначен слугинаж?
18 Юни 2014 21:13
"Войната с тероризма" е под знамето на "Арамко"
18 Юни 2014 21:43
Хубаво, ама като е подкарал с такъв плам да осъжда миналия ни слугинаж, да беше казал поне една дума и за днешния в Украйна

И в интерес на истината, "забравена" от Терзиев, Георги Първанов поне в началото на иракската авантюра реагира спонтанно съвсем достойно -„Не приемам тази война!”, но веднага му свиха сърмите в американското посолство.
18 Юни 2014 21:49
Не тъй, Светльо мили,
За Мамковината, това е само Хисторическо сефте...
Все неще да става Татковина, Господи мили...
18 Юни 2014 23:00
Никой от тях не намери национална и лична доблест дори да намекне, че водената от САЩ международна операция в Близкия изток е обречена, защото се основава на лъжи, грешна стратегия и егоистични интереси, а не на грижа за нечии човешки права и демокрация

Аха! Ще намекне! А после?
Дали след 5–6 години Терзиев така ще постави въпроса за Украина. Защото тя пък е на път да стане развъдник на .....фашизъм.
18 Юни 2014 23:00
Георги Първанов поне в началото на иракската авантюра реагира спонтанно съвсем достойно -„Не приемам тази война!”, но веднага му свиха сърмите в американското посолство.


Историята е по-дебела от обикновено свиване на сарми.
БСП и нейният тогавашен лидер се бяха накиснали в аферата Петрол срещу храни. А-ха да се разплете скандала и като по дадена команда медиите млъкнаха, което беше сигурен признак, че американците са хванали Първанов за детеродния инструментариум.
После завоят към НАТО си дойде по реда, колкото и странно да изглеждаше възприемането на атлантическите "ценности".
Има и още една интересна подробност. Бъдещият мистър Клийн по време на аферата Петрол срещу храни беше международен секретар на БСП и малко вероятно да не е знаел за играта. Но и на него публично бяха спестени тези факти. Защо ли?
18 Юни 2014 23:00
Странно, бях останал с впечатление че г-н Терзиев изповядва евроатлантическите ценности на алчния юдео-протестантски Запад? Вероятно съм грешал...
18 Юни 2014 23:16
Усещам аромат на рубли. Звездите ми го говорят - Някой иска да изкара някоя рубла.
18 Юни 2014 23:23
Усещам аромат на рубли

Усещам аромат на thread-jacking. Но защо ли не се изненадвам, като виждам откъде идва?
18 Юни 2014 23:26
Усещам аромат на рубли. Звездите ми го говорят - Някой иска да изкара някоя рубла.


Така ли, емаксче? А да кажеш нещо за 3,15 млрд. долара дълг, който май не сме опростили, както се е изразил авторът. Доколкото знам става дума за онова нещо "омразен дълг", който САЩисаните изфабрикуваха като понятие и отказаха да бъде плащан на кредиторите на Ирак, барабар с нас в кюпа. Ама ти дерзай, дали в рубли или долари, платената любов си е все платена...
19 Юни 2014 00:39
Тоя клекналият на снимката бездарник къде се изгуби? Отдавна не съм го чувал да умнее по официалните СМИ...


А как "умнееше" през 2012 г., как чистосърдечно си признаваше, че в МВнР заверяват потенциално фалшифицирани преводачески подписи...

Младенов: "Ние нямаме възможност за контрол върху процеса на превод – дали той се извършва действително от заявения от фирмата изпълнител- преводач или от студенти ..."

Ами като не знаете кой извършва преводите, защо заверявате подписите на преводачите, а? Поне направете един регистър с имената на тези преводачи, на които им заверявате подписите и нека те направо да ви изпращат преводите си в министерството, както е направило МП с нотариусите!

За практиката в МВнР да "заверяват" неизвестно чии подписи, Омбудсманът написа в годишния си доклад за 2013, че трябва незабавно да се прекрати, но Вигенин не чува. Той се е захласнал по ПАтките*, които нежно му шепнат "Повелителю наш!"

*ПА - преводаческа агенция, вид търговско дружество, сключило договор с МВнР за взаимноизгодно фалшифициране на преводачески подписи.

Из роман-петиция:
"Аплодисменти за всички външни министри на демократична България, дами и господа! И най-вече за Кристиан Вигенин - Повелителят на ПАтките!!! Толкова е скромен милият, че от юни м.г. година не смее да актуализира списъка на ощастливените от него ПАтки. Сигурно са станали хиляди! Кураж, г-н Вигенин, няма нищо срамно, Външно от 25 години се занимава с развъждане на ПАтки!

(бурни аплодисменти, хвърлят се букети цветя, летят пъстроцветни балони, хиляди влюбени ПАтки въртят трътки и отправят въздушни целувки към любимия си)"
19 Юни 2014 01:31
Пак негативизъм, дребнотемие и неразбиране на историческия период. А именно превръщане на класата на комунистическите велможи в уважаван капиталистически елит, или поне в робовладелци. Я питай Цветелинка, Моника, Пеевски, Боко, Станиш и Иринка Бокова провалили ли сме се аджеба. Ни най-малко. Ако не участвахме в тия на пръв поглед безсмислени мисии, щяха ли да ни оставят да си царуваме, като верни васали? А кажи де. Щяха ли.
19 Юни 2014 08:17
Остава да оправим и Джихадистан


Терзиев добре поставя въпроса преди да са се наврели между шамарите българските "политици" и да решат отново да пращат български мъже и жени за пушечно месо в Ирак.
19 Юни 2014 08:19
Г-н Терзиев, концентрирайте се върху зулумите на Сатанишев и Орешарски, и върху достойнствата на г-н Борисов и г-н Цветанов. Там Ви е силата, оставете външната политика.
Това е най-силната и най-точна статия на Терзиев. Нещо да кажеш по същество срещу нея. А за золумите на нашите политици във вътрешната политика има кой да пише.
А, че американците се оплетоха, като патета в конци с техните престъпления е ясно. Където са провели агресиванта си политика, са оставили за десетилетия хаос и терор. Те са, които създадоха ислямския тероризъм със смъкването на секулярни управнеци и на тяхното място идват изслямски фундам,енталисти. В Иран през 50-те смъкнаха и убиха демократично избрания премиер Мосадех и сложиха своето протеже шан-ин-шаха, който беше смъкнат с ислямската революция. В Афганистан се намесиха и създадоха мухахаджините, като ги обявиха за "борци за свобода", от там се пръкнаха и талибаните и "Ал Каида" и целия ислямски спектър от ислямски терористични организации.. В Ирак махнаха Садам, който със здрава ръка държеше страната цяла - една страна, която се състои от 3 части - шиити, сунити и кюрди. В Либия, в Египет, в Сирия САЩ поддържат исллямисти, но Асад хубаво ги удари и сега те се насочиха към Ирак. В Украйна САЩ и Западна Европа поддържат фашизоидите-майданци. Ей тази политика поддържат и нашите ибрикчии - и Паси и Калфин и Станишев и Първанов и Боко с неговия Николайчо и Вегенин.
19 Юни 2014 08:22
nikolay_rs,

"... или поне рабовладелски"


19 Юни 2014 08:25
Mrx++

Това е най-силната и най-точна статия на Терзиев.


19 Юни 2014 08:26
"…България също плати висока цена, като даде 13 убити и 80 ранени. За пет години от 2003 до 2008 г. тя извъртя 11 контингента в Ирак с 3367 души и похарчи за тях над 155 млн. лева. Отделно опрости на Ирак 3,15 млрд. долара дълг, като се съгласи да й бъдат върнати само 360 млн. долара през 2008 г. Така спрямо военните и финансовите си възможности тя се оказа един от най-щедрите донори в света на кръв и пари за една нечестна кауза. Сделката бе разбираема - това бе цената за приемането й в НАТО, но едва ли ще се гордее с нея…"
От каква ли гледна точка е разбираема сделката? Що за сделка е да платиш за нещо, което не искаш? Някой да е питал българите дали искат в НАТО? Не, защото знаеха отговора.
19 Юни 2014 08:48
Усещам аромат на рубли.
Не се напрягай толкова, че се усеща „аромат“ на серни съединения от гащи.
19 Юни 2014 09:17
Всеки народ си има своите таланти! Нашият, явно е, винаги да сме на грешната страна!
Макар, че като се замисля, когато си надупен, на където и да се завъртиш голия задник, все си в грешната посока!
19 Юни 2014 09:35
Силно и много точно казано, поздравления! Ирак и Либия скоро ще се разпаднат, разделяй и владей, това е новата политика на "великите" сили. Щом и Иран, враг #1 на САЩ за сега, ще вади кестените от оганя, нищо хубаво няма да се случи. ООН вече е една поувяхнала сбирка от мажоретки, сините каски се загубиха някъде в пре(в)хода, НАТО стана личен изповедник на золумите (греховете) на САЩ. Тъжното е, че България е затънала в безпътицата на политическото блато. А в такива блата, като Украйна например, чичо Сам е в стихията си чрез сателитните си НПОта. ЕС по начало няма своя външна политика, клоуните Аштън и Ромпой ще си ходят, може би надеждата е в новото ръководство. Все пак има страни като Чехия и Унгария, които не се плашат в пряк текст да казват истината и да защитават собствените си интереси.
19 Юни 2014 09:36
Абе Mrx++, ти тоа весник наистина ли го възприемаш сериозно?
За да го приемаш сериозно трябва да знаеш кой му е собственикът, т.е. кой говори с тебе. Ти това знаеш ли го?
Весникът е рекламна брошура за неквиси политически идеи на некъвси международен клан, който при това е гузен да се самообозначи.
Терзиев не е "коментатор", не е "аналитик", на е "журналист", а е литератор. На терзиев му се дават некви аргументи, некви изводи, макара с бели конци и задача да ги зашие в четивно-литературна форма. Кво толкова му се възхищаваш като пубертет?
19 Юни 2014 10:26
Няма как да сбърка някой , който е заставен да действа по нареждане на друг.
19 Юни 2014 12:08
Поздравления за г-н Терзиев - точен е.

Подквичаването на заплатените "защитници" на "демокрацията" и нейните "ценности" е едно добро потвърждение за правотата в написаното. Такива ги пускат ба сюрии с единствената цел да "демонстрират" ялово как в общественото мнение имало поддръжка за пагубната политика на сащисаните, по-точно на Паразитите окупирали, подчинили и изсмукващи цяла редица държави.

Нека отбележа правотата и на Маркса++ и солидарността ми с това мнение...
Mrx++ 19 Юни 2014 08:19

19 Юни 2014 15:29
Браво на автора... късо и ясно.....
19 Юни 2014 17:15
Д-р Терзиев евалла точно ясно и убийствено за цитираните лайногризци!!!
19 Юни 2014 18:38
Странно, бях останал с впечатление че г-н Терзиев изповядва евроатлантическите ценности на алчния юдео-протестантски Запад? Вероятно съм грешал...

не грешиш
!
изповядва $ ценностите.
кога да вярваме преди или сега на автора?

Frontman 19 Юни 2014 09:36
19 Юни 2014 19:53
Поздравления за автора на статията!Не съм чел скоро по-обективен и верен анализ на събитията от последните години ! В- к "Сега " може само да се гордее с такива журналисти.
.Като негов колега от времето преди демокрацията ,също се радвам,че такива по- млади и способни анализатори ги има и от сърце им желая успех,защото зная,че читателите ги
търсят ,ценят и обичат!
19 Юни 2014 22:58
Макар и с някои забележки, в. СЕГА остава едно от най- добрите издания у нас, а Терзиев най- добрият му дописник. Това, че някои форумци не го оценяват си е тяхна работа. Сегашната му статия е удар в десятката. В миналия брой и Горанова се изяви много сполучливо.
22 Юни 2014 16:33
Чак се чудя как новите сайбии (на майчин език) на вестник СЕГА са допуснали СЕГА такава невероятна статия.
Поздрави, г-н Терзиев Колкото и да им набивате канчетата на тия дупедавци нашите, все ще им е малко. Колкото и да им наливате акъл в празните тикви, все ще им е малко. Колкото и кирливи американски наакани ризи да размахвате, все ще са им малко на американците...

Специално три пръста вдигам за мнението на уважаемия Mrx++ от 08:19.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД