:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Халифът като Антихрист

Вътрешните битки и отхвърлянето на другите мюсюлмани по света ще провалят идеята за единна ислямска държава
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на новата "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се появи за пръв път миналия месец на петъчна молитва в завзетия от неговите сили иракски град Мосул. Багдади вече се обяви за халиф и с това си навлече гнева на лидерите на другите ислямистки групировки.
Панислямисткият халифат, който мюсюлманските екстремисти мечтаят да установят, всъщност носи в себе си семето на собственото си унищожение. Много експерти говориха за вероятните ефекти от решението на екстремисткото движение "Ислямска държава" (наскоро преименувана от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" - ИДИЛ) да установи отново халифат. Нека бъда първият, който ще добави, че то вероятно ще възобнови спекулациите за идването на Антихриста сред евангелистките християни. Новият халиф Ибрахим играе страхотно ролята на суперзлодей и първоначалните му изявления се вместват точно в тази концепция. В последното от тях той обеща на последователите, които му се покорят, че "ще завладее Рим и ще притежава света".

Колко трябва да се притеснява Западът? Както отбеляза наскоро анализаторът на тероризма Джей Ем Бергер, ИДИЛ има изключително рискова стратегия, но аз ще стигна по-далеч и ще предположа, че цялата идея за модерен халифат сама по себе си е знак на отчаяние и реакция на системен политически и културен провал. До 1924 г. подобна единна държава на мюсюлманите е била запазена марка на Османската империя, която бе наследена от светска турска държава. Краят на Първата световна война, която унищожи тази империя, също така създаде няколко нови държави и нации, които са предимно мюсюлмански в региона. Този процес продължи през деколонизацията в 50-те и 60-те години на миналия век.

Въпреки това за благочестивите мюсюлмани тези държави са от лоши по-лоши. Много от тези страни прегърнаха идеята за светската държава и въпреки че правеха жестове към ислямската законова доктрина, бяха много нетолерантни към ислямски политически организации. Най-влиятелните ислямски мислители обикновено биваха екзекутирани или убивани от мюсюлманските държавни власти. Нещо повече, много от



тези държави се провалиха



с гръм и трясък дори в изпълнението на основните си функции. Както продължителния арабо-израелски конфликт доказа, те бяха безнадеждно неспособни, що се отнася до създаването на ефективни армии, и дори богати нации като Саудитска Арабия зависеха изцяло от подкрепата на Запада. Държавната система след 1918 г. в ислямския свят се оказа на практика много дефектна.

Тази слабост стана очевидна особено през 70-те години много преди огромната икономическа и технологическа бездна да раздели ислямския свят и много немюсюлмански общества. Ако мюсюлманите бяха свикнали неохотно да са след християните, сега те откриха, че изостават икономически след евреи, хиндуси, конфуцианци и будисти. Ситуацията бе толкова отчаяна, че успя да хвърли съмнение върху държавата сама по себе си като възможен механизъм за движение на ислямската кауза. След 1920 г. групи като "Мюсюлманско братство" в Египет започнаха да защитават идеята за по-широк общ ислямски режим под вида на възстановения халифат. Някои ислямисти дори отидоха много по-далеч и представиха идеи, които сега са фундаментални за групи като "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Най-известният от тях е Саид Кутб от "Мюсюлманско братство", който бе екзекутиран от Египет през 1966 г. Въпреки че бе известен мислител, две от темите, по които е говорил, имаха особено влияние сред мюсюлманите. Една от тях е тази за невежеството - джахилия, термин, който често се използва да опише варварското объркване, което е преобладавало сред арабите в предислямските времена. Кутб обаче е използвал думата, за да опише съвременния световен и държавен ред и особено ислямските общества и държави. Според него по начина, по който са били създадени, те са били поне толкова негативни и вредни, колкото са САЩ или Израел, и е било илюзия да се очаква нещо по-добро от тях. Те всички са провалени държави. Единственото решение на джахилия



е пълното приемане на шариата,



ислямското законодателство, което урежда всички аспекти на живота и обществото. Още по-унищожителна е била идеята му, че повечето мюсюлмани по света не са всъщност автентични правоверни. Всъщност те са безбожници или вероотстъпници и трябва да бъдат признати за такива в процеса на такфир - изключване от вярата. Само отдадени активисти могат да се квалифицират като истински мюсюлмани. В западните политическите термини можем да мислим за тях като за ленинисткия авангард. Еврейските или християнските мислители биха говорили за тях като за "праведни бежанци".

Халифатът не е бил централен за мисълта на Саид Кутб, но наследниците му го смятат за единствения антидот на джахилията. Това е възгледът на "Хизб ут Тахрир", трансконтинентална радикална група, която е напаст за разузнаванията в Европа и Централна Азия, както и на вдъхновената от Кутб мрежа "Такфир вал Хиджира". "Ал Кайда" също много пъти е използвала идеите на този мислител. Именно затова клонът на групировката в Ирак разпространява програмата "Гласът на халифата" в интернет. В Югоизточна Азия, страшната "Джемаа ислямия" също обяви за своя цел халифат, който ще замести сегашните национални държави от Индонезия до Тайланд.

И сега имаме движението, познато преди като ИДИЛ.

Поставено по друг начин, новата декларация на халифата е основана на доктрини, които със сигурност



ще си навлекат смъртоносната опозиция



във всички държави, мюсюлмански или не, чиято легитимност халифатът отрича. Той отрича и истинския правоверен статут на буквално всички врагове, дори на активните ислямисти, които не престъпват дадена партийна линия. И изисква създаването на нов държавен ред по средата на кървава военна зона. Това е рецепта за катастрофа по всеки възможен начин. Именно затова идеята за халифата носи в себе си и самоунищожението си. Сега, след като той, така да се каже, излезе на бял свят, конкуренцията за властта ще бъде интензивна и още по-кървава. Можем да очакваме появата на много съперници халифи, които ще отричат своите съперници за този пост. Това неминуемо ще доведе до раздробяването на различни фракции, които още по-активно ще се бият помежду си за желаната власт, както и много убийства и вътрешни бунтове.

Ислямистите с поглед към историята могат да си припомнят, че в VII век трима от първите четирима халифи са били убити. Убийството на четвъртия, Али, е дало началото на сунитско-шиитската битка в исляма, която все още е бездна между тях 13 века по-късно. И това не е щастлив прецедент.



-----------------------------------------

* Филип Дженкинс е американски професор по история и ръководи програмата Исторически изследвания на религията в университета "Бейлър", щата Тексас.

 Саид Кутб
Снимка: ЕПА/БГНЕС
След обявяването на сунитския халифат в Ирак и Сирия към иракската армия потече поток от доброволци шиити, които ще се борят с радикалите. Това беляза новия период във вековната битка между сунитите и шиитите в исляма.
4
3433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
18 Юли 2014 08:21
Филип Дженкинс е американски професор по история и ръководи програмата Исторически изследвания на религията в университета "Бейлър", щата Тексас.
Този хисторик писал, писал и нищо ненаписал за ролята на САЩ и Запада в цялата тази какафония. Те непрекъснато създаваха ислямистки движения, като се започне от Афганистан,където въоръжиха мужахаджините и се стигне до премахването на светските лидери Мусадех, Кармал, Садам, Кадафи и др., които бяха преграда за радикалния ислям. Едностранното поддържане на Израел също налива масло в огъня. Глупавата идея, че западен тип демокрация може да се установи в тези държави, впрочем прикрива ламтежа за природните им богатства. Държави, раздирани от племенни и религиозни вражди могат да бъдат управлявани само от диктатори. Това не им влиза в главите на американските политици.
18 Юли 2014 11:34
Това ми прилича на пожелателно мислене.
18 Юли 2014 15:54
МРХ++, все едно слушам 3 годишно дете, което знае само една песничка.

Статията засяга напълно различна тема, сама по себе си изключително отдалечена от вмешателствата на Запада, Израел, Иран или Русия. Набързо описва бъдещето на една такава организация и невъзмножността и да изпълни собствените си идеи.

Авторът въобще не коментира (поне в този отрязък) кой, защо и как я е създал. Всичко остава извън темата, която се развива изключително след създаването на групировката.

23 Юли 2014 14:16
Те всички са провалени държави. Единственото решение на джахилия



е пълното приемане на шариата,



ислямското законодателство, което урежда всички аспекти на живота и обществото. Още по-унищожителна е била идеята му, че повечето мюсюлмани по света не са всъщност автентични правоверни. Всъщност те са безбожници или вероотстъпници и трябва да бъдат признати за такива в процеса на такфир - изключване от вярата.


Ислямското законодателство е взето от библейското законодателство, което наистина "урежда всички аспекти на живота"! 10-те Божи заповеди са Конституция на цялото човечество, за всички времена. И мюсюлмани и християни грешат, тъй като не разбират вседостатъчността на това законодателство.
Нарушаването на Божията воля, дефинирана чрез Закона Му, се нарича грях. Наистина това е отстъпление от вярата, което си е безбожие.
Затова държавите се провалят и случая с България не е изключение.
Приемането и изпълнението на Божието законодателство се нарича ТЕОКРАЦИЯ!/Божие управление, пряко или чрез пророци, които са изявители на волята Му/

Светът се нуждае от теокрация!
Боже, пази България!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД