:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новата методика за такса смет се препъна в кабинета

Заради спорове с общините промяната още ще се дебатира в правителството
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
----
От следващата година общините най-вероятно няма да прилагат нова методика за изчисление на такса смет. Това стана ясно след вчерашното заседание на Министерския съвет. Това е едно от последните заседания на МС преди оставката на кабинета и едва ли новата методика, която трябва да влезе в сила от януари 2015 г., ще бъде приета. Методиката принципно е приета, но заради продължаващи спорове със сдружението на общините все още се обсъждат спорни моменти в предложението, каза вицепремиерът Даниела Бобева.

Според методиката общините могат да избират между няколко варианта за смятане на налога - брой торбички, кофи, количеството използвана вода или броят на жителите на даден адрес. Възможен е и комбиниран подход в зависимост от местните особености. В предложените промени в закона за местните данъци изрично е записано, че данъчната оценка или отчетната стойност на имотите не може да бъде база за определяне на такса смет. В момента масово те се ползват за основа за определяне на налога. Зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов многократно коментира, че който и вариант да се избере, ще доведе до увеличение както на такса смет, така и на други налози. Общото притеснение на общините е, че чисто технологично времето не е достатъчно и трябва гратисен период, в който пилотно да се тестват вариантите. Затова те поискаха една година отсрочка, а депутати от ГЕРБ внесоха и такъв законопроект.

Въпреки протеста на общините методиката обедини бизнес и синдикати. Работодателите от години водят битка за въвеждане на принципа "замърсителят плаща". Синдикатите също ги подкрепиха, въпреки че според оценките промените ще доведат до увеличение в пъти на таксата за някои домакинства. В момента по-голямата тежест при приходите от такса смет се падат на бизнеса. Например в София 70 на сто поемат фирмите, а гражданите - останалите 30%.

В средата на юни от Българската стопанска камара разпространиха писмо, че ако не се приеме новата методика, те "като отговорни предприемачи, ще плащат дължимия размер на такса битови отпадъци за 2015 г., но "единствено, когато този размер е определен в съответствие със закона на база генерираното количество отпадък". Пред "Сега" изпълнителният председател на камарата Божидар Данев коментира, че фирмите ще плащат само това, което изхвърлят. "Всяко предприятие ще си го измерва боклука - ако има 30 кг, плаща само тях, а останалите разходи са техен проблем", коментира Данев.

ФОРМУЛА

В такса смет влизат няколко компонента - сметосъбиране, извозване, депониране и почистване на обществените места. В методиката на МФ се предлага таксата да стане двукомпонентна. Едната част ще е събиране, извозване и депониране, а другата - почистване на обществените места, като вторият компонент ще се определя по различна формула, която може и да е данъчната оценка на имота.
2055
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД