:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,462,769
Активни 77
Страници 10,057
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика

От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва зам.-председателят на БСП Евгений Узунов
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Евгений Узунов
Евгений Узунов е икономист по образование. От години е в ръководството на БСП, сега е и зам.-председател. Оглавяваше предизборния щаб на левицата. Бивш зам.-министър на финансите и подуправител на БНБ. Председател на съвета на директорите на холдинг "Стара планина". Беше и депутат за кратко в предишното НС.

-------

- Г-н Узунов, след 13 г. БСП има нов председател. Накъде ще поеме партията оттук нататък?

- Смяната на председателя на БСП винаги е важна, не само за партията, но и за държавата. А иначе аз не разбирах големия драматизъм, с който беше обвит периодът преди конгреса. Това са нормални процедури в живота на партията и мисля, че изборът, който конгресът направи, беше добър и полезен. Ние отново показахме на обществото, че наистина сме една демократична партия. Всички структури, които искаха да номинират свои представители, имаха тази възможност. Не случайно списъкът на номинираните беше доста дълъг. И искам да кажа, че никаква манипулация, никакви "апаратни" игри, което се чува в някои коментари, нямаше при подготовката и при провеждането на избора за председател. Изборът на Мишо Миков дойде по най-естествен начин с тайно гласуване. Той е човек, който добре познава партийния живот, структурите, знае проблемите на партията и затова получи нейното доверие. Като характер той е диалогичен, предвидим и достъпен човек, което е много важно. БСП никога не е била партия на единоначалието.

- А обвиненията, че решенията се взимат от няколко души в партията, в т.ч. и вие?

- Това са измислени упреци. Винаги Националният съвет се е произнасял по всички важни въпроси, които касаят решения на партията. Изпълнителното бюро е било място, където винаги спокойно всеки може да изкаже своето мнение и да участва във формулирането на решението. Не бива да се спекулира и да се хвърлят упреци към Сергей, тъй като той е демократично устроен политик, а и аз не знам кой какво има предвид говорейки за някакво "стеснено" ръководство. Аз поне не съм участвал и не съм забелязал подобен стил на работа и в предходния период.

- Тогава откъде идва определението за вас "сив кардинал"?

- Може би фактът, че излязох от парламента и посветих повече времето си на работа в партията, създава впечатление, че доминирам във формулиране на решенията. Такова нещо няма. Има сигурно хора, които няма да повярват в това, но такива упреци към БСП не звучат сериозно.

- Въпросът е занапред какво ще се промени? Между другото, не чухме програма на Михаил Миков.

- Идват предсрочни избори. Обстоятелството, че те са толкова скоро, поставя в необичайна ситуация новия председател. Той ще има главната задача да подготви партията за изборите. Следващата седмица вероятно предстои заседание на Националния съвет, на което той ще има възможност с по-конкретен план да предложи и по-нататъшните стъпки, които очевидно трябва да бъдат подчинени на това партията да засили доверието на своите членове и симпатизанти и сред по-голяма част от българското общество.

- Как ще си върнете обаче доверието на тези от твърдите ви привърженици, които ви наказаха на евроизборите?

- Да, те ни наказаха, това е истина, защото за съжаление в последните години, участвайки в различни коалиционни формати, независимо от успешните стъпки, които правителствата са правили, членовете и симпатизантите на партията не успяха да видят лява политика в чист вид, тя не беше и възможна. Коалиционното управление предполага компромис. И тогава, когато БСП може изцяло да реализира своите намерения, тогава ще разберете, че тя наистина е лява партия и иска да провежда лява политика в името на държавата и хората. Но за тази цел трябва да има и съответните властови механизми.

- А на "Позитано" не предвидихте ли колко скъпо ще ви струва поредният компромис с общо управление с ДПС? Например назначаването на Пеевски.

- Беше грешка, че не разписахме взаимоотношенията си в коалиционно споразумение, но наистина заложихме на програмна формула, подкрепена от двете партии. В тази формула обаче не успяхме, и не за първи път, да проведем своята лява политика. Едно или друго кадрово решение не може да даде цялостната яснота за перспективата пред една коалиция. Очевидно нещата се оказаха по-сложни, отколкото и ние предполагахме. Разбира се, намеси се и това, че икономиката не влизаше в кондиция със скоростта, с която ние очаквахме. Малко хора го разбраха, защото не го усетиха по джоба си, но наистина започна процес на икономически растеж, макар и твърде плах.

- ДПС еднолично ли взе решение за края на кабинета "Орешарски"?

- Аз не съм свидетел точно на процедурата, но стана ясно, че има политическа ситуация, която не позволява по-нататък да функционира този кабинет. След като не са налице политическите условия, а те са много прости - подкрепа от двете политически сили, най-логичният завършек беше оставката.

- Вярно ли е, че Сергей Станишев е ходил при Ахмед Доган, за да се предложи за премиер?

- Не знам, нямам такава информация. Самият Сергей отрича това и аз му вярвам.

- С кого оттук нататък можете да си партнирате - не само в "Коалиция за България"?

- Ние, както и досега, ще се стремим да взаимодействаме с всички, с които намираме достатъчно общи програмни позиции и общи разбирания за развитието на България. Няма да правим никакви компромиси с границата на една лява, социално ориентирана политика. КБ досега свърши доста работа, защото обхващаше не само социалисти, но и много други леви групи от българското общество. Идеята ни обаче е в следващите седмици да изготвим анализ на досегашното функциониране на коалицията и да търсим възможности за по-широк поглед към гражданското общество. В същото време разбираме желанието на голяма част от членовете на партията БСП да бъде по-отчетлива носещата конструкция в една такава коалиция.

- Тя и досега е носеща структура, но остава впечатлението, че влачи на буксир останалите?

- Такива оценки се споделят и от наши членове. Ще подложим това на свободна дискусия в Националния съвет. Както казах, вероятно ще погледнем и към други леви партии. "Българската левица" например е партия, с която предстои да водим разговори, и не виждам причини да не вървим към по-тясно взаимодействие.

- Разчиства ли се пътят за разговори и с АБВ след конгреса?

- Не сме видели политическата им платформа и послания, за да можем да определим допирните ни точки. Тогава е сериозният разговор, а не пикантерията, която върви вече година и половина, около отношението на двамата лидери. Решенията, които сме взимали към бивши и сегашни техни членове, са били принципни и основани на нашия устав.

- Извинете, но говорите за решения, съобразени с устава, и как те се взимат от пленума. Откъде идват тогава обвиненията, дори и на претенденти за лидерския пост, че решенията се спускат и Националният съвет само ги официализира?

- Наистина не знам кои решения имат предвид.

- Ами например изключването на Първанов и другите от АБВ, това, че Националният съвет научи в последния момент имената на министрите в кабинета и т.н.?

- Изключването мина абсолютно по разписаната процедура в устава - разговори в Изпълнителното бюро, докладване в Националния съвет, дискусии и разговори в структурите, в които членуваха тези другари. Там няма нарушена никаква демократична или уставна процедура. Но искам да напомня, че другарите от АБВ много преди това извършиха редица действия, с които фактически се поставиха извън БСП и чертаеха залез на партията. Прогнозите, че БСП е в своя исторически залез, че дните на БСП са преброени, нещо, което много хора го мечтаят от 10 ноември 1989 г., няма да се случат. Имаме нов председател, доказан политик, честен и последователен човек. С него ще могат да говорят всички в партията и няма опасение от затваряне и изолиране от обществото. В условията на доминиращ десен консенсус - икономически и политически, БСП става все по-нужна на България, като лява алтернатива.

- Връщам ви на коалициите - с кого ще си партнирате евентуално в НС, не остана голям избор?

- Първо, трябва да видим политическите програми за изборите на партиите. Не сме видели нито една, още е рано.

- Нали не казвате, че отношенията ви с ГЕРБ ще зависят от програмата им?

- Естествено, ние гледаме в лявата част на политическото пространство. Всичко зависи от резултатите от изборите. Тогава наистина са възможни много решения, които ще бъдат продиктувани не от лидерите на партиите, а от избирателите.

- ДПС и "никога" в едно изречение ли са?

- Не могат да бъдат в едно изречение. От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС. Те трябва да ни служат в бъдеще.
19
3032
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
30 Юли 2014 20:57
Веднага у мен възникна въпросът: интервюираният директор на "Стара планина"-холдинг като гледа наляво, какво вижда? Плосък данък? Уестингхаус, при положение, че в "Белене" вече са вложени 2 милиарда лева? Подкрепа на хунтата в Киев? Отказ от стратегическо планиране и предоставяне на министър-председателския пост на един послушко? Списъкът е дълъг...
30 Юли 2014 21:03
Едно голямо нищоказване.
30 Юли 2014 21:19
- ДПС и "никога" в едно изречение ли са?
- Не могат да бъдат в едно изречение. От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС. Те трябва да ни служат в бъдеще.

Ами другарят си го каза: БСП са готови и в другото правителство да са в стойка висок партер стига да са във властта.

30 Юли 2014 21:24
Ние отново показахме на обществото, че наистина сме една демократична партия. Всички структури, които искаха да номинират свои представители, имаха тази възможност. Не случайно списъкът на номинираните беше доста дълъг.Дано обществото има по-дълга памет от вашата и не забрави какво точно му показахте.
30 Юли 2014 21:36
Не е ли по- точно да се каже, че коалициите служеха за алиби и БСП изобщо не е мислела да води лява политика? Няма лошо, само е малко шизофренично.
30 Юли 2014 22:52
Пустият ви глад за Власт на всяка цена ви провали, Красимир Узунов ...
Не внушавай хопорни точки, без "приложение" - главите ни не са само закачалки за шапки...
30 Юли 2014 23:39
Туй шъ да е причината. Иначе другари като Гочиту отдавна да са грабнали червените знамена и да са повели робите на труда на барикадите срещу чорбаджиите изедници. Ама пусти коалиционни формати...
30 Юли 2014 23:51
сраха ли ви пак в гащите , другари?

И тогава, когато БСП може изцяло да реализира своите намерения, тогава ще разберете, че тя наистина е лява партия и иска да провежда лява политика в името на държавата и хората


пази Боже! Ако това време се зададе в близкото поколение - още един милион българи ще ви "разбираме" ама с 2 или 10 часа разлика
31 Юли 2014 04:08
7
31 Юли 2014 08:30
Ляво управление не е възможно в условията на диктатура на капитала, която се осъществява чрез лъжливите овчарчета (медиите). Всяко ляво правителство бива очерняно от тях и в резултат на това сваляно на изборите от обърканото стадо (народа). Това е простия механизъм чрез който действа диктатурата на капитала.
31 Юли 2014 09:52
Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика


Евгений Узунов е икономист по образование. От години е в ръководството на БСП, сега е и зам.-председател. Оглавяваше предизборния щаб на левицата. Бивш зам.-министър на финансите и подуправител на БНБ. Председател на съвета на директорите на холдинг "Стара планина".


Само аз ли виждам проблема тук? Един човек от едрия бизнес, капиталист, та дрънка (дето има една дума) и да говори, че ще осъществява социална политика. Явно е, че такива като тоя ще си останат само с опита за социална политика и все ще има нещо да пречи - коалиционен партньор, луната, еболата в Африка, проблемите с простатата и т.н.
То е ясно, че форумните дудуци от БСП ще го подкрепят, ама на тия дето гласуват за такива като тоя - КАПИТАЛИСТИ и чакат социална политика, де им е акъля???
31 Юли 2014 10:19
То е ясно, че форумните дудуци от БСП ще го подкрепят, ама на тия дето гласуват за такива като тоя - КАПИТАЛИСТИ и чакат социална политика, де им е акъля???

Гледам, че под тази статия ги няма, но вероятно подкрепят принципната позиция за възможна нова коалиция с ДПС "за благото на държавата".
31 Юли 2014 10:19
Още някои щрихи в богата биография на др. Евгени Узунов :
- Секретар на ЦК на ДКМС преди Преврата от 1989 г., което е и първата му месторабота. Това съвпада с най-мракобесния период на тая "организация", служеща за жандарм над младежта , принудена да работи в нечовешки условия ангария на комунистите.
- Еталон за завършен номенклатурчик от БКП, който днес е един от главните сиви кардинали на социалистите.
- Респективно , виновен за всички провали на БСП и държавата. и пр. и пр.
31 Юли 2014 11:01
Ето кой бил въпросният другар Узунов:
Той обаче след като е бил управител на митниците в първите години на промените, от 1993 г. е създател и шеф на Първа източна международна банка (ПИМБ). В доклад на службите от 1995 г. се казва, че тя е обсебена от „силовата и криминално проявена групировка, действаща под прикритието на застрахователната компания СИК (SIC) и „Интергруп“ АД“. Сред акционерите в банката тогава са Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Оцелелите от СИК може да придобият самочувствие, още повече ако е вярно, че Евгени Узунов е предложен в ръководството на БСП от зам.-председателя Румен Петков.

Узунов е бил заместник-министър (на транспорта) още по татово време. Бил е първи секретар на ДКМС - за кратко, едва 4 месеца, но в знаков момент. Той е на поста, когато се извършва генералният обрат на 10 ноември. Тогава ДКМС не взема никакво отношение към промените, отбелязват биографите. През 1991-1992 г. следват други ключови позиции: заместник-министър на финансите и началник на ГУ "Митници". После са ръководните позиции в ПИМБ, БНБ, а от 1998 г. в Централния приватизационен фонд, прекръстен сега на "Стара планина холдинг".

Натисни тук
31 Юли 2014 12:48
Самият Сергей отрича това и аз му вярвам.

Този величав цоца-ли-цоца-цоциалист доказва, че у наш'та държава политик и лентяй, политик и тъпак, политик и престъпник е едно и също нещо. До преди 10-на години все още имаше партийци за които се казваше "политик и то умен", сега вече и за подквасване няма.
31 Юли 2014 15:51
Натирването на Станишев в Брюксел показа, че олигарсите и задкулисието в БСП са се активизирали, за да съхранят статуквото в партията и достлука с ДПС, с цел да продължат да консумират властта. В противен случай ще трябва да си търсят друга партия. Не че пак няма да им се наложи, де.
И друг път съм казвал, че БСП ще се превърне в нормална лява партия, когято се отърве от всички тези паразити.
31 Юли 2014 19:58
Такива като "другаря" Узунов трябва немедлено да бъдат изритани от БСП. Иначе няма да има никаква промяна. Как не го е срам този другар да дава интервюта. Егати дебилите - с такива е бъкана БСП. Ся разбирате ли колко трудно ще му бъде на Миков да реформира тази партия. След като прочетох това интервю,разбрах че ще гласувам както бях решил - за АБВ...!
31 Юли 2014 23:53
Милиардер в БСП - явно банката ще направи решителен ляв завой
02 Август 2014 21:08
зам.-председателят на БСП Евгений Узунов

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика


Оооо, без съмнение вие кипите от желание да водите лява политика ....на думи!

На калпава ракета космоса и пречи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД