:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,273,769
Активни 142
Страници 25,464
За един ден 1,302,066

Шут по бюджета

Парламентарният цирк завършва със скъсан празен чек за ГЕРБ, магарешки инат на БСП и безполезна дресьорска палка за ДПС
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
ГЕРБ цяла седмица говори за апокалипсиса, който ще настъпи без вдигане на таваните за бюджетния дефицит и държавния дълг. Една сутрин Бойко Борисов се събуди в настроение за ритане и за всеобща изненада би шута на актуализацията.
Окрилени от данните, че са №1 на политическата арена според социологическите анкети, ГЕРБ се развихриха. Темите за КТБ и най-вече за бюджетната актуализация се оказаха чудесен трамплин за рейтинга. Бойко Борисов и хората му влетяха в парламента и в медиите с аларма за колосални бюджетни дефицити, рекордни държавни заеми и дългове - защото положението било пълна катастрофа. В деня, в който актуализацията мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС, Борисов обясняваше, че залогът е за много милиарди, но той е готов да приеме и най-скромния вариант за промени в бюджета - предложения от кабинета в оставка, защото инак служебното правителство ще се провали, а държавата ще фалира. Лидерът на ГЕРБ натърти, че това е отговорната позиция на отговорна партия.

За да бетонира "отговорната" си роля, ГЕРБ подготви празен чек за служебния кабинет - внесе проект за решение, с което, преди да умре, сегашният парламент да упълномощи бъдещото служебно правителство да договаря заеми от международни институции. В проекта пише "при последваща ратификация от Народното събрание". С други думи това решение би имало смисъл и пълнеж само след като заработи следващият, 43-ти парламент. Без ратификация пари няма, значи няма смисъл отсега да се дава мандат на служебния кабинет. Тогаваза какво беше цялото истерично говоренеи бързане за спешни заеми!? В проекта на ГЕРБ не пише нито колко пари може да изтегли служебното правителство, нито за какво точно трябва да се харчат. Отговорно, нали?

Но това беше онази вечер, а когато се събуди, Бойко Борисов отиде в парламента, срещна се с председателя на събранието и на БСП Михаил Миков и обяви новия курс - ГЕРБ няма да крепи нито кворума, нито актуализацията, нито ще пробутва празни чекове, а отговорността за бюджета харизва на социалистите.

По ирония на събитията по същото време президентът Плевнелиев сподели колко много се радва и как горещо приветства одобряването на бюджетните поправки на първо четене. А то се оказа, че второ четене няма да има.

Вярно е, че в този парламентциркът и фарсът бе наложиха като основни жанрове,но избирателите не заслужават тази гавра, а и отдавна освиркват фалшивите изпълнения и слабите актьори. Неслучайно това Народно събрание поставя печален рекорден - по най-къс живот.

Но все пак как да си обясним гладиаторските борби за ремонт на бюджета в българския колизеум? Магарешкият инат на социалистите е по-ясен - БСП за нищо на света не иска да признае, че е големият виновник за провала на бюджета (и не само). Но как да разкодираме най-новите лупинги на ГЕРБ?

Веднага се появи една обяснителна версия. Според най-пресните социологически сондажи единомислието на ГЕРБ и ДПС напоследък - за бюджета, по банкови, а и по-други въпроси, което БСП всеки ден обясняват като нов политически годеж и гарнират с възгласи "горчиво", наврежда сериозно на рейтинга на ГЕРБ - разочаровало и отблъсквало почитателите на Бойко Борисов. Това мотивирало Борисов внезапно да зареже така желания бюджетен ремонт и да избяга от парламентарния фронт, където се оказа срещу БСП и рамо до рамо с ДПС.

Освен това в ГЕРБ май са разбрали, че БСП вече има строен план за прахосване на последните дни на Народното събрание в процедурни трикове, така че до гласуване на бюджетни поправки да не се стигне. Показателно е, че Борисов обяви, че се отказва от актуализацията след срещата си с председателя Михаил Миков.

Ами сега?Какво ще се случи с държавата,ако остане без депутати, със служебно правителство и със сегашната бюджетна рамка? Какви ще са рисковете, ако няма актуализация, както се очертава? Честният отговор е - нищо страшно. Проблеми ще има, но те не са драматични, а и току-виж довели до реформиране на традиционни "черни дупки".

Първо, без актуализация на големия бюджет, държавния, НЗОК може да остане без пари наесен. Лошо за болниците, аптеките и най-вече за пациентите. Но може касата да си стегне разходите и да се справи - с повечко финансова дисциплина и под строгото око на служебния кабинет.

Второ, приходите в бюджета ще са крайно мизерни, а разходите ще си вървят. Служебното правителството ще се чуди откъде по-напред да реже. Но винаги може да се намери откъде да се спести. Във всички министерства има буфери, които биха могли да се използват при нужда.

Трето, нищо не пречи желаният ремонт на бюджета да се случи наесен, в следващия парламент, който, ако не друго, поне ще се радва на малко повече доверие от сегашния.

Одобрената на първо четене актуализация предвижда за здравната каса да се дадат допълнително 225 млн. лева. Планираните приходи в бюджета няма да се изпълнят с 500 млн. лева. Това дотук прави допълнителен дефицит от 725 милиона лева. Кризата с КТБ не е овладяна - ако се стигне до изплащане на защитените по закон влогове там (които били около 3.7 млрд лева), държавата трябва да осигури и додаде поне 1.6-2 млрд. лева, за да не стигне до пълно изпразване на Фонда за гарантиране, в който има само 2.1 млрд. лева. Освен това, ако се стигне до окончателно затваряне на КТБ, бюджетът ще трябва да се погрижи за общини, училища, болници, ведомства, чиито пари са закопчани в банката, но не са гарантирани от фонда. Казва е сумата, правителството в оставка не казва, но със сигурност е много голяма. По тези причини то предлага да се запише като опция до края на годината държавата да може да изтегли нови 3.4 млрд. лева заем (или заеми). Това означава, че в закона за бюджета таванът на дълга трябва да се вдигне с още 3.4 млрд до 21.2 млрд. лева. Освен това правителството в оставка предлага да се дадат държавни гаранции на фонда в размер на 2 млрд. лева. Всички тези поправки създават фискални буфери, а може и без тях, на няколко пъти се подчертава в мотивите.

Интересното в случая е, че тези сметки са правени, без да се знае какво е реалното състояние на КТБ и дали тя наистина е неспасяема. И още нещо - почти всички вече твърдят, че съдбата на банката няма да бъде решена на 21 септември, а ще бъде използван целия позволен от закона срок за особен надзор - 6 месеца. Т.е. евентуално пари ще са нужни в края на декември. Когато би трябвало да има парламент и редовен кабинет, които да решат какво ще правят. Така че залагането на милиарди като външен дълг е доста прибързано.

През последните седмици чухме много "за" актуализацията, но и много "против". Забележително е, че всички изказали се бивши министри и зам.-министри на финансите са единодушни -на този етап България може да мине без актуализация на бюджетаТова твърдят капацитети като Стоян Александров, Христина Вучева, Красимир Ангарски, Емил Хърсев. Тези хора са управлявали държавните финанси в далече по-трудни за България времена, при това твърде успешно. Щом казват, че днес положението не е толкова страшно, колкото ГЕРБ твърди, можем да им вярваме. Казва го и министърът в оставка Петър Чобанов, който предлага актуализацията, но подчертава, че се прави за повече сигурност на следващите управници, а не защото е фатално неизбежно.

Всъщност в трите месеца без парламент служебното правителство ще имачудесен шанс да стегне финансовата дисциплина- както са го правили всички такива кабинети досега. А когато дойдат новите депутати, ще стискаме палци новата реколта да е по-качествена и по-почтена.

Бъдещият служебен кабинет може да се окаже с дълъг живот по няколко причини. Съставянето на правителство този път ще е особено трудно и поради очакваната сложна конфигурация на силите в НС, недоверие и страх от коалиране, и това на фона на бюджетни неволи, тежка финансова обстановка, администрация, изпаднала в ступор - както се случва при всяка смяна на власт, и влошен в резултат на всичко това икономически климат.

Освен това за следващите управляващи ще е много удобно служебният кабинет да свърши колкото може повече от неизбежната след властването на БСП - ДПС черна работа и да обере недоволството от непредотвратимия скок на цените на тока наесен и от други мерки, които са вредни за рейтинта на всяка партия.

Междувременно наистина може да се наложи вземане на нови заеми - заради КТБ, заради буксуване на икономиката, пресъхване на приходите в хазната и други предизвикателства. При работещ нов парламент, който се опитва да състави редовно правителство, не пречи служебният кабинет да получи правомощия да договаря международни заеми, а депутатите да ги ратифицират. Тоест бюджетните ремонти и заемите, ако са нужни, могат да изчакат изборите.

При това положение не става яснозащо беше цялата истерия за актуализация на бюджетаточно сега - в последните дни на най-яловото, най-безобразното и най-неработещото в новата българска история Народно събрание. Трудно е да повярваме, че политиците изведнъж са станали предпазливи и предвидливи и мислят за благото на народа. Най-вероятно те си имат свои тънки сметки, които за съжаление са все свързани с мрачни сценарии. Явно никога няма да разберем какви демони се гонят в главите им. А колкото до поредния лупинг на Бойко Борисов, той всъщност произвежда добра новина - щом няма да има ремонт на бюджета, няма да има и нови дългове и трупане на опасни дефицити. Засега.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Министърът на финансите Петър Чобанов бе оставен сам да брани проекта на правителството за ревизия на бюджета. След оставката си премиерът Орешарски не стъпва в Народното събрание.
12
3478
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
30 Юли 2014 21:43
Една сутрин Бойко Борисов се събуди в настроение за ритане и за всеобща изненада би шута на актуализацията.30 Юли 2014 21:59
Между другото бъдещият служебен кабинет може да се окаже с дълъг живот по няколко причини. Може да се окаже, че партиите, които ще влязат в парламента, трудно ще оформят управляващо мнозинство, ще има прегрупирания, прехвърляне на мандати, гласувания, провали и нови гласувания. Съставянето на правителство този път ще е особено трудно и поради очакваната сложна конфигурация на силите в НС, уплаха от коалиране, бюджетните неволи, тежката финансова обстановка, администрация, изпаднала в ступор - както се случва при всяка смяна на власт, и влошения като функция на всичко това икономически климат.

Освен това за следващите управляващи ще е много удобно служебният кабинет да свърши колкото може повече от неизбежната след властването на БСП - ДПС черна работа и да обере недоволството от непредотвратимия скок на цените на тока наесен и от други мерки, които са вредни за рейтинта на всяка партия.


хмм...Как точно "непредотвратимият скок на цените на тока" ще помогне на чехлю да запази не само служебното си правителство, но и телесната си цялост, г-жо Бончева?
30 Юли 2014 22:08
едните седмици чухме много "за" актуализацията, но и много "против". Забележително е, че всички изказали се бивши министри и зам.-министри на финансите са единодушни - на този етап България може да мине без актуализация на бюджета. Това твърдят капацитети като Стоян Александров, Христина Вучева, Красимир Ангарски, Емил Хърсев.


Това не е съвсем така. Съвестният антикомунист и национално известен финансов министър от второто най-добро антикомунистическо правителство г-н Муравей Радев подкрепи бюджетните размисли на финансовия ни Пикасо - Генерал Боко - заявявайки, че актуализацията е задължителна заради обективната реалност.
30 Юли 2014 22:50
Права е Бончева - за добро или за лошо, актуализация на бюджета така или иначе няма да има.
Нов парламент - нов късмет!
30 Юли 2014 23:04
А ето и поредната лоша новина: Дефицитът е близо 1 млрд. лева


И много числа като тема за размисъл:

В сравнение с юни миналата година, когато бюджетът беше балансиран, сега бюджетният дефицит гони 1 млрд. лева. Това става ясно от данните, публикувани в сряда от Министерството на финансите.

Дефицитът в хазната стигна 995.6 млн. лева в края на юни. От тази сума 439.5 млн. лв. се дължат на неизплатени европейски средства, а 556 млн. лв., на преразход в националния бюджет.

Влияние върху дефицита оказват временно замразените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма "Околна среда“ и по две оси на програма "Регионално развитие“, където се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицирани разходи в общ размер на 478.3 млн. лева, отчитат от министерството на финансите.

Постъпилите приходи и помощи за първото полугодие на 2014 г. са в размер на 14 170.1 млн. лв., или 45.7% от годишните разчети за 2014 година. Съпоставено със същия период на миналата година приходите остават почти без промяна, но изостават сериозно от планираното.

Приходите от косвени данъци намаляват с 91.7 млн. лв. до 5 402.1 млн. лв., което е едва 42.1% от програмата за годината. Сериозно изоставане има в приходите от ДДС, където планът е изпълнен едва на 42.1% и при приходите от акцизи, където изпълнението е само на 41.9%.

Върху постъпленията от ДДС от внос влияние оказва и извършваната планова профилактика на производствени мощности в "Лукойл Нефтохим".

Разходите, включително вноската на България в бюджета на Европейския съюз, към края на юни възлизат на 15 165.7 млн. лв., което е 46.7% от годишния разчет. Спрямо юни 2013 г. те нарастват с 993.7 млн. лв.

Капиталовите разходи са в размер на 1 737.7 млн. лв. и се увеличават номинално с 30% или 400.9 млн. лв. спрямо същия период на предходната година.

Размерът на фискалния резерв към края на юни 2014 г. е 6.6 млрд. лв., включително 5.9 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 0.7 млрд. лв. вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи. Сумата обаче включва приходи с еднократен характер, като постъпления от дивидент от предприятията с държавно участие в капитала и присъдена сума от 303 млн. лв. в полза на държавата по арбитражно дело.
30 Юли 2014 23:15
Внушението с това Чобанче самотно в кошарката на министерите е изключително силно! Някакво воайорче се кефи на постигнатото...
Ще плащаме, както винаги
31 Юли 2014 07:31
Бюджетът е провален, това е ясно, също като миналата година, защото Чобанче данъци не събира.

Без тази акуализация, следващата ще е възможна след около 3 месеца - това е в края на Октомври.
Това ще навреди както на способността на служебния кабинет да управлява, но по-важно, на този след него.

Отговорно беше да се прокара актуализацията сега, но ГЕРБ са напълно прави, да не плащат всяка цена за това.
При това забележете - по-следващото правителство е много вероятно да е на ГЕРБ, има за какво да се помисли.

Затова и се получи този лупинг, но фактът е налица - ГЕРБ постъпи отговорно, като го прокара на първо четене, БСП неще.
Щом не ще - няма, все пак отговорността е на БСП - управлява тяхно правителство.

Това ще се припомни есента, когато получи своето политическо значение.

Това е политическата сметка, хайде стига с високопарни думи - лицемерните приказки как трябвало да се мисли за държавата пълнят страниците на вестниците, но това са лъжи - окаяното състояние на държавата го илюстрира отлично.
31 Юли 2014 08:35
Той (Михаил Миков) обясни още как от БСП убедили Бойко Борисов, че актуализация на бюджета не е необходима на този етап:

„Водихме откровен разговор с аргументи и той чу тези аргументи. Коалиция за България зае принципна позиция заради недостатъчно разписване от страна на правителството за какво ще се харчат тези средства. Защото най-малкото е подозрително да се прави такава сериозна корекция, при положение че към мотивите, с които тя се предлага от правителството, е записано, че може да се мине и без нея".

По думите му това означавало, че актуализацията е нужна само в политическия и предизборен контекст.

„Задължително ще се експлоатира тезата за тежкото финансово състояние, в което е оставена държавата след управлението на социалистите. Забележете, ще се говори не за управление с участието на социалисти, а за управлението на социалистите и тази вина изцяло ще ни се вмени", добави Миков.

„Имаме и други аргументи, които са експертни - в средата на годината е рано да се говори за корекции в бюджета, защото такова решение ще има деморализиращ ефект за приходните агенции. Особено в преходния период. Ако официално бъдат занижени очакванията за приходите, НАП и митниците съвсем няма да си дават зор", каза още лидерът на БСП.

31 Юли 2014 10:16
Забележително е, че всички изказали се бивши министри и зам.-министри на финансите са единодушни -
на този етап България може да мине без актуализация на бюджета

На този етап (до изборите) да, но след това? Никой не се наема да каже категорично дали парите ще стигнат до края на годината. Можело да стигнат, но се налагали икономии, като в крайна сметка ще се окаже, че пак няма да стигнат.
При всички случаи по-добре актуализацията да я прави следващият парламент за да няма политически спекулации за някакви нови мнозинства, коалиции и т.н.
31 Юли 2014 10:17
но след това?


Правят се анализи след 2 месеца и тогава ако се налага се гласува актуализация.
Къв е проблема
31 Юли 2014 10:20
Няма проблем. По-долу точно това казвам.
31 Юли 2014 10:38
Bibian, не ти схващам логиката. Излиза, че ГЕРБ отговорно прокарва един необходим проект и има шанс да го прокара и на второ четене - въпреки процедурните тарикатлъци на БСП, обаче внезапно решава, че няма са се опитва!?!? И че било отговорност на БСП?!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД