:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,407,087
Активни 123
Страници 4,072
За един ден 1,302,066
Поуки

Защо Аржентина пак е пред фалит

Управляващите в Буенос Айрес за пореден път не пожелаха да свият дефицита и правителствените разходи, за да платят на кредиторите си
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Подръжници на аржентинската президентка Кристина Кирхнер протестират в Буенос Айрес срещу хедж фондовете, осъдили страната
Защо Аржентина за пореден път се изправи пред фалит? Случаят може да бъде онагледен с проста аналогия. Опитайте се да обясните на банката си, че тъй като сте пилели доходите си в продължение на десетилетие, имате право да не плащате ипотечния кредит, с който сте си купили жилище. Когато банката заведе дело срещу вас за неизплащане на заема, обяснете на съдията, че не бива да ви безпокоят с искания за промяна във вредните ви навици на харчене. Когато съдията се произнесе против вас, опитайте да обясните на света чрез международните медии как съдебното решение е несправедливост, която застрашава международния банков пазар (както Аржентина се опитва да стори напоследък). А сега се опитайте да оправдаете позицията на аржентинското правителство.

В началото на 90-те години на миналия век Аржентина въведе закон за конвертируемостта като мярка за ограничаване на Централната банка и за слагане на край на хиперинфлацията от края на 80-те години. Този закон фиксира курса на песото спрямо американския долар и постанови, че Централната банка може да емитира песо единствено прякопропорционално на количеството американски долари, които влизат в страната. Тогава законът за конвертируемостта не беше просто схема за фиксиран валутен курс. Той бе закон, който превърна Централната банка във валутен борд, конвертиращ песото към долара по курс едно към едно. Тъй като Централната банка получи известна гъвкавост в емитирането на песо спрямо притока на долари, валутният борд се определяше по-скоро като "хетероксален" вместо "ортодоксален".

Според същата схема Аржентина не може да монетаризира дефицита си, както направи през 80-те години правителството на Рикардо Алфонсин. Тогава се стигна до висока инфлация, изродила се в хиперинфлация. Заради закона за конвертируемостта през 90-те години правителството на Карлос Менем не можеше да финансира фискалния дефицит с печатане на нови пари. Затова вместо да намали дефицита, Менем промени начина на финансирането му - от схемата с емитиране на пари премина към схемата на външния дълг. Външният дълг бе в долари и това позволи на Централната банка да емитира съответстващото количество песо.

Така през 90-те години външен дълг емитира същата тази Аржентина, която вече шест пъти от получаване на независимостта си от Испания през 1816 г. бе обявявала невъзможност да обслужва дълговете си. В известен смисъл може да се каже, че1/3 от историята на страната е писана по време на банкрутВ същото време Буенос Айрес демонстрира съмнителна институционална защита на договорите и имуществените права. След като вътрешните спестявания изчезнаха благодарение на дългогодишната висока инфлация през 80-те (а и в предишните десетилетия), Аржентина трябваше да се обърне към международни фондове за финансиране на дефицита си. А заради липсата на кредитоспособност страната трябваше да "внесе" надеждност, затова се наложи да емитира ценните си книжа под юрисдикцията на Ню Йорк. Аржентина обеща, че ако има спор с кредиторите си, ще приеме решението на нюйоркските съдилища.

Много противници на съдебното решение днес твърдят, че има конспирация на аржентинските кредитори за отнемане на суверенитета на страната, но отговорността е изцяло у аржентинското правителство, спечелило си дългогодишна слава с неспособността да плаща дълговете си.

Емитираните в Ню Йорк облигации през 90-те годиниимаха още две особеностиизвън тази, че се емитират под правната юрисдикция на Ню Йорк. Включването на клауза paripassu (с равни права) и отсъствието на клауза за колективни действия. Клаузата paripassu означава, че Аржентина приема да третира при равни условия всички свои кредитори (особено що се отнася до плащанията по лихвите и главниците). Клаузата за колективни действия означава, че в случай на преструктуриране на дълга, ако определен процент от кредиторите приемат суап по дълга, тогава кредиторите, отклонили това предложение, автоматично трябва да приемат нови ценни книжа. Въпреки това, когато Аржентина спря да плаща дълга си в края на 2001 г., тя спря да обслужва и книжата, включващи клаузата paripassu, но не изиска колективни действия от кредиторите.

Според договора, който самата Аржентина предложи на кредиторите си и който не включаше клауза за колективни действия, всеки кредитор следва да получи 100 процента от бонуса, дори и ако 99.9 на сто от кредиторите приемат суапова сделка. И точно това се случи при спирането на плащанията през 2001 г. Когато Аржентина предложи нови книжа на кредиторите си след дефолта, несъгласните дадоха на Буенос Айрес да разбере, че според договора те имат право да получат 100 процента от книжата при "равни условия" (paripassu) с кредиторите, приели преструктуриране на дълга. Тоест според договора Аржентина не може да плати само на едните.

Правителствата на Нестор Кирхнер и на Кристина Кирхнер обаче решиха да пренебрегнат несъгласните кредитори до такава степен, чеги изтриха като кредитори от официалните доклади(това е една от причините, поради които нивото на дълга изглеждаше по-ниско според официалната статистика).

Затова може да се каже, че съдия Гриеса (федералният съдия, който гледа делото на кредиторите срещу Аржентина преди месеци - бел.ред.) нямаше какво друго да направи, освен да прочете договора, предложен от Буенос Айрес на кредиторите му. Въпреки това и в Аржентина, и другаде по света бе изприказвано много за това как решението на съдията Гриеса вреди на правната сигурност на суверенните облигации и преструктурирането на дълга.

Проблемът не е в решението на съдия Гриеса. А в това, че Аржентина реши отново да избере дефицитите и неуправляемите правителствени разходи пред изплащането на облигациите си. Решението на Гриеса означава, чедефолтът не може да се използва като политически инструментза пренебрегване на договореностите според предпочитанията на политиците. Всъщност държавите с нововъзникващи икономики трябва да благодарят на съдия Гриеса за решението, защото то им позволява да заемат при по-ниски лихви, тъй като много от тези страни или са неспособни, или нямат желание да предложат надеждна правна защита на собствените си кредитори. А едно решение в полза на аржентинското правителство би му позволило да нарушава договорите, които е сключвало, и би усложнило достъпа до капитал на други бедни страни.* С леки редакции и съкращения

Снимка Архив
Карлос Менем емитира външен дълг, за да финансира дефицита на Аржентина в края на миналия век.
27
3336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
31 Юли 2014 21:03
Че и НАТО не може да й помогне...
А текстчето... Можеше още да се съкрати. До заглавието. Та и без него...
-----------------
Сайтът на Генек

31 Юли 2014 21:06
Всяка натовска държава е подложена на подобни рискове. А джърналистът не струва, нивото му е ЕЖК. Нека си представи, че съм му опрял дуло на горещо оръжие в празната тиква и той се опитва да философства...
31 Юли 2014 21:58
Ми много просто - щото не е Ирак.
31 Юли 2014 22:00
Meat31 Юли 2014 21:06

Всяка натовска държава е подложена на подобни рискове. А джърналистът не струва, нивото му е ЕЖК. Нека си представи, че съм му опрял дуло на горещо оръжие в празната тиква и той се опитва да философства...

В ЦК така ли си говорите или ти се правиш на гамен, за да си по-убедителен?
31 Юли 2014 22:06
Случаят може да бъде онагледен с проста аналогия. Опитайте се да обясните на банката си, че тъй като сте пилели доходите си в продължение на десетилетие, имате право да не плащате ипотечния кредит, с който сте си купили жилище.


Тия пишман либерасти явно не правят разлика между ипотечен кредит и държавен заем...ех, мъко либерална.
31 Юли 2014 22:17
В ЦК така ли си говорите или ти се правиш на гамен, за да си по-убедителен?


Какво е ЦК? Вие в МД така ли си говорите, или се правиш на кретен, за да си по-неубедителен?
31 Юли 2014 23:20
Аржентина поразително приличат на едно малцинство в България,
което има достъп до "безплатен" ток, вода и т.н. -
т.е. някой друг ги плаща.
И евроромите и латиноромите требва да бъдат възпитавани СТРОГО...
31 Юли 2014 23:45
Статията е добра и поучителна. Пропуска обаче една важна подробност - кредиторите на Аржентина няма да поемат по-големи загуби, отколкото са се съгласили сами. Тези, които не са съгласни на суап са т.нар. "фондове-лешояди". Това са фирми, които са изкупили на вторичен пазар вече обезценения дълг на Аржентина и се надяват да получат сега 100% от номинала му, заедно с лихвите. Мисля, че и във вестника имаше статия за това. Ако въпросните "лешояди" вземат че фалират, света ще си отдъхне много повече, отколкото от намалените лихвени проценти при фалит на Аржентина. Да не говорим, че ако държавата фалира, дори тези, които са се съгласили на суап, и иначе биха взели някакви пари, няма да вземат нищо, наравно с лешоядите.
В НАТО е така!
31 Юли 2014 23:51
Kakво трудно има да обясниш на банкер че ще вземе на босия обувките? Имал дал...Държавен заем не е ипотечен кредит, няма обезпечение, който си е купил CDS ще си получи застраховката, който е алчнял и не си е купил...ще си пали печката с аржентински облигации! Тоя филм вече сме го гледали.
А за малцинства и тарикати.....казано е , докато има ТЕЛЕТА ще има и касапи!Едни са с робска психика, следите от бича са им останали в гените и не могат и да допуснат дори че не са втора класа хора и не трябва цял живот да гладуват за да ги похвалят господарите че са остров на стабилност.
01 Август 2014 00:00
От малкото което прочетох по нета пишещ тия статията или хал хабер си няма за какво пише или просто е дочул нещо оттък оттам и е дал воля на фантазиаята си и справедливия гняв. Ето дори и страйкито го последва омесвайки презрението си кьм мургавелки и латиноси с международните финанси.
Без да се сеща че за англосаксонеца като балканец е на едно ниво с мургавите си сьбратя .
Иначе цялата история показва че живеем в свят който вече няма никакви правила а е една виртуална игра. Хаоса е близо.
01 Август 2014 01:21
Много съкратено и крайно неясно. Кво става с кредиторите ? Ще пращат ли американски войски да я мироналагат или ще пият една студена война, пардон вода ?
01 Август 2014 05:48
Примерът е неточен.
Точното е, че когато играеш по правилата на световните банкови олигарси - си обречен на фалит. Точка!
Целият свят живее на кредит, например средният канадец харчи 165% от дохода си. Целият свят е една пирамида, умело дирижирана от собствениците на ФЕД.
Който се включи последен - умира прав.
Извода- носете си новите дрехи, момчета и момичета. Светът е пред фалит, на практика който съумее да оцелее най-дълго с най-много кредити - той печели!
Един много богат мой колега, имащ наследствени замъци в Кралството каза, че би искал умре с огромни дългове и напомпани кредитни карти.
Мъдър мъж...
01 Август 2014 05:57
... пропуснах да дам примера, който ми беше даден за "печеливш кредито-получател" - бабЕ на 86, на която била одобрена ипотека за къща за 40 (!!! ) години с 5 бона cash-back (пари на ръка при подписване), нула предплата и отрицателна лихва за първите 5 години. Е, хубу'у, де, преди неколко години. В САЩ.
Да е жива и здрава.
01 Август 2014 07:00
Когато евроромите крадат от българите и
когато латиноромите крадат от някой друг -
за мен е едно и също.
Не може евроромите и латиноромите да са различни!
Иначе се получава раздвояване на личността...
***
01 Август 2014 07:03
Капитан Немо, сребролюбието е висш израз на комунистическата идея.
01 Август 2014 07:05
Ще пращат ли американски войски да я мироналагат или ще пият една студена война, пардон вода ?
Могат да запорират произволен сребърник, собственост на сребърническата държава.
01 Август 2014 07:15
Striky, cheers buddy
01 Август 2014 07:19
бабЕ на 86, на която била одобрена ипотека за къща за 40 (!!! ) години с 5 бона cash-back

By the way сьдията предизвикал фалита е на 83 години. Незнам дали още разбира в кой свят се намира.
Орленце за да не те задави справедливия гняв вьпросния хедже фонд нищо не е дал пари на Аржентина а е закупил на вторичен пазар
една хартийка за дьлг. Ако беше приел предложеното му от Аржентина споразумение печалбата му щеше да е 300%.
Интересното е че сега най вероятно след дефолта няма да получи нищо.
Та се пита в задачката 'има ли нещо гнило в Дания'?
01 Август 2014 07:29
Знаете ли какво е CDS - кредит дефолт суап ? Едни много важни хартийки, застраховка срещу фалит! Ако си купиш ДОХОДНИ , а не като германските бундове с отрицателна печалба , наистина ДОХОДНИ облигации, то поемаш огромен риск да не си получиш парите обратно и затова си купуваш и CDS , при кредитното събитие дефолт издателя им ти плаща загубеното.Естествен пазарен закон , голяма печалба голям риск!Така е устроен света, кьорав карти не играе, да са си купили CDS, и хлапетата знаят че печалба над 6% води до фалит.....
А ромите и други такива....те явно не четат какво се пише и как било правилно а просто гледат банкстерите как живеят на чужд гръб и копират,, по добре измамник отколкото измамен, нали?
01 Август 2014 08:37
Сега какво е ясно. Аржентина е вързала песото за долара. Американците печатат пари, които са подкрепяни от петрола, китайски стоки и т.н. Ама Аржентина не може да печата песос защото нямя за какво да ги подкрепят. Цялата каша, е че парите в света не почиват на нищо. Според теорията на Маркс ( а не само според нея) парите трябва да отразяват стоките, те са заместител на стоките. Банкнота, означава банкова бележка, че дадена стока съществува. А стоките отразяват труда. Златото беше стока за сравнение. Махнаха златото и вече зад парите няма нищо. Особено зад американските, защото американците не произвеждат съответното количество стоки, които да отговарят на пуснатите долари. И този който си върже валутата за техния долар увисва.
01 Август 2014 08:43
А ромите и други такива....

Под други такива може би имаш предвид вьрховни юристи който се изказват по случая и са се хванали за главата. 83 годишното старче или не е в час или за последно е решило да се избазика на световно ниво. А вьпросния хедже фонд не прави нещо по различно от това дето правиха мутрите у нас само че го прави на сьвсем друго ниво...
01 Август 2014 09:02
Когато евроромите крадат от българите и
когато латиноромите крадат от някой друг -
за мен е едно и също.
Не може евроромите и латиноромите да са различни!
Иначе се получава раздвояване на личността...
Айде сега ромите виновни. Пък какви са тези латинороми, дека пернатото ги е измислил. Пък нашто VOCI му се радва на глупостите.Като не им стига акълът да си обяснят икономиката намират за виновници ромите и някакви си латинороми, дето си приличали.
01 Август 2014 09:19
Тази статия да не е писана от Пол Сингер от хедц-фонда Елиот? Или викате - само е спонсорирана от него. То бива толкова едностранно и изопачено да се представят фактите (както и да скрият основни моменти), ама чак пък толкова... Явно и там е като у нас.
01 Август 2014 10:06
Не е по темата ама някак си е - братята америкаците сьвсем са се побьркали.

По его данным, Селезнева пригласили в полицейское отделение международного аэропорта столицы Мальдив и надели ему наручники. Агент Секретной службы не считает это арестом, поскольку, согласно его заявлению, Селезнев «мог свободно ходить» и «наручники были впереди него».


Значи арестуват чужд поданик в чужда дьржава на база заповед за арестуване издадена е САЩ. Грубо потьпкване на всякакво международно право.
Агента извьршил ареста казва че не бил го арестувал ами просто му сложил белезници. И щом ги е сложил отпред не е арест щото арестувания е можел да ходи.........
01 Август 2014 13:35
Много обичам видни американски "капацитети" , да се изправят и да поучават от трибуната.
Последното което си спомням , един такъв се изправи и се чудеше защо българите се съпротивлявали срещу ГМО храните и продуктите.Нарече ги здравословни.
Пак бе американец, пак бе капацитет.
Историята на Аржентина всички я знаем, като се сбиеш с когото не трябва, после цялата група идва да те бие.
01 Август 2014 22:14
Когато евроромите крадат от българите и
когато латиноромите крадат от някой друг -
за мен е едно и също.
Не може евроромите и латиноромите да са различни!
Иначе се получава раздвояване на личността...


Обикновен расизъм (освен че показва некомпетентност за какво всъщност става въпрос) Ама защо ли не се учудвам - не е нито първия нито ще е последния индивид с подчертано десни (и както обикновено в комплект русофобски) разбирания, който лесно се разкрива като откровен расист не смятащ другите за хора
07 Август 2014 08:25
Е така е, трудно се спекулира с държавни ценни книжа и то на страна като Аржентина.... то не че с гръцките епо лесно....
Не всеки го умее, не всеки е Сорос.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД