:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Земята е кръгла, господа съдебни заседатели

Калин Донков


Един познат мъж осъдително се произнесъл в компания: Донков се оказа русофил. Бях написал в "Нерви и утехи" за неразгадаемия ход на Хрушчов да хариже Крим на Украйна и за това колко вредно е лекомислието на властниците - теглят поколения след тях. (Дори и самолети падат.) Нищо повече. И станах русофил. Е, добре: харесвам Достоевски. Казват, че това бил първият признак. Харесвам и познавам руски поети, които самите руснаци не познават или отдавна са забравили. Но харесвам, например, и Фокнър. Фокнър пък, както съм чувал от Кръстан Дянков, боготворял Достоевски. Виждате как всичко се заплита, както заплетена е темата за русофилите и русофобите в неспокойната 2014 г. И в историйката, която ще ви разкажа, са също тъй преплетени, природно свързани са черното и бялото, филията и фобията, препокриват се, едно от друго произхождат, в едно от друго преминават.

Не съм я написал до днес, най-вече защото образите в нея бяха толкова разпознаваеми, че това противоречеше на моите лични правила да назовавам героите си от действителността само в много краен случай. Прилагам това и за положителни, и за отрицателни персонажи. Разказвал съм я многократно, но само устно - преходът непрекъснато я извикваше на живот. Случваха се събития, на които тя можеше да послужи за ключ и тълкование и... аз я разказвах при случай. Някои хора я научиха наизуст и като бъркам или пропускам, тe ме поправят.

Реших съвсем сбито да я запиша напоследък, когато се разгоря



свирепата разправия между русофили и русофоби



и България като че почна да се движи на заден ход - към времето, когато този вид страсти са надделявали над важните идеи, интереси, нагласи или дори чувства на обществото. Днес то, обществото, също се вцепенява пред изненадващото стълкновение на групи, които се опитват да сграбчат кормилото или какво да е друго. Може би това е причината за такова яростно разделение на хвалители и отрицатели, както и това, че по традиция в България всяка фобия се дължи не на несимпатия и неодобрение, а просто на "филия" към някоя друга държава. (Някои се забавляват, като местят ударението: филия. Но става дума за едно и също.) Ей така: щом си на нещо "фил", задължително си на друго "фоб". Така нито русофилите ни днес са познатите стари нашенски русофили, нито русофобите са от онази следосвобожденска проба. И аз не знам към какво води това. Но мога да подскажа как протичаше преди...

Част от русофилите при социализма не бяха точно русофили. Те обичаха Съветския съюз, а някои това и работеха. (Съвсем като днес. Любовта към някои държави е същевременно и работа, поминък. Въпросната филия.) За други беше допълнителен бизнес. Главният редактор на партийния орган в окръжния град N бурно обичаше СССР. Като го слушаше човек, можеше да си помисли, че той всъщност е гражданин не на N, а на побратимения с N съветски град R. Този R бе за него нещо като Йерусалим. Пописваше стихове (безуспешно) и като чуеше как на някого му излязла нова книга, не пропускаше да се вмести: "Мен тук не ме издават, но съветските другари в R ще ме издадат." Непрекъснато спрягаше съветската тема, сипеше всякакви лозунги и поговорки на руски. Намеците му, че има добри позиции в R му осигуряваха позиции в родния му N. Беше непоклатим.

Карах стаж във вестника, когато ме повика да го придружа на литературно четене в едно от градчетата на окръга. Сега разбирам, че е трябвало да работя нещо като подгряваща група при неговата творческа изява. Пътувахме с редакционната "Варшава". Как прекарахме няма да разправям. Не бе ме взел да го засенчвам, но имаше много учителки и библиотекарки, които простодушно ми пляскаха и изнервяха организаторите. Чувствах се неловко, едвам преглътнах кебапчетата в края на вечерта.

По обратния път настроението му се пооправи, поотпуснах се и аз. В един момент си смениха местата с шофьора, той си събу сандалите и подкара варшавата по чорапи - така усещал по-добре педалите. Взе си урока и се върна на мястото си. Заприказвахме за литература. Страхотна нощ беше навън, огромна луна и мирис на зряло зърно. Тук-таме из равнината бумтяха закъснели вършачки, искряха листата на царевиците.



По онова време бе нашумял скандалът с "Доктор Живаго"



Романът бе получил Нобеловата награда, без да е отпечатан в Русия. Пастернак конфузно бе отказал наградата. Но въпреки това бе подхвърлен на груба критика и остракизъм. От някакъв младежки фестивал в Европа приятели бяха донесли романа. Признах, че съм го прочел, но не ми е харесал. Така си беше: видя ми се дълъг, увъртян, претрупан (вече ни омагьосваше Хемингуей, друга проза овладяваше вкуса ни), добавих, че съм разочарован.

Главният редактор ме слушаше безмълвен, после сякаш се събуди, трепна и нареди на шофьора да спре. "Слез! - измърмори към мен и когато се смъкнах на пътя, добави: - Когато съветските другари кажат, че една книга не струва, аз не проверявам!" Произнесе го ниско, дрезгаво, някак отмъстително. Сигурно от притеснение, че слуша това, му бе паднал гласът. Варшавата потегли, преди още да разбера какво всъщност се разиграва. Светлините й се загубиха в близкия завой.

Пътят бе с чисто нов асфалт и аз не се трогнах въобще, че ще трябва да прекося нощта. Под голяма луна и под сиянието на царевичната шир си тананиках една румба от детството: "Язди гаучо сам във тиха нощ". Тъкмо гаучо да се умори, застигна ме голям, чисто нов камион "Прага" и пътувах до N като в такси. Не бях обиден на главния, нито озлобен. Чудех му се на акъла...

След години, вече на попрището жизнено в средата, на края на прокълнатата "Младост"2 засякох малкия син на онзи заклет приятел на СССР. Идваше от автобусната спирка. Бях изкачил баира да търся нещо за ядене в отдалечения супермаркет, където понякога се задържаха мляко и замразени кокошки - преходът започваше на гладно и на студено. Самият юнак преди работеше някъде из Комсомола и обикаляше младежките домове, където изнасяше рецитали от политически песни. Политически бяха песните, в които се громяха империалистите в чужбина и еснафите в отечеството. С една китара и с една актриса в дует младежът си бе намерил "ниша" и казваха, че си прекарвал добре. Сега го гледах да прекосява буренака на "Младост"2 и се питах реално ли е синът на такъв издигнат до неотдавна началник да живее в толкова отдалечен от центъра квартал.

Питах и него, но той не бързаше да ми отговори. Въртеше притеснено очи, гледаше в небето, опитваше се да мине покрай мен. Разбрах, че иска да избегне нещо и го застъпих по-здраво: тука ли живее, по работа ли идва, да не е объркал автобусите и т.н. Накрая се предаде: тук работи в едно списание - ей в ония високи блокове. По онова време в "Младост"2 нямаше никакви редакции, нито пък беше вероятно да има. Той разбра, че няма да се откажа и престана да се дърпа. Смутолеви: "Приятели на САЩ в България". И повтори вече раздразнен: "Списание "Приятели на САЩ в България." Само дето не прекрачи през мен. В погледа му се бе появило нещо ехидно, а с една усмивка сякаш искаше да ми рече: "Ти си говори каквото искаш, аз си знам какво правя...". Но аз и не помислих да му говоря. Можех ли нещо да кажа?...



Наясно съм, че Земята е кръгла



и че групи, фамилии и отделни индивиди понякога отиват толкова далече на изток, че после се завръщат от запад. Може би точно това е и българската геополитика - политиката на кръглата Земя. Аз това не го оспорвам, нито го осмивам. С времето героите на тази историйка не ми изглеждат нито невъзможни, нито озадачаващи. Затова позакрих, доколкото ми се удаде, информацията за самоличността им. Ще ги разпознаят само хора, които са били близо до тях. Защото и двамата са на небето. Мир на праха им. Но останаха достатъчно от тях, винаги готови да възкликнат: "Когато чуждестранните другари (господа) ми кажат нещо, аз не проверявам."

Не проверяват, но изпълняват.

Така филията и фобията в наши дни ми се виждат естествено генно свързани. Предават се по кръвен път. А аз добавям - и по банков.

Има и други обяснения за това. Например: част от русофилите и още по-голяма част от русофобите са били женени за рускини. Разбирам донякъде първите, а вторите напълно - и тъщите им са били рускини, и балдъзите. Няма да изреждам другите начини и причини да се наредите между тях. Боя се, че ще се възползвате.

И все пак, един съвет от "Нерви и утехи": ако някой ви цитира класиката "търсете парите", не го подценявайте. Дори когато последните пари в България бъдат откраднати, за "фили" и "фоби" пак ще се намират.



71
8222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
31 Юли 2014 20:42
Руската култура е велика, но с нищо не превъзхожда културата на Западна Европа и САЩ.
А понятията "русофили" и "русофоби", особено второто, са неприложими към днешните условия. и хора.
31 Юли 2014 20:53
Това -фили, -фоби са тинтири-минтири приказки, които нямат никакво значение. Нека желаящите да разискват.
Историята ни, Донков, е сложна. Нашата, българска история. Българските офицери са давали сериозни жертви, а са били хора достойни за уважение.
Нищо, хубаво е че зачекваш темата.
31 Юли 2014 21:11
Репортер,
не си прав. Надникни по рубриките и ще видиш маси русофоби, които са фили на друг свят. И съм абсолютно сигурен, че преди 25 години са били в ролята на оня "другар". Но - конюнктурата се променя и...
За автора -
А "Доктор Живаго" е слаба работа. Стиховете към него ми харесват...
----------------------
Сайтът на Генек


31 Юли 2014 23:09
Авторе, този ваш познат мъж Ви е произнесъл присъда, но Вие защо се оправдавате? Това, за което той Ви е осъдил, е подсъдно единствено в неговото субобщество. Нека не допускаме те да ни налагат "ценностите" си.
31 Юли 2014 23:30
Donkooov . Watch your step , buddy
01 Август 2014 00:06
и още по-голяма част от русофобите са били женени за рускини

Едва ли. Нито съпругите, нито тъщите могат да са виновни за неща, които не зависят от тях. Познавам не малко нашенци студенти там, които си имаха рускини за гаджета, но това не им пречеше да плюят руснаците и Москва, че бил селски град [ кво да кажеш за такива от дълбоката наша провинция]. Е не, русофобията идва най-малко от съпруги и тъщи.
01 Август 2014 00:08
Сори.
Ако бях видял, че ВОЦИ е тук, нямаше да пиша горното, защото по-скоро той би трябвало да каже нещо по въпроса.
01 Август 2014 00:09
Може би точно това е и българската геополитика - политиката на кръглата Земя.


На времето Тодор Живков, в един разговор с Хелмут Кол, каза:"Светът е като едно голямо село."
Запомних го и днес като че ли, това е още по-вярно!
Затова по-добре фили, отколкото фоби!
01 Август 2014 01:05
Аз пък си мисля,че в България няма русофоби.По нашите географски ширини всички са фили.Едни,болшинството,са русофили,други са доларофили и за тях няма значение ни поезия,ни проза,ни история.Те са си фили,произлизащо точно от филия,намазана филия.
01 Август 2014 01:41
Чувствах се неловко, едвам преглътнах кебапчетата в края на вечерта.

Нумеро уно.
Земята е кръгла (геополитически)
Само за Д-р Живаго немога да се съглася. Верно, не съм го чел на руски, но много ми хареса. Може би, под въздействието на филма.
01 Август 2014 06:16
Генек, надничам. Виждам критика към руската политика, към американската политика, към политиката на ЕС, на Израел и на България. Често виждам етикети и много лични обиди, но то си е въпрос на лична култура, всеки се изразява, както може. И виждам, че „русофилите“ сами се определят като такива, дори си имаме организация, нали. А за да ти кажат „не си прав“ (това ми е любимо при дискусии) е достатъчно да не споделяш някой суперлатив или да не ти допада честото използване на руски цитати или както наскоро четох, да „не харесват Шишкин, харесват Малевич“, или пази Боже, да се усъмниш в правотата на руската политика. Затова смятам, че тези 2 понятия от 19 век са архаични и напълно безсмислено противопоставят отделни части от света една на друга, а за съжаление много хора повтарят готови мисли без да се замислят. Практическото им поведение не отговаря на приказките им, дори ако са добре мотивирани.
01 Август 2014 07:28
Репортер,
Малевич и руската политика са две големи разлики, както казват в Одеса.
Ми аз какво да правя като не харесвам Малевич, а руската политика не ми се нрави? Макар да са близки по съдържание и оригиналност...
--------------------------
Сайтът на Генек
01 Август 2014 08:03
Ами мисля, Генек, че това не те прави "русофоб"
Цитатът за Шишкин и Малевич е от лице, което смята, че е "правилно" да се харесва само Шишкин, всичко различно от него е недопустимо. Мисля, че аналогията е ясна.
01 Август 2014 09:09
Един познат мъж осъдително се произнесъл в компания: Донков се оказа русофил.
Е па какво лошо има като е русфил. Много от изтъкнатите българи са били русофили: Вазов, Петко Каравелов, Яне Сандански, и много др. Даже Захарий Стоянов е отбелязвал, че населението в България е русофилски настроено. Много хубаво беше написал д-р Михайлов за русофобията при нашите десни. Като нямат какво да предложат като концепция ги избива на русофобия.
01 Август 2014 09:09
Един познат мъж осъдително се произнесъл в компания: Донков се оказа русофил.
Е па какво лошо има като е русфил. Много от изтъкнатите българи са били русофили: Вазов, Петко Каравелов, Яне Сандански, и много др. Даже Захарий Стоянов е отбелязвал, че населението в България е русофилски настроено. Много хубаво беше написал д-р Михайлов за русофобията при нашите десни. Като нямат какво да предложат като концепция ги избива на русофобия.
01 Август 2014 09:12
Калин Донков
Любовта и омразата са сложни, понякога преплитащи се чувства, като и посоките.
- Василий Иванич, немцы сзади!
- Ничего, давай вперед, земля кругла! Догоним их!

Сега не знам, вицът за русофилство или русофобство ще ми се зачете?
01 Август 2014 09:57
Г-н Донков, направо Ви се чудя, че на тази възраст сте се засегнали на тема "русофил"? Та даже и написахте историята си, която само устно сте я разказвали! Объркан съм. Нима с преразказването на историята си искате да свалите един товар, една мръсна дреха /в случая оценка/ изречена от ваш приятел по ваш адрес? Нима с написаното от вас се стремите да измиете своята съвест или какво? Не ми се иска да повярвам, че е така. Зачетох се, очаквах нещо интересно и "изненадващо" около тази история. Нищо такова, дори доста объркано и несвързано разказано. Не мога да си го обясня, харесвах Донков. Чудя се авторът сега, 25 години след промяната ли се сеща и вижда само в историята, която разказва дълбокото разделение между деца и родители на тема политика? Такива истории за такива български граждани /редови и съвсем обикновени/ вярвали в една кауза, идея, без да са били маниаци на тема Русия са хиляди. Както и това, че техните деца постигнаха покрай родителите си много / и задължително въз основа на това, че мама и татко са русофили/ също са хиляди. Но след промяната тези деца се отчуждиха от родителите си, срамуваха се от родителите си, спореха грубо и дразнещо с тях, дълбаеха и разраняваха душите на тези идеалисти. И пак повтарям говоря за обикновени и редови български граждани. Тук не става въпрос за хора и семейства като Дайновци, Минчевци, Коритаровци и други хиляди. та сещам се сега и за бащата на Р.Бъчварова /пиярката на ББ/ с баща главен редактор на в."Отечествен фронт". Бащата градеше Отечествения фронт, дъщерята пиярства и съветва боса си на тема "никакви коалиции".
От мен за написаното
01 Август 2014 10:19
Хм..., колко смешни са понякога оценките.
Понеже си научил таблицата за умножение само до 10,
смятане с по-големи числа ти се вижда грешно...
...
Интересно, че никой не отразява рубладжийския аспект на русофилството...
01 Август 2014 10:36
А думата русофобия има смисъл само в Русия.
В друга държава имаме противопоставяне между родолюбието (тук родина България) и отношението към външната, чужда държава Русия.
Например, когато обсъждаме съвместни проекти Р-Б, ако защитавам българския интерес ме етикират - русофоб.
... шизоидно положение...
Затова, абсолютно вярното отношение към темата е - насмешка.
НЯМА логически смисъл да си русофил в България. Тази дума има смисъл, при анализ откъм Русия.
От гледна точка на руския интерес.
Така че говорене за русофилство/фобство тук, в България, ПАК е от гледна точка на РУСКИ интереси.
Ако се разглеждат примерно Руско-американски отношения - можем да имаме таквиа етикети,
НО в отношенията Б - Р е нонсенс за българи да бъдат оценявани спрямо интересите на Р.
Освен когато го правят хора на хранилка към руската агентура тука...
Което и намеква автора.


01 Август 2014 10:52
генек
31 Юли 2014 21:11
Репортер,
не си прав. Надникни по рубриките и ще видиш маси русофоби, които са фили на друг свят.

Немога да си обясня тази наклонноста яростно да се заклеймява желанието на хората да имат различни вкусове и предпочитания.
В българския език има една дума "чуждопоклонник" имаме си такива и по отношение на САЩ, и на Англия, и на Германия, и на Фратция и ......
Обаче. Тази дума не е дотатъчно силна за почитателите на Русия, затова и е измислена "русофили". В чуждопоклонник има доста ирония и дори сарказъм. В общи линии "чуждопоклонник" е дума с отрицателен и леко презрителен заряд. Затова и "русофилите" (наричани още от края на 19 век още и "рубладжии" измислят понятието "русофоб". И тръбят: "ето, ние обичаме и затова сме добри, пък другите са льоши, щото мразят".
Много пъти съм писал по повод на русофобството.
В България русофоби няма! Запишете си го това най-после под шапките. В България има хора, които смятат, че интересите на България не съвпадат с интересите на Русия и не са съгласни с провежданата политика на поредния кремълски сатрап. А това, че не харесваш политиката на поредния кремълски сатрап, не означава, че мразиш Русия, руския народ, руската култура и т.н.
01 Август 2014 10:58
Усложняването и експлоатацията на темата "русофили-русофоби" вече достига непоносими мащаби. Имам предвид - от гледна точка на логиката. Въпросите са извънредно прости: Може ли да мразиш страната, която е освободила България от турско робство (народен, не политически измислен термин)? Може ли да мразиш Русия, оставила костите на войниците си по нашите земи, за нашата национална свобода? Само два са достатъчни, оставям близките езици, азбука, традиционно вероизповедание и култура.
Възможно ли е? Отговорът е "да". Това е възможно, ако си профан и за тебе няма нищо свято. Профани и в България има. Може и да си турчин, или татарин, или черкезин - БГ има граждани с такова потекло, които мразят Русия. Но нормален българин?
Не!
Няма значение дали си политически ляв, или десен, дали разбираш руската култура, или не. Наскоро отидох на "Uncle Vanya" и почти заспах, а наоколо гъзарията - много от тях русофоби - ахкаше и охкаше за Чехов и Станиславски. Но аз съм българин. Може да съм прост, но българин. Българин, следователно - русофил.
Точка.
01 Август 2014 11:07
КОЯ Русия, тази на "близките езици, азбука, традиционно вероизповедание и култура"
или
тази, която ти поставя забранителни мита за ПАК традиционните селскостопански стоки след '89-та,
което срина ред производства...
и тази, която с лекота те тумби с милиарди при Белене,
и пак с милиарди при ЮП, без никакъв шанс да си ги върнем...
По каква логика ги смесваш?
01 Август 2014 11:11
Федя,
и теб ще отпратя към архива. И виж там за пияните мужици, за тъпите руснаци и т.н.
Дъртиреалисте,
Например, когато обсъждаме съвместни проекти Р-Б, ако защитавам българския интерес ме етикират - русофоб.

Проблемът е, че определяш ТВОЕТО мнение като изразител на БЪЛГАРСКИЯ интерес. За момент само си представи /еретично е, знам!/, че твоето мнение е ... неооценящо българския интерес. Не говоря, че е откровено преписано от листче псевдобългарско постче в прослава на чужд интерес. А просто - не съвпада. Късогледо, необосновано, без покритие...
Тогава?
Та - недей да твърдиш, че твоето мнение е българския интерес... Доуточни - това, което смятам за български интерес. И спорът ще отиде в друга посока...
----------------------------
Сайтът на Генек
01 Август 2014 11:12
И пак скачаш удобно над препятствията. А именно - забранителните мита защо ги слагаха и слагат? Да няма нещо общо с политическите уклони на държавата ни и опитите да го играем страшния пудел на САЩ?
---------------------------------------------
Сайтът на Генек
01 Август 2014 11:28
Русофобията е инструмент за получаване на легитимация. Тя е микроскоп, който позволява на малките обекти да бъдат наблюдавани и забелязвани.

Един такъв малък обект може да говори нещо за комунистите, примерно. Няма да хване дикиш, защото за тези пусти комунисти бе казано толкова много, че накрая темата омръзна на всички, без по нея да е казано нещо съществено. Обектът може да говори и за съвременните проблеми на обществото и битието ни, но за това се иска акъл и наблюдателност, а тях ако ги е имал, обектът да не си е бил останал малък. И ето я благодатната тема за русофобията. Като я подхване, обектът мигом става: модерен, прогресивен, демократичен, интелигентен, честен, силен, принадлежащ към един друг, по-висш кръг. С малко повече майсторлък, русофобията може да се превърне и в професия, в източник на доходи или най-малкото за внимание към микрообекта.

Затова и така избуява.
01 Август 2014 11:32
ТВОЕТО мнение като изразител на БЪЛГАРСКИЯ интерес

А..., как иначе?
Аз съм заинтересована страна, щото съм българин.
И - имам своя представа за това какъв е българският интерес.
И се опитвам да го формулирам.
В отчайваща самота, прочее.
Свободно и слекота се обсъжда какво е руския интерес и - колко логично е Русия да си защитава интересите (долния ти пост).
Но, когато се заговори за българския интерес - мълчание.
Не е валидна темата.
Защо така?

01 Август 2014 11:33
Странно е, че Калин Донков се обяснява дали е или не русофил.
Не трябва да обръща внимание на простаците. Те затова са простаци, защото слагат етикети на хората и ги определят какви са.
01 Август 2014 11:48
Един въпрос. РУСКИЯТ ИНТЕРЕС ВИНАГИ ЛИ СЪВПАДА С БЪЛГАРСКИЯ?
Ако ДА, защо?
Ако НЕ, защо хора, които не мразят Русия, а само смятат, че не винаги това, което за Русия, САЩ, Германия.......е добро, не е добро за България, биват окачествени като ФОБИ
01 Август 2014 11:57
Вишински,

Точно така - защото е модерно да си русофоб, а българинът може да няма гащи на "газо си", но държи да е модерен.

01 Август 2014 12:08
1) Никой не е предлагал на България по-изгодни условия за съвременен атомен реактор. Унгарците и чехите, например, са изумени от идиотското шикалкавене на БГ за "Белене". Това, което сега става с "Уестингхаус" е скандално.
2) Никоя друга транзитна страна няма по-изгоден договор за газова тръба, от този, който има България и който спря, за да угоди на американците.
Това са фактите, що се отнася до българския интерес сега, в момента.
01 Август 2014 12:16
Русия е единствената държава, която си им *фили и *фоби.
Единственият смислен въпрос е защо и нас има хора, които мразят Русия, всъщност не точно мразят а се боят от нея. (глаголът Φοβάμαι, от който произлиза *фоби, означава "страхувам се".
Защо българите сме признателни на Русия, но си имаме едно наум?
01 Август 2014 12:18
Къде го този договр за "южен поток" да го прочетем и да отпаднат всички съмнения. Нали клаузите му били секретни. Това, което се видя е, че в края на мандата си правителството се опита "под сурдинка" да сключи заем с Газпром банк, но явно се получи обществен отпор. Жалко, че такъв няма за глупостта 7ми блок от Уестингхаус. Явно и червени и сини са обединени от келепира.
01 Август 2014 12:19
В България няма русофоби.
Просто така биват наричани хората, които не искат родината им да се управлява от руската олигархия и нейните протежета тук.
А са наричани така от тези, които искат обратното и наричат себе си "русофили".
Пък примера с бащата и сина е прекалено елементарен и изсмукан от пръстите.
Виж, примери с рубладжии, дето са изпратили отрочетата си да живеят и учат на Запад, има колкото искаш...
01 Август 2014 13:20
генек
01 Август 2014 11:11
Федя,
и теб ще отпратя към архива. И виж там за пияните мужици

Хайде да не падаме до нивото за "пияните мужици". Че малко напомня на едно друго - "Там бият негрите".
01 Август 2014 13:23
Mrx++
01 Август 2014 09:09
Един познат мъж осъдително се произнесъл в компания: Донков се оказа русофил.
Е па какво лошо има като е русфил.

Ами, може би, само за момент си представи, че Донков (а и не само него)са го възпитавали да бъде РОДОЛЮБЕЦ. Пък двете понятия са взаимно изключващи се.
01 Август 2014 13:26
Meto ot Interneto
01 Август 2014 10:58

......
Въпросите са извънредно прости: Може ли да мразиш страната, която е освободила България от турско робство (народен, не политически измислен термин)? Може ли да мразиш Русия, оставила костите на войниците си по нашите земи, за нашата национална свобода?

Ами, както вече казахме никой не мрази Русия. Виж политическата върхушка и провежданата от нея политика е друга работа.
Що се отнася до костите на руските войници, то почитта към тях е изразена по подобаващ се начин по цялата територия на България.
01 Август 2014 13:57
Що се отнася до костите на руските войници, то почитта към тях е изразена по подобаващ се начин по цялата територия на България.


Докато, същото не може да се каже за костите на българските войници.
Например, в Отечествената война.
01 Август 2014 14:30
няма по-изгоден договор за газова тръба

ха... ето ни едно мнение на русофил.
Напълно безотговорно.
Демонстрация точно по темата.
Изгодността се мери в пари, печалба - има (изгодно) или няма (неизгодно).
ЮП набутва България с няколко милиарда, които дори теоретически няма как да се върнат, а да се говори за печалба е смешно.
Сметките според изтеклите параметри на договореностите ясно го показват.
Досега НЯМАМЕ възражения доказващи обратното.
Освен лозунги като горния.
01 Август 2014 14:36
Българофобите са се развихрили и са наспамили темата. Остава да се опитат да обяснят защо като се правят на мъжове пред руснаците, и после получат от тях шипване по носа оревават орталъка, че руснаците са многолоши и нищонепредизвикани са ги носощипнали....
01 Август 2014 14:54
В България няма русофоби.
Просто така биват наричани хората, които не искат родината им да се управлява от руската олигархия и нейните протежета тук.
А са наричани така от тези, които искат обратното и наричат себе си "русофили".
Пък примера с бащата и сина е прекалено елементарен и изсмукан от пръстите.
Виж, примери с рубладжии, дето са изпратили отрочетата си да живеят и учат на Запад, има колкото искаш...

Много точно казано, Утописте!
01 Август 2014 15:21
Дъртреалист ако цифрите в статията за 7блок на козлодуй сравнени с двата реактора на белене плюс факта,че сащките досега не са построили никъде такъв реактор, плюс въпроса за отработеното гориво и т.н.не ти говорят нищо, то МНОООГО СЪЖАЛЯВАМ!!!! Явно трябват ХАПЧЕТА???
01 Август 2014 15:22
Мнението на секуко е точно "мнението" на робот. Има зададена програма и си я изпълнява, не чете, не възприема какво всъщност казват другите, а пише някакви неща, които са в някаква фантазна реалнос,т в неговата глава и си създава неологизми, за по-готино. А хората са си го написали, не мразят, даже предполагам харесват Русия и руснаците, просто имат резерви относно руската политика и българската полза от нея. Примерно аз исках Русия да спечели на хокей на олимпиадата, и ме беше яд, че отпаднаха, но не вярвам, че ЮП и Белене, в сегашния и вид са изгодни за България, същото важи с двойна доза за 7ми блок и натовско ПРО в България. И не смятам, че Русия и Путин са някакво зло. Просто всяка държава, която може, си гледа интереса, на никой не му пука за нас. Само ние трябва да си гледаме интереса независимо с кого.
" Няма вечни приятели, има вечни инереси"
01 Август 2014 15:23
за неразгадаемия ход на Хрушчов да хариже Крим на Украйна
Ами ето малко инфо за разгадаване. След като Крим е прочистен от местното неблагонадеждно население - татари, българи и гърци, които знаят кое как расте и кога се сади, Крим е в окаяно положение през 50 години. Затова Хрушчов, го шътва на съседна Украйна. Ако го оправят - добре, ако не - пак добре, не са виновни руснаците.
01 Август 2014 15:26
аиг

Нещо не разбирам. Имате коментар по моя коментар ли? Защото коментирате личността ми, а не коментара ми, и заплитате някакви глупости, нямащи нищо общо нито с текста, който уж коментирате, нито с моя пост.

Простете, неуважаеми, но именно тролското поведение на русофобите-българофоби визирах. Вашето съчинение е перфектно доказателство за тезите ми. Къде Ви намират такива - уж спорите, пък допълвате със словцата си тезите на опонентите си....

майтап....
01 Август 2014 15:27
ако цифрите в статията

А ве СТИГА С ТЕЯ ЦИФРИ, БЕ!
Аман от неграмотници!
Цял парламент пълен с неграмотници, че и тука налазиха!
01 Август 2014 15:31
Само ние трябва да си гледаме интереса

Да, трябва.
Но това никога не става, защото не "ние" управляваме България, а назначените от чуждопоклонна олигархия наменици.
Българският интерес изобщо не се формулира, даже въпроса не се поставя, освен от мен - тук...
01 Август 2014 15:33
Налазиха, че и досаждат.... Карат те да сравняваш двете стойности - руската и русофобската... И излиза, че русофобската е почти с 50% по-скъпа, без да коментираме ядрените отпадъци...

Как да не му забеш на такъв един въпрос - знае ли разликата между число и цифра, амаха! Как смее да се усъмнява в правилните русофобски криволици....

01 Август 2014 15:38
За "Южен поток" фактите и малолетните ги знаят - 50% българско участие, 250 млн годишно от транзитни такси, хиляди работни места и никакво участие на данъкоплатеца. Няма по-изгодна сделка за транзитна страна. На лъжата краката са къси, а на русофобската дори и краката й липсват. Но всичко това няма значение, защото умишленият саботаж на станишев започна още от 2008.
Пп. Напомням. че статията не е за един, или друг проект, а за русофилите и русофобите изобщо.
01 Август 2014 15:39
?
...русофобски криволици...
еййй, дървени глави...
Горе става въпрос за тръбата.
Смесването й с АЕЦ7 е постижение, достойно за една истинска дама.
А за някаква сравнителна оценка изобщо и не мисля, И двете са безумно надути и корупционни.
И въобще при това темпо на новите технологии да се харчат милиарди за едни архаични мастодонти е чиста перверзия.
01 Август 2014 15:41
Да се отопляваш на газ си е също една исти перверзия... Те го те Витоша, с каручката малко дръвца, напалваме огнището и греем водица да се изплацикаме....

Ей, русофобията не прощава.

майтап.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД