:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 539
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тактика

ДПС изживява катарзис за КТБ? Да бе, да

Депутатите на Доган полагат неистови, но смешни усилия да се разграничат от банката, която финансира всички сделки, над които тегне сянката на движението
Юлиян Савчев
Йордан Цонев - а корабчета плуват ли ?
На 25 юли президентът Росен Плевнелиев дръпна емоционална реч на тема КТБ: "Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС са сега, това ще е стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект", обяви прочувствено държавният глава.

Не мина и седмица, и друг политик пое щафетата. "Отговаряме на обществения интерес досиетата КТБ да бъдат отворени за обществото. ДПС ще иска да падне банковата тайна за сметките в КТБ за всички личности на висши позиции във властта - политици, магистрати и др.", обяви по Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев, шеф на бюджетната комисия. "Като не може да падне тайната за всички граждани, нека това стане само за онези, които са на висши публични позиции. Не може постоянно да обвиняват ДПС. Не ДПС има сметка в КТБ. Децата на Иван Костов са вземали големи хонорари от КТБ", поясни депутатът. Цонев обеща закон, който ще задължи Фонда за гарантиране на влоговете да изплати на всеки вложител в КТБ още на 20 август защитените по закон 100 000 евро - независимо каква ще е съдбата на банката. Обаче хора, които имат или са заемали важни държавни или партийни постове, ще си получат парите само ако се съгласят да бъдат разкрити банковите им тайни в КТБ.

Ходът на депутата от ДПС Цонев е



толкова прозрачен и глупав, че дори не може да бъде наречен блъф



Първо, в момента няма кой да приеме такъв закон - вчера изтекоха последните часове на сегашното Народно събрание, а новото ще отвори порти в средата на октомври.

Второ, ако става дума само за защитените депозити, това означава, че разкриването на банковата тайна няма да засегне хора със суми над 100 000 евро - които примерно като Ахмед Доган са получили 2 млн. лева хонорар и са го депозирали в КТБ, обаче не са го декларирали където трябва, та може и да си замълчат за големите си влогове. Или пък може да се окаже, че са се възползвали от много специална лихва, което ги вади от кръга на защитените. И пак няма да разберем кои са политиците богаташи.

Трето, в България си има правила за достъп до банковите тайни и те са същите като в останалия ЕС. Ако някой реши да ги прескача, може да изпроси нова наказателна процедура от Брюксел срещу България.

Четвърто, Цонев не е вчерашен и отлично знае, че никакво масово отваряне на банкови сметки няма и не може да има. Е, освен ако няма конкретни обвинения за престъпления срещу конкретни персони, но това е уредено и сега, няма нужда от специални и нови закони.

Пето, евтината пропаганда на Цонев няма да ни позволи да научим отговорите на най-важните въпроси. Най-интересни са движенията на пари по сметките, закрити в последните няколко месеца преди КТБ да бъде атакувана от неизвестни зложелатели и поставена под специален надзор от БНБ. Това е важната информация, която ще разкрие кои са били посветените в плана за съсипване на банката и са участвали дейно в осъществяването му. Има ли необезпечени кредити? Чий са и кога са взети? Обслужват ли се? Всичко друго е прах в очите и червейчета за шарани избиратели.

Обаче Цонев не иска да се разсекретява тази информация. Колкото до тайните, и сега всички личности на висши позиции във властта - политици, магистрати и др., декларират доходи, заеми, спестявания, недвижимо имущество и мобилно имущество пред Сметната палата. Нали благодарение на тези декларации разбрахме, че лидерът на ДПС



Ахмед Доган е доктор "хонорарис кауза"



- станал е хонорарен милионер от консултиране на мегахидропроекти. Проблемът е, че никой не проверява сериозно произхода на тези средства, нито пък някой политик бива наказан, ако укрие подобна информация. Изобщо целият истеричен патос около парите на хората в КТБ е много сбъркан. Престъпление ли е да имаш заем от КТБ? Или влог там? Укоримо ли е човек да има голям депозит в КТБ? Това е нелепо. Значи, ако някой има дебела сметка в ДСК или "Уникредит", той е успешен и умен човек. Обаче ако е в КТБ, е лош и алчен?! Или пък ако политикът Хикс има 5 милиона в "Райфайзен" или "Сосиете Женерал", е ОК, но ако има 100 000 в КТБ, това вече е срамота. КТБ си имаше редовен лиценз от БНБ, радваше се на добри рейтинги и куп награди за просперираща банка, а нейният знаков собственик Цветан Василев разполага с богата колекция от призове "Банкер на годината". Вярно е, че България е държава на абсурдите, но това вече е прекалено.

Обаче днес Йордан Цонев яростно разграничава ДПС от банката. Ако той е забравил, медиите не са - до неотдавна камери и фотообективи често ловяха Цветан Василев и фамозния депутат от ДПС Делян Пеевски рамо до рамо на делови и светски събития. А всички сделки, над които тегне сянката на ДПС, са финансирани точно от КТБ. "Цветан Василев е никой, за да се кара ДПС с него. ДПС и Цветан Василев никога не са били близки", отсече Цонев вчера. И пророкува, че Цветан Василев ще има срещи с правосъдието съвсем скоро.



Кому са нужни празни приказки и евтина пропаганда?



Вече знаем какво е качеството на законите, които ДПС и лично Цонев лансират. Видяхме колко бутафорна е "битката" за изтласкване на офшорките от българската икономика и осветяването на същинските им собственици. Цонев успя да изгуби доста от времето на малотрайния 42-ри парламент за пробутване на ялов закон, писан не за да свърши работа, а за да създаде опорна точка.

След офшорките днес Цонев размахва пластмасова шпага срещу тайните в КТБ. Утре цялото ДПС ще обяснява по студиа и по села как много искало да изобличи богаташите сред политиците и политическите връзки на богаташите, ама тия от БСП и ГЕРБ не му разрешили. А след 5 октомври движението на Доган - Цонев - Пеевски ще брои реколтата от депутатски места. Както разбираме, едно от тях отново е резервирано за "корпулентната фигура" на Делян Пеевски - този работлив депутат и неуморен стожер на морала, чиято майка за отрицателно време от държавен служител стана крупен медиен собственик. Не разбрахме обаче ще има ли място в листите на ДПС за ексначалника на Народното събрание Христо Бисеров. Къде е той, впрочем?

ДПС щяло да подкрепи и идеята на депутата Делян Пеевски да дойдат и международни финансови одитори, които да направят одит на всички активи в КТБ. Комично е да се пришива тези идея на Пеевски, понеже преди него поне десет далеч по-вещи във финансите хора са я лансирали. "Международните отдели по финансово разузнаване на тези одиторски къщи да проследят къде са парите от КТБ, чии са офшорните компании и т.н.", иска още Цонев. Цялата идея звучи обидно за ДАНС, в която има цяла дирекция за финансово разузнаване. Ако Цонев смята, че ДАНС не върши работа, да сяда да пише следващия си закон - за разформироване на Агенцията за национална сигурност, или поне за ликвидиране на звеното за финансово разузнаване.

Престъпление е, ако си взел заем, за да изпереш пари. Ако декларириш, че си получил милион, за да узакониш забогатяването си от нечиста дейност. Тези престъпления обаче се установяват с много хъс и мозък от прокуратурата и съда. А нашите магистрати нямат особени успехи в това направление. И нероденият закон на Йордан Цонев няма да помогне - той е стрелба с халосни патрони в посока, обратна на мишената. С други думи - полза нулева.

Всички брътвежи за отваряне на банкови тайни



отклоняват вниманието от истинските и важните въпроси



А те са в две посоки - първо, кой поиска да съсипе КТБ и да си "оправи" кредитите, и второ, как да се излезе от кризата, така че да се минимизират щетите от пиратската атака?

За едно е прав Цонев - случаят КТБ наистина е криминален. Големите престъпници обаче са тези, които се опитаха да фалират банката и да си присвоят нашите пари. А тях прокуратурата май изобщо не ги търси.

 Банкерът Цветан Василев и депутатът Делян Пеевски бяха в топли отношения, а мнозина наричаха КТБ банката на ДПС. Но това вече е минало.
13
6225
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
04 Август 2014 19:55
Тези престъпления обаче се установяват с много хъс и мозък от прокуратурата и съда.


За хъс видяхме, че го има в абордажа на КТБ. За другото не съм сигурен...

За едно е прав Цонев - случаят КТБ наистина е криминален. Големите престъпници обаче са тези, които се опитаха да фалират банката и да си присвоят нашите пари. А тях прокуратурата май изобщо не ги търси.

Ами след като им изпълнява разпорежданията?

http://glasove.com/skandalut/40209-na-tajna-sreshta-pri-plevneliev-bila-reshena-sydbata-na-ktb
04 Август 2014 20:05
За уточнение на авторката: защитени са всики влогове, независимо от сумата в тях, но защитата се отнася само до 100000евро в тях. Така, че ако някой има влог или депозит дакажем за 253467.25 еврота, то ще му бъдат изплатени само 10000, а за другите ще чака и ще черпи. Съответно разкриването на банковата тайна на властимеющите може да стане независимо дали имат само 10 лева или 1милион евро в КТБ.
04 Август 2014 21:29
Има ли необезпечени кредити? Чий са и кога са взети?


Ми Негови са, то е ясно. Будата упорито мълчи, че държавната субсидия за бандата му е в КТБ.

*

Ако йезуитската добавка "Искров" беше минала второ четене, авторът щеше да получи максимална присъда.
04 Август 2014 21:35
За автора
04 Август 2014 21:35
Гого, не си в час, брат!
Изплащат се само ВЛОГОВЕ до 100 000 евро, а не СУМИ до 100 000 евро, прави разлика! Чети закона!
04 Август 2014 21:42
Съответно разкриването на банковата тайна на властимеющите може да стане независимо дали имат само 10 лева или 1милион евро в КТБ.


Гогич, клиент с 10 лв. биха го изхвърлили като мръсно коте от пирамидата КТБ. Минимумът за клиент там е бил 100 000, ойро вероватно. А преференциалните лихвени % е за тези с над 1 млн., т.е. крадци и перачи, чиновници, съдии, прокурори, депутати. Данчо Ментата ги знае поименно и се гаври, щот е гадно ченге-крупие. Но ето го новия слоуган на КТБ:

КЛИЕНТИТЕ НИ СА БУДАЛИ!
04 Август 2014 22:57
все пак е добре да се чете Закона:

"Фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 196 000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) В посочената сума се включват и начислените лихви към датата на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1.
(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога след вземане на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1."
което хвърля тезата на pigeon2 в канала. но интересно е следното:

"Общият размер на задължението на банката към един вложител се определя, като влоговете му, включително начислените върху тях лихви към датата на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1, се събират. При събирането влоговете в чуждестранна валута участват с левовата им равностойност, определена по курса на Българската народна банка към началния ден на изплащане на гаранцията, оповестен по реда на чл. 23, ал. 4."

т.е. ако една лице има няколко влога, гаранирано му се възстановяват само 196 000 лв., ако сумата от парите във всичките влогове нафхвъля тази сума.

"Влог, по който има наложени тежести или който служи за обезпечение, се включва при събирането по реда на ал. 1, като съответната припадаща се за влога част от гаранцията не се изплаща на вложителя - титуляр на влога, до вдигане на тежестта или обезпечението. Ако за влоговете по изречение първо има влязъл в сила акт на орган на съдебната власт, фондът изплаща дължимата относно влога гаранция на лицето, посочено в акта като имащо право да получи сумата по влога."

та като се има в предвид всички случаи, в които не се гарантират влоговете, плюс другите условия по преценка на това, кое следва да се гарантира и кое не, интересно ми е защо не бързт да си изяснят състоянието на нещата в КТБ, за да знаят колко точно пари трябват за случая, а бързат да плащат. и даже знаят колко пари трябва да даде държавта за това. от къде разбраха? на мене ми се струва, че много по-малко пари ще трябват от заявените от политиците.
04 Август 2014 23:28
Д-р "хонорарис кауза" Доган теглил ли е, или не е , тоз въпрос ме мъчи! }
04 Август 2014 23:58
Задната мисъл на Доган и Ментата е оттук нататък досиетата в КТБ да се използват за политически рекет, подобно на картончетата от ДС. Естествено с подходящ контрол.
05 Август 2014 07:47
Юлиана Бончева
05 Август 2014 09:49
..първо, кой поиска да съсипе КТБ и да си "оправи" кредитите,...


Продължават да ни залъгват с глупости. За никокво "оправяне" на кредити не става дума!
Очакваната "плячка" е много по-значителна. Телекомуникациите, значителни парчета от оръжейната промишленост, Булгартабак, ...
Това са желаните придобивки на персоните които "удариха КТБ с тухла по главата". Апетитни хапки, за наши хора, на народни цени.
05 Август 2014 10:55
А, Помнещ, забравяш, "Булгартабак" си Е на мамин Делянчо П.
05 Август 2014 11:14
Движението за Пари и Служби от етническо се превръща във всенародно. ДС трева не пасе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД