:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Във водата всеки е сам

Бойко Ламбовски
На две места съм виждал река Скът по-отблизо - при село Галиче и при село Мало Пещене. Мисля, че най-отблизо в спокойна обстановка се виждат една река, хидроинженерите и рибарите. Аз не съм от първите.*

Сега обаче съвсем, ама съвсем отблизо - по-отблизо няма накъде, защото Скът им влезе в кухните и спалните - я видяха много жители на град Мизия. Хората там, пък и на други места, пострадаха сериозно от наводненията. Пиша този текст, защото ми се струва, че ние някак лошо взехме да претръпваме на тема бедствия, особено наводнения. А пък смятам, че нашата "култура на бедствието", ако изобщо можем да словосъчетаем така подобни обществено-природни явления, е обидно монотонна - с присъщия й рецидивиращ сценарий.

Освен това смятам, че - уви - такивалоши неща идат ощеСъдя по разни климатични и атмосферни прецеденти, които стряскат не само мен, но и учените.

Реакциите, които слушам по медии, не ме изненадват. "Очаквате ли помощ от държавата?" - пита примерно журналист. А полуядосан, полупримирен, пострадалият отвръща: "Каква държава, ние нямаме държава." Или още по-нелепо, но и по-тъжно, отговаря съкрушена баба: "Каква помощ, аз съм пенсионерка, нищо си нямам..." Има още един полюс на реакции - не може някой да не е виновен. Кой!? Изпусналите язовирите, построилите незаконни диги край нивите, непочистилите руслото... Предизборно, пък и не само предизборно, политическите елити на подобни явления реагират така. Ако са управляващи, то се изказват в духа на... прави се всичко възможно; взема се пълен набор от мерки; държавата ще овъзмезди пострадалите, доколкото й стигнат средствата; виновно е предишното управление, неразчистило, допуснало незаконна сеч, застрояване, задръстване... Ако са политици в опозиция, то се изказват в подобен дух, но с обратен знак: виновна е изцяло настоящата власт, не предупреди навреме хората, не поддържа инфраструктурата и съоръженията, не почисти навреме, не бутна навреме, не мобилизира навреме, не я е еня за гражданите. В тези неща изненада няма. Нито в трепкането на вектора "търсене на вина" между човешката дейност и природната сила и непредсказуемост. Този път първото се съсредоточава върху "пуснали са язовирите, не може да е другояче", или "построили са изкуствени диги в горното течение, да пазят земеделската земя".** Второто са стряскащи факти от измерими показатели. За първите два дни на август във Враца и околността са паднали по 128 литра дъжд на квадратен метър. Това е цяла месечна норма по две - само за два дни. В Бяла Слатина наваля 86 литра на квадратен метър - един път и половина над нормата. В община Борован се изляха 146 литра на квадратен метър - три пъти месечната норма за 40 часа, твърдят експертите.

Нещото, което направи впечатление на спасителите обаче, е, че хората не вярват на предупрежденията, неохотно се евакуират, пренебрегват до последно заплашителните индикации. Винаги съм бил противник на категоричното обобщаване за българина - бил такъв, бил онакъв, бил уникален по своята изобретателност (или глупост, или инат).Няма такова нещоНие не се отличаваме особено от всички хора по земята. Освен по една своя малко по-висока катастрофичност - като психологически профил имам предвид. Можем все пак да изтъкнем една българска черта, правила вече впечатление на редица наши писатели и социолози - както преди, така и сега. И да я осветим в периоди на бедствие. Тя е присъщият ни в повече индивидуализъм. В ситуации на беда този индивидуализъм се изразява в маловерие в евентуалната колективна и институционална защита. Дори застроенията, поселищата едно време са възниквали така: от едната страна поле с ниви, за да има какво да се яде. От другата страна - гора и чукари, за да има къде да се бяга при опасност. Или къде се скатават животни от бирнически тегоби, което също е възприемано като вид бедствие - виж Елин Пелин. М. Новков ми обърна веднъж внимание и на начина на такова бягство - "всеки сам, по свои пътеки; вкупом по-може да те забележат и заловят".

Може би затова и сега така трудно напускаха домовете си хора, за които къщата им е единственото сигурно нещо в този свят - а не държавата, не общината... Не народността, не законът, не комшулукът.

Това вече не е добре. И също е бедствие, макар да не се вижда веднага като придошлата Скът.

-----

*Скът е странна река - дълга, но с къс всъщност път. Не съм виждал друго такова, извиващо се многократно като смок, русло. Скът прави сложни виражи, пуска неочаквани и заблатени ръкави, насуква осморки и свръхвитиевати меандри. Има много места, обрасли така с храсталак, че правят брега недостъпен, освен за човек с мачете. Намира се, разбира се, и риба - в по-злачни вирове невиждала въдичар тъкмо поради трудната достъпност на Скът. Ако сте готови да жертвате такъми поради гъстия клонак и кръв поради облаците комари, край Скът можете да проникнете до кътчета, непознаващи човешки крак. Или непознаващи такъв поне през последните две десетилетия (бел. авт.).

**Андрей Ковачев, съпредседател на Зелените.

31
6781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
04 Август 2014 21:09
Бойко, Бойко ти вървял ли си от едната страна, примерно на Балкана, и два часа подир дъжда не можеш да познаеш че е валяло. А от другата страна, два дена подир валежите като се изсипала една вода, ама заляла де що има - къщи, ниви, шосета, всичко. Че и риба из залятото, ама риба да ти види окото. Ей, хора, само хабите думите!
Не искам да споря вече с никого. Ще се повтори, и то съвсем скоро. И ще се потрети. Защото се е случвало. Вече десет години. Искаш ли да ти ги изброя - новоднените села, градове и местности. Не искаш.
Виновни няма. Виновен е дъжда незнам си колко литра на кв. метър. Само че 100 л.на кв.м. са десет сантима, не повече.
04 Август 2014 21:16
Калпав е народът, индивидуалист! Оцелял по някакво чудо десетки хиляди години по тези земи, но след насилствения колективизъм и избухналата дермокрация вече му се види краят...
04 Август 2014 21:16
Ако някога се случи наводнение в Австрия / не им го пожелавам, и да не дава Господ/, включете си някоя австрийска телевизия и гледайте как се предава, как се коментира, какви са реакциите на хората, как са организирани и какво правят. Най - голямо внимание обърнете на наличието или по - скоро липсата на обвинения... Ще видите една коренно различна от българската действителност и едни съвсем други хора.
04 Август 2014 21:19
Славке, първо да залее, ама истински от край до край, София или Пловдив, пък тогава да говорим и да се правим на умни, а? Сега е лесно, повечето от залетите хора нямат пари за хляб и преди да ги залее водата от язовирите, надали повечето от вас са чували за тези райони и места.
04 Август 2014 21:26
taidzi
04 Август 2014 21:19
Превръщането на реки и дерета в бунища на липсата на пари ли се дължи или на ниска култура, безхаберие, безотговорност и мързел? Поголовната бракониерска сеч тепърва ще причинява още и още наводнения. Некачественото и незаконното строителство ще добавят още към апокалиптичните картини, които виждаме.
04 Август 2014 21:41
Може би затова и сега така трудно напускаха домовете си хора, за които къщата им е единственото сигурно нещо в този свят - а не държавата, не общината... Не народността, не законът, не комшулукът.

Тъжно, но факт!
Бог да пази България!
04 Август 2014 21:50
Запомни го, уважаема, водата е от язовирите, всичко друго е на заден план.
04 Август 2014 21:59
Горе долу 1% от цената на имотите трябва да отива за поддържане на инфраструктурата на година. При нас не 1 ами 0.001 процента отиват за това.

Вместо парите да отиват за инфраструктура и поддържане отиват за повишаване на цените на неподдържаните имоти.

Това се отнася за всякакви видове имоти, не само за сгради ами и за земеделски земи и гори.
04 Август 2014 22:02
водата е от язовирите, всичко друго е на заден план.

А бе, няма начин в околните на Мизия язовири да има толкова много вода. Става дума за 'някакви си' 300 000 000 куб.м. Триста милиона. Половин яз. 'Искър'.
Пък и никак не е ясно каква им е файдата на 'язовираджиите' да ги изпускат - нали така ще си загубят шараните. То, затова вероятно половината викат "язовираджиите са виновни, че изпуснаха водата", а другата половина - че не са я изпуснали.

Добре е отбелязал авторът, че у нас всички вярват, че няма начин да няма виновни. Ама никак не са склонни да виждат вината у себе си. Така и сега - виновни са им язовираджиите, но за затлачените от самите местни с всякакви мръсотии речни корита, за изсечените пак от тях гори не искат да споменават. Само 'държавата' им е крива.
04 Август 2014 22:07
За да няма наводнения, трябва всичко да е поддържано. Ако на едно място коритото на реката е поддържано, но на друго - не. Пак ще има наводнение. На много места каналите и реките се поддържат само в района на населеното място, но това изобщо не е достатъчно. Да не говорим, че може по-нагоре да има неподдържан микроязовир. Или пък надолу затлачено корито.
04 Август 2014 22:30
taidzi, 04 Август 2014 21:50. Абе многознайко, знаеш ли какво означава 100л/м**2? Това са 100 тона! вода на декар или 100 000 тона/кв.км! А тук се говори за проливни дъждове в цели области, т.е. умножи още поне по >3000. А сега смятай и не пиши глупости за да не се излагаш.
04 Август 2014 22:38
Във водата всеки е сам... да така е, ако иска да не е сам, трябва много преди това, всички заедно/или давали пари а други строили/ да са изградили диги, поддържали реки, правили инфраструктура. Когато дойде водата.. вече всеки е сам.
04 Август 2014 22:41
Скът има водосбор 1000кв км. Средните валежи са около 100л кв м. Сметнато в обем е точно една седма от обема на яз. Искър. Със здраве.
04 Август 2014 22:46
На р. Скът има много микроязовири, можете да ги видите на Гугъл Земя. Около Мизия други язовири не се забелязват.

Авторът да вземе да цитира още неколко пъти слугинажа на кръга Костов митето новков.
05 Август 2014 04:05
Детството ми е минало в прескачане на тесните места по горното течение на Скът. Гуменките и крачолите вечно мокри и мордата вечно ухилена.
Щастливи години - Ракнроло беше млад.
05 Август 2014 06:08
Многознайко, по-внимателно! Много сте ербап с думичките.
Големи доказателства имаш. Навсякъде вали като из ведро, ама само по поречието на Скът пострадаха хората.
05 Август 2014 07:07
Пустиняците никога не са "имали държава".
Едно време сред пустиняците беше модно да са срещу Тодар Живков, а
сега са врли люти комунисти, защото:
Пустинякът иска такава държава -
да се крадне кой ка сака и държавата да се не меша у краденьето,
държавата да гледа децата, да дава леп, кебапчета, пиенье и српско и
да взривява дигите на комшиите от време на време...
ТЧК
05 Август 2014 07:32
Куцото орле, я си пиши в американските форуми, белким някой ти фане дикиш. ..
А бе хора, яки валежи има навсякъде по света.
Само в България след четвърт век абсолютно безхаберие резултатът СЛЕД тях е ясен.
Не разбрахте ли, че за България няма спасение?....?
05 Август 2014 09:29
разгледайте внимателно този план и си отговорете КОЙ трябва да го е гледал. и КОЙ и КАКВО трябва да направи при бедствие. и ако го няма този, дето трябва да защити населението каква е причината. за да има смисъл от усилието.

http://www.moew.government.bg/?show=top&cid=67
05 Август 2014 09:48
Абе многознайко, знаеш ли какво означава 100л/м**2? Това са 100 тона! вода на декар или 100 000 тона/кв.км!


Е, да де...
Също и 0,01 л на квадратен сантиметър или 0,0001 л на квадратен милиметър.
05 Август 2014 10:34
StrikeEagle 05 Август 2014 07:07


Написал си нещо изключително неителигентно. Дори не е обидно, защото на такава глупост не може и да се обиди човек, вижда се, че пишещият не е наясно със себе си.
05 Август 2014 11:38
LeDoyen, ти да не си арендатор на микроязовир (рибарник) около Мизия?
taidzi е абсолютно прав - вината трябва да се търси в язовирите. След предупрежденията за очаквани обилни валежи емкостите е трабвало да осигурят необходимия свободен обем за поемане на водните маси чрез частично източване. Да, ама това са рибарници, арендатора мисли за рибата, не за хората под язовира. Спомнете си преди години трагедията в Цар Калоян (Хлебарово) - там не беше ли същото? И Ептен Ебем ни убеждаваше, както и днес, че причината е обилния валеж. Да, ама не! И тогава, и днес рибите от рибарниците са по полето и по дворовете на хората. Манкирането, замазването на проблема не е от полза за никого. Защото бедствията ще продължават, ако се неглижира проблема и държавата не упражнява ЖЕСТОК контрол върху язовирите!
Казах!
05 Август 2014 13:30
Дъжд 100мм/м2 в никакъв случай не е нормативен и не следва да прави такива бели.
Обикновенно язовирите са оразмерени да пропускат максимални води с вероятност от 1/1000 години до 1/10 000 години.
Това е допустим експлоатационен режим и те трябва да могат да пропуснат водите без конструктивни щети.
Тук най-вероятно става въпрос за скъсване /подчертавам скъсване/ на малък или микро-язовир в комбинация със непочистени и задръстени от боклуци речни легла + неработеща канализация/отново задръстена и непочистена/
...Местните власти се правят на ударени, защото иначе те трябва да отговарят. Журналята пък са некомпетентни и само се разхождат в калта и задават тъпи въпроси.

По отношение на обраслите и запушени реки имат огромна вина и ЕКОФАШАГИТЕ...НПО-та в областа на екологията /те са известни БДЗП, WWF, разни томабелевци и още много знайни и незнайни мафиоти/....с които никой нормален човек не иска да се занимава.

Те и така...

Също да не се забравя, че ако ги няма язовирите наводненият ще са в пъти по-големи.
Пример 2005 яз. Тополница. в язовира влизат 600 м3/сек и благодарение на редуциращите способности на езерото излизат 300 м3/сек. Ако го нямаше цяло Лесичово щеше да е заличено от картата на България.
05 Август 2014 13:50
така е под Бог живеем!!! А проливните дъждове не са нещо невъзможно в България....
Затова и трябва да се прави хидромелиорация, за да се ползва водата и да няма наводнения....
Да, ама Не, правеше се при Тато, сега капиталетата крадат и бута банки никак не им е до реки, корита, оврази, диги, язовири....
05 Август 2014 14:11
Не знам какво се грижи държавата с нашите данъци, ама онзи ден платих данък за едно наследствено лозе, в чертите на града, може и в регулация да е парцелът, не знам, но платих данък смет по-висок от данък имот! А даже не го знам точно къде е бившето лозе, не съм ходила там от повече от 30 години....
05 Август 2014 15:15
За кой ли път се убеждаваме че в БГ всичко се прави след като белята е станала. Хващаме се за главите, викаме олеле, пращаме хеликоптери, мастити политици на място да вадят дивиденти и след два месеца сме забравили за всичко - за пострадалите, за последствията и за поуките които пак сме пропуснали да си извадим. И така до следващия път. Аз лично не видях някой да се е опитал да предотврати това което се случи, не видях едно чувалче пясък никъде, не видях хората да се обединят (естествено някой овластен трябваше да ги уведоми за потенциалната опасност, да ги организира). Колко ли чувала пясък можеха да се купят с парите за един летателен час на хеликоптерите? И колко ли по-голяма би била ползата? Ако не друго, това би дало още време на хората да се евакуират. А това че хората не искат да се евакуират защото ги е страх от мародери е друга тема, която дори не искам да зачеквам....
05 Август 2014 15:55
Всъщност наистина язовирите ако са предвидливо източени, така че да поемат големият дъжд.. това е един активен начин за справяне с наводненията. Щото само реките не са достатъчни при големи и продължителни дъждове. Само, че това е "висш пилотаж" за тая цел, всички язовири трябва да са на разположение и да имат единно ръководство.
05 Август 2014 16:11
MICK....в България няма нито един язовир, който да е построен за да поема оттока при високи води...тази концепция за справяне с наводненията е твърде скъпа и луксозна...и има хиляди начина да се компрометира.

Крайно време е да се разбере, че язовирите не са средства за борба с наводненията /това е по-скоро страничен ефект/, а съоръжения за улавяне, регулиране и реализиране на приходи от речния отток...всичко друго са приказки "ангро".
Водата е ресурс, който ако се използва разумно носи приходи и се постигат редица ползи за различни отрасли на икономиката...като почнете от напояването и водоснабдяването, през енергетиката та и до промишлеността..
Няма разбиране...само крясъци...от зелените фашисти ...от разни невежи и набедени "специалисти"... та даже и Баце цепи мрака като почне да говори за язовири...
05 Август 2014 17:41
дадох Ви линк към един документ, в който ясно са обозначени местата в Бг, където съществува ВИСОК риск за наводнения. и в норматовната документация е записано КОЙ точно какво следва да направи. но тук /във форума/ никой не задава въпроса дали предписаното е направено и КОЙ не си е свършил работата по превенциите. защото може би всеки смята, че сам може да измисли какви са причините и как точно да се преодолеят нещата? лошото е, че така си мислят и натоварените с управлението в държавата. вместо да четат законите и да прилагат предписаното в тях започват да измислят на терен. щото са най-умни и красиви? последствията ги виждаме. от тоталната самодейност, царяща в държавата.
и още, КОЙ поддържа и развива способности за оказване на помощ на пострадалите при бедствие? защото на терен виждаме усилията на засегнатите и на доброволци.
05 Август 2014 18:21
Някой май не може да чете.....в сайта пише...ПРЕДВАРИТЕЛНА ОЦЕНКА...
В момента тече търг за избор на изпълнител ....като сложиш още 3 месеца обжалване....като сложиш и 2 години за работа.....
Да вземеш след 3 години да постнеш същият линк...а?

05 Август 2014 21:16
Пичове, казах ви да разгледате около Мизия - няма микроязовири! Микроязовири има само на река Скът! Ако водата ги е напълнила и те са изпуснали, хората нямат вина! Вината е, че природата ни е сърдита...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД