:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Падащите цени не са повод за радост

Ако дефлацията и свитото потребление продължат да вървят ръка за ръка, чака ни поредна трудна година
Дори да не сте го усетили по джоба си, вече близо година животът в България непрестанно поевтинява. Понижението на цените започна лятото на 2013 г. и така цели 11 месеца наблюдаваме дефлация. И макар че току-що НСИ съобщи данни за юли, според които инфлацията се е завърнала и потребителските цени са пораснали с 0.4% спрямо предния месец, рано е да говорим за обръщане на тенденцията.

През август миналата година индексът на потребителските цени за първи път регистрира спад на годишна база, давайки началото на 11-месечно неотклонно движение надолу. От тогава до юни тази година най-сериозно са паднали разходите за ток, газ, парно, транспорт и храни. Значително понижение на цените се отчита в сектора на услугите, както и в здравеопазването. На практика спадът на цените означава повишаване на покупателната способност на парите. Означава също и увеличаване на реалните лихвени проценти. Така например, ако имате депозит с лихва от 3%, при дефлация от 2% реалната доходност на вашето вложение става 5% - с други думи печелите повече от спестяванията си.

Всичко това звучи като добра новина, особено в страна, в която всеки четвърти живее под прага на бедността, а плащането на сметките за топло през зимния сезон е сред основните проблеми на хората.

Дефлацията обаче има и своята невидима тъмна страна, която крие особени рискове. Понижението на цените би могло да представлява



сериозна опасност за икономическия растеж



- ако се дължи на продължително свиване на потреблението. Падащите цени могат да доведат до затруднения на предприятия, закриване и фалити на компании, което на свой ред означава съкращения, намаляване на заплати, свиване на производството и в крайна сметка депресия на икономиката. Всички тези последици се отразяват отново на потреблението - с по-ниски доходи по-малкото работещи консумират по-малко. Заформя се перфектната буря, която завърта икономиката в т.нар. дефлационна спирала. Сред най-знаковите примери за порочния кръг на дефлационните процеси са Голямата депресия в САЩ от 30-те години на миналия век и продължаващата вече повече от две десетилетия стагнация в Япония.

За да разберем дали и България е изправена пред подобна опасност, трябва разгледаме



причините за спада на потребителските цени



Като при всяка малка отворена икономика, ценовите равнища в България често се влияят от външни фактори. Именно тук се крият и някои от основните причини за дефлацията у нас. През втората половина на миналата година, а и в началото на тази цените на пшеницата и петрола отбелязаха сериозни спадове на международните пазари. Това, както и традиционното поевтиняване на храните в последвалия летен сезон, натисна потребителските цени надолу. Съществено влияние за понижението на инфлационния индекс проявиха и някои вътрешни фактори, като понижението на т.нар. административно регулирани цени. През миналата година ДКЕВР на три пъти свали тарифите за електрическата енергия - през март (7%), през август (5%) и в края на декември (2%). Цената на природния газ за битови абонати се понижи с близо 4% през април, което пък значително занижи сметките на газифицираните жилища за парно и топла вода.

Когато цените падат по пазарни причини, вследствие на конкуренцията, проблем няма. Когато понижението е непазарно - като в случая с тока, вече се създава икономически риск - по линия на постоянно трупащите се дефицити в енергетиката.

Самата дефлация става проблем, когато спадът на цените се дължи не на изобилие на предлагането и силната конкуренция, а на свиващо се търсене. Ако погледнем данните за т.нар. базова инфлация, която изключва стоки с волатилни и регулирани цени, като храни и енергия, ще видим, че останалите артикули в потребителската кошница също поевтиняват. Нещо повече, особено притеснителен е фактът, че дефлацията и свитото потребление са вървели ръка за ръка през цялата минала година. Ако тенденцията се задържи и през 2014 г., това със сигурност ще се окаже един от най-големите проблеми пред родната икономика.

Добрите новини идват от данните за първото тримесечие на тази година, когато статистиката отчита силно повишение (4.8%) в крайното потребление на домакинствата. Търговията на дребно забавя темпа си на годишна база, но все пак



оборотите продължават да растат



- с 3.5% през май. След колебливата 2013 г. индустриалното производство се връща към растеж, като постепенно набира скорост, достигайки 6.2% през юни. С оглед на това можем да очакваме увеличено потребление и през второто тримесечие на годината. Като прибавим и повишението на цената на електроенергията с над 2% от 1 юли, засилването на напрежението в Украйна, което със сигурност ще ускори тенденцията на поскъпване на петрола на международните пазари, както и отслабващия сезонен ефект при храните, налице са достатъчно условия за излизане от дефлацията. Ако данните за потреблението не се подобряват, на фона на крехкия растеж у нас и в Европа, високата безработица в страната, властващата несигурност в банковия сектор, забавените плащания по европрограми, неизпълнението в държавния бюджет, неясното политическо бъдеще, проблемът с дефлацията ще бъде сериозна заплаха за възстановяването на икономиката.

44
2563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
14 Август 2014 19:36
Мантрата за непрекъснат растеж в една (почти) затворена система като Земята е тотална глупост. Който вярва в тази мантра е или луд, или макроикономист. Може и двете.
Бъдете здрави!
14 Август 2014 19:40
Падащите цени не са повод за радост, при скачащи - карнавали и всенародни празненства...
Бе, тия макроикономисти с микро акъл не разбраха ли, че не е важно кой ще е отгоре или отдолу - важното е в кого е инструментът... А ние сме все от страната на булката...
------------------------------
Сайтът на Генек
14 Август 2014 19:41
Мишо Константинов 14 Авг 2014 19:36
Мантрата за непрекъснат растеж в една (почти) затворена система като Земята е тотална глупост. Който вярва в тази мантра е или луд, или макроикономист. Може и двете.
Бъдете здрави!


Тфуууууууууу,
Един път да съм съгласен с теб!
14 Август 2014 19:41
Я, този път с МишоК сме на едно мнение -
---------------------------
Сайтът на Генек
14 Август 2014 19:42
Обичам да живея в дефлация...
14 Август 2014 19:52
Значи, таковата, ако трябва да уточним...

След като т.нар. капитализъм властва фактически в цял свят - то (на теория!) той е изчерпал всичките си т.нар. прогресивни функции - сл. бере душа - казано е далеч преди Маркс (Карл)

Единственият способ е изкуственото дишане - т.е. кредитиране (с разновидност дотиране) на мало и голямо, за да потребява излишното (свръхпроизводството)...
А при кредит, както съм го извел (мой личен принос!), някой/нещо (ФЛ/ЮЛ) произвежда или потребява стока/услуга, която не би следвало да произведе - потреби.

Не би следвало да произведе - защото предходната чу дейност не е била достатъчна, за да натрупа финансови `мускули`, за да произведе повече (затова взема кредит - да произведе повече, отколкото може и вероятно трябва)
Не би следвало да потреби - защото предходната му дейност не е била достатъчна, за да натрупа `мускули`, за да закупи/потреби стока/услуга (затова взема кредит - да потреби повече, отколкото му е позволено и вероятно трябва)
С редки изключения - кредитът (покрай многото му други дефекти!) механично увеличава пазара, което не може да продължава вечно.

----
Както отбелязват не един и двама - затова в последните десетилетия основните лихвени проценти в т.нар. развити страни клонят към 0 (нула) - щото иначе практически всички предприята и ФЛ ще фалират - поради невъзможност да върнат заемите си.

В някои отношения конспираторите са прави за лихварите...
14 Август 2014 19:55
Мантрата за непрекъснат растеж в една (почти) затворена система като Земята е тотална глупост. Който вярва в тази мантра е или луд, или макроикономист. Може и двете.
Бъдете здрави!


да са живи издрави програмистчета, дето пишат алгоритми за стоковите борси.
14 Август 2014 19:58
ако си рентиер-да то е честита......Всъщност,въпреки теорията при Виктория се забелязва минимална дефлация.....но се дължи на експанзията на Империята и притока на капитали и стоки в Метрополията,както и на конкурентен натиск.Тук-просто се отлага потребление.При това явно не да луксозни стоки.Вече не говорим да се пести от хляб-пенсионери почнали да пестят от хапчетата за инсулт.Честито Лорде-на сравнителен принцип може и да се почустваш богат.Щото не виждам отприщен прилив на вносни стоки или бум в конкуриращи се ценово фирми(справка-броя на фалити ,отнесен към новорегистрирани.....или данни за вноса) Порадвай се на хубавото лято-не се знае каква пролет идва....
14 Август 2014 20:00
Мантрата за непрекъснат растеж в една (почти) затворена система като Земята е тотална глупост.
Всъщност е една единствена статия на Грийнспан от 90-те.....после се ревизира.Дори твърди в по-късни статии че просперитета на западноевропейският еснаф е платен от измъчения хляб на източноевропейският гастарбайтер.
14 Август 2014 20:06
Растеж може да има в затворена система, когато се увеличава консумацията...
14 Август 2014 20:16
В България намаляват и производителите и консуматорите.
С различни темпове. Де ще му излезе края, скоро ще стане ясно...
14 Август 2014 20:21
Растеж може да има в затворена система
нарича се автаркия.....последната останала(макар и зависима от Китай за енергоносители ....и капитали) е Северна Корея......що не им кажеш как става номера,че последните 50 години нещо не уцелват ваксата(а,и май за Бруней се говори-викат че на султана му харесвала системата,ма има нефт да те удави)
14 Август 2014 20:31
След балон в цените на активите/имотите/ е нормално да има дефлация, дали ще е бърза или бавна.. няма значение. Корекция надолу няма как да няма. Имаше една приказка.. Колкото по-късно, толкова по-мръсно.
14 Август 2014 20:36
.....оф топик.....в момента търгуващите с Украйна имат сериозен проблем.Сметките на голяма част от контрагентите им се оказаха блокирани.Оказва се че в Украйна на пазара е пълно с руски банки-Сберкаса,ВТБ.....а те спрели да обслужват клиентите си в Украйна.За сега го отнася туризма и недвижимите......да видим другите ефекти.Като прибавим и девалвацията на рублата-за руснаците България се оказва скъпа,сравнена с Турция.....Толкова за мантрата за валутният борд.
14 Август 2014 20:46
Преобладаващата част от падащите цени са резултат от факта,че за пръв път от много време насам държавата постави относително сериозно въпрос за монопола , за незаконно съгласуване на цени, за включване в цената на измислени такси и на неизвършени услуги, за необосновано високи норми на печалби, за ограничаване на грабежа...
Падащите цени са една съществена причина за падането на правителството.

При следващото правителство ще имаме много причини за радост от растящите цени...
Но брашняният чувал е вече силно изтупан и след подобна радост отново ще излезе на улицата.
14 Август 2014 20:53
Мантрата за непрекъснатия икономически растеж подозрително прилича на мантрата за правата линия, успоредна на априлската.
14 Август 2014 20:57
аз пък си мислех че цените падат,щото според "теорията на очакванията" никой не чака "светло бъдеще" ,пък и "белите пари" на бедните(със средна работна си беден.....)свършиха в тия "черни дни".След седемте тлъсти крави само може да се молим да ни се размине със седем кльощави.....виж данни за фалирали фирми и ниво на инвестициите и си прави сметка ,коригирайги с лага,за очакван растеж.....Както казаха рейтинговите агенции-политически риск....Да не говорим ,че натрупаните от имотният бум пари се разпределиха неравномерно и се изнесоха навън под формата на внос на скъпо тенеке,пури и имоти в Халкидики...както и се наляха в бетон на МОЛ-ове.....а икономиката ни е деиндустриализирана и некорентноспособна,разчитаща на достъп до "европари" (които с удоволствие "режат" и "инфраструктура"-разбирай -помпозно ленторезане..... Всъщност дефлацията е оценката на домакинствата,стъпили на здравия разум,за неефективния ни "бизнес" и "политическа класа".
14 Август 2014 21:04
Ще се изокам практическата!

Не съм забелязал нито една стока или услуга, които ползвам, да са паднали.
Напротив - всички си растат непрекъснато, независимо от статистиката!

Примерно за последните 5-6 години - като се започне от цигарите от 1.70 и нещо на ~5 лева, та се стигне до прополиса (тинктура) от 0.30 лв (30 стотинки) на 3.90 (три и деветдесет), киселото мляко от ~40-50 ст до лев и нагоре...
Ся, ако са паднали цените на роялите, яхтите (големите!), самолетите - това е друг въпрос. Не се е налагало битово обогатява в тази част през визирания период...
14 Август 2014 21:10
Вижте ни пазарите.....и структурата на износа на "експортноориентираната ни " икономика....мед,текстил(разбирай-робия на шивачки на 200 лв които не получават и реекспорт от Пакистан.....примерно,както и "врътки" с ДДС)зърно......кол-центове,аутсорсинг(дрън-дрън ярина).....Къде ги "трети страни"-Египет,Сирия,Иран,Ирак,Либия,Мароко,Тунис?Къде са керамична,машиностроителна,военна.....А , да-фармацевтична,изнасяща в пъти под цената ,договаряна със Здравната(хронично болните ни пенсионери субсидират износа и лечението на чужденци.....ако не бяха договорите с вътрешният пазар-и фармацевтиката да е фалирала) затова пък "експортираме" капитали в Русия......плащайки златен бенин,и сме отрязани от руският пазар от 89-та И това още по Луканово време-направо ни убиха с мита и забрани.....
14 Август 2014 21:25
....или перлата в короната-енергетиката.....всъщност докато плащате "зелен" и "кафяв" на "електромери" изнасяме на 3-4 стотинки за Турция,Гърция и Косово.....сега ви убеждават ква далавера е да плащате още по-високи сметки,за да може някойда фактурира на още по-ниски цени и да построи чифте реактор......братски интернационализъм в действие-и се оплаквате че сте бедни,че вие издържате чешки,австрийски и руски пенсионери,децата ви поддържат "стандарта" на половин Европа и едно Чикаго и яхтеният флот на поне 4-ма руски олигарси.Гордейте се бе-давате всичко за Света! .....и дори цените падат!
14 Август 2014 21:49
когато счупиш гръбнака на една икономика в стремежа да продуцираш "нова класа"(по "Кажи си Ваньо !" ),разсипеш една система без идея с какво да я заместиш.......идва "тук ще се танцува".....на Франция са и били необходими 100 години след "пирамидата"....на евреите 40 да минат пустинята.В момента сме изцяло зависими от конюктурата,защото всичко е насипно.Целта на една управленска система е да създаде устойчивост на външни въздйствия-ние се носим по течението и вятъра....с пречупена мачта,пробит корпус и без идея за крайна точка.....докато тикви,съсели и дръндарски философи се боричкат за руля.....
14 Август 2014 22:48
μη-τρακτέρ
14 Август 2014 22:55
Може и по-директно да се заплашваме с дефлацията,
в нашите условия тя надува само балоните на реститути, рентиери, селяни и виладжии...
Останалите - да си протестират- във втората половина на август, вижте цените на основните зеленчуци...
14 Август 2014 23:43
Може и по-директно да се заплашваме с дефлацията

не знам що не ви изглежда ненормално да плашим с дефлация, после да плашим с инфлация, каквото и да се случи, все било страшно, тогава кое не е?
14 Август 2014 23:53
руснаците България се оказва скъпа,сравнена с Турция.....
Еми, да ходят в Анадола, а не тук. Ще се разбират чудесно с турците. Нали манталитета им е такъв. Азиатски.
15 Август 2014 00:08
всъщност Туеция отчита изключително силен сезон ходят.....
15 Август 2014 00:29
***
15 Август 2014 00:30
μη-τρακτέρ

верно е той
15 Август 2014 01:43
AzUrAL
15 Авг 2014 00:29
Ми тогава, какво пищиш виждам, че сте доволен. Унтерменш.

Добре.
15 Август 2014 11:09
На всички armchair economists им пожелавам успех да обяснят на, например, японските финансите, политици и бизнес среда като цяло колко хубаво нещо е всъшност дефалцията и как може да се живее и в свят без икономически ръст!!! (Ама, с данни, причинно-следствени връзки и т.н. С демагогия и реторика, от тоя форум и село няма да излезете)
15 Август 2014 11:30
Падащите цени не са повод за радост

Зависи от гледната точка.

Кое е основното в тази статия - имам чувството, че тя е част от една псевдонаучна пропагандна поредица, която се опитва да ни внуши, че повишаването на цените на монополните услуги и най-вече на тока е неизбежно и добро за нас.
Истината е малко по-различна - цените на монополните услуги ще се повишават дотолкова, доколкото хората няма пак да започнат да се замозапалват, както стана при управлението на ГЕРБ през 2009-2013 години. Принципно мафията в България поддържа максимално високи цени и печалбите им са от единични продажби, а не от по-голям оборот и така е вече 25 години. За цените на тока - те може да са значително по-ниски и всички по веригата да са на достатъчно голяма печалба, но това означава по-малки печалби за мафията, по-малки суми за управляващите политически кръгове и т.н.
15 Август 2014 11:42
Проблемът е в свитото потребление... Инфлацията е здравословна, кокато е в нормалните 3-5 % на година... Цените не нарастват, но и потребление няма. така икономиката се самоизяжда, декапитализира и в крайна сметка води до фалити, ототам увеличавне на безработицата и един омагьосан кръг със спирала надолу. Нека професорите по фсичкология, да си гледат математиката и да не се излагат по форумите за икономика и политика. Щото ми писна от калинки с големи уста.
15 Август 2014 11:58
Растеж може да има в затворена система, когато се увеличава консумацията...

С увеличаване на консумацията се увеличава и фекализацията...
15 Август 2014 15:06
Има си икономически закони, правила, не са измислени от някого а са си естественни, както законите на термодинамиката.
Растеж трябва да има , винаги, но по важното е да не пада под 2,5% и да не се качва над 4,5 %!Инфлация също трябва да има. не по ниска от 2% и не по висока от 3%, равна на растежа.Лихвата също, трябва да е равна на инфлацията.Това са лостпове , зависимости, и само при тези стойности имаме равновесие и стабилност на системата , всяка промяна на тези параметри води до промяна на куп други и нежелани ефекти.
При 2,5% растеж не се създават нови работни места, това е самио резултат от технологично развитие, автоматизация , падне ли се вдига безработицата.А безработицата трябва да е от 6 до 8%! Вдигне ли се не нарастват доходите, никой не вдига заплати ако е пълно с безработни, но заплатите трябва да се вдигат, с около 2/3%, толкова е растежа и инфлацията.При растеж над 5% се получава прегряване на иконом,иката, създават се прекаленно много работни места и няма кой да ги заеме, което вдига заплатите, инфлацията отива над допустимото, следователно и лихвеният процент, , блокира се износа....следва период на криза и разруха, неизбежно. Ем, трябва и валута, с цената на която да се регулира всичко това, но .......
15 Август 2014 15:07
Големи мозъци са това икономистите. От раз ти обясняват какво трябва да се направи, за да станат нещата по-добре, после ти обясняват защо като си ги послушал са се влошил,, вместо да се подобрят, после защо е било неизбежно да не се влошат, а накрая ти казват, че трябва да продължиш да ги слушаш как да се оправят, щото иначе си профан и неразбиращ от икономика. Пък и те вече знаели (след предишните си десетина провала) правилното решение.
15 Август 2014 15:18
Растеж трябва да има , винаги, но по важното е да не пада под 2,5% и да не се качва над 4,5 %
ботсвана(страна в пустиня тръгнала от колиби и лъкове)има среден растеж 9% от 1962-а насам.От де ги измисли тия граници?
15 Август 2014 15:24
То и Китай има 8%, нормално е за страна в която растежа означава индустриализиране на селско/номадско/диво население, дори е нисък процента.Ако ново работно място бъде заето от бивш пастир , номад за нивото на безработицата все едно че не е създадено, няма да се промени реално.
15 Август 2014 15:26
1966-а
15 Август 2014 15:39
Големи мозъци са това икономистите. От раз ти обясняват какво трябва да се направи, за да станат нещата по-добре, после ти обясняват защо като си ги послушал са се влошил,, вместо да се подобрят, после защо е било неизбежно да не се влошат, а накрая ти казват, че трябва да продължиш да ги слушаш как да се оправят, щото иначе си профан и неразбиращ от икономика. Пък и те вече знаели (след предишните си десетина провала) правилното решение.


Икономистите знаят какво да се направи, и студент по икономика първа година го знае, но просто никога не са ти го казали, обясняват ти каквото им е изгодно....
15 Август 2014 17:09
Ако ново работно място бъде заето от бивш пастир , номад за нивото на безработицата все едно че не е създадено, няма да се промени реално.
твърдиш че производителността на труда на чобана е колкото на шлосера?Интересно твърдение.....бих желал да видя и някакваи емпирични доказателства.Определено ще изкормиш класиците ,ако го докажеш.....
15 Август 2014 18:15
Не,няма връзка с производителността на труда а с количството безработни.9% ръст означава поне 7% увеличение на работещите годишно, ако е индустриална държава след година две най много няма да остане и един безработен, докато в Китай или африка ще прииждат от селата и горите такива, които никога не са били работници и нивото на безработицата няма да се промени.Същото се получава и в страна с голям демографски прираст или емигрантски приток, растежа може и трябва да бъде равен на прииждащите, новите плюс 2,5%.
15 Август 2014 18:56
Сиско, това е ясно. И не само икономистите го знаят. Обаче всички (почти) в днешния свят говорят каквото им изнасям, а други се правят, че им вярват.
15 Август 2014 19:04
Не,няма връзка с производителността на труда а с количството безработни.9% ръст
означава технологична революция.....не е задължително да е екстензивна.А доколко чобана е безработен е спорен въпрос-при всички случаи произвежда повече материални блага от прекариата-бюрократ или метача по програмите Шулева......
15 Август 2014 19:34
Чобана каквото произведе си го изяде, и селянина, и ловеца в африканските гори, за икономиката не съществува, не влиае на монетната, социалната промишлената и др политики, произведеното от него не е част от БВП , самозадоволява се без да дава и без да взима на ниво семейство, род, клан племе или друго, един вид държава в държавата, все едно го няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД