:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,472,475
Активни 118
Страници 12,717
За един ден 1,302,066

България грее в ЕС със социалното си равенство

За всичко се грижи "центърът за управление на държавата"
Светослав Терзиев
Читател ми направи забележка, че пиша все лоши работи за България, и се замислих: не може ли същите факти да говорят добре за държавата? Тъй като са такива, каквито са, трябва само да ги представя в положителна светлина. Ето какво се получава.

България е шампион по мизерия в ЕС. Всяка европейска статистика показва една и съща картина. Виждаме я и в последния доклад на германската фондация "Бертелсман" за социалното неравенство в Европа, огласен на 15 септември. Подкрепена е с графики, една от които ме изуми. Според нея 46% от българите живеят в тежки материални лишения. По този показател са дръпнали толкова напред, че дори близката й по неволи Румъния изостава значително със своите 29%. А средното равнище в ЕС е 11.5%. Как да бъдат коментирани тези факти, за да се представи България в положителна светлина? Ако приемем, че близо половината българи живеят в черна мизерия, другата половина е добре в сравнение с тях. Можем да кажем, че държавата е постигналасоциално равенство 50/50При останалите народи се наблюдава неравновесие, защото материално задоволените са значително повече от подложените на лишения. А както се знае, сит на гладен не вярва, т.е. тамошните общества страдат от повишена социална нечувствителност.

Не ми се ще да злоупотребявам със сарказъм към угрижения за светлия образ на държавата читател, но всеки опит да се изопачат фактите само влошава пейзажа. По-добре е нещата да се наричат с истинските им имена. В изследването на "Бертелсман" се казва, че по лишения България държи "злощастния отрицателен рекорд в ЕС". Колкото и да си повтаряме, че ни е топло, през зимата няма да се стоплим, ако бъдем неспособни да си платим тока след поредното повишаване на цената му. Милион и 200 хиляди българи се топлят на ток и част от тях са изложени на риска да нарушат социалното равенство в държавата, като преминат в сектора на живеещите в лишения. Ако ли пък решат като други сиромаси да се топлят на дърва, ще стимулират още повече незаконната сеч и вредните екологични последици. Което пък би водило към заплаха за неизвестен брой семейства да загубят внезапно при порой всичкото си имущество и също да се преместят от другата страна на социалното уравнение.

Всичко това е известно и напомнянето му не помага за решаване на проблема. Известен е и спорът за причината. Страдащите смятат, че работодателите крадат труда им, като им плащат малко. Работодателите настояват, че плащат колкото трябва, но работниците имат ниска производителност. И в двете посоки могат да се откриятистини и премълчани фактиНапример, щом разходите за труд от близо 4 евро на час (7 пъти по-ниско от средното в ЕС) са според ниската производителност (6.7 пъти по-ниска от средната в ЕС), защо все пак заплатите в България растат с най-високи темпове (13.3%), при положение че производителността в страната нараства само с 3.4%? Явно има някакъв резерв, който работодателите са принудени да използват, за да не им избягат и последните работници, поглеждащи към трудовия пазар в други страни.

Прехвърлянето на отговорността между работници и работодатели замъглява първопричината за бедите на България през годините на прехода, а именно неговата криминална природа. Само книжни плъхове могат да правят чисти икономически анализи в държава, където икономическите закони се натъкмяват според разбиранията на кръгове, неподвластни на никакви закони. Най-точен ориентир за всесилието на тези кръгове ни дават източници, въртели се в тяхната орбита. Да вземем за пример последното отворено писмо на банкера беглец Цветан Василев. На две места в него той пише за"центъра за управление на държавата",като думата "центъра" поставя в кавички. Според него този център дирижира атаките срещу иначе доброто му име. В цялата загадъчност единственият подаден жокер е, че мистичният център е "подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев". Като помним медийните сблъсъци между двамата, няма нищо чудно, че Цветан Василев го атакува поименно. Но въпреки това той му отрежда поддържаща, а не главна роля, защото го представя като подкрепящ, а не ръководещ фактор.

Тогава кой ръководи държавата, кой определя коя банка ще се спаси и коя ще фалира, кой дирижира финансовите потоци? Миналата година въпросът "Кой?" бе на мода. Говореше се за някакво задкулисие, дори за "тежко задкулисие", както го нарече бившият мандатоносител Сергей Станишев. Но темата вече не е актуална. Никой не протестира, макар че едва ли задкулисието се е саморазпуснало. Кой би допуснал, че в настаналата тишина единственият глас, изговарящ, че България продължава да се управлява задкулисно, ще бъде на Цветан Василев?

Сега българите се готвят за избори, сякаш става дума за нормална парламентарна демокрация. Само че колкото е нормална икономиката, толкова е нормална и политическата система. В нея избирателите са точно толкова фигуранти, колкото и излъчените от тях изборни органи. Няма такива избори, които биха отменили властта на "центъра", т.е. на кукловодите, на които им евсе едно дали ще дърпат конците на Арлекин или ПулчинелаНеслучайно някогашният любимец на официалните власти Цветан Василев няма предвид нито една от тях, когато сочи като главен фактор в държавата въпросния "център". В момента няма парламент, но "центърът" си работи. Извън подозрение са също президентът и неговият служебен кабинет, защото едва ли са толкова важни, че да определят стабилността на банковата система. Техните грижи са по-делнични, например как да си заделят някой милион за "после", но не и как да източат милиарди. "Центърът" не би им позволил да развихрят чак толкова фантазията си.

Българинът се е върнал към обичайното си примирение, с което не само изтърпя 25 години криминален преход, но е готов и да го увековечи. Какво общо има това с анализа на фондация "Бертелсман" за социалното неравенство в ЕС? Според коментар на радио "Дойче веле", препечатан неотдавна и от в. "Сега", "несправедливостта ще взриви Европа". Тук можем да добавим: с изключение на България. Тя може да е най-бедната в ЕС, може да се откроява с най-жестоко ограбване на населението си до степен да загуби всякакъв европейски образ, но със сигурност няма да бъде детонаторът на социалния взрив в Европа. Никому дори няма да хрумне да протестира вече срещу Делян Пеевски, че отново ще бъде депутат. В един момент може и Цветан Василев да забравим, защото негледани очи се забравят. Ако смисълът на протестите бе само да съборят от власт Пламен Орешарски, толкова по-зле за уж събуденото ни гражданското общество. Сега можем да се споглеждаме конфузно и всеки индивидуално да внимава да не изпадне от другата страна на уравнението, какъвто ни е навикът открай време. И да не забравяме, че най-важно е да гласуваме, независимо за кого. "Центърът" знае за кого.

 Графика от изследването на германската фондация "Бертелсман" показва, че близо половината от българите живеят в тежки материални лишения. По този показател България е несравнима с никоя държава в ЕС.
43
6301
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
25 Септември 2014 21:16
Прехвърлянето на отговорността между работници и работодатели замъглява първопричината за бедите на България през годините на прехода, а именно неговата криминална природа.

Криминалната природа на прехода е следствие, а не първопричина.
Първопричината е феодалната конституция, която не допуска народа до участие в политиката.
Премахне ли се причината, народът бързо ще поправи и последиците.
25 Септември 2014 21:16
близо половината от българите живеят в тежки материални лишения. По този показател България е несравнима с никоя държава в ЕС.
Аз затуй викам да се сравняваме с онези топ 10 държави които не си плащат глобите за паркиране в Ню Йорк.
25 Септември 2014 21:45
Уважаеми г-н Терзиев! По скромното ми мнение, Вие имате ум, ерудиция и перо; досега сте направили многобройни констатации и сте задали множество въпроси. Простете, но нима не разбирате, че както в живота има само два завоя: "надясно и наляво" или, ако предпочитате "по часовниковата стрелка и обратно на нея", за да изключим алюзиите с ляво-дясно, така и на всички въпроси в политиката има само два отговора. Единият е "положението ни харесва и не искаме да го променяме", а вторият - "нетърпимо е, но не можем да направим нищо". Ако стигнете до извода, че верният отговор е вторият, нататък е по-лесно. Запитвате се защо не можем?, отговаряте си някак, после пак се питате и така ...
25 Септември 2014 21:47
Г-н Терзиев бихте обяснили какво разбирате под производителност на труда.което е в основата на вашите статия
25 Септември 2014 22:01
Графиката е шокираща
25 Септември 2014 22:03
Терзиев, този път
25 Септември 2014 22:27

kaily
25 Сеп 2014 22:01
Мнения: 29,142
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Графиката е шокираща


За кого, kaily? За мен, например, не. Защото ми се налага да следя тези данни по една или друга причина. Данните, всъщност, са още по-жестоки. Иди на сайта на НСИ. Статистически данни - Социално включване и условия на живот - Индикатори за бедност и социално включване. Проследи ги на ниво области (това е най-ниското ниво, по общини данни няма). Ще видиш, че има области, които са в много по-тежко състояние от това, което предполагат средните за страната стойности. СЕГА размисли върху това, че в самите области с най-лоши показатеи има общини с още по-тежко положение, а в тях населени места с още още по-тежко ... Защо те карам да мислиш за това ли? Защото така ще осъзнаеш, че има цели местни общности, които са не поразени, а буквално смазани от бедност и мизерия. С всички съпътстващи бедността и социалното изключване ... "екстри". Тези "екстри", за които ти пиша не са линейни ефекти. От едно ниво надолу ефектите и въздействията са катастрофални - бързи, необратими, опустошителни. Но за това на избори никой не говори, нали? Затова вдигнах палчета на Терзиев. За поставянето на фактори и ефекти в една рамка. Няма как при ТАЗИ социална и икономическа структура и ниската ни обща производителност свръхблагосъстоянието на малцина да не резултира в мизерията на мнозина. Това е ЦЕНАТА НА НЕРАВЕНСТВОТО (по Стиглиц) по ... български.
25 Септември 2014 22:32
Това е ЦЕНАТА НА НЕРАВЕНСТВОТО (по Стиглиц) по ... български.


И не само по български. Тенденцията е световна(по Пикети).
25 Септември 2014 22:32
Сега българите се готвят за избори, сякаш става дума за нормална парламентарна демокрация. Само че колкото е нормална икономиката, толкова е нормална и политическата система. В нея избирателите са точно толкова фигуранти, колкото и излъчените от тях изборни органи. Няма такива избори, които биха отменили властта на "центъра", т.е. на кукловодите, на които им е

все едно дали ще дърпат конците на Арлекин или Пулчинела


Прав си Терзиев но си много жесток! Имам нужда да вярвам че някой е по-добър от другия, и избирам това да бъде Пулчинела. Ще гласувам за него. Долу Арлекин!
25 Септември 2014 22:44
Г-н Терзиев бихте обяснили какво разбирате под производителност на труда.което е в основата на вашите статия

Коварен въпрос
Казано иначе, обемът на произведената продукция само от производителността на живия, наемен труд ли зависи, та само доходът на работника да стои нисък при ниска добавена стойност за единица работно време? Нарастването на добавената стойност не зависи ли и от други фактори, като производителността на капитала?
А казано простичко, защо винаги намалява доходът на работника, дори когато се труди над човешките възможности, но не и доходите на онези, които са предпочели да си купят яхта вместо по-производителна машина?
25 Септември 2014 22:57
Светослав Терзиев
25 Септември 2014 23:04
Да ви припомня ... Натисни тук

25 Септември 2014 23:04
Криминална е природата, но не просто - на "прехода",
а на неговият Политически проект и "Практическо осъществяване" във времето ...
Вече сме на четвърт век, Светльо - повод да сверим способността си за Самооценка, но не би, че и не забелязвам ...
25 Септември 2014 23:12
Добра статия! Добри коментари под нея! Ама след като прочетох статията и коментарите, си задавам въпроса: Е, й? Какво да правим за да излезем от това статукво? КАК да се отървем, ако въобще е възможно, от въпросния "център за управление на държавата" ? Има ли въобще алтернатива той ? Или ще е така докато свят светува ?
25 Септември 2014 23:13
За кого, kaily? За мен, например, не.

аз съм от най-бедната община в най-бедния край на най-бедната държава, така че няма нужда да ми го обясняваш, от десетилетия следя какво става, а и в столицата не съм в елитен квартал, така че и тук се сблъсквам с подобности, но в родния ми край в последните години единствените новини са за смърт и нищо друго, в 1 клас има по 20 циганчета и 1 българче, измират не само пенсионери, но и млади хора, внезапно

А болницата, голяма, просторна, пълна с лекари, сега е реновирана от някакъв местен, който от години е забогатял в чужбина и направил дарение, обаче няма лекари, има само няколко, двама санитари и 2-3 сестри, това е.
25 Септември 2014 23:16
Проследи ги на ниво области (това е най-ниското ниво, по общини данни няма)

Има, но не ги публикуват. А за никакво ниво не се публикуват данни за брутния национален продукт. Не че ще сбъркаш с много, ако при определянето му делиш БВП на три или, за прегледност, го умножаваш по 0,33.
Но колкото и детайлно да обрисуваме катастрофата, няма да стигнем до никъде, без да зададем въпроса: "Наистина ли ни харесва да е така и ако не, то какво именно ни пречи да променим нещата?"
25 Септември 2014 23:17
Ако смисълът на протестите бе само да съборят от власт Пламен Орешарски, толкова по-зле за уж събуденото ни гражданското общество. Сега можем да се споглеждаме конфузно и всеки индивидуално да внимава да не изпадне от другата страна на уравнението, какъвто ни е навикът открай време


А, де! Е, да де!
25 Септември 2014 23:19
"Наистина ли ни харесва да е така и ако не, то какво именно ни пречи да променим нещата?"

Коментарът след теб ти дава ясна причина какво ни пречи, болшинството българи са наследствено обременени да се делят по партиен признак, а друга голяма част са успешно манипулирани и лесно манипулируеми да се делят, разделяй и владей, сега надолу пак ще почнат ежби за герберугите и педеругите и така до края на нашия свят
25 Септември 2014 23:23
аз съм от най-бедната община в най-бедния край на най-бедната държава

Чакай, Чупренье не е ли резерват и официално? Или чакат населението да падне под 500 души
25 Септември 2014 23:56
болшинството българи са наследствено обременени да се делят по партиен признак

Устойчивата привързаност към една или друга група е характерна за всички общества. Проблемът не е в нея, а в конституцията, която предопредели и узакони държавата ни като предприятие - диктатура на върхушките в групите, получили тази привързаност. И, разбира се, в самото ни примиряване с диктататурата, култивирано от столетията робство
26 Септември 2014 00:00
Конституцията не разделя форума, той сам се разделя непрекъснато и не съм от Чупренье, но си много близо
26 Септември 2014 00:13
И, разбира се, в самото ни примиряване с диктататурата, култивирано от столетията робство


Не. Ние нямаме като общество капацитета да извадим на светло съществена част от властовия задкулисен механизъм. За сравнение ще посоча Сицилия. Войната, която под обществен натиск държавата поведе срещу мафията. Разкрити бяха при това връзки с най-високите политически нива. Или пък разследването на Р2 - Пропаганда дуе на Личо Джели. Нашата държава е неспособна на такива мащабни инициативи срещу задкулисието, нещо повече - нашето общество е неспособно на това. А му е необходимо да извърви този път. Друг път, в обход, то няма. Скандали като тези с изтеклите записи на Кокинов и Борисов биха взривили едно по-зряло граждански общество. Но не, това не се случи. Обществото си ... пасува. Което пък накара някои с твърде рахитични морални устои да опитат нещо отчаяно и обречено по начало - да използват едната групировка на мафията в държавата срещу другата. Да дадат щита и меча на държавата в ръцете на гротескното протеже на задкулисието Пеевски. Какво произлезе от това всички знаем.
26 Септември 2014 02:41
Да обвързваш заплати с производителността на труда е или незнание на термините или откровена манипулация. По простата причина, че производителността на труда е стойностен показател и се измерва с това, колко ти плащат (за колко ти оценяват) труда.

Същото, като БВП. Няма значение, колко физически обем и какво произвежда една икономика, а колко струва то, като сбор от цените му. Една икономика може да произвежда и по-малко, но ако по някаква пазарна причина то струва повече от преди, то БВП се увеличава, въпреки и физическият обем да е спаднал.
26 Септември 2014 04:06
Аз например като се изнеса от България и отида на запад и производителността ми скача 5 пъти. Още като мина границата. В България се случва и да е отрицателна ако чорбаджията е решил вместо да си натовари кредитната карта, да всеме безлихвен заем от мен. Щото сме приятели естествено и знае, че на мен не са ми притрябвали. Както и на останалите "сътрудници" и приятели.
26 Септември 2014 06:00
Поредната порция наукообразни и претенциозни глупости на търкалета! Аман от разбирачи!
Мислех си, че за агенти на ДС са подбирали читави и грамотни хора, но често се е случвало оперативните работници при невъзможност за изпълнят плана за вербовка да са рекрутирали и обикновени лаладжии.
26 Септември 2014 06:10
ниската производителност (6.7 пъти по-ниска от средната в ЕС)
Тази статистика откъде е-аз съм чувал за два пъти по-ниска производителност, ама чак близо седем пъти?!
Криминалната природа на прехода е следствие, а не първопричина.
Първопричината е феодалната конституция, която не допуска народа до участие в политиката.
Премахне ли се причината, народът бързо ще поправи и последиците.
26 Септември 2014 08:05
Криминалната природа на прехода е следствие, а не първопричина.
Първопричината е феодалната конституция, която не допуска народа до участие в политиката.
Премахне ли се причината, народът бързо ще поправи и последиците.


Да бе, да. Само като се замислите, че конституцията е част от прехода, а преходът е дирижиран от същия този "център", сещайте се дали баш конституцията е първопричината.
26 Септември 2014 08:14
Ако смисълът на протестите бе само да съборят от власт Пламен Орешарски, толкова по-зле за уж събуденото ни гражданското общество.

А нима някой с трезв ум се е усъмнил дори за миг, че смисълът на протестите е бил различен ?
26 Септември 2014 09:24
Pardon...
26 Септември 2014 09:25
Хайде стига сме говорили за производителност! Производителност има, когато има производство. А с кражби и продажби как да стане, а?! После и за производството трябва да знаем следното: Необходими са машини, технологии и подготвен персонал, който да произвежда конкурентнта продукция, която има пазари. Ако едно от тези неща не е налице, влизаме в схемата: Залудо работи, за лудо не стой. Защо българите могат да работят в цял свят и да получават по-добри заплати, а у нас не могат? Не могат, защото бизнеса ни не е читав: той си няма идея какво да произведе и как да го продаде. Предпочита да наема некомпенетнти хора, защото ще му струват по-малко. Предпочита да работи със стари машини, за да му е по-евтино. Не си намира партньори нито в науката, нито в другите държави, от които да вземе нови технологии и продукти. А що се отнася до икономика и макроикономика и пазари е направо малоумен, не само некомпетентен. Няма и да плати на съответните специалисти да му помогнат, защото мрази по-умните от него, а и парите му се свидят. По-добре яхта и автопарк пред палата отколкото напредък в бизнеса. Така си мислят мошениците.
26 Септември 2014 09:25
Аз само да попитам: работникът / служителят, който има само две ръце и знания, няма средства за производство и поради това продава труда си, той ли е този, който определя производителността на труда?
Колко принадена стойност носи луксозното возило на собственика на средствата за производство с което той или държанката му ходят на кръчма?
Рибата се вмирисва от към главата - народна мъдрост.
26 Септември 2014 09:59
След разгрома на земеделието и военната промишленост от ФД и урбулешката приватизация на Лостов и Деди, няма как и да е иначе картинката на графиката.....
26 Септември 2014 10:01
Терзиев
26 Септември 2014 10:50
1. "Например, щом разходите за труд от близо 4 евро на час (7 пъти по-ниско от средното в ЕС) са според ниската производителност (6.7 пъти по-ниска от средната в ЕС), защо все пак заплатите в България растат с най-високи темпове (13.3%), при положение че производителността в страната нараства само с 3.4%?"
Това твърдение ме замисли... При осемчасов работен ден, двадесет и два работни дни в месеца, това са 1372 лева и 80 ст. Къде е тая средна заплата? Даже данните в НСИ, които предполагам са брутни, показват 2/3 от тази сума :
http://www.nsi.bg/bg/content/3928/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE
Но хората се издържат с нетната си заплата!
За да се уверим, че съм прав - в сайта калкулатор.бг въвеждаме сума 800лв, избираме населено място София, избираме средна позиция и получаваме резултат - вашата заплата е с 271 лв по-висока. Т.е. чистата сума за текущи месечни разходи + разходи за лично време и почивка +усреднени разходи за отопление + всичко непредвидено е 529лв. :
http://www.calculator.bg/1/sredna_zaplata_result.html
На час това прави три лева и двадесет и четири стотинки... при същите условия. Схващате ли разликата?
2. Когато говорим за производителност на труда, трябва да отчитаме, че тя зависи много малко от работника, зависи най-вече от технологията която се използва. В случая, при едни и същи условия на труд, производителността му в бедните страни (както и у нас) и в развитите страни е съпоставима, но заработките се различават десетки пъти. Това позволява на корпорациите да използват евтин труд и платежоспособни пазари, като претакат принадената стойност от бедните към богатите.
В този смисъл самият капитализъм е престъпен по своята същност - тоест, има както казвате, криминален характер.
И - да. В момента нямаме нужда от избори. Имаме нужда от бойкот на изборите и референдум за смяна на системата - икономическа, социална и политическа. Имаме нужда и от държавност - в пълния смисъл. Справедливи закони безкомпромисен контрол и справедлива правосъдна система.
26 Септември 2014 11:00
Отново се поставя каруцата пред коня. Държава, която няма съвременна икономика и произвежда малко е обречена на мизерия. Това в Китай го проумяха много отдавана и заложиха първо на развитие на икономиката, а след това на разпределението на доходите.
За да има за разпределение, трябва първо да си произвел.
26 Септември 2014 11:15
Убийствена статия... Даже и за ирония и черен хумор не става... А говори само за материалната ни мизерия, не разкрива дори частица от безнадежното ни положение и духовната мизерия...
26 Септември 2014 11:50
Св. Терзиев и Firmin, добре казано.
26 Септември 2014 13:17
Жить стало лучше, жить стало веселее

Мда...
26 Септември 2014 14:06
С БСП все така ще е...
26 Септември 2014 14:14
Сега българите се готвят за избори, сякаш става дума за нормална парламентарна демокрация. Само че колкото е нормална икономиката, толкова е нормална и политическата система. В нея избирателите са точно толкова фигуранти, колкото и излъчените от тях изборни органи. Няма такива избори, които биха отменили властта на "центъра", т.е. на кукловодите,
Така е от самото начало, от 89 та, откакто Луканов създаваше и финансово и организационно подпомагаше опозицията.От тогава започна производството на кухи политически клишета, към денешен ден от рода на: БСП е лява партия. ГЕРБ е дясноцентристка партия. ДСБ , РБ са десни партии.Куневица е дясна проевропейска и т.н. Няма такова нещо, мисля аз. Какви са разликите между тези партии по основни вътрешно и външнополитически въпроси? Например по данъците: ако в кап. Канада дясното правителство предложи плосък данък, то същото това дясно правителство е паднало, вероятно в рамките на няколко дни. В България има плосък антисоциален данък и той е прокаран от БСП, мисля в коалиция с НДСВ и ДПС. Браво. И е поддържан от всяко следващо правителство, вкл Герб, БСП. Даже не се поставя въпроса. Каква е позицията на всички тези партии по демографската криза в БГ? А? По нелегалните имигранти и бежанците? Че ще строим още стена, или ще я бутаме...това ли е позиция? По образованието, здравеопазването? Че парите ще следват обекта, тъй да се каже? По външната политика - коя от тях поставя под съмнение членството в ЕС, в НАТО? Даже мисълта за някаква преценка там, на плюсове, минуси - е абсурдна, за всички партии, табу абсолютно. Кой беше, дето събра сирийската опозиция на среща тук? Не беше ли Вигенин? Кой ходи на крака на хунтата в Киев да я легитимира? Пак той , май... външен министър на ляво правителство, звънци. Няма леви и десни партии в БГ, въобще няма автентични партии, всички съществуващи са на една хранилка, изпълняват нарежданията на една амбасада, посбутват се около хранилката, за повече ярма, до там е политическия живот в България. Всичко е шменти капели, Западът го знае и го използува, елитите - отлично го знаят и използуват, хората - ясно си дават сметка или интуитивно го усещат, но нищо немогат да направят. Както и преди.
26 Септември 2014 15:14
Не Вигенини, а Н.Младенов от правителството на Б.Б. събираше сирииската опзиция.И сега "отговаря" за Ирак по линия на ООН...за заслуги.
26 Септември 2014 15:26
Най-добрия оптимист е бившия песимист.
26 Септември 2014 16:19
За АВТОРА .За форумците обсъждащи производителността - извинете юнаци ,но яхтата и джипът са мнооого по важни от заплатата на добитъка ,работещ за чорбаджията. ЯСНООО???
26 Септември 2014 19:52
Терзиев повтаря известните неща и добре ги повтаря,но те в България и да се потретват и нагоре,невдяващите са много,много повече.

ВладиГео

„Първопричината е феодалната конституция, която не допуска народа до участие в политиката.
Премахне ли се причината, народът бързо ще поправи и последиците.”


Първопричината е съвсем друга. Иначе народът участва в политиката с гласуването/негласуването си. Гласуващите всъщност продължават да легитимират настанилият се политически бандитизъм в България. Гласуващите си мислят друго,разбира се,нали затова гласуват Дано се сбъднат надеждите им обвързани с идеални мечти. Неслучайно обаче се появи нарицателното „народ-мечта” за бандитите осъществяващи преход. Ясно е и кои са бандитите,но какво от това. Мисля си,че народът ни за сега изобщо не е готов да защити собствените си интереси и, като работодател на бандитите, да изиска по всякакъв начин поне това ,което ще му даде възможност да живее сносно. Заради това и народът ни не може да поправи бързо натискащите го последици,а съвсем тъпо ги понася. Не ни стигнаха 25 г.едно и също! Много се е писало по въпроса и в този форум,но какво от това. Коравият български електорат е настръхнал за поредното избиране на уж „по-малкото зло”. Глас народен......
26 Септември 2014 23:51
Хубава статия, ама няма измъкване от порочния кръг с дясно управление
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД