:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 365
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Бизнесът ще протестира заради новите цени на тока

Фирмите плащат евтината еленергия за бита чрез т.нар. такса "задължение към обществото", казва председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Константин Стаменов
ВИЗИТКА: Константин Стаменов е председател на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори. Завършил е УНСС, специализирал е финансова журналистика към фондация "Томпсън" и вестник "Файненшъл таймс", във финансовия отдел на "ГлаксоСмитКлайн" във Великобритания и др. През 2002 - 2003 г. ръководи тестов екип по проекта RINGS на БНБ за междубанкови разплащания в реално време. Ръководил е проект по програма "Човешки ресурси", финансиран от Европейския социален фонд.



- Господин Стаменов, кои са спешните задачи пред новия състав на енергийния регулатор освен промяната в цените на тока?

- Не е наша задача да коментираме конкретни назначения в държавната администрация. Но в същото време настояваме за устойчиви решения в системата. Не може за последните пет години да имаме 8 председатели на енергийния регулатор. Очакваме работещи решения не само за ДКЕВР и за министерството на икономиката, но и за държавните енергийни дружества като БЕХ, НЕК и др. Тези решения трябва да се вземат от мениджъри от бранша, а не да идва една политическа партия и да сменя хората само защото те са назначени от техните предшественици. Тези хора трябва да са надпартийни експерти в енергетиката.

- В последно време се нагледахме единствено на кадрови промени, но не и на решения...

- Да, точно така. Но това пречи на решенията - всички работещи в сектора не се чувстват комфортно и не мислят за него, а за това как да оцелеят на работните си места.

- Какво означава новото ценово решение на ДКЕВР за бизнеса?

- То повтаря предишните решения и на практика няма никакви промени за пакетно решаване на проблемите. Това е работа на парче и ние категорично възразяваме срещу нея. Трябва да има план за действие с ясни стъпки и срокове. Ако говорим конкретно - ние сме против новата цена на "задължения към обществото", която е увеличена с 1.56 лв. на мегаватчас. Става дума за милиони левове повече на година за сметка на фирмите. С тези 1.56 лв. комисията няма да се справи с недостига на пари за компенсирането на зелена, кафява енергия и дългосрочните договори. Прилагането на конкретни мерки отново ще бъде оставено за следващото правителство. С други думи, основните проблеми се отлагат. Само че те не могат да чакат.

- Ще протестирате ли, както се заканихте и при предходното увеличение на тока?

- Със сигурност ще протестираме и вече заявихме решението си пред участниците в Енергийния борд. Не сме съгласни с поскъпването на тази такса. Все още не мога да дам подробности около протеста, защото обсъждаме с останалите фирми от федерацията как да действаме. Само за тази година поскъпването за фирмите е около 10% и то е резултат от поевтиняването на тока за бита. Бизнесът плаща евтиния ток на битовите потребители. Засилва се и кръстосаното субсидиране - за да има евтин ток за населението, разликата се заплаща от бизнеса.

От 1 октомври предприятията отново ще бъдат натоварени, като по наши изчисления става дума за милиони левове при спад в потреблението. Трябва да има и други модели на разпределение на тази такса. Такива практики има в редица европейски държави, които ги прилагат с единствената цел да съхранят базовите индустрии, които създават много висока добавена стойност и работни места.

- Какво е решението тогава?

- В повечето държави на ЕС са преценили, че енергоинтензивната индустрия не бива да понася цялата тежест при преход към нисковъглеродна икономика. Затова в редица държави има таван на таксите за плащане на зелена енергия - тя е определена цена за мегаватчас, но не повече от 1 млн. евро на година. В Австрия пък работят според друг модел, който е защитен пред ЕК като справедлив. Той предвижда таксата за зелена енергия да се определя като процентна ставка - примерно 10% от такса пренос, като самата такса пренос е различна за различните нива на напрежение. Така натоварването при големите консуматори на ток няма да е прекомерно, а ще се разпределя пропорционално между различните категории потребители. Това би била една правилна стъпка в посока намаляване на кръстосаното субсидиране.

- Продължава ли практиката да се изнася ток на по-ниски цени в сравнение с цените за българските производители?

- Да, продължава. Една категория потребители - в случая износителите на ток, са освободени от заплащането на такса "задължения за обществото". Тоест те купуват само от евтината енергия, произведена у нас. Скъпата е оставена на всички български битови и стопански потребители. Ако в България годишно се консумират към 40 тераватчаса електроенергия, около 10 тераватчаса отиват за износ. Приблизително една четвърт от потреблението се изнася, като то е освободено от натоварването да плаща за дългосрочните договори и за ВЕИ енергията. Ние казваме - да, има проблем, не можем да съберем достатъчно пари, а в същото време най-евтиният ток, произведен в България, се изнася. Обяснението е, че така износителите са конкурентоспособни. Същото искаме и ние - тези, които произвеждаме продукция, която да се изнася, искаме да можем да се конкурираме навън. В никакъв случай не сме против износа на ток. Но нека се изнася при условията, при които се продава у нас.

- Как ще се отрази една евентуална газова криза на големите предприятия?

- Ужасно - ще загубим клиенти, пазари, поръчки... Ще плащаме неустойки. Решението от 5 години виси със страшна сила и никой не предприе бързи стъпки за довършване на интерконекторните връзки. Те са малки и по-прости проекти в сравнение с изграждането на газопровода "Южен поток" например. Не може "Южен поток", който минава през 10 държави и е стотици пъти по-дълъг, да се строи за 2 години, а ние за 5 години да не мръднем по никакъв начин с работата по интерконекторите. Друг въпрос - някой изобщо направи ли преглед на всички, дори и малки находища в България, които стоят и чакат административни процедури, за да бъдат включени в нашата газопреносна система и заработят, за да се увеличи местният добив? Повечето последни правителства подминаха тази тема. Единствено движение имаше при блока "Хан Аспарух", който беше даден на концесия, но там ще чакаме още няколко години. Макар и малки находища, те са наш източник на природен газ и със сигурност ще повлияят на сигурността на доставките и за намаляване на цената.
1
2204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Октомври 2014 11:42
Ще плащаш "задължение към обществото" като не искаш да плащаш немски заплати (т.е. 5-10 пъти по-големи от нашите), а продаваш само с проценти по-евтино продукцията си! Пък затваряй като ти е криво и марш накъдето можеш, границите не само са широко отворени, но даже и не се охраняват. И най-вече - прати картичка като постигнеш за същото време постигнатото тук някъде - норма на печалба, абсолютна стойност на натрупаното и т.н.!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД