:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Имахме едно наше момче/момиче за Брюксел, ама...

Засилената взискателност към Еврокомисията е полезна за България
Светослав Терзиев
Поне за едно нещо България трябва да е благодарна, че правителството на Орешарски падна скоропостижно - избави се от нов срам да натиска свое момче/момиче за висок пост в Брюксел, макар и да е негодно. Изпитната сесия в Европейския парламент за кандидат-комисарите се оказа по-трудна от когато и да било. Докато в предишни препитвания са катастрофирали не повече от един-двама кандидати, какъвто бе случаят с Румяна Желева през 2009 г., сега 1/3 от предложените за комисари се натъкнаха на съпротива от евродепутатите. Както образно се изрази брюкселското издание "Юрактив", "Европарламентът взе за заложници 1/3 от тима на Юнкер".



Евродепутатите се наслаждават на властта си,



която формално нарасна с влизането в сила на Лисабонския договор, но доби реално измерение след европейските избори през май 2014 г., когато стана ясно, че Европа остро се нуждае от демократизиране на главните си институции. За първи път тази година Европейският съвет (държавните и правителствени ръководители) отстъпи на Европарламента водещата роля в определянето на ръководителя на изпълнителния орган - Европейската комисия (ЕК). След като усетиха вкуса на първата си победа за очовечаване на еврокрацията, евродепутатите се амбицираха да префасонират и състава на ЕК, който по принцип трябва да приемат или отхвърлят анблок. Тяхната взискателност към личните качества и компетентността на кандидат-комисарите е небивало предизвикателство не само към бъдещия председател на ЕК, но и към изпратилите ги държави. Да ставаше дума за пратеници на новоприети и малки държави, съпротивата нямаше да изглежда толкова дръзка, но когато на прицел са Великобритания, Франция и Испания, положението е сериозно. При това евродепутати оспорват не само годността на кандидатите, но и годността на държавите да претендират за един или друг ресор, при положение че не са пример за подражание точно в същите области, за които биха отговаряли техните представители.



Мъчително бе да се наблюдава



как британецът Джонатан Хил рови отчаяно из "пищови" на масата си, за да намери най-обтекаемите отговори как би управлявал финансовите услуги и общия капиталов пазар на ЕС, след като неговата страна е склонна да напусне съюза точно за да опази от общите регулации финансовата си светиня - лондонското Сити. Много по-обигран в сравнение с него бе френският кандидат за комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, но въпреки че даде прецизни отговори на всички въпроси, остана подозрението, че ще служи като "троянски кон" на не толкова дисциплинираната във финансите си Франция. В навечерието на препитването тя изпрати лош сигнал към Европа, като дългът й надхвърли 2 трилиона евро и бюджетният й дефицит безнадеждно остана над допустимите 3%.

Заради лошия образ на държавата си, създаван от недемократичното управление на Виктор Орбан, унгарецът Тибор Наврачич не бе убедителен като кандидат за образование, култура, младеж и гражданство. Как точно той ще защитава гражданските свободи в ЕС, след като менторът му ще изисква от него точно обратното, за да се измъкне от европейска изолация? Испанецът Мигел Каньете пък се очерта като проблемен кандидат за климата и енергетиката, защото личната му биография лъхаше на петрол. Макар и да е скъсал връзките си с петролния бизнес, депутатите не го оставиха на мира заради неговия зет, който има участие в петролна компания. Отчаяната самоотбрана на Каньете, че зет му не е член на неговото семейство, само влоши положението му, защото евродепутатите сметнаха, че той не е добре запознат какво означава конфликт на интереси. Не ми се иска да мисля какво би се случило,



ако България бе кандидатствала със Сергей Станишев,



когото неговият политически опонент Бойко Борисов заподозря като възможен претендент. Евродепутатите навярно щяха да го разпитват много упорито защо съпругата му върна по своя инициатива едни пари на Европарламента и защо той не я предупреди навреме въобще да не ги взема. Тъй като всички въпросници за кандидат-комисарите започват с изясняване на тяхната "обща компетентност, ангажираност към европейската идея и лична независимост", можеше при него въобще да не се стигне до отговори за професионалната му годност в определен ресор.

Падането на Орешарски от власт сложи край на съмнителните европейски амбиции на потенциални неподходящи кандидати. Благодарение на това се откри възможност Кристалина Георгиева отново да се представи добре както през 2010 г. и за втори път да умие очите на държавата си, чийто европейски образ иначе е доста неугледен. На неразбиращите каква е ползата за България от нейното издигане до заместник-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси, може да се дадат поне два отговора. Първо, ползата е, че ни спести вредата от поредно излагане. Второ, тя обеща две взаимно свързани неща: да бъде независима от национални и други влияния и да бъде строга срещу финансовите измами.

Несменяемата с избори родна клептокрация придоби лошия навик да се разпорежда за свое удобство не само с националния бюджет, но и с европейските фондове. За здравето на държавата е много важно



някой да я пляска през ръцете, за да не й се удължават прекомерно



Тъй като националните инструменти за тази работа отдавна са мухлясали, остана да се надяваме на външна намеса. Кристалина Георгиева ще държи и ножа, и хляба в ЕС. Като комисар по бюджета тя ще може да пуска и спира финансирането по европейски проекти в зависимост от коректното им изпълнение, но в същото време като комисар по човешките ресурси ще отговаря и за Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), чиято задача е да разследва злоупотребите с еврофондове. Напоследък ОЛАФ залиня и ще трябва да й се вдъхне нов живот. Енергичен човек като Кристалина Георгиева би могъл да й даде необходимия импулс, макар че (както обеща) няма да се намесва в разследванията.

Дали ще го направи, ако се окаже, че България е вероятен клиент? Тук ще бъде поставена на изпитание нейната независимост и ако държи на думата си, няма да се посрами с компромис. Като български комисар тя ще бъде следена с повишено внимание от другите държави, защото България е под специално наблюдение заедно с Румъния заради корупция на високо равнище. Неслучайно пред трите комисии в Европарламента, които я изслушаха, Кристалина Георгиева настоя за по-бързо изграждане на службата на европейския прокурор. Тя ще разследва измамите с еврофондове, дори когато националните прокуратури си затварят очите. Точно това й трябва на България, която за осем години еврочленство не успя да вкара в затвора никого от едрите измамници, включително и уличените от ОЛАФ. Открива се възможност



парализираната родна прокуратура да бъде "надскочена"



Нищо чудно и българският съд да отиде в определени случаи на резервната скамейка, ако европейският прокурор, който ще бди за общите интереси в ЕС, прецени, че в името на безпристрастното прилагане на европейското право е по-добре някои дела да се гледат не от националните съдилища на засегнатите страни, а от съдилища в други европейски държави. Това би бил най-елегантният и най-ефикасен начин да се пробие непромокаемият български чадър над похитителите на еврофондове, които до голяма степен провалят европейското членство на държавата.

Разбира се, не бива да се очакват чудеса от Кристалина Георгиева, защото Еврокомисията е колективен орган. Но като един от двамата заместник-председатели, които ще бъдат в пряк контакт с всички еврокомисари, тя несъмнено ще има засилено влияние. По тази причина трябва много да се пази от образа на комисар лобист. Нейната резервираност към лобистите в Брюксел и препоръката й да бъдат записани задължително, а не както досега доброволно в създадения за тях регистър, е предупредителен сигнал към някои среди в България да не се опитват да я използват за свои нужди. Родният елит обаче по навик има проблеми в комуникацията с Брюксел и е склонен да възприема сигналите му избирателно. Време е да му се обясни на чист български, че законите се отнасят и до него. Само това да направи Кристалина Георгиева, ще я помним дълго с добро.

Снимка: Фотослужба на ЕП
За България е много важно Кристалина Георгиева да не дава ухо на подшушванията на родното задкулисие.
Снимка: Архив "Сега"
Падането на кабинета на Орешарски ни спести нов срив в ЕС като представянето на провалилия се кандидат за еврокомисар Румяна Желева.
13
5141
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
05 Октомври 2014 22:56
Евродепутатите се наслаждават на властта си, която формално нарасна с влизането в сила на Лисабонския договор, но доби реално измерение след европейските избори през май 2014 г., когато стана ясно, че Европа остро се нуждае от демократизиране на главните си институции. За първи път тази година Европейският съвет (държавните и правителствени ръководители) отстъпи на Европарламента водещата роля в определянето на ръководителя на изпълнителния орган - Европейската комисия (ЕК). След като усетиха вкуса на първата си победа за очовечаване на еврокрацията, евродепутатите се амбицираха да префасонират и състава на ЕК, който по принцип трябва да приемат или отхвърлят анблок. Тяхната взискателност към личните качества и компетентността на кандидат-комисарите е небивало предизвикателство не само към бъдещия председател на ЕК, но и към изпратилите ги държави.


Ами ... да. Евродепутатите са пряко избрани от нациите си. Кандидатите за еврокомисари - от филанкишията. По-долу в текста си Терзиев подробно развива тезата за важността на еврокомисаря и за амбициозната му програма, в случая с КГ. Ако е така, то добавя, а не отнема аргумент към това, щото евродепутатите да са максимално взискателни към един или друг кандидат за член на ЕК. Властта и инструментите за влияние, които комисарят получава, изискват особено внимание и по-висока мяра, стандарти, ако щете, приложена към качества и компетентности. Оттук и ... проверката за съответствие между национална мяра и стандарти за интегритет и компетентност спрямо съюзните такива. Който подценява, пати. Ние вече патихме.
05 Октомври 2014 23:19
Точно, ясно, компетентно! Както и представянето на К. Георгиева Което ни даде малка надежда, че тук най - после ще спрат оправданията с грешките в превода. Защото тя с българите говори на български. Включително и със задалите й въпроси на изпита в Брюксел.
06 Октомври 2014 02:22
И кво му беше на Вагенин?
06 Октомври 2014 02:25
Фирмин правилно е посочил, че Сталинка никога не е минавала през ситото на избора. Тя винаги е била протежирана, пробутвана и назначавана.
06 Октомври 2014 06:05
Аз пък мисля ,че пропуснахме златен шанс да издигнем кандидатурата на един велик българин: доктор Стоичков. Идеален за еврокомисар. Знае испански и малко английски, и го подкрепя цяла Южна и Източна Европа. Има страхотна левачка в футболно и словесно отношение. Съдейки по изказа познава майките на всички известни политици в Европа. И на колегите си комисари също. Юнкер няма да смее да му се опъне защото е от Люксембург, а тях на футбол колко ...ехеее. Ресор: култура, разбира се.
06 Октомври 2014 08:26
Настаниха НЕ НАШЕ момиче /в пенсионна възраст, ама това е друг въпрос/... Чие е това момиче - те това е въпросът. Останалото са дитирамби и осанни...
---------------
Сайтът на Генек
06 Октомври 2014 09:21
И сега- кво? Трябва да сме щастливи че евробюрокрацията пляска наще клептократи през ръцете, и фирмите които вършат работата по европроектите не си получават парите?
06 Октомври 2014 10:26
Открива се възможност
парализираната родна прокуратура да бъде "надскочена

Дано да е реална възможност!
06 Октомври 2014 12:24
То нашето бабе е учудващо как си взе изпита!
06 Октомври 2014 12:48
нищо учудващо няма.
Един мандат вече е вършла по всякакви фондове - ясни са й нещата. А и нейния човек я представяше като "компетентна и услужлива".

Разбира се, през нейния мандат имаше достатъчно бедствия в България, но единственото, за което тя се погрижи е "демографията" ни.
06 Октомври 2014 13:02
Пълно съвпадение на мнението ми с това на автора!
06 Октомври 2014 14:09
Фирмин правилно е посочил, че Сталинка никога не е минавала през ситото на избора.

Да, но затова пък мина през ситото на Еропейските парламентарни комисии. И то с небудещ съмнение успех. Кой според вас по-добре може да прецени, дали е подходяща за поста, за който е номинирана - чичо от село, или европейските икономисти и юристи. Видяхте с Румито какво се случи, независимо, че беше вече минала през ситото на избора. Същото, което сега се случи на камисаря-представител не на коя да е малка държавица, а на Великобритания. Него поне от кумова срама допуснаха до поправителен изпит . Което всъщност е по-унизително, дори и от положението, в което изпадна Румбата - представете си, че и на "поправителния" запецне, след като го запукат с въпроси. Не ми се вярва да е глупак и некадърник, но явно не е бил подготвен за поста, и ако е имал малко достойнство, е трябвало да откаже. На мен лично това препитване ми аресва, и не би било лошо, ако се въведе като практика и за нашите министри. Те също може да са минали, или да не са минали през избори. Ако това стане, гулем смех ще има
06 Октомври 2014 15:48
Защото тя с българите говори на български. Включително и със задалите й въпроси на изпита в Брюксел.

Няма проблеми, то и аз, пък и други българи си говориме в чужбина на български, въпреки че не сме в евро парламента. Лошото е, че там има една ясна комунезка кандидатура от БГ и е излагация, защото нито един български евродепутат явно не е задавал неудобни въпроси как и защо чрез БКП лелка Сталинка та до днес, амаааа нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД