:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Животът на една кариатида

Димитри Иванов


Писах няколко пъти как кариатидата на скулптора Павел Койчев бе низвергната; тя не носи фара в морето, не показва пътя на моряците. Сега ще спомена друга кариатида със странна съдба. Тя е 8-метровата кариатида на Фриц Кьониг и е известна като Die Grosse Kugelkaryatide (The Great Spherical Caryatid). Кариатидата носи сфера, която прилича на емблемата на WikipediA. От Google можете да изгуглите Die Grosse Kugelkaryatide (The Great Spherical Caryatid). Скулпторът Фриц Кьониг направи кариатидата, носеща земното кълбо, в Бремен, Германия. През океана тя стигна до Манхатън и бе поставена между кулите близнаци на Световния търговски център, за да внушава, че пътят към мир и разбирателство минава и през търговията, която също е важна форма на международното общение. Тази кариатида беше пред безброй очи; вие знаете, че Ню Йорк е пъстър, многоезичен и многокултурен мегаполис, където живеят, работят или като мен просто минават хора от всякакви националности, раси и религии. Никой не се възмути, че кариатидите са създания на въображението на езичници.

За съжаление, в България наред с достойните духовници има клирици, които си навират гагата в неща, които са над техните калимявки; те се възмутиха, че Павел Койчев направи черноморската кариатида по подобие на кариатидата, намерена ведно с други тракийски съкровища при разкопките на свещарската могила недалеч от град Исперих.

Около die Grosse Kugelkaryatide се събираха жени и мъже по всяко време, но особено много, когато за нисшите чиновници в Световния търговски център настъпваше lunchtime или те имаха coffee break. Тогава те излизаха на въздух вън от климатизираните офиси, похапваха или пиеха кафе, някои запалваха цигара, което беше невъзможно вътре, не само поради забраната да се пуши, но и защото димът от твоята цигара може да задейства противопожарните сензори по таваните. Около кариатидата беше изрядно чисто, можеше да се изтегнеш направо на грижливо поддържаната морава или да поседнеш на някоя от пейките край водоскоците. Дизайнерите в архитектурното бюро на Минору Ямасаки бяха проектирали водоскоци като шадраваните на "Масджид ал Харам", голямата джамия в Мека; сферата - на мястото на Кааба, стария храм, около който е построена джамията. Навлизам в тези подробности с огорчение, понеже за зла ирония на 11 септември 2001 г. ислямски фанатици събориха кулите близнаци на Световния търговски център и избиха почти три хиляди души, които нищо не им бяха сторили. Казвам каквото знам, не зная, нито някога ще узная кой е подбудителят на двойния таран; книгите и филмите за тараните загнездиха подозрения у мнозина, у мен включително. Не изключвам почитта към ислямската култура, проявена от проектантите и дизайнерите в архитектурното бюро на Минору Ямасаки, допълнително да е озлобила джихадистите против "неверниците". Злата ирония на събитията преследва всички нас. Сега в Леванта, както знаете, джихадистите режат главите на западни пленници, разпространяват документални видео- и фонозаписи как ги колят. Но животът е многолик, ние сме хора и Бог дарил човеците със способност с всичко да се шегуват:

Събрали се на видеоконференция, виртуално и дистанционно, един западняк, един джихадист и един добър човек. Джихадистът казал: Ще ви заколя в името на Аллах, ще отида в мюсюлманския рай и ще пия шербет. Уаспът (Wasp - White Anglo-Saxon Protestant) казал: Моят Бог е по-силен от твоя, аз дистанционно ще те утрепя с безпилотни дронове. Добрият човек казал: Аз, слава Богу съм атеист, пардон - агностик.

Може да не са верни подозренията, че някой е режисирал тараните. Агоп казал на Гарабед: В долапа намерих сребърната лъжичка за кафе и разбрах, че ти не си я откраднал, както те подозирах, но лошото чувство остана. У мен остана лошото чувство, че аз съм виновен за тараните. Аз не се правех на кариатида, аз ухилен и с разперени ръце се правех на самолет, налитащ на кулите близнаци, когато Бойко Станкушев от борда на корабчето ме фотографира на фона кулите. Ще речеш, че съм знаел какво ще стане, че у мен се бил вселил Der Zeitgeist, духът на времето.

Аз не зная какво е духът на времето. Не знам, че през 812 г. Крум превзел Анхиало, че Поморие било Тутхон на български, че имало и войни, и търговия между българи, визнтийци и османци. Туй Василико, Царево, Анхиало, Мичурин, Поморие ми се смесват в главата. Зная, че имаше хубава паста за зъби "Поморин", а сега няма. Не съм историк, та да разказвам неща, които не съм виждал.

Виждал съм кариатиди. Видях, че в България пак имаше избори. Виждам, че и с избори, и без избори моят народ си носи теглото като низвергната кариатида.

Нюйоркската кариатида пострада, когато кулите, между които бе поставена, рухнаха. Не я низвергнаха, когато я изровиха смазана изпод развалините. Разглобиха я на съставните й части - 52 отливки от бронз. После пак я сглобиха, но не я поправиха, поставиха я недалеч от мястото, където тя беше, дадоха й да носи вечен огън в памет на жертвите на 2001/9/11. Фриц Кьониг каза, че тя вече не е негова, той не я е направил тя да носи вечен огън, сега тя води свой собствен втори живот и е независима от него. Сега тя стои "rededicated". Казвам "rededicated", щото "препосветена" ми звучи като "преосветена", напомня ми за нашите маслосвети и водосвети. Но както и да го кажа, сега тя е една от туристическите атракции в Ню Йорк, град, който дори само заради това заслужава своето прозвище на световно културно средище.

Някой ще каже: Джимо, в България имаше избори, а ти пишеш за кариатиди. Защо?

Отговарям: Защото изборите ме разсмиват двойно. Разсмиват ме гласуващите, смешни са ми тези, за които те гласуват.

Старците по-ревностно гласуват от младите. "Толкова млад, а вече глупав", казвах навремето. Казвам го и сега. There's no fool like an old fool. Затова не ми вярвайте, когато ви казвам:

Неведоми са пътищата Божии: "Аз съм онзи, който съм." Ибо Той е загадка. Бог не е демократ. Не сме Го избирали с избори.DI copyright

 ----------
103
33870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
103
 Видими 
07 Октомври 2014 19:32
Разсмиват ме гласуващите...


И мен, ама ми се плаче, защото
и с избори, и без избори моят народ си носи теглото...
07 Октомври 2014 19:37

... и Путин

Натисни тук
07 Октомври 2014 19:37
Алабализъмче този път. Ама нищо. Другия път - по-добре.
07 Октомври 2014 19:44

стига с тия византийци - НЯМАЛО Е ТАКОВА ЖИВОТНО - ВИЗАНТИЙЦИ !!!

И наистина някои
си навират гагата в неща, които са над техните
...

07 Октомври 2014 19:46
Доста WASP им беше весело като паднаха кулите.
07 Октомври 2014 19:46
"Толкова млад, а вече глупав", казвах навремето.


"Толкова млад, а вече българин", имаше в един виц.

Майсторе
07 Октомври 2014 19:47
напомня ми за нашите маслосвети и водосвети

нашите или вашите ?

07 Октомври 2014 19:50
Не сме си избирали Бог?А можем!Майсторе-
07 Октомври 2014 20:10
Виждал съм кариатиди. Видях, че в България пак имаше избори. Виждам, че и с избори, и без избори моят народ си носи теглото като низвергната кариатида.


Е, бачо тези кариатиди са ги правли нашите прадеди, гетите-хетите.
Цел свет се е учил от тех. Едни избори са нищо работа, немой се кахъри.
България е вечна...
07 Октомври 2014 20:33
България е вечна...

Дано!...
07 Октомври 2014 20:48
Не знам какво се е фиксирал г-н Иванов в тая кариатида, последна грижа ни е, а може и поповете да са прави, антихристиянската война се е разгоряла яко, само слепите не я виждат, включително и като възраждане на предхристиянски символи и култове. Като оная "света-софия", на мястото на паметника на Ленин, а в същност статуя на Изида, богинята на магиите и символ на матримониалната хармония и брачната вярност на съпругата към мъжа, дори и след смъртта му. Възкресявала мъртвите. Изида е сестра и жена на бог Озирис, и майка на Хор, ах стана много масонско!
Та въпросът ми г-н Иванов е, като се вдигат паметници и статуи на някого и нещо си, какъв смисъл се влага в него, кой го влага и защо. Какво казваме със статуя на една кариатида, какво тя символизира за нас българите?
07 Октомври 2014 20:50
Аз не зная какво е духът на времето. Не знам, че през 812 г. Крум превзел Анхиало, че Поморие било Тутхон на български, че имало и войни, и търговия между българи, визнтийци и османци. Туй Василико, Царево, Анхиало, Мичурин, Поморие ми се смесват в главата. Зная, че имаше хубава паста за зъби "Поморин", а сега няма. Не съм историк, та да разказвам неща, които не съм виждал.


ДИ, ето ти един "дух на времето". В кръвта. Натисни тук Корабен народ, както съм имал повод да посоча.
07 Октомври 2014 20:56
Защо няма статуи на Богородица, на Иисус, на св. Иван Рилски в София? Защо все паметници на разни дегенерати като Лучников, Ралин и оня, как му беше името? Масонски фигури като тая на мястото на Ленин - гностическа семка, богомилско племе, майката си трака.
07 Октомври 2014 21:14
Maximus II07 Октомври 2014 20:48

Мацката с бухала и фрисбито ли това?
07 Октомври 2014 21:14
На Бог не му трябва да е демократ. На тебе за какво ти е? Ти не разбираш от Божиите дела!
07 Октомври 2014 21:18
Аз не се правех на кариатида, аз ухилен и с разперени ръце се правех на самолет, налитащ на кулите близнаци, когато Бойко Станкушев от борда на корабчето ме фотографира на фона кулите


Г-н Иванов, така ви е дошло отвътре - така сте се снимал, да сте жив и здрав!

Онази от "Титаник" същото правеше, ама патката - преди да пристигнат с Леонардо ди Каприо, предварително така да се каже, та колко народ се издави залудо!

То затова ритуалите се правят когато трябва!
07 Октомври 2014 21:26
Maximus II, задаваш няколко въпроса към автора "...какъв смисъл се влага в него, кой го влага и защо. Какво казваме със статуя на една кариатида, какво тя символизира за нас българите?"

Ще си позволя да дам моя отговор - погледни тук!
Това са кариатидите в гробницата край Свещари! Мисля, че достъпа е малко сложен, но ако имаш възможност, предполагам си струва!

По твоите въпроси - кой го влага /смисъла/ - Димитри е написал Павел Койчев - един от наистина добрите ни съвременни скулптори! Защо го влага /смисъла/ - ами защото е артист! Какъв смисъл влага - ами интерпретирай - ти си зрителя!

Втората част на въпросите ти става някак ангажирана... Едва ли има нужда. Скулптурата на Павел Койчев е декоративна пластика - нито е статуя, нито е паметник! И въпреки по-скоро утилитарната си функция - фар - говори изключително положително за нас българите!
07 Октомври 2014 22:03
Винаги с удоволствие чета "писаниците" на Димитри Иванов - в тях има много мъдрост и мъничко тъга за всичко около нас!
07 Октомври 2014 22:05
Утилитаризъм... Фар... Да не би да свети?!?
07 Октомври 2014 22:08
Иначе, тъй като не я чувам често тази дума - кариатида ми напомни на скарида и се сетих за оная бремената варненската... Кой ли я е изял
07 Октомври 2014 22:12
За маргаритка2
07 Октомври 2014 22:17
Няма да го прочета сега, прощавай колега.
Помня фара.

Момчетата се състезаваха до там.
Отвреме навреме някой загиваше, но обикновено това бяха бащите им.

Просто това креатидата не си е навремето.
07 Октомври 2014 22:39
Знам само, че откакто турнаха тоя урод в Созопол бизнесът в града се срива, а вътрешният плаж, дет го държи бат Цоньо го заливаха три пъти фекални води - говна в пясъка.
07 Октомври 2014 22:50
на прием при английската кралица влиза инж ганев. царемониалмайстора обявява "инж ганев, българин" и през залата се понася шепот "толкова млад и вече българин!"
07 Октомври 2014 23:05
Не знам какво се е фиксирал г-н Иванов в тая кариатида, последна грижа ни е


Кариатида - девица от Кария.
Карите - едно от гетските племена, живели в Добруджа. Имали са могъщи братовчеди в Мала Азия, създали държавата Кария...
07 Октомври 2014 23:14
Бог не е демократ. Не сме Го избирали с избори.


Джимо пак изби рибата! Даже троловете гълтат въздух на суша
07 Октомври 2014 23:20
Бог не е демократ. Не сме Го избирали с избори.


Формално погледнато и Той не точно нас избра.
07 Октомври 2014 23:41
Да, хубаво време беше? Млад и на върха на айсберга в рекa от уиски, паста за зъби "Поморин", колкото искаш... Сега и да гласуваш и да не гласуваш няма връщане назад. Обаче това е твой проблем, остани с него. Ако някой плаща за писане на евтини внушения, струва ли си труда?
07 Октомври 2014 23:43
Не съм историк, та да разказвам неща, които не съм виждал.07 Октомври 2014 23:44
Боговете? Те са толкова изтъркана и празна тема, връх на човешката глупост. Всеки истински агностик изобщо не ги споменава.
08 Октомври 2014 00:30
καρυάτιδα - Κόρη από τις Καρυές - буквално девойка от Карий - град в Пелопонес. В античността, съюзник на Тива, поради което разрушен от Спарта. "Покровителстван" от Артемида, около статуята на която, на празника и танцували девойки - кариатиди. Най известните кариатиди са тези на Акропола.

Но без щуротии не може да се мине!
08 Октомври 2014 00:32
Неведоми са пътищата Божии: "Аз съм онзи, който съм." Ибо Той е загадка.


Бог е познаваем и затова ни е дал Свещеното си писание - Библията!
3 А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.
/Евангелие от Йоан 17гл./

Който иска да живее вечно има шанс да се запознае със Създателя си!
Алтернативата е загуба на живот:
6 Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе
/Пророк Осия 4гл./

Освен това, Божието законодателство не е загадка а най-съвършената Правда на земята!
29 Скритото принадлежи на Господа нашия Бог, а откритото принадлежи на нас и на чадата ни до века, за да изпълняваме всичките думи на тоя закон.
/Второзаконие 29гл./

Така че, Бог иска да се запознаете с Него и да бъдете приятели - сега и във вечността!
Бог да пази България!
08 Октомври 2014 00:56
буквално девойка от Карий - град в Пелопонес.


Буквално нерде Ямбол, нерде Стамбул.
Кария - крепост до Шабла...
08 Октомври 2014 02:01
Така че, Бог иска да се запознаете с Него и да бъдете приятели - сега и във вечността!Що за изрази и подкани... Във Фейсбука ли да го лайкна и бифрендна?? Селфи да пращам ли?


08 Октомври 2014 02:09
Кариатида — статуя одетой женщины, введённая в употребление древнегреческим зодчеством для поддержки антаблемента и, следовательно, заменявшая собой колонну или пилястру.

Впервые упоминается Витрувием в его трактате, посвященном Октавиану Августу:

«Так, например если кто-нибудь в своей постройке поставит вместо колонн мраморные статуи женщин в длинных одеждах, называемые кариатидами, и поместит на них мутулы и карнизы, то любопытствующим он даст такое объяснение: пелопонесский город Карий заключил против Греции союз с неприятелями — персами; впоследствии греки, со славою завоевав себе свободу победоносным окончанием войны, с общего согласия объявили войну карийцам. И вот, взяв их город, перебив мужчин и опустошив их государство, они увели их жен в рабство, при этом не позволив им снять ни их длинных одежд, ни прочих уборов замужних женщин не только для того, чтобы провести их один раз в триумфальном шествии, но чтобы они, служа тяжким примером рабства, покрытые вечным позором, явно платились за преступление своих сограждан. Ради этого тогдашние архитекторы применили для общественных зданий изваяния этих женщин, поместив их для несения тяжести, чтобы и потомство помнило о наказании карийцев».

— Витрувий, «10 книг об архитектуре». I: 1, 5

08 Октомври 2014 07:15
SPQR
07 Октомври 2014 19:44

стига с тия византийци - НЯМАЛО Е ТАКОВА ЖИВОТНО - ВИЗАНТИЙЦИ !!!
Тези, които ги е имало, както и да са се наричали тогава, днес наричаме византийци. Като казваме византийци, разбираме тези, които ги е имало и които днес наричаме византийци.
08 Октомври 2014 08:10
Бог не е демократ. Не сме Го избирали с избори.


Ех, много я мразите тая пуста демокрация, бе.
И Господ мразехте по същия начин, ама беше отдавна...
И като не е демократ Господ, какъв е?
Сигурно комунист...

08 Октомври 2014 08:38
Аз, слава Богу съм атеист
08 Октомври 2014 08:53
Оригиналният израз е: "Толкова млад, а вече свиня"
История за триото джихадист-уасп-атеист е нов ценен принос в съкровищницата на марксизма-ленинизма
08 Октомври 2014 08:58
И като не е демократ Господ, какъв е?
Сигурно комунист...


За него знам само откъде е. От Erehwon.

Български преводач го беше нарекъл "Йерихон".
08 Октомври 2014 09:10
Vatamov, знам какво е кариатида и че ги има в гробницата в Свещари, но това по никой начин не означава нещо за съвременните българи, а само за нашите далечни предци, ако фарът се строеше преди 2500 г, щеше да има смисъл да е кариатида. Съгласен съм че Павел Койчев влага смисъла в статуята, но само ако си я държи до камината, тя трябва да има смисъл за повечето българи, иначе е безсмислица, ексцентричност на някого си. А пък не виждам как би говорила говори изключително положително за нас българите!?
А защо фарът да не е статуя на св. Андрей Първозвани, най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български тия земи?
08 Октомври 2014 09:13
Симпатиите на Димитри Иванов към мултукултурността и масонските глупости малко ме изненадва!
08 Октомври 2014 10:19
Джимби, ето още нещо, което силно ще те разсмее и ще те развесели. Освен, разбира се, ако не те разплаче:

(снимка: натиснете тук)

Нека напомня - това горе е напълно реален, напълно официален документ, издаден по повод реплика на лицето Б. Е. Немцов към президента на Русия.

Как е сега, Джимби - развесели ли се както си требе?
08 Октомври 2014 10:33
Ултрасиния, пай се, че иде: Натисни тук

08 Октомври 2014 10:38
Хм, не знаех какво е кариатида. От уикипедия, този пътеводител на стопаджията : "символозират наказанието над жените на Кария, град близо до Спарта в Лакония, които били прокълнати да робуват след като предали Атина, заставайки на страната на Персия в Гръко-Персийските войни."

Ок, много хора не гласуваха. Зелените се провалихме. Може би заслужено. Станахме смешни, идиотът Витков получи повече от нас. Сега в лагера цари униние. Може и да се разпаднем. А цеко-миневци ще ни довършат със съдебни дела. Зелената партия на Каракачанов се представи по-зле дори от нас. СБ са далеч от идеята да станат партия. Сега Бойко и Кунева ще приемат TTIP, ще надупчат Добруджа, и всичко което поискат задокеанските партньори. Следващите две-три години са техни, с напазаруваните депутати. Положението е безнадеждно, не особено сериозно.
08 Октомври 2014 10:51
Някой може ли да даде линк към снимка на кариадитата от Ню Йорк - така за илюстрация?
08 Октомври 2014 11:11
Maximus II, ще се опитам да отговоря, макар и разговорът да тръгва малко встрани от писаницата на Димитри.
А защо фарът да не е статуя на св. Андрей Първозвани, най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български тия земи?

В източноправославното изкуство скулптурата е по-скоро изключение. Ако присъства, то е силно ограничено до определени елементи в храмовата архитектура - функционални или декоративни.

Скулптура на светец, мисля е неканонично - скулптурата е реален обем в реалното пространство! Обръзът на светеца е извън нашата реалност, изображенията в иконите обитават друго пространство и време.

Скулптура на светец, функционираща като фар... аз лично бих приел подобна модерна трактовка абсолютно положително - въпреки, че съм кръстен, по скоро съм непрактикуващ християнин.

А пък не виждам как би говорила говори изключително положително за нас българите!?


Положително говори за нас - поне според мен - защото кариатидата на Павел Койчев демонстрира, интелигентно и разбираемо, наследството на земите, които, ние българите, обитавам днес.
08 Октомври 2014 11:23
spectator, има и оптимистични обяснения за кариатида, било представата на древните за женска еманципация.
08 Октомври 2014 11:24
Ванта, ето:
Натисни тук
08 Октомври 2014 11:26
Нека разграничим духовност и религиозност, мироглед от политика.
Факт е че сме запазили духовността на нашите предци отпреди 1000, 2000 и 3000 години и добре сме направили.
Също тъй по отоманско време българската църква е нашата единствена, водеща и спасителна политическа сила цели 500 години.
През годините на соца комунистическата идеология изпълняваше и функциите на /хегелианска/ религия.
Днес изборът е Ваш, ако щете ангел или кариатида, сатир, караконджул. The choice is yrs.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД