:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 404
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко министри да арестуваме, за да настигнем румънците?

Букурещ няма да се измъкне лесно от тандема с България, макар че се докарва пред Брюксел чрез борба с корупцията на високо равнище
Светослав Терзиев
Служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов наду алармата: Брюксел ще отдели България от Румъния след януарския си доклад догодина и ще я остави да се срамува самотна на европейското позорище. Той използва ефира на две национални медии - Нова телевизия и БНР, за да предупреди, че идват сигнали за предстоящо разваляне на тандема, в който двете държави кретат от първия ден на членството си в ЕС през 2007 г. Министърът употреби дори определението, че България е "новият болен човек на Европа" - термин, който не е използван на високо равнище по нашите земи от времето на Османската империя.



Какво уплаши толкова много министъра,



който е пътник заедно с цялото служебно правителство и няма причини да се тревожи, че през януари лично ще се черви заради България, когато излезе поредната порция доклади за двете страни по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на Еврокомисията? Христо Иванов не уточни кой е източникът на сигналите, но спешна проверка от българските посолства в държавите от ЕС, за която "Сега" научи от обичайно добре информирани дипломатически среди, показа, че никое правителство освен румънското не настоява за разделянето. Повече от разбираемо е Букурещ да се стреми да се измъкне от компанията на България, която се е оставила на инерцията и не прави почти нищо в сравнение с н, за да се отърве от унизителното наблюдение като непълноценен член на ЕС.

При откриването преди седмица на нова сграда на съда във Фалтичени (област Сучава, Североизточна Румъния) румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук бе запитан от журналисти дали е възможно разделянето на Румъния и България по МСП. "Това е сценарий, който може да бъде взет под внимание, сценарий, който може да помогне както на нас, Румъния, така също и на България, отвърна министърът. Такова решение би могло да амбицира българските ни колеги да опитат да отстранят пропуските. Ако изоставането им стане постоянно, не мисля, че вината ще бъде наша и че ние ще можем да направим нещо повече. В такъв случай може да се мисли на ниво Европейска комисия за стъпки за интегрирането ни в Шенген в различни срокове."

По принцип всяка държава се оценява по собствените й постижения и няма пречки двете да бъдат разделени, напомнят след всеки доклад говорители на ЕК. Сега обаче се мъти нещо повече, защото не става дума за преговаряне на правилата на играта, а за тяхното прилагане. Последният доклад за Румъния, който излезе през януари 2014 г., определено бе по-насърчителен в сравнение с доклада за България и събуди надежда у Букурещ, че ще се избави по-лесно от наблюдението самостоятелно, а не заедно с другарчето си по неволя. Нещо повече, появи се шанс идния януари Румъния да отчете втори последователен положителен доклад и така да изпълни условието (напълно произволно) на Холандия за вдигане на бариерата й за Шенгенската зона. Макар че ЕК не вижда връзка между МСП и критериите за влизане в Шенген, се оказа, че тя съществува, защото е достатъчно една държава да залости вратата си, за да се затворят и останалите врати на зоната.



С какво Румъния превъзхожда България,



че да получи поощрение? Лятото на 2012 г. не беше толкова отдавна, когато Букурещ бе поставен под засилено наблюдение заради грубо погазване от изпълнителната власт на базови принципи на демокрацията. Тогава в сравнение с него България изглеждаше добре и правителството на Бойко Борисов дори започна сондажи дали не може да се откачи от тандема с Румъния. Целта изглеждаше постижима, защото през 2013 г. Брюксел написа доклад само за Румъния и временно остави България на спокойствие. Сигналът от ЕК бе подвеждащ и деморализиращ. Българските власти се увериха, че имат насреща си куче, което лае, но не хапе, докато румънските се замислиха по-сериозно, че трябва все пак да му подхвърлят нещо, за да не го дразнят излишно.

В резултат на това в момента 6-има бивши румънски министри са в затвора заради корупция, като известно време им правеше компания и един бивш премиер. Букурещ отчита заедно с това, че бивши депутати, сенатори, магистрати и други високопоставени лица също са пратени да измерват квадратурата на килиите, след като са осветени за корупция. Количеството не е без значение, защото лека-полека се превръща в ново качество - румънският елит получава предупреждение, че не е напълно недосегаем, както бе доскоро. Щом едни са влезли в затвора, може да дойде ред и за други. Разбира се, никой не очаква корупцията на високо равнище да изчезне, но така



се задейства поне правилото "Кради с мярка!",



което е неприложимо в България. Забележете разликата - в същото време нашите власти докладват на Брюксел, че са заловили лекари и шофьори с подкупи. Всички съдебни дела срещу по-едрите риби се въртят на празни обороти, колкото само държавата да отчита, че съдебната система не се ограничава с традиционното си дребнотемие.

Най-видимото доказателство, че в България се краде все повече без мярка, е зачестилото актуализиране на бюджета, защото парите постоянно не стигат. Мине, не мине месец - и хайде да вземаме заеми. Всяко правителство, независимо колко му е писано да изкара, бърза да харчи каквото може и да натика държавата още по-дълбоко в дългове. Даже онези, които още не са дошли на власт, правят авансови заявки. Не се търси отговорност от никого за съсипията, дори да са източвали милиарди през банки или по други канали. Отговорността се стоварва, както обикновено, върху покорните данъкоплатци, за да запушват финансовите дупки, да затягат семейните си бюджети и най-важното - да не се обаждат. В залисията около поредната актуализация на бюджета за 2014 г. служебното правителство пропусна, че вече трябваше да е представило пред Брюксел проектобюджета за 2015 г., за да бъде съгласуван с останалите държави членки според изискванията на т.нар. европейски семестър. Правят се произволни прогнози за увеличаване на дефицита до 4% от БВП, без да се държи сметка, че така държавата се излага на риск да влезе в наказателна процедура за свръхдефицит и да убие доверието на европейските си партньори, че въобще е способна да борави с финанси. На този фон спряното европейско финансиране изглежда още по-логично, а възстановяването му - по-проблематично.

Що се отнася до надеждите на България, че новата Еврокомисия сама ще се откаже от механизма за наблюдение, за да не се излага като комисията "Барозу" със своето безсилие да я вкара в правия път,



перспективата е по-скоро обезкуражителна



Бъдещият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер не само се ангажира да продължи наблюдението, но реши да запази до следващото лято като генерален секретар на ЕК Катрин Дей, която бе координатор за мониторинговите доклади на България и Румъния. Това означава, че предстоящият януарски доклад за България няма да бъде по-снизходителен от предишните. В сравнение с нея Румъния отново може да се представи доста по-добре и да получи някакъв бонус - например, допускане в Шенгенската зона при продължаващо действие на МСП.

За тази перспектива има и допълнителни предпоставки. Румъния не представлява в момента заплаха за шенгенските държави като врата за приток на имигранти, каквато е България. Там няма бежански натиск от Изток въпреки кризата в Украйна. А колкото до бежанците от Близкия и Средния изток, румънските власти заловиха едва неколцина, дошли през България, и ни ги върнаха. Нищо чудно шенгенските държави да решат, че река Дунав е надеждна естествена преграда пред бежанците и да се съгласят да изнесат до нея югоизточната си външна граница. Такава естествена преграда е Марица (Еврос) в Гърция и затова гърците вдигнаха стена по границата си с Турция само в един 12-километров сухопътен участък, където реката прави дълбока извивка към турска територия. В резултат на това бежанският наплив там почти секна. Но се премести към България, която има 260 км планинска и трудно охраняема граница с Турция.

Паническото поведение на министър Христо Иванов издава неговата неопитност в ситуация, при която по-обиграни държавни функционери биха били доволни. Няма доклад на Брюксел, който да е уплашил ръководните среди. Точно обратното - след всеки доклад те изразяват задоволство, че е отчетен въображаем напредък. В резултат на това България все по-малко прилича на "нормална" европейска държава и става буферна зона между Европа и Азия. Което задоволява донякъде както нейните европейски партньори, така и управленския й елит, убеден, че собственото му благоденствие е по-важно от европейското бъдеще на държавата.
Карикатура: Христо Комарницки
--------------
16
7346
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Октомври 2014 19:36
Всичките, Светльо, всичките! Ретроактивно, т.е. за 25 години назад! Всичките, заемали поста от 11.11.89 г. насам!
08 Октомври 2014 20:16
Да не се забравя крилатата фраза:
"Корупцията е моторът на демокрацията"
Дик Чейни
/би могъл да го каже - защо не?/
08 Октомври 2014 20:33
Само да се арестуват нема смисъл.
Щото си знаеме.
Ние ги фащаме, Те ги пускат...
08 Октомври 2014 21:38
и там, на онзи, плаващ български остров от вулканична пемза да се пратят, да си дрейфуват безплатно
09 Октомври 2014 08:16
управленския й елит, убеден, че собственото му благоденствие е по-важно от европейското бъдеще на държавата.


Същия тоя елит като се огледа какви лайна е нацвъкал за 25 години вече се гнуси да влезе в ролята си да управлява макар и със задни мисли. не е далеч времето , когато управлението на България ще бъде форма на протекторат на ЕС.
09 Октомври 2014 10:43
Някога ни отделиха от Вишеградската тройка ли беше, четворка ли, сега от Румъния... Няма страшно, ще ни набутат в една група с Албания, Македония и Молдова, няма да ни е самотно...
09 Октомври 2014 11:09
Няма страшно, ще ни набутат в една група с Албания, Македония и Молдова, няма да ни е самотно...

Какво са виновни хорицата, че да патят заради нас.
Цял тунел има да се копае под Шипка. Лопата, кирка, количка и норма за деня. Останалите да се замислят за кражби и корупция, но това си е утопия. Няма как да стане, защото всички те заедно с прокуратура и съд гребат с черпака от кацата с мед наречена БГ.
09 Октомври 2014 11:39
Арестуването не помага. Ефективни присъди трябват. Ама докато дружно всички си играем на "хващане и пускане" - в затвора ще влизат само тези за които навън е по-зле.
09 Октомври 2014 13:26
Всички съдебни дела срещу по-едрите риби се въртят на празни обороти, колкото само държавата да отчита, че съдебната система не се ограничава с традиционното си дребнотемие.
Господарите на прехода дадоха такива указания на съдебната система, за да може изпълнителите им да крадат необезпокоявано за тях. Раздържавяването и първоначалното натрупване на капитала обаче приключиха, та сега съдебната система най-вероятно бива пренастройвана да обслужва новия процес по крадене на накраденото през последните 25 години - процес, който започна с настъпването на финансовата криза и който беше катализиран през последните месеци. Коя ли групировка ще вземе връх в него?...
09 Октомври 2014 14:10
Чудесно, значи вероятността да напуснем ЕС се увеличава! Прекрасни новини!
09 Октомври 2014 15:56
Чудесно, значи вероятността да напуснем ЕС се увеличава! Прекрасни новини!
Надай се булка...
09 Октомври 2014 16:32
Дори от най-страшните зандани осъдените един ден излизат на свобода.
09 Октомври 2014 16:36
Политиците, които искате да бъдат осъдени са същите онези,
които вкараха България в ЕС и НАТО.
Логично е да бъдат осъдени.
09 Октомври 2014 18:22
Правят се произволни прогнози за увеличаване на дефицита до 4% от БВП, без да се държи сметка, че така държавата се излага на риск да влезе в наказателна процедура за свръхдефицит и да убие доверието на европейските си партньори, че въобще е способна да борави с финанси. На този фон спряното европейско финансиране изглежда още по-логично, а възстановяването му - по-проблематично.

Винаги, когато управляват комунистите, така се получава. А досега други не са и управлявали...
09 Октомври 2014 19:39
Снощи на статията на Терзиев прочетох само заглавието и то ми бе достатъчно да отговоря на въпроса му... Днес я прочетох цялата и виждам, че той се догадил какво ни кроят брюскелците - Шенгенският вал да се изгради по северния бряг на синия Дунав и всички територии (членки на йЕСа и кандидатки, чиято северна граница е южният бряг на реката остават буферни територии, в които ще бъдат "нагнетявани" (като в Чиренския резервоар) пришълците от Африка и Азия! Въобще за reservoir of dogs са ни предназначили!!! (NB: тук dogs има значението, което войнстващите радикални ислямисти му придават по отношение на нас - т.нар. гяури, което пък е термин, използван от предците на Ердо'ан, и със сигурност термин, все още съществуващ в езика, на който Местан и Йордан агитираха на тези избори /справка: видеоматериалите, показани снощи от "Господарите на ефира"/!)

Та, скъпи Светльо, прегледай постовете ми в този Форум ще видиш, че още преди година (приблизително) съм осветлил публиката, читающа в този Форум за този Шенген-wise "трик", който ни гласят!!! Но ако НАИСТИНА ни го пробутат тогава ще излазяме от йЕСа! Такива като мен и като Atd112 със сигурност ще подкрепят партия, която ще поиска да излезем!!! И няма да сме никак малко, вервайте ми!!!
09 Октомври 2014 20:45

Обикновените министри у нас са много назад в редицата.
„Тогава в сравнение с него България изглеждаше добре и правителството на Бойко Борисов дори започна сондажи дали не може да се откачи от тандема с Румъния.”
А стига,бе. Щом така мислят в Брюксел значи нямаме друг шанс, трябва сами да се оправяме. Явно десният анекдот Б.Борисов е под чадъра на ЕНП в ЕС, САЩ, даже Турция и който още си поиска – пазят го като много ценен за тях. Само че... и тук много го пазят,може да е от някакъв мазохизъм.
Румъния да бяга,не могат да ни стигнат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД