:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Армия

Предрешен ли е изборът на нов изтребител

Само да не се повтори модернизацията от 2004 г., когато бяха изхарчени 2 млрд. лв. без никакъв ефект освен за посредниците
СНИМКИ: СЕГА
Служебният кабинет направи опит да предопредели избора на нов модел изтребител.
В последните дни от мандата си военният министър Велизар Шаламанов излезе с позиция по още един ключов за българската армия и за данъкоплатците въпрос - плана за модернизация на войската до 2020 г. и в частност какви ще са новите й изтребители - руски или западни. С което си навлече гневните реакции както на руските медии, така и на проруски настроените среди в страната.

Случващото се не е изненада, като знаем колко активен е през цялото време служебният военен министър. Дали заради ситуацията в Украйна, или заради срещата на върха на НАТО в Уелс - още в първите дни на мандата си Шаламанов привлече вниманието с плановете си за реформи в армията. Неговият вариант на визията за България в НАТО до 2020 г., в който се говореше, че Русия води информационна война срещу България, предизвика буря от коментари и



накара правителството да смекчи тона,



въпреки че до последно военният министър не се отказа от констатациите в него.

Миналия петък Министерството на отбраната (МО) лансира и продължение на визията - плана за модернизация, като този път беше спазена процедурата по приемане на документа и той беше одобрен от кабинета, а след това пуснат за обсъждане. Така обаче не се състоя предварително обществено обсъждане, което можеше да изглади неяснотите и спорните моменти в плана. Затова не случайно почти веднага след появяването му на сайта на МО се заговори, че документът предрешава избора на нов модел изтребител. Не закъсня и реакцията на Русия - медиите там напомниха остро, че "България оцелява благодарение на руските пари", и осъдиха "неблагодарността" на правителството.

Покупката на нови изтребители е първият от деветте проекта за модернизация, които са описани в приетия план. И тук има логика, тъй като това е най-дълго отлаганият проект и най-спешният. В момента бойната авиация е в незавидно състояние. Летят само четири МиГ-29, а МО прави опит да възстанови полетите и на МиГ-21, колкото и стари да са те.

Според плана до 2020 г.



трябва да бъдат купени 8-10 западни изтребителя



и България да се откаже от руските самолети, включително и Су-25. В бележките под линия става дума за т. нар. интелигентна отбрана, където се разглеждат възможностите България да си сътрудничи с други държави при реализирането на проекти за модернизация. Тук не говорим за съвместна покупка на въоръжение и техника, а за последващо коопериране в поддръжката и обучението, когато става за един и същ вид платформи.

Именно допуснатите възможности тук повдигат въпросите дали с този документ не се предопределя изборът на изтребител. Опасенията на критиците са, че може отсега сделката да е обещана на конкретна фирма или държава, а проформа да се разиграва честна процедура. При предишни сделки се нагледахме и на обогатяване на български посредници с парите на данъкоплатците без никакво основание. Затова проблемът е най-вече да се гарантира липсата на корупция при бъдещата покупка.

Според авторите на документа по проекта, който



ще струва най-малко 600 млн. лв.,



България може да си сътрудничи с Италия, с Румъния ще споделяме опит, а и с Гърция ще имаме консултации по отношение на придобиване на новия боен самолет. На практика тези три държави имат два от трите вида бойни самолети, които участват в надпреварата за новия български изтребител. Италия и Гърция разполагат с F-16 и "Юрофайтер", а Румъния реши наскоро да купи употребявани изтребители F-16 от Португалия. Никъде в документа не се споменава възможността България да си сътрудничи по същия начин с Чехия и Унгария, които приеха на въоръжение изтребителите "Грипен". И двете страни са членки на НАТО, но авторите на документа и дума не споменават за съвместна работа по проекта с тях. Така, макар и индиректно, те насочват избора към двата изтребителя - F-16 и "Юрофайтер".

Допълнителни съмнения хвърля фактът, че с плана за модернизация правителството



прескача няколко етапа в проекта за покупка



на западни изтребители. Един от аргументите на предишното правителство да отложи взимането на решението за изтребителя беше, че то трябваше да реши дали ще се купуват нови, или втора употреба машини.

По време на кабинета на ГЕРБ беше направен нескопосан опит да се купят португалските F-16, които се оказаха трета употреба, но оставката на правителството попречи на тези планове. По време на кабинета "Орешарски" беше внесено решение за проекта в Министерския съвет, но военният министър Ангел Найденов остави решението на следващия редовен кабинет, тъй като става дума за много пари. Въпреки че служебното правителство има ограничени правомощия, сегашното си позволи да форсира плана за модернизация, като в него не уточнява дали ще се купуват стари, или нови машини. Това дава възможност да бъдат купени изтребители втора употреба, каквито са предложенията за F-16 и "Юрофайтер".

Не на последно място, планът за модернизация прескочи и няколко етапа от изготвянето му. Той трябваше да е бъде изработен след приключването на стратегическия преглед на отбраната. С най-прост език той трябва да каже



каква армия искаме да имаме



и какви реформи и модернизация трябва да се направят, за да имаме модерна войска.

Прегледът беше готов на 30 септември и все още не е приет от Съвета по отбрана. А планът за модернизация беше направен преди него и не е ясно как е бил съобразен с прегледа. Също така седем от проектите за модернизация бяха вече записани във "Визия 2020" още преди да започне да се пише планът за модернизация, което пък ясно говори за липса на всякакво планиране.

Точно по този начин през 2004 г. беше приет предишният план за модернизация, по който бяха изхарчени близо 2 млрд. лв. без никакъв ефект за армията, но с голям ефект за комисионерите по сделките. И до ден днешен усещането за предрешен избор на проекти и изпълнители остана. Както вероятно ще се случи и сега. Затова, когато се говори за нов подход в придобиването на военна техника, трябва да се спази принципът на конкурсното начало, за да се гарантира, че и този път парите няма да бъдат хвърлени на вятъра.

Ремонтът на руските машини излиза много по-скъпо от поддръжката на нови западни изтребители.

 Ремонтът на руските машини излиза много по-скъпо от поддръжката на нови западни изтребители.


Снимки: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Военният министър Велизар Шаламанов беше атакуван от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин заради отказа от руските изтребители.
61
5440
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
08 Октомври 2014 19:30
За преминаването към неруски самолети след 2020 година следва да започнем подготовката на ремонтните заводи от днес. Иначе оставаме без изтребители за цялото десетилетие 2020 г. - 2030 г.
Летците ще се научат бързо, но зад всеки летец има поне двеста специалисти, които се подготвят десет и повече години
08 Октомври 2014 20:32
Ремонтът на руските машини излиза много по-скъпо от поддръжката на нови западни изтребители.

Ми що дадохте на евреите ремонта на машините? Новите пак там ли ще се ремонтират. За по-евтино ли?
Пълни глупости.
08 Октомври 2014 20:44
Тия шушумиги осъзнават ли, че НЯМАМЕ ПАРИ.
Ми да го кажат ли, артикулират ли, ясен сигнал ли да дадат!
***
Дългосрочна американска програма за военна помощ на
фронтовите държави България, Румъния и Полша -
като за Турция и Гърция едно време
Другото е от лукавия -
ние ги лъжем, че ще правим авиация, а те ни лъжат че ни верват.
***
Докато в Белия дом седи съществото Обама - нищо нема да стане.
Каквото Чичо е харесал - все е нефелно.
08 Октомври 2014 21:07
Дългосрочна американска програма за военна помощ на
фронтовите държави България, Румъния и Полша

Ние сме в зоната на мишените, а не на фронтовите държави. Не ни трябват и самолети, особенно пилотоудушващи, или поне такива с най-добрите катапултни кресла и с по два парашута и резервен чифт памперси.
Чети
Импульсное электромагнитное оружие, или т.н. «глушилки», является реальным, уже проходящим испытания, типом вооружений российской армии. США и Израиль также проводят успешные разработки в этой области, однако сделали ставку на использование ЭМИ-систем для генерации кинетической энергии боезаряда.
Специалист концерна «Ростех», по понятным причинам не пожелавший раскрыть своего имени, в интервью «Эксперт Online» высказал мнение, что электромагнитное импульсное оружие - уже реальность, однако вся проблема заключена в способах его доставки до цели. «У нас есть в работе проект разработки комплекса радиоэлектронной борьбы с грифом секретности «ОВ» под названием «Алабуга». Это ракета, боевым блоком которой является высокочастотный генератор электромагнитного поля большой мощности.Полевые испытания показали высокую эффективность блока – не только радиоэлектронная, но и обычная электронная аппаратура проводной архитектуры, выходит из строя в радиусе 3,5 км. Т.е. не только выводит из штатной эксплуатации главные гарнитуры связи, ослепляя и оглушая противника, но и фактически оставляет целое подразделение без каких-либо локальных электронных систем управления, в том числе вооружением.
экспортный вариант отечественного комплекса «Ранец-E» выполнен на шасси МАЗ-543, имеет массу около 5 тонн, обеспечивает гарантированное поражение электроники наземной цели, летательного аппарата или управляемого боеприпаса на дальностях до 14 километров и нарушения в её работе на расстоянии до 40 км.

Источник: http://politikus.ru/army/31240-elektromagnitnoe-oruzhie-v-chem-rossiyskaya-armiya-operedila-konkurentov.html
Politikus.ru
08 Октомври 2014 21:25
Аман от манипулации. Първо - не е работа на служебното правителство да решава стратегически задачи с десетилетен и повече хоризонт. От къде накъде хора, които никой не е избирал, а са временно назначени( за няколко седмици), се изживяват като управленци в най -дългосрочен план? Няма ли кой да зададе този въпрос? Второ - сега летят четири самолета, като купим новите, ще литнат 8, айде 10. Голям праз. По дърт съм, част от срочната ми служба е минала на лагери около Шабла и Безмер, имам хабер каква авиация имахме и знам защо я имахме. Каква е разликата между 8 самолета и 0 такива? Ще спрем Турция, ако реши да се разходи до Кърджали и Разград? А, забравих, ще участвуваме в мисии на НАТО, вероятно в Черноморския район и срещу Русия. С осемте, с осемте самолета ! Да не дава Господ...
08 Октомври 2014 21:39
Все известен факт е ,че не са ни необходимими самолети в структурата на НАТО и при тази свита армия.Един генерал бе разжалван в редник заради тази позиция - е да направиха го вице ....но това не решава проблема. При тази армия са ни необходими 3-4 системи за залпов огън .Разположени на правилни места с същият брои прикриващо ПВО ще осигурят накривание на столиците или големите градове на съседните държави .При това положение НИКОЯ съседна държава не би ни нападнала-възпираща сила.Ниска себестойнос,нисък разход за подръжка , нисък разход за обучение и обслужване ,НАДЕЖНОСТ.Ескадрила -на каквато и да е цена ....всяка съседна държава (без Албания) ни превъзхожда по брой самолети.......а и по ресурс за подготовка на пилоти . Ескадрила - скъпа и БЕЗПОЛЕЗНА .
08 Октомври 2014 21:45
3-4 системи за залпов огън

Ахъ.Невидими и неуязвими и самострелящи и самопредвижни, че като ги види някой самолет и стават купчина желязо.
08 Октомври 2014 21:53
Гоше дано да не си служил в армият и да даваш това мнение ....всеки самолет се засича при определена дистанцияя .....има си радарни системи а бъди сигурен че реакцията на системите за залпов огън са много по кратки ,не пренебрегваи и ПВО ........ 6-8 самолета ....е за тях един нальот е необходим за да бъдат унищожени... , даже и да се вдигнат.....да можеш да рачиташ че ще свалят по 2-3 противникови самолета .....майтапиш се нали?
08 Октомври 2014 21:55
майтапиш се нали?

Никак. Безпилотници дават целеуказание на високоточен боеприпас.
08 Октомври 2014 21:59
Безпилотниците също се засичат и свалят.Кажи кво правиш с една ескадрила срещу пет . И стиска ли ти да нападнеш някого при възможност да ти изтрият столицата от лицето на земята за 7 минути .
08 Октомври 2014 22:01
И стиска ли ти да нападнеш някого при възможност да ти изтрият столицата от лицето на земята за 7 минути .

С какво? С атомно ли? И от каква дистанция стреля това РСЗО отсам границата ли? А те столицата ще я преместят ли по близо?
08 Октомври 2014 22:11
Информирай се за далекобоиността на сиситемите и не с атомно , дивизион от шест пускови се разтавят за 15 минути на одалеченост която не се покрива от еди самолет ,а и ПВО ги пази ,а пускова от 6 -12 ракети след натискане на ПУСК не се спират с никаква систем в гъсто населен грд нанасят непоправими щети .
08 Октомври 2014 22:15
И каква площ " накриват " за 7 минути и на каква дистанция. За колко време се презарежда и т.н.
Столицата на противника да не е макет от "дисни"
08 Октомври 2014 22:24
Явно нямаш понятие ...щом питаш за плош и презареждане ....няма смисъл от презареждане ...би ли рискувак няколко стотин жертви .....не , а какво ще постигнеш с 6-8 самолета ....2 за обучение 3 на дежурство 3 резерв .....всички около нас ни превъзхождат ....без Албания .....Вариант - Три ескадрили влитат през границата ......какво правиш срещу тях?????? вдигаш 6-8 самолета ....майтап ...или руснаците прелитата по близко да териториалните ни води ......след третия нальот ревеш ,че нямаш ресурс?????
08 Октомври 2014 22:31
руснаците прелитата по близко да териториалните ни води ......след третия нальот ревеш ,че нямаш ресурс?????

Ама ти по Москва ли ще стреляш с РСЗО. Оооо, тогава мооооже.
08 Октомври 2014 22:34
Не просто ти давам пример за какво ще използваш самолетите ......за рев ,сълзи и сополи, а и огромни разходи.Сещаш се как ревах ме ,че тъпите руснаци ни прецакали ресърса на самолетите.
08 Октомври 2014 22:41
Само " Искандери " могат да помогнат не РСЗО, но не и при частните армии башибозуци. Тогава ще са нужни много щурмовици, а не изтребители.
08 Октомври 2014 22:50
Кой каза това написаното с червено,какъв е по образование, какво работи, каква му е ВОС /военно отчетна специалност/?
08 Октомври 2014 22:55
Обаче г-н Ангарев е като хрътка - в добрия смисъл на думата

"Да си купя ли копче, пък после ще си ушия за него балтон" - така беше лафа, по памет...
Не беше точно от Шекспир май.
08 Октомври 2014 22:56
Момче , при сегашната структура на армията НИ ,бойна авияция и бойни кораби (не говоря за гранични катери ......имаме вътрешно море с превъзхождаш ни противник.....противокорабните ракети беха добър вариант .....но незнам дали още ги имаме-като в Родни Балкани)не са ни необходими.Напълно не ефективни и скъпо струвщи...трябват ни възпиращи системи и сносно ПВО...схващам, ЧЕ си прочел някой неща за системите за залпов огън.За да ни приемат в НАТО имаше едно условие от Турция ....да унищожим тактическите и стратигическите ракети...те едва ли са по- назад в мисленето от теб за да искат точно това ....мисля ,че само ТОЧКИТЕ останаха в Ст . Загора . Та самолетите са необходими на няколко фуражки в щаба и на няколко политици .......относно сигурноста - абсолютно безполезни.
08 Октомври 2014 22:59
Става дума за елементарно пазенене на сигурност, не за борба с ескадрили. Ето, Русия се уби да ни нарушава въздушното пространство, какво щеше да стане ако нямахме самолети, с които да прихващаме нейните? Щеше да си летят свободно над територията ни ли?

Абсолютна глупост е да купуваме руски самолети, просто защото Русия в момента не ни е съюзник, а е заплаха за сигурността на блока, в който участваме. Представете си Народна Република България да ползваше НАТО-вски машини и поддръжката им да зависеше изцяло от НАТО, независимо от цената им. Не можете да си го представите, защото е меко казано нелепо.

А най-смешни са ми тези, които от една страна мрънкат, че нямало пари за въоръжаване, от друга, че нямало армия. Ами или едното, или другото. Искате армия, ама я искате без пари и я сравнявате с армия, поддържана с ресурса на цялата държава, на цената на нискокачествено производство, постоянни дефицити, робски труд и ангарии, режим на тока, нисък стандарт на живот, ниска продължителност на живота и абсолютно недофинансирано здравеопазване. Ами не може.
08 Октомври 2014 23:00
Та самолетите са необходими на няколко фуражки в щаба и на няколко политици

Който е завоювал превъзходство във въздуха винаги е излизал победител.
А най-смешни са ми тези, които от една страна мрънкат, че нямало пари за въоръжаване, от друга, че нямало армия.

А на мен най-смешни са ми тези, които си мислят, че дори и с армия някой от тоз народ ще тръгне да воюва срещу Русия.

08 Октомври 2014 23:01
Предрешен ли е изборът на нов изтребител


Отговори ли задавате?
08 Октомври 2014 23:09
А на мен най-смешни са ми тези, които си мислят, че дори и с армия някой от тоз народ ще тръгне да воюва с Русия.

Вече сме воювали с нея, да не би тези, които са защитили България да "не са били от този народ", защото не са капитулирали при първия руснак на наша територия?
Дори Вазов, който е русофил, не приема руската агресия. Виж, задунаецът е друго нещо, а Вазов задунайците хич не ги обича.
08 Октомври 2014 23:19
Не ще купим изтребители....това е ясно .Просто иконимически толкова сме сринати ,че неможем да подържа ме армия и няколко изтребителя няма как да се противопоставят на съседите ни -можем единствено да се оповаваме на НАТО и да си плащаме вноските ....евентуално ограничен контингент за миропазващи мисии за да сме в играта .А и какво точно сме прехвана ли ,когато руснаците се разхождаха по границата ни с двата ни МИГА .........е да вдигнаха ги и какво ......уплашихме тяхният ИЛ......това е несериозно.
08 Октомври 2014 23:20
Вече сме воювали с нея, да не би тези, които са защитили България да "не са били от този народ"?

Бе то и срещу Турция сме воювали и наглосаксите сринаха половин София, ама като гледам няма желаещи да воюват срещу тях. Сал едни патриотични " сини талибани ".

Просто иконимически толкова сме сринати ,че неможем да подържа ме армия и няколко изтребителя

Кога това? Преди или след, като се освободихме от " Миризливия ботуш "
Ми дишай като за последно. Сега ти се е паднало и все още е безплатно
08 Октомври 2014 23:26
А на мен най-смешни са ми тези, които си мислят, че дори и с армия някой от тоз народ ще тръгне да воюва срещу Русия.
аз ще тръгна . ако ни нападне.
тоз народ е русофобски.
08 Октомври 2014 23:31
аз ще тръгна . ако ни нападне.
.Дефинирай "нападне". Примерно - бият ни на волейбол - тва нападение ли е?
08 Октомври 2014 23:37
аз ще тръгна . ако ни нападне.

На кое ниво и с колко " живота "
08 Октомври 2014 23:39
Самолетите са задължителни, без значение каква ни е армията. Не се ползват само при война, незаменими са в мирно време. Ако нямаме ще трябва да наемаме самолети и пилоти от съседни държави да охраняват небето ни. ПВО системите са неизползваеми в мир, не можеш да извършиш пуск по самолет неотговарящ на диспечерите и приближаващ се към АЕЦ-а , трябва задължително да се прихване от изтребител.
А при война...то вече класически войни не се водят, между отделни държави, ако ще воюваме то ще е някаква форма на гражданска война .До колко и на коя част от нас ще е полезна авиацията е непредсказуемо.
08 Октомври 2014 23:41
Гоше ,армия сме има ли и преди"миризливия ботуш" , а и точно преди миризливия ботуш ,армията ни има най-големите си постижения в битки ......е войните са губени от политици.....просто сега нямаме армия.
08 Октомври 2014 23:45
е войните са губени от политици.....просто сега нямаме армия.

Аха, за това са ни " взели " армията, щото политиците, дето губят войни са се върнали. Да не стане нова национална катастрофа значи.
09 Октомври 2014 00:07
cisco
08 Октомври 2014 23:39
По АЕЦ не се стреля,както по кола на червеният кръст , а самолет навлязъл в пространство забранено за полети над АЕЦ се СВАЛЯ. Защото ако няколко СУта влетят по фарватера на Дунав и ние се опитаме да вдигнем и прехванем СУта ( защото другите са от НАТО и са с нас ,а и имат евроатлантически морал)а и дефакто те не са нарушили границата ни . И докато ги прехващаме ионези вече са над АЕЦа и пускат гадните си ракети ....кво правим тогава .Когато някой влита над пространство забранено за полети ,като АЕЦ.....или имаш топки да го свалиш .....или се молиш Богу горещо.
09 Октомври 2014 00:13
trunk, защо пишеш глупости? Очевидно изтребителите са нужни в мирно време и без тях не може. Не можеш да сваляш всеки самолет, който се отклони от курса си, не можеш и да не го ескортираш като се наложи. Никой не ти говори за СУ-та, става дума за поддържане на някакъв минимум за нормалното функциониране на държавата.
09 Октомври 2014 00:15
в пространство забранено за полети над АЕЦ се СВАЛЯ

Сериозно? А защо не свалихме ония откачалник Кусто като го облиташе? Или само по фарватера на СУ тата по Дунав.
09 Октомври 2014 00:16
За мирно време говоря, ако граждански самолет не отговаря на диспечерите и лети към АЕЦ-а какво правим, сваля го ПВО-то ли? А ако просто има проблем с авиониката? Трябва изтребител, да го засече, да го види отблизо , да даде предупредителен изстрел ако трябва и чак когато се увери че е примерно отвлечен и тръгнал да се хакне да го свали.
09 Октомври 2014 00:17
Pstr
08 Окт 2014 22:59
Мнения: 478
От: 0
Скрий: Име,IP
Става дума за елементарно пазенене на сигурност, не за борба с ескадрили. Ето, Русия се уби да ни нарушава въздушното пространство, какво щеше да стане ако нямахме самолети, с които да прихващаме нейните? Щеше да си летят свободно над територията ни ли?

Абсолютна глупост е да купуваме руски самолети, просто защото Русия в момента не ни е съюзник, а е заплаха за сигурността на блока, в който участваме. Представете си Народна Република България да ползваше НАТО-вски машини и поддръжката им да зависеше изцяло от НАТО, независимо от цената им. Не можете да си го представите, защото е меко казано нелепо.

А най-смешни са ми тези, които от една страна мрънкат, че нямало пари за въоръжаване, от друга, че нямало армия. Ами или едното, или другото. Искате армия, ама я искате без пари и я сравнявате с армия, поддържана с ресурса на цялата държава, на цената на нискокачествено производство, постоянни дефицити, робски труд и ангарии, режим на тока, нисък стандарт на живот, ниска продължителност на живота и абсолютно недофинансирано здравеопазване. Ами не може.


09 Октомври 2014 00:22
Един генерал бе разжалван в редник заради тази позиция - е да направиха го вице ....но това не решава проблема.

Браво! Голям виц! Можеш ли да уточниш - направиха го вице-генерал или вице-редник...
09 Октомври 2014 00:29
cisco
09 Окт 2014 00:16
Съгласен лети си трасе към Букуреш ,рязко се отклонява към АЕЦ и ние вдигаме изтребители ....те го настигат прехващат ,клатят му крила стрелят около него.... фактор време .....майната му на времето това да не е филм . Казах няма съмнение ,че ще купим изтребители ,ако не е мъгливо на 6 ти и на парад ще ги видим евентуално ,а инад графа в някое авиошоу.....няма лошо .....освен цената и ефективността.
09 Октомври 2014 00:31
Zaq
09 Окт 2014 00:22
Марин- Вицепрезидент на България ....те това найстина е виц.
09 Октомври 2014 00:31
Казах няма съмнение ,че ще купим изтребители ,ако не е мъгливо на 6 ти и на парад ще ги видим евентуално ,а инад графа в някое авиошоу

А, защо? Видяхме, че СУ 25 доста добре сваля боинзи отклонили се от курса. Що са ни нови?
09 Октомври 2014 00:35
А, значи за всеки случай да го свалим а, за по сигурно....
А знаеш ли че за пуск по граждански самолет трябва заповед , не устна и по телефона а на хартия ,подписана от началник щаба и сигурно от Плевньо, Обама и Господ, и пак никой офицер няма да си сложи главата в торбата да я изпълни
09 Октомври 2014 00:42
Прав си ако си в България ще ти трябват и няколко комисии и решение на Народното Събрание с пълно мнозинство след бурни дебати ........но не и в друга държава -самолет насочил се към АЕЦ и навлязал в зоната забранена за полети се сваля......300 или няколкостотин хиляди......въпросс на преценка.
09 Октомври 2014 00:49
Запомни, никъде не се сваля пътнически самолет с ПВО , никъде! Точно поради тази причина, че за офицера пред екрана този самолет е просто едно петно на радара и ако го свали може да избие безсмислено стотици хора. Задължително е дежурната двойка първо да го прихване, око да види както се казва и чак тогава може да прецени и да го свали.
А АЕЦ-а го избрах за пример, заводи, язовири и големи градове много...
09 Октомври 2014 01:15
Ако сащистите са решили да ни подарят F-15E Strike Eagle - нема да е зле.
УНИКАЛЕН самолет.
***
Казвам го, защото и Рагозкин пише за Eagle, а и на снимката е Eagle...
09 Октомври 2014 01:26
Белата Златка вече свалила бикините...
09 Октомври 2014 01:32
Миг29 трябваше да бъде свален още при първа възможност да се замени със западни самолети, но затова се иска воля и поставяне на държавните интереси над личните.
Сега положението е такова, че отново няма пари нито за подръжка на съветските самолети, нито за подмяната им.
Положението обаче е различно в смисъл че вече никой не се самозаблуждава че Русия е партньор, а не съперник. Това налага:
- Спиране на безсрамното разграбване на бюджета за отбрана.
- Преговори за доставяне на стари самолети на политическа цена или нови на достъпна, включваща подръжка и обучение - т.е. шведски.

За съжаление нашите пилоти няма да летят на най-добрата техника, но поне ще летят. Това и без друго ще са последните пилотирани бойни самолети.
09 Октомври 2014 01:59
ПВО системите са неизползваеми в мир, не можеш да извършиш пуск по самолет неотговарящ на диспечерите и приближаващ се към АЕЦ-а , трябва задължително да се прихване от изтребител
Защо да е задължително? Не отговаря на предупрежденията от земята, 2 ракети от Бук или С-300 (в краен случай) и дотам с разходките по посока АЕЦ.

Някога около АЕЦ имаше няколко летища с купища МиГ-21 и пиле не можеше да прехвръкне.

Но при демокрацията се оказа че сме нямали нужда от армия и самолети. Затова поне ПВО да си направим - много по-евтино и ефективно е при наличието само на няколко самолета.
09 Октомври 2014 08:42
Служебният кабинет няма отговорности да избира изтребител, камо ли визията ни за НАТО.
Поредицата непремерени изказвания на Шаламанов и президентът са определено неуместни.
09 Октомври 2014 08:47
Изтребители ни трябват само за полицейски функции. Су-тата трябва да се спасят. Няма по добър самолет в класа си от него! Американците се мъчат да ползват една барака А10(ако не се лъжа) - но чеп за зеле не става. Иначе колегата по горе е прав - за какво са ни изтребители ,като 2-3 отделения опълченци с железа за по 200 долара терминираха авиацията на държава от калибъра на Украйна. Грипен е добра опция - предлагат офсет, много ниски експлоатационни разходи. Колкото до Шаламанов - терикат човек. Свиняров излезе от МО с 10 мил€ по богат. Тоя заработва за кариерата си за след злополучното му министерстване.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД