:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Времена и нрави

Кaто преговарямe, ще мълчиш

Германия, която все дават за пример, преди подписването на коалиционното споразумение имаше месеци наред задкулисни разговори, за които не научихме много - просто ни поставиха пред резултата и ние бяхме очаровани
Ивайло Дичев
Изкуството на преговорите не е на мода у нас; нещо твърде изфинено има в него, твърде недемократично.

Латинската дума идва от трудност, усилие (negotiatio, от отрицанието "neg-" + "otium" - "леснина, безгрижие"); в славянските езици просто дърдорим, говорим отново и отново. Така или иначе преговорите забавят социалното време, поддържат отворен комуникативния канал, докато позициите се наместят. А това пък значи, че културата е развила достатъчно сложни кодове на общуване и овладяване на агресията, неутрални теми и приемливи шеги, правила за взимане на думата и арбитраж.

Ясно е защо се преговаря трудно в мигрантска страна като нашата, където ритуалите на градско общуване са още в зачатъчна форма и когато се сяда "около една маса", обикновено се има предвид "трапеза".

Успехът на преговорите по определение означава, че печелят и двете страни. Как си представяте в това изкуство г-н Борисов, който непременно иска да вкарва голове и да натрива носа на противника?

И не само той има вина: самата му публика го обича тъкмо заради победоносното му его, което унижава единия, обижда другия, притиска до стената третия.

"Когато преговарям с теб, ще мълчиш", би гласяла неговата максима. Погледнете го от психологическия ъгъл. Няма преговори там, където единият управлява еднолично процеса - дава, приема, сърди се. За да има успешен край едно преговаряне, трябва и двете страни да имат чувството, че са спечелили, независимо в каква степен това е вярно.

Умелият политик съумява да поласкае егото на опонента си. Умелият политик внушава на конкурента, че е победил, дори когато е отстъпил. И че онова, от което е отстъпил, не си е струвало.

Ако сте виждали как продавачите на Капалъ чарши се тръшкат, че са ви продали твърде евтино килима, разбирате за какво говоря. Представяте ли си г-н Борисов в тази поза на загубил?

Същото важи за твърдите идеолози - десни, леви, националисти - които позират пред своите. Ако отстъпят твърде много зад червените си линии, губят идеологическата си чест и после години наред ще бъдат разнасяни като предатели.

Просто е трудно хем да отстъпиш, хем да запазиш достойнството си, особено пък ако си се цанил лидер.



Какво става тогава?



Ами преговаря се при закрити врата, зад кулисите. Да, ама как да стане това при цялото ни викане по задкулисието?

У нас неусетно се установи усещането, че всичко, което не се прави под непосредствения ни поглед, е престъпление. Етиката, към която се запътихме, е малко като на легендарния съветски партиен секретар, който живеел без пердета.

И не само ние в България - светът се подлъга по този мит за абсолютната прозрачност. Спомнете си дигиталния й герой Асандж, който възхити всички ни, като качи в мрежата стотици хиляди "задкулисни" разговори и мнения, обезсмисляйки по този начин най-преговорната човешка дейност, дипломацията. Какво печели решаването на конфликти от това, че едните знаят какви лоши неща мислят другите за тях във всеки момент?

Политиците просто няма как да преговарят публично, защото на сцената неизменно се включва футболният, идеологически или просто човешки рефлекс - да биеш, да запазиш честта, да ти ръкопляскат твоите.

Сигурно може да се сложи всичко "на масата", да се разпишат до последната запетайка едни или други неща. Но Германия, която винаги дават за пример, преди разписването имаше месеци наред задкулисни разговори, за които не научихме много - просто ни поставиха пред резултата и ние бяхме очаровани.



За какво са се карали преди това - след 50 г. ще пишат историците



В преговорите централна роля играе една фигура, която обикновено остава в сянка -посредникът. Онзи, който превежда в приемлива за нарцистичното лидерско ухо условията на другата страна, който изглажда страстите с определени стилистични намеси, който припомня условията на уравнението.

Веднъж бях свидетел на това как един посредник, мой приятел, върши тази работа. През пет минути му звъняха ту едните, ту другите. "Кажи му, значи, на този педераст, че ще му разкажа играта, ако не подкрепи гласуването..."

Моят приятел превежда: "Имате възможност да заемете стратегическа позиция, ако подкрепите гласуването..."

Посредникът - той едва ли ще бъде героизиран в нашата литература. За едни той е жалък, без собствена гордост и принципи, за други е продажен, за трети - дяволско изчадие, което всъщност дърпа конците на задкулисието. Все пак помислете: без него трудно се преговаря, защото той поставя двамата опоненти на една плоскост, позволява на всеки да важничи в своя свят, да преглъща компромисите, които всеки преговорен процес налага.

Посредникът - ако наистина почтено върши работата си - въплъщава онази тайна, в която трябва да се водят преговорите. Води процеса, нервира се, психоанализира ту единия, ту другия, после, когато трябва да се съобщи резултатът пред публиката, отстъпва крачка назад: Ето, тези велики мъже успяха да се договорят.

Кой може да бъде посредник днес в безумните преговори за правителство? Аз виждам само президента - може би снабден с мощен екип от педагози, психиатри, спортни треньори, знам ли.
Снимка: Юлиян Савчев
Последните консултации при президента на 1 август преди разпускането на парламента. Кой може да бъде посредник днес в безумните преговори за правителство? Аз виждам само президента - може би снабден с мощен екип от педагози, психиатри, спортни треньори, знам ли.
15
3951
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
08 Октомври 2014 20:35
"Когато преговарям с теб, ще мълчиш", би гласяла неговата максима. Брей! А как звучи максимата на РБ "Когато преговарям с теб, ще излизаш от стаята, щото не си подходящ (за премиер, примерно)? Айде молим ви се, оставете горкия Бойко на мира. Освен ако нямате някоя полезна идея.
08 Октомври 2014 20:46
Доста изкуствени построения от страна на Дичев, за да изчетка накрая т.нар. президент - че бил единственият вариант за "посредник" при преговорите за правителство. И всичко това - с позовавания на германския пример, от резултата на който "сме били възхитени" .
Не е лошо да се отбележи, че резултатът в немския пример беше коалиционна програма на 130 страници - в която е разписано точно как ще работи коалицията, включително са зададени точни рамки по всички спорни въпроси - заради което всъщност са водени преговорите два месеца. И тази програма се спазва...
Подозирам, че програмите на всички партии в сегашния парламент, взети заедно, са с по-малък обем от въпросните 130 страници - да не говорим пък за това, че в българските политически програми изобилстват общите приказки... той Лукарски всъщност правилно говореше за "трик" за привличане на избиратели, но всъщност и програмите на партиите са от същия набор трикове: неща, които никой никога не е имал намерение да спазва, но които звучат добре за избирателя.
В резултат на което нещата в нашата политика се движат на принципа - "абе ние да потеглим, пък по пътя ще му мислим" .
Но както е рекъл Конфуций, който е бил доста наясно с преговорите и посредниците: "Трудно се обмисля движението, когато нямаш акъл - особено пък ако и пътят липсва" .


08 Октомври 2014 20:49
"Горкия Бойко" действително е нещо, което заслужава никакво внимание. Куха марионетка на принципа "аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме". Как и за какво да се преговаря с него? Това е абсурдно.
08 Октомври 2014 20:57
Германците водили преговори неколко месеца.
Ми убаво.
Дичев утре като остане без ток, парно и заплата, кво ша прави...
08 Октомври 2014 22:30
Кой може да бъде посредник днес в безумните преговори за правителство? Аз виждам само президента - може би снабден с мощен екип от педагози, психиатри, спортни треньори, знам ли.


Също географи... и логопеди /след днесТ/!

Знам.
08 Октомври 2014 22:43
Може да се преговаря с хора, които нещо решават и го спазват. Такива хора не си сменят мнението според това с кого говорят. Такива хора знаят, че договорът дори и лош трябва да се спазва, защото може да е лош, но липсата на доверие е по-лоша. Борисов, очевидно не спада в такава категория, криволиченето на политиците не бива да заблуждава никого - едно е да клинчиш, друго е да не спазваш никакви договорености. Бочко в общи линии гледа да не приема никакви договорености, не може да функционира заедно с други, ако те не му се вият според моментните емоции. Не виждам как и защо да се преговаря с него - Цецерон е прав поне за едно - няма друг вариант за ГЕРБ освен правителство на малцинството, всичко друго ще се взриви (абе може некъв мелез да изкара къде години, но после ще е страшТно!). ПлевнелиеВТ, не може да е посредник в нищо, чемберосването го дамгоса достатъчно ясно да не говорим, че никой бизнесмеНТ не си оставя бизнеса за да поема чембери, ако наистина е негов.
08 Октомври 2014 22:46
През пет минути му звъняха ту едните, ту другите. "Кажи му, значи, на този педераст, че ще му разкажа играта, ако не подкрепи гласуването..."

Моят приятел превежда: "Имате възможност да заемете стратегическа позиция, ако подкрепите гласуването..."

08 Октомври 2014 23:48
Пропуска се съвсем тактично, че посредникът трябва да е с безспорен авторитет и това да се признава от всички преговарящи страни. Президентът е тъкмо като такава фигура, която няма много реална власт, но играе балансираща роля при разни междуинституционални, пък даже и междуличностни конфликти. И тъкмо затова не издигаш кандидатурата на някое магаре, нищо, че останалите магарета с готовност ще ти го изберат. И не му биеш чимбери в преносен и буквален смисъл. Щото става тотално безполезен, дори и за чимберополагателя, когато му дотрябва.
09 Октомври 2014 06:28
Кой може да бъде посредник днес в безумните преговори за правителство? Аз виждам само президента

Струва ми се странно - ерудиран човек като Ивайло Дичев да не знае що за чучело имаме за президентин.
09 Октомври 2014 11:50
Има разум в думите на Ивайло Дичев, но тук в България няма мярка. Кое са преговори кое е търговия (все negotiation)? Той и Красьо Черничкия беше посредник. Съдиите също не получават подаръците си директно от респондента...
09 Октомври 2014 14:08
Прокиснала боза с консерванти.
Автор-дилетант се е упражнил на тема "преговори в политиката". С извод накрая, че "щастлиФтият" можел да бъде успешен посредник в някакви преговори.
При настоящото ни колониално положение за всички партии без АТАКА арбитърът ще бъде един, той и мениджър, и собственик - местния сахиб в посолството на "Козяк". Дрънканиците в момента за "национално спасение", "приоритети", "реформи", "червени линии", "национално съгласие" са единствено кухи фрази в стила на модерния политкоректен Новговор.
09 Октомври 2014 16:01
"Кажи му, значи, на този педераст, че ще му разкажа играта, ако не подкрепи гласуването..."
Те това е мъжка приказка, ама само Сайдера го може!
09 Октомври 2014 20:13
Смислено ми прозвуча само: "...екип от психиатри.." - не четох нататък. На нашия Прецедент тъкмо това му е нужно до болка и незабавно.
10 Октомври 2014 16:58
ритуалите на градско общуване са още в зачатъчна форма и когато се сяда "около една маса", обикновено се има предвид "трапеза".
Има се предвид, че съм наистина гладен и не ми пробутвайте разни виенски супи от цвекло. Ще стана да си потърся печено пиле.
10 Октомври 2014 18:35
Десебарската религия като разновидност на комунистическата позволява само Един Да Говори...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД