:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сценарии

Мая Манолова не е депутат, Цветанов и Местан едва влизат в парламента

Да, това можеше да се случи, ако нямаше ограничения пред преференцията. Съставът на парламента щеше да е различен, защото избирателите масово пренареждаха листите
В битката за преференции някои кандидат-депутати минаха границата на добрия вкус - Борис Цветков от БСП постави рампи в "Дружба" 1 и 2, а върху тях - агитационни плакати с номера на БСП в бюлетината и със своя номер в листата.
Мая Манолова не е депутат, Ангел Найденов и Кристиан Вигенин - също. Лютви Местан е на ръба, а Цветан Цветанов трепери до последно. Това щеше да се случи, ако преференциите в листите за Народното събрание (НС) действаха без ограничение - без праг от 7% и бонус за водача, който получава на свое име бюлетините без отбелязано индивидуално предпочитание.

Подобна класация е условна, защото повечето формации спуснаха директива да не се ползва преференцията и мнозина кандидати, най-вече водачите на листите, не се стремяха да събират лични гласове (ярко изразено при ДПС). Както казахме, те ползват и привилегията да обират неотбелязаната преференция, което лиши листите от свободна конкуренция. И все пак доста претенденти се стремяха към индивидуален актив, поразбъркаха сведеното "отгоре" подреждане. От протоколите на отделните районни комисии се вижда и как доста водачи или отделни кандидати, поставени на избираемо място,



просто не са желани от електората



Отчетливо ги задминават фигури от по-задни позиции. Ние не знаем дали тези преференции са честни - със сигурност някъде са, другаде - не. Но ни показват, че ако подреждането на листите бе без ограничения и изборът бе по-близо до мажоритарния, съставът на следващото Народно събрание щеше да е по-различен от настоящия.

Разместването по листите накърни егото на доста несменяеми партийни апаратчици. Истински скандал се разрази в БСП например. Там зам.-председателят на партията Димитър Дъбов пренебрежително нарича вечния дисидент Георги Кадиев "събирач на преференции". Кадиев бе поставен на неизбираемо място, но успя да получи подкрепа, с която измести фаворитите на "Позитано" 20 в листата, и поиска оставката на ръководството на БСП за провала на изборите. Дъбов обаче смята, че "събирачите на преференции" нямат право да поставят ултиматуми на партията си и намеква, че неслучайно семейният бизнес на Кадиев не е пострадал при управлението на Бойко Борисов. "Другарю Дъбов, не ви е работа да се бъркате в семейството ми. Може да ви дразня, може да ви е страх от мен, може да съм всякакъв, но не се скрих от Шумен в Пловдив-област, когато не ме искаха там. Не се договарях задкулисно да съм водач някъде си, понеже съм много "ценен" кадър. Останах си на 9-о място и влязох в съвсем честна кампания, без купен, корпоративен или партиен вот. 5880 души ми гласуваха лично доверие. Два пъти повече преференции, отколкото председателят на БСП и над десет пъти повече от вашите 476 в Пловдив-област", отвърна Кадиев. И отново поиска оставки.

Подреждането по-долу изключва феномените 9/9, 18/18 и т.н., защото това е неволен вот. Но трябва да се каже, че в 99% от листите се наблюдава подобно объркване. До момента медиите информираха основно за кандидатите, които заради съвпадението на индивидуалния номер и бюлетината успяха да попаднат на избираемо място, но има още стотина претенденти, които получиха десетки хиляди гласове така. Преференцията им остана незабелязана, защото не се сдобиха с мандат. В този смисъл трябва да се каже, че широко коментираният случай 15/15 от европейските избори не е патент само на електората на БСП. Объркването се наблюдава най-малко при Патриотичния фронт (ПФ), АБВ и "Атака", защото електоратът им най-малко е проявил интерес към преференцията. А и тези формации издигнаха на много места къси листи, липсва кандидат с номер, съвпадащ с бюлетината.

И така, започваме от Варна. Ако преференцията беше свободна, след водачката Лиляна Павлова мандат трябваше да получи осмата в листата Даниела Панайотова (юрист, от младежката организация). Тя има 4664 отбелязвания. 1992 гласа е събрал шефът на Очна клиника Руслан Тошев, с над 1100 е бившият депутат Николай Костадинов. Те трябваше да влязат вместо Красимир Петров и Красимира Анастасова.

Едно от най-ярките индивидуални състезания в страната се състоя във Варна, където в социалистическата листа областният лидер на БСП Красимир Янков изпревари общинския Борислав Гуцанов (4545 срещу 2620 гласа). Гуцанов няма да е депутат, но при свободна преференция от НС



щеше да отпадне водачът Ангел Найденов,



събрал едва 1272 номинации.

При Реформаторския блок (РБ) третият в листата Стилиян Гроздев ("България на гражданите") изпреварва втория Касим Дал. Както казахме, при "Атака", ПФ и АБВ преференциите са най-малко, затова в текста ще ги отбелязваме само ако листата се разминава с електоралните предпочитания.

При свободна преференция "БСП лява България" щеше да прати в парламента от Бургас Виктор Атанасов (гражданска квота) и местният лидер Атанас Зафиров. Бизнесменът Петър Кънев, водач, нямаше да влезе. "България без цензура" (ББЦ) би имала за народен представител не лидера на листата Стефан Кенов, а третият Марин Лазаров. В Стара Загора щеше да има размествания в листите на ГЕРБ, РБ и ББЦ.

В Плевен се наблюдава нещо доста интересно. Вторият при ББЦ Здравко Георгиев има 3462 преференции, а водачът - Румен Йончев (депутат и досега), едва 405. Влиза обаче Йончев. Нещо подобно се случва и при ДПС. Третият Методи Петков е с 466 преференции и води пред лидера на листата Митхат Метин, който има едва 131. Вторият Майдън Сакаджиев също е с по-добър актив, но депутат е Метин.



В Разград е интересно, чак драматично



Петият в листата на ДПС Самет Хасан изпреварва третата Нигяр Джафер с малко. Фурорът обаче е на осмия Гюнай Хюсмен. Той има 6107 преференции от общо 33 000 гласа за ДПС и става депутат. Хюсмен е твърде "любопитна" личност - председател на общинския съвет в Исперих, лидер на местното ДПС, преди години му бе повдигнато обвинение за предоставяне на неверни данни при получаване на евросубсидии. Близък е до ексминистъра и дисидент в ДПС Мехмед Дикме.

В Търговище третата Халиме Адемова изпреварва с преференция втория Йордан Цонев, но недостатъчно, за да го измести. В Кърджали също има екшън. Лидерът на ДПС Лютви Местан има 558 преференции, следващите в листата са с по 100-200, обаче петият Мустафа Ахмед (депутат досега) е събрал цели 1588. Не са му достатъчни. Ако преференциите важаха свободно, депутати щяха да са още Айхан Ахмед и Елисавета Георгиева, съответно 6-и и 8-и. Местан щеше да трепери до последно за мандата си.

На три партии и шестима кандидати в Смолян се случва едно и също. Формациите вземат по един мандат, а вторият в листата може да съжалява, защото безуспешно се преборва за по-голям преференциален вот. Недялко Славов е с преднина пред Даниела Дариткова (ГЕРБ), Емил Хумчев води на Дора Янкова (БСП), а Мустафа Карадайъ трябва да се учи на избори от Хайри Садъков (434 срещу 1379 номинации, ДПС). Трябва да отбележим, че и при "Атака" е същото - вторият Живко Чепишев е с преднина пред Борислав Киряков.

В Пазарджик също е интересно. Не само заради Делян Пеевски. 12-ият в червената листа Димитър Димитров е с 2950 преференции, доста повече от водача Янаки Стоилов. Последният нямаше да е депутат при състезание без ограничения. Кой е Димитров? Четем местни сайтове - "несменяем председател на общинската организация на БСП в Пазарджик, общински съветник трети мандат и голям местен арендатор". При ГЕРБ осмият в листата Атанас Узунов чрез преференция успява да вземе третия мандат. Колкото до Делян Пеевски, той има едва 459 гласа, но му стигат, защото електоратът на ДПС като цяло не се е втурнал да отбелязва в дясната част на бюлетината. Бившата спортна министърка Мариана Георгиева обаче щеше да гледа Народното събрание през крив макарон - активът й е 74 гласа.



Почти всички следващи в листата я задминават



При свободна преференция бившият зам.-министър от БСП Чавдар Георгиев нямаше да е депутат от Хасково, такъв щеше да е Райна Йовчева. Положението с Лютви Местан пак е леко драматично - получава 756 преференции, вторият Мехмед Атаман е с 819, четиринадесетият Йозджан Мехмед е с 788. При два мандата Местан отпада.

Македонският край и този път показа боен нрав. Най-интересно бе при ДПС, където областният управител Муса Палев победи в люта битка скандалния дългогодишен бивш кмет на Гърмен и депутат Ахмед Башев (4835 гласа срещу 3600 в полза на Палев, Башев - макар и втори в листата, е аут, първият мандат е за Алиосман Имамов). При БСП очаквано Кристиан Вигенин взе едва 679 преференции, цели петима го изпреварват. Но Вигенин вече е в НС, а депутат вместо него можеше да е шестият Богдан Боцев. Водачът на ГЕРБ Цветан Цветанов е с 2153 преференции - по-назад е от третия Димитър Танев и петия Йордан Андонов. Интересното е, че благоевградският 9/9 e с цели 7129 преференции.

При РБ мандат вместо Атанас Атанасов щеше да вземе четвъртият Борислав Миланов. А водачът на листата на ББЦ Светлин Танчев (бивш гербер, който сега говори яростно срещу ГЕРБ, герой от скандала "Мери Джейн", родом от Ихтиман) събира в Благоевград едва 278 преференции. Вторият, третият и четвъртият получават съответно 746, 1690 и 658 - разликата е осезаема. Македонците от Благоевградско проявяват инат дори и в дисциплинираната листа на ПФ, където Атанас Стоянов изпреварва Ангел Джамбазки.

В БСП-Враца Георги Божинов изостава от Цветелина Върбанова и Тома Томов, но депутат ще е той. Пробив обаче има при ГЕРБ, където Красен Кръстев измества Тотю Младенов. В листата на ДПС Камен Костадинов е преференциално зад Айхан Ахмед, Касъм Касъмов и Емил Тодоров. При ББЦ Веселина Иванова води на Явор Хайтов, но в крайна сметка размествания при ББЦ и ДПС няма.

От Видин при свободна преференция депутат щеше да е не Ивайло Московски, а Владимир Тошев. Във Велико Търново ГЕРБ спечели три мандата, най-много са преференциите за 12-ата в листата Клавдия Ганчева. Тя взе мандат. Водачът Цветан Цветанов е с 2814 отбелязвания, а четвъртият Мирослав Пенков - с 2080. Разместване имаше и при БСП - последната Весела Лечева спечели доста над 7-те процента.



Може да звучи невероятно,



но в Кюстендил Мая Манолова е бита с преференция - вторият д-р Иван Ибришимов е с 2201 гласа. Видната юристка и словесен флагман на БСП получи 1691, но знае се - отново е депутат. При ББЦ се случва същото, там Васил Иванов събира повече от водача Петър Петров.

В Добрич Светла Бъчварова (БСП) е задмината с три пъти повече преференции от втория Даниел Йорданов. В Силистра вторият при ГЕРБ Алтимир Адамов е с 1925 отбелязвания и изпреварва без полза Милена Дамянова (1600). Вторият при ДПС Невин Хасан води с малко на Рамадан Аталай. Също с малко водачът на ДПС листата в Ямбол Илия Илиев е изпреварен от четвъртия Иван Иванов. В съседния Сливенски избирателен район вторият при БСП Деян Денчев е с три пъти повече преференции от Таско Ерменков, но отново напразно.

В Шумен Ралица Тодорова (ГЕРБ) събра най-много преференции и влиза в НС заедно с водача Любомир Христов. При БСП Венцислав Венков изпреварва неуспешно първия Иван Иванов. В Габрово ГЕРБ спечели два мандата, а третият в листата Добромир Проданов измества Петко Тотев при свободна преференция. Ловешката социалистическа листа праща Димитър Горов депутат, но той е събрал едва 520 гласа. Трима други от по-задните места са с над 1000 отбелязвания. В Габрово имаме неуспешен опит за пренареждане и при АБВ - вторият Делян Енкин е с по-добър актив от водача Кирил Цочев.

От Перник БСП праща в НС Валери Жаблянов, но следващите двама в листата са с повече преференции. Нигяр Джафер (ДПС) е изпреварена от Боряна Методиева. Бившата здравна министърка Десислава Атанасова (ГЕРБ), която е родом от Русенско, но бе кандидатирана в Монтана, отново ще е депутат. Но по преференции е



изпреварена от втория, третия и петия



в листата. Почти същото се случва и с водача при социалистите Емил Райнов.

В Пловдив-област преференцията успешно прати в НС асеновградчанина Манол Генов, 8-и в подреждането. Успехът му е за сметка на втория Галин Дурев.

Завършваме със София, където резултатите от преференциите вече са широко известни. В София-област седмият при ГЕРБ Валентин Милушев има повече гласове от шестата Галя Георгиева, но влиза дамата. При БСП петият Радослав Стойчев е с по-добър актив от водача Корнелия Нинова, но няма да влезе в парламента. В 23 МИР изненадата дойде от Георги Кадиев, който грабна около 18% преференция. Водачът Желю Бойчев е изпреварен, но неуспешно от 14-ия Страхил Ангелов (1227) и 22-рия Николай Яръмов (946). В 24 МИР герберът Борислав Борисов (10-и) можеше да е депутат с 1179 гласа, а при БСП след безспорния Стефан Данаилов се нарежда Борис Цветков (880 преференции, нужни обаче му бяха още 600). Мартин Димитров от РБ успешно изпревари с 2791 гласа Гроздан Караджов, който също има нелош личен актив (1439). Интересно е в 25 МИР. Лъчезар Иванов (известен с прякора Лъчо Мозъка) пак се промъкна в НС - тихомълком, събирайки едва 187 преференции. Петият при БСП Деница Караджова е с 585 гласа, мандатът обаче е за Георги Анастасов с 372. При РБ Вили Лилков е с по-голям личен вот от Меглена Кунева, но ме му стига да я измести.

В заключение могат да бъдат казани много неща. Те все ще са полуверни, защото преференцията още е нововъведение, трябва да мине време, за да измерим ефекта й. А откакто я въведоха, ЦИК и партиите се опитват не да я популяризират, а да я укрият от избирателите си. Все пак нещо се забелязва осезаемо - там, където има ярък партиен живот (БСП, ГЕРБ) и където предварително се знае, че съответната формация има шанс за НС (РБ, ББЦ), от преференциите се интересуват и избиратели, и кандидати. Макар ръководствата невинаги да я препоръчват, а ЦИК направо да я укрива, ненаблягайки на нея в нито един от предизборните клипове. Тази тенденция се проявява дори и в ДПС. Лидерите й пуснаха директива срещу преференцията, но в смесените региони, където партията е силна, видяхме борба за гласове, както и пробиви на хора от по-задни места в листите. Не бяха много, но достатъчно за най-консервативната и дисциплинирана партия. Което само показва, че хората силно се бунтуват срещу партийните подредби и все по-активно ще объркват нечии сметки. Затова изобщо няма да е чудно, ако депутатите в новия парламент направят всичко възможно да премахнат или да обезсмислят преференцията. За да не "затрудняват" хората, разбира се. Да не сте си помислили, че са се загрижили за себе си?
 Благодарение на преференцията Георги Кадиев успя да стане депутат, въпреки че бе на неизбираемо място в листата на БСП.

 

 Меглена Кунева този път взе мерки да не бъде неприятно изненадана от преференциален вот, който я остави извън Европарламента.
62
8162
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
09 Октомври 2014 19:59
Трябва преференциалният вот да бъде абсолютен и със задължително посочване на преференцията. Ако се въведе и ограничение всеки кандидат да е предстваен само в една кандидатска листа изборният закон ще стане още по-добър.
Така ефектът ще е двоен:
1. Кандидатите ще се избират при равностойно състезание в самата партия или коалиция, т.е. на практика ще се получи пропорционален вот за партията и мажоритарен вот за кандидата. Вечните депутати, някои от които са в парламента от зората на демокрацията, ще се поразкарат оттам и ще влязат нови хора с повече нови идеи.
2. Неграмотните и малограмотни избиратели ще бъдат максимално затруднени и ще се получи ефектът на отсяване.
09 Октомври 2014 20:01
За другаря Кутев питам, влазя ли в парламенто или не влазя...
09 Октомври 2014 20:22
Общото между преференциалните победители в партиите е, че имат доходоносен бизнес - такъв , като електромерите на болезнения кариерист - гьонсурат Кадиев, който заяви ,че се оттегля омерзен от политиката , а как е направил преференциите, ще се разбере съвсем скоро, като започнат дебатите в парламента.
Със сигурност- както е "получил" лиценза на жена си за износ на ток .....
Това преференциране е катализатор на далавери с гласовете и поставя в неизгодно положение редови партийни членове и симпатизанти,които например нямат електромер или друг бизнес, но са достатъчно почтени и имат партийна и обществена подкрепа.
Затова - трябва се отмени принципа на преференции , заради излизане от по-задни позиции на хора с повече кинти, които иначе в партиите ги недолюбват , защото нямат нищо общо с идеологиите на партиите си/ пример, олигарха на БСП - Кадиев/ или се въвежда чисто вътрешно партиен избор online по време на отчетно-изборните партийните конференции по региони и това е окончателното подреждане в листите .
09 Октомври 2014 20:30
Общото между преференциалните победители в партиите е, че имат доходоносен бизнес - такъв , като електромерите на болезнения кариерист - гьонсурат Кадиев, който заяви ,че се оттегля омерзен от политиката , а как е направил преференциите, ще се разбере съвсем скоро, като започнат дебатите в парламента.

Хайде сега, че да не би някой друг да състави листите на БСП?
09 Октомври 2014 20:51
Повечето преференции са заради дублиране на избора за партия и в квадратчето за преференция. От престараване.

Вместо с число преференцията можеда е отбелязана с буква. Така няма да има грешки от престараване.
09 Октомври 2014 20:59
Че този, който е съставил листите в БСП ,да не е подредил електромер до електромера в кабинета си ?
Не знам , например, Янаки Стоилов, Катя Николова , Калоян Паргов- шеф на БСП- София, Бойко Великов и т.н. , да имат ВЕИ или лиценз за износ на ток или друга голяма лоена копаня ?
Разбира се, че в БСП има Дъбчета , Кремиковци, Кировци и прочие , но именно огледалният им образ , плюе срещу тях - Жорката с електромера .
Както казаха форумци : СДС, Стани да седна .
Това му е "принципността" .
09 Октомври 2014 21:04
Материалът достатъчно добре илюстрира каква перверзия е преференцуването, в сегашния му вид! ДРУГО ни трябва! И то е 240 ЕДНОмандатни района, всяка партия или коалиция, или пък индивидуален участник решава в колко, респ. в кои точно едномандатни райони, регистрира свой участник! Кой да е той/тя партиите/коалиците да си решават на свои ВЪТРЕШНИ преференцувания! В тези вътрешни beauty contests може да участвуват само членовете на партиите! Така определеният партиен "красавец" или "красавица" отива на първия тур и там той/тя се бори срещу всички други "красавци", регистрирани за участие в съответния едномандатен район от другите партии/коалиции, и те определени чрез вътрешно преференцуване (но за ГЕРБ може и от Боко!)! На втория тур отиват само първите двама от първия тур! Другите участници в първия тур тихо и кротко се разотиват по къщята си!!! Избирателите от чужбина, които имат българско гражданство могат да си изберат в кой ЕДНОмандатен район искат да се регистрират за ДИСТАНЦИОННО участие - просто пращат по пощата, registered или courrier mail, една саморъчно попълнена пред очите на най-близкия нотариус молба-заявление за регистрация, в която освен името, ЕГН-то, № на паспорта, ясно пише кой район са си избрали и на кой адрес посолството/консулството да им изпрати (с наложен платеж) изборните книжа за първия, респ. за втория тур... При самите избори си попълват бюлетината на спокойствие вкъщи, слагат в плика, адресират го до посолството/консулството, пращат го с препоръчана поща, и готово! След втория тур партията/коалицията, вкарала депутати от най-МНОГО райони получава мандат да състави правителство! И ако успее - да управлява! Но да знае, че след 12-месечен изпитателен срок, така формираното от нея нейно парламентарно мнозинство може да бъде изритано от НС, чрез ОТЗОВАВАНЕ - ако за 12-те месеца нейните но вече и истински НАШИ депутати покажат че не служат НАМ, избирателите, а са успели да се продадат на задкулисието!

Та, обобщено те такава система (като гореобрисуваната) ни требва, братя и сестри! Само с нея можем веднъж-завинаги да пре****м статуквото! Сегашната изборна система (с каквито и да било нейни /уж/ upgrades) е прее****ка за нас!!! САМО за нас! Не и за партийните клики!!!
09 Октомври 2014 21:20
ПлесNick, нема нужда да откриваме топлата вода.
На това нещо му се казва мажоритарни избори в два тура.
Също като във Франция...
09 Октомври 2014 21:20
ПлесNick
09 Октомври 2014 21:04


Сега имаме 8 партии...и няма шанс да се разберат за правителство, представи си какво ще се случи ако имаме 240 депутата всеки един мислещ се за велик.. да се разберат и съставят правителство, после и закони да създават.
09 Октомври 2014 21:34
Подреждането по-долу изключва феномените 9/9, 18/18 и т.н., защото това е неволен вот.


Неевфемистично казано, това е от функционална неграмотност, или вродена тъпота. Най-паче от страна на "творците" на Изборния кодекс. По тази причина др. Маяма бич, моментално да отстъпва на д-р Иван Ибришимов!

Пръст в кодекса има и фалшвата нотариуска на Буда - Фидоошу, но тя дори не присъства в листите.
09 Октомври 2014 21:36
Шири се някакво странно мнение, че гласуването 'с преференции' е нещо позитивно и то се приема радушно от публиката. Аз имам ред възражения, две от които ще си позволя да изложа тук.

Първото е, че не намирам абсолютно никакъв аргумент, който да ме убеди, че поставените на по-ниски позиции са по-свястни от лидерите. Да, зная, че напоследък е ужасно политкоректно да се оплюва политическата класа, но защо забравяте, че вторите, третите, петите и т.н. са от същата пасмина ?

Второто ми съображение е от малко по-общ характер. Не знам как да го напиша по-малко обидно ....
Ами, след като мнозинството от електората предпочита ОПГ 'Герб', то каква ли ще му бъде на същия този електорат 'преференцията' ... "Аз съм прост и вие сте прости" май ?

09 Октомври 2014 21:40
За другаря Кутев питам, влазя ли в парламенто или не влазя

Др. Кутев не уазя у парламенто. С др. Калки ще скърбим по този повод и до края на седмицата ще я караме на боб и картофи!
09 Октомври 2014 21:47
Авторе, ако сте си чели внимателно форума, щеше да ви е ясно поне отпреди година, че има "невъзможно" ляво- дясно обединение - преференциално задължително гласуване с нулев праг
09 Октомври 2014 21:53
Др. Асол тоже е права. Не може на робите да се позволява да пренареждат робовладелците и личната им прислуга както им скимне!
09 Октомври 2014 21:55
Шири се някакво странно мнение, че гласуването 'с преференции' е нещо позитивно


Съществува в редица закостенели манерки странното "мнение", че след четвърт век имитация на демокрация, още 25 г. едни и същи ще ги "избираме", за да има депутати-рецидивисти с по 5 и повече мандати! Съвсем леко изменение на феодалните изборни закони и блатото се разсмърдя до степен на истерия!
09 Октомври 2014 21:55
Шири се някакво странно мнение, че гласуването 'с преференции' е нещо позитивно


Съществува в редица закостенели манерки странното "мнение", че след четвърт век имитация на демокрация, още 25 г. едни и същи ще ги "избираме", за да има депутати-рецидивисти с по 5 и повече мандати! Съвсем леко изменение на феодалните изборни закони и блатото се разсмърдя до степен на истерия!
09 Октомври 2014 21:57
Да не го потретвам, но си е така! Ако Нетът ми беше направил лоша шега, щех да се появя с едно и също "мнение" 6-7 пъти да видят противниците на истинската демокрация хубаво ли е...
09 Октомври 2014 22:03
Др. Кутев не уазя у парламенто.


Той май и с евродепутатството се размина преди няма и половин година пак заради преференцията 15/15

Нещо го гони карък...
09 Октомври 2014 22:05
При мажоритарни избори повечето от кандидатите пак ще имат партийна принадлежност. Но избирателите ще са тези, които ще посочат победителя, не партийното ръководство.
Броят на депутатите може да е примерно 120, максимум 150.
09 Октомври 2014 22:12
Но избирателите ще са тези, които ще посочат победителя, не партийното ръководство.

Е, точно това е едно от възраженията ми - силно се съмнявам, че избирателите са достатъчно компетентни да направят такъв вътрешнопартиен избор. Би трябвало да се основават на някакви лични платформи, програми и т.н., което противоречи на концепцията за партия. И се получават нелепици, като с Кадиев - 'гласувайте за мен' на билбордове покрай магистралата.
И понеже не всеки има зад гърба си електроцентрала, същестува опасност напред да излязат баш представители на онова, което напоследък се нариа 'задкулисие' - хората с пари.

09 Октомври 2014 22:12
Първото е, че не намирам абсолютно никакъв аргумент, който да ме убеди, че поставените на по-ниски позиции са по-свястни от лидерите. Да, зная, че напоследък е ужасно политкоректно да се оплюва политическата класа, но защо забравяте, че вторите, третите, петите и т.н. са от същата пасмина ?


Срещу първия ти аргумент може да се противопостави, че избирателите може па по тоя начин да бъдат стимулирани да се опитат да научат повече за кандидатите и да напрегнат мозъчните си клетки да открият разликите. За некои традиционни електорати това е мисия трудна, за други - почти невъзможна, но според мен си струва опита.

09 Октомври 2014 22:14
Съгласен, бонго.

Ще кажа само - "а дано, ама надали"
09 Октомври 2014 22:14
Без Кутев, по кутевски - все тъй продължавайте, другарки и други другари...
09 Октомври 2014 22:15
бийгъл,
Моята кучка е порода 'барак', така че ... сещай се сам
09 Октомври 2014 22:18
При мажоритарни избори повечето от кандидатите пак ще имат партийна принадлежност. Но избирателите ще са тези, които ще посочат победителя, не партийното ръководство.


И не само.
Требе да има опция за отзоваване от избирателите в неговия район...
09 Октомври 2014 22:21
Не е ясно и след като др. Кутев вече е безработен дали ще има протести на "елитните" му тролове за неизплатени надници и останали тоже на улицата?
09 Октомври 2014 22:28
Само така, 'за сведение' ...

Трима новоизбрани с преференции за народни представители от ГЕРБ се отказаха да влязат в парламента преди негово конституиране, предаде репортер на БГНЕС.

Заявленията на Стилиян Митев от листата в Добрич, Петко Ненов от Сливен и Дочко Дочев от Плевен са уважени от Централната избирателна комисия и тримата няма да бъдат депутати в 43-ото Народно събрание.

Митев, Ненов и Дочев бяха под №9 в листата на ГЕРБ и се оказаха в парламента, след като събраха достатъчно голям брой преференции, за да изместят вторите в съответните листи.

От своето място в новия парламент се отказва и Алеко Атанасов - №18 в листата на ДПС във Варна.
09 Октомври 2014 22:28
При мажоритарни избори повечето от кандидатите пак ще имат партийна принадлежност. Но избирателите ще са тези, които ще посочат победителя, не партийното ръководство.

Мажоритарните избори са неприложими в сегашните условия. Калки е прав, а и опитът от 2009 го доказва.
09 Октомври 2014 22:36
Мажоритарните избори са неприложими в сегашните условия. Калки е прав, а и опитът от 2009 го доказва.


Опитът от 90-та година показва, че тогавашните 200 мажоритарно избрани депутати са титани, в сравнение с днешните мушмороци...
09 Октомври 2014 22:38
Мажоритарните избори са неприложими в сегашните условия.

Единствено мажоритарният елемент е някакъв отдушник сега, драги Бонго. А иначе сега "изборите" са пълна нелепица(цирк) поради липса на минимално необходимите условия.
09 Октомври 2014 22:45
При толкова много мажоретки, мажоритарните избори са нежелани.
09 Октомври 2014 22:45
Мая Манолова не е депутат

За Маяма не съм сигурен, май Бат' Сали и бърка в супата в кюстендислско,
ама че кутевчетата си останаха без патрон е факт.
09 Октомври 2014 22:46
Заявленията на Стилиян Митев от листата в Добрич, Петко Ненов от Сливен и Дочко Дочев от Плевен са уважени от Централната избирателна комисия и тримата няма да бъдат депутати в 43-ото Народно събрание.

Митев, Ненов и Дочев бяха под №9 в листата на ГЕРБ и се оказаха в парламента, след като събраха достатъчно голям брой преференции, за да изместят вторите в съответните листи.


09 Октомври 2014 22:48
а и опитът от 2009 го доказва.

Какво сеПак показва опитът от 2009? Мушморока Станишка избяга позорно от мажоритарната листа и си запази първото място в 2 листи наредени от него. За сравнение с неговия срам КОСТАДИНКА ИВАНОВА от форума се яви на мажоритарен избор и се представи достойно, макар да не спечели. За Коцето
09 Октомври 2014 22:52
Единствено мажоритарният елемент е някакъв отдушник сега, драги Бонго. А иначе сега "изборите" са пълна нелепица(цирк) поради липса на минимално необходимите условия.

Разбирам, че искате с подкрепата на около 25% от гласоподавателите да постигнете мнозинство, но пресичането на пътя на маалки партии към НС надали е полезно.
09 Октомври 2014 23:02
Файда от партии, които не могат да вкарат мажоритарно избрани депутати в парламента нема.
А пропорционалната система води само до нестабилност в държавата и хаос.
Вече е научно доказано...
09 Октомври 2014 23:08
За Маяма не съм сигурен, май Бат' Сали и бърка в супата в кюстендислско,
ама че кутевчетата си останаха без патрон е факт.


Кутев може и да не влазя, но за кутевизъма бронебойни патрони няма открити, няма открити!
09 Октомври 2014 23:09
Разбирам, че искате с подкрепата на около 25% от гласоподавателите да постигнете мнозинство, но пресичането на пътя на маалки партии към НС надали е полезно.


Много добре си напипал дебиланата търгащка заависима идея. Дебилите мрат да назначават - мажоритарен вот по ганювски.
09 Октомври 2014 23:21
Много добре си напипал дебиланата търгащка заависима идея. Дебилите мрат да назначават - мажоритарен вот по ганювски.


Некои ора са свикнали да цалуват ръката на Дъбов, та белким ги включи в листите.
По ганювски...
09 Октомври 2014 23:38
Мажоритарните избори са неприложими в сегашните условия. Калки е прав, а и опитът от 2009 го доказва.

И да добавя: сегашният парламент щеше да има депутати само от ГЕРБ и ДПС, като ГЕРБ щяха да имат сигурно и квалифицирано мнозинство.
Ако ви харесва такъв парламент...
09 Октомври 2014 23:52
И да добавя: сегашният парламент щеше да има депутати само от ГЕРБ и ДПС, като ГЕРБ щяха да имат сигурно и квалифицирано мнозинство.
Ако ви харесва такъв парламент...


Що, сегашният парламент да не е много убав.
При избори в два тура не се знае какви коалиции по места могат да се направят.
Пък, ако останалите партии не могат да бият простите тикви, кво да мислим за техните кандидати...
10 Октомври 2014 00:22
Първото е, че не намирам абсолютно никакъв аргумент, който да ме убеди, че поставените на по-ниски позиции са по-свястни от лидерите.

А бе не е точно така. Така е ако се приложат изкелеферчени преференциални вотове и н'ам още к'ви си маямини изобретения.
Но мажоритарната система в чист вид (колкото и ретрограден да е) е нещо коренно различно - the winner takes it all.
Няма втори, пети и десети в листата. Има 240 (според броя на депутатите) избирателни района. И там се конкурират само по ЕДИН кандидат от партия. Победителят става депутат. Дали при таква система някой би спуснал Вигенин в Благоевград или Дъбов в Пловдив? Какъв е шанса на Цв. Цв?
И най-хубавото - некой си Тагарински да речем, решава, че ще си смени партийната принадлежност. Чудесно, свикват се частични избори, и той се явява с новите си дрешки на тях.
10 Октомври 2014 06:30
Медузата Гуцанов е осъден от собствените си съпартийци!
БРАВО на варненци!
Кой агитираше, че изборите били нямали смисъл?
Дори само заради моралната присъда над Медузата имат смисъл...
10 Октомври 2014 07:54
Видната юристка и словесен флагман на БСП получи 1691, но знае се - отново е депутат.

Ега ти държавата щом манолова е "видна юристка" па и автор на недоносчето наречено "изборен кодекс"
10 Октомври 2014 09:11
Не само, че е видна, ами и гласовита. Да ти е кеф да забършеш пода с такава пачавра.
10 Октомври 2014 09:32
Необходимо е ефективно местно представителство - от даден изборен район да могат да се кандидатират само хора, живяли (и плащали данъци) в съответния регион последните 5 години. Аман от номенклатурчици - парашутисти начело в листите в региони, където не им е стъпвал кракът.

10 Октомври 2014 10:16
SiGoTuri
10 Окт 2014 09:32
Необходимо е ефективно местно представителство - от даден изборен район да могат да се кандидатират само хора, живяли (и плащали данъци) в съответния регион последните 5 години.

Аз бих искал повече - да са потомствени жители поне 3 поколения
Некои люде бъркат местна власт с всебългарски парламент
10 Октомври 2014 10:23
Много интересен е въпросът с недействителните бюлетини - 163000, 2 пъти повече от предишните избори, надвишаващи броя на гласовете за Атака или АБВ.
Вероятно основната причина за многото недействителни гласове е, че бюлетината е прекалено "сложна" (за някои избиратели) - има толкова много букви и символи по нея, то квадратчета, то кръгчета, трябва да се чете...
По този начин си имаме един своеобразен образователен ценз.
От тези 163 хиляди повече от половината са потенциални гласоподаватели на ДПС. Ако имахме от старите цветни бюлетини, ДПС щяха да имат поне 45 депутата.
10 Октомври 2014 10:25
Първото е, че не намирам абсолютно никакъв аргумент, който да ме убеди, че поставените на по-ниски позиции са по-свястни от лидерите. Да, зная, че напоследък е ужасно политкоректно да се оплюва политическата класа, но защо забравяте, че вторите, третите, петите и т.н. са от същата пасмина ?

Второто ми съображение е от малко по-общ характер. Не знам как да го напиша по-малко обидно ....
Ами, след като мнозинството от електората предпочита ОПГ 'Герб', то каква ли ще му бъде на същия този електорат 'преференцията' ... "Аз съм прост и вие сте прости" май ?

По първото съображение мога да кажа, че няма никакви доказателства и за обратното. С какво един доказан професионалист в една област е по-лош от един професионален политик с кариера единствено и само в политиката? Че политикът след 2-3 мандата е изгубил всякаква връзка с реалността. Казано е, че властта корумпира и по-честичката смяна на едни хора с други може да е полезна за демокрацията. Не намирам за нормално да има хора, които са в парламента от 25 години насам. Така ще се въведе нещо като мандатност и провалилите се политици ще са аут.
По второто съображение: няма нищо лошо неграмотните и полуграмотните да попълнят повече невалидни бюлетини и да са аут от преброяването. Един вид тест за интелигентност. Както се каза в статията, преференциалният вот не беше популяризиран нито в медиите, нито пък достатъчно разяснен на избирателите от политическите партии. И освен това ако партията сложи в листите си само читави кандидати дори и избрани погрешка няма да е голям проблем.
Освен това ако се въведе абсолютна преференция това ще затрудни още повече неграмотните избиратели и увеличи броя на невалидните бюлетини. Останалите, както казва Бонго, ще си напънат мозъците да проучат кандидатите и си изберат кандидат, който отговаря на техните представи. Така образованите негласуващи ще станат по-малко, след като за тях ще има избор не само в традиционно подкрепяната партия, от която са разочаровани, но може би от друга партия/коалиция.
Ако се отиде към мажоритарна система, тя трябва да е по-сложна като например достигане до определен брой гласове за избор на един кандидат и прехвърляне на гласове от неуспели кандидати от една партия към такива, на които не им стига малко за да успеят. Друг вариант е районите да са многомандатни, но с мажоритарен избор така, че и по-малките партии да имат шанс в изборите.
Освен това е крайно време избирателната система да се фиксира в закона, а защо не и в конституцията и повече да не се пипа освен с квалифицирано мнозинство. Къде в развития свят го има това всеки път различна избирателна система?
10 Октомври 2014 11:36
Преференцията на този етап е много положително явление. За първи път се дава възможност да суверена да изхвърля неприемливи индивиди от листите. Това трябва да дисциплинира самите партии в хигиената им на подреждане на листите - което несъмнено е положително. Според мен свалянето на прага на преференция на нула е абсолютно необходима стъпка.

Първо - това би трябвало да накара партиите да слагат само по толкова кандидати, колкото мога да влязат (каква е тази идиотщина по 20+ кандидати в район?), кандидатите (включително лидерите) да правят лична кампания, а избирателите реално да се интересуват от качествата на лайната, които вкарват в НС.

Аргументът за сложността на бюлетините е абсолютно несъстоятелен - образованието в БЪлгария е задължително до степен, която дава достатъчно, за да се оправиш с бюлетината.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД