:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Развитие

Полша дочака своя златен век

Въпреки успехите все повече поляци напускат родината си в търсене на по-добър живот някъде зад граница
"Амазон" строи два логистични центъра в Полша - във Вроцлав и Познан.
Преди 10 години, когато Полша стана част от ЕС, мнозина я нарекоха "проблемното дете" - най-вече заради огромния аграрен сектор, но и заради почти 40-милионното й население. Днес тази преценка звучи повече от неуместно, пише Свен Астхаймер на страниците на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Полската икономика изживява възход, който няма равен на себе си в цяла Европа, а по време на икономическата криза Полша беше единствената европейска държава, която продължаваше да постига растеж. Страната отдавна е задминала регионалните отличници от 90-те години - Унгария и Чехия, а очакванията за тази година са, че полската икономика ще реализира ръст от около 3 процента. И в дългосрочен план нещата изглеждат отлично: в последното си изследване Световната банка прогнозира



нов "златен век"



за Полша - след почти 500-годишен период на икономически застой. Преди 5 века полско-литовкото княжество се е разпростирало от Балтийско море почти до Черно море и е включвало обширни райони от днешна Западна Украйна. А днес нова Полша е на път да осъществи икономическото си приобщаване към Запада. До 2030 година Световната банка прогнозира среден ръст от около 3 процента годишно и удвояване на БВП спрямо днешните му нива. Още през 2018 година брутният вътрешен продукт на глава от населението ще надхвърли БВП на Португалия.

Полската икономика е тясно свързана с германската. И докато в западната съседка на Полша нещата се развиват добре, сделките на поляците също ще вървят отлично. Германия е най-важният търговски партньор на Полша - както по отношение на вноса, така и в износа. А отскоро Полша се опитва да активизира и търговските си отношения в постсъветското пространство. От което следва, че ако на западните пазари възникнат проблеми, Варшава ще може да компенсира това с новите си партньорства на Изток.



Именно тук обаче се крие слабото място



на полската икономика. В контекста на хаоса в Украйна стана пределно ясно, че напрежението в отношенията с Русия крие огромни рискове за Полша. Банки и компании се оказаха принудени да закрият представителствата си на полуостров Крим, а изнесени в Украйна производства заплашват да минат на червено, ако Русия отмени досегашните митнически облекчения. Варшава е под натиска на икономическата политика, водена от Москва. Полша е далеч по-зависима от руските газови доставки, отколкото повечето западни страни-членки на ЕС. И при евентуална търговска война с Русия полската икономика би пострадала много сериозно.

Същевременно обаче сегашната обстановка представлява и шанс за Полша - досега Западът оставаше глух за всички предупреждения на Варшава. Конфликтът около Украйна накара Брюксел и другите европейски столици да преосмислят поведението си - в момента трескаво се търси алтернатива на руските газови доставки. Полша и Литва, на които им предстои откриването на нови терминали за втечнен газ от Персийския залив, могат да допринесат много за осъществяването на тази преориентация. Не е за подценяване и идеята на полския премиер Туск, който излезе с предложението за създаване на енергиен съюз. Ако Полша успее да доведе тази концепция до успешен край, това без съмнение ще увеличи тежестта в Европа, прогнозира "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". С подобна прогноза се ангажира и германската осведомителна агенция OTS. "Полша се превърна в нарицателно за успехите и предимствата, които носи членството в ЕС. Икономическото чудо е един от тези успехи, наред с политическата стабилност и развитието на полското гражданско общество", посочва агенцията. Успехите на Полша



стават още по-видими,



ако я сравним с източните съседки Украйна и Русия, пише на свой ред "Лаузицер Рундшау". Изданието припомня, че в началото на 90-те години Полша се е намирала в по-неизгодна стартова позиция от двете си източни съседки. "Но докато в Русия и Украйна властта беше окупирана от мафиотски кланове и олигархични структури, в Полша това време беше използвано за установяване на правовата държавност и демокрацията", коментира изданието. Добрата новина е, че поляците са гъвкави. А лошата е, че Полша не печели нищо от тази гъвкавост. Правителството във Варшава е наясно с това, но изглежда не знае как да противодейства: "Прекрасно е, когато един млад човек има възможност да следва в чужбина", казва правителствената ръководителка Ева Копач. Но добавя: "Много лошо е обаче, когато този млад човек не се връща после в родината си". Затова в бъдеще най-способните полски студенти ще получават стипендия само ако след завършването си останат да работят най-малко 5 години в Полша.

Около 3 милиона поляци живеят към момента трайно в чужбина. Повечето от тях са във Великобритания, Германия, Ирландия и Холандия. Полякинята Каролина Грот, експерт по миграционните въпроси, посочва, че много от сънародниците заминават за чужбина заради по-доброто заплащане. Те обаче не се завръщат в родината си по съвършено други причини, обяснява Грот: "За да накараме мигрантите да се върнат обратно в Полша, трябва да гарантираме високи инвестиции в отделните сфери. И още нещо много важно: Полша трябва да премахне бюрократичните спънки. За нас, поляците, е



по-лесно да регистрираме фирма в чужбина,



отколкото в Полша. Това е абсурдно", възмущава се Каролина Грот и споделя, че далеч не само обикновените работници напускат страната. Междувременно Полша губи огромен брой висококвалифицирани кадри.

"В началото емиграцията беше чисто икономическа. Хората с нисък образователен ценз заминаваха за чужбина с надеждата да припечелят пари. Междувременно обаче все повече висшисти напускат страната. Хора, за които е от значение не само по-доброто заплащане, но и достъпът до по-добро здравеопазване, например. Тоест - хора, които търсят социална сигурност в една по-добре уредена държава. От което следва, че проблемът с изтичането на мозъци е домашно производство", казва Каролина Грот.

По данни на Централната статистическа служба, почти 23 процента от поляците на възраст между 18 и 24 години са безработни. Тоест нивото на младежката безработица в Полша не надхвърля средното равнище в ЕС. В същото време обаче е факт, че в редица страни-членки на ЕС младежката безработица е значително по-ниска. По данни от Брюксел младежката безработица в Германия, например, е само 8 процента. Нищо чудно тогава, че толкова много поляци с висше образование опитват късмета си именно във Федералната република, която междувременно е на второ място в света по брой на имигрантите. Изпреварват я единствено Съединените щати.

Да си намериш добра работа в Полша става все по-трудно, споделя един полски студент. В повечето случаи това се дължи на неправилната квалификация, казва той: "Преди ни говореха, че е достатъчно да сме прилежни в учението. Но това вече не важи. Много важно е какво точно учиш. Аз и моите състуденти нямаме де факто никаква възможност да си намерим работа, която да съответства на квалификацията ни", разказва младият поляк.

Казано накратко: младите поляци, които освен английски владеят и немски или нидерландски език, не губят време. Стягат куфарите и заминават в чужбина. С надеждата, че все пак няма да им се наложи да мият чинии. Но много поляци са готови да вършат и такава работа. Поне в началото.

 Германският канцлер Ангела Меркел посрещна в началото на октомври в Берлин полския премиер Ева Копач. Полската икономика зависи много от германската.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
3000 души работят в завода на "Фолксваген" в Познан, Полша. Младежката безработица в страната обаче нарасна и все повече млади хора търсят работа в чужбина.
17
5380
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
22 Октомври 2014 20:39
сега на складовете "логистични центрове" ли се вика?
22 Октомври 2014 21:44
Полша дочака своите 15 минути слава.
22 Октомври 2014 21:47
Германският канцлер Ангела Меркел посрещна в началото на октомври в Берлин полския премиер Ева Копач.
Чудя се кое кърти повече - моравото сакенце на буля или сексуалнонеутралното "полския премиер Ева ..."
22 Октомври 2014 22:31
Да не забравяме, че Полша е мост между руския и немския пролетариат. Така е било, така и ще бъде. "Златният век" на Полша не е нищо повече от едно добро пожелание.
22 Октомври 2014 22:54
В статье описывают символический образ польского сантехника и безработицу, яблоки в Кракове жрут до одурения и это называют "Польша дождалась золотого столетия"? А то ли еще будет когда одичавшие галичане на них скачками попрут...
22 Октомври 2014 23:14
Въпреки успехите все повече поляци напускат родината си в търсене на по-добър живот някъде зад граница
Което още веднъж показва нелепостта на „доказателството за нефелността на соцсистемата“ чрез това, че някои отивали в Америка. Отивали са във всички времена, преди, по време и след соца, и сега е така.
22 Октомври 2014 23:16
Около 3 милиона поляци живеят към момента трайно в чужбина.

Полша 40 милиона население 3 милиoна навън, България от 8 милиона два навън.
23 Октомври 2014 00:33
Много добра програма имат за инвестиции.Справят се наистина много добре - цялата логистика на Европа там се премести.И има защо
23 Октомври 2014 00:50
Което още веднъж показва нелепостта на „доказателството за нефелността на соцсистемата“ чрез това, че някои отивали в Америка. Отивали са във всички времена, преди, по време и след соца, и сега е така.


И как по-точно "показва"?
Отивали са в Америка във всички времена, но не във всички времена са ги заграждали с кльонове и са ги стреляли на границата...
23 Октомври 2014 02:55
И как по-точно "показва"?
Много добре разбра как. Затова и ти посиня главата. А това че се тресе не помага от нея да излезе нещо.
23 Октомври 2014 08:38
Какво невероятно има? В Полша заплатите са ниски и съседна Германия инвестира там. Резултатът, в областта от където е вестникът Лаузиц, Лаузицер Рундшау: висока безработица и ниски заплати в граничните райони В съседна Германия...и във всяко селце е пълно с плакати на местната "Атака" NPD:" Kriminalitaet bekaempfen, Grenzen sichern", Geld fuer Oma statt fuer Sinti und Roma. etc... Демек: Охранявайте границите, за да спрем престъпността, Пари за бабите ни, а не за циганите и др. А поляците бачкат в Германия, а източногерманците в западната част също са мигранти. Граничните райони с Германия в Полша също не се различават много от българските села. ..и някои български циганки допринасят за приликите
23 Октомври 2014 09:15
Полша дочака своя златен век

Казано накратко: младите поляци, които освен английски владеят и немски или нидерландски език, не губят време. Стягат куфарите и заминават в чужбина. С надеждата, че все пак няма да им се наложи да мият чинии. Но много поляци са готови да вършат и такава работа. Поне в началото.



Бафти и златния век! Бафти и статията!
23 Октомври 2014 09:40
Полската икономика е обвързана с ЕС доста повече, отколкото българската, което във времена на криза, като сегашната може и да не е много полезно. В Полша явно продължават да се изливат някакви инвестиции, наред със значителните субсидии за селското стопанство, което все още крепи икономиката им. Но явно и там положението не е цветущо.
23 Октомври 2014 09:49
Страната отдавна е задминала регионалните отличници от 90-те години - Унгария и Чехия

Още през 2018 година брутният вътрешен продукт на глава от населението ще надхвърли БВП на Португалия.

Това е статия - ода на радостта за Полша, щото ... Значи дружина Полска задминала регионалния отличник Чехия, като се очаква чак през 2018 година брутният вътрешен продукт на глава от населението ще надхвърли БВП на Португалия.
Хм .., задминатият регионален слабак Чехия нещо прясно вече има по-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението в сравнение с Португалия. Очаква се тази година и другия регионален слабак, Словакия, да изпревари по този показател Португалия.
-
Да ви баем как е с Полша. Заляли са с селско стопанска продукция съседите си, които искат да подкрепят своите селско стопански дружества и дружина Плоска ще се ориентира към търговия на пърцалки и разбити стари коли.
23 Октомври 2014 10:23
сега на складовете "логистични центрове" ли се вика?

не точно, складовете са част от логистичните центрове, капиш?:-))
23 Октомври 2014 12:52
Какво толкова сте скочили на Полша. Не са цъфнали и вързали, но имат икономика по-силна от нашата и румънската. Селското им стопанство си е вропейска сила. За което май значение има че през комунизма, са оставили някава форма на частно земеделие и селското население не е заминало за градовете. Имат и все пак запазена индустрия. Имат територията населението и все пак явно достатъчно силна икономика, за да водят сравнително независима външна политика, без да се притесняват дали не скандализират ЕС. Имат достатъчно средства и мотивация да изграждат сравнително силна армия и да се опитват да бъдат регионална сила. Е може да не ни харесва, че слушат повечко Чичо Сам и имат шизофренична политика спрямо Русия. Но това са определили като техен интерес. Русия като техен исторически враг и САЩ, като съюзник срещу този враг. Правилно или не те са си решили това, и си следват тази политика. А не като нас, накъдето завее вятъра, разчекнати между ЕС, Русия, САЩ . Между другото може и да се джавкат с Русия, но пак стокооборота им вървеше чудесно,(до санкциите) и руснаците си купуват прахосмукачки Зелмер и полски зарзават.
И най-важното, смее им се на шовинизма, но именно това им е предимството пред нас. Тук никой вече няма вяра в тази държава и за разлика от нас след 30 години при тях няма да има само пенсионери и цигани.
23 Октомври 2014 18:25
Какво толкова сте скочили на Полша. Не са цъфнали и вързали, но имат икономика по-силна от нашата и румънската.


От румънската - да имаш да вземаш. Пропорционално на броя на населението производствените мощности в Румъния са два пъти по-големи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД