:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Свикнали сме ние да владеем чужда земя”

Славиниите извървяват дълъг път на развитие от края на VІ в. до Х в.
Сред персонифицираните провинции на Свещената Римска империя, поднасящи дарове на император Отон III (996-1002), е и Славония (вляво), представяща славянските земи между Одер и Елба и по Северното Присинеморие; рисунка на л. 23 в Евангелието на император Отон III, около 1000 г.; Баварска държавна библиотека-Мюнхен
(продължение от миналия четвъртък)



Завладяването на Балканския полуостров от славянските племена е стремглаво, упорито и неизбежно, поради което си струва да се спрем съвсем во кратце на важния въпрос за установяването на славяните на Балканите и на взаимодействието им с местното население, там където все още то съществува, но все в светлината на занимаващия ни въпрос за славянските области, които в изворите се назовават Славинии.

Едва ли можем да открием по наситена картина на тези исторически събития от изложението на летописеца Йоан от Ефес (вж. Извори), там могат да се срещнат отговорите на много от въпросите, които ни занимават. Като съпоставим сведението на Йоан от Ефес, който е сигурен, че към 581 г. славяните вече усядат "като господари" по "цяла Елада, околността на Солун и цяла Тракия", с първото сведение за Славинии, у Солунския архиепископ Йоан за обсадата на Солун през 586 г. и у Теофилакт Симоката за събития от края на VI в. (вж. първата част на тоя текст), няма как да не установим, че първоначално под "Славиния" се разбира всяка земя, населена със славяни. Това значение се запазва, както вече се видя и до IХ в., наред с появата през втората половина на VII в. на същото понятие, но натоварено и с някакво административно-политическо и/или обществено-политическо значение.

Важно беше да се установи първоначалното значение на Славиниите и защото, както преди доста време се показа тук, крайната ни цел е да изявим признаците на държавност в по-късните форми на Славиниите, ако такива признаци наистина съществуват. Всъщност, още отсега е добре съвсем предварително да уточним, че съществуват значителен брой сигурни исторически податки за държавнообразуващ потенциал у Славиниите и това е налице в изворите. Ще ни съдействат пак любимите ни летописци Теофан Изповедник и патриарх Никифор, които спецовете в историческите форуми наричат фамилиарно просто Тео и Ники, понеже с тях са расли заедно и се познават от детската градина още.

Та, двамата летописци съвсем ясно разграничават (вж. Извори), но не противопоставят, Славиния и България, вероятно са имали съществена причина за това. Понеже това сведение се отнася към 688 г., то е съвсем допустимо да приемем равнопоставеност между двете понятия - ако за България знаем със сигурност, че е държава, поне след 9 август 681 г., понеже за това е категоричен Константин от Апамея, то сме длъжни да приемем същия, или съвсем подобен статут и за Славиния.

Наистина, налага се малко да се гадае, понеже любимите ни летописци не са съвсем изчерпателни, но все пак тези "Славиния и България" повечето автори разполагат около долното течение на р. Струма и най-вероятно става дума за струмяните, може би в добавка с още някои славянски племена, и за Куберовите пробългари. Ако летописците обаче правят понятийна разлика между Славиния и България, то дали пък не се има предвид тук, и/или другаде, също такова разделение между двете съюзни общности в новооснованата държава на север от Стара планина, както вече е предположено от някои автори?!

Във всеки случай точно век след първите споменавания на понятието "Славиния" на Балканите, е видно негово ново значение - "Славиния" е не просто земя, населена със славяни, а сложен обществен организъм със свой владетел, многобройни славянски князе са изброени в писмените извори, ще ги разглеждаме тук постепенно и поименно.

Някои от Славиниите в последния стадий от развитието им - през IХ-Х в., особено тези, които са далеч от границите на България и особено в славянските анклави в Епир, Тесалия и Морея, отбелязват бавен, но съвсем видим регрес в развитието си, в някаква степен тамошното население се връща към първоначалните си занимания с грабителство (вж. Извори). Особено чести са тези сведения в животоописанията на християнските светци, които изобилстват от интригуващи случки. Така научаваме, че славяните по долното течение на Струма се занимават усърдно с разбойничество, като ограбват корабите по реката. Пак от подобни текстове, които ще приведем друг път, ще научаваме, че славяните в Южна Морея правят понякога и търговски измами с недвижими имоти, върху които устройвали кръчми с леки жени с цел извличане на печалби. Един подобен късен разказ за князете на милингите има за земите в близост до Спарта и това едва ли е странно за откъснатите от събратята си славянски племена, на които силите не стигат за обединение.



* * *



Сега съвсем предварително ще видим на чия земя се настаняват така устремно и безмилостно славянските племена, защото те не идват на празно място. Славянската завоевателна и военна философия е ясно изразена в отговора на отвъддунавския славянски княз Даврентий на искането, което отправил към него през 575 г. аварския хаган Баян: "Кой е впрочем този човек между човеците и под слънчевите лъчи, който ще преодолее нашата сила?! Защото ние сме свикнали да владеем чужда земя, а не други [да владеят] нашата. И ние сме сигурни в това, докато имаме воини и мечове".

Като начало ще ни занимават земите в Ценралните Балкани, а южните области на Балканите народностната обстановка е съвсем различна и дасега няма да й обръщаме внимание.

На първо място трябва да се отбележи, че никак няма да се спираме на модните сред любителите генетични карти - не само защото тяхната доказателствена тежест в общия процес на разглеждане на коя да е народност е крайно ниска, всъщност не надхвърля няколко процента; не само защото резултатите от тези изследвания изискват нарочна многогодишна подготовка; но главно понеже народността/нацията не е биологично понятие и прилагането на каквито и да е анатомични, генетични, кръвни, плазмени и слузести аргументи може да бъде само информативно-развлекателно, в най-добрия случай - да се ползва със съвсем спомагателна доказателствена сила.

Изглежда, че претопяването на изтощения след векове на политическа, обществена и културна несамостоятелност стар тракийски етнически субстрат не представлява никаква трудност за кипящите от енергия и непрекъснато разселващи се славянски племена. По всичко личи, че това народностно претопяване се осъществява в селата, там където губят етническата битка и прабългарите. Разликата е само в това, че за времето след усядането на славяните ние никак не можем да сме уверени, че траките представляват все още някаква етническа цялост, по-скоро - не. И това обяснява лекотата, с която изчезват напълно от етническата карта на Балканите.



* * *



Може би ще е възможно в бъдеще отново да се върнем на проблема със Славиниите. Тогава наша цел ще бъде да ги разгледаме всяка една поотделно и не само защото накуп това още не е правено с целия наличен доказателствен материал, но и за да се постигне нужното равновесие с модните днес увлечения по прабългарите и по "автохтонността" ни на Балканите. Впрочем в никакъв случай няма да е редно да забравим и останалите народности, които участват в образуването на българската народност. Така ще е най-справедливо.





Извори



"На третата година от смъртта на император Юстин [II (565-578); описваните събития се отнасят към 581 г.] и възцаряването на победоносния Тиберий проклетият славянски народ се вдигна и извърши нападение. Те [славяните] преминаха стремително цяла Елада, околността на Солун и цяла Тракия. Те завладяха много градове и укрепени места, опустошаваха и горяха, вземаха пленници и станаха господари на земята. Те уседнаха на нея като господари, като на своя собствена [земя] се поселиха без страх, и ето вече четири години, и до сега, поради това, че императорът е зает във война с персите . . . поради тази причина те се разпръснаха по земята, уседнаха на нея и нашироко се разпростряха . . . Те вършат опустошения и пожари и вземат пленници . . . и всякаква друга плячка. И ето и до ден днешен, т. е. 895 г. [= 584 г.] те остават, живеят и спокойно пребивават в земите на ромеите без грижа и страх . . . [А също и] разбогатяха - имат злато и сребро, стада от коне и много оръжия и се научиха да воюват по-добре от ромеите . . ."

Из "Църковна история" на Йоан от Ефес (507-586)



"През тази година [688] Юстиниан [II (685-695 и 705-711)] се отправил на поход срещу Славиния и България. Той отблъснал българите, които дотогава го пресрещали, и нападайки чак дзо Солун, заловил голямо множество славяни, едни с война, други пък доброволно минали на негова страна, и като ги прекарал през Абидос, поселил ги в областите на Опсикион [в Мала Азия]."

Из "Летопис" на Теофан Изповедник





"Той [инока Григорий] потеглил с кораб от Енос и пристигнал в Христопол [дн. Кавала]. Оттам, като слязъл от кораба, стигнал до една река [Струма], гдето попаднал на славяни-разбойници, които обикаляли с лодки речните брегове и грабели срещнатите кораби . . . Веднъж светият мъж поискал да се отправи с един от учениците си към планините в пределите на славяните [по долното течение на Струма] . . . [по места над които] слънцето не свети [т. е. където славяните още не били покръстени] . . . След няколко дни бил вдигнат немалък бунт от управителя на същата онази Славиния. Потоци от кръв потекли като река и цялата околност била опожарена и помрачена . . . "

Из "Животоописание на инока Григорий Декаполит [(780-817)]" от дякон Игнатий, първа четвърт на IХ в.





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=721509

http://www.segabg.com/article.php?id=718511

http://www.segabg.com/article.php?id=697654

http://www.segabg.com/article.php?id=517032

http://www.segabg.com/article.php?issueid=8011§ionid=5&id=0001301



141
22249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
141
 Видими 
22 Октомври 2014 20:16
Kotka, тов. Петрински -
22 Октомври 2014 20:26
Котка -
-----------------------
Сайтът на Генек
22 Октомври 2014 20:34
За големо съжаление на Петрински, Теофилакт Симоката пише за българи, а не за "славяни":
„Българите се приготвиха, както е при тях обичая за битка, застанаха в тесни редици и встъпиха в ръкопашен бой с голям героизъм, като заставиха ромеите да се обърнат в бягство”(кн.VІІ,ІV,4))“
22 Октомври 2014 20:42
Същото се потвърждава и от епископ Виктор Тоненски в своя летопис EPISCOPI CHRONICA от 60-те години на VІ в.:
“Българите нападнаха Тракия и стигнаха до Сук при Константинопол, срещу тях излезе патриций Сергий, който преди ръководеше войската в Африка, но бе разбит на части и заловен. Но те понесоха поражение от войската на патриций Велизарий и обърнати в бягство се върнаха зад Дунав”
22 Октомври 2014 21:30
Бре тия славяни, като скакауци налазили главата на Петрински! И що траките, келтите и българите доказано живеели и живеещи по нашите земи, с генетични, археологически и библиографски данни, зорлем трябва да ги правим славяни! Априлският пленум и Десетият конгрес на БКП ли доказват нашия славянски пройзход, а Петрински?
22 Октомври 2014 21:40
Изглежда, че претопяването на изтощения след векове на политическа, обществена и културна несамостоятелност стар тракийски етнически субстрат не представлява никаква трудност за кипящите от енергия и непрекъснато разселващи се славянски племена. По всичко личи, че това народностно претопяване се осъществява в селата, там където губят етническата битка и прабългарите. Разликата е само в това, че за времето след усядането на славяните ние никак не можем да сме уверени, че траките представляват все още някаква етническа цялост, по-скоро - не. И това обяснява лекотата, с която изчезват напълно от етническата карта на Балканите.

Изглежда не, ами тва си е направо чалго-сталинистка фантастика.
Много удобно и с лекота от етническата карта на Балканите и в Европа изчезва най-стария и многоброен народ - траките и на негово место се появяват незнайно как и откъде си некакви "славяни"...
22 Октомври 2014 22:16
Поредна веселба.
Засега ще се огранича само да отбележа, че славянизацията де факто е късноантично-ранносредновековната циганизация. Т. е. процес преди всичко социален, с надетнически характеристики. От тази гледна точка днешното Петринско писание е напълно правдиво.
22 Октомври 2014 22:50
Наистина, налага се малко да се гадае, понеже любимите ни летописци не са съвсем изчерпателни, но все пак тези "Славиния и България" повечето автори разполагат около долното течение на р. Струма и най-вероятно става дума за струмяните, може би в добавка с още някои славянски племена, и за Куберовите пробългари.

То само с гадаене не става. Требе да се правят и проучвания. И такова е направил Фалмерайер преди повече от 70 годин.
Та според него много голема част от топонимите, считани за „славянски“, са непроизносими не само от гърците, но и от другите „славяни“ в Македонията и Беломорска Тракия. Те не могат да бъдат и правилно записани не само с гръцката азбука, но и с азбуките, използвани от всички „славянски“ народи. Освен с българската азбука! А топоними, като Балъджа, Белъш, Бездън, Бъзово, Бърдник, Дървен, Жужъл, Къщици, Забърдо, Стръково, Трън, Тръстеник, Търново, Кръстен, Дъжница, Мръчко, Вълчица, Върбишче, Сърбица, Стръмен, Чърнеш, Чърница, Църква, Църквишче и много други подобни, ще открием по цялата територия не само на днешна България, но и в Гърция, Албания и Македония, преди заменянето им с „произносими“. И освен това са датирани на повече от 3000 години...
22 Октомври 2014 23:40
И освен това са датирани на повече от 3000 години...

Ще може ли да ни осветлиш КАК точно е направено това?
23 Октомври 2014 00:15
Има си спецове по осветляването.
Те там, Петрински като баш археолог да ти обясни как се датират артефактите в селищата...
23 Октомври 2014 00:30
Има си спецове по осветляването

Така е.
Ти си спец по глупостите.
23 Октомври 2014 01:00
Всъщност, още отсега е добре съвсем предварително да уточним, че съществуват значителен брой сигурни исторически податки за държавнообразуващ потенциал у Славиниите и това е налице в изворите.

И тамън да го реализират тоз величав потенциал, в България дошли българите, а в Рус викингите и взели, че им го напотенциалили в потенциалния държавнообразуващ потенциал.
23 Октомври 2014 01:00
Я!!!
Още един почитател на Фалмерайер, отдавна опроверган от собствените си съплеменници, а по същество и самоопровергаващ се. Предполагам е бил изучаван в баварския му оригинал писан в отговор на баварските увлечения от онези години.

Между впрочем, разширявайки кратката бележка на Маркс от миналата седмица за нацията Петрински, специално е отбелязал:
На първо място трябва да се отбележи, че никак няма да се спираме на модните сред любителите генетични карти - не само защото тяхната доказателствена тежест в общия процес на разглеждане на коя да е народност е крайно ниска, всъщност не надхвърля няколко процента; не само защото резултатите от тези изследвания изискват нарочна многогодишна подготовка; но главно понеже народността/нацията не е биологично понятие и прилагането на каквито и да е анатомични, генетични, кръвни, плазмени и слузести аргументи може да бъде само информативно-развлекателно, в най-добрия случай - да се ползва със съвсем спомагателна доказателствена сила.

Бих поспорил с Петрински за много неща, но без особени претенции. С едно обаче съм категорично несъгласен. Не става въпрос за "любители" а за невежи!
23 Октомври 2014 01:03
И тамън да го реализират тоз величав потенциал, в България дошли Българите, а в Рус викингите и взели, че им го нанапотенциалили в потенциалния държавнообразуващ потенциал.

Ей го поредния Übermensch.
23 Октомври 2014 01:08
Наистина, налага се малко да се гадае...

Е за това си го обичаме Петрински, щом се налага и на ползуу роду, не се скъпи да погадае.
23 Октомври 2014 01:21
Ей го какво пише тук един любител и невежа публикуващ незнайно защо между другото във вестника на руската академия Натисни тук Ако не ви се чете цялото потърсете какво пише за българите.
23 Октомври 2014 01:28
Ей го какво пише тук един любител и невежа

Бедна ти е фантазията колко си прав.
23 Октомври 2014 01:50
По всичко личи, че това народностно претопяване се осъществява в селата, там където губят етническата битка и прабългарите.
Просто гениално.
От тази гледна точка днешното Петринско писание е напълно правдиво.

А те тва е команч на амбразурата...
23 Октомври 2014 02:07
На първо място трябва да се отбележи, че никак няма да се спираме на модните сред любителите генетични карти - не само защото тяхната доказателствена тежест в общия процес на разглеждане на коя да е народност е крайно ниска, всъщност не надхвърля няколко процента; не само защото резултатите от тези изследвания изискват нарочна многогодишна подготовка; но главно понеже народността/нацията не е биологично понятие и прилагането на каквито и да е анатомични, генетични, кръвни, плазмени и слузести аргументи може да бъде само информативно-развлекателно, в най-добрия случай - да се ползва със съвсем спомагателна доказателствена сила.

Но въпреки това, етническата битка се печели от "славяните"!!!
И то в селата...
23 Октомври 2014 03:57
установяването на славяните на Балканите и на взаимодействието им с местното население, там където все още то съществува

Много интересно къде са днес славяните и от къде всичкото местно население, дето е престанало да съществува днес го има само то, но не и славяните ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_European_populations#mediaviewer/File:Haplogroups_europe.png
23 Октомври 2014 05:07
Вейсманизм-морганизм, обаче показва съвсем друга картинка.
Яровизацията на българската история всеки път се оказва ялова.
И ромеи и турци и гърци у руснаци и комунисти са се опитвали да ни яровизират, ама
явно сме много устойчив сорт.
Българската "слуз" не се дава!
Затова сме оцелели...
23 Октомври 2014 07:58
А те тва е команч на амбразурата...

По принцип има начини да ти се помогне, но те са извън моята и на Форума компетенция. Това не е място за лекуване на тежки обсесии. В с оглед на това мисля, че е напълно безпредметно да те призовавам да четеш внимателно написаното.
23 Октомври 2014 08:04
Neopol
23 Октомври 2014 03:57

Ти в състояние ли си да разчетеш какво ни показва постнатата от теб карта?
И остави "славяните". Много ми се иска да ни разкажеш какво мислиш за наблюдаваното в Северна Африка, Мала Азия, Иберия, Франция, че и Италия.
Много!
23 Октомври 2014 08:56
Лошо правите всички които пишете по темата. Дайте в резюме противоположните възгледи та да може игнорантин като мен да следи спора и да понаучи нещо. Звучите като участници в битка която е приключила по същество, без победител, и сега само се разменят хапливи намеци разбираеми единствено за участниците.
23 Октомври 2014 09:14
Нормално е прабългарския елемент да се изтощи. Все пак прабългарите дават бойци за войската - славяните го играят повече опълчение. Докато едните непрекъснато воюват , другите орат и се размножават. Стига се до там , че българската държава не може да извади отряд свесна конница , та се налага да ползват различен сбироток като кумани и пр.
23 Октомври 2014 10:29
unperson
2014-10-23 08:56:08
Лошо правите всички които пишете по темата. Дайте в резюме противоположните възгледи та да може игнорантин като мен да следи спора и да понаучи нещо.


Какви възгледи искаш след това твърдение на автора:

На първо място трябва да се отбележи, че никак няма да се спираме на модните сред любителите генетични карти

То това Генетиката нАука ли е?

Единствената нАука е Максизмот-Ленинизмот и въведения от него Класово-партиен подход!
23 Октомври 2014 10:34
Лошо правите всички които пишете по темата. Дайте в резюме противоположните възгледи та да може игнорантин като мен да следи спора и да понаучи нещо.


Сигурно си прав.
За това тръгни от това какво е народността и нацията. А те са културен феномен, не биологически, като рода и племето. Дори племето в голяма степен е културен феномен. (Само пример, че е крещящ - "чернокожите индианци", за които други индианци разбраха, че не са индианци чак като дойде времето да се делят парите отпускани от американското правителство.)
И като започнат разни щурави да ти доказват, че прабългари и траки било едно и също, защото имало останали тракийски думи и топоними в българския език ги питай, те гърци ли са, или турци, защото гръцките и турските думи и топоними са къде повече? Или са чистокръвни неми арийци, щото у нас и немски думи и топоними има?
Че Тангра не принадлежи на тракийския пантеон или, че тракийски и прабългарски племена имат съвсем различна обществена организация и космогония не е необходимо да го споменаваш - току виж измъкнали някоя конска опашка и я окачили над гладките си мозъци.
Ако пак не повярват, че народността е културен феномен, помоли ги на база генетични изследвания да убедят българските турци или помаци, че са чисти траки или пък днешните македонци, че са си бугари, да видиш какъв чутовен успех ще имат.

А иначе... никой не отрича присъствието на тракийски елемент и още по малко на прабългарски. Последния даже е дал наименованието на държавата и народността, точно както варягите "Рос" на руската държава (руснаците известно време последното го отричаха - нали и там има чисти славяни-арийци). Със сигурност и част от гените, но...
До там!
От там насетне започват щуротиите на невежите...
23 Октомври 2014 10:53
Лошо правите всички които пишете по темата. Дайте в резюме противоположните възгледи та да може игнорантин като мен да следи спора и да понаучи нещо.

Надникни ей тук.
23 Октомври 2014 12:19
Хайде, сега заклеймхме "генетични карти" ама обяснението може да е резултат на друга нововъзникваща наука. Един пример е Лев Гумильов, макар, че Джерълд Даймънд е някак си по разбираем. Ама все пак има очевидни неща като факта, че разбирам полски и чешки, а не разбирам финландски, унгарски и турски.
23 Октомври 2014 12:23
Ама все пак има очевидни неща като факта, че разбирам полски и чешки, а не разбирам финландски, унгарски и турски.

Финландците също не разбират унгарски.
По простата причина, че НИКОЙ не разбира унгарски.
23 Октомври 2014 12:24
Изследванията на известния гръцкия славист проф. Федон Малингудис разкриват още една интересна страна на „славянските“ топоними в Гърция — макар и тези негови изследвания да остават извън вниманието на останалите изследователи, в т. ч. и българските.
Той успява да покаже, че много от тези топоними, впоследствие погърчени, са били свързани най-тясно с началото на земеделието — с разораването на целините и изсичането на горите. Показва, че „славяните“, които са ги въвели, не са били нито чергари-скотовъдци, нито ловци и риболовци, за каквито ги считат до днес повечето от изследователите, а са били опитни земеделци. И спори с някои известни съветски автори, които цитират невярно и преиначават неговите думи. Но въпросът, който възниква оттук, е: какво ранно земеделие ще внедрят и какви целини ще разорат през VІІ и VІІІ век „новозаселилите“ се славяни в една земя, която от много хилядолетия преди това познава добре интензивното земеделие — защото тези „славянски“ топоними, свидетелствуващи за най-ранното обработване на земята, се срещат дори в Тесалия, която през цялата историческа епоха е една от житниците на Балканския полуостров...
23 Октомври 2014 12:27
Но въпросът, който възниква оттук, е: какво ранно земеделие ще внедрят и какви целини ще разорат през VІІ и VІІІ век „новозаселилите“ се славяни в една земя, която от много хилядолетия преди това познава добре интензивното земеделие — защото тези „славянски“ топоними, свидетелствуващи за най-ранното обработване на земята, се срещат дори в Тесалия, която през цялата историческа епоха е една от житниците на Балканския полуостров...

Некви доказателства за подобни а(н)гро-твърдения? Щото аз мога да ти дам много за точно обратното ...
23 Октомври 2014 12:39
Но въпреки това, етническата битка се печели от "славяните"!!!
И то в селата...

Не виждам какво чудно има тук?
Та нали от селата излязохме в Балкана? И после от тях дойдохме в София?
Какво по-точно доказателство за славянския произход на Партията ни - родна сестра на КПСС?
23 Октомври 2014 12:50
Че Тангра не принадлежи на тракийския пантеон

Абе за толкова години разкопки някой успя ли да открие поне една следа на култ към Тангра на Балканте ?
23 Октомври 2014 12:53
Абе за толкова години разкопки някой успя ли да открие поне една следа на култ към Тангра на Балканте ?

Има точно толкова свидетелства, колкото и за култове към Орфей и Залмоксис.

ПП Ти ще отговориш ли на поставения въпрос?
23 Октомври 2014 13:12
Правилно вестник Дума! Единственото което е безспорно вярно в статията на Петрински е, че етническата битка и война за България е спечелена от КПСС и тов. Сталин! Факт неоспорим и подкрепен от множество архелогически паметници, като МОЧА, Альоша и др. построени след 09.09.1944 г.
23 Октомври 2014 13:25
Предводител на команчите
Некви доказателства за подобни а(н)гро-твърдения?


Няма как да ти даде такива доказателства, защото е чел само "избрани цитати" от Μαλιγκούδης, ако въобще е чел!
За "разбрал" не споменавам.
Интересно, след топонимите къде ще скочи?
Натисни тук
Εδώ απλώς θα συμφωνήσουμε με τον βούλγαρο ιστορικό και ακαδημαϊκό D. Angelov, ο οποίος στο έργο του «Η διαμόρφωση της βουλγαρικής εθνότητας» [48] έδειξε πειστικά ότι η ε-θνογένεση των Βουλγάρων είναι ένα ιστορικό φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή της κάτω Μοισίας, στη Β. Θράκη και πιθανώς (εδώ ας αφήσουμε το λόγο σε άλλους ιστορικούς στην περιοχή εκείνη μιας ομόσπονδης δημοκρατίας που σφετερίστηκε ένα όνομα ξένο προς τον πολιτισμό και την παράδοση των λαών της.


Предводителю,
Беше удоволствие за мен да проследя мисълта ти.
23 Октомври 2014 13:40

Теорията за тъй нареченото "Велико преселение на народите" не може да даде отговор на некои важни въпроси:
1. Oткъде идват и къде отиват многобройните народи с тяхното многочислено население по време на своето с нищо недоказано преселение и по какъв начин изчезва предишното население нa дотогава относително гъсто населените райони на Средна и Югоизточна Европа – нo също така какви следи оставят новите заселници в своята предишна и нова родина.
2. Kaкви са доказателствата на лингвистиката за такова преселение.
Как цели пълчища народи се шляят групово из континентите?! Жени, деца, старци, добитък, покъщнина – цели мега кервани, прекосяващи огромни територии от изток на запад и от север на юг, че и на югоизток?! А другата странна постановка сред цялата измишльотина за Великото преселение на народите е, че всичките преселници току се настаняват на територия, където няма и помен от население, няма култура, няма поминък, няма ритуалност, няма език, няма топоними…
Проведените археологически разкопки през миналия век по цялата територия на Балканския полуостров чак до Пелопонес, показват категорично, че там не се е заселил през този период от време никакъв нов етнос. А изследванията на лингвистиката, генетиката и етнографията пък показват, че през това време не са ставали никакви промени с населението на полуострова – с неговите етнически белези, неговия език и неговите обичаи.
Защото не само, че се доказва липсата на такива преселения на Балканския полуостров по това време, но и нещо още по-важно. Ясно става от тях, че разрушаването на църковните постройки НЕ Е дело на нахлуващи през 6-ти и след 6 век племена, както се е твърдяло досега. Църквите по нашите земи са били разрушавани през последното десетилетие на 5 и през 6 век – т.е. преди „преселването на славяните“. И тук изобщо не става дума за няколко църковни постройки, както са ни убеждавали, а за много голям брой – СТОТИЦИ църкви, насилствено разрушени! Навсякъде има следи от прилагане на съответната техника, с каквато не са разполагали никои от „враговете-нашественици, опустошавали територията на Балканския полуостров“ в течение на 6-7 век…
Защо, изселилите се от блатата на Полесието в Южна Полша „славяни“ не са оставили в „своята бивша родина“ никакви следи от езика си с неговата тъй странна и необичайна за останалите славянски езици фонетика и граматика. Да не би тези „славяни” да са взели всичките си думи и топоними със себе си, без да оставят нито една в своята “прародина”?! А взетите при изселването си думи и топоними пръснали по целия Балкански полуостров до най-южната му част.
Известният германски филолог-славист Макс Фасмер изброява само в границите на кралство Гърция до Първата световна война над 3000 такива топоними, и то без да се съобразява с данни от историческите извори и дори с географски карти от XIX век. А че броят на тези „славянски топоними” в южната част на Балканския полуостров е бил многократно по-голям показва гръцкият изследовател проф. Федон Малингудис, който само в един микрорайон на Пелопонес открива над 2 пъти повече такива топоними от Фасмер, при които към имената на населените места се прибавят и многобройни имена на местности, реки, потоци и какви ли не други географски понятия. А според същия учен на тези следи от „славянски” език отговарят откритите при археологически разкопки по цялата територия на Гърция, опустошена от „славянското нашествие“, само няколко „славянски“ погребения и парчета от няколко счупени „славянски“ грънци. При това всичките топоними са свързани с бита на уседнало земеделско население, а не на някакви си „ловци и събирачи“, каквито са били и останали още дълго жителите на Полесието, а много от тях са непроизносими както за гърците, така и за останалите славяни…
23 Октомври 2014 14:16
Има точно толкова свидетелства, колкото и за култове към Орфей и Залмоксис.

Е, това да има и да няма не е "точно толкова". Защото за Орфей и Залмоксис буквално извират от всякъде, където и да копнеш, а за Тангра няма дори едно.

Тангра, заедно с всичките "познания" за бита и културата на "прабългарите" са просто механично пресесените знания за бита, културата, религията на волжските болгари. Болгари, чието единствено общо с българите е близостта на названието. Нищо друго. Двата вида "българи" нямат нищо общо нито исторически, нито културно, нито генетично, дори и географски.
23 Октомври 2014 14:39
Защото за Орфей и Залмоксис буквално извират от всякъде

Сериозно?
Я махни античната литература и брой колко извора ще ти останат.




Теорията за тъй нареченото "Велико преселение на народите" не може да даде отговор на некои важни въпроси...

Мда....
Следващата стъпка е да отречем "бича Божи"...
Интересно? Скока в тази фразеология какво доказва?
23 Октомври 2014 14:48
Най-дразнещата лъжа е тази, че богът на старите българи е носил името Тангра. Няма нито едно сведение на гръцки, или римски летописец, в което да прочетем за такова божество при дедите ни. Никъде не се говори и за монотеизъм. В “Тивериополските мъченици” Теофилакт Охридски нарича българите народ непознаващ Христа и служещ на скитското безумие, кланяйки се на слънцето, луната и други звезди, а даже принасяйки жертва на кучета...ГИБИ, IX, част 2, с.62. В същата работа е предаден и разговора между гъркът Кинам и княз Омуртаг. От беседата се разбира отново, че старите българи почитат не едно, а няколко божества – слънцето, луната и звездите – ГИБИ, IX, част 2, с. 64.

Лъжата за Тангра бе изфабрикувана с помощта на силно повреден надпис, чиито фрагменти бяха снадени и съвсем своеволно бяха добавени букви. На този писмен паметник думата бог не е спомената изобщо и въпреки това, въпреки липсата на исторически извори, на няколко поколения студенти се внушаваше, че дедите ни са се кланяли на тюркски бог.

Никой не обясни защо теонимът Тангра не присъства в българската именна система, в която се срещат значителен брой тракийски имена на богове. Българските имена Балей, Басарина, Бистрьо, Венда, Витьо, Деньо, Златан, Млад, Сава, Ярей са вдъхновени от имената на тракийските богове Балей, Басарей, Вендис, Витю, Ден, Залден, Молодас, Савазий, Арей. Важна подробност, но кой да я каже?
23 Октомври 2014 14:55
gorro
23 Окт 2014 13:25

Удоволствието е взаимно!
23 Октомври 2014 15:01
Защото за Орфей и Залмоксис буквално извират от всякъде, където и да копнеш, а за Тангра няма дори едно.

Примери, моля! Примери!
И по възможност различни от споделените с широката публика сънища и съновни интерпретации на Валерия Фол.
Жокер - група скали насред ливада с керамични фрагменти от късножелязната епоха сред камъните само по себе си не е доказателство за "тракийско светилище", а още по-малко за такова на Орфей или Залмоксис.
Та отново: Примери, моля! При-ме-ри!

ПП И пак - ще отговориш ли на поставения въпрос? Защо пльосваш някакви карти, след като дори не знаеш какво имат да ти кажат те?
23 Октомври 2014 15:02
Поредната лъжа е за годината 681- основаването на България. Няма нито един исторически извор, в който да е казано, че в тази година е създадена държавата ни. През 680-681 година римският император Константин Погонат е принуден от дедите ни да се примири с откъсването на огромна територия от Римската Империя и дори да плати данък на победителите българи.

В “Именика на българските князе” е казано от ясно по-ясно, че дедите ни са имали царство на север от Дунава 515 години преди княз Аспарух (Еспор). Това ще рече, че някъде през 165-170 година старите българи са били господари на земите на север от Дунава. Точно в този период там става нещо важно – възродена е държавата на северните траки, която император Траян съсипва около 60 години по-рано. Само за три поколения дедите ни се съвземат и не само дръзват да прекосят Дунава – граница на империята, но и да подложат на сеч легионерите окупирали Тракия. Освободителите успяват да досгигнат дори до Термопилите в Гърция без някой да може да им се опре.

Жалко е само, че никой наш учен не свързва освободителното движение на северните траки през 165-170 година с датата посочена в Именника като начало на Българската Държава. Само два века по-късно земите на север от Стара Планина са наречени България в картата на Свети Йероним. Всеки езиковед знае, че за да се наложи едно толкова голямо географско название е нужно доста време – век, ако не и повече. Вместо това да се обясни на студентите, нашите някои авторитети обявяват картата на Свети Йероним за фалшификация, или за късен образец, на който не трябва да се отдава значимост...
Мащабни антропологически изследвания от ХХ век определиха българите като европейски народ, чието болшинство е от понтийския тип, т.е. принаделжащ на най-древното балканско население. Генетически проучвания от ХХI век само потвърдиха антропологическите, показвайки, че ние сме носители на гени на хора обитавали земите ни още през Каменната епоха.

Етнолози като Е.Теодоров и Н.Колев обясниха, че значителна част от българския фолклор, българските земеделски сечива и пастирски атрибути са от тракийски произход.
23 Октомври 2014 15:03
Двата вида "българи" нямат нищо общо нито исторически, нито културно, нито генетично, дори и географски.

Тук грешиш. Имат точно едно общо нещо. Познай кое е то!
Освен това с цар Симеон и цар Калоян (а и те помежду си) ти имаш едно единствено общо нещо. Същото като предното. Познай пак кое е то!
23 Октомври 2014 15:06
Теорията за тъй нареченото "Велико преселение на народите" не може да даде отговор на некои важни въпроси

Ти ми отговори на "маловажния" въпрос за "земеделска Гърция" и "житницата Тесалия", пльоснат насред дискусията от самия теб. Какви са доказателствата за това.
То е отдавна ясно, че си балон, ама напоследък се препълваш с хелий до козирката.
23 Октомври 2014 15:16
През 680-681 година римският император Константин Погонат е принуден от дедите ни да се примири с откъсването на огромна територия от Римската Империя и дори да плати данък на победителите българи.


Огромна, огромна, колко да е огромна ...

А какво се е случило всъщност: Константин Погонат е принуден да пусне една тълпа хора (поредните (sic!), наричащи себе си "българи" ), да им вмени задължение да му пазят границата и в случай на нужда да му оказват съдействие и по други поводи. Цената на това е скромна сума пари за чорбаджиите на новодошлите плюс топла баня веднъж месечно, пак за тях. Е, случило се така, че процесът излязъл временно от контрол (както и с някои други преди това; трети пък не успели да избегнат контрола и затова повече не се чуло за тях), но на опущението бил сложен край към края на X в. Оттогава за българи не се чуло повече ... докато едни коренно различни хора, при това общо взето случайно, дали fresh start на новия български народ. Третият fresh start започнал с думите на един хилендарски монах ... СЕГА сме се упътили към трето изчезване. Интересно ми е дали някой някога отново ще иска да се нарича "българин".
23 Октомври 2014 15:41
В “Именика на българските князе” е казано от ясно по-ясно, че дедите ни са имали царство на север от Дунава 515 години преди княз Аспарух (Еспор). Това ще рече, че някъде през 165-170 година старите българи са били господари на земите на север от Дунава. Точно в този период там става нещо важно – възродена е държавата на северните траки, която император Траян съсипва около 60 години по-рано. Само за три поколения дедите ни се съвземат и не само дръзват да прекосят Дунава – граница на империята, но и да подложат на сеч легионерите окупирали Тракия. Освободителите успяват да досгигнат дори до Термопилите в Гърция без някой да може да им се опре.


Точно.
Некъде по това време се прави могъщ племенен съюз от костобоките, даките, карпите, гетите, сърматите, хуните и т.н. оглавяван от Авитохол, който започва настъпление срещу Марк Аврелий на Балканите, след което се подписва мирен договор през 175г. А решителния удар върху Империята се нанася от Атила, оглавяващ конфедерацията Стара и Велика България, след което римляните окончателно са прогонени от Балканите и старите бащини земи отново са свободни...
23 Октомври 2014 15:46
даките, карпите, гетите, сърматите, хуните


Тия подчертаните ще да са изградили етническата си идентичност около Любовта към Сърмата, хиерогамичен плод на брака между Великата Богиня Майка Лозата и нейния Син - Ориза!
Забравил си натикаш наркоманите в съюза срещу Марк Аврелий. Зер на тях е кръстена цялата работа - Наркомански войни.
23 Октомври 2014 15:57
Наркомани, маркомани, квади, алани, се тая.
Съюзът е бил факт, а римляните са пометени от него, а не от некви си измислени "славяни"...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД