:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,100,882
Активни 69
Страници 2,972
За един ден 1,302,066
Анализ

МВР трупа информация безконтролно за всекиго, а сигурността е никаква

Съдът в Страсбург осъди Франция за незачитане на личния живот чрез съхраняване на данни от наказателни дела. За същото България може да плати милиони на десетки хиляди хора
Снимка: МВР
В такива папки МВР, службите и всякакви други държавни институции държат информация за стотици хиляди и дори милиони българи.
Френската система за съхраняване на данни за престъпления нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека, като предвижда в базата данни да се пази и информация за граждани, срещу които наказателните производства са били прекратени. Това обяви единодушно Европейският съд по правата на човека преди дни в решение по делото "Brunet F. срещу Франция", като прие, че в случая е налице нарушаване на правото на зачитане на личния и семейния живот.

Решението бе постановено по жалба на френския гражданин Франсоа Бруне, който случайно, във връзка със спор с партньорката си за попечителство върху детето им, разбира, че фигурира в базата данни за престъпността, въпреки че наказателното производство срещу него било прекратено.

Освен това съдът е преценил, че информацията, съдържаща се в базата данни, има твърде натрапчив характер. Тя не съдържала пръстови отпечатъци или ДНК профил, но включвала подробности относно идентичността и личността, които били част от информационен масив, предназначен за изследване на престъпността.

Френската история е като розов сън пред българската действителност, в която държавата прономерова и прошнурова хората, при това много честотвърде фриволно, а още по-често безконтролноЗнаят ли гражданите например, че при полицейска регистрация се събират данни дали имат обилна мимика, дали изкривяват устни, кой си гризе ноктите, фъфли, подсмърча, говори бързо или бавно, пискливо или басово, щрака с пръсти или има провлачена походка, барабани с пръсти, има ли пожълтели нокти, дали е албинос или левак. При това става дума само за част от особеностите на един човек, които се отбелязват в картата за полицейска регистрация. Сред другите особености са записани заекване, нарушен слух, говорене на диалект, чести жестикулации, гърбица, ползване на бастун, изпъкнала адамова ябълка и др. Има рубрики окосмяване, пигментация и дори "следи от шарка". Такава деликатна информация се събира в полицията - огромна по обем и твърде чувствителна.

Безобразието е, че е напълно възможно например младеж да се води седем години полицейски регистриран за обир, без дори да има каквито и да е сигнали, улики или данни срещу него. Както и че е възможно висш магистрат да има полицейска регистрация повече от 30 години само затова, че когато е бил ученик в основното училище, негов съученик е бил под съмнение за съпричастие към извършването на кражба на авточасти и са разпитвани всичките му съученици, включително и бъдещият магистрат. И че е напълно възможно след всяка квартирна кражба МВР да събира наред с всички следи в обраното жилище и отпечатъците на собствениците. И като се има предвид, че крадци не се хващат, въпросът е какво става с отпечатъците на семейството.

Не може да се отрече, че само допреди години полицейската регистрация беше до живот - без право на снемане или поправка на грешка, без съответният човек дори да подозира. При това тя се правеше дори и при фалшив сигнал. След това бе направен някакъв опит за заличаване на усещането, че живеем в напълно полицейска държава, която колкото е по-полицейска, толкова е по-несигурна. В закона бе записано, че полицейската регистрация се прави само на лица, срещу които е започнало наказателно производство за извършено умишлено престъпление от общ характер. Предвидена бе и възможността за заличаване на такава регистрация. Както и изискване да се унищожат дактоформулите, ДНК пробите, снимките, както и самите регистрационни карти, ако например се прекрати досъдебното производство срещу даден човек, ако той бъде оправдан, ако почине и др.

Разбира се в целия този режим има толкова изключения и пробойни, ченикой не може да е сигурен дали за него няма нещо събрано в полициятаПърво, защото такива данни може да се събират примерно само заради някакви имагинерни слухове и сигнали, свързани с тероризъм или национална сигурност. Че и да се обработват. На второ място, всеки е свидетел как хора се спират по улицата, проверяват им се документите и се записват в едни халваджийски тефтери. Без каквато и да е нормативна база и основание.

Интересно е да се отбележи, че снемането от регистрация например все още се смята, че се извършва само при писмено мотивирано искане на регистрираното лице. А би трябвало самото МВР да следи за възникване на основанията за заличаване и да прави това служебно. Да не говорим, че сигурно и все още има хора, които и не подозират, че може да имат такива регистрации, направени по старите закони. Още повече че на практика никой и не може да припари до фондовете с информация на МВР.

А те са препълнени с данни за всеки от нас. Последното масово попълване на архивите на МВР бе при подмяната на документите за самоличност. И за да е по-сигурно, събраната информация се сложи на две места - в ЕСГРАОН към строителното министерство и в информационните масиви на МВР. Освен това в Закона за българските документи бе записано, че се допуска използването на данните от информационните фондове при заплаха за националната сигурност за разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления, както и при нарушения на обществения ред.Няма и дума кой преценява, кой разрешава, кой контролираЗаконът за гражданската регистрация пък направо ни прави прозрачни. Според него всички граждани имат личен регистрационен картон (ЛРК) и запис в Национална база данни (НБД) "Население", които се пазят цели 130 години, а после се вкарват в Държавния архив. Те също са дублирани в информационните масиви на МВР. Така с едно натискане на клавиша на клавиатурата може да се види всичко за набелязаното лице, за неговите роднини, за семейното му положение, за образованието му, за прегрешенията му и т.н.

Да не говорим, че има информационни фондове дори за оперативно интересните лица, в които може да се попадне и по най-обикновен донос. Има фондове за събрано от специални разузнавателни средства, от разработки и от какво ли не. Има и база данни с информация за и от всички лица, които имат достъп до секретна информация. Там има включително здравна информация, банкови сметки ... Всичко. И това - без никакъв контрол.

Какъв е проблемът някой да поиска от съда да заличи данни за него или негова полицейска регистрация и МВР да обяви, че това е направено или за него няма нищо? Кой точно проверява после твърденията на МВР? А покрай досиетата на ДС стана ясно, че МВР дублира на много места, в много регистрационни дневници информация. Затова и никой не можеше да се измъкне, че не е регистриран някъде. Оказваше се, че ако го няма в Дневник 1 или 2, то в 3 ще го има.

Със сигурност и сега положението е същото. Затова е крайно време да се намерят и политици, и законодатели, които да спрат това. Иначе делата в Страсбург и осъждания по хиляди дела за милиони евро са ни в кърпа вързани. Неизбежно е.

 Ако станете жертва на домашна кражба, по преценка на полицаите от съответното районно, на вас и на цялото ви домочадие вземат отпечатъци от пръстите. Крадците обикновено не са заловени. Какво става с тази информация и с купища други данни, МВР не дава обяснение.
9
5157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
23 Октомври 2014 21:04
Май от тук ще могат да се изкарат малко кинти. Интересна статия.
23 Октомври 2014 21:19
"1984" ряпа да яде...
---------
Сайтът на Генек
23 Октомври 2014 21:34
Само ще вметна че Цветан Цветанов . Цвъки - по някакъв начин се отърва от такава регистрация, ако се съди по прес-центъра на МВР.
23 Октомври 2014 21:35
Подражават на партньорските служби (кх-кх!)
23 Октомври 2014 21:37
генек 23 Окт 2014 21:19
"1984" ряпа да яде...


Ний сме вече в `2084`

Според мен вече се следи и слухти в световен мащаб дори растежа на тревата...
24 Октомври 2014 06:28
МВР трупа информация безконтролно за всекиго, а сигурността е никаква
Дубрутро!
Въпрос на време е тоталната излагация.
Въпрос на време...
24 Октомври 2014 08:13
Според мен вече се следи и слухти в световен мащаб дори растежа на тревата...
И както се слухти, така от ЕС излизат ей такива глупави закони. Е как ще се борим с престъпността, като искат да се заличи информацията за престъпниците. Той който краде, като излезе от затвора пак почва да краде. Когато се търси някой първо трябва да се провери криминалния контингент. Това и по филмите го има.
24 Октомври 2014 08:16
И както се слухти, така от ЕС излизат ей такива глупави закони. Е как ще се борим с престъпността, като искат да се заличи информацията за престъпниците. Той който краде, като излезе от затвора пак почва да краде. Когато се търси някой първо трябва да се провери криминалния контингент. Това и по филмите го има.

Чукча не читатель...
24 Октомври 2014 10:03
Досега не са ми взимани отпечатъци освен при подаване на документите за нови паспорт и лична карта,което е съвсем контролирано.
Основният въпрос е как ще бъде използвано.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД