:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 139
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

25 банки от еврозоната са в криза

25 от 132 банки в еврозоната не издържаха стрес теста на Европейската централна банка и са твърде слаби, за да устоят в условията на рецесия. Това обявиха вчера от Европейската централна банка (ЕЦБ). Институцията е установила, че общата капиталова дупка на банките, които не са успели да покрият минимално изискваното съотношение на капитала от 5.5%, е 24.6 млрд. евро в края на 2013 г. Тестът на ЕЦБ има за цел да гарантира, че финансовите институции са в стабилно състояние и са добре подготвени за кризи. Основа за тестовете са балансите от края на 2013 г. В изчисленията влизат и увеличенията на капитала, осъществени до 30 септември 2014 г. Това е четвъртият кръг на европейските стрес тестове - според подобна процедура през 2010 г. и две други през 2011 г.

Броят на провалилите се банки, както и обемът на кумулативния капиталов дефицит са малко по-високи от това, което анализаторите и инвеститорите очакваха да бъде отчетено от европейските регулатори по време на стрес тестовете на водещите банки на континента.

ЕЦБ заявява, че банките, които не са успели да преминат теста, са предприели стъпки през тази година за значително повишаване на капиталовите им буфери. 12 от 25-те банки вече са покрили своите капиталови дефицити, като общо са набрали 15 млрд. евро през тази година. 13-те останали банки трябва да увеличат капиталите си за рискови ситуации с 10 млрд. евро. Те трябва да уведомят до две седмици ЕЦБ за това как смятат да съберат капитали, след което имат девет месеца, за да го направят. За тази цел те могат да използват кредитния си портфейл или да емитират нови акции.

Италия се представя най-зле от страните в еврозоната, тъй като 9 италиански банки са с общ недостиг от 9.4 млрд. евро в края на миналата година. Сред най-големите неиздържали теста е Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, третият най-голям кредитор на Италия. Гръцките банки Alpha Bank, Eurobank, Банка Пиреос и Националната банка на Гърция преминаха успешно стрес тестовете.

Трите гръцки провалили се банки - Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Piraeus Bank, имат общ капиталов недостиг от 8.7 млрд. евро, а трите провалили се кипърски банки - от 2.4 млрд. евро. Провалили са се по две словенски и белгийски банки, както и по една банка от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция, Германия и Испания. В Германия провалилата се банка е базираната в Мюнхен Hypothekenbank.

4
1555
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Октомври 2014 19:41
Пишете пълни глупости. Тествани са 4 гръцки банки (виж списъка на сайта на Блумбърг). От тях само Алфа банк (която има клонове и у нас) го е издържала. Другите 3 Eurobank Ergasias (formerly Eurobank EFG), The National Bank of Greece (NBG) и Piraeus са се провалили. У нас те притежават дъщерните дружектва Пощенска банка, ОББ и Пиреос съответно. Гръцките майки-банки имат 9 месеца да си оправят капитала. ЕЦБ няма да ги остави да фалират за разлика от БНБ. Дъщерните им дружества са отделни юридически лица и също няма да фалират.
26 Октомври 2014 21:13
Само 25!!! Частният дълг в Европа надвишава 3-4 пъти БВП на континента. Това означава, че банките са източени и въпрос на време е да се сринат.
27 Октомври 2014 07:52
Бломаре, Бломаре-е-е!
Как ще се сринат бе - ами нали си имат ЕЦБ! Тя, от 2008 насам, два или три ТРИЛИОНА еврета напечата, и (почти) без лихва ги раздаде на 600-те т.нар. системни банки в Европата! И така им даде възможност да отразят всеки run on the bank, за всяка от въпросните 600 банки!!! И спаси от линч банкSTерите, които управляват въпросните 600 банки! Наричам ги в този форум банкSTeрите защото до 2008 те съвършено умишлено (АЛЧНОСТ - да си раздават огромните бонуси в края на годината) профукаха ресурса, отразен счетоводно в дясната страна на балансите на поверените им банки, за да накупят като актив, отразен в лявата страна на балансите им, "лайна в целофан"! За въпросните "лайна в целофан" т.нар. пазари в един момент казаха, че всъщност нищо не чинят, че са кръгла НУЛА!!! Че трите А, присъдени им като рейтинг от бандитските рейтингови агенции (всички американски), са пълна ЛЪЖА! Въпросните "лайна в целофан" бяха главно американски, но имаше и гръцки, испански, португалски...

27 Октомври 2014 13:32
Оказва се, че положението с гръцките банки е по-добро и необходимият допълнителен капитал е минимален. Най-зле е най-старата банка в света (италианска), но тя е така от няколко години.

В Гърция формално тестовете не издържаха трите най-големи банки, но ако се отчетат и средствата привлечени през 2014 г., само Eurobank Ergasias и National Bank of Greece се нуждаят от 291 млн. евро допълнителен капитал. Оказва се, че Alpha Bank A.E. и Piraeus Bank SA са си научили урока и са готови да посрещнат предизвикателствата на ЕЦБ. Тестовете включваха финансовите резултати за 2013 г. и в тях не се отчитат средствата привлечени от банките през тази година.
Италианска е банката с най-голям дефицит - Monte dei Paschi, на която не ѝ достигат 2.1 млрд. евро.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД