:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,463,796
Активни 116
Страници 4,038
За един ден 1,302,066

Стотици британци предават близките си на данъчните власти всеки ден

Миналата година държавата е платила над 400 000 лири на информатори
Снимка: Пресслужба на британските данъчни власти
"Затягаме хватката си около недекларираните приходи", гласи един от слоганите на кампанията на британските данъчни власти за борба с укриването на данъци.
Повече от 250 души всеки ден предават на данъчните власти свои познати, партньори, съседи, шефове и членове на семейството, пише британският "Телеграф". Броят на подобните случаи се е увеличил рязко за последните две години, след като данъчните власти обявиха награди за информация, уличаваща някого в укриване на данъци.

За миналата година държавата е платила общо 402 160 лири общо за подадени сигнали. Всеки информатор може да поиска плащане в кеш от данъчните, ако ги снабди с детайли за офшорни банкови сметки или недекларирани приходи на свой близък. Заплащането варира между 50 и 1000 лири в зависимост от ценността на информацията. Всяко обаждане на горещата телефонна линия на властите се разследва, но само някои от информаторите са получили пари заради сигнала си. Сред факторите, определящи наградата, са размерът на възстановените данъци, размерът на предотвратената загуба на приходи за държавата и други измеряеми стойности, обяснява говорител на данъчните пред "Дейли телеграф". Често информацията е подавана от ядосани бивши съпрузи или подчинени.

Общият брой на лицата, информирали властите за финансовото състояние на близките си, е бил 97 036 души през 2013 г. Не всички от тях обаче са получили пари. Експертите твърдят, че данъчните прилагат "отчаяни мерки" и харчат пари на данъкоплатците, за да компенсират несъбраните данъци, които достигат 34 млн. лири годишно.

"Те избягват да правят тази политика прекалено публична, отчасти защото тя е доста противоречива и отчасти защото предпочитат да не плащат на информаторите, ако наистина не се налага", коментира Адам Крагс от правната фирма Ар Пи Си. "Ако много хора знаят, че може да им се плати за дадените данни, те няма да искат да ги дават безплатно." Най-полезните информатори обикновено са наскоро разделени съпрузи или партньори, които искат отмъщение, или служителите, които са наясно с неплатените корпоративни данъци и фалшивите бележки за плащания, предоставяни от ръководителите им. Крагс коментира, че е възможно във Великобритания да се въведе система за информиране на властите, подобна на американската. Данъчните власти в САЩ плащат до 30% от събраните данъци и наказателни такси на информатори, които са ги насочили към свои близки, укриващи финанси. Горещата телефонна линия за информатори бе създадена през април 2006 г. и оповестена с рекламна кампания на стойност 1 млн. лири.

22
2103
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
26 Октомври 2014 19:13
250 доносника всеки ден, при бюджет 402 хил паунда ?
Че то, ДС ряпа да яде .
Екатерина Бончева да не чака да закрият комисията , а направо да тръгва за ингилизко.
26 Октомври 2014 19:29
несъбраните данъци, които достигат 34 млн. лири годишно.
Само? Невъзможно!
26 Октомври 2014 19:53
Как ще ги стигнем, англичаните?
26 Октомври 2014 20:14

А лустрация ще има ли? Или и тяхвата ЕкБон като нашта?
26 Октомври 2014 20:29
Държавата стимулира доносниците? Много мило, да не се чудят после що стават държава на подлеците
26 Октомври 2014 20:42
Това не е от днес, заложено е още от време оно ... и се е считало за нормално.
26 Октомври 2014 20:49
Това не е от днес, заложено е още от време оно ... и се е считало за нормално.


А пък някои си мислят, че всичко започва от Павлик Морозов...
27 Октомври 2014 08:27
Не ми е ясно. Ако се въведе американската система и доносникът получава 30%, данъчните още 25%, какво получава държавата? Или целта е повишаване на морала?
27 Октомври 2014 08:45
Go West!
Натисни тук
27 Октомври 2014 09:15
Значи там за доносничество се плаща. И тука е така. Плаща се и за гласуване. И пак ги ручахме жабетата. Сега и жабета не останаха.
27 Октомври 2014 09:25
Това не е от днес, заложено е още от време оно ... и се е считало за нормално
А в САЩ доносниците са обявявани за патриоти. Особено след войната, които са донасяли кой е комунист на комисията МакКарти. Що народ са набутали в затвора, други уволнени, преследвани само от един донос. Всички най-отявлени представетели на тази комисия след това станаха видни политици. Май младите Кенеди не са били от тях и те им видяха сметката.
27 Октомври 2014 09:32
Де да е само доносничеството. Почти всички данъчни агенции в ЕС имат и права да подслушват, проследяват и заснемат оперативно интересните за тях лица.
Така че в сравнение с техните права и възможности, нашата НАП си е направо импотентен травестит.
27 Октомври 2014 09:38
Доносничеството на запад е въпрос на дълг, чест и морал, както отбелязват някои форумци. У нас доносничеството преди 1989 г., с малки изключения, беше по задължение и се осъществяваше по-скоро като репресия, което отврати хората от него и досега.
27 Октомври 2014 09:41
Доносничеството на запад е въпрос на дълг, чест и морал
Ахаа! Затуй ни пробутвате западните морални ценности, за да могат некои да кажат: "Аз още преди 89-та имам западен морал"
27 Октомври 2014 09:58
Ахаа! Затуй ни пробутвате западните морални ценности, за да могат некои да кажат: "Аз още преди 89-та имам западен морал"
Знам, знам, че се въртите като настъпани червеи, заради съмнителното си минало до 1989 г. и се чудите какво оправдание да измислите за него.
27 Октомври 2014 10:08
Това си е направо обикновена търговска сделка - топиш, демек подаваш информация, получаваш си паричките. Съвсем друго е, ако го правиш съзнателно, от чувство за дълг, за желание да има ред и законност, а не само от чувство, че само ти си прее****, щото си платил.
В кръга на шегата възможна е и ситуация, при която един не плаща, топи другия, който също не е платил, от своя страна натопеният донася за първия и т. н. и се прехвърлят едни и същи кинти.
Между другото, като прочетох статията си помислих че, героят на Елин Пелин, си е направо борец за социални правдини, както учихме навремето. Не предава съселянина си, а дори напротив помага му, като зарязва властта насред блатото.
27 Октомври 2014 10:49
Ами да запитаме тогава: укриването на данъците геройство ли е или углавно престъпление? Ако някой стане свидетел на углавно престъпление няма ли да го съобщи на властите?
Примерно, съседите ви са замесени в трансфер и продажба на наркотици, вие ги донасяте на властите и автоматично ставате доносник!
Някои не правят разлика между доносничество за разказан политически виц, изказано мнение по политически въпрос или морално разложение (както наричаха кръшкането със съседка, например) и донасянето за углавно престъпление.
Страните с висока събираемост на данъци и осигуровки имат повече пари за инфраструктура и социални дейности, нали така? Докато в България вместо да повишат събираемостта по всички възможни законни начини наказват добросъвестните да работят по-дълго и да плащат повече.
27 Октомври 2014 11:01
Страните с висока събираемост на данъци и осигуровки имат повече пари за инфраструктура и социални дейности, нали така? Докато в България вместо да повишат събираемостта по всички възможни законни начини наказват добросъвестните да работят по-дълго и да плащат повече.
27 Октомври 2014 18:55
Добре ама точно тези дето трябва да плащaт се изсулват като мокра връв и както винаги за парлама се ловат дребни риби 'срещу заплащане' . Острова винаги бил рай за големите стинки но иначе пет кожи от гърбиннката на дребните рибки.
Да не забравямв че острова е страната в която се е плащало данък 'слънце' - т.е големината на прозореца ...

http://www.bbc.com/news/magazine-20560359
27 Октомври 2014 21:40
героят на Елин Пелин, си е направо борец за социални правдини, както учихме навремето. Не предава съселянина си, а дори напротив помага му, като зарязва властта насред блатото.
Така и не разбрахте : Андрешко не се е борил с никого. Дал е на съселянина си само "нови възможности за бизнес" (да дои кравата), не е дал ни пари, ни стоки, ни технология. И не е зарязал властта насред блатото, а е дал възможност на властта да "поеме нови предизвикателства" насред блатото. В крайна сметка, ако имаше власт, нямаше да има "блато". С една дума, благотворител отвсякъде. Сущински Сорос!
Ами да запитаме тогава: укриването на данъците геройство ли е или углавно престъпление?
Не е геройство, само тълкуване на закона. Не е и углавно престъпление, защото ако беше, Форбс щеше да прави класация на хората, платили най-много данъци, сиреч оказали най-голямо влияние на обществото вместо обратното, както е сега. Освен това укриването на данъци води до увеличаване на пачалбата, а това е най-висшата "демократична ценност" и разни популисти как данъчните не могат да й противоречат.
вместо да повишат събираемостта по всички възможни законни начини
По "всички законни начини" събираемостта само спада. Затова в Англия ползват неморални начини, нито законни, нито незаконни. После да няма изненадани, защо някой е продал за 30 сребърника ... Господа си/държавата си като отрязал главата на британски журналист. Това не беше ли целта на глобализацията: колкото по-голяма продажност, толкова по-голямо обръщение на капитала!?
27 Октомври 2014 21:46
Страните с висока събираемост на данъци и осигуровки имат повече пари за инфраструктура и социални дейности, нали така?
Тц, не са с "висока събираемост", а са с високи данъци. И нямат повече пари за социални дейности, щото ни връщат и циганите, и емигрантите (които не пасват на тяхната инфраструктура). Пък и социалните им дейности не са в раздаването на пари на калпак, а данъчни отстъпки (семейно облагане, приспадне на данъци, не като у нас на такса смет/данък сгради да си платил и осигуровки, и ДОД).
28 Октомври 2014 09:54
Аполитичен,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД